Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #41133696

    törölt tag

    válasz Sk8erPeter #23410 üzenetére

    Mert a szakmai lényeg hiányzik az általad linkelt hozzászólásból. Mérlegelni kell. Az egyik serpenyőben ott van pár pillanatnyi gyorsaság - amit maximum mérő programokkal lehet kimutatni (ms-umokban kifejezve), emberi érzékszervvel nem vagy alig észlelhető, tehát már itt le is zárhatnánk az ügyet -, a másik serpenyő tartalma jelentősen súlyosabb:

    - napi több száz MB írás (esetleg több GB), feleslegesen
    - Fixen, és állandóan több száz MB, vagy több GB adat tárolása az SSD-n megint feleslegesen.

    Itthon VDSL2 kapcsolatnál pillanatok alatt jönnek be így is az oldalak, lényegében ahogy leütöm az entert. Az SSD-k élettartam az írásmennyiség függvényében változik. Minél kevesebbet írunk, pláne egy MLC-s SSD-re annál tovább tart. Az OS, de maguk a böngészők is (tehát a hasznos programok), természetesen az SSD-re kerülnek. A TRIM parancs is folyamatosan vándoroltatja az adatokat, ez is írással jár.

    Személy szerint én, három böngészőt használok itthon: Windows Internet Explorer, Mozilla Firefox, és Google Chrome. Két SSD van, együtt a kettő nem éri el a 120 GB-ot. Az egyik 60 GB-os Corsair, ami több mint 2 éves, a másik pedig 3 éves 64 GB-os Kingston.

    A három böngésző feleslegesen, legalább 1 GB helyet foglalna úgy, hogy tartalma folyamatosan változna, de méretileg és nagyságrendileg ugyanúgy elfoglalná a helyet. A gyorsítótár egyébként is igen nagy számú, és apró méretű állományból áll (pár KB-osak), melyek írása jobban igénybe veszi a technikát, mint egy lapozófájlé.

    " Ráadásul létezik mégegy korlátozás, ami további problémát jelent: az SSD csak egy komplett blokk (512 kB, azaz 128 darab 4 kB-os lap) törlésére vagy felülírására képes."

    Forrás: Átfogó elemzés az SSD-k természetéről

    Egyébként javasolnám, hogy ezt olvasd végig, mielőtt előadást tartasz a témáról.

    Az általad forszírozott megoldásnak csak egy - emberi érzékszervekkel mérve különösen - elhanyagolható szempontja van, ami pár pillanatnyi időmegtakarítást jelent a felhasználónak, de jó pár hónap, vagy év élettartam rövidülést az SSD-nek. Amiből következik, a plusz költség, és az új meghajtóra való költözéssel járó összes macera.

    A kérdés pedig csupán annyi volt, hogy az Operában létezik e már a funkció vagy sem. Ennyi és nem több.

Új hozzászólás Aktív témák