- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Projektor topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen notebookot vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Apple MacBook
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grabovsky2
tag
Sziasztok!
Maradjunk anyiban, hogy ez a technológia nem az otthon barkácsolni szeretők álma..
A modulok, mint szinte minden elektronikai áramkör fárad, teljesítménye esik egy idő után.
Amit még elfelejtettél, hogy a modulok egyenáramot zabálnak, és ezt a feszültséget egyenirányítani, hát kissé macerás lenne, de legalább is a hűtési rendszer duplája lenne.
Továbbá a cső, illetve annak a fala nem éppenséggel a hőátadás netovábja. A hővezető paszták is akkor fejtik ki ezen tulajdonságukat, ha fizikai nyomás van rajtuk. Tehát kéne egy konzol is, ami a cső falához szoritaná a modulokat....
De szerintem, egyszerübb lenne egy olyan réz test, aminek a külső falai nem kör, hanem négyzet, téglalap formájú lenne és a belső fele pedig kör.. A négyzet, tégla hasáb külső oldalán helyezkednének el a modulok, hövezető pasztával. légüres térben...
Ezt úgy képzeld el, hogy a hasábon a modulok és amodulok külső felén pedig még egy tégla hasáb, ami rászorítja a modulokat és hermetikusan elzárja azt a külvilágtól..
Ez a hasáb adná át a meleget akülső körben cirkuláló hűtő közegnek..
De tovább megyek.. Olvastam, hogy ha telesen simított egyenáramot kapcsolsz a peltier modulra, az hamarabb kezdi elvonnia hőt, mint a tulsó fele melegedni kezdene.
Nos egy elektronikai kapcsolással a megfelelő feszültséget és áramerősséget a magszimál modulonkénti hűtés eléréséig kapcsolgatná, természetesen modulonként.
Így a termisztatikus jóság javítható lenne, illetve a modulok számát lehetne csökkenteni.. A megvalósítása egy kissé nagyszabású lenne.
De, egyébként, ha tovább megyek egy ilyen tornyot, akár energia termelésre is lehetne hasznosítani...
Gondoljatok csak bele!
Egy kissé futurisztikus, de nagy veszteségekkel is de a nap vagy akár egy hőforrásvízéből lehetne így Mwattokat kicsalni!
Persze ha világgazdaság hagyná!!!!!!
Tudjátok mit megépítem a torony kicsinyített mását. A höcserélők és a modulok még megvannak, nem vette meg senki sem...
Így átalakítom és kipróbálom a közös ötletet...
Na sziasztok!
Jó gondolkodást! -
Grabovsky2
tag
Szai!
Nem is olyan régen ugyan ezt a témát boncolgattam..
Mondjuk én nem egy procit akartam lehűteni, hanem egy akváriumból akartam elvezetni legalább 10'C ot.
Nos, elég sokat kisérleteztem és építettem hőcserélőket( kétkörös vízhűtés), kipróbáltam a multi staget is....
Két peltier modullal próbálkoztam, egy 400W és egy 100W -ost foktam be erre a célra.
Részben sikertelenűl....
Kellett építenem egy szabályozható tápegységet aminek a lelke egy 600!!! W os trafó volt.
Ugyanis a nagyobbik peltier modul fesz felvétele 17V 30A (V*A=W=17*30= 510W!!!!)
Nos, ebből adódott a kudarc forrása! Szakik véleményére adva építetem egy olyan tápot, ami ezt a feszt le tudja adni... A próbálkozás összege csak a táp esetében 17600Ft. Trafó, a kapcsolás alkatrészei, miegymás... Két különbözö szivatyú.
Ehhez hozzá jött a modul, modulok ára, ami két modul esetében összesen 19450FT volt..
Mindezek után jőttek a vörösrézcsövek... vörösréztömbök a hőcserélők kialakítására és egy olyan, ha jól emlékszem, talán kamaz vízhütője..
A rendszert össze állítva és több féle képpen kipróbálva, sem értem el átütő sikert, még a szabályozás esetén sem.......!!
A nagyobbik modul esetén a legkissebb hőmérséklet, amit terhelés nélkül sikerűlt elérnem az -12,6'C volt mindezt kb olyan 560W fogyasztás mellett... De terhelés mellett ez felment 612W -ra és ekkor elkezdett visszamelegedni a rendszer. és csak 1 óra latt tudta elvezetni a kívánt hőt. Ez egy kicsit betette a kaput...
A tápegységet átalakítva a kissebbik modulal elértem a -29'C terhelés nélkül. mindezt, ha számításom nem csalt akkor 354W fogyasztás mellett..
A rendszer jól vízsgázott ezesetben, de a hőmérsékletet ez se tudta tartani....
Ugyhogy kb 1,5 hónap kisérletezés után feladtam...
Rengeteg a brfolyásoló tényező. _a táp az egyenirányitás, menyire stabil a tápod.... Aztán a környezeti befolyásoló tényezők, pl pára lecsapódás , a felhazsnált szigetelő anyagok... a hűtőrendszer alkatrészeinek az anyagi minősége..stb.Utána olvastam más rendszerknek és rátaláltam, egy ugyan veszélsesebb, de talán alkalmasabb lehetőségre. A gázkompresszoros hűtésre.. (Fagyasztógépek alapján)
Most ezzel próbálkozom..
Talán megéri, de egyebet még nem mondhatok, mert még csak a kompresszor van meg , meg a hőcserélők.. Egy kicsit félek PBgázzal feltőlteni a rendszert, kitudja, ha szivárog elég nagyot szólhat, esetleg egy letépett ujj, netán egy kar nem hiányzik.
De olvass utána. Sok sikert és szerintem, ha ekkora hőt akarsz elvezetni, felejtsd el a multi elrendezést, sőt talán a peltier modulokat is!!!
Sok sikert! -
Grabovsky2
tag
Szia!
Nem írtál későn mert jelenleg áll a project.Nos, gyakorlatban a peltier meleg oldalán keletkezett hőt egymásik vízkőrrel szállítom majd el és egy autó fűtő radiátorával hűteném vissza.
Az akváriumvízén szerintem olyan 10 fokot kell majd hűteni. Ha a szoba hőmérséklete nem fog feljebb kúszni 38 foknál feljebb.
Ami igazán érdekelne engem az az, hogy a leg gazdaságossabban lehessen üzemeltetni a modult. Tehát hány A kell neki és hány V ?
Igazából ami megilyeszt az a 600W fogyasztás... telyes rendszer éjjel nappal menni fog..
az meg nem kis péz.
Persze egy hőfok szab fogja kapcsolgatni a rendszert, de akkor is.A másik megfigyelésemről akarok még kérdezni..
Mégpedig a hűtött oldalon ugyan azt a házi hőcserélőt raktam fel, de nem akarta rendesen visszahűteni a keresztülmenő vizet.Se gyors se lassabb vízáramlás esetén se.
Na, gyorsan eszkábáltam egy másik hőcserélőt (falvastagság 0,25mm mindenhol) és ezzel majdnem 6 fokkal hűvősebb a víz. Pedig a másik höcserélő (alja, teteje 5mm vastag vörösréz oldala 0,25mm szintén vörösréz, az egész 60mm magas 120mm széles 60mm mély )ésmajdnem a triplája hőátadási tulajdonsággal rendelkezik. a hőszigetelés mind a ketőnél meg vólt oldva egy a klímások által használt öntapadós hablappal.
Nem értem miért jobb a kissebb?Előre is kösz a segítséget!
-
Grabovsky2
tag
El b..tam a hőcserélő méreteit.. 120mm*70*50*
-
Grabovsky2
tag
válasz
Tommi000001 #452 üzenetére
Huh!
Ez egy kicsit durva lesz!
Nos alapfelindulásban egy 260L- es akvárium hűtését akarom megoldani vele..
Kb 3. hónapja rakosgatom össsze a gépet.
Amikidáig megvannak:
- maga a lent említett modul.- két hőcserélő...( vörösrézből ami méreteit tekintve igen nagyok.. 100mm*50mm*50mm szél mag hosz. Anyagvastagság a hőátadó felületen 4,5mm oldalfalak 2,5mm tetje pedig szintén 4,5mm. belül pedig 5db 95mm*45mm - vörösréz lapok vannak beforrasztva. telyesen házi készítmény sk. kb 0,5kg egy darab..
-építettem egy tápot amely 15V 30A telyesít. A lelke egytoroid trafó, kondik meg egy feszültség stabilizátor kapcsolás..
Jelenlegami még nincs kész:
- folyamatban van egy olyan szabályozható külső szivatyú építese mely az egyik körön keringeti a meleg oldalon a hűtővizet, a másik oldalon pedig az akvárium vizét fogja forgatni..A forumot végigolvasva rájttem, hogy jobb hatásfok is elérhető, ha tudom aszabályozni a tápegységemet, így most még ezt kell megoldani, ami igen nagy feladat a 30A miatt..
Ja és egy hőfokkapcsoló építése, amivel az adott hőfokon kapcsolgatja majd ezt az egészet....
Az elérni kívánt célom, hogy az akvárium vízét forgatva stabilan tudjam tartani a 25'C 27'C fokot. Akár nyári 40 fokban is. De ha kell melegíteni is tudjam télen...
Szóval kb enyi.. Tudom, hogy ez nem ide vágó téma.... ezért nem írtam le mindent az előző hsz.- ben
Ha tudnátok segíteni megköszönném! -
Grabovsky2
tag
Sziasztok!
Remélem olvassa még valaki ezt a ttopikot!
Egy peltier modullal kapcsolatban lenne kérdésem.[link]Ezzel kapcsolatban.
Kellenének nekem a képletek, amelyek alapján kiszámítottátok telyesítmény értékeket egy adott fesz és áramerősség mellet. És itt nem u=r×i p=i×u -ra gondolta
Továbbá ellátnátok jó tanácsokkal! Esetleg hol olvashatnék utána?
Előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Kerékpársportok
- Yutani: YRHA - Yutani Retró HAngkártyái: IBM mWave
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Projektor topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Autós topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Noctua nf a14 pwm 3db + nf a15 pwm 1db
- Noctua NF-A9x14 HS-PWM venti
- Cooler Master SickelFlow 120 ARGB ház ventilátorok eladóak /Garanciás/
- Eladó jóárísított vízhűtők, Lian Li, Artic, Enermax, Alphenpön! LCD-s is több féle!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- Felújított laptopok / PC-k Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest