- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED monitor topic
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- Kábelrejtő, "prizmás" miditorony az In Win berkeiből
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
hotibi
aktív tag
válasz
woodworm #71230 üzenetére
A Dune firm a legfrisebb van telepítve, már régóta. Hogy az előtte lévő firm-mel is így lett volna azt nem tudom, mert most jött rám hogy minek cipelgessem a HDD-t ha ugyan lassan is, de ott a hálózat, és bele is szaladtam ebbe a dologba.
Az érdekesség még, hogy Ha desktop PC ről Dune- HDD re másolok, és a wincommander használom, akkor hiba nélkül megy, pedig szerintem az is a windows beépített filekezelőjét használja, vagy fene tudja -
Multibit
nagyúr
Amire szükséged van, az a WOL (Wake On LAN).
betölt a Windows
Nem, nem a Windows. Ilyen célra NAS kell, az meg nem Windowst használ. Több NAS rendszer létezik, nekem Synology-val van tapasztalatom WOL tekintetében. A Synology NAS biztos, hogy ébreszthető routerrel, vagy mobil applikációval.Távoli eléréshez egyértelműen VPN-t javasolok. Kapcsolódás után olyan, mintha az otthoni hálózatodon lennél.
-
tutis
őstag
sziasztok! egy elgondolás megvalósításában kérném a tanácsotokat. Van egy használaton kívüli hp compaq pc-m ssdvel és hddvel. plusz van egy pár hddm még adatokkal.
arra gondoltam, ezt a gépet beállítom amolyan otthoni tàrhelynek. Viszont nem akarom hogy ez mindig menjen, csak ha szükségem van rá, ráadásul külső eléréssel. Van egy tuya okos áram kapcsoló dugaljam. arra gondoltam, hogyha távolról adok a gépnek áramot a kapcsolón keresztül, elindul a gép, betölt a Windows, (vagy mit tegyek rá) és így elérem a gépbe tett meghajtókat. Első kérdés ugye hogy lehet e így gépet indítani, vagy van esetleg más opció gépindításra szükség esetén. Második kérdés maga a konfigurálás, mit csináljak, hogy távolról, akár telefonról, akár laptopról elérjem a gépen lévő fileokat, lletve az otthoni hálózat is lássa a gépet, meghajtókat, adatelérésre, mentésre stb..Mit állítsak be a gépen, kell e rá külön alkalmazás, ami kezeli a hálózati elérést, vagy a Windowst kell felkonfigurálni.. van erre valahogy egy jó leírás? -
Geri89
aktív tag
Sziasztok! Adott egy helyi hálózat 5 számítógéppel. A "szerver" gépen Windows 10 fut, hálózati meghajtó meg van osztva. Ez eddig rendben működött, viszont most az egyik gép frissült, szerintem már előtte is Windows 11 volt rajta, de most már biztosan. Sajnos azóta az a gép nem tud csatlakozni a hálózati meghajtóhoz. Próbáltam, hogy kitörlöm a meghajtót, majd megpróbálom újra csatlakoztatni elérési út alapján, ám ekkor felhasználónevet és jelszót kérne.. Ez soha nem volt megadva, többi gép sem kért soha, és a "szerver" gépen a speciális megosztási beállítások közt is ki van kapcsolva a jelszavas védelem.. Mi lehet a gond szerintetek? Hogyan tudom ismét használni a hálózati meghajtót? Előre is köszönöm!
-
PiroGrim
tag
Huh azért itt ezer meg egy dolog tudja még befolyásolni a sebességet.
Nem mennék bele abba, hogy az asus-ok hogy vannak konfigolva, mert sosem láttam még egyet sem, de azt tudni kell, hogy a vezetéknélküli kapcsolat nem olyan fekete-fehér mint a vezetékes.
A kék/zöld/szürke téglalapok micsodák? Az ajtók nyitva vagy csukva voltak a tesztek alatt? Még az is számíthat, hogy a sarokban a szobanövény merre konyul, vagy hogy a szomszéd épp mikrózott-e valamit.
Egy inSSIDer vagy NetSpot vagy valami segítségével érdemes lenne nézni a tényleg érdekes értékeket a mérések alatt. RSSI, SNR egyebek.Illetve azt is nagyon fontos lenne megérteni, hogy attól még, hogy veszel egy modernebb vasat a lefedett cellád jó eséllyel nem fog nőni, de ilyen körülményes helyszíneken még a sebesség sem feltétlen, vagy nem annyival amennyivel az ember várná.
Miért?
Cellaméret: A wifi tartományokon szabályozva van, hogy egy adott eszköz hány dBm-el sugározhat attól függően, hogy azt bel- vagy kültéren, illetve milyen csatornán teszi.
Persze a rászerelt antennák ezen tudnak segíteni, de egy átlagos soho eszközön ritkán van 1-4 dbi-nál jobb hatásfokú antenna. Tehát hiába veszel egy egy 15 évvel fiatalab routert, ha a régin is és az újon is 2 dBi-os antenna van, akkor a cellaméret nem változik.
Sebesség:
Dehát az van ráírva, hogy akár 1024Mits/sec.
Ömm igen, optimális esetben. De az éter elég ritkán optimális. Attól még, hogy egy router és a rá csatlakozó kliens is AX-es, attól még nem biztos, hogy tudnak egymással "AX minőségben" is kommunikálni. Ahogy romlik a kapcsolat az adó és a vevő között, úgy lépkednek szépen vissza a múltba technológiák terén.
Windows-ban amúgy meg tudod nézni a kapcsolati sebességet amiben a router és a gép megegyezik egymással: [Kép] Itt pl.10 méter távolból, de nyílt rálátással egy elég jó 574/574 kapcsolatom van. De ez mondjuk nem jelenti azt, hogy fixen tudok is ennyivel forgalmazni, ez csak az elméleti maximum-om amit ki tudnánk sajtolni, amennyiben senki más nem kommunikál rajtam kívül ezen a csatornán a közelben. Ugyanis a wifi úgy működik mint egy walkie-talkie, egy beszél a többi hallgat. És ez nem csak a te hálózatodra értendő, hanem az egész csatornára. Ahogy egy walkie-talkie-nál is simán befoghatod mások jelét, itt is, az én esetemben az 56os csatornán, bárki aki a környezetemben kommunikál ugyan úgy küzd veled/ellened a beszédidőért mint ahogy te. Tehát ha a szomszéd veled együtt nyomogatta a speedtest-et, akkor azzal a te eredményedet is erősen csorbíthatja. Főleg akkor ha neki nem AX-es hanem mondjuk g-s eszköze van, mert akkor k. lassan kommunikál, ezzel rontva az összes többi kliens performanszát.Szóval első körben inkább egy jó app-al az rssi-t és az snr-t csekkold. (RSSI legyen minnél nagyobb, SNR legyen minnél kissebb) Második körben meg az adott kapcsolati értéket a windowsban. Ezeket figyelve kell ki kísérletezni, hogy milyen elhelyezés mellett tudod a legjobb értékeket produkálni.
Medve Bocs, hogy hosszú lett. -
válasz
user26 #70270 üzenetére
Az SNB egy nagyon elterjedt, MS-féle tárterület-megosztási megoldás. A Windowsban alapvetően benne van, de a legtöbb hálózati eszköz is ismeri.
Az SNB1 már elavult, nem biztonságos verzió volt, az SNB2 és SNB3 van használatban.
A Samba az SNB-t kezelő program.A helyes megoldás: MasterMark eggyel ezután.MaCS
-
Vesa
veterán
válasz
qqcqqc #69986 üzenetére
Valóban direkt van összekötve, ennek oka, hogy munkára használt szerver, tehát feltétel, hogy más gépről/eszközről ne legyen elérhető. A NAS fix IP-jét beállítottam a windows-ban, mégsem látja semmi sajnos. Már 2 éve szépen működött, csak véletlenül reseteltem a hálózati beállításokat és azóta nem látja a NAS-t semmi.
jerry311
10.0.5.20 -
Vesa
veterán
Sziasztok,
Kéne egy kis segítség!
Véletlenül reseteltem a hálózati beállításokat a windows-ban, és azóta nem tudom elérni a NAS-t. A NAS lokális hálón van, közvetlenül a PC-vel összekötve kábelen a második LAN porton (az első az internetre van kapcsolva). Dedikált statikus IP címe van, amit viszont hiába állítok be a windows-ban, akkor sem találja meg semmi. Sajnos a subnet mask értékét nem írtam fel anno, így azt nem tudom (végig próbáltam a szokásos 255.255.255.0; 255.255.0.0; 255.255.255.255 és 255.0.0.0 verziókat, de semmi).
A QNAP QFinder se találja meg a NAS-t, viszont érdekes módon, ha lefuttatok egy diagnosztikát az adott LAN porton a windows-ból, akkor -bár kiírja hogy nem sikerült javítani a problémát-, a QFinder megtalálja a NAS-t és listázza látható eszközként, de kapcsolódni akkor sem tudok hozzá és egy refresh-t nyomva már ismét nem találja meg.Szóval a kérdés az, hogyan lehetne megtalálni és csatlakozni a NAS-hoz, vagy mit lehetne tenni, mivel próbálkozzak?
-
[w]
őstag
hálózati hiba megoldásában kérnék segítséget, ezerszer csináltam, de most nem tudok rájönni a probléma okára
ASUS RT-AC1200G+ routert cseréltem volna egy AC66U-ra, ennek során a 66-ost úgy készítettem elő, hogy laptopon kábelre dugva minden, az előző routeren meglévő beállítást előre rögzítettem, pl. a komplett DHCP listát is
amikor a két routert kicseréltem, az eszközök meg is kapták régi (DHCP szerinti) IP-jüket, mégsem érte el az internetet senki, a windows is csak annyit nyökög, hogy "Nem azonosított hálózat" és szerinte nem kap IP-t, ami pedig kiválóan olvasható a beállításoknál...
a router egy vodás Compal CH7465VF mögött van, ami bridge módban van
a sztori érdekessége, hogy amíg az AC1200 volt berakva, addig a WAN IP 89.xxx.yyy.zz7, az AC66 beüzemelése során pedig 80.xx.yyy.247-et kapott - gyanítom, hogy ezzel lehet valami gond, de nem tudom ez miért, honnan jön, amint visszateszem a régi routert meg is kapja a régi IP-t és van internetelérés...
tudnátok segíteni, milyen beállításokat, hol nézzek át?
-
thoger
csendes tag
Sziasztok, egy rendkívül egyszerű dolgot szeretnék.
Ethernet és wifi csatolóval rendelkező asztali gépemet wifin csatlakoztatni a szolgáltatói Sagemcom eszközömhöz, ami dhcp-n címet oszt neki. (eddig ez az alapállapotom) Ennek a gépnek az ethernet portján keresztül csatlakoztatni ugyan arra a hálózatra egy másik gépet kábelen. (ez a kihívás)Elvárt állapot:
Sagemcom - 192.168.1.1
WIN11-PC - 192.168.1.201
LINUX-PC - 192.168.1.202
DHCP vagy Statikus ip már teljesen mind1 csak menjen...
Kis ócska rajzom:A mágiát a win11 pc-n kellene elvégezni. Van mindenféle hálózati híd létrehozás, internetkapcsoalt megosztás másik gépel és jól hangzó feature-ök a windowsban, de egyik sem akar menni. A hálózati híd mindenféle konfigurálás nélkül a két csatoló között nem akar működni, az internet megosztása funkció a wifi adapterén pedig másik alhálózatba rakja a kábeles gépet. Én csak azt szeretném hogy mind a két gép dhcp-vel kapjon IP-t a routeremtől. PLS HELP megkoptak a hálózati ismereteim...
-
Sziasztok!
A probléma elvileg triviális, a gyakorlati megoldása nem jön össze nekem valamiért.
Szóval van a szolgáltató modemje, ennek címtartománya a 192.168.1.0/8. Ennek egyik LAN portjára van dugva egy WiFi router, ami mondjuk a 192.168.1.10-es címet kapja.
A WiFi hálózat címtartománya 192.168.2.0/8. Ezen lóg egy nyomtató, ami kapja mondjuk a 192.168.2.222-es IP-t.
Az elsődleges hálózaton ülve szeretném elérni a nyomtatót, Windows alól.Ezzel próbálkoztam:
route add 192.168.2.222 MASK 255.255.255.255 192.168.1.10
Nem nyert.Ha máshogy nem oldható meg, át tudom rakni a nyomtatót az elsődleges hálózatra (ekkor kapjon mondjuk 192.168.1.111-es címet). Ez esetben viszont a WiFi felől (is) kellene tudni elérni.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Forza_JUVE #69441 üzenetére
Amikor a PC-s levált 100-s sebességre, akkor a switch-en ez látható , hiszen a zöld ( Gigabit Ethernet ) led helyett a narancs ( Fast Ethernet ) világít. Ez tiszta sor.
Viszont a többi porton mit látsz ?
Ott is visszavált 100-ra és a narancs világít vagy vegyesen......van olyan port ami narancs és van zöld is ?Mert ha MIND narancs a switch-en ...azaz 10/100-s Fast Ethernet a kapcsolat akkor :
Próbáld ki , hogy kicseréled a TP-Link Switch és a Telekom F@st 5670 router között a Cat6A-s patch kábelt....
Mert lehet az érintkezési , kontakt hibás.
Ez okozhat ilyen jellegű problémát.Ha 100-s sebességet tapasztalsz a PC-n de a switch-en a többi port Gigabites marad...azaz csak a PC port narancs, a többi zöld....akkor a switch utáni kábelezéssel lesz a gond.
Persze egy TV vagy hálózati nyomtató általában Fast Ethernetes....tehát azok alapból narancs színnel világítanak, hiszen csak 10/100-s kapcsolatot tudnak......ha van ilyesmi a switch-re kötve , akkor ez nem hiba !
Esetleg meg lehet még próbálni egy Windows 11-es "hálózat alaphelyzetbe állítása" lehetőséget.....majd kell neki egy restart.
Talán. Hirtelen más ötletem nincs. -
Forza_JUVE
aktív tag
Sziasztok!
Fura jelenségre lettem figyelmes itthon és nagyon érdekelne, mi lehet az oka?!
A PC-m (ASUS TUF Z590-PLUS alaplap) gondol egyet, és az Ethernet sebesség 1G-ről átvált 100M-ra fel/le. Erre csak abból jövök rá, hogy olykor rápillantok a PC és Telekom router közötti switch-re és látom h nem világit a Gigabites LED ezen a porton, ugyanis a windows semmit sem jelez, én meg ugye nem csekkolgatom folyamatosan a hálózati sebességet, hogy épp mikor mennyi.Ilyenkor az is elég, ha a PC-n kihúzom és egyből visszadugom a patch kábelt, és máris hasít az 1G ... egy ideig ... pár napig ... tököm tudja meddig, de aztán hipp-hopp 1x csak megint azt látom hogy 100M.
Windows 11 Enterprise 23H2 fut a gépen, hálókártya driver legújabb ami az Asus oldalán fent van, és így fest a beállítása: [kép]
A hálózati útvonal úgy fest, hogy ...
PC -> Cat6A patch -> fali aljzat -> Cat7 fali kábel -> patch panel -> Cat6A patch -> TP-Link Switch -> Cat6A patch -> Telekom F@st 5670
A fali kábel elkötését, sérülését kizárhatjuk szerintem, mert átdugtam másik fali aljzatba, és egy idő után itt is átváltott 100-ra. Illetve a házban le lett tesztelve az öszes árnyékolt fali aljzat, és a teszter szerint mind hibátlan.
A PC-ből jövő patch kábelt sem hiszem h szar lenne, gyári dugós, árnyékolt ... és hát az idő nagy részében 1G-n megy a kapcsolat.Vkinek esetleg vmi ötlet, mit hol keresgéljek, állítsak át? Köszi előre is!
-
Balerik
aktív tag
Sziasztok!
Az ,,alap" hálózati felállásom a következő volt.
Vodafone (UPC Connect Box) ami modem módba van állítva és utána egy D-Link (DIR-825) router látta el a Wi-Fi és hálózati feladatot.
A problémám…
Napelem rendszer telepítése miatt (nem volt elég erős jel az inverter számára) egy TL-WA854RE jelerősítőt kellett üzembe helyeznem. Ezután kezdődtek a problémáim.
- A routeren eltűnt a Wi-Fi (2,4Ghz és 5Ghz), jel van csak nem ad internet hozzáférést.
- Az asztali pc-n dual rendszer van (Windows 11 és Debian 12), Debian alatt nehezen jön meg az internet, de Windows 11 alatt a gép nem tud csatlakozni a netre. Ezzel régebben nem volt gond.A router már többször ,,reseteltem” akkor mindig ,,jól” működött a hálózat, de miután beüzemelem a TL-WA854RE-t minden ,,megbolondul”
Mi lehet a megoldás erre a problémára? -
makszi
aktív tag
Sziasztok!
Van egy problémám.
Adott egy WIN 2022 server operációs rendszer. Ez a szerver ez egy felhőben van virtuális gép. Ennek van egy hálózati kártyája és van egy publikus külső IP címe, amin elérhető az Internetről. Szükség van erről a gépről egy VPN kapcsolat kiépítésére. Ez meg is történt. A VPN-en ki is épül. Ez a VPN kapcsolat ez IKEv2 certificate fájjlal védett kapcsolat.
A VPN kapcsolatnak köszönhetően a hálózati eszközöknél megjelenik egy 2. "háló kártyája" (WAN Miniport) néven mutatja az eszközt a WIN.
Ennek a 2. eszköznek be van állítva hogy ne a default gatewayt használja mert akkor a VPN kapcsolat kiépülésekor a gép nem elérhető az Internetről.
A problémám az, hogy hiába van kiépülve a VPN nem tudom pingetni péládul a 10.1.1.15 ös IP-t amit a VPN-en kereesztül kellene látnia.
Tudna valaki segíteni, hogy milyen további hálózati beállítást kéne eszközölnöm, hogy a WINDOWS rájöjjön, hogy nem a default háló kártyán de a VPN kapcsolaton keresztül lássa ezt a belső IP címet is?Köszönöm!
-
krealon
veterán
"Ezt a mappa megosztást eléri minden gép, minden TV box, (MI Box 1 ill. 2. gen), telefon (Android) a vodafonos wifi-n keresztül. Kivéve egy laptopot. "
A hálózati profilt "Magán hálózat"-ra kell állítani a problémás Windows-on, mert az alapbeállítás az a nyílvános, ami az SMB protokol forgalmát blokkolja.
-
macimeister
aktív tag
Sziasztok!
Van egy kiépített pár gépes hálózatom amin jelenleg nincs internet, csak egy router. Ameddig nem oldódik meg az internet probléma addig elég ha az egyik gépen van internet. Ez egy usb mobil nettel van megoldva. Mit kell a gépen állítanom, hogy az amúgy kábeles hálózaton lévő lanos nyomtatóra tudjak nyomtatni. Routeolni kellene windowsba? -
Shade45
senior tag
Milyen szoftvert/megoldást tudnátok javasolni a következő problémára:
Adott egy NAS (Raspberry Pi4 - 2GB), ami tárol több ezer képet/videót (WD Purple), melyek több tucat mappába vannak kategorizálva (Openmediavault/OMV rendszer, SAMBA megosztás).
Ezeket a képeket/videókat szeretném nézni a TV-n, amihez jelenleg egy Google Chromecast 4k eszközt használok, ami kábelen csatlakozik a belső hálózatra.
A Chromecast-on a Kodi appot használom, hogy felcsatoljam a hálózati meghajtót, és azon keresztül tudjam nézegetni a képeket-videókat.És itt jön a probléma: gyakran nagyon lassan tölti be ezeket a fájlokat, hiába van mindkét eszköz kábelen a belső hálózaton, és gyakran össze is omlik a Kodi.
Feltételezem a többezer fájllal van problémája, mert igyekszik mindegyikhez borítóképet kreálni miközben a mappákban lépkedek.Mivel lehetne ezt gördülékennyé tenni, hogy zökkenésmentesen nézhessük a képeket-videókat?
(Laptoppal nincs ilyen probléma, igaz ott sima Windows intézőt használok.)
-
Retekcloud
tag
Sziasztok!
Adott egy win 11. Win 10 nél meg tudtam nézni a Mac laptopról a windows megosztott meghajtót. Most az istennek nem tudom összehozni a bejelentkezést.
Látja a hálózatot a Mac. Név/jelszót kér, de szerintem már minden kombinációt kipróbáltam. A névnek mit kell megadni? Windows email? Számítógép neve (system product name)? A windows fiókom neve? Mi a jelszó? A windows fiók jelszava? A bejelentkező PIN kód? teljesen elvesztem
A nevembe van ékezet, de a számítógép névbe nincs csak kis és nagybetű.
Kérlek ha valaki szánna rá egy kis időt megírná, hogy pontosan honnan tudom megnézni a felhasználónevet/jelszót? Köszi előre is. -
minikahona
tag
Sziasztok! Nem tudom jó helyen járok e, remélem jó helyen teszem fel a kérdésem. Létezik olyan, hogy az alaplapon csak részben megy tönkre az ethernet csatlakozó? Tegnap este bekapcsolva hagytam a gépet, hogy letöltsek pár játékot az epik store-ból. Éjjel egyszer felkeltem megnézni, akkor még töltött lefelé a gép. Reggel mikor felkeltem az fogadott hogy nincs hálózat a gépen, csak az első játékot szedte le a gép (Destiny 2, kb 120 giga), de az fel is telepedett, a többit már nem tudta leszedni, mert megszakadt a kapcsolat. Power saving módban volt a gép, hogy halkabb legyen és tudjak aludni. Most az a helyzet, hogy nincs internet a gépemen, de a helyi hálózatot látja. Telekomos internetünk van, ami IP TV-t is ad. Egy hosszú vezetékkel van a padláson kereszül áthozva a szobámba a nappaliból a net. Azt a kábel bedugtam egy régi cisco routerbe, amit swichnek használok. Az szét osztja a netet a gép, a tv és a set top box között. Minden más eszközön van net, kívéve a számítógépen. Ha bedugok egy wifi stick-et a gépbe úgy van net, ill. a mobil usb megosztással is.
Az alaplapom egy Asrock B450 Gaming K4 lap, aminek gigabit netje van, viszont az adapter belállításoknál csak 100/100-nak írja. Kipróbáltam hogy leszedtem egy Ubuntut, amit usbről elindítottam, hátha a windows hülyült meg, de azon sincs net, csak a routerek felületét érem el. Próbáltam windowsban többször is ujra rakni a drivert, másik kábelt használta, sőt, átdugtam a kábalt úgy hogy a hosszú nappaliból jövő vezeték menjen közvetlen a gépbe, de semmi. Viszont ha a TV-be bedugom azt a hosszú vezetéket, a TV-n van net (a wifi-t direkt kikapcsolatb a TV beállításaiban, nehogy onnan jöjjön). Akkor most tényleg tönkre ment az ethernet csatlakozó az alaplapomon? De ha igen, akkor hogy látja a routereket? Hogy hogy be tudok lépni mind a kettőnek a konfigurációs felületére böngészőből?
Még annyi, hogy éjjel volt egy Windows Defender frissítés, is először arra gndoltam, hogy az kavart be, mert volt aki neten panaszkodott rá hogy kinyirta a netjét, de azután hogy Ubuntu alatt se működött nem tudom.
Ha valaki tud erre valami választ azt megköszönöm. Eléggé elkeserített ez most... -
BigManus
addikt
Sziasztok!
Adott egy Fujitsu LifeBook E Series Win 11 Home.
Ez a cégnél a futkározós laptop.
Gondom az lenne, hogy mindent beállítva, egyik munkahelyi gép sem tud rá csatlakozni.
Ez a gép megjelenik a hálózaton illetve el is ér a céges hálózaton minden gépet.
Wifi-n van csatlakozva a céges hálózatra.
Annyi anomáliát látok, hogy a speciális megosztási beállításoknál a minden hálózat alatt a megosztás jelszavas védelemmel gomb kikapcsolt. Ha bekapcsolom, nem menti az állapotot, kikapcsolt lesz újra.
Merre induljak el?
Windows 10 alatt működött. -
Teodor52
senior tag
Sziasztok!
Egy kis infóra lenne szükségem.
Alapozok a hálózatból.
Windows parancssorba beírom hogy ping index.hu akkor nem IP van kiírva hanem pl szögletes zárójelbe 2a02:730:... és így tovább
Masik pl ha IP config /all irok be akkor a DNS Servers mellett szinén hasonló formátumú; 2001:4c48... látható,
és közvetlen alatta van a routerem IP-je ami 192.-al kezdődikMi ez a kettőspontokkal elválasztott adat?
-
kesztió
aktív tag
válasz
Marci112233 #66687 üzenetére
„a telefonom ugyan a kettő közt elejti a hálózatot”
Magyarul a streamelés pont megszakad. Nincs több kérdésem.
És windowsos laptopnál – mert ugye ott fontosabb, akármilyen furcsa, okostelefonokon túl is van élet – a váltás még nehézkesebb.Komolyan nem értem, miért rossz az azonos SSID, kézzel beállított csatorna. De mindegy, jön a Mesh, ott ha akarnám se lehetne külön SSID, túl van tárgyalva.
-
Clemi
veterán
Sziasztok,
Egy bosszantó otthoni hálózati problémával állok szemben és teljesen tanácstalan vagyok.
Két PC van az otthoni hálózaton, és egy külső tároló a router USB portjára csatlakoztatva, és időnként egy laptop amint ugyancsak Windows rendszer fut.A gondom az, hogy csak az én gépem nem látszik a hálózaton és nem jövök rá miért.
A beállítások: Magán hálózat, hálózat felderítés bekapcsolva, fájl és nyomtató megosztás bekapcsolva, nyilvános mappák megosztása bekapcsolva, megosztás jelszavas védelemmel kikapcsolva. Mindkét gépen ugyanezek a beállítások vannak.Van a hálózaton egy Apple TV is, és az arra telepített média lejátszó minden megosztott mappámat látja és onnan olvassa is a mappákban lévő tartalmakat.
Esetleg van valakinek erre megoldása?
-
bmw528
tag
válasz
zsiga68 #66498 üzenetére
közben azt is megnéztem hogy a pc-n windows 10 home van, és az simán eléri a boxot, a laptopon pedig Windows 10 Education, és ezen van a gond
tehát valami beállítás gond lehet a laptopon, az wifin csatlakozik a hálózathoz
a laptop 64 bites, a többi 32, de ez biztos nem gond -
RAiN91
őstag
válasz
csaszi75 #66314 üzenetére
Úgy nézne ki, hogy van egy PC-m, amit NordVPN-re szeretnék felrakni. A fő gond, hogy ez a gép bár helyben van, más is csatlakozna rá távolról. Ezt hogyan oldanátok meg? Eddig egy Windows serveres gép volt, saját VPN-el és Windowd távoli asztallal. De most külső VPN kell, egy program fut rajta, ami csak úgy működőképes. Hogyan lehetne ezek tudatában a legbiztonságosabb, hogy más ne tudjon betörni NordVPN-en kívül-belül? Két hálózatot nem lehet csinálni, egyet a távoli asztalra, másikra a külső VPN-re?
-
PiroGrim
tag
válasz
mekiszacsi #66166 üzenetére
Mivel egyszer működött azóta nem, így ez nem a "hálózat" hibája.
Tippre dhcp lease / mac bindig ragadt be valahol, de 1) ez valszeg a windows hibája 2) ha hákolunk így járunk.
+1 qqcqqc és multibit válaszaira, 10e jmf alatt veszel egy pár portos miniswitchet és felejtsd el. -
PiroGrim
tag
válasz
Bornie127 #66118 üzenetére
Szia!
A a qnap routeren azért nem tudod és nem is kell felvenni a 192.168.1.0-ás route-ot, mert rendelkezik olyan connected interface-el ami ebben a hálóban van, tehát tudja hova kell küldeni.
A tracert egy jó tool, de át tud baszni.
Windows alap beállítás, hogy csak a saját subnetje trusted, tehát subnet-en kívülről nem elérhető. Ez átállítható a windows tűzfalakon, de egy teszt erejéig azt ki is kapcsolhatod. (Alternatíva mondjuk egy wireshark telepítése és azon keresztül figyeled érkezik-e csomag)
Másik elakadási pont lehet az is, hogy ha a qnap nem engedélyezi a bejövő forgalmat.
Nem tudom milyen a default beállítása egy ilyen eszköznek, de én a helyedben átnézném az acl-eket is.
Úgy amúgy amit a pt-ben összeraktál működőképes lehet, a 192.168.1.0-ban ülő gép mivel nem ismeri a 192.168.2.0-át elküldi a csomagot a GW-nek, ami ha jól értem a 192.168.1.2-es asus. Azon a statik route korrekt lett, így az elküldi a csomagot a 192.168.1.5-nek ami a qnap router. Az ismeri mindkét hálózatot, tehát helyben vagyunk. Az leküldi a csomagot a 192.168.2.0-ban lévő kliensnek, ami meg a válaszát a saját gw-jének küldi vissza ami a qnap router kell legyen. Az pedig mivel ismeri az eredeti küldő hálózatát oda küldi a csomagot -
Danecay
addikt
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni egy kérdés megválaszolásában, mert igaz nem vagyok túl nagy hálózatos, de egy dolgot mégsem értek. Az egyébként nem annyira fontos előzményekről csak annyit, hogy településemen nem igazán elérhető nagyobb sebességű internet, ami nyilván relatív, hogy kinek mi az, de nekem egy 25Mbps-os-bak mondott, de valójával 15Mbps-al működő mikrohullámú netem volt évekig. Ingyen próbával kihoztam a Yettel-től egy Otthon Net-es csomagot, na persze csak a LITE-ot, mert nálunk a 4G+ is felejtős (most már elvileg csak volt), ami sok esetben még lassabb volt mint a korábbi mikrós netem. Egy hónap múlva kellene visszaadnom a Yettelnek a paksamétát, viszont közben valami történt a szolgáltatás minőségével, mert általam itthon, a PC-men, sohasem látott 95Mbps-os sebességet mérek pár nap óta, ami biztosan nem alkalmi dolog és véletlen műve, sőt, mobilon 150Mbps-ot is sikerült már mérnem.
És a hosszú felvezető után itt jönne a kérdés. Mi lehet az oka annak, hogy PC-re kábelen keresztül nem tudom transzferálni ezt a sebességet, mármint, hogy a 100Mbps felettit amit mobillal wifi-n keresztül sikerül, a kapott HUAWEI 4G CPE 3 -at és a PC-met direktben összekötve? Rögtön első körben már azzal bajban vagyok, hogy nem igazán sikerült egyértelműen kiderítenem, hogy milyen sebességű LAN portok vannak a routeren. ITT, ír valamit valami GE port-ról a következő kiegészítéssel, de, hogy most az az 1-es szám mit jelentene azt nem igazán tudom, esetleg az. 1 db ilyen port lenne a routeren? Ha így is van, az eszközön magán és a manual-ban én nem találtam meg, hogy melyik lenne az.
"The GE port provides a theoretical maximum networking speed of 1000 Mbps. Actual networking speed may vary depending on chip processing capabilities and network access rate."Egy ASRock B4560 Pro4 alaplapra integrált hálókártyám van amivel nem kellene, hogy probléma legyen adatátviteli szempontból, lévén egy PCIE x1 Gigabit LAN 10/100/1000 Mb/s-os integrált egységről van szó, aminek a manual-jában a következő kiegészítés van csatolva, de feltételezem ez a legtöbb hálókártya működésére igaz:
Na és hát az a helyzet, hogy az én Speed LED-em valóban csak narancssárgán villog, mindemellett a Windows is csak 100Mbps-os kapcsolatot jelez.
Mi lehet a gond?Köszönöm!
-
zsiga68
őstag
válasz
Vertigo18 #65970 üzenetére
"Nem tudom, hogy hogyan kerülnek a gépek egy "hálózati tartományba", annyit tudok, hogy akármikor telepítek egy gépet, az mindenféle beállítás nélkül kapcsolódni tud a Win8-as géphez, kivéve ez. " Szerencséd volt..
A google segít beállítani a windows megosztást. Mert eddig nem jól csináltad. Ha nincs egy hálózati tartományban akkor eleve nem jó..
Az a baj hogy nem tudunk semmit a konkrét beállításaidról. Igy nehéz bármit segíteni. -
Vertigo18
addikt
válasz
Multibit #65953 üzenetére
Huhh, akkor megpróbálom egyesével... Az első kettő, általad linkelt kép ugyanaz nekem is. Ezek mindig is így voltak. A harmadik képet sajnos nem tudom hol kell beállítani...
Windows 10 Pro (10.0.19045 build 19045) természetesen eredeti, hotmailemre regisztrált, onnan szedi a kulcsot telepítésnél.
Az általad korábban javasolt SMB v1-et bekapcsoltam, azóta meg valamilyen jelszót kér ahhoz, hogy csatlakozzak a másik géphez - holott nem tudom, milyen felhasználónév és jelszó lehet... Egyetlen másik gépre sem kell jelszó, ha a W8-as gépre akarok csatlakozni, be se állítottams emmi ilyesmit, ráadásul mind a W8-as gazdagépen, mind ezen az újonnan telepített gépen is ki van kapcsolva a "Jelszóval védett megosztás" (lásd a második képed legalja).
mezis: nem tudom mit jelent, mindig TC-ben csináltam ezt, esetleg Intézőben... Hiába foglalkozok számítástechnikával '94 óta, a hálózat része valahogy nagyon megragadt nekem az alapoknál...
Így néz ki TC-ben a "Hálózat" fülem, ezen belül a "Greeny"-re szeretnék csatlakozni (ez a W8-as gép):
És van felül egy "Workgroup, mint látszik, ha ezen belül, vagy kívül akarok a "Greeny"-re csatlakozni, akkor jelszót kér, mióta beállítottam azt az SMB-izét...
Régen az első képen látható "Greeny"-re kattoltam kétszer és már meg is jelent a megosztott mappa a másik gépről (bár tudom, írtad, hogy nem releváns mi volt régen, de most is ugyanez van két másik géppel is a házon belül). -
Multibit
nagyúr
válasz
Vertigo18 #65952 üzenetére
Sokat segítene néhány screenshot. Mit csinálsz pontosan, milyen üzeneteket kapsz?
Pontosan milyen verziójú Windows 10-eket használsz? Milyen verziójú az a Win10, amelyikkel most gond van? Van-e WORKGRPOUP csoport abban a Win10-ben, ami nem tud kapcsolódni? Esetleg próbálkozz ezekkel a beállításokkal:
[kép]
[kép]
[kép]
Jó lenne látni a Win8 megosztásra vonatkozó beállításait.
Mindegy, hogy korábban mi volt, semmi sem változatlan. A Win megosztás kezelése sem. Más-más lehet kiadásonként (Pro, Home, stb), verziónként, sőt frissítésekkor is változhat. Tehát, ne alapozz Win esetén az állandóságra!
Ha továbbra sem jó, remélem segít egy Windows guru! Én nem használok Windowsos megosztásokat. Nekem NAS (Linux) megosztások vannak csak a hálózatomban, azokat elérem SMB-vel Windows alól. De nálam le van tiltva az SMB v1 és mindig minden megosztást felhasználónévvel és jelszóval érek el. -
Vertigo18
addikt
Sziasztok!
Több számítógép is van itthon, ebből az egyik Win 8.1-et futtat, a többin Win 10 van. A Win 8-at futtatón vannak a filmjeim, ahhoz csatlakozik minden más, Win 10-es számítógép, ha filmet akarok nézni. Eddig minden rendben volt, akármikor, bármi okból újra kellett telepítenem egy gépet, a Total Commanderben, vagy intézőben egyből tudtam csatlakozni a Win 8-at futtató gép megosztott mappájához.
Most újraraktam az egyik gépet és az istenért nem csatlakozik az alap géphez hálózaton. Mindig azt írja, hogy "A Windows nem tud kapcsolatot létesíteni a .... összetevővel", Hibakód 0x80070035
Nem igazán értem, mert az alap-gépen semmiféle változtatást nem eszközöltem és eddig mindig egyből felment az újonnan telepített gép rá, simán csatlakozott. Sőt, egy hete egy másik gépen volt rendszer SSD-csere (kinőttem a rendszermeghajtót), felhúztam a másik gépre a Win 10-et és mindenféle állítgatás nélkül, azonnal csatlakozott ehhez, a Win8-as géphez...
Mi lehet a megoldás?
-
zsiga68
őstag
válasz
Dyingsoul #65710 üzenetére
Hmm.. Én megpróbálnék egy másik lan drivert a kártya gyártói oldaláról, illetve másik kábelt is. Nem ártana ideiglenessen letiltani a windows frissítést míg sebességet mérsz. Esetleg egy kém program és víruskeresést is lefuttatni. Gondolom más program /torrent, nas stb../ és más gép nem mozgat adatokat a hálózaton. Érdekes jelenség mert kábelen stabilabb a sebesség mint wifin..
-
Dyingsoul
veterán
Sziasztok!
Bár van pár ötletem, de gondoltam megkérdezlek titeket is, hogy ha bármi ötletetek lenne kérlek írjátok meg, mert tuti van olyan dolog amire nem gondoltam de segíthet:A probléma
A hálózom LAN-on lassú... WiFi-n keresztül viszont hasít.
Hogy ábrával szemléltessem, ugyanazt a tesztfájlt töltöttem le, ugyanabban a pillanatban, de a PC-n korábban indítottam, hagytam neki időt arra, hogy összekapja magát a letöltés:Most keresem, hogy hol lehet a hiba, miért ilyen gyenge a kapcsolat kábelen, hogy a maximum letöltési sebesség 17-20 MB/s... wifin meg közben 105 MB/s-t is láttam.
Mi változott, hogy sz**ódott el?
Költöztem. Viszont a régi helyről hoztam ezt a routert, ugyanezekkel a beállításokkal és ott is gigabites volt a net, ott viszont hasított a net. A kábelekből viszont nem hoztam el semmit, ezek közelmúltban vásárolt kábelek, sajátok régebbről szóval ugyanazokat az eszközöket használom csak más kábelekkel.
A PC is ugyanez volt, annyi, hogy történt egy CPU csere 2700x->3800x , de nem telepítettem újra a windowst ami sokak szerint szentségtörés, okozhat sokféle problémát, jelenleg a RAM kezelésben vannak kuszaságok amiket megold majd egy friss reinstall. De a CPU csere és reinstall nélkül is hasított a net PC-n az előző lakásban ezért ezt okként kizárnám.Hálózatról:
Gigabites net, fosafone.
Net a lakásba koaxon -> Fosafone router (bridge módban) -> Saját Xiaomi AX 3600 -> Kábel [Cat6] -> Fali csatlakozóaljzat (RJ45) [Cat6] -> Kábel [Cat6] -> PC [Gigabites LAN port], a prohardveres saját router topikjában található egyik Fw-rel módosítva.Amit eddig kipróbáltam:
-A kábeleket cserélgettem, kipróbáltam azt is, hogy a fali csatlakozót és azt a kábelt ami a fali csatlakozóig megy kihagytam és egyenesen a routerből hoztam egy másik kábellel a netet a PC-re. Bár ha mindkét kábelem rossz akkor kellene egy harmadik kábel is...
Router beállításokban szétnéztem de nem találtam semmit ami segítene.-AMD Chipset drivert frissítettem
-GPU drivert frissítettem (ezt inkább játék miatt)
-LAN drivert próbáltam frissíteni de a telepítője el sem indult...Amit kipróbálni tervezek:
1) Hát ha más nincs, akkor a routeren megnézem van-e frissebb FW és akkor már egy fw-t is telepítenék, nem csak alaphelyzetbe állítanám. Ha nincs friss FW akkor alaphelyzetbe rakom. Csak ez mindig nagy macera...
2) Win reinstall
3) Hálókártya beszerzése...
4) Új hálókábel beszerzése vagy a másik elhozása amit az előző lakásban hagytam.Szóval ismét azt kérném, hogy ha van tippetek, ötletetek, hogy mi okozhatja a problémát légyszi írjátok meg!
-
Rogiii
aktív tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem, mert már nincs ötletem.
Pc-én meg van osztva a Film könyvtár és ennek a tartalmát játszom le egy androidos tv-n VLC-vel.
Hét közepén jött a Pc-re egy Windows frissítés és azóta a Tv-n a VLC jelszót kér.
Már mindent megpróbáltam:
-újra megosztottam a könyvtárat
-átnéztem az engedélyeket
- megnéztem hogy a hálózati megosztásnál a jelszó legyen kikapcsolva
- megnéztem a vezérlőpultban, hogy az SMB 1.0 legyen feltelepítveMit tudnék tenni, hogy működjön?
Köszi a segítséget.
-
CarrGomm
aktív tag
Sziasztok, van egy olyan gondom, hogy epic games-es launcheren volt egy update, újra kellett volna indulnia utána, de az epicbe nem tudok bejelentkezni azóta, a discord nem tud frissülni azóta (update failed újra meg újra), battle.net update-ek se mennek azóta, mind kapcsolódási hibát jelez, de minden más működik, tudok netezni, letöltés/feltöltés megy, igazából minden ok, csak ezek nem. Mintha valami blokkolná ezt a forgalmat, vagy portot amin keresztül ezek kapcsolódnak, de nem bírok rájönni mi.
Amiket próbáltam:
- újratelepíteni ezeket a programokat
- új ip cím kérés
- router restart
- hálózat alaphelyzetbe állítása
- vírusírtó kikapcsolás
- amit ezeknek a programoknak a supportja írt...
Semmi nem segít. Igazából nem is értem mi történhetett. Hogy nyírhatja ki egy epic games-es update más programoknak a kapcsolódásait?
Valakinek valami ötlete, hogy mit lehetne még megnézni egy komplett windows újratelepítés előtt? -
zsiga68
őstag
-
csaszi75
senior tag
válasz
Laraxior #65376 üzenetére
https://support.microsoft.com/hu-hu/windows/h%C3%A1l%C3%B3zati-f%C3%A1jlmegoszt%C3%A1s-a-windowsban-b58704b2-f53a-4b82-7bc1-80f9994725bf#ID0EBD=Windows_11
Nincs benne semmi eget verően nagy dolog..
//GEPNEV/mappa_nev
Csak ennyit beírsz a másik gépen..
Értelemszerűen a fenti mappa névben meg kell adnod a megosztott gép nevét.. és a pontos folder nevet.
Utolsó bekezdésben vannak még tippek:
"Ha Wi-Fi-hálózatot használ, annak jellegének értékét állítsa a magánjellegű típusra. Ezzel kapcsolatban lásd: Wi-Fi hálózat nyilvánossá vagy magánjellegűvé tétele a Windowsban." -
inf3rno
nagyúr
Mitől lehet az, hogy bedugom az UTP kábelt és nem látja a routert? Az ipconfig-nál nem jelenik meg default gateway, a routeren villog, hogy be van dugva, és a gép is azt írja, hogy van hálózati kapcsolat, mégsincs internet, és ilyet ír, hogy nincs az IP normálisan beállítva. Fix ip-vel és auton sem működik, nem lehet google.com-ot pingelni vele. Valamikor szakadozik, valamikor jó. Most kihúztam, átdugtam másik portba a routeren, most végre egy óra után működik megint. A többi géppel nincs ilyen gond, ugyanazon a porton simán ment most a laptop, amin a másik gép nem. Nem tudom, hogy most ez hardver hiba, vagy driver hiba, vagy csak szutykos volt az UTP kábel vagy ilyesmi. A gép nagyon öreg 15-20 éves, szóval lehet, hogy hardver hiba. A naplókban van 34000 hiba bejegyzés, elég vegyes, de pl. a laptopomon is látok hasonlókat, hogy "Microsoft-Windows-DeviceManagement-Enterprise-Diagnostics-Provider" vagy "DistributedCOM" vagy ilyesmik, szóval ez inkább az MS hülyeségének tűnik legalább részben. Az alaplapi nettel és az USB-s hálókártyával is ugyanúgy szakadozik néha a kapcsolat, máskor teljesen jó vele órákig. Másik gépeken nincs ilyen szakadás, egyszerre pingelve a google.com-ot a másik gépnél folyamatosan jó a ping, ennél meg request timeout van néha, amikor produkálja magát, egyébként ennél is van, hogy teljesen jó órákig. Szóval ilyen esetleges, hogy valamikor szakadozik vele a net, valamikor rendben van. Magát a gépet majd lecserélem, de jó lenne, ha még néhány hónapig menne.
-
Boglya
senior tag
válasz
zelikocc #64659 üzenetére
Köszi a választ, meg a többieknek is! Igen, a fehér 4 antennás AX1800ról van szó. A kábelezést el szerettem volna kerülni, mert elég sok falon át kéne hozzá jutni, ezért akartam mesh wifivel megoldani.
Igazából egy másik friss probléma miatt vettem egyáltalán az új routert, felvázolom azt is.
1,5 éve megy a 2 routeres mesh és teljesen jól működött, a ház egyik végében jön be a net a másik végében van a pc-m (természetesen) és odáig is elment kb 250mbit-el még a net, ami már úgy tűrhető.
Aztán 2 hete egyszer csak nem látta az 5g wifit a gépem, de semmi változás nem volt (amiről tudnék). Jött a hibakeresés, újraindítottam a routereket, a wifi adaptert (Asus AX56 USB), újraraktam a driverét, reseteltem a hálózatot a gépen. Végül újra látni kezdte az 5G wifit, de azóta teljesen használhatatlan: 100mbitel jön alapból és ha elkezdek pl egy internet speed testet, pár másodperc után elkezd bedropolni a netsebesség, 60-40-20mbitre néha teljesen meg is hal. 4G-n "nagyjából' stabil szokott lenni, néha 100mbit-el megy, néha 200al, tegnap viszont pl az is ugyanezeket a dropokat produkálta mint az 5g.
A routerek szerintem jól működnek, a tv is wifiről megy és sok netflixet és társait nézünk gond nélkül azóta is, az androidos mobiloknál is stabilan lefut mindig az internet speed test. Viszont a windows-os pc-kből hárommal is próbáltam és mind produkálta ezt a dropolást/lagolást, ha nem is minden esetben (van hogy 3 tesztnél jó aztán negyedjére megint kezdi), még akkor is ha a gép a fő routertől 2m-re volt (ahol amúgy 700mbitet ad az 5g ha épp nem lagol), de az én gépem 5g-vel fixen rossz, 4g-vel meg az is változó.
Én arra jutottam, hogy valamiért a windows pc-k és a xiaomi routerek nem jönnek össze (talán egy windows frissítés változtatott valamit), ezért gondoltam megkerülöm a wifis dolgot, bekötök még egy routert a gépem közelében meshbe és arról már lan kábelen tolom a gépre a netet így a vezeték nélküli átvitelt a xiaomi eszközök oldanák meg egymás közt, kiküszöbölve a fenti problémát. Csak hát ott meg előjött amit írtam másik problémát.
Nem tudom ilyen lagolós problémával találkoztatok-e, mi volt a megoldás, üres perceimben keresem az ötleteket neten, ma is kipróbálok még 1-2t, de már kezdem feladni..persze a fix kábel ezt is megoldaná, csak anélkül akarnám megoldani, meg ráadásul nem sokkal ezelőtt még jól működött a rendszer, ami végképp bosszantó.
-
dethroner
veterán
Sziasztok!
Az miért lehet, hogy ha egy linkre kattintok Web: http://www.alko-garden/hu akkor:
A webhely nem érhető el
A(z) www.alko-garden szerver IP-címe nem található.
Próbálja ki a következőket:
A kapcsolat ellenőrzéseA proxy, a tűzfal és a DNS-konfiguráció ellenőrzéseA Windows Hálózati diagnosztika futtatásaERR_NAME_NOT_RESOLVEDoldalt kapom, de ha a google-ba beírom hogy az alko szót, a legelső találat a https://alko-garden.hu/ akkor erre a találatra kattintva egyből betölti a weboldalt. Ez mi, hiba vagy feauture?
-
Marcsello31
őstag
Így oldottam meg az internet megosztást Raspberry segítségével, amíg nincs rendes routerem, hídkapcsolati megosztással ki kellett jelölnöm windowson belül "arm64" a két hálózati internetet, és ennyi. De azt nem értem hogy linux alatt ez a Dongle el sem indul, nem vált be zöldre csak villog, egy emulált windowson meg beindul. -
Marcsello31
őstag
Sziasztok! Van egy huawei brovi e3372-325 4g usb modem.
Vodafone adatkártyával használom. Megszeretnèm osztani az usbre dugodt pcn használt internetèt
. De nem tudom hogyan ès mit kel csinálnom rajta. A hálózati megosztás be van állítva ethernet lan felè. De a router nem làt ebből semmit. Van valami komolyabb Windowsos megosztó program erre?? A választ előre is köszönöm. -
blada
csendes tag
Helló!
Van 2 windowsos kliens gép. Az egyik kliensen létrehoztam egy mappamegosztást.
Ezt adtam hozzá meghajtóként a másik klienshez. Ezek a kliensek ugyanazon a helyen vannak és ugyanahhoz a routerhez csatlakoznak.
Open Vpn szolgáltatásként van telepítve a kliensekre.
Ha erről a megosztott meghajtóról másolok egy fájlt mondjuk az asztalra.
Akkor nagyon lassú.
Ha letiltom a VPN szolgáltatást, akkor a másolás sokkal gyorsabb...
Észrevettem, hogy másoláskor az Open VPN által telepített TAP-Windows Adapter V9, vagy az OpenVPN Data Channel Offload adaptert használja.
Vagyis nem akarok VPN-t használni a helyi hálózaton, de távolról, távoli asztalon keresztül szeretnék csatlakozni a kliens gépre.Nagyon köszönöm, ha tudtok segíteni.
-
oli83
tag
Sziasztok,
nem biztos, hogy jó helyen koppogatok, de hátha tud valaki segíteni.
Gépembe jelenleg több hálózati kártyá dolgozik. 2 Lan, + 1 Wifi.
Kérdésem az lenne, hogy Windows 10 alatt létezik olyan lehetőség, hogy a programoknál külön be tudjam állítani, hogy melyik hálón keresztül akarjon az kommunikálni?Segítséget előre is köszönöm.
Üdv.: oli83 -
Weareus
addikt
Üdv.
Munkahelyi pc-k-hez használt nyomtatót szeretnék megosztani, hogy ne csak az új, most cserélt szervergépről tudjak nyomtatni, hanem a másik 4 gépről is. (Ebből 2 db régebbi).
Az op rendszerek:
Szerver: Win 10 pro 64 bit verzió: 22h2. Erre van kötve usb-vel a nyomtató, ami egy HP LaserJet P1102 (nem mai darab, de tökéletesen műxik).
A 4 további gépből 3-on win 10 pro fut, a negyediken win7 pro 64 bit.
Minden legális.
A nyomtatóhoz letöltöttem és telepítettem a drivert a hp oldaláról.
[link]
Azóta win 10 alól a szervergép látja és nyomtat vele.
A többi gép nem látja a nyomtatót, bár régen hálózatba volt kötve.
Kérdés: merre kapirgáljak a windowsokban, mi a megosztás menete?P.S.: mivel laikus vagyok, kicsit szájbarágósabb - részletesebb - segítséget igényelne a helyzet.
-
enginev3.0
félisten
válasz
MasterMark #63611 üzenetére
Eseménynaplo írja
Megszűnik a net és a helyi kapcsolat is
Kis tiltott földgömb lesz a tálcán
Kézzel beállított Ip cím és dhcp sem segít, ha újraindítom a gépet rögtön minden jó lesz
Addig semmi
Ilyenkor a halokartya letiltasa és engedélyezése sem megy Windows alatt mert csak pörögMinden más hálózati eszköz működik itthon
-
Troy.
addikt
Sziasztok!
Windows 10 topikban tettem fel a kérdést, de lehet, hogy inkább ide való. [link]
Adott egy laptop ami wifin keresztül kapcsolódik a hálózatra. Terv az volt, hogy az internetet wifin keresztül tovább osztom. Ez sikerült is, de valami oknál fogva néha megszakad az internet a laptopon (ami viszont nem tiszta, hogy milyen esetekben szakad meg).
Feltételezem, hogy ez nem normális. Bármi ötlet, hogy mit kellene ellenőriznem? -
csixy
addikt
Sziasztok. A munkahelyen két windows 10-es gép műküdik hálózatban (Talán hagyományos samba, ahogy winen szokták a hálózatmegosztást csinálni) egy server és egy kliens. A központi routerről (az DHCP-zik) egy UTP káben jön a szobánkba , ez van bedugva egy Gigabites switchbe, a két windowsos gépben is Gigabites hálókártya van. Tehát itt a szobában a switchünkbe be van dugva a két windowsos gép és kettő hálózati nyomtató. A kérdésem az lenne, hogy amikor a kliens gép szeretne a szerver valamelyik adatmezőjén dolgozni, akkor elég nehézkes a kapcsolódás, sokat homokórázik, kifehéredik a kliens gép mire beengedik és megkapja ami neki járna éppen. 32 bites NTVDM-es hátterű még a futó munkahelyi szoftver, a Serveren 32 bites windows, a kliensen pedig 64 bites windows , mert az tudja a virtualizációt. A kliens egy modern 2 éves összerótt gép, a server egy öregebb Fujitsu Siemens brand gép. Lehet-e ezen a problémás helyzeten javítani? Pl egy okosabb vezérelhető switchcsel, vagy egy a switch helyére betett switch módban bekonfigolt routerrel, hogy hátha akkor helyben umbuldálgatná a dolgait egymásközt a switchen keresztül a két gép a fő routert mintegy kihagyva az ügyletből. ????
-
törölt tag
válasz
zsiga68 #63401 üzenetére
Köszönöm a választ és az opciókat, amiket tudok ellenőrizni, pontosan ilyen infókra van szükségem.
Még azt megnézheted a windows esetén hogy milyen a csatlakozás sebessége a hálókártyánál. - 1Gb Full Duplex, a net 500Mbit.
Legalább cat6 utp kábelt használj mindenhol. - Cat5e van, de délelőtt rendeltem Cat6 kábelt, holnap este elvileg már ki is tudom próbálni a PC-n, többi vezetékes eszköznél jó a Cat5e is, mert 100-as csatlakozójuk van, itt majd végzek teljes cserés tesztet, mert vannak bontatlan kábeleim.
Bekapcsolhatod a QoS opciót a routerben. - Ezt nem használtam, mert többségében azt javasolták, hogy kapcsoljam ki, mert csak rontja a hálózat sebességét. Állítólag nincs igazi QoS és jelenlegi technológiával sem tudják ezeket a csomagokat priorizálni. De ha ez
segíthet, kipróbálhatom.Javallt az utp kábel használata a wifi-vel szemben. - Mindenhol UTP kábel van, ahol
megoldható: PC, TV, streaming stick. A 3 only wifi eszköz a mobiljaim és a tabletem.Wifi esetében nem tudni milyenek a beállításaid. Milyen kliensekkel csatlakozol. Esetleg nincs-e interferencia a szomszédok wifijével. Esetleg nincs-e aktív bluetooth eszköz a közelben. - Wifi Analyzer progival megnéztem a környező hálózatokat és eszközöket. Az enyéim csakis 5GHz wifin csatlakoznak és a 100-as csatornán felül, mert az szabad teljesen itt a környéken (illetve minimális átfedéssel, társasház) és nincs interferencia. BT eszközöket nem tudom hogy tudnám mérni?
-
gyulank
addikt
válasz
Audience #63389 üzenetére
De az ntp-t tudom mi. Annyira nem pontos ezek szerint, ha ugyanazt kell beállítani mindnek. Alapból nem tudom mi van beállítva a Windowsnak. A T-Com-os router T-Com-os ntp-t néz. A többi szerintem semmit, de ha igen, magyart, amin elvileg másodperc különbségek nem lehetnének, gondolom én. A mobilokon csak olyan beállítást találtam, hogy hálózati időszinkronizálás, hogy melyik hálózaton, mihez, azt nem tudom. Gondoltam pl. hogy a T-Com-oshoz szinkronizál mind. Szóval most az összes routeren, és AP-n be KELL állítanom ntp-t, és annak PONTOSAN ugyanannak kell lennie? Akkor melyik a pontos ntp?
-
ba3_2107
tag
Halihó!
Van egy problémám, amit egy jó ideje már nem tudok megoldani. Hátha itt akad olyan, aki tudja mit próbáljak meg. Adott egy PC, Gigabyte Aorus B360M lappal, rajta gigabites Intel LAN vezérlő. Pont ennyit is sikerült kideríteni róla.
A gyártói oldalon nincs Windows 11 driver hozzá, google keresés után kiderítettem, h az Intel Ethernet Connection (7) I219-V lehet, legalábbis ez a driver az Intel oldaláról felment és működik. A gond, hogy teljesen random eldobja a hálózati kapcsolatot, mintha kihúztam volna az UTP-t. Ezt onnan tudom, h a tálcán a hálózati ikon helyett megjelenik a rácsos gömb.
Ha várok, pár mp után megjavul, de általában ki kell húzni az UTP-t és vissza. Ilyenkor a LED sem villog a csatlakozóban. Vodafone-os modem/router-ben bármelyik portban és ezen kívül még 2 másik router bármelyik portjában ugyanez a helyzet, szóval a routert kizárnám. Vezetéket is, többféle gyárival is próbáltam illetve sajáttal is (IP kamerák telepítésével foglalkozom). Annyi még, hogy, ilyenkor amikor eldobja a hálózatot, utána sokszor csak 100 Mbps sebeséggel épül fel a kapcsolat, nem gigabittel. Többszöri ki-be dugással
általában helyreáll. Leginkább online játék során k..va idegesítő,h random fagy/kidob. Ötlet esetleg, h mit nézzek meg?
-
válasz
Marci112233 #63084 üzenetére
Mint írtam, ez ennél egy kicsit összetettebb.
Hálózati értelemben szigorúan véve nincs olyan, hogy a tévé "látja" a NAS-t. Nem látja.
Olyan van, hogy az egyes hálózati eszközökön futnak olyan szoftverek, amelyek valamilyen protokollon látják egymást. Ha fájlokat akarunk tologatni, akkor ennek egy tipikus megnyilvánulása a Samba server elérése SMB protokollon. Ez alkalmas persze filmnézésre is, csak éppen nem túl informatív. Ezért találták ki a DLNA-t, ami funkciók szerint szétdobja a tárolás, lejátszás és nyilvántartás funkcióját, de most maradjunk csak kettőnél, feltételezve, hogy a nyilvántartás és a tárolás egy helyen történik -- ami praktikusan a NAS.
Egyáltalán nem törvényszerű, hogy a DLNA szerver a NAS-on fusson, de maradjunk ennél a verziónál.
A NAS-on ott vannak tehát a filmjeink és mondjuk a zenéink, jó esetben szépen felcímkézve. Ez tehát csak a tárolási rész.
A DLNA-szerver, ami lehet MiniDLNA, MinimServer, Plex, Twonky, Kodi, gyári megoldás -- függetlenül attól, hogy ennél egyébként sokkal többet is tud, végignézi a számára hozzáférhető médiafájlokat, és készít belőlük egy szép nagy médiakönyvtárat, amelyet a címkék (pl. ID3 tag) tartalma alapján népesít be. Ez egy hosszas és erőforrásigényes feladat, a létrehozott könyvtár viszont már jól átlátható a DLNA kliensek számára.
És itt jön a tévé a képbe. A DLNA-szerverek hirdetik magukat a hálózaton (a Windows Sajátgépben is megjelennek), nem kell őket keresgélni, bár ha többen vannak, választani kell. Ezek elérése már nem erőforrásigényes, viszont tematikus előadók, évek, múfajok stb. szerint. A tévé tehát ezt keresi, nem magát a NAS-t, illetve annak a fájlrendszerét. És nyilván csak akkor talál ilyet, ha az adott NAS-on az be van kapcsolva és fel van díszítve.
MaCS
-
RAiN91
őstag
Sziasztok,
van egy asztali gépem, amiben az SSD-t szoktam cserélgetni. Az egyik SSD-n lévő rendszer játékra használom. A másik SSD-t munkára.Hogyan tudnám megoldani, hogy a munkás SSD-n semmiképp sem legyen net? Viszont laptoppal szeretnék rá csatlakozni távoli asztalon, és úgy dolgozni.
Jelenleg a munkás SSD-s windowson le van tiltva a hálózati adapter, de így ugye nem tudok csatlakozni távoli asztalon, és most az lenne a cél.
-
mezis
félisten
válasz
altar21 #62873 üzenetére
A V4-nek nincs szimulátora.
Nincs hálózatod, csak ALHÁLÓZATOD, a 192.168.1.x IP tartományban.
A WiFi AP-k rendelkeznek névvel: SSID. Nem sugároznak "hálózatot".
A hálózaton keresztül csatlakozol a routeredhez. Vagy UTP kábellel vagy WiFi AP-n keresztül.
Ha a TP-Link-et átkapcsoltad switch üzemmódba, WiF AP-it (2,4GHz, 5GHz) lekapcsoltad és a routeredhez LAN --- LAN módon kapcsoltad, akkor már legfeljebb csak a csatlakozó eszközeidet kell újra indítani.
Esetleg a bekapcsolási sorrend fontos: Ki osztja az "észt" a Windows WINS hálózatában.
Az IPv6-ot kapcsold ki az eszközeiden.
-
RAiN91
őstag
Sziasztok,
van egy távoli gép, amin Windows Server fut, és létrehoztunk rajta youtube alapján egy VPN-t. 2 gépről (2 külön hálózat) lépünk be. Az egyiken újra raktuk a Windowst, és azóta nem kapcsolódik VPN-re. A VPN Szerveres gép router IP címe 192.168.0.1, a gépé, ahonnan csatlakozunk, ugyanaz. Gondoltam, ez lehet a probléma?192.168.50.1-re átírtam a VPN szerveres gép router IP címét, de így sem tudunk csatlakozni arról a gépről. A VPN szerverre igen, de távoli asztalon már nem kapcsolódik a géphez.
-
Johnzy
tag
válasz
kistusik #62709 üzenetére
Ha nem állítottál át a Routeren semmit, akkor ez 100%-ban a PC lévő belső, software-es hiba.
Én még egyszer próbálnám a hálózat "alaphelyzetbe" állítását, legvégső esetben egy komplett windows újratelepítéssel már működnie kellene. nálam is volt hasonló, a végén az lett belőle... -
Geri89
aktív tag
Sziasztok! Adott egy 500-as Vodafone-os net, a szolgáltatói ch7465vf routerral. Ehhez csatlakozok kb 2m távolgásról, azonos helységből egy HP Pavilion 15-CW1224NG laptoppal. A laptopban Realtek RTL8821CE Wifi vezérlő van. A laptop az 5 Ghz-s wifi hálózatra kapcsolódik, ám a windows-ban a "kapcsolat sebessége" értéknél mindig maximum 433/433 Mbps értéket látok. Ennek megfelelően az 500-as netből olyan 150-200 amit ki tudok használni. Van egy Huawei P30 Pro telefonom, ugyan ehhez a hálózathoz kapcsolódva jelenleg is 702 Mbps kapcsolati sebességet ír, és sebességteszten hozza is majdnem az 500-as értéket.
Nos a kérdésem az lenne, hogy laptoppal tudok-e bármit tenni, hogy nagyobb legyen a kapcsolat sebessége, és ki tudjam használni a teljes sávszélességet? Előre is köszönöm!
-
nxrthesavage
friss újonc
Sziasztok,
Vásároltunk otthoni használatra egy NAS-t (DNS-327L ShareCenter) , szeretném beállítani távoli hozzáféréssel a kapcsolatot hozzá, lényegében a képeket, családi dokumentumokat elszeretném érni távoli hozzáféréssel a Budapesti lakásomból, illetve én is szeretném megosztani hasonló tartalmakat rajta a vidéken lévő szüleimmel. (Azonos hálózaton lévők már látják a megosztott mappatartalmat)
Mindketten a Vodafone (korábbi UPC) szolgáltató ügyfelei vagyunk és Windows 10 Pro licenszet használunk a laptopjainkon.
Tippekre, javaslatokra, fórum linkekre lenne szükségem, hogy lehetne kivitelezni ezt az egészet.
Előre is köszönöm a válaszaitokat.
Üdvözlettel, Zsolti
Válasz -
-
wolfman
veterán
Sziasztok!
Miért van az, hogy meghajtókat nem tudok megosztani az otthoni hálózatomra, csak könyvtárakat? Utóbbiak működnek hibátlanul, de ha teljes meghajtót akarok, azt csak látja a másik gép, de rálépni nem engedi? Ez szándékos vagy valami pluszt kellene beállítani hozzá?Desktop gép/laptop, windows 10 Pro mindegyik, laptopon friss windows.
-
daninet
veterán
válasz
CirrMee #61181 üzenetére
"egy baráti társaságban lehetetlen volt megakadályozni, hogy valaki ne álljon neki másolgatni"
úgy érted nálatok is volt egy ember aki halmozta a filmeket és a pornót
XP SP1 előtti időszak, hálózat kezelés annyira szar volt, hogy windows telepítéssel kellett kezdeni a lan partit, hogy egyáltalán lássák egymást a gépek. Az emberek elfelejtik mennyire rossz volt az XP az elején
-
Vasti74
senior tag
válasz
kicsi kecske #61116 üzenetére
Helló!
Elnézést, ha írtad, csak átsiklottam felette: de IP címmel sem működik a csatlakozás?
Ha a médialejátszó ki van kapcsolva, akkor sem javul meg?
Nincs valami más, magát fájlmegosztás szempontjából windows-nak hazudó gép ;-) a hálózaton, aminek az OS Level-je magasabb, mint a Win10-é, ő akar a Master Browser lenni, csak buta hozzá? ;-)
Tudom, hülye ötlet, de ennyi eszköznél már érdemes lenne egy "akármilyen" NAS bevetésén elgondolkodni...
-
kicsi kecske
tag
Sziasztok!
Informatikus létemre a hülye windows kifog rajtam, végelkeseredésemben fordulnék hozzátok hátha valaki már szívott ilyennek.
Van egy itthoni hálózat. 2 PC 1 laptop meg egy valag kütyü de ez most mindegy is.
Van egy mikrotik router (4G) + Tplink switchek AP-k (sztem ez sem releváns, mert winfos baj lesz).Tehát a szindróma:
A hálózat átjárható, mindenki tud pingelni mindenkit, WAN elérés van stb.
PC1 (Master PC) - mindenkit elér a hálózaton - látom a windowsos megosztott mappákat és bele is tudok lépni. (PC2 shared folde és Laptop1 Shared folder)
PC2 (Slave PC) - mindenkit lát a hálózaton, de nem tudok egyik megosztott mappába sem belemenni. Hálózatoknál látszanak a megosztott PC-k de tallózni már nem tudom őket.
Laptop 1 - ugyan az mint a PC 2. látja a megosztottat, de nem tudok belelépni.Laptop1 -en Win10 enterprise van, a PCken Win10 Pro.
- Tűzfal mindenhol kikapcsolva
- Defender deaktiválva
- Magán hálózat
- Workgroup azonos
- SMB 1.0 telepítve mindenhol
- Netbios over TCP mindenhol bekapcsolva
- Megosztott mappánál Mindenki usernek írás/olvasás jog
- Windows credentials managerben IP alapján hozzáadtam a PC2 windows usernek a jogot a PC1en (nem használt semmit)Az összes szolgáltatást automatikus indításra tettem, PC restartok, flushdns release renew ilyesmi megvoltak.
Ami érdekes, hogy van egy 8 éves media boxom amiről simán SMB szerveren keresztül elérem a PC1 megosztott mappáját, de egyik Windowsos PCről sem.Mi lehet a probléma?
(Ja természetesen minden gép azonos alháló, nincsenek VLANok a switchen stb) -
jerry311
nagyúr
válasz
MasterMark #60562 üzenetére
Hogy tudom azt megoldani, hogy ha elmegy a vezetékes internet a routeren, akkor egy a PC-be helyezett wifi sticken kapcsolódva egy Telefon internetjéhez akkor azon a gépen működjön az internet.
Végülis, ez a PC-be helyezés történhet akár akkor is amikor már elment a net... Nem túl automata. Erre tökéletesen alkalmas a jól beállított metrika az hálózati kapcsolatokon, sőt, akár még a Windows automatikus metrikája is, mert emlékeim szerint a Wi-Fi metrikája kisebb mint a vezetékes kapcsolaté. Bár, ez lehet hogy driverből jön. -
snyper990
őstag
válasz
djalmasi #60112 üzenetére
„az eszköznek a wifi szórása és stabilitása teljesen megszűnt létezni úgy 2 hónapja”
Nem jelent meg véletlenül egy „2ndssid”-t vagy valami hasonlót tartalmazó nevű wifi-hálózat? Más HGW-ket már bolondított meg a Telekom ezirányú ténykedése...
Nem került akkoriban új kliens a hálózatra (pl. valamelyik okosdolog)?
Wifi beállításoknál a security mode mire van állítva? (WPA3-mal jó pár eszköznek meggyűlik a baja)„saját DHCP szervert használva, nem a szolgáltatóét”
Ez megmagyarázza a „vezetékes gépről a tv-re való távoli tükrözés windowsból az teljesen megszűnt létezni” jelenséget, mivel új alhálózatot hoz létre a saját routered, így alapból nem fog tudni kommunikálni a HGW-re csatlakoztatott eszközökkel (talán trükközéssel megoldható, sosem néztem utána, mert egyszerűbb és jobb megoldás általános otthoni használatra, ha minden egy alhálón van).Ha a saját routered beállításait átnézted, és nem találtál olyan beállítást, ami a lekapcsolódásokat/elérhetetlenséget okozhatja, akkor kliensoldali probléma is lehet. Az okoseszközök beállításaiban nincs valami, ami ezt okozhatja (eco mód pl.)?
Elsőre szerintem próbáld meg WPA2-re állítani a security módot, hátha az kavar be (bár ha pl. valamiféle timeout lenne, akkor szerintem le is dobná a klienst a wifiről).
Következő tippem az, hogy valamelyik okoseszköz okozza. Nem lenne példa nélküli. Vendégwifin vannak legalább? (Bár ha nem HGW-s a vendégwifi, akkor csak a többi, másik wifi-n lógó eszköztől lesznek elszeparálva biztonsági szempontból, de ha szétválasztod az okoseszközöket a többi wifi klienstől, lehet, hogy csak az egyik wifi-hálózat fog lehalni /vagy az csak a HGW-s wifivel volt?/, ha újra előjön a probléma, így máris könnyebben behatárolhatóvá válik a forrása) -
djalmasi
tag
Halihó.
Volna egy egy kisebb problémám, ha nem tévedek (spekuláció) akkor a TP Link router műveli ezt, de nem vagyok benne biztos ezért gondoltam inkább megkérdezem.
Adott egy szolgáltatói eszköz (név szerint: Technicolor FGA2233), ennek az eszköznek a wifi szórása és stabilitása teljesen megszűnt létezni úgy 2 hónapja, ez annyit takar, hogy rendszeresen ledobálta az eszközöket, random kitiltott konkrétan egy adott eszközt, a hálózat nem volt elérhető de közben vezetéken volt internet, vagy egyszerűen képtelen volt bármit lekérdezni. Volt visszaállítás STB, de a negyedik telefonálás után meguntam hogy ignorálnak.
Beszereztem Wifi helyettesítésre egy TP-Link Archer AX55 AX3000 eszközt, gyári eszközön wifi off, lan port 4-en cat5e kábelen wan-portba, eszköz felismeri a hálózatot és pár kattintással máris gond nélkül hozza a hálózatot (saját DHCP szervert használva, nem a szolgáltatóét).
Nos a problémám az, hogy van több okos tv és okos eszköz a házban (lámpa, led, stb), a vezetékes eszközök maradtak a szolgáltatóin (mivel csak ott van 2,5g port).
Ezek az okos eszközök a hálózatra csatlakozástól számítva maximálisan 5 percig elérhetőek (pl yeelight lan control) és onnantól nem kezelhető, vagy alapjában véve egyáltalán nem kezelhető (pl egy tv). Arra gondoltam, hogy azért mert router és nem access point módban van, de megpróbáltam átállítani és semmi nem változott (így a szolgáltatói osztotta a DHCP-t). Próbáltam keresni a beállításokban és fórumon is, hogy csinál-e bármiféle "away, idle" módba kapcsolást az olyan eszközökre amik nem igazán bonyolítanak túl nagy forgalmat (a lámpa kvázi semmit nem bonyolít), de abszolút semmit nem találtam.
A vezetékes gépről a tv-re való távoli tükrözés windowsból az teljesen megszűnt létezni, sehogy nem látja a pc, de a tv-ket amiket nem lát a telefon néha-néha életre lehet úgy kelteni, hogy pl elindít az ember egy youtubet, netflix vagy hbo max alkalmazást és akkor már látja.
Valakinek van esetleg bármi ötlete, hogy mit kellene megpróbálnom? -
pappesz
tag
Korábban a régi szép időkben még windows xp korában, vagy a friss windows 10 esetében, nem jelentett problémát az, hogy egy otthoni hálózatot létrehozzak. Tehát az otthoni gépeken, akár a céges laptopon elérjem a nagy pc-m adatait stb. Viszont egy windows10 frissítést követően és w11-ben már képtelen vagyok erre. Van egy nasom is, azt hálózati meghajtóként elérem, így szeretném a további gépeimet is. Hogyan?
recept, hozzávalók:
wifis router, 3 pc. (1 nagygép, 2 laptop) a nagygépen és egy laptopon w11-en van a kislaptopon w10.
Mielőtt a googlizást mint kulcsszót megkapnám, meg youtubeot, próbáltam. Elakadtam, bénázom.
Tudtok segíteni ebben? -
Amilo02
aktív tag
Sziasztok.
Win 11-es notebookom "C" meghatóját szeretném látni iphone telefonon.
A Windowsban a hálózat beállítást [ennek] a videó alapján megcsináltam, de a telefon továbbra sem tud csatlakozni a notebookhoz.
Pluszban bejelöltem az SMB 1.0/CIFS Client-et.
Ezt a módszert egy asztali gépen win 10-nél megcsináltam (igaz az lan kábellel van összekötve a routerrel), ott működött a dolog.
A notebook, aminek a c"" meghajtóját szeretném iphone-on látni wifi hálózaton van. Ugyan azon a wifi hálózaton, mint a telefon.
De mégsem tudom csatolni a telefont a géphez.
Van valami más beállítás ami különbözik a win 10-hez képest? -
vinek
csendes tag
üdv
Feltenném itt is a kérdésem, de lehet hogy ide sem való:
Hálózati kártya csere után a gépen (win10ltsc) lévő megosztások nem látszanak a hálózatban, nem lehet a megosztásokat elérni. Mi lehet a megoldás?
hibaüzenet:
a windows nem tud kapcsolatot létesíteni az \\ip cím összetevővel
a gépet pingelni lehet
kössz -
Vasti74
senior tag
válasz
Dzsekó #59720 üzenetére
A wifi-s routereket úgy képzeld el, hogy egy dobozban van egy router, egy AP, és egy általában 4 portos switch. A router LAN oldalán van a switch és az AP, a másik oldala meg a WAN.
Ha van két wifi-s routeret (átlagos, nem valami szuper extra mindet tudó csoda ;-) , és összekötöd egy kábellel egy-egy LAN portjukat, akkor lesz egy olyan fizikai hálózatod, ami áll két 4 portos switch-ből, és két AP-ből: gyakorlatilag mintha fizikailag egy kábelen lógna minden, ami kábellel a szabad LAN portokra van dugva (...és az azokra kötött további switch-ekre) , vagy ami a két wifi hálózat közül valamelyikre felcsatlakozik. Ezek között az eszközök között (még egyszer, olcsó otthoni cuccokkal) semmiféle szűrést, korlátozást stb. sem tudsz már csinálni, mert olyan magas rétegén a hálózati kommunikációnak nem dolgoznak ezek az eszközök.
Ezért kell pl., hogy csak egy dhcp szervered legyen, mert ha kettő van, akkor a véletlenen múlik, hogy melyik fog válaszolni egy kliens kérésére.
És mivel fizikailag egy hálózatod van, optimális esetben ugye egy dhcp szerverrel, ezért mindegy, hogy melyik wifi hálózatra csatlakozol, mert a hálózatban mindne dhcp kérésre az az egy szem szerver fog válaszolni attól függetlenül, hogy melyik LAN portra, vagy melyik wifi hálózatra csatlakoztál.
Az az egy dhcp szerver viszont tudhatna pl. a kliens mac címe alapján eltérő beállításokat osztogatni, de sajnos a legtöbb otthoni cucc dhcp szervere nem fog ilyet tudni: van, amelyiken csak a tartományt lehet átállítani, van, amelyiknél azért pl. a dns szervert meg lehet adni, és nem csak azt akarja továbbosztani, amit a WAN porton megkapott, vagy saját magát, ha fut a routeren dns proxy.
Úgyhogy nézd meg, melyik router dhcp szervere mennyire jól konfigurálható, a bénábbat tiltsd le, az okosabbat meg konfigurált ;-)Ha a kábeles netet használják a kliensek elsősorban, akkor annak a router-nek az IP címét ossza a dhcp, vagy konfiguráld be fixen: aztán ha mégis mobilnet kell, akkor átállítod a dhcp szervert, és újraindítod a klienseket (vagy újrakéreted velük a beállításokat, ipconfig /release és /renew, ha Windows) , vagy átírod, ha nem automatikus az IP beállítás.
Esetleg elgondolkodsz egy olyan router vásárlásán, ami tud backup kapcsolatként mobil netet használni: ilyen sok van, és akkor egy dobozod lesz csak, az átállás a kábeles internet kiesésekor meg automatikus, kész főnyeremény :-)
-
Dzsekó
addikt
válasz
Vasti74 #59714 üzenetére
Egy hálózat esetén egy DHCP kell. De itt nem teljesen egy hálózat van. Az egyik PC-nek az egyik router beállításait kell, hogy megkapja (átjárónak a router ip-jét), a másik PC-nek pedig a másik router beállításait kell megkapja. Már nem emlékszem, hogy végül hogyan hagytam a DHCP-t. Azt tudom, hogy mivel asztali gépek, ezért fix-en beírtam Windows-ba az IP-t, maszkot, átjárót, DNS-t. Laptop itt nincs. De mi van, ha laptoppal szeretnék mondjuk gyorsan feltölteni (mobil internet), de csak a vezetékes routerben van beállítva DHCP. Akkor a vezetékes router IP-jét kapja meg átjárónak a laptop és a vezetékes router lassú feltöltésével fog feltölteni a laptop.
Megoldás lehet a MAC cím alapján IP osztás, de akkor is mindkét routernek kell osztania, ha mindkét netet szeretném használni.
Összegezve: alapestet nézve tökéletes, amit mondasz. Én is mindig így szoktam beállítani. De ez egy különleges helyzet, ezt csak így tudtam összehozni. Azt, hogy a két netet egy routerbe tudjam tenni sajnos nem működik, mert a szolgáltatói router csak DSL-t tud, a mi routerünk meg csak 4G netet tud. Ha egy routerbe lehetne gyúrni a két netet, akkor mehetne a sima alapeset. Lényeg, hogy így is működik 2 éve már kb. -
Dzsekó
addikt
Én ezt úgy oldottam meg, hogy a két routert a LAN-jukon keresztül összekötöttem. Az egyik router ip-je pl. 192.168.1.1, a másiké 192.168.1.2
Az egyik router 10-től 100-ig oszt ip-t, a másik 101-től 200-ig. 200 felett vannak fixen beállítva a nyomtatók. 2 pc van, az egyik kábelesen az egyik routerre kötve, windowsba beírva fix ip és átjárónak annak a routernek az ip-je, amelyikre rá van kötve. Másik pc ugyanígy, csak átjáronak a másik router ip-je. Lényeg, hogy amelyik routerre rá van kötve egy pc vagy laptop, akkor annak az átjárója a rákötött router ip-je. Wifi hálózat lehet ugyanaz a név, nálunk az egyik le van tiltva, mert nem kell.
De az én véleményem is az, hogy 1000-es net mindenre elég, ott valami más hálózati gond lesz. -
csakegymunka
csendes tag
Köszi a választ. A laptop kb 3-4 méterre volt a routertől, ugyanabban a helységben.
A 2.4-et átállítottam 1-esre, viszont továbbra sem értem, hogy miért nem megy fel a windows automatikusan egy ismert, és automatára állított hálózatra... Szerintem ez nem fizikai probléma. -
csakegymunka
csendes tag
Sziasztok,
Mi lehet a probléma abban az esetben, ha egy laptop nem tud csatlakozni egy bizonyos wifi hálózathoz?
TP-Link Archer MR200 router, be van kapcsolva a 2.4 és az 5Ghz hálózat is, kódjuk ugyanaz.
SSID pedig Wifi-net és Wifi-net-5G. Egy HP Probook 450 G8 próbálkozna felmenni az 5Ghz hálózatra, látja is az SSID-t, de akár a kód megadása után, akár a routeren a WPS gomb megnyomása után azt írja, "Nem lehet csatlakozni ehhez a hálózathoz".
Windows 10 Pro, vadi új gép, minden frissítés lent. -
Sziasztok!
Kéne egy kis segítség, hogy hol keressem a hibát.
Adott egy 500-as Voda net.
Helyi hálózatom elvileg gigabites.Routerem: Asus RT-AC66U B1, aminek a beépített mérésével elérek mondjuk 200Mbit/s-et.
Ezzel nincs is baj, viszont.
A routerből felmegy a padlásra egy gigabites switchbe a net, onnan jön le hozzám az egyik szobába, itt viszont sehogy sem tudok 100Mbit-nél többet elérni. Ja és Windowsban nézve is gigabitesnek látja a hálót.
Pedig elvileg gigabites eszköz nincs a rendszerben, a kábelek pedig Cat5E-sek.
Valahol mégis elfogy a szufla
Pedig nincs olyan hosszúságban kábel sem.
Ellenőrizzem végig a kábeleim a padlásról lefelé?
-
válasz
gardener #58828 üzenetére
Na, ez fontos!
Ezek szerint maga a kapcsolat él. Tehát mondjuk a Windows Sajátgép ablakában nem jelennek meg?
Gyanúm, hogy a windowsos tudományom ehhez kevés, de a problémád nem egyedi.
Az IP-cím kiosztási módja ilyen szempontból szerintem irreleváns. Ha egyszer jelen van a hálózatodon egy MAC/IP-páros, akkor azt mindenkinek látnia kell -- a megjelenítése viszont már egy magasabb réteg feladata.
Az állandó IP-címek használatát egyébként feltétlenül javaslom, de (vigyázat, itt különböző, de helyes álláspontok keringenek) én nem a fix, hanem a routerben lefoglalt IP-címek híve vagyok. A végeredmény szempontjából itt egyébként mindegy, a különbség nagyrészt kényelmi.
MaCS
-
-
gardener
senior tag
Ha a windowsos otthoni hálózatomban egyes gépek fix ip címet használnak bizonyosak pedig dinamikus, az okozhatja azt a problémát ,hogy nem látszanak a hálózati listában a gépek? Amiket régebben felvettem hálózati meghajtóként teljesen jól elérem Őket,de most nem listázza be a gépeket, csak a sajátomat. Vagy lehet valamelyik gépnél hálózati tartományt állítottam be, az okozhat problémát? A gépek ugyanazon munkacsoportban vannak. Nem tudom merre induljak el. Jelen esetben egy nas-t szeretnék hálózati meghajtóként felvenni,de annak sem tudom felvenni a drive-ját. Pedig az eszköz látszik a listában,de a vinyója nem.
-
edeleny
őstag
válasz
MaCS_70 #58650 üzenetére
Miután nem éjszakásban kuksolok bent, hanem itthon vagyok...
A Laptop:
Egyéb eszközök: Twonky média szerver ( ez a NAS9, Média eszközök: NAS326Bal oldalt : Ez a Gép, hálózat. Na ott csak a saját megosztott mappák vannak!
Addig amíg a MediaPlayerben nem állítottam be a DLNA megosztást, ott volt a NAS, de már nincs, és kikapcsolni sem tudom!
Egyébként a laptop fájlkezelő címsorába beírva azt ami a PC-n megy, kijön a Bing kereső!
Ha hálózati meghajtó csatlakoztatásába írombe: A windows nem tud kapcsolatot létesíteni -
jerry311
nagyúr
válasz
cellpeti #58469 üzenetére
Windowsban hálózati meghajtóként? Tehát SMB?
Az SMB nem HTTP, nem HTTPS, de még csak nem is FTP. Az internet szolgáltatók közül sem mind szereti átengedni. Meg egyébként is, inkább ne.
Csinálj a NAS-ra VPN-t (valószínűleg tud ilyet), és azon keresztül csatlakozz SMB-re. -
bggmnd
csendes tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem.
Adott egy hálózat, amelyben van egy IP-n egy gép. Ahhoz, hogy ezt a gépet elérjem a Windows host fájlba be kell írnom az IP-t és a hozzá tartozó URL-t.
Így el is érem, viszont keresek olyan megoldást, amivel mondjuk iPhone-ról is el tudom érni a gépet a megadott URL-en.Tudnátok ebben kérlek segíteni?
köszi
-
Multibit
nagyúr
válasz
Retekcloud #57814 üzenetére
Rosszul. Azt az exfat fájlrendszert a Windows olvassa. Hálózati megosztáson keresztül nincs jelentősége a fájlrendszernek.
-
daninet
veterán
válasz
skater86 #57493 üzenetére
Szolgáltatói eszközöd (modem, router) hol lesz? Az is a padláson?
Ez egy elég egyszerű és gyakori felállás amúgy, így kötöd majd őket. Neked egy unmanaged switch kell majd.Az access point-nál a varázsszó PoE (power over ethernet). Van minden gyártónak szinte ilyenje. Unifi jó, nekem is olyan van, viszont tudnod kell, hogy nem böngészőn keresztül kell beállítani hanem egy saját szoftvere van amit fel kell raknod egy PC-re (windows vagy linux)
Illetve azt nem írtad még, hogy mekkora a lakás? Elég egy AP?
Ha unifi AP-t veszel, akkor már vehetsz unifi switch-et is és egy csomó extra beállítást elérhetsz, pl létrehozhatsz külön hálózatokat IoT eszközknek és a switch egyes portjait átállíthatod arra.
De ez az egész dolog van TP-Link-nél is -
Czmorek
aktív tag
Sziasztok!
Itthon egy asztali gépemet át kellett költöztetnem egy másik szobába és úgy tudtam bekötni a hálózatba, hogy egy switch van előtte. (még egy set-top box van a switch-en)
Azóta a hálózat többi gépe nem látja őt.
Aztán arra lettem figyelmes, hogy a windows-ban mindig ki van kapcsolva a hálózat felderítése. Visszakapcsolom és a következő indításnál újra ki van kapcsolva.
Amíg ez a gép nem volt a switch mögött ilyen nem volt.
Mitől kapcsolódhat ki mindig a hálózat felderítése?
Új hozzászólás Aktív témák
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- Ducky Shine 5 RGB Brown switch
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB,Újszerű,Dobozával,12 honap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Lenovo Thinkpad T480 csak belső akku. 8-32GB 256GB-2TB
- Teljes magyar Logitech Mx Keys Mini billentyűzeted lehet.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest