- Steam Deck
- Apple MacBook
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Milyen videókártyát?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Micro Four Thirds
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby elektronika
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SybenX
őstag
válasz
IMIIKE1998 #12929 üzenetére
Szerintem ha érdekel a szakma, akkor mindenképp próbálj meg egy egyetemet. A ponthatárok olyan alacsonyak, hogy szinte bárkit felvesznek, aztán az első évben eldöntöd hogyan tovább.
Most van a második félévem programtervező infón, tényleg sokan hullanak, de ennek az oka a tanulás hiánya. Ha bejársz órákra, odafigyelsz és otthon tanulsz rendesen, akkor nem lehet kiesni. Na meg persze az érdeklődés is kell. A matek sem vészes, csak gyakorolni kell és odafigyelni órán, legalábbis eddig ez a tapasztalat. Én is sokkal nehezebbre számítottam matek téren, de szerintem legalább a minimumot bárki tudja teljesíteni, aki egy középiskolát befejezett, még az sem számít, hogy milyen erősségűt.
A programozás oktatás az katasztrofálisan gyenge, de ez nagy részben a tanár hibája. 1 év eltelt és semmi hasznosat nem tanultam progból, de ez már debreceni egyetem hibája, lehet más egyetemen nagyon is jól tanítják. Amit viszont az egyetem ad, az elmélet az informatikának minden részéről, amit magadtól nem tudsz megtanulni, továbbá a logikus gondolkodás mód és annak fejlesztése. Magát a programozást pedig valóban te magad fogod tanulni nagyrészben magadtól szabadidődben, főleg ha te más nyelvet akarsz tanulni, mint amit az egyetemen "tanítanak". -
Ispy
nagyúr
válasz
IMIIKE1998 #12936 üzenetére
Én neked is azt ajánlom, mint a többi kezdőnek: kezd el és csináld. Mit számít, hogy ki mit gondol egy névtelen fórumon? Ha tényleg érdekel, találj magadnak egy reálisan megvalósítható ötletet és végezz kutató munkát a neten, mi kell hozzá, oktatóanyagok, mintakódok stb. és próbáld ki. Aztán 1 év múlva meg fogod kapni a választ a kérdésedre....menet közben meg a szaktopikokban tudsz érdeklődni, ha kérdésed van. Ha van rá pénzed és időd menj el a tanfolyamra, amin keresztül kicsit bele tudsz szagolni az egészbe.
-
opr
nagyúr
válasz
A programozas nem neked valo, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehetsz resze jatekfejlesztesnek.
Ha inkabb human beallitottsagu vagy, de szereted a szamitogepeket, erdekelnek a jatekok, akkor is van ezer ut. Egy jatekon ma mar ugy es annyian dolgoznak, mint egy filmen. Hangtechnikusok, dizajnerek, rajzolomuveszek (2D, papiron, grafittal, foleg concept artnak), 3D-muveszek/grafikusok, rendezok, story-irok, script-irok (nem mint program, hanem mint szoveg), animatorok, meg ami meg nem jutott az eszembe, rengeteg fele-fajta emberre van szukseg. En a helyedben inkabb ebbe az iranyba mennek el.
Amit viszont mindenkeppen tudni kell, az az, hogy a jatekfejlesztes ugyan fun meg minden, de egy nagyon komoly munka, sok stresszel, sok tuloraval, nem tul kiemelkedo fizetessel, es meg nehez is bekerulni. Szoval gondold at, mennyire akarod ezt. Ha tenyleg akarod, akkor valassz valamit kb a fentiekbol, ami tetszik es ugy erzed, neked valo, aztan ess neki rendesen, csinald a referenciakat ezerrel es ha mar ugy erzed, hogy itt az ido, jelentkezz.
Fontos meg megjegyezni, hogy ha mindenkeppen komoly jatekfejlesztesben gondolkozol, akkor 90%, hogy ezt nem Magyarorszagon belul fogod megtalalni, es sokkal inkabb a munkalehetoseg fogja eldonteni, hogy hova koltozol, mint hogy hova szeretnel.
Az van, hogy kell egy-ket cseppnyi jol elhelyezett elhivatottsag, na. -
bambano
titán
válasz
IMIIKE1998 #12927 üzenetére
"Annyit tudok, hogy ez nem az a szakma, amit az egyetemen tanulnak meg az emberek": rosszul tudod.
rendesen programot fejleszteni az egyetemen tanulnak meg az emberek.
kódot barkácsolni meg lehet tanulni egyetem nélkül is, csak nem érdemes.szerintem hanyagold.
-
törölt tag
válasz
IMIIKE1998 #12932 üzenetére
Nem a matektudás a lényeg. A programozói munkák nagy részéhez középiskolai matek bőven elég. (A játékfejlesztés nem ilyen. szerk: játékfejlesztés alatt nem a candy crush saga legújabb verzióját értem)
A logikát viszont nem lehet kicselezni. Ott állsz egy problémával szemben és neked kell rájönnöd, hogy miként kell megoldani. Mintákat felfedez az ember az évek során és sok dolgot 'gondolkodás nélkül' is lehet utána csinálni, de nem ez az általános.
Még ezt is le lehet küzdeni az első időszakban, ha valaki helyetted gondolkodik(tervez) és neked csak kóddá kell alakítani, amit ő kitalált, de ebből nem lehet huzamosabban megélni.
-
törölt tag
válasz
"Hát sajna nekem a matematikai logika nem megy, szabályok nélkül nem tudom kitalálni, hogyan oldjak meg egy feladatot."
Akkor felejtős. Talán esetleg egy sitebuilder vonal játszhat. (Html és CSS összetákolása, hogy megkapd az oldal statikus kinézetét.)
Komoly játékfejlesztéshez erős matek tudás kell a logika mellé.
-
bandi0000
nagyúr
válasz
én mérnökinfön vagyok, de nem a BME-n, attól félek
okj-t nem tartom sokra, akkor inkább valami felsőfokú szakképzés, papír mindenképp kell, vagy ha nem, akkor nagyn pronak kell lenned, hogy szóba álljanak a cégek veled
vagy ha jól megy az angol, akkor van sok sok online képzés, de a sulis alapok viszont kellenének
-
bandi0000
nagyúr
válasz
IMIIKE1998 #12927 üzenetére
A default válasz, hogy kell a matek...Viszont attól dügg mit akarsz programozni, játék hát passz, most volt nekem egyetemen, nyilván alap kis 2D játékokat csináltunk, de ott ha nem akartam megérteni a hátterét akkor használni könnyű volt
Van az a unitys képzés, az Otherworldos faszi tartja, ahogy tudom nem olcsó, de ott kipróbálhatod, de am asszem BME-n van már játékfejlesztés szak
Érdekességképp, én 2-szer éretségiztem matekból, egyszer kettes, másodszorra 3 lett, egyetemen a matek tárgyakat viszont átlag 4 re hoztam
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Álmodozol egy erősebb gamer élményről? Kamatmentes rèszletre is!
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest