Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• k1csi

senior tag

válasz Játékos #8413 üzenetére

A 15-85 egy nagyon jó utazózoom, ami a gyengéje az a fényerő. Bár f/3.5-től indul ez csak 17mm-ig tart azaz nagyon gyorsan elveszíti a kevéske fényerejét.
    A kitobi kb. 18-28mm között jobb fényerőben, viszont kb. 35-55mm között rosszabb.

Ha csak egy obit vihetnék magammal utazáshoz az vsz. a 15-85 lenne. Nagyon jó a gyutávja, szinte mindent meg lehet oldani vele. Viszont kicsit szomorú is lennék, hogy csak 1 obit vihetnék magammal; ekkor nem igazán lehet kreatívkodni, szimpla túrista fotók születhetnek (amihez lehet egy olcsóbb szett is elég).

Hasonlóan Monya78-hez én is összevetettem a 70-200 f/4 IS-el. Nagyon meglepett, hogy milyen jól tartja magát a 15-85, ui. a gyutáv végein szoktak belágyulni az obik. Viszont a 70-200 f/4 IS az nekem egy külön kategória. Igaz az IS-e jóval hangosabb mint a 15-85-nek (ami mintaszerűen halk) viszont itt véget is ért a lista, hogy miben gyengébb a 70-200. Élességben bárhol jobb a 70-200 a 15-85-nél. Kár, hogy a fontosabb gyutávokra nincs ilyen jó obija a Canonnak...

Viszont az élesség/felbontás nem minden. Pont a múlt héten amikor épp szétfikázták a Canon 24-70-et az Index fórumon csináltam olyan képet 550D/24-70-el amitől már az LCD-n is ledöbbentem (65mm, f/2.8 itt azért már elég karcsú az élességi tartomány).

100%-on nézve is jó lett (persze itt már látható a bokeh fringing azaz a longitudinális kromatikus aberráció ami nagyon más mint a normál vagyis laterális CA, amit optikailag is korrigálnak és utólagosan is software-ből jól korrigálható), viszont a teljes fotót nézve volt megvolt a VOW effekt.
    Na ez ami nekem hiányzott a 15-85-ből.

Röviden: Egy jó ideje az f/2.8-as zoomokban hiszek (zoom a flexibilitás miatt). Sajnos viszont itt is ráférne némi frissítés a Canon cuccokra. A 24-70-be én nem bánnám az IS-t (akárki akármit is mond, hogy erre a gyutávra nem kell; ennek ellenére tudnám használni).
    A 17-55-be meg tehetnének egy újabb, jobb IS-t (amitől esetleg nem kellene tartani használt cuccként, hogy mikor döglik be) + kibővíthetnék a gyutávját (nekem spéci inkább a tele része lenne érdekesebb, de gondolom lennének akiknek a 15mm induló lenne jobb).

És igen az árról még nem is szóltunk...

Ha megvétel előtt alaposan tesztelhetném a Sigma 17-70mm f/2.8-4-et lehet elcsábulnék, a régebbi nem f/4 végűek nem érdekelnének.

Új hozzászólás Aktív témák