Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bambano

titán

válasz Doctor46 #8654 üzenetére

"- Határozza meg a rendszer működése során jelentkező kritikus pontokat, hibákat és
    javasoljon megoldásokat!": szerintem itt a legfontosabb, amit domborítani kell, hogy a rendszert fel kell készíteni arra, hogy a bemenő adat kupleráj és abból először standardizált értéket kell előállítani.
    nem tudhatod, hogy miben mérnek, celsiuszban vagy fahrenheitben, hogy minden mérő ugyanabban mér-e. azt sem tudhatod, hogy konkrét számot kapsz-e vagy valamilyen szorzatot, hány jegyre kerekít, stb. azt sem tudhatod, hogy a programod teljes életciklusa alatt mindig ugyanolyan mérőberendezéseket fognak-e felszerelni, akár javítás közben is, mint az elején.

például az snmp nem tud törtszámot, gyakran úgy adják meg a hőmérsékletet, hogy 10-zel szorozva, egészre kerekítve.

szerintem egy ilyen programot rendesen csak úgy lehet megírni, ha képes mérőpontonként különböző, konfigurálható algoritmussal bejövő adatot értelmezni.

a másik problémám az szokott lenni, hogy nem ártana tudni, mely adatok születtek egy időpillanatban, illetve egy adott mérőponthoz idősorrendet egyszerűen tudni kellene csinálni.

szerk: a másik probléma, ami fontos lehet (egy áruházban a hűtőpultok hőmérséklete az élelmiszerbiztonság miatt fontos lehet. hapci... ja nem, hanem haccp.), hogy hogyan biztosítod a szünetmentes működést. rendszert mindig kell karbantartani, tehát mit kezdel azokkal az időszakokkal, amikor az adatbázisszervered nem elérhető?

• creation

senior tag

"- Határozza meg a fejlesztendő szoftver funkcionális követelményeit!
    - Határozza meg a fejlesztendő szoftver minőségi követelményeit!"

Ezt miért te? Ezeket a vevőnek, tehát a kisboltnak kell leszögeznie, a mit kér rovatban...

"Egy áruház klimatizálási rendszeréből 10 másodpercenként érkeznek - az egyes
    helyiségek hőmérsékletét jelző - monitoradatok egy adatbázisba. A megfigyelt helyiségek
    (beérkező adatok) száma 100 darab."

"- Tervezze meg az adatok tárolásához szükséges adatbázis felépítését!
    - Határozza meg az adatok tárolásához szükséges tárterületet!"

- És hány éves a kapitány felesége...

De most tényleg elvárják, hogy nem is tudod, hogy a nyomorult klíma legalább kb-ra milyen formátumú adatokat küld, de azért ezeket mondd meg így előre...

Kis klíma loggerem, ami a mérőgépemen van, 15 percenként küld adatokat a gépnek, amit egy adatbázisban tárol le.
    Ez az alábbi mezőket tartalmazza:
    Internal sensor db: id, date&time, temperature, humidity, dewpoint
    És ugyanez, még 8 csatornán.

20140110-től a mai napig 32MB adat készült 1 csatornán.

A kérdésem, hány fokos volt a mérőszoba tavaly december 14-én?

Nincs több kérdésem...

Azért gondolkodok a témakörön, bár nekem anno nem voltak ilyen kérdések, amikor programozást tanultam... Illetve összeszedettebb kérdések voltak. Több technikai adattal. Bár az tény, hogy így is megoldható egy egy-/többismeretlenes válasszal ;]

• inf3rno

nagyúr

Hát nekem ez így elég tág határok között mozog, gondolom azt akarják visszahallani, amit leadtak órán. A gyakorlatban nagyon sok dolog ízlés kérdése, pl hogy milyen dokumentumokat szórsz össze azt szerződésben lehet rögzíteni, de sokszor a megrendelő egyáltalán nem is foglalkozik vele, csak működjön az alkalmazás. Az adatbázis is elég esetleges, tudni kéne, hogy milyenekről tanultatok, SQL/newSQL, ill. noSQL szerepelt az anyagban? Elképzelhető, hogy egy noSQL adatbázis erre a feladatra sokkal jobb lenne, mint egy SQL. Na szóval szerintem még mindig kevés az info, hogy érdemben lehessen válaszolni.

Új hozzászólás Aktív témák