-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #9765 üzenetére
azt írja valamelyik weblap, hogy a 6-os végűben a perifériák ugyanazok, csak a procimagokat cserélték korszerűbbekre az 5-ös végűhöz viszonyítva.
van ebben egy miniuart, amit úgy próbáltak megfaragni, hogy 16550-nek nézzen ki, és abban van fifo. Ha neked a konzolt le kellett venni, amit a linuxos topicban kérdeztél, akkor te ezt használod. Meg van benne egy 3x gyorsabb bsc-nek nevezett uart is.
azt is mondja az egyik doksi, hogy a tx fifo kiürülésekor lehet irq-t kapni. szerintem azt kellene elkapnod és akkor váltani vételi módba.
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #9762 üzenetére
nem akarok kötözködni, de másodjára sem sikerült megírni a soros port típusát
így marad a találgatás: a socokban levő uartok (pl. intel atom soc) 16550-es vezérlőt emulálnak, amiben 16 bájtos fifo van. ez 9600-on nagyjából 15ms alatt ürül ki. a késleltetését nem tudom, tehát az, hogy az első byte beleírásától kezdve mennyit késik az oprendszer interrupt vezérlő rendszere, esetleg dma miatt az adat küldés kezdete, nem tudjuk.Socban lehet 16650-es vezérlő is. Egyes doksik szerint az alap 8250-es és 16450-es vezérlőkkel 38.4Kbps-t lehet csak elérni, ha az uartod ennél többet tud, pl. 115.2Kbps-t, akkor több, mint egy byte fifoja van.
Lásd pl. "Intel® AtomTM Processor Z3600 and Z3700 Series" 17.2 fejezet.
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #9757 üzenetére
"Ha nem teszek bele delay-t, hanem a puffer kiürülésének pillanatában, átbillentem az illesztőt, akkor az üzenet át sem megy.": melyik puffer? a linuxon a karakteres eszközöknek is van puffere, a soros portokban is szokott lenni puffer, a sebességüktől függő mennyiség.
szerintem akkor kellene vételre kapcsolni az uartot, mikor az uart státuszregisztere szerint kiürült a belső puffere.
-
bambano
titán
válasz
McSzaby #9745 üzenetére
hát én lehet, hogy parasztos megoldást csinálnék: ha 5 oszlopból négy a verzió, az gyakorlatilag azt jelenti, hogy 5 alkalommal választasz ki egyet, amit nem ellenőrzöl, a többit igen.
csinálnék öt indexet eszerint a szisztéma szerint, és mindegyikre tennék egy uniq feltételt.
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #9734 üzenetére
a szerzői jogvédelem vajon érdekel-e?
-
bambano
titán
"Ehhez a printert hálózaton kellene publikus ip/port cimmrl elérni, nem?" vagy a printert kellene elérni, ha van benne ethernet kártya, vagy azon a gépen, amire rá van dugva, meg kellene osztani és a gépet elérni.
azért megkérdezném: ha ez egy beléptető, fut rajta más is, vagy csak a beléptetés? mert ha csak beléptetés, akkor nincs akadálya, hogy lecseréld linuxra és akkor kicsit egyszerűbb távolról macerálni.
"A program osztott tárhelyen fut, oda nem sok parancssori művelet érhető el": attól függ, mit hagytak neked. az tény, hogy külső program indítását engedélyezni osztott tárhelyen elég nagy bátorságra utal...
-
bambano
titán
lehetséges verzió még az is, hogyha tudod fixen az ip címét, akkor felkapcsolod a nyomtatóját és oda nyomtatsz közvetlenül.
persze érdekes lenne tudni, hogy milyen oprendszer.
további nem túl elegáns megoldás, hogy lehet kérni a fájlrendszertől értesítést fájlrendszer műveletekre, és erre alapozva el lehet indítani programokat. ilyenre kész program is van a neten, de megírni sem nagy durranás. felkapcsolsz a beléptetőre a szerverről egy megosztást, a szerveren belerakod a megosztásba a nyomtatnivalót, a kliensen meg futtatsz egy ilyen programot, ami fájl lezárás művelet után azt rádobja egy nyomtatóra.ezt se linuxon, se windowson nem nagy durranás összedobni, windowson egy fél képernyő c#-ban.
-
bambano
titán
válasz
huliganboy #9570 üzenetére
az nagyon súlyos, ha egy egyszavas válaszra sem méltat...
szóval itt vagy megtartjátok a kijelzőt és írattok hozzá méregdrágán új programot, vagy kihajítjátok az egészet és vesztek olyan hardvert, amihez van normális fejlesztői környezet: raspberry pi + arduino panelek.
-
bambano
titán
válasz
huliganboy #9568 üzenetére
persze. megkérdezed a programozót.
-
bambano
titán
a dolgok nem teljesen úgy működnek, ahogy a hsz-edből kiolvasni vélem
az órajeligénnyel kb. semmire nem mész, mivel eléggé optimalizált már a processzor ahhoz, hogy átlagosan egy végrehajtó szál minden utasítást végrehajt egy órajel alatt. mert hiába bonyolult egy utasítás, a futószalag miatt a végrehajtás mikrolépései párhuzamosítva vannak, így kijön az átlag.hasznosabb lenne az az infó, hogy milyen egymást kizáró utasítás-párok létezhetnek, amik megakasztják a futószalagot, ezzel rontva az átlagos teljesítményt. ez viszont microacrhitektúra függő, vagyis nem csak intel-amd viszonylatban, hanem típusonként és kiadásonként is tudnod kellene. aminek semmi értelme, nem fordíthatod le a programodat az összes procira és minden steppingre egyszerre.
ezt tudják a fordítóprogram írói is, így ha nem írsz nagyon vacak kódot, akkor a fordítóprogram fogja optimalizálni a gépi kódot.
másrészt meg a legtöbb program az csak vár az inputra. sokkal többet tudsz dobni a program sebességén, ha az algoritmust optimalizálod, mint a gépi kódú utasításokat. Párszor beszélgettem Járayval (nem a bankárral, a testvérével), aki sokszoros világbajnok ikerprím keresés kategóriában, ő volt olyan, hogy a prímkereső programját ilyen szinten optimalizálta kézzel, de ennek szerintem más területen nincs értelme.
-
bambano
titán
-
-
bambano
titán
egy hatos csomagot.
értsd: vegyél egy hatos csomag sört és érezd jól magad, mert egy hét alatt nem fogsz nulláról megtanulni shellt programozni úgy, hogy interjún ne kavarjanak bele három másodperc alatt.szerk: pláne úgy nem, hogy még két hsz-t se bírtál visszaolvasni, hogy hol van az illetékes topic.
-
bambano
titán
válasz
Mr Dini #9495 üzenetére
egyrészt a find exec paraméterét \; -vel kell lezárni, másrészt az illetékes szaktopicban várunk szeretettel.
szerk: ráadásul az első sed után van egy +; , ami elvileg terminálja a find utasítást, de gyakorlatilag hogy mire értelmezi a shell, arra kis összeggel se mernék fogadni.
-
bambano
titán
válasz
sunnysys #9471 üzenetére
én progmat szempontjából kihúznám az összes olyan egyetemet, ahol régebben tanítottak valamit, és mivel az nem ment, hozzácsapták az informatikát, hogy ne kelljen bezárni a kart.
miskolc, gödöllő, veszprém, dunaújváros.ha progmatot akarsz tanulni, azt olyan egyetemen érdemes, ahol annak van hagyománya és nem átképzett oktatók tanítják. tehát szerintem nem érdemes pl. bányamérnök-informatikus képzésre jelentkezni.
progmatra marad debrecen, szeged, pécs, elte.
-
bambano
titán
válasz
sunnysys #9453 üzenetére
akkor menj az óbudai egyetemre.
eger és veszprém közlekedése szerintem ótvar, elérhetőség szempontjából győr, kecskemét, szeged, debrecen a sorrend.
a debreceni levelezőt itt alvásosra tervezik, ha jól látom az órarendet, csütörtök-péntek-szombat napokon van óra. akkor vagy hazamész, vagy itt alszol.
ugyanez óbudain nem tétel. -
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #9412 üzenetére
1. nem hülyéztem le senkit.
2. semmiféle bizonytalanság nincs bennem a kérdéssel kapcsolatban.
3. nem a reklámoldal a mérvadó, hanem az eula. -
bambano
titán
válasz
martonx #9406 üzenetére
kérhetném, hogy ne keverjük a verziókat?
az általad linkelt oldalon a sárga mezőben a vs2015 eula-jából vett idézet van, alatta meg a vs2013-ról szóló hozzászólás. miután teljesen nyilvánvaló, hogy a két verziót más elképzelésekkel licenszeli az ms, ezért kérem, ne keverjük már a verziókat végre. térjünk vissza az eredeti (#9382) efs kérdéshez. -
bambano
titán
válasz
dabadab #9402 üzenetére
olvasd el újra, de pont azt a verziót, amit itt belinkeltek.
nem tudom, te melyik verzióról szóló eula-t nézted.
amit itt linkeltek, vs 2015 community edition, az azt mondja, hogy:
/ az opensource meg az oktatási eset /
"If none of the above apply, and you are also not an enterprise (defined below), then up to 5 of your individual users can use the software concurrently to develop and test your applications."és mivel: "Individual license. If you are an individual working on your own applications to sell or for any other purpose, you may use the software to develop and test those applications." itt külön kiemeli, hogy eladási célra is értendő, az organizational license pedig ezt nem tartalmazza a felsorolásban, ezért ha kis cégnél eladásra írsz szoftvert, akkor meg kell venned a fizetőset.
"legfeljebb öten használhatják bármire": nem, hanem házon belüli alkalmazás fejlesztésére.
"Ennek pont utánajártam, mert a kiscéges ingyenes használat engem is érint.": ciki
mégegyszer mondom: simán lehet, hogy a 2015-ös c.e. licensze más, mint amit te néztél.
-
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #9400 üzenetére
megnézed az eula-t, az az eszmeisége, mint ahogy azt már írtam, hogy opensource és egyéni projektet támogatnak, pénzkereső projektet nem. ezért kezdődik úgy, hogy az idividualnak szabad "sell"-ni a vele készített programot, a cégnek meg nincs ott a jogai között a sell, tehát az nem.
miután az individualnál kiemelték, hogy ő eladhatja, a cégnél pedig nem, ebből következik az, hogy a cég nem adhatja el a vele készített programot.
magyarra lefordítva: ha cég vagy és pénzt keresel vele, fizess érte.
de miután mindenki a maga szerencséjének a pogácsa, úgy megy fejjel a falnak, ahogy neki jólesik.
-
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #9290 üzenetére
ezt írta a #9209-ben:
"A T12 az idő benne, este 23 óra felé érkezik a következő modell futás, abban már T18 lesz nem 12, aztán holnap hajnalba jön az éjféli, akkor változik a dátum, és T0 lesz, aztán jön a T06, T12 T18, aztán következő nap változik a dátum megint és kezdődik újra T0 val."
tudom, rég volt, vagy 10 napja
szóval minden kerek negyednapkor elindul valaki másnál egy program az akkor aktuális adatokkal, ami előre nem megjósolható ideig fut, de várhatóan 5 órát, és amikor lefutott, akkor teszi ki az eredményt. tehát minden negyednap végefelé érdemes megkísérelni a letöltést.
-
bambano
titán
válasz
Bambula5 #9245 üzenetére
ez így konkrétan pont nem jó, ha a values of properties kapcsolódik a properties of productshoz, akkor ha egy értéket törölsz a values of properties táblából, szétszakad a tranzitív kapcsolat a termék és a terméktulajdonság között.
én úgy csinálnám, hogy van a termék, mint szülő a gráfban, annak a gyereke a terméktulajdonság, annak a gyereke a terméktulajdonság érték.
persze ezzel már sérül a konzisztencia szerintem, mert mi van akkor, ha ugyanolyan termékből van több, ami csak egy tulajdonságában különbözik? pl. szeletelt karaj, tálcás csomagolásban, 20 deka és 50 deka.
szerk: másik probléma: ha nincs közvetlen kapcsolat a termék és a terméktulajdonság táblák között, akkor nem fogod tudni összeállítani azt az űrlapot, amivel felviszed egy adott termék tulajdonságtípusainak értékeit. tehát honnan fogja tudni a programod, hogyha cipőt visznek be, ott kell a lábméret, ha meg tejet, ott a liter?
-
bambano
titán
válasz
olivera88 #9244 üzenetére
ha lehet fixre venni a dátumok változását, vagy legalább elég pontosan becsülni, akkor nem kunszt a probléma.
a date parancs tud nem aktuális időpontra dátumot kreálni, tehát ha tudod, hogy pl. este 10-kor már biztosan ott van az aktuális jelentés, akkor csinálhatsz ilyet:
wget "http://blabla$(date -d '5 hours ago' '+%Y-%m-%dT%H-00-00')blabla.html"
most arra próbálok célozni, hogyha hat órás intervallumokban jön a jelentés, amely hat órának az elején még nem biztos, hogy kint van, de mondjuk az utolsó egy órában biztosan kint van, akkor a fenti paranccsal este 11 és éjfél között bármikor le tudod szedni a 18 órai jelentést, és így tovább.
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #9243 üzenetére
én mostanában már minden táblát ezzel kezdek, ha kell, ha nem.
utólag rendszerint kiderül, hogy jól tettem.
oké, hogy elsődleges kulcsot a kívánalmak szerint kell összeállítani, de ezek a kívánalmak különbözőek. kell valami kulcs az adatbázis és az alkalmazás belső logikája szerint, meg kell valami kulcs a felhasználói felület logikája szerint. a kettő nem mindig egyezik. mert lehet, hogy nem kell az adatmodell szerint kulcs a tulajdonságtípusok táblához, de a tábla karbantartásához meg jól jön, akkor én rakok."Fejlesztőkörnyezet van ilyen?": van, a régebbi netbeansek, pláne visualwebpack-kel súlyosbítva, meg sem nyikkantak elsődleges kulcs nélkül.
-
bambano
titán
-
bambano
titán
válasz
Bambula5 #9235 üzenetére
akkor rakjál bele mindegyikből.
tehát legyen benne: ertek_int, ertek_real, ertek_text, ertek_bool mező és használd azt, amelyik kell. tudtommal a postgres az üres mezőknek nem foglal túl sok helyet, nem nagy pazarlás.illetve még mindig forszíroznám az elvet, hogy bizonyos esetekben olcsóbb az emberi/programozói/fejlesztői erővel spórolni, mint a hardverrel. néha jobb megoldás pazarolni a hardvert.
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #9228 üzenetére
union selecttel mint a villám.
én sem tartom jó ötletnek a táblákba szétpakolást, mert el nem tudom képzelni, hogy egy adatmodell, amit tervezési fázisban megtervez valaki, az futásidőben lényegesen módosuljon.
(#9229) Bambula5: "hogy tudom felépíteni ha különböző tulajdonságokkal bírnak a termékek?" csinálsz egy táblát, amiben minden rekord egy tulajdonság, meg csinálsz egy másikat, amiben minden rekord egy termék egy adott tulajdonságának a konkrét értéke. pl: akkumulátor kapacitás.
lesz egy termékfajtád, amiben egy sor az akkumulátor. egy tulajdonság_típusod, amiben egy sor a kapacitás, és egy tulajdonság táblád, amiben egy sor, hogy az adott termékfajta_id meg tulajdonság_típus_id mellé a konkrét érték 2400mAh.
-
-
bambano
titán
ha nehezen megy az oop, akkor rakj fel linuxra egy régi netbeanst, meg visualwebpack-ot, és azzal kezdj el programozni. a visualwebpackben olyan kódgenerátor van, ami az oop kód vázát megcsinálja, neked csak a procedurális részt kell kitölteni.
előfordulhat, hogy ezzel olyan példákat kapsz, ami segít megérteni az oop-t.
egy baj van a tanáccsal: régen nem fejlesztik már ezt, úgyhogy kőkori minden. ha jól emlékszem, a 6.7-es netbeansben volt utoljára vwp, én az 5.5.1-est használtam sokáig. és ha úgy érzed, hogy ezzel sikerült megfelelően előrelépni, akkor az egész múzeumot hajítsd ki a francba
-
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #9173 üzenetére
végülis javasolhatom azt egy kezdőnek, hogy addig meg se mozduljon, amíg fel nem rakott egy jáva vm-et, a hozzá való ide-vel, jdbc driverrel meg egyéb cuccokkal
ami egy kisebb vidéki isp-nél akár 2-3 nap alatt lehussan a hálózaton
vagy tanuljon meg egy olyan editort, ami minden unixon ott van, értő kezekben borzalmasan hatékony és gyors, akár mobil internetes vonalon keresztül is.
szerk: egyébként is az élet nem habostorta az it-n
-
bambano
titán
válasz
Oppenheimer #9152 üzenetére
a vps-re gondolom nem windowst akarsz rakni, hogy szanaszéjjel törjék?
ha ilyen memcached meg hasonló csodákat raksz az architektúrába, akkor annak a kódja is visz el a ramból, azt a programot is ütemezni kell, stb. tehát ha kevés a lóerő, akkor érdemes kidobálni a ballasztot.
ja, és miért vársz a mysql json-ra, mikor a postgres ezer éve tudja?
-
-
bambano
titán
válasz
Oppenheimer #9146 üzenetére
azt, hogy ne akard újra feltalálni a kereket.
az oprendszerben van blokkeszköz cache, ne programozz le ilyet, használd azt.
a fájlrendszer megoldja rendesen a konkurens hozzáférést, azt használd és ne agyalj máson.minden, amit újrafelhasználsz, a te melódat csökkenti.
-
bambano
titán
válasz
Oppenheimer #9136 üzenetére
szerintem web szerver adatterületére kell kigenerálni a statisztikákat.
rendes fájlrendszernél nincs probléma abból, hogy az egyik szál kiszolgálja a fájlt, a másik meg letörli vagy újraírja. max. abból lehet gond, hogy újraírás közben kezdi letölteni, mert akkor lehet, a végét nem kapja meg a kliens.ilyenkor szokás temporális fájlba generálni az eredményt és egy move utasítással a helyére tenni.
-
bambano
titán
válasz
mrhitoshi #9087 üzenetére
másik ötlet: egy cikk szerint lehet olyan kő-papír-olló játékot írni, ami ember ellen játszva statisztikusan nyer. agyturkászok vizsgálták, hogy az ember milyen pszichés folyamatok alapján játszik. erre alapozva szerintem írható olyan kő-papír-olló program, ami folyamatosan tanul, és elég játék után szignifikánsan többször nyer, mint veszít.
ez is egy jó feladat, 2^9-en sorba pont megfelel.
-
bambano
titán
válasz
Oppenheimer #9093 üzenetére
csak amikor Dabadab kiteszi a szmájlit, akkor ő naprendszer alatt nem egy napot plusz kilenc bolygót ért, hanem egy napot, kilenc bolygót, azok holdjait, az aszteroida övezetet, a Kuiper övet meg egy csomó kósza üstököst érti
-
bambano
titán
válasz
Zola007 #9070 üzenetére
az ugye megvan, hogy az első N darab páros szám összegénél nem N div 2-ig kell menni? mert az az első n osztva kettővel egészrész párosszám összege.
az első n darab báros szám összege:
a:=0;
for i:=1 to n; do a=a+i*2;én azért nem válaszolok magánban, mert jó eséllyel lesz következő bajnok, akinek ugyanazt el kellene küldeni, és akkor az már duplamunka.
-
bambano
titán
minek a p3, ha nem tudunk róla semmi különöset?
szerintem koordinátageometriával kell számolni, nem vektorokkal.
ha Q x koordinátája kisebb, mint a min(p1_x,p2_x) vagy nagyobb, mint a max(p1_x,p2_x) akkor nincs válasz.
ha Q x koordinátája a fenti két szám között van, akkor kiszámolod annak a pontnak a koordinátáit, ami t-n van és Q-val van egy függőleges vonalon, utána az y koordináták összevetéséből eldől a válasz. -
bambano
titán
válasz
sztanozs #8966 üzenetére
egyrészt nem akartam feltalálni újra a spanyolviaszt, ezért a linuxos memóriateszterből loptam az alapötletet.
másrészt a 0x00 és a 0xff kihagyásával kihagyod azt a tesztet, hogy a memóriameghajtó áramkörök kapnak-e elég teljesítményt és képesek-e egyszerre kihajtani az egész buszt. merugye ez még inteléknek se mindig sikerül. -
bambano
titán
válasz
peterszky #8947 üzenetére
nem tudom, hogy mit értesz brute force megoldás alatt, de a brute force azt jelenti, hogy agyatlanul végigpróbálgatod az összes lehetséges verziót és kiválasztod a végeredményt. tehát az mindig megtalálja a megoldást, ha van.
a mai világban egy 56 elemű listának én brute force módszerrel állnék neki, backtrack egy intelligensebb változatával próbálkoznék. memória nem kell neki sok, a processzorodat agyonüti, de ez engem nem izgatna
-
bambano
titán
válasz
McSzaby #8931 üzenetére
"az opensource-hoz nincs támogatás": közkeletű tévedést hallottunk.
"a vállalati célokra szánt pedig pénzbe kerül": az igaz, hogy ingyen nem kapsz vállalati szintű supportot.
de melyik a valószínűbb, ha a kolléga távozik: hogy az utóda ismeri a munint vagy hogy az utóda ismeri a kolléga házibarkács fejlesztését?oké, megírod perlben. ki fogja támogatni a perl bugok javítását?
egyébként meg ez egy olyan kérdés, amit nem kell a felsővezetés elé tárni. ha a felsővezetés dönt ilyen szakmai kérdésben, akkor valamit rosszul csináltál.
hogy kicsit ontopic is legyek:
az adatküldést rossz ötlet ennyire nehéz protokollra bízni, mint az ssh. pláne, ha biztonságos hálózati szakaszokon kommunikálsz. erre találták fel a http-t. a scriptek szétszórására meg a subversiont.aki pedig azt hiszi, hogy egy tcp kapcsolat megnyitása a valós nehézség ebben a projektben, az még sosem rajzolt grafikont
egyébként meg sokat dobna a válaszokon, ha megmondanád, melyik gépen milyen oprendszer fut. (azon, ahol a felügyeleti rendszer szerver oldala fut, és azokon, amiket felügyelni kell).
-
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #8887 üzenetére
"az sem túl kellemes, ha nem élvezi a mostani munkáját, és csinálja még plusz húsz évig": egyrészt a görög kereskedők is megmondták, hogy a bevétel erősíti a szabályt
másrészt itt most gyakorlatilag két végletet vetett fel, az egyik, hogy csinálja a pénzügyi dolgokat informatika nélkül, vagy új, tisztán informatikai pályára megy. én meg azt javaslom, hogy keressen egy középutat a két véglet között, ami már eléggé informatikus ahhoz, hogy tetsszen neki, de eléggé pénzügyes ahhoz, hogy ne kelljen kidobnia az eddigi tapasztalatait.az üzleti elemző, folyamatszervező és hasonló pozíciók szerintem ilyenek, van is rá jól fizető kereslet. esetleg sap szakértő.
-
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #8851 üzenetére
oké, leírom a véleményem objektív részét
36 éves, az azt jelenti, hogy legalább 13 de lehet, hogy 15 év gyakorlata van egy keresett és jól fizető szektorban. ha ilyen szintű váltásra készül, akkor ez 95% eséllyel megy a kukába. pazarlás.
egyszer olvastam egy tanulmányban, hogy a szerző szerint ahhoz, hogy magas szinten megtanulj valamit, 10 ezer órát kell vele keményen foglalkozni. hajlamos vagyok elhinni neki.
ez azt jelenti, hogy bő 5 és fél év múlva jutna el profi szintre jávából.vagyis a döntése kis túlzással 20 évet dob ki az ablakon.
inkább meg kellene fontolnia, hogy olyan informatikai állást keres, amiben a korábbi tapasztalatait fel tudja használni. sap gurukat is fizetik, mint a pelyva, mehetne rendszerelemzőnek, rendszerszervezőnek, stb.de nyilván mindenki a maga szerencséjének a pogácsa.
-
bambano
titán
válasz
martonx #8827 üzenetére
ide is jöhetsz...
anno egy 100 MHz-en járatott p1, 64 mega ram, ócska ide diszk, ez elvitt egy olyan levelezési listát, amin volt 300-400 ember és tekerték gyakran percenként egy levéllel. a fél giga ram meg a mostani core procik 1 magja az igencsak tápos gép egy ilyenhez.nem a teljesítmény a kérdéses egy levelezőszervernél, hanem a stabilitás. szóval debian.
-
bambano
titán
bocs, ha nagyon offtopic vagyok, de a következő problémával fordulnék a nagyérdeműhöz (amit mintha kérdeztem volna másik topicban, de megfelelő eredmény nélkül):
szóval van az ÓcskaSóher kft, ahol egy windows xp-re dugott usb-s telefon adapter és az xp-n futó egyszerű program rögzíti a bejövő és a kimenő hívásokat, mint kezdőpont. és van a végpont, ami egy linuxon futó adatbázis, amiben tárolni szeretném a hívás felvételét. optimális esetben realtime (tehát a hívás befejezése után pár másodperccel érjen be az adatbázisba a felvétel). közben tűzfalak, hálózat, nagy távolság. xp-n programozni nem tudok, sem nem értek hozzá, sem cucc nincs hozzá.az alapkérdés, hogy ti hogy csinálnátok?
(ócskasóher kft, mert xp-ből is emlékeim szerint home-ot "raktak fel", másrészt erre van rendes tiszta megoldás, csak ahhoz hardvert kellene venni kb. 40 rugó értékben).nem tudom, az a jobb, ha elmondom, meddig jutottam, vagy az, hogy szárnyal a fantáziátok és nem terellek tévútra?
kösz előre is.
-
bambano
titán
válasz
olivera88 #8764 üzenetére
a /usr/share egy olyan terület a fájlrendszerben, amit a csomagkezelő felügyel. azt jobb nem összepiszkolni, vagyis ne tegyél bele semmit úgy, hogy arról a csomagkezelő adatbázisa nem értesül.
a /usr/local való ilyenre.de még mindig erőltetném a gondolatot, hogy ez itt offtopic.
-
bambano
titán
válasz
olivera88 #8762 üzenetére
az LD_LIBRARY_PATH környezeti változóba kell beletenni a könyvtárat:
export LD_LIBRARY_PATH=/usr/local/share/akarmi:$LD_LIBRARY_PATH
és utána szigorúan ebből a shellből indítani a programot.
ha működik, akkor rootként bele kell írni a /etc/ld.so.conf-ba (debian verziótól függően vagy ebbe, vagy csinálsz neki külön fájlt a /etc/ld.so.conf.d-be)szerk: meg kell rootként egy ldconfig is.
-
bambano
titán
válasz
olivera88 #8760 üzenetére
szerintem programfordítás debianra adebian topic témája...
ha a telepítés után csinált /usr/local/share/lib könyvtárat, akkor igen, azért. a libeket hozzá kell adni a linker/loader keresési útjához.
de szerintem program nem települ a share alá, oda azt teszik, ami architektúra független, vagyis különböző architektúrájú gépek között is megosztható, tipikusan doksi meg nyelvi fájlok.
-
bambano
titán
válasz
bucsupeti #8757 üzenetére
"Valamilyen primitiv keresést is meg lehet oldani (pl felezős módszer) hisz idörendben vannak benne a sorok...": ilyenekre logfáljoknál nem építünk. például a téli-nyári időszámítás váltásakor is borul az időrend, rebootnál is borulhat az időrend, ha ntp-t használ időkezelésre, akkor is borulhat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 15" Workstation: Lenovo Thinkpad P1 gen1/gen2 // P52 // P52s // P15 gen1 // FHD, 4K oled touch
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest