Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Grabovsky2

tag

Szai!
    Nem is olyan régen ugyan ezt a témát boncolgattam..
    Mondjuk én nem egy procit akartam lehűteni, hanem egy akváriumból akartam elvezetni legalább 10'C ot.
    Nos, elég sokat kisérleteztem és építettem hőcserélőket( kétkörös vízhűtés), kipróbáltam a multi staget is....
    Két peltier modullal próbálkoztam, egy 400W és egy 100W -ost foktam be erre a célra.
    Részben sikertelenűl....
    Kellett építenem egy szabályozható tápegységet aminek a lelke egy 600!!! W os trafó volt.
    Ugyanis a nagyobbik peltier modul fesz felvétele 17V 30A (V*A=W=17*30= 510W!!!!)
    Nos, ebből adódott a kudarc forrása! Szakik véleményére adva építetem egy olyan tápot, ami ezt a feszt le tudja adni... A próbálkozás összege csak a táp esetében 17600Ft. Trafó, a kapcsolás alkatrészei, miegymás... Két különbözö szivatyú.
    Ehhez hozzá jött a modul, modulok ára, ami két modul esetében összesen 19450FT volt..
    Mindezek után jőttek a vörösrézcsövek... vörösréztömbök a hőcserélők kialakítására és egy olyan, ha jól emlékszem, talán kamaz vízhütője..
    A rendszert össze állítva és több féle képpen kipróbálva, sem értem el átütő sikert, még a szabályozás esetén sem.......!!
    A nagyobbik modul esetén a legkissebb hőmérséklet, amit terhelés nélkül sikerűlt elérnem az -12,6'C volt mindezt kb olyan 560W fogyasztás mellett... De terhelés mellett ez felment 612W -ra és ekkor elkezdett visszamelegedni a rendszer. és csak 1 óra latt tudta elvezetni a kívánt hőt. Ez egy kicsit betette a kaput...
    A tápegységet átalakítva a kissebbik modulal elértem a -29'C terhelés nélkül. mindezt, ha számításom nem csalt akkor 354W fogyasztás mellett..
    A rendszer jól vízsgázott ezesetben, de a hőmérsékletet ez se tudta tartani....
    Ugyhogy kb 1,5 hónap kisérletezés után feladtam...
    Rengeteg a brfolyásoló tényező. _a táp az egyenirányitás, menyire stabil a tápod.... Aztán a környezeti befolyásoló tényezők, pl pára lecsapódás , a felhazsnált szigetelő anyagok... a hűtőrendszer alkatrészeinek az anyagi minősége..stb.

Utána olvastam más rendszerknek és rátaláltam, egy ugyan veszélsesebb, de talán alkalmasabb lehetőségre. A gázkompresszoros hűtésre.. (Fagyasztógépek alapján)
    Most ezzel próbálkozom..
    Talán megéri, de egyebet még nem mondhatok, mert még csak a kompresszor van meg , meg a hőcserélők.. Egy kicsit félek PBgázzal feltőlteni a rendszert, kitudja, ha szivárog elég nagyot szólhat, esetleg egy letépett ujj, netán egy kar nem hiányzik.
    De olvass utána. Sok sikert és szerintem, ha ekkora hőt akarsz elvezetni, felejtsd el a multi elrendezést, sőt talán a peltier modulokat is!!!
    Sok sikert!

Új hozzászólás Aktív témák