Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• mikado

tag

válasz Weareus #493 üzenetére

Nincs itt semmi titok, csak mérni kell a hideg oldal hőmérsékletét és azt állandó értéken tartani...

• Weareus

addikt

válasz Weareus #492 üzenetére

Azt rebesgetik, hogy régen könnyebb volt ez a peltieres dolog a procik tdp-je miatt. Ma, mivel terheléstől függően változik a processzor órajele és ennek megfelelően a maghő is, kőkemény hőingadozások lépnek fel, a peltier meg ha jól tudom porcelán v. kerámia, legalább is a hideg-meleg oldal érintkező felületén.
    Állítólag idle még oké lenne, de ahogy a processzor terhelést kap, a tec nem tudna megbirkózni a hirtelen keletkezett hőmennyiséggel, de gondolom, ez a peltier teljesítményének is a függvénye, na meg hogy a meleg oldalt mennyire sikerül lehűteni, hiszen hideg oldalon egy stabil -20-30 fokos peltier azért lehet megoldaná a feladatot.

• Weareus

addikt

Vannak elérhető peltier modulok 2-300 watt körüli teljesítménnyel. Próbálkozik valaki peltierrel mostanában?

• Teasüti

nagyúr

Sziasztok!
    Páralecsapatót szeretnék készíteni itthonra.
    Tudnátok segíteni ebben?
    Kinéztem egy TEC1-12710S peltier-t a célra, akad itthon egy 12V 2,5A tápom is, ami adott.
    Meg tudom hajtani ezzel? Elektronikában nem vagyok járatos...
    Diagramon látom, hogy ennél azért nagyobb áramfelvétele van 12V-on, de ez azt jelenti ha ezeket összedugom, akkor tönkremegy a táp? Vagy elmegy vele alacsonyabb teljesítménnyel?

Korábban már üzemelt egy hasonló kiépítésű rendszer, ha jól emlékszem olyan 50-60W teljesítményű peltier, csak az nem volt szigetelt és hamar tönkre is ment (szintén hasonló táppal üzemeltetve kölcsönvéve egy tablet töltőt).
    Meleg oldalon kb. fél kilós alu borda lenne + ventilátor, hideg oldalon meg egy jóval kisebb Intel P3-as hűtőborda.
    Az egész egy Ceresit tablettás tartályban lenne elhelyezve.

Köszönöm előre is! :R

• Sakab

senior tag

válasz BlackPriest #487 üzenetére

Nem melegedő procit szeretnék lehűteni hanem hogy egy szobahőmérsékleten lévő 2x2x1O Cm-es alu tömbőt kb 15 fokon tudjak tartani.

• Sakab

senior tag

Sziasztok először is remélem nem probléma hogy új topikot nyitottam és remélem jó helyen.
    Lenne pár kérdésem. Szeretnék egy sz3cm x h10cm x v2cm hűtő bordára ráfogatni egy Peltier elemet. És ezt a bordát szeretném állandó 14-16 fok körül tartani.
    Kérdésem az lenne hogy milyen méretűt ill teljesítményűt válasszak. Másik cél még az lenne mivel nap 24órájába menne hogy ne fogyasszon sokat. Jó lenne ha kilehetne hozni 10-20 W-ból. Igazából ha azt nézzük h egy szobába átlag 25 fok van akkor csak 10fokot kell hűtenie ebből gondolom hogy nem kell ide nagyon sok amper.
    Ha mondjuk 15 fokra be van lőve a hideg oldal akkor a meleg oldalon mekkora hő lesz kb mekkora bordát kell rátenni? Eléggé közel lenne a 2 borda egymáshoz (meleg hideg) hogy lehetne vagy hogy szokták ezt a problémát kiküszöbölni? Gondolom még ide a 10 fok különbséghez is kell valamekkora borda.
    És még egy utolsó kérdésem lenne így hírtelen...Itt ugye az áram erősséggel szabályzom a hőmérsékletet. Azaz a 12V az állandó és minnél nagyobb különbséget akarok a 2oldal között annál nagyobb áramerőség kell. Ugye?
    Segítségetek előre is köszönöm,örök hála.

innen válogatnék:
    http://www.vatera.hu/listings/index.php?at=2&pt=3&q=peltier

• BlackPriest

őstag

válasz yolan #484 üzenetére

én írtam a saját kísérletemről egy cikket, szerintem elég tanulságos. én azt mondom, ha valaki 0-ról akar építkezni, akkor egy jól megépített peltieres-levegős rendszer ára hozzámérhető egy közepes vízhűtéséhez. és ha az eredmény mondjuk egyforma hőmérséklet, akkor is drasztikusan többet zabál a peltieres rendszer. Ha pedig mondjuk "csak" 0 fok körülre akarod hűteni a procit, akkor még sokkal brutálisabb fogyasztással megoldható a dolog. Arról nem beszélve, hogy jelentősen szobahőmérséklet alatt számolni kell a páralecsapódással, ami némi mocsokkal már simán vezető lehet és agyonvág mindent, a hűtő leállásával egyidejű gép lekapcsolás is hasznos lehet, ha nem akarod elégetni a procidat, szóval van buktató bőven. a V10 gyári hibrid, de atótl sincsenek elájulva, akik tesztelték, annyi lóvéból is előbb vennék egy corsair h100-ast. Ha a VGA-nak is peltiert adsz (most eltekintve attól, hogy a memóriák hűtése izgalmassá válik), léghűtéssel egy kazán lesz a kuckó belseje, ahogy a több száz wattnyi hőt adják le a bordák

• yolan

őstag

válasz BlackPriest #483 üzenetére

Ej, igen, akárhonnan kapok reagálást, mindenki csak lebeszél, gondolom nem véletlenül.
    Az a gond, hogy a levegő viszonylag olcsón megvan, valamekkora teljesítménnyel, a víz sokkal drágább, persze jobb teljesítménnyel, de a kettő között nincs lépcső. Ami olcsóbb a víznél, de jobb teljesítményt ad mint a levegő.

• BlackPriest

őstag

válasz yolan #482 üzenetére

Hello!

Szerintem célszerű lenne minimum a proci max tdp-jénél kétszer nagyobb cellát alkalmazni. Alapból ezek 14-15V max fesszel mennek és ott 8-13A vesznek fel, szóval javallott egy combos táp hozzá (12V-on nyilván kevesebbet eszik, de a teljesítménye is kisebb). Ha csak tesztelni akarsz, egy 130W körüli példány vakerán már 2k-ból megvan, a lefogatóval nem kell sokat bíbelődni, max hosszabb csavar kell. párásodásra figyelni, esetleg szivaccsal körbefogni a peltier cellát és mehet. De szerintem túl nagy dologra ne számíts, ha nagyon nagy peltier cellát használsz, brutál táp kell és brutál hűtés, szerintem nem hoz annyit, mint amit befektetsz és pláne nem olyan biztonságos. Ha én újra ezzel kísérleteznék, egy 2 körös vízhűtést csinálnék, 2 nagy cellával hűteném a folyadékot és azt keringetném a hűtendő cuccokon, viszont a peltier meleg oldalán lenne vagy 3-400W-nyi hő, oda azért kell radiátor

• yolan

őstag

Sziasztok!

Ma a metrón jött egy kósza ötlet, hogy egy peltierrel kéne valamit kezdeni.
    Amatőr vagyok a témában, a nagyon alapokat tudom, ezért is írok most.
    A terv valami olyasmi lenne, hogy adott egy igen jó lehetőségekkel rendelkező athlon ll x2 250-es proci, egy mugen 2, ebbe a képletbe iktatnék be egy peltier elemet.
    Kérdés, hogy a mugen 2-vel 2 ventivel letudnám-e hűteni a meleg oldalt.
    A kupak terhelve 26 fokos passzívan, 1.29v-on, 1.35v a gyári fesz, kb ennyi kéne a 4ghz-hez. Tény, a mugen is képes lehűteni, de az kicsit unalmas. Ha jobban tudom hűteni a meleg oldalt (pld télen), remélem még tovább lehet menni.
    Illetve ha értelmesen beválik, ugyan ezt a felállást eljátszanám a vga-n. ;]
    Lehetséges vagy alapból hagyjam a fenébe?
    Vizezni még nem akarok.

• Finwe

őstag

válasz Baltásgyilko #480 üzenetére

Túl kicsi teljesítményű a peltier elemed, hogy bármi értelmeset lehessen vele kezdeni. Egy sima vízhűtés egy nagyobb radival teljesen megfelel az igényeidnek.

Finwe

• Baltásgyilko

csendes tag

válasz BlackPriest #479 üzenetére

Ezért gondoltam a peltier elé rakni a radiátort, mert szerintem a gpu szobahőmérséklet fölé vinné a vizet azon a szakaszon, majd a radiátorral hűtenék rajta, majd a peltierrel tovább hűteném. Nem tudom jó-e az elméletem, nem használtam még vízhűtést. Bár van egy olyan érzésem hogy nincs nagy vízhőmérséklet különbség a rendszer egyes pontjai között.

• BlackPriest

őstag

válasz Baltásgyilko #478 üzenetére

ha sikerül a modul meleg oldalát szobahőn tartanod, akkor a másik fele átmegy mínuszba, de mivel áramlik a víz, megfagyni nem fog. kérdés tud e eleget hűteni rajta ahhoz, hogy a vga-t is lehűtse. ha közben van egy radiátor, akkor rossz esetben az is melegíti a rendszert, nem hűti. de ez csak az én véleményem

• Baltásgyilko

csendes tag

válasz BlackPriest #477 üzenetére

A peltiert a mostani Twin turbo rev.1-el hűteném ami elvileg 120W-ig jó. Mire megírtam az előző hozzászólásomat rájöttem, hogy egy hőfokkapcsolóval egyszerűbb lenne a vízhőméréskeletét figyelni és azzal rángatni egy relét ami a peltiert kapcsolgatja.

• BlackPriest

őstag

válasz Baltásgyilko #476 üzenetére

ha a peltierrel csak a vizet akarod hűteni, nem közvetlen a gpu-t, akkor kell egy második kör a peltier meleg oldalának hűtéséhez. egy kis áramkör építése ami a pwm jelet egy relének értelmezhető jellé alakítja, plusz a két kőrös vízhűtés szerintem egyrészt túl komplikált, másrészt drága, harmadrészt nem hozna jelentős eredményt. a sok befektetett pénzből meg a 4850-ből vehetsz egy sokkal erősebb kártyát, mint amit max tuningban ez fog hozni. a 91W-os elem meg kicsinek tűnik még direkt hűtésnél is

• Baltásgyilko

csendes tag

Víz hútés szeretnék rakni a VGA-mra (ATI4850, később esetleg a procira is), a következő felállásban. Tartály->pumpa->VGA blokk->hűtőradiátor->Peltier elemes blokk->tartály. Egy 91,2W-os peltier elem dolgozna a rendszerben.
    Tovább gondoltam ez eléggé megdobná a fogyasztást, ezért arra jutottam hogy csak terhelés alatt hajtanám a peltier elemet. Erre az a megoldás jutott eszembe, hogy ATI Tray Tools-al beálltom a ventilátor profilt, hogy mikor kapcsoljon be a hűtés (a ventillátor 4tűs csatijáról venném le a pwm jelet), ezt feldolgozva használnám arra, hogy tápot adjak a peltiernek.
    A PWM jel feldolgozás egyenlőre még kérdéses, inkább a tervről kérnék véleményt, hogy van-e értelme beleépíten ia peltier elemet a rendszerbe.

• BlackPriest

őstag

válasz sinya85 #474 üzenetére

ha unatkozol és van sok fölösleges pénzed, akkor kísérletezni érdemes, de a használathoz szerintem felejtős. egy jobb vízhűtés bőven hidegen tart egy húzott procit is

• sinya85

senior tag

Hát olvasgattam a hozzászólásokat, de végül is nem jöttem rá, hogy ér e valamit szabad e procira tenni stb. Pl ha én csak 10-15fokot szeretnék javítani a procimon? akkor a hűtő és proci közé tehetek egy 100wattos peltiert nem?

• Grabovsky2

tag

Sziasztok!
    Maradjunk anyiban, hogy ez a technológia nem az otthon barkácsolni szeretők álma..
    A modulok, mint szinte minden elektronikai áramkör fárad, teljesítménye esik egy idő után.
    Amit még elfelejtettél, hogy a modulok egyenáramot zabálnak, és ezt a feszültséget egyenirányítani, hát kissé macerás lenne, de legalább is a hűtési rendszer duplája lenne.
    Továbbá a cső, illetve annak a fala nem éppenséggel a hőátadás netovábja. A hővezető paszták is akkor fejtik ki ezen tulajdonságukat, ha fizikai nyomás van rajtuk. Tehát kéne egy konzol is, ami a cső falához szoritaná a modulokat....
    De szerintem, egyszerübb lenne egy olyan réz test, aminek a külső falai nem kör, hanem négyzet, téglalap formájú lenne és a belső fele pedig kör.. A négyzet, tégla hasáb külső oldalán helyezkednének el a modulok, hövezető pasztával. légüres térben...
    Ezt úgy képzeld el, hogy a hasábon a modulok és amodulok külső felén pedig még egy tégla hasáb, ami rászorítja a modulokat és hermetikusan elzárja azt a külvilágtól..
    Ez a hasáb adná át a meleget akülső körben cirkuláló hűtő közegnek..
    De tovább megyek.. Olvastam, hogy ha telesen simított egyenáramot kapcsolsz a peltier modulra, az hamarabb kezdi elvonnia hőt, mint a tulsó fele melegedni kezdene.
    Nos egy elektronikai kapcsolással a megfelelő feszültséget és áramerősséget a magszimál modulonkénti hűtés eléréséig kapcsolgatná, természetesen modulonként.
    Így a termisztatikus jóság javítható lenne, illetve a modulok számát lehetne csökkenteni.. A megvalósítása egy kissé nagyszabású lenne.
    De, egyébként, ha tovább megyek egy ilyen tornyot, akár energia termelésre is lehetne hasznosítani...
    Gondoljatok csak bele!
    Egy kissé futurisztikus, de nagy veszteségekkel is de a nap vagy akár egy hőforrásvízéből lehetne így Mwattokat kicsalni!
    Persze ha világgazdaság hagyná!!!!!!
    Tudjátok mit megépítem a torony kicsinyített mását. A höcserélők és a modulok még megvannak, nem vette meg senki sem... :(
    Így átalakítom és kipróbálom a közös ötletet...
    Na sziasztok!
    Jó gondolkodást!

• bkorga

csendes tag

Sziasztok!

Amúgy kicsit tovább gondolkodtam a dologról, és végülis elérhető a nagyon nagy mínuszos közeg is, csak vélhetően Bill Gates-nek kellene támogatnia a projektet, meg kellene egy csöpp áram is hozzá.

A következő a gondolat:
    Ugye ha párhuzamosan helyezzük el a modulokat, akkor a deltaT-hez egyre közelebbi valós hőmérséklet különbséget tudunk elérni. Nézegettem a multi-stage peltiereket, és találtam 138 fokos deltaT-s verziót is. 0,8W a Qmax, és ekkor 37W teljesítmény kell neki

Vegyük azt, hogy a hűtendő eszköz 500W hőt bocsát ki. Ha 5000W hűtőteljesítményt szeretnénk elérni, akkor 6250 ilyen multi-stage peltierre lesz szükségünk.
    Az elrendezést a következőképpen gondoltam, hogy a párhuzamosság elvénél maradjunk:

Mint látható, lenne egy belső hűtőfolyadék (ami keringene, és szállítaná el a hőt az 500W-os hőleadó felületről, ekörül lenne a hűtőrészben egy jó hővezetőképességű fémcső, amit kívülről a 6250 db peltier venne körbe (belegondolni is fárasztó, hogy milyen hosszúnak kellene lennie ennek a csőnek), a peltierek közötti rést szintén fém és hővezető paszta töltené ki, a peltiereket egy fémcső venné körbe, amik körül (vagyis abban úszna mondjuk) szintén hűtőfolyadék lenne.

Nah ha ez mind megvan:) . Szép felvetés ugye?:) . Akkor lehet számolni. A külső hűtőfolyadékot vegyük 0 fokosnak. Ekkor peltier hideg oldalán a hőmérséklet: (1-500/5000)*138, ami kb 0-124 fok, azaz -124 celsius fok. Hoppá:) Nah ez nem is hangzik rosszul. Ugye ebből a számításból hiányzik a rendszer hővesztesége, az egyes helyeken alkalmazott fémek hővezetőképessége, de még ezekkel is biztos -100 celsius fok alattira lehetne hűteni a hűtőfolyadékot.

Most jön a feketeleves:
    A 6250 db peltier elem összesen több, mint 230 kW áramot fogyasztana, és ennyi hőt is adna le:) , az áruk még ilyen nagy tétel esetén is több tíz millió Ft, nem beszélve a hűtés egyéb részeiről:) .

Üdv.,
    g

• TESCO-Zsömle

titán

válasz Grabovsky2 #468 üzenetére

Kompresszosor hűtés jó, csak ne PB-al, hanem hűtőgázzal tölttesdd fel a rendszert! Sokkal hatékonyabb, mint a Peltier-es hűtés, viszont hangosabb, és nem skálázódik. Olyan mint a gőzfűtés. Vagy megy, vagy nem. Nincs alternatíva.

• Grabovsky2

tag

Szai!
    Nem is olyan régen ugyan ezt a témát boncolgattam..
    Mondjuk én nem egy procit akartam lehűteni, hanem egy akváriumból akartam elvezetni legalább 10'C ot.
    Nos, elég sokat kisérleteztem és építettem hőcserélőket( kétkörös vízhűtés), kipróbáltam a multi staget is....
    Két peltier modullal próbálkoztam, egy 400W és egy 100W -ost foktam be erre a célra.
    Részben sikertelenűl....
    Kellett építenem egy szabályozható tápegységet aminek a lelke egy 600!!! W os trafó volt.
    Ugyanis a nagyobbik peltier modul fesz felvétele 17V 30A (V*A=W=17*30= 510W!!!!)
    Nos, ebből adódott a kudarc forrása! Szakik véleményére adva építetem egy olyan tápot, ami ezt a feszt le tudja adni... A próbálkozás összege csak a táp esetében 17600Ft. Trafó, a kapcsolás alkatrészei, miegymás... Két különbözö szivatyú.
    Ehhez hozzá jött a modul, modulok ára, ami két modul esetében összesen 19450FT volt..
    Mindezek után jőttek a vörösrézcsövek... vörösréztömbök a hőcserélők kialakítására és egy olyan, ha jól emlékszem, talán kamaz vízhütője..
    A rendszert össze állítva és több féle képpen kipróbálva, sem értem el átütő sikert, még a szabályozás esetén sem.......!!
    A nagyobbik modul esetén a legkissebb hőmérséklet, amit terhelés nélkül sikerűlt elérnem az -12,6'C volt mindezt kb olyan 560W fogyasztás mellett... De terhelés mellett ez felment 612W -ra és ekkor elkezdett visszamelegedni a rendszer. és csak 1 óra latt tudta elvezetni a kívánt hőt. Ez egy kicsit betette a kaput...
    A tápegységet átalakítva a kissebbik modulal elértem a -29'C terhelés nélkül. mindezt, ha számításom nem csalt akkor 354W fogyasztás mellett..
    A rendszer jól vízsgázott ezesetben, de a hőmérsékletet ez se tudta tartani....
    Ugyhogy kb 1,5 hónap kisérletezés után feladtam...
    Rengeteg a brfolyásoló tényező. _a táp az egyenirányitás, menyire stabil a tápod.... Aztán a környezeti befolyásoló tényezők, pl pára lecsapódás , a felhazsnált szigetelő anyagok... a hűtőrendszer alkatrészeinek az anyagi minősége..stb.

Utána olvastam más rendszerknek és rátaláltam, egy ugyan veszélsesebb, de talán alkalmasabb lehetőségre. A gázkompresszoros hűtésre.. (Fagyasztógépek alapján)
    Most ezzel próbálkozom..
    Talán megéri, de egyebet még nem mondhatok, mert még csak a kompresszor van meg , meg a hőcserélők.. Egy kicsit félek PBgázzal feltőlteni a rendszert, kitudja, ha szivárog elég nagyot szólhat, esetleg egy letépett ujj, netán egy kar nem hiányzik.
    De olvass utána. Sok sikert és szerintem, ha ekkora hőt akarsz elvezetni, felejtsd el a multi elrendezést, sőt talán a peltier modulokat is!!!
    Sok sikert!

• bkorga

csendes tag

válasz bkorga #466 üzenetére

Sziasztok ismét!

Ahogy tovább olvasgattam még, és néztem a gyári multi-stage teceket, rájönni látszok, hogy így nem fogom elérni a kívánt teljesítményt sajna.

Mert a párhuzamos működésnél, csak a deltaT-hez egyre közelebb eső hőmérséklet különbséget tudok elérni, de mivel a peltierek deltaT-je relatíve kicsi az én céljaimhoz ez nem megfelelő megoldás. Erre jött a az egymás hegyén-hátán ötlet, de úgy nézem (érzem a leírottak alapján), hogy itt a deltaT már kellő szintre növelhető (akár 130 fokos is lehet, ez már több is lenne, mint amennyi nekem kellene), de a hűtőteljesítmény csupán pár watt lenne maximum, amivel max egy ethernet vezérlő chipet lehetne hűteni (vagy azt se).

Az ötlet, amit meg szeretnék valósítani a következő:
    A folyékony hidrogénes hűtés hőmérséklete nem szabályozható, és a folyadékkal is sokat kell bíbelődni. Olyan hűtési megoldást szeretnék építeni, ami mínusz 50 fok alá is le tud vinni akár egy 300W-os hőtermelésű processzort. Viszonylag pontosan be lehessen állítani, hogy éppen hány celsius fokos legyen a hűtendő felület, és az üzemelés közben ne kelljen semmi egyébbel bíbelődni.
    A következő ötletem van még latban, amivel működhet, bár itt is sok a nehézkesen megoldható probléma:
    Megfelelő belső terű fagyasztó, ami mínuszokban sokáig le tud menni. Ebben hűlne le a hűtőfolyadék, amit mint egy vízhűtéses rendszerrel keringetnék a processzoron. Viszont itt is sok a kérdés: van-e egyáltalán olyan hűtő (építhető-e), ami elegendő teljesítménnyel rendelkezik, a pumpát, tartályt a hűtőben kellene elhelyezni, hogy a lehető legkevesebb kondenzációs probléma forrás legyen a hűtőn kívül, a hűtőfolyadék elvezetésében résztvevő csövek, a blokk és az alaplap megfelelő szigetelése a kondenzáció megelőzése végett, illetve van-e olyan pumpa, ami működik ilyen hideg körülmények között, illetve a hűtőben található tartály és a hűtőfelületek megfelelő érintkezése, hogy a folyadékon a hűtőteljesítmény hatékonysága maximális legyen.

Ezzel már egy teljesen más témába vágok át. Remélem azért nem haragszotok meg rám ezért.

• bkorga

csendes tag

Sziasztok!

Olvastam sokat a peltier működéséről. Sok okosságot az elmúlt napokban.
    Egy valami viszont nem tiszta, és ebben kérem a segítségeteket.

wnix kolléga írta ebben a témában: [link]

Ha ez tényleg igaz, hogy ez a modul 5V-on 149W-os hűtőteljesítménnyel, és 20W-os fogyasztással, 25 fokos (elméleti szinten, 0 elvezetendő hő mellett) különbséget tud csinálni a hideg és meleg oldal között megfelelő hűtés jelenlétében persze, és mondjuk egymásra helyezünk 10 ilyen modult, mindegyiket 5V-on járatva, akkor hogyan fog alakulni a hűtési teljesítmény?

Legalul mondjuk egy 200W-os hőtermelésű proci lenne. Az érdekel, hogy a legalsó tec hideg oldalán milyen hőmérséklet lesz, illetve az össz elvezetendő hőmennyiség, ami a legfelső tec tetején jelentkezik hány W?

• TESCO-Zsömle

titán

Én azért is írtam fel a vízkör elvi összetételét, mert ami a rendszerből kivonja a hőt, az nem feltétlenül radiátor, ergo nincs alapja azon feltételezésből kiindulni, hogy van a hidegkörben...

Na igen... Ma már 7k-ért utánadvágják az 540W-osat is...

• nemethati

senior tag

válasz Finwe #463 üzenetére

Igen az a kétkörös, egymástól független.
    A "hideg vizes" körrel tudsz több alkatrészt is hűteni, akár minusz fokos vízzel.
    Radit viszont ki kell iktatnod, mert csak melegítené a vizet, csak tartály és kész.
    Másik kör pedig hűti a peltit, mint egy procit kb. de hűtheted levegővel is, akkor nem kell + egy pumpa...
    Ez esetben viszont minden csövet szigetelni kell a hideg-körben az esetleges páralecsapódás miatt.
    Én arra gondoltam régebben, hogy egy noise isolator alá teszek peltit, de akkor még nem találtam jó árban, most pedig van...lehet beruházok egyre, más nem ökörködni jó vele :))

• Finwe

őstag

válasz TESCO-Zsömle #462 üzenetére

Szerintem ugyan arra gondoltok. A peltier hideg oldalán lenne az egyik kör a meleg oldalán a másik, nem?

Finwe

• TESCO-Zsömle

titán

válasz nemethati #461 üzenetére

Nem tudom hogy vagytok ti a karikákkal, de nálam a kétkörös azt jelenti, hogy két, egymástól független vízhűtőkör van a peltieren (mivel egy körön belül az alkatrészek száma/sorrendje nem számít pc-vízhűtésnél). Persze nálam egy vízhűtőkör ebből áll: [szivattyú-hőleadó-hőfelvevő].

• nemethati

senior tag

válasz TESCO-Zsömle #460 üzenetére

Mindenknek elszállt a peltije, így kihalt a topik :U

Ahogy fsb1000 kollága is írta
    kétkörös rendszernél a radi elkezd hőforrásként viselkedni, így pár fokkal tudsz csak a környezeti hőmérséklet alá menni, a plus wattok miatt szerintem így nem érdemes vele vesződni, hacsak nem szeretsz barkácsolni és van 2 szivattyúd pl.
    Az "egykörös" amikor a procira teszed az már egész más téma, ott már ha meg van hűtve rendesen tud minuszokat csinálni, mármint a prociddal!
    A probláma viszont a páralecsapódás, amit szerintem nem kell ennyire túlreagálni, hiszen nem tart sokáig szigetelni a procit. Ha kőkemény minuszokba mész akkor valami hőforrás kell az alaplap hátuljára is.
    A peltit meg lehet szabályozni is, így idle állapotban sem fagyassza szét a procidat.

[link]
    Lehet építeni hatásos és működő peltieres hűtést, de felejtsd el hogy léggel hűtöd, urban legend: 2x akkora kell mint amennyi hőt termel a procid :U

• TESCO-Zsömle

titán

Vizes totyik folytatása:

Egy olyan kérdésem van, hogy kétkörös peltieres rendszerben gondolkodva kb mennyi az a maximum hő, amit el lehet disszipálni?? Gondolok itt gazdaságosságra, már ha gondolhatok ilyesmire TEC-nél...

• adamtoth91

csendes tag

válasz Finwe #458 üzenetére

Sziasztok. Nem tudom hogy miért terjed az a tévhit hogy a peltiereket csak vagy ajánlott vízhűtéssel használni. Én már nem egy hűtőt csináltam (léghűtéses) ai alá két peltiert raktam. A hűtőborda még csak langyosnak sem mondható. Nemsokára készül is egy teszt ahol az eredmények megerősítik azt amit mondok. Jelenleg is foglalkozok hűtők átalakításával úgyhogy ha valakit érdekel nyugottan kérdezzen vagy irjon privátot.

• Finwe

őstag

válasz fsb1000 #456 üzenetére

Hello!

Nem semmi amit elnyomtál itt a topikban amíg megfeledkeztem a témáról :R
    Korábban terveztem én is ilyet, tetszik, h mennyit kísérleteztél, ugyanakkor el is szomorít látva az eredményeket.
    Lenne néhány kérdésem. Az emeletes megoldásnál miért is van, hogy az alsó kevesebb V-t kap mint a felső? Amikor mínuszba hűtötted a cpu-t akkor hővezetővel a foglalatot is telenyomtad vele? (csak mert ott is levegő van különben ami mínuszban gondot okozhat)

Így gondolatba újra nekifutva úgy tervezném, hogy 3x158V vagy 3x230V-os peltiert használnék a proci és a vizesblokk között, jó lenne ha quad tuningot is elvinne mínuszban.
    Ennek veszélyi miatt gondoltam a subzero4g vezérlésének (láttam apróban keresel ilyet) felhasználására. Nem tervezel ilyen tesztet, azaz közvetlen cpu-ra a peltiert?
    Ezen megoldás mellett még régebben döntöttem mert kevesebb szigetelés kell és jelentősen olcsóbb megvalósítani mert a szivattyúnak sem kell bírnia a hideget, a csöveknek sem....

Asszem zavaros a hsz-em de a lényeg ha legalább elméletben kijön vmi kedvező erre az emeletes dologra akkor lehet belevágok. Egyébként a vízhűtés már adott, a gép már nem ugyan az :D

Finwe

• Grabovsky2

tag

válasz fsb1000 #456 üzenetére

Szia!
    Nem írtál későn mert jelenleg áll a project.

Nos, gyakorlatban a peltier meleg oldalán keletkezett hőt egymásik vízkőrrel szállítom majd el és egy autó fűtő radiátorával hűteném vissza.

Az akváriumvízén szerintem olyan 10 fokot kell majd hűteni. Ha a szoba hőmérséklete nem fog feljebb kúszni 38 foknál feljebb.

Ami igazán érdekelne engem az az, hogy a leg gazdaságossabban lehessen üzemeltetni a modult. Tehát hány A kell neki és hány V ?

Igazából ami megilyeszt az a 600W fogyasztás... telyes rendszer éjjel nappal menni fog..
    az meg nem kis péz.
    Persze egy hőfok szab fogja kapcsolgatni a rendszert, de akkor is.

A másik megfigyelésemről akarok még kérdezni..
    Mégpedig a hűtött oldalon ugyan azt a házi hőcserélőt raktam fel, de nem akarta rendesen visszahűteni a keresztülmenő vizet.Se gyors se lassabb vízáramlás esetén se.
    Na, gyorsan eszkábáltam egy másik hőcserélőt (falvastagság 0,25mm mindenhol) és ezzel majdnem 6 fokkal hűvősebb a víz. Pedig a másik höcserélő (alja, teteje 5mm vastag vörösréz oldala 0,25mm szintén vörösréz, az egész 60mm magas 120mm széles 60mm mély )ésmajdnem a triplája hőátadási tulajdonsággal rendelkezik. a hőszigetelés mind a ketőnél meg vólt oldva egy a klímások által használt öntapadós hablappal.
    Nem értem miért jobb a kissebb?

Előre is kösz a segítséget!

• fsb1000

nagyúr

válasz Grabovsky2 #451 üzenetére

Ez a legnagyobb peltier amit itthon kapni lehet.
    Általában nem képlettel szokás tervezni, hanem grafikonból.

A linken ott az adatlap az alapján tudod tervezni:
    [link]http://www.hestore.hu/files/200-as_peltier.pdf

A tápod 15V 30A-ra képes, ebből az következik hogy:
    Aakövetkező szélső értékek között interpolálhatsz, ha a hideg oldal 20°C-n akarod tartani:

Hűtőteljesitmény / dT / meleg oldal / felvett áram / melegoldali hőleadás
    0W / 66°C / 86°C / 12A / 180W
    180W / 35°C / 55°C / 15A / 410W
    360W / 0°C / 20°C / 18A / 640W

Praktikusan a kapocs feszültséget kell szabályozni (lehet a meleg oldal hűtésével együtt is)

Nem tudom mennyi hőt kell elvonni az akváriumból, de az már látszik, hogy 30 fokos szobában, ahol egy nagy léghűtővel 40 fokon tudod tartani a melegoldalt, a dt=20 lesz, ha 20 fokos hideg oldal kell, ekkor 15V kapocsfesszel max. 230W-ot tudsz elvezetni a vizből.
    Ehhez kb 16-17A-t vesz fel és 480W-ot kell a peltierrel meleg oldalán eldiszipálni.
    Az nagyon sok.....

Ha csak 100W-ot kell kivenni a vizből fenti feltételekkel, akkor elég lehet 8V kapocsfesz is, de még mindig 150W kell elvinni a peltierről.
    EZt a nayobb CPU hütök is tudják.

De ez csak elmélet a gyakorlatba egy csomó veszteség keletkezik.

• Tommi000001

aktív tag

válasz Grabovsky2 #453 üzenetére

Hát ,akkor FSB1000 kolegával vedd fel a konneksönt......Ő jobban benne van ebben a témában....Én most mászom ki belőle sry

:((

• Grabovsky2

tag

válasz Tommi000001 #452 üzenetére

Huh!
    Ez egy kicsit durva lesz!
    Nos alapfelindulásban egy 260L- es akvárium hűtését akarom megoldani vele..
    Kb 3. hónapja rakosgatom össsze a gépet.
    Amikidáig megvannak:
    - maga a lent említett modul.

- két hőcserélő...( vörösrézből ami méreteit tekintve igen nagyok.. 100mm*50mm*50mm szél mag hosz. Anyagvastagság a hőátadó felületen 4,5mm oldalfalak 2,5mm tetje pedig szintén 4,5mm. belül pedig 5db 95mm*45mm - vörösréz lapok vannak beforrasztva. telyesen házi készítmény sk. kb 0,5kg egy darab..

-építettem egy tápot amely 15V 30A telyesít. A lelke egytoroid trafó, kondik meg egy feszültség stabilizátor kapcsolás..

Jelenlegami még nincs kész:
    - folyamatban van egy olyan szabályozható külső szivatyú építese mely az egyik körön keringeti a meleg oldalon a hűtővizet, a másik oldalon pedig az akvárium vizét fogja forgatni..

A forumot végigolvasva rájttem, hogy jobb hatásfok is elérhető, ha tudom aszabályozni a tápegységemet, így most még ezt kell megoldani, ami igen nagy feladat a 30A miatt.. :)

Ja és egy hőfokkapcsoló építése, amivel az adott hőfokon kapcsolgatja majd ezt az egészet....

Az elérni kívánt célom, hogy az akvárium vízét forgatva stabilan tudjam tartani a 25'C 27'C fokot. Akár nyári 40 fokban is. De ha kell melegíteni is tudjam télen...

Szóval kb enyi.. Tudom, hogy ez nem ide vágó téma.... ezért nem írtam le mindent az előző hsz.- ben
    Ha tudnátok segíteni megköszönném!

• Grabovsky2

tag

Sziasztok!
    Remélem olvassa még valaki ezt a ttopikot!
    Egy peltier modullal kapcsolatban lenne kérdésem.[link]

Ezzel kapcsolatban.
    Kellenének nekem a képletek, amelyek alapján kiszámítottátok telyesítmény értékeket egy adott fesz és áramerősség mellet. És itt nem u=r×i p=i×u -ra gondolta
    Továbbá ellátnátok jó tanácsokkal! Esetleg hol olvashatnék utána?
    Előre is köszönöm!

• fsb1000

nagyúr

válasz mikado #449 üzenetére

necces.... én nem tenném a procira közvetlenül.

3V-val szinte lehetetlen 1 db peltierrel 65W-ot elvinni a CPU-ról értelmes dT-vel

5V-val a 12726-os peltier már képes lenne a CPU-t hűteni, sőt egy közepes 12cm-s hőcsőves léghűtő is elég lenne a kb. 100W eldiszcipálásához.
    Nem 200!!!!!! mert ilyen alacsony feszen csak 40W-ot tenne hozzá a peltier.
    Csak a hidegoldali Tc=10°C irreális, mert ahhoz 10°C körynezeti hőmérséklet kéne.
    25°C körny. esetén 45 fok lenne a melegoldal (kb. 20°C esik a léghűtön) és ekkor a hideg oldal "csak" 23°C, ami még minig jobb mint a mezei léghűtés.
    Kb. 10-15 fokkal lenne hidegebb a CPU mag. valamennyit számit.

12V-ról lehetséges lenne elérni a Tc=10°C-t vagy még alacsonyabb hőfokot, de akkor külön táp kell a nagy áramfelvétel miatt, meg olyan léghűtő ami PC-s viszonylatban nincs. (itt már megvan a 280W )

Ezért kell a víz... vagy a több peltier.
    A fenti példákban nincs kalkulálva a hőpaszta rétegeken eső dT, sem az,
    hogy az 50x50 mm-es peltier miatt réz adaptert kell használni.

• mikado

tag

válasz fsb1000 #448 üzenetére

5000+-os procit kellene, 65 w tdp, a peltierrel egyutt kb. 200, leghutes felejtos mostmár belátom...

• mikado

tag

válasz fsb1000 #446 üzenetére

Köszi a kimerítő leírást, a végén szerintem vízzel fogom hűteni, mert csendet akarok...

• fsb1000

nagyúr

válasz mikado #445 üzenetére

Üdv!

Áramfelvétel 10 fokos hidegoldalnál (12709):
    Imin[Uc=3v, Th=25°C] = 0,7A (Q=0 Watt szállítással)
    Imax[Uc=3v, Th=25°C] = 2.5A (Q=30 Watt szállítással)

dT tartomány 10 fokos hidegoldalnál (12709):
    MaxdT[Uc=3v, Tc=10°C, Q=0Watt] = 27°C
    MindT[Uc=3v, Tc=10°C, Q=30Watt] = 0°C

Ha tudod hogy mekkora hőmennyiséget kell elszállíts, akkor a fenti adatokból interpolációval küzelítő adatokat nyerhetsz ki.

Tegyük fel, hogy a hideg oldalon 10°C-re van szükséged és a hűtendő alkatrész 20W-ot diszcipál el és a peltiert 3V-ról akarod üzemeltetni.

Példa 1. (RAM 8x2,5 = 20W)
    Interpolált adatokkal:
    dT = 9°C
    Ic=1,9A

TEC calculator:
    dT= 9,3°C
    Ic = 2A

Tehát a TEC melegoldalát 19°C-n kell tartani!!! átlagos szobahőmérsékleten nem megy....

Példa 2. (I/O chip = 4,5W)
    Interpolált adatokkal:
    dT = 23°C
    Ic=0,97A

TEC calculator:
    dT= 23°C
    Ic = 1A

Tehát a TEC melegoldalát 33°C-n kell tartani!!!

A teljes eldiszcipálandó hő nem nagyobb mint 40-50W.
    Erre a legtöbb léghűtő képes.
    A probléma csak az, hogy 10fokos hidegoldallal max 4-6W-ot tudsz igy elvinni a hűtendő alkatrészről még ideális esetben is, feltéve ha a környezeti hőmérséklet 25°C

Több párhuzamos peltier szükséges vagy kell neki adni 12V-ot és megtáltosodik.
    U=12V, I=8A, Tc=10°C dT=35°C esetén már 50W a hűtőteljesítmény és a melegoldalt "csak" 45°C-n kell tartani úgy hogy a léghűtő 140W-ot diszcipál el.
    Erre a nagyobb léghűtők képesek csak.

• mikado

tag

Hello,

Látom,, már sokan, régóta nyomjátok a témát. Most kezdem, és lenne néhány amatőr kérdésem:
    Egy ilyen 3V-rol hajtva kb. hány A-t venne fel,
    léghűtéssel mekkora dT-t tudok elérni (10 fokos hideg oldal elég lenne)
    tegyek le róla? :F

Köszi...

• fsb1000

nagyúr

válasz gepesz10 #443 üzenetére

Nem.. alul mind a három hőcserélő. Chipset és Cpu.
    A peltierek a kék "dobozkák" és a henger között vannak.
    Belülről léggel hűtik a peltiert, kivül a kék "dobozokban" a hűtöt víz kering.

• gepesz10

csendes tag

válasz fsb1000 #442 üzenetére

Nem mondom, tényleg jól néz ki-kalorikus szemmel is! Gyári egység?
    Gondolom az a kerek egy szivattyú, a két szélső alul hőcserélő, de mi az alul középen, a peltier? Vagy fordítva? Külön meg a vezérlőegység?
    Most hogy csináljak én meg egy jobb alaplapot?
    Egyébként, melyek a ventilátor adatai? (pld. légszállítás?).
    És hány fokig jó? A motor a meleg oldalon van? Mennyire melegszik a levegő?

• fsb1000

nagyúr

válasz gepesz10 #440 üzenetére

Számomra ez volt az a berendezés, amely bizonyossá tette hogy lehet hatékony peltieres hűtést építeni. [link]

Persze az ára csillagászati lehet..

Egyébként azt a "szemléletet" követi, hogy jó hatásfok + közepes dT = sok peltier.
    Ha jól értelmezem 12 db párhuzamosan kötött peltierrel dolgozik ez a H2C hűtő.
    Nincsenek szigetelve a hőcserélő blokkok, tehát az elektronika biztos nem engedi harmatpont alá a hűtőfolyadékot.

Mivel én 0°C alá akartam vinni a hűtőfolyadékot, inkább a rossz hatásfok --> nagy dT választottam.

• fsb1000

nagyúr

válasz gepesz10 #439 üzenetére

Üdv!

Igy néz ki egy processzor alaplap felöli oldala: [link]

Gyak. a felületének 80%-a érintkező a maradék meg felületre szerelt alkatrész.
    Az üzemi frekvencia miatt meg igen korlátozott a csatlakozás meghosszabíthatósága.

Ezen a linken [link] alaplap is van, amiből talán kiderül, hogy miért okoz nehézséget a procresszort a túloldalról (is) hűteni.
    Egyébként létezik olyan megoldás amikor kombináltan az alaplap "hátulja" is hűtve van, de csekély a hátoldali hűtőteljesítménye.

• gepesz10

csendes tag

válasz fsb1000 #438 üzenetére

Az első hűtő sok mindenben megfelel a kívánalmaimnak, pedig sohase láttam. Ugyanakkor az hiszem, lehetne-jobb is. Lennének egyszerű ötleteim hozzá.
    A többi kevésbé értékelhető.

• gepesz10

csendes tag

válasz fsb1000 #438 üzenetére

Mondom, hogy nagyokat égek majd, de pont az jó, hogy attól nem félek! Sőt.
    És nektek is jobb talán, ha van valaki, aki mindenki helyett leég, viszont meg mer kérdezni bármit, amire esetleg ti is kiváncsiak vagytok, de megkérdezni nem mertek.
    Én meg hivatásos tudatlan vagyok, én megtehetem.
    Szóval...az alaplaphoz. Nagyon furmányos a dolog- soha se mertem hozzányúlni, se néztem meg.
    A proci melegszik, és az alaplap meg tőle melegszik, de a távolság így a minimális, ami nem mindegy, a gyorsaság miatt, gondolom. Egyre izgalmasabb. Ha az egyik felmelegszik, tönkre megy a másik is.
    (Mondtam, hogy butaságokat kérdezek majd)
    - Mi az értékesebb, a proci, vagy az alaplap?
    - Miért nem védhető a proci másik oldala, az alaplap között? Például egy közdarabbal?
    - És továbbra is- miért nem lehet a proci az alaplappal együtt külön kisebb bordázott dobozban, nyitottabb helyen? Miért van összezsúfolva különféle kiegészítőkkel? Vajon nem lenne sokoldalúbb, gyorsabban karbantartható, és kiegészíthető, ha a proci alaplappal, bordázott burkolattal és hűtésel az erkélyen lenne a befőttes üvegekkel, és az összes többi meg a monitorba beépítve?
    Tudom, ezek szándékosan vad, nevetni való dolgok.
    De nekem meg az a nevetnivaló, hogy N x 1 kW nagyságrendet egy helyiségben kell lekezelni. (Terveztem már számítógépterem hűtést).
    Hiszen a nagyságrend, amiről itt beszélünk, nem egy PC-é!
    Hiszen az emberi agynak is számtalan szempontból jobb lenne a szivéhez és a gyomrához közel lenni! A bölcs természet mégis külön rakta, hogy jól hűljön.
    (Ebbe persze nem vagyok biztos, mert azt több gondolkodó is tagadta, köztük LEONARDÓ, hogy a férfi (nem az Ember!) csak az agyával gondolkodna?)
    Hiszen a legtöbb dolog vezetékkel csatlakozik az alaplaphoz.
    Sőt, így akár az egész kaszni becsövezett hűtő lehetne, majd egy négyzetméter (két oldalt). Ennyi felülettel 20 K dt-vel szükség esetén 200 W elvihető a környezetbe, illetve ha működik a peltier, hűthető a lakás is akár a padlómosásig.. Sőt, akkor még az is érezhető lenne, hogy valami baj van, hiszen a harmadfokú égési sebek 50 oC felett megjelennek a térden.
    Szóval, kérdés a kérdésr, és megismerem a problémát.

• fsb1000

nagyúr

válasz gepesz10 #434 üzenetére

Ez egy gyári hőcserélő: [link]

Az az érdekessége, hogy nagy az "aktív" hőátadő felülete és ezért a nagyobb 50x50mm peltierekhez is alkalmazható. (hasonlót nem ismerek)

Itt tudsz gyári hűtőket nézegetni: [link]

Ez meg az egyik legszofisztikáltabb belsővel rendelkező CPU blokk: [link]

• fsb1000

nagyúr

válasz gepesz10 #435 üzenetére

hehe.. mert a processzor az alaplaphoz van "kötve"
    Ráadásul csak egyik fele hűthető.

• gepesz10

csendes tag

válasz gepesz10 #435 üzenetére

Egyáltalán, biztos, hogy logikus minden szempontból a kasznik berendezése?
    Valamilyen szempontból biztos. De nem biztos, hogy a nektek fontosabból.
    Hanem pld a tömeggyártás és szerelés szempontjából. Meg esztétikailag.
    Hiszen úgy nézne ki egy külső proci, mint a púp a vizilón. Kettő kellene belőle, hogy legalább halszemhez hasonlítson. De úgy már biztos jól nézne ki. És nem égne ki.

• gepesz10

csendes tag

válasz fsb1000 #433 üzenetére

Egyáltalán...miért fontos, hogy a proci belül legyen?
    ...Mikor a holdcomp leszálló egységét tervezték, probléma volt az ülések.
    Míg valaki nem mondta...egyáltalán- kellenek azok? Ezt értékelemzésnek hívták, amíg még gondoltak rá.
    Mi lenne, ha minden belül lenne, kivéve a procit, ami meg csak úgy, kívűl, egy faráccsal védve?
    Akkor látható is lenne, például, hogy csöpög róla a jég.
    (És ráfolyna a kávé, ami hűthetné):-)

• gepesz10

csendes tag

válasz fsb1000 #433 üzenetére

Ez már érdekes nekem is.
    Mert lehet, hogy a szivattyú15-20 W-os? Nem tudhatom...ráadásul kettő is van belőle.
    Persze ezek remélhetőleg a ventilátoros radiátorral kívűl vannak, és csak a szobát fűtik -ami nyáron a splittel elvihető.
    A gyári hőcserélőket azért megnézném, persze biztos jók.
    De rengeteg lehetőség lenne még, hogy a biztonság nőjön.
    Például egy jóval nagyobb, bordázott és vastagabb rézlap a proci és a hőcserélő vagy peltier közé. Az magára venné az első lökést meghibásodásnál, kicsit hűlne is. Valaki próbálta, és milyen sikerrel? Mert mennél több az elem, a hiba annál valószínűbb.

És ha az első köri szivattyú leáll, majdnem ugyanott vagytok, mint vízkör nélkül. Inkább egy zacskóstej lenne ott...Vagy nem?

• fsb1000

nagyúr

válasz gepesz10 #431 üzenetére

Mégegy gondolat, ami kapcsolódna a szivattyú teljesítményhez:

Általában nem ismerjük, vagy csak tapasztalati úton az eszközök tulajdonságait.
    A gyártói értékek csak hozzávetőlegesek, mivel a vizhűtéses rendszer ellenállását sem tudjuk kimérni eszközök hijján (más tesztekből becsülhető)

Ezért egy PC vizhűtéses rendszerben szinte minden túl van méretezve.
    Csúnyábban fogalmazva: Nincs tervezés, az lesz felhasználva ami a kereskedelemben kapható és jónak "hisszük".

A szivatyúk nem szabályozottak (kivéve a többfokozatúak manuálisan!), a legjobb esetben a radiátor ventillátorai kapnak manuális vagy automatikus szabályozást.

Ettől függetlenül minden müködik, a nagy tömegáram elfedi ezeket a problémákat.
    Nem okoz problémát a terhelt és terheletlen állapotok közötti nagy hőmérséklet különbség sem általános esetben.
    Azaz terheletlen állapotban túl lesznek hűtve az eszközök.

Csak a peltieres vagy más aktív hűtésnél jelenthet ez gondot, mert harmatpont alá mehet a hűtött eszköz és környezete.

• fsb1000

nagyúr

válasz gepesz10 #431 üzenetére

gepesz10: Örülök, hogy bejekentkeztél a fórumra, és hogy szakmai ismereteid megosztod.

Ezen a forumon szereintem lelkes peltier használók osztanak meg információkat, akik általában más-más szakterületről érkeznek.
    Ezért elnézést, ha sok helyen nem szakszerű kifejezéseket olvashatók, vagy nehéz a lényeget kihámozni, esetleg tévedéseket tartalmazó hsz-eket találsz.
    A PC-k vizhűtése hobby, ezen belül specializált rész a peltieres, vagy más aktív hűtés.

A mai processzorok többbségének (C2D) max hőleadása 65W.
    Tuningolt állapotban, azaz nagyobb feszültségen és frekvencián hajtva 130-200W .
    Ha teljes rendszert épít az ember (CPU + VGA + Egyebek) akár 300-500W-ot is el kell vezetni a hőtermelő eszkezökről terheléskor (LOAD).

A cél általában a legnagyobb dT elérése a környezeti hőmérséklethez képest.
    A sok ellentmondó feltételből néha látszólag értelmetlen rész megoldások születnek.

Számunkra adottak azok hőcserélők (újat tervezni/gyártani drágább), amelyekkel a hőtermelő alkatrészekről vesszük el hőt. CPU,VGA, stb.
    Ezek kivitelezése követi az általad leírt szempontokat.
    Egyedi hőcserélőket viszont a peltierkhez lehet érdemes gyártatni.

A hőátadó felületek közé paszta kerül. ÁLtalában ezt a megoldást használják PC hütésekben. Kereskedelemben kapható, néhol nagyobb kiszerelésben is.

• gepesz10

csendes tag

Ahogy nézem, van miről írjak!
    Hány W- os egy scheltz L120 szivattyú?
    Már csak azért, mert egy1000 W-os hőelvitelhez 4K-el elég 200 l/h, 10 K-el pedig 80 l/h, ami csak a tizedrésze. Emellett, a dp nyomáskülönbség a kis szivattyúknál feleslegesen nagy.
    Egy ilyen rendszerhez becsülhetően 2000 Pa elég.
    Az elméleti teljesítményigény (80 l/h; 2000 Pa)~ 0,044 W.
    Olvassátok kétszer el.
    Egy 10 %-os hatásfokú szivattyúnál (!) ~0,5 W
    És most nézdd meg, mi van írva a scheltzre-biztos legalább 50x több.

NINCS megfelelő szivattyú, szerintem. A fentnevezettet persze nem ismerem.
    De biztos vagyok, hogy egy 12 V-os zsiguli ablakmosó kevesebbet fogyaszt- igaz tartós üzemre nem használják.
    Vannak szoláris rendszerhez és szökőkutahoz készülő szivattyúk.
    Olyant kell választani, akár kettőt is, amely biztonsgos.
    Azután meg kapkodom a fejem, hogy a proci mellé milyen hőcserélőttesztek. Oda én nagyobb hőtehetelenségű valamit képzelnék. Vagy vízból, vagy fémből legyen több, ahol kell, a hőcserélő másik oldalán.
    Így van idő, hogy egy hőkapcsoló lekapcsolja a procit.
    Ezt egyébként vízkör nélkül is megtehetnétek.
    Ha a lekapcsoláshoz 10 s elég, akkor egy 400W-os procihoz 1,1 Wh-t kell tárolni, mondjuk dt=20 K-el. Ehhez vagy egy féldeci (víz), vagy pedig kicsit nehezebb, de kisebb térfogatú réz kell (5x5x1 cm), a léghűtő és a proci közé. Persze a proci picit mindig melegebb lesz, mint nélküle lenne, de kb 10 K-el.
    Nem tudom, mekkora baj ez, ha van peltier elem, ami hűt, akár 10 oC alá is?.
    Viszont így az üzemi hőmérsékleten maradhatna akkor is, ha a ventillátor, vagy a szivattyú leáll.
    Lesz ideje egy megbízható érzékelőnek arra,hogy akkor segítségért kiáltson, levegye a terhelést.
    A hőcserélő kialakítása persze nagyon fontos.
    A két felület között levegő nem maradhat, kontaktus javító anyag kell, nem tudom, mit használtok, de nagy hőmérsékleten se follyon meg, ne gyulladhasson, párologjon, és ne legyen szaga.... Vannak műszerzsírok, talán jók). De talán nagyon vékony, lágy fémfólia is megteheti.
    És maga a hőcserélő nem árt, ha belül bordázott, akármilyen vékony.
    Vannak (alu) és réz profilok, azokból kellene alakítani. A járatok felülete nagyobb lenne, és az alfa is nőne.

(Bocsi, hogy most osztom az eszet, de csak mert később kérdezni is szeretnék, olykor nagy butaságokat. Ezek kiegyenlíthetik egymást. :-.)

• gepesz10

csendes tag

válasz gepesz10 #429 üzenetére

Egyébként az előző-előző hozzászólás, a gravitációs áramlás nagyon is a területem.
    A gravitációs áramlás- pontosabban amit én egyidejű kényszer és szabadáramlásnak hívok, nem más, mint egy áramlási félvezető elem. Olyan különleges áramlások és önszabályozó effektusok idézhetők elő, hogy na.
    Volt is egy szabadalmam önszabályozó napkollektorokra.
    Fűtési rendszerekben pedig zavart okozhat.
    Egy példa:
    Csinálj egy nagy magasságkülönbségű hurkot H= attól függ). és lógasd fel.
    Csatlakozzál reá alul felül. két két csővel és hőcserélővel. Mindkét áramkör szivattyús!
    Ha az alsó hőcserélő a hidegebb, a két áramkör önmagába záródik.
    Ha az alsó melegebb, a két kör összenyílik.
    Mi ez, ha nem fél(re)vezetés?
    Úgyhogy-kapcsolódhatok is mindjárt.
    Méretezni is tudom, mert az jó.
    Tudni illik a keringetett térfogatáramhoz kell illeszteni a hurok átmérőjét.
    Emellett a hurkot hőtárolásra is méretezni kell, illetve lehet.
    Szóval, néha idenézek, ha ki nem néztek..

• gepesz10

csendes tag

Tisztelt fórum
    Üdvözletem.
    Bejelentkeztem, de jelzem, hogy én gépész vagyok, kalorikusjellegű.
    S így nagyon sok mindenről, ami itt felesleges, tudok sokat, és nagyon keveset arról, ami itt érdekes. De a téma érdekel, tanulom, és lehet, hogy majd kérdezek, és hozzászólok.

• wnix

senior tag

válasz fsb1000 #427 üzenetére

A két párhuzamos sík felületben csak a párhuzamosság számít. Alacsony "emelvényekkel" ki lehet egyenlíteni az eltéréseket. 127W-osoknál valóban volt már olyan peltier-párom, ahol sok volt az eltérés (0.2mm), de eddig az eureca peltierekkel nem volt gondom. Össze is válogatják neked a párokat, ha kéred...

A gravitációs "szivattyú" hatáson előszőr én is meglepődtem, de hamarosan rájöttem (kisérletezéssel), hogy ha nagyjából egy magasságban kering a víz, akkor elég az a "meghajtás" ami a rendszeren belüli hőlépcsőből ered... Hogy merre indul meg a keringés, ahhoz csak azt kell tudni, hogy a melegebb víz felfelé emelkedik.

• fsb1000

nagyúr

válasz wnix #426 üzenetére

Köszi a címet!
    Kár hogy a tervet még nem valósítottad meg. Mert akkor tudnál olyan kérdésekre válaszolni, amiket én nem tudtam megoldani.

Pl: 2-nél több peltiert hogy lehet beépíteni 2 párhuzamos sik felület közé, hogy mindegyik azonos módon "érintkezzen".
    Sajnos tizedmiliméteres a gyártási szórás és ezt bármilyen anyaggal "kitömve" lecsökken a hővezetési képesség.
    Akár 30-40%ot is tudtam mérni. Először azt hittem elromlottak a peltierek, de 1-esével, vagy 2-esével tudták biztosítani a számított és elvárt hűtőteljesítményt.

A szivattyú nélküli rendszered nagyon érdekelne!!!!! Mármint az elve és a gyak. megvalósítás is.
    Csak az északi hídat hűteném egy külön H2CL rendszerrel és nem kéne bele se tartály, se szivattyú.
    Pl igy: Északi_hid-> Blokk-><- csövezés <- Blokk <- peltier <-- LégHűtés

Mitől indulna be a keringés? Elég lenne a gravitaciós "szivattyú" hatás?

• wnix

senior tag

válasz fsb1000 #425 üzenetére

A gyártónál olcsóbb, ha többett rendelsz www.eureca.de (pl 2008. januárjában 100db-ot vettem (cégnek) 24.80EUR/db áron).

Nekem annakidején a következő terveim voltak.
    0. emelet "kis" (140x140x20mm) hőcserélő
    1. emelet 4db (2x2) Qcmax=437W-os peltier 1-5V-ig hajtva (vagy kikapcs, 0V)
    2. emelet vörösrézblokk kb 210x210x5mm (csak a hőelosztáshoz kell)
    3. emelet 9db (3x3) Qcmax=437W-os peltier 1-5V-ig hajtva (vagy kikapcs, 0V)
    4. emelet "nagy" hőcserélő (a "kis" verzió csatornákkal bővitett, kb 210x210x20mm)

Az egész műgyantába "ültetve"...

A peltierek fogyasztása összesen 390W-ig mehetett volna, és kb 800W-ig lehetett volna fűteni őket. A dT programozható lett volna (PIC-es peltiervezérlés).

A blokkjaim mindig attól voltak jók (szerintem), hogy főleg lassú vízmozgásnál adták le a legtöbb hőt, akár szivattyú nélkül is jól műkődnek. Első szivattyúm egy 300l/h-s 4W-os, 0.5m emelőmagasságú kis pumpácska volt, ami annyira tudta meghajtani a vízet, hogy szinte számolni lehetett a cseppeket, amikor a tartályba visszaért a víz. Ennek hibája által jutottam el a szivattyú nélküli rendszerhez is.

A radiátorral kapcsolatban terveim nem voltak, kivéve talán, hogy bírja a nagyobb nyomást is (az utolsó radim szétpukkant kb 6bar-nál) és kb illeszkedik a blokkjaimhoz (lassú víz, nagyon turbulens áramlás)

Az egészben eljutottam a kis hőcserélő legyártásához, ami sajna nem a gépemben lett hasznosítva, hanem egy gyárban... ennél a pontnál szinte az egész gépem lecserélődőtt, és visszatértem a léghűtéshez. Azóta inkább irodák, lakások hőcseréjével és energiaellátásával foglalkozom...

• fsb1000

nagyúr

válasz wnix #424 üzenetére

jaja...megtaláltam. Van ennél kedvezőbb beszerzési forrás?

Egyébként a számítások nagyjából egyeznek a Te tapasztalataiddal.
    Vezéreletlen peltier idle-ben nyilván leviszi fagypont alá a rendszert... mert Qc=0-nál legnagyobb a dT.

Próbáltam modellezni 2 és 3 emeletes peltier farmot ezekkel a 437W-osokkal.
    800W kimenő teljesítmény alatt ezekkel is -15°-25°C érhető el, ha a hűtőteljesítmény C2D tuninghoz van igazítva, azaz 130W.

800-1000W főlé nem érdemes menni a melegoldalon, mert a melegoldali hőcserélőn legalább anyi dT(Th-Tmelegviz) esik, hogy ellensúllyozza a peltier dT növekményét.
    Azaz végeredményben summa dT-ben semmit nem lépünk előre.

Szóval ez már nem csak peltier probléma.
    Ha sikerül építeni egy otromba nagy hőcserélőt és elérjük vele a 0,03C/W (szerintem igen jó) hőellenállási értéket, akkor is 100W-onként +3 fok esik majd a hőcserélőm.
    Méghozzá nagyjából lineárisan!!!
    Miközben a peltier dT növekménye egy ellaposodó "gyökös" karakterisztikát mutat.

• wnix

senior tag

válasz fsb1000 #423 üzenetére

Látom máshol is megtaláltad a peltieremet :) , de ez volt az.
    Qcmax=437W
    dTmax=74K

Én annakidején Qcmax 100W-al számolgattam 3-5V körül és dTmax-ot kb 15°C-nak.

Egy db-al nem is nagyon vesződtem, hanem kapásból 4db-os blokkal használtam. Ez Qcmax=400W, kb 50-80W fogyasztással. A dTmax meg nagyon dinamikusra sikeredett. Ez attól lehet, hogy egy CPU ritkán ad le stabil mennyiségű hőenergiát (pl éjjel idle-ben jégtömb lesz, míg nappal teljes terheléssel langyos). Szóval úgyis írhatnám, hogy a dTmax 8óra alatt lehetett 50-60°C is, de lehetett 10°C is.

Az értekeket nem táblázatból szedtem, hanem kisérletezgetéseim eredményei.

• fsb1000

nagyúr

válasz wnix #421 üzenetére

Egyébként tudnál erre a 437 W-osra pontos tipust mondani?
    Umax? Imax? dT max?

Ez lenne az? [link]

Imax: 32.8 Amps
    Qmax: 437.2 Watts
    Vmax: 26.7 Volts
    Delta Tmax: 74.4 (K)
    Size: 62mm X 62mm X 3.55mm

Azt elfelejtik odaírni, hogy a 437W csak Th>50°C-nél van meg, de Th=25°C-nél már csak 360W

De vegyük a 437W-ot... ha itt lemegyunk 10%-os Imax-ra (3A --> kb. 5V), akkor a Qcmax csak 160W. A dTmax meg 29°C üresjáratban!
    100W-tal beterhelve már csak a fele 15°C.
    Persze a COP brutális lesz... 80W-os procinál is közel 4.

(ezeket a TEC kalkulátoral számoltam - közelítő értékek - mert gyártói diagrammot nem találtam a 437W-hoz.)

• fsb1000

nagyúr

válasz wnix #421 üzenetére

Igen ez igaz, nagyobb COP-nál jobb lesz a multistage .
    Vagy akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy ahol az igényelt hűtőteljesítmény jóval kisebb mint az alakalmazott peltierek Qcmax értéke.
    100W alatt lehet hogy jól müxik.

de akárhogy is... nem lesz dT nyereség!!!!! Ebben már bizonyos vagyok.
    Csak egy gyakorlati példa vagy gyártói diagramból levezetett elméleti számítás győzne meg hogy a beszerezhető nagy peltierekkel (230W, 437W) épített multistage 60-70°C-nél nagyobb dT-vel tud müködni.

Ugyanis a dT közel arényosan csökken az áram menyiségével.
    Töredek feszen (áramon) üzemeltetve a dt<0,5xdTmax
    Ehhez jön még hogy a Qc maximális értéke szintén csökken az árammal (miközben a hőforrás változatlan), tehát a Qc/Qcmax is nő, ezáltal tovább csokken a dT

és hiába lehet jó COP-val multistaget építeni, ha a földszinte a dTmax csak 30°C és aztán feljebb egyre csökken 20°... 15°C

Legalábbis én erre a következtetésre jutottam...

• wnix

senior tag

válasz fsb1000 #420 üzenetére

"Nagyságrenddel kisebb beruházás és fogyasztás, azaz a multistage árérték aránya rosszabb mint a single stage verziói."
    A multistage árérték aránya jobb, ha a peltierek teljesítménye már alapból COP=1 közelébe hozható. Te most 230W-os peltierrel próbálkoztál egy 100W-os CPU-n, én 437W-os peltierrel 70-80W-os CPU-n próbáltam. A 230W-os peltiert kénytelen vagy alacsonyabb COP-értéknél meghajtani (minimum a CPU hőenergiáját kell átvinnie), amitől a hatásfok természetesen csak rosszabb lesz, ha több peltiert használsz. Qcmax=437W-nál valóban elég 3-4A áram, és ez lehetővé teszi, hogy a COP jóval 1 felett legyen. Ha az így meghajtott peltierhez most további peltiereket teszek, akkor javulni fog a hatásfok. Ezért nem is sokáig kisérletezgettem alacsony teljesítményű (Qcmax) peltierekkel.

230W-os peltiereket most a szerveremnél használnám (PIII-Slot1 CPU-k), amiket szépen hűtene, minden más vagy túl sok energiát kívánna (peltier-fogyasztás), vagy túl drága lenne a sok peltier - azzal a rizikóval egybekötve, hogy ha egy peltier meghibásodik, akkor a többi is tönkremegy, mert nem bírja eltávolítani a hőt...

UI: a hőlépcső "előállításához" a lassabban áramló hűtőközeg kiváló (előfordulhat az is, hogy szivattyú sem kell a rendszerhez).

• fsb1000

nagyúr

válasz fsb1000 #419 üzenetére

1.500W másként is felhasználható, pl nagyon kicsi COP-val - ez is növeli a dT-t:
    COP = 130/(1500-130)>0,1 Kb 1370W elektromos energia 1 sorban betáplálva (1x6):

-----------HIDEG_KÖR----------
    TEC12_TEC12_TEC12_TEC12_TEC12_TEC12
    -----------MELEG_KÖR----------

dT=63°C!!!!!!!!
    Hőcserélőket beszámítva a hideg és meleg oldali víz hőmérséklet különbsége 53°C
    A hideg víz 40-53 Tc = -13°C
    Csupán 3°C-vel elmaradva a multistage-től!!!!!!

Felére csökkenteve a peltier számot (1x3):
    -------HIDEG_KÖR-------
    TEC12_TEC12_TEC12
    -------MELEG_KÖR------

P=650W Qh=780W
    dT=57°C
    Hideg oldali víz Tc=-7°C

Igenám... de a Qh felére csökkent, 25°C környezeti hőmérsékletnél a megaradi hőfok leesik kb 10°C-t. 40°C -> 30°C A hideg oldali víz kisivel kevesebbet csökken (-8°C)
    Végeredményben fele akkora teljesítménynél kb. azonos eredmény multi-stage-val!!!!!
    Tc=-15°C

Még 2db tripla radival is teljesíthető a Th=32°C
    A 3db peltierhez kevesebb TÁP kell.
    Nagyságrenddel kisebb beruházás és fogyasztás, azaz a multistage árérték aránya rosszabb mint a single stage verziói.

SAJÁT!! Konkluzió:
    Szobahőmérsékletű levegővel hűtött H2C-c rendszerrel min. -15-20°C érhető el.

További hőmérséklet csökkenést okozna, ha a hideg levegővel hűtenénk....

Amig nincs jobb ötlet pihentetem a multi-stage verziót:

• fsb1000

nagyúr

válasz fsb1000 #418 üzenetére

Jó megoldásnak látszik a multi-stage megoldás, de úgy tünik, hogy csak kis teljesítményeknél lehet vele elérni nagy dT, azaz amikor kicsi a COP
    A 130W messze van ettől a pártizvattos tartománytól.

Gyakorlati példa 2 emeletes peltiere Imax=9A és I=24A verziókkal (2x4db):
    -----------HIDEG_KÖR----------
    _TEC9_TEC9_TEC9_TEC9_
    TEC12_TEC12_TEC9_TEC12
    -----------MELEG_KÖR----------

Th=40°C esetén, ha 3db tripla radi 1500W-ot tud eldiszcipálni:

Meleg oldali peltieren 0,5 COP-val (COP=hűtendő/elektromos telj.) számolva dT=33 kapunk, de a befektetendő elektromos energia ~1000W. A hűtőteljesítmény 500W, tehát ennyi jelenhet meg a hidegoldali peltier "kimenetén".

Ha 0,3-as COP-ot célzunk meg a felső szinten, akkor is kis dT-t kapunk a hidegoldali peltieren, mert 7°C-ről indul, mert dT Th függő is. Itt dT=33°C miközben ~370W-ot kellet befektetni.
    130W a hűtőteljesítmény (C2D CPU tuningolva)

A radiátorokon 1500 wattot kell eldiszcipálni dT=66°C eléréséhez. Ha 5-5°C-t számolunk a hőcserélőre, akkor 40-56=-16°C a hidegoldali víz.

• fsb1000

nagyúr

válasz fsb1000 #417 üzenetére

A fenti ábrából a következő állapítható meg (TEC-12726 Umax=15,2 Qcmax=15,2V):

70% feletti dT-hez 70%-os Uc és 20%-os Qc szükséges [48° => 10.5V / 46W ]
    80% feletti dT-hez 76%-os Uc és 10%-os Qc szükséges [55°C => 11,5V / 23W ]

C2D tuning = 130W esetén
    70% dT-hez 3db peltier kell
    80% dT-hez 6db peltier kell

Kisebb, pl. fele ekkora Qcmax-val rendelkező peltierhez kétszer ennyi peltier kell.
    De ez esetben is közel azonos lesz a radiátorokon eldiszcipálandó hő!!!!!!

Ráadásul a hőcserélőn is esik valamennyi dT_hcs (a sajátom 2x5°C-re saccolom)
    Tehát H2C rendszerben a vizhőfokok különbsége terhelés alatt 38-45°C lehet.

• fsb1000

nagyúr

Korábban ebben a topicban ki lett tárgyalva a peltier COP szerinti tervezése, ahol elsődleges szempont a "gazdaságosság", azaz Qc hűtőteljesítményhez mekkora betáplált elektromos energia szükséges

De a dT maximalizálása csak a gyakorlati eredmények után került előtérbe.
    [379-ben] és [380-ban] kiderült hogy
    COP=1-hez kb. dT=0.5 * dTmax tartozik és U=0,4 * Umax [33°C / 6.5V]
    COP=0,5-höz kb. dT=0.6 * dTmax tartozik és U=0,6 * Umax [45°C / 9V]

A "sikeres" peltieres CPU hűtésnek 2 fő peremfeltétele van:
    - A CPU által termelt max. hőmennyiség (C2D tuning = 130-200W)
    - A célul tüzött hőmérsékletkülönbség elérése ( dT)

Mi befolyásolja a az elérhető hőmérséklet különbséget:

1. Az elszálítandó hőmennyiség és maximális hőtűteljesítmény hányadosa (Qc / Qcmax)
    A Qc adott a CPU miatt, a Qcmax növelése lehetséges több és/vagy nagyobb peltierek alkalmazásával. Qcmax növelésével romlik a COP és egyre több hőt kell eldiszcipálni a meleg oldalról

2. Magasabb kapocs feszültség Uc nagyobb dT eredményez állandó Qc esetén.
    Az Uc növelése is a Cop leromléásával és a melegoldali hőmennyiség növelésével jár.

3. Minnél alacsonyabb a Th melegoldali hőmérséklet annál kisebb lesz a dT azonos Uc mellett

Szerintem megdölt az a tétel, hogy sok nagyteljesítményű peltier kell töredék feszültségen.
    Nagy dT eléréséhez nagyobb Uc kell. A radiátorok hőleadási képessége ennek és az alkalmazott peltier(ek) össz Qcmax-jának korlátja.

• fsb1000

nagyúr

válasz fsb1000 #415 üzenetére

Kicseréltem a csavarokat ismét fémre a hőcserélőn.
    Jobban meghúztam... és több türelemmel vártam, hogy a 2x12V + 2x5V emeletes peltierfarm dolgozzon.
    lassan... nagyon lassan lekúszott -10°C a hideg oldal. 50-60 perc. Ez már sok jót nem jelent. Lehet hogy a műanyag csavarral is ment volna csak 20 perc után kikapcsoltam, mert azt hitem valami hiba van a rendszerben.(ennyi idő alatt a 2x12V lement -6,7°C-re)

Kipróbáltam hogy a 2. emelet 5V helyett 6V kapjon, de semmi változás (ez várható volt)
    Aztán jött a terhelés C2D-vel 25 perc alatt visszament 6 fokra.
    Ez 4 fokkal rosszabb, mint a 2x12V single verziónál, igaz a víz is 2 fokkal melegebb volt. (az a +40W? amit a 2. emelet termelt..)

Az eredmények majdnem 10°C-vel elmaradnak a számítottól, miközben 2x12V verziónál majdnem egyezett a számítás/becslés és a valóság

Sajnos ez sikertelen kisérlet volt a dT növelésére. + 2db peltier +40W és a dT inkább csökkent.

A 3x12V+3x5V verziót már nem tudtam kipróbálni mert a sok ki/beszerelés közben lesarkaztam egy egyik peltiert...

• fsb1000

nagyúr

válasz Petiapó #414 üzenetére

Ezek szerintem korrekt árak.
    Valahol olvastam csöves hőcserélő számításokról, ahol külön képlete volt a porózus(?) "szemcsés" felületű csőre.
    Arra viszont tisztán emléxem, hogy a belül bordázott csőnek 70%-val jobb a hővezetési képessége, mint a normálé.

Most próbálgatom az emeletes peltier összeállítást. 2 emeletes...
    Melegoldalon 12V-vel hideg oldalon 5V-val hajtom.
    A számítások szerint sokkal jobb eredményt kéne elérjek mint 1x2 db 12V-ról hajtott peltierre, de a valós teszteredmények viszont messze elmaradnak.
    Még 0°C alá se tudtam leküzdeni a hideg oldalt. Terheletlenül!!!!!!!
    Csak a hőszívárgási veszteség ellen kell dolgoznia a peltiereknek és valamiért nem müxik jól a dolog.

Egyetlen dologra tudok csak tippelni: a műanyag csavarok megnyultak és a hőcserélő nem szorítja jól össze a peltiereket.

• Petiapó

tag

válasz fsb1000 #413 üzenetére

Mennyibe kerülne a te "technólógiádal" egy 100x100-as blokk? (4 peltiernek)

Ez egy nagyon jó kérdés! :D
    Fogalmam sincs! Anno vettem 2db 40*40es-t, 1db 50*50, mindhárom 10mm vastag, hozzá 3 fedlap 1mm s.réz. Asszem 7500Ft volt az egész, plussz a marás, haveri alapon 5000 volt, így a három blokk cakk-pakk 12500. (a forrasztást, polírozást már én csináltam)
    De ez már 1.5 éve volt, és azóta eléggé felment a réz ára, szóval utána kéne járni.
    A marás pedig, ha nem egy darabról van szó, akkor nagyon nem lehet több most se. Esetleg 10K. De ekkora méretnél, szerintem ez nagyon kedvező.
    Sima síkágyas kézi maróval készül, látszik, hogy nem profi sz.gépes marás, de szerintem nem a külalak számít. az meg, hogy nem sima a felület:
    1. nem hiszem, hogy nagyon visszafogná az áramlást, hisz komplett becsövezett kész rendszernél is csak 15%-kal volt kevesebb a mennyiség/h, mint az üres szívattyú 700l-e.
    2. logikailag pedig minél egyenetlenebb a felszíne annál nagyobb a hőátadó felület. Persze lehet, hogy csak olyan mértékű ez növekmény, hogy elhanyagolható. Igazából ez csak annyi, hogy körömmel lehet érezni a barázdákat, de tuti hogy 0.1mm alatt mozog.

Ma biztos nem, de szerintem holnap utána tudok járni, ha érdekelnek az árak.

• fsb1000

nagyúr

válasz Petiapó #412 üzenetére

Hmm.. én is tervezgettem hőcserélőket. Jó hogy mondod ezt a 1,5mm, mert 5-ös rézlemezbe akartam maratni 3mm hornyokat, de akkor leviszem 3,5-re.

Szerintem egy 40*40-es blokk bőven elég lenne a peltier-khez,
    A kicsikhez igen (100W-ig) , de a nagyobbak már 50x50mm befoglaló méretűek, és nagyon sokat számít, ha 100%-os a hőátadó felületek lefedettsége.
    Mennyibe kerülne a te "technólógiádal" egy 100x100-as blokk? (4 peltiernek)

Senkit nem akarok a CPU közvetlen peltieres hűtéséről lebeszélni, de igazad van, nagyon macerás.

• Petiapó

tag

válasz fsb1000 #410 üzenetére

Nem rossz.. ezt a CPU hőfokot a forrasztott "házi" blokkal érted el?

Persze. Hetekig a vízhűtés topikban tanyáztam mire kialakult, a házilag is kivitelezhető, de legjobb hatásfokú blokk :)
    így találtam ki a 1.5mm aljvastagságot, ami elég vékony, hogy helyet hagyjon a víznek, de elég vastag ahhoz hogy elvezesse a hőt. (szerintem 1mm is elég lett volna, de mások szerint még a kettő is kevés a megfelelő hőeloszlatáshoz. végül mégis csak jó lett :) )

Szerintem egy 40*40-es blokk bőven elég lenne a peltier-khez, esetleg dupla magassággal, így a belső "falak" felülete is duplázódna. Egy jó szivattyúval, 150Wos Peltier-t simán elbír.
    Nekem egy Sheltz L20as pumpám van ami 700l/h tud, összekötöttem a rendszert, és szabad kifolyással megmértem mennyi idő alatt tud 50l-t átnyomni. Végeredménynek többé-kevésbé 600-620 liter/h jött ki, tehát nem is olyan nagy az ellenállás. és ez egy elég gyenge szivattyú.
    (jó persze: két tartály volt egymás mellett, és eleinte magasabb volt a bázis víz szintje, de a felétől viszont alacsonyabb, így elhanyagolható a hidrosztatikai nyomás miatti eltérés)
    (húú ennyire szakszerű már rég voltam :D)

De ha van ilyen vizesköröd, akkor peltiert miért nem a CPU-ra rakod?

Mert nem tudom, hogy oldanám meg a szigetelést, és már van egy bevált rendszer a sz.gép belesejére, így legalább azt nem piszkálnám. Inkább kívül operálnék.

Ebből kifolyolólag azt hiszem megmaradok a két körös rendszernél.
    rég barkácsoltam már :D
    egyhamar nem is készül el, de legalább haladok elméletben :DDD
    (jó sokat lehet itt a PH-n tanulni, szerintem lassan forban vagyok az iskolai évekhez képest :D)

• fsb1000

nagyúr

Ma hajnalban sikerült elérni a -10°C hőmérsékletet. Sajnos csak terheletlen állapotban
    2db 400W-os TEC-12726 kellet hozzá 12V-ról hajtva. Uc=11,8V Ic=15,6A

Terheletlen állapott: -10°C / 32°C
    e8400@4.3Ghz@1,4V IDLE: -7,5°C / 33°C
    e8400@4.3Ghz@1,4V LOAD: +2.4°C / 34°C

Környezeti.hőm.: 25,5°C, CPU hőmérséklet nem leolvasható (-6 és+30 között változik)
    Qossz = Qc + P = 130W + 2x185 = 500W

Azért ezt a verziót választottam (2x12V), mert akárhogy számolgattam emeletes "multi-stage" peltier összeállítással sem lehetett volna ennél jobb eredményt elérni a 650-es tápommal..

Az emeletes peltierfarm használatának több akadálya is van.
    A legalsó "emeleten", azaz a hideg oldalon a peltier meleg oldala 0°C közeli.
    A dT akár 10°C-vel is kevesebb itt, mintha 50°C lene.
    Másik probléma, hogy az "alsó emeleten" kis fesszel lehet csak meghajtani a peltiert (Umax 30-50%-a), hogy COP=1 környékén maradjon a jósági fok, azaz ne termelődjön sok hő.
    COP>1 lenne az ideális, de ez szinte kivitelezhetetlen ha a C2D tuningolt üzemében 130W-val számolunk.
    COP=1-nél a második emeleten már a dupláját kell elvonni annak a hőnek, ami eredetileg a CPU-n keletkezett.
    Ide már sok peltier kell.. és messze COP=0,5 alat lesz a jósági tényező.

Összefoglalva: emeletes megoldással lehet nagyobb dT-t előállítani (akár 10-40%-val nagyobbat), mint párhuzamosan kötött peltierekkel, de sokkal több elektremos energia befektetése árán, azaz leromlott hatásfokkal és a melgoldalon megjelenő nagy hőmennyiséggel, amit csak drága eszközökkel (több radi) lehet eldiszcipálni.

Ha valakinek van ötlete "emeletes peltierfarm" összeállításra Qcpu=130W esetére akkor írja meg és számoljuk végig mennyivel jobb/rosszabb mint a 2x12V megoldás.
    Cél a nagyobb dT!!

• fsb1000

nagyúr

válasz Petiapó #409 üzenetére

Nem rossz.. ezt a CPU hőfokot a forrasztott "házi" blokkal érted el?
    Meg kéne mérni a vízhőfokot is... abból derül ki, hogy a radi mit tud, de én egy dupla közelébe poziciónálnám.

De ha van ilyen vizesköröd, akkor peltiert miért nem a CPU-ra rakod?
    (jó.. nekem nem tetsző megoldás, de hatékony!)
    Legalább 30-40°C-vel a vizhőfok alá menne, persze szigetelni kell.
    Csak egy rézadapter kéne a CPU és peltier hideg oldala közé.

Ezért jobb a vizeskört meghűteni, mert a radi miatt biztos nem megy harmatpont alá, ha nem túl nagy a peltier. Mintegy pufferként müködik, mindig a körny. hő felé húzza a rendszert.

Az eredeti ötletedben önnmagát hűtötte volna a kör egy peltierel. (ez nem megy nagy hőlépcsők nélkül)
    ha barkácsolós vagy 10K-ból ki lehet hozni egy egyszerű 2. kört, persze tudom ez már macera.

• Petiapó

tag

válasz fsb1000 #408 üzenetére

Nekem egy Suzuki fűtőradiátora van, amin egy Silentblade szívja keresztül a levegőt. (CPU csatira kötve, szal rpm szabályzás van, és így halk :) )
    [link]
    Nemtom mennyi a tényleges levegő szállítás, de ha a szívott oldalra (a hűtőhöz) odateszem a kezem érezni a légáramlást. Pedig azért elég nagy az alapterülete a hűtőnek. Hasznos felület 200*150*40 mm, és kb 527 csillió lamella :D
    Nem panaszkodom. :) Ugyan a teljesítményéről fogalmam sincs, de most nyáron 30 fokos szobában 49en tudta tartani a CPU-t, a VGA-t 52-n, a chipsetet meg nem tudom mérni, de a vízből kifolyólag az is a körül.

• fsb1000

nagyúr

válasz Petiapó #406 üzenetére

A kép tulajdonságaiból másold ki az URL-jét.

A hőcserélőnek nem "teljesítménye" van hanem hőátadási tényezője.
    Ez a hőátadási tényező sok paramétertől függ, de leginkább 2 könnyen érthető paramétertől.
    Mekkora az a felület, ahol a vizzel érintkezik és milyen mennyiségű vizet áramoltatunk át rajta időegység alatt.
    Ezt "α" tényezőt általában tapasztalati úton határozzák meg nem számolással. (de egyszerübb geometriára vannak képletek)
    A vizhűtéses gyakorlatban ennek reciprokával arányos értéket szokás használni a hőellenállást, avagy termikus ellenállást.

Errre nagyon jól alkalmazgható az elektromos analógia:
    Feszültség (U) == Hőmérséklet különbség (dT) [ K ]
    Áramerősség (I) == Hőáram (Q) , a felületen időegység alatt átáramló energia [ W ]
    Ellenálás (R) == Termikus ellenálás (Rt), [ K/W vagy C/W ]

Rt= dT / Q , tapasztalati meghatározásánál ismert hőteljesítményű forrást kell alkalmazni és megmérmi a hőmérséklet különbséget. Erre az "üresen" járatott (hideg oldal szigetelve) peltierr meleg oldala épp jó, mert 100% hőenergiává alakul a betáplált elektromos energia

12V, 15A-ral hajtott peltier 180W-ot ad le a melegoldalon, ha a hőcserélőn 10°C a mérhető hőmérséklet különbség, akkor a 10/180 = 0,055 C/W a termikus ellenállás.
    Az Rt ellenállásokkal már elektromos analógiával számolható egy kör. Sorbakötve összeadódnak.

Példa 1:
    A hűtőviz hőmérseklete 40°C, a CPU blokk hőellenállása 0,1 C/W.
    Mennyi lesz a blokk CPU oldali hőmérséklete C2D Load-nál?
    Tcpu = Tviz + Rt*Q = 40 + 0,1*65 = 46,5°C

Példa2.
    Mekkora hőellenállsáú radiátor kell C2D-load-hoz, hogy 2°C legyen a csonkok közötti hőlépcső?
    Rt_rad = dT / Q = 2/65 = 0,03

Sajnos ez az Rt_rad függ a viz térfogatáramától és a dT_viz_levegő értéktől is. Diagramból szokás a munkapontot meghatározni.
    Egy jobb dupla radi azért teljesíti ezt az értéket: [link]

• Petiapó

tag

válasz fsb1000 #405 üzenetére

ÁÁÁ!
    De jól néz ki!
    Az enyém ennél sokkal puritánabb:

Hogy tudom megmérni a teljesítményét házilag?
    Esetleg, ha ismerem a hőcserélő teljes felületét, akkor talán vmi úton-módon ki lehet okumulálni?

• fsb1000

nagyúr

válasz Petiapó #404 üzenetére

Ilyen blokkra gondolsz?

Ehhez hasonló megoldású "mega" hőcserélőt kaptam kölcsön IceAge-tól 170x100x25mm méretben. 2 db egymással szemben. És G1/4" csatlakozóhelyekkel.
    Szerintem működnek az ilyen házi barkácsok.

Ok, ha a zaj probléma, akkor tényleg felejtős a peltier+lég.
    Viszont rossz hír, hogy a radira is ventilátor kell.
    A radi hőellenállása (mekkora dT-vel tud 1W-ot eldiszcipálni ) nagymértékben függ attól, hogy milyen légszállítással van megtámogatva a hőleadása.
    És ahogy írod nagyobb teljesítménynél (pl peltieres rendszer) a passzív radi mérete már nem tolerálható, tehát lesz zaj, ráadásul nem a házon belül.
    Viszont hosszú csővel kivihető előszobába, erkélyre...

Az emeletes, "multi-stage" megoldás nekem is megtetszett, de az első lelekesedés után a TEC calkulátorral sok számítást végeztem.
    Ha a processzorról "elhűtendő" hőmennyiséget 130W-nak vesszük, akkor azz általam preferált 12726 (Q=236W) peltierekkel alig lehet jobb eredményt elérni emeletes verziókban, mint ha 2db-ot meghajtunk 12V-ról.

3 emeletesnél el lehet érni a 90-100°C-s deltaT-t, de akkor alig van hőszállítás.
    Az a 130W nagyon sok, lehet nagyobb peltier kéne.

• Petiapó

tag

válasz fsb1000 #403 üzenetére

A blokkokat csináltatnám rézből.
    ugyanazon eljárással mint, ahogy a processzorét csináltattam.
    50*50*10es réztömb, belemarva egy dupla S (mint amikor két tollat fogsz a kezedbe, és úgy húzol vonalat), 6os maróval, így minden vályat között, és a széleken is van 2mm, mindezt 8.5mm mélyen aztán az egésznek a tetejére forasztva egy rézlap, amin az S két száránál lyuk van, végül a két lyukra ráforraszt két cső és ennyi.
    Elég primitív, de hatásos. Ha üzemmeleg a rendszer, és bele öntök egy pohár hideg vizet a tartályba, kb 2-3 másodperc alatt már látszik a maghőmérsékleten. Ebben benne van az is amíg eljut a prociig a hidegebb víz :D

Léghűtéses peltier: számomra nem opció, mert eddig is azon munkálkodtam, hogy minden zajforrást elnémítsak, és ilyen a ventillátor is :D A passzív hűtése pedig elég nehéz, mert teszteken, meg méréseken kiderült egy normális teljesítmény eléréséhez kb 60cm*20cm-es fésűs borda kéne. (azt hiszem ebben a topikban olvastam úgy 1 éve) hát szerintem felejtős :D

"No de a dT, akkor is max 60-70°C marad!! A hideg oldal 100°C felett lesz....

A mi tartományunk szerintem 50°C alatt van."

Szerintem is :) Ezért kérdeztem az emeletes megoldást. Míg az egyik oldal (csak tegyük fel) 120 fokos, addig a másik, kellő darabszámú emelettel, csak 0. Így értettem a koncepciót. Nem 1 db peltier-re.
    Egyébként ez helyes? (gondolom van egy elvi határ)

(többit holnap, megyek alunnyi)

• fsb1000

nagyúr

válasz Petiapó #401 üzenetére

Ez a cél könnyen teljesíthető, nem is kerül sok pénzbe.
    Léggel kell hüteni a peltiert, ami egy CPU blokkal csatlakozik a vizkörhöz a hideg oldalával.
    Ez kb 100-150W-ot kivehet a rendszerből, és igy környezeti hőre levíhető a víz. (vagy pár fokkal alá)
    Semmi rizikó nincs benne. Ha lekapcsolódik a "rendes" vízkör hűt tovább.
    De ezzel csak 5-10, max 15 fokot nyerünk egy átlag vizes hűtéshez képest!!

A másik kérdés a 200°C üzemi hőfok volt.
    Az "átlagos" peltiereknél 100-130°C a melegoldali max.
    (diagrammok 25 és 50°C-s munkapontokra vannak megadva!!!)
    De vannak spec peltierek, amelyek a gyártó szerint 200-250°C-ig elvihetők. Ilyenekkel sosem találkoztam csak katalógusban.
    No de a dT, akkor is max 60-70°C marad!! A hideg oldal 100°C felett lesz....

A mi tartományunk szerintem 50°C alatt van.

• fsb1000

nagyúr

válasz Petiapó #399 üzenetére

Üdv!
    Kezdetben én is hasonlóban gondolkodtam (léggel hűtve a peltiert), de a vizhűtés topicban felvilágosítottak, hogy nem igazán fog müködni igy.
    Ezért tértem át a kétkörösre.

Okok:
    Tapasztalat hijján, azt hittem hogy a hőcserélőkön jelentős hőlépcső alakul ki, de a valóságban ez nem több mint 1-3 fok. A fentebb linkelt megaradiátoron se több 3-4 foknál!!!
    A viz fajhője rendkivül nagy, ráadásul nagy sebbességgel kering a rendszerben (meglepően nagy a térfogatáram) ezekből adódik, hogy a PC-s vizhűtésekben a folyadék hőmérsékletét a rendszer minden pontján kb. azonosnak tekinthetjük.

A másik akadálya illetve alsó korlát a környezeti hőmérséklet.
    Ez alá nem mehet egy passzív vízhűtésnél a folyadék hőmérséklete, a jobbakban 5°C-vel, az átlagosban 10°C-vel magasabb mint a körny. hőmérséklet.

Ha erre rásegítünk egy peltierrel, akkor könnyedén elérhető a környezeti hőfok, de ha lejjeb akarunk menni akkor a radiátor el kezd hőforrásként viselkedni a rendszerben.
    Ebben a topicban is leírtam az idevágó kisérleteim, mikor a radiátor a hidegoldalon volt.
    Le tudtam hűteni a környezeti hőmérséklet alá (talán 10°C-vel), de ha lett volna melette egy forró CPU, akkor szerintem 5°C-se ment volna.

A te ötletednél is a nagy hőlépcsőt használnád ki (ha lenne ilyen), és ugyanaz a radi diszcipálná el a peltier melegoldalán keletkező hőt, mint a CPU-ét.
    Ötletes... de a fő "tétel" (mindenhol közel azonos a hűtőfolyadék hőmérséklete) ezt a rendszert egy fordított perpetuum mobile-ve teszi.
    Azaz egy egyensúlyban lévő rendszerel energiát közlönk (peltier elektromos teljesítménye) és ettől nem változik meg az egyensúly.

Nagyobb hőlépcsőt a térfogatáram (keringési sebesség) drasztikus csökkentésével lehetne elérni az adott eszközökkel. De ez esetben a blokkok hővezetési tényezője leromlana és az egész rendszer hőmérséklete megszaladna.

Az általad említett lapradiátorban valószinűleg azért van ekkora különbség a ki/belépő csonkon mert lassan kering benne a víz és persze nagy a hőleadó felülete!
    De az is csak 20°C!!!!

Ha ekkora hőlépcsőt elő akarsz állítani peltierrel, akkor közel ekkora felülettel kell érintkeznie a vizzel... ez nem megy?

Egyáltalán a peltiert hogy gondoltad beiktatni a vizeskörbe?
    (legegyszerübb 2 HDD blokk közé befogni.)

• Petiapó

tag

válasz Petiapó #399 üzenetére

Már nem tudtam bele szerkeszteni:
    Elfeljettem mondani, hogy a célom nem a mínuszos tartomány, csupán a jelenlegi 40 körüli maghőmérsékletet levinni kb 20-25 fokra.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés