Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• wnix

senior tag

válasz fsb1000 #425 üzenetére

A gyártónál olcsóbb, ha többett rendelsz www.eureca.de (pl 2008. januárjában 100db-ot vettem (cégnek) 24.80EUR/db áron).

Nekem annakidején a következő terveim voltak.
    0. emelet "kis" (140x140x20mm) hőcserélő
    1. emelet 4db (2x2) Qcmax=437W-os peltier 1-5V-ig hajtva (vagy kikapcs, 0V)
    2. emelet vörösrézblokk kb 210x210x5mm (csak a hőelosztáshoz kell)
    3. emelet 9db (3x3) Qcmax=437W-os peltier 1-5V-ig hajtva (vagy kikapcs, 0V)
    4. emelet "nagy" hőcserélő (a "kis" verzió csatornákkal bővitett, kb 210x210x20mm)

Az egész műgyantába "ültetve"...

A peltierek fogyasztása összesen 390W-ig mehetett volna, és kb 800W-ig lehetett volna fűteni őket. A dT programozható lett volna (PIC-es peltiervezérlés).

A blokkjaim mindig attól voltak jók (szerintem), hogy főleg lassú vízmozgásnál adták le a legtöbb hőt, akár szivattyú nélkül is jól műkődnek. Első szivattyúm egy 300l/h-s 4W-os, 0.5m emelőmagasságú kis pumpácska volt, ami annyira tudta meghajtani a vízet, hogy szinte számolni lehetett a cseppeket, amikor a tartályba visszaért a víz. Ennek hibája által jutottam el a szivattyú nélküli rendszerhez is.

A radiátorral kapcsolatban terveim nem voltak, kivéve talán, hogy bírja a nagyobb nyomást is (az utolsó radim szétpukkant kb 6bar-nál) és kb illeszkedik a blokkjaimhoz (lassú víz, nagyon turbulens áramlás)

Az egészben eljutottam a kis hőcserélő legyártásához, ami sajna nem a gépemben lett hasznosítva, hanem egy gyárban... ennél a pontnál szinte az egész gépem lecserélődőtt, és visszatértem a léghűtéshez. Azóta inkább irodák, lakások hőcseréjével és energiaellátásával foglalkozom...

Új hozzászólás Aktív témák