- Zeneszerkesztő és DJ topic
- Milyen széket vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
sherlock82
senior tag
Trieszt kocsival teljesen jó. A város kapujáig autópálya van Szlovénián keresztül. Parkolás picit macerás lehet , de a többi nagyon jó ! Csak ajánlani tudom.
Az egész utcában egy szabad parkoló hely volt , gondoltam is magamban ide valahogy be kell állnom.
( piros ufó civic jobb oldalt )
-
HKorn
veterán
Őszi szünetre (44. hét) ti láttok jó áron repjegyet bárhova? Vangy esélytelen ilyenkor kifogni?
-
Xarina
aktív tag
válasz
Rodzser Mór #8242 üzenetére
Brüsszelbe rengeteg járat megy, oda viszonylag kicsi a kockázat. Azokkal kevesebb gond szokott lenni, max késnek pár órát. Simán megvenném a bookingon keresztül, már csak kiváncsiságból is.
Most nézem, hogy ez már új járat, ami a nagy reptérre megy nem a távoli Charleroi.
Viszont a wizz oldalán tele van 4ezres jegyekkel wdc-vel oda-vissza októberre és novemberre is, a többit nem néztem. -
Rodzser Mór
senior tag
Köszi az infókat.
Hát inkább százalékosan nagy az eltérés.
Elég forgalmas célpontra (Budapest - Brüsszel oda-vssza) kerestem rá, ott csak nem lehet galiba és óriási késések. Wizzair járatot dobta legolcsóbbnak. 14ezer Ft a wizzair weboldalán, 9ezer a Booking.com oldalán.A Wizzair-nek a repjegyvásárlós weboldala egy katasztrófa, egy áttekinthettlen katyvasz az egész. Rendkívül rühellem.
-
Xarina
aktív tag
válasz
Rodzser Mór #8240 üzenetére
Wizzair jegyet nem vettem így, de más társaságok jegyeit én is vettem már 3rd party közvetítőkön keresztül. Ezeknek csak az a hátulütője, hogy ha bármi gond van az adott járattal, akkor legtöbb esetben nem fogsz róla sem információt, sem segítséget kapni, esetleges törlés esetén nagy eséllyel a pénzt is nem vagy csak nehezen kapod vissza. Ilyen esetekben a wizztől semmi segítségre nem számíthatsz, a közvetítőt meg már nem fogja érdekelni (ebből a szempontból a booking elég neves cég, talán ott máshogy megy, de az elmúlt években saját jóhírüknek is elég sokat ártottak).
Nem derült ki, hogy mit jelent az hogy jelentősen olcsóbb, mert pl. lehet 7ezres jegy 4 ezerért vagy 70ezres 40-ért. Százalékban ugyanaz, de mégse mindegy, hogy esetleges gond esetén mit bukik az ember. A wizznek sajnos most nagyon rossz a híre, gondok vannak a gépek karbantartásával, még most is gyakran vannak késések. A múlt heti podgoricai járat Tiranában szállt le, de a hazajövőket fél nap várakoztatás után otthagyták, hogy jöjjenek haza, ahogy tudnak, mert a 4 nappal későbbi járat is full tele volt már.
Szóval némi kockázat van benne, de ha olyan helyre mész vele, ahová sűrűn van járat és nem kiemelt időpont én simán bevállalnám. -
Rodzser Mór
senior tag
Helló!
Google flights-ban kerestem repülőutat.
Aztán a találatoknál kilistázza, hogy min keresztül lehet a repülőjegyet megvenni. És az jött ki, hogy a Booking.com-on olcsóbb, mint a wizzair weboldalán. Sokkal olcsóbb.Foglaltatok már így, megbízható a Booking.com-on repülőjegyet vásárolni? Van ezzel tapasztalat?
-
sherlock82
senior tag
Nyaralás téma érintőlegesen...
https://magyarnemzet.hu/kulfold/2024/10/marad-a-nyari-tarifa-az-autopalyakon-horvatorszagban
-
Xarina
aktív tag
válasz
Iramirez #8235 üzenetére
3 éve voltam januárban, abból 2 napot szakadt az eső, 2 nap meg 20 fok körül volt. Van pár látnivaló a környéken is, egy hetet simán el lehet télen is ott tölteni, pedig én semennyire nem szeretem Görögországot. Amelett sok olcsó repjegyet lehet olyankor is venni, mi 10 euróért mentünk onnan Aqabába.
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Miért van az hogy sem a Ryanairnél sem pedig a Wizz-nél nincsenek még járatok November December környékén Rodosz, Szantorini, Korfu, Kréta, Zákinthosz szigetekre?
-
Xarina
aktív tag
Nagyjából hasonló lehet a helyzet most is, de gondolom a kartörés vidéken lehetett valahol. Kína az utóbbi 15 évben brutális fejlődésen ment keresztül, a nagyobb városok rohamléptekben fejlődnek (nem biztos, hogy pozitív irányba). Szó szerint hetente nőnek ki felhőkarcolók a földből, szó nélkül dózerolnak el ott teljes városrészeket ahol néhány hónap alatt Manhattanhez hasonló látvány fogad. Aki viszonylag sűrűbben jár, az teljesen megdöbben az építkezések mértékén, mert akár néhány hónap alatt úgy átrendeződik a városkép, hogy nem lehet ráismerni. Ezzel egyidejűleg a vidék nagyon lasssan fejlődik, leginkább sehogy. Egyes részei meg a pártpolitika miatt szándékosan van szegénységben tartva.
De maga Kína hatalmas méretű ország rengeteg különféle régióval, olyan mintha teljesen különböző országok lennének, így egy-egy régió alapján nem lehet megítélni az országot.A hagyományos kínai orvoslás nem véletlenül népszerű szerte a világon, sok szakértő szerint messze hatásosabb a modern orvostudománynál. Ott sok helyen még a kórházakban is akupunktúrával, köpölyözéssel, gyógyfüvekkel stb. gyógyítanak. Ott az orvos simán receptre írja ki a napi félóra sétát. De ez sok távol keleti országban működik hasonlóan.
Az Esta tényleg bukó, sajnos ezért nem tudok én sem az Usába menni, ráadásul a drága vízum sem jelent garanciát, hogy beengednek.
-
mrots
junior tag
Asszony ot-hat eve volt Kinaban, szervezett uton. A vezeto valamit gagyogott angolul, de azert tulzas lett volna kommunikacionak nevezni. A nagyobb varosokban sem nagyon beszelt senki semmilyen nyelvet. A kisebb falvakban pedig kore gyultek, mert nem nagyon lattak meg europai embert. Fotozkodtak vele a helyiek, simogattak a hajat, a karjat, csodalkoztak, hogy ilyen ember is van. Ha nem a sajat felesegem meselte volna, nem hittem volna el. A csoport egyik tagja menet kozben eltorte a karjat. Nem volt egyszeru korhazat talalni, illetve orvossal beszelni. Amig ez megtortent, az elso faluban a helyi saman kenegette be gyogyfuves kremekkel meg csinalt teat. Meglepoen sokat hasznalt. Oke, a kart attol meg muteni kellett, de amig sikerult ezt megoldani, addig egesz jol mukodnek a termeszetes gyogymodok (gyulladasra, fajdalomra, daganatra stb).
Nem tudom ma mi lehet a helyzet, de nekem kulonosebben nem vagyam Kinaba menni, es az asszony sztorijai sem csinaltak kedvet.
A tobbi orszag amit irtal, biztos nagyon erdekes, de inkabb nem adnam fel az ESTA-t mint utazaskonnyito eszkozt, marpedig nehany, az altalad felsorolt orszagban tett latogatas kizarja az ESTA-val utazas lehetoseget.
-
Xarina
aktív tag
válasz
Dißnäëß #8228 üzenetére
Ha ennyit sem tudsz Kínáról, akkor nem nagyon ajánlom egyenlőre. Már évek óta csak mobillal tudsz fizetni, az Alipayt és a Wechatet használják, esetleg az Unionpayt. Még a vidéki piacokon sem lehet készpénzzel fizetni. Nem akarlak lebeszélni a nyelvtanulásról, de elég macerás lesz és a mandarint sem értik sok helyen.
Kezdésnek inkább Hong-Kongot és Macaót ajánlom, ott sokan beszélnek angolul. Több hétre, hónapra való látnivaló van ott és ott a legkönnyebb elintézni a kínai vízumot. Onnan meg könnyen át tudsz ugrani Shenzenbe, ha az bejön tovább tudsz menni Kantonba vagy bárhová.
Vagy menj Taiwanra (bár az valamivel drágább), a helyiek szerint az az igazi kína. Ott is sokkal egyszerűbb boldogulni. -
Dißnäëß
nagyúr
Ohh. A se bankkártya, se kp esetén mi az alternatíva ? Hogy tudok bejutni egy múzeumba, egy felvonóba egy hegyre, vagy bármi ilyesmi ?
Reptéren veszek fel ATM-ből helyi valutát, az sem ? (Bár az kp, szóval akkor nem, .. de akkor mivel fizet egy külföldi ?)
Nyelv: van egy elvetemült ötletem, hogy elkezdem a mandarint, gondolom a nemzetközi "egyszerűsített" változattal már el lehet gagyogni ezt-azt idővel.
-
Xarina
aktív tag
válasz
Dißnäëß #8226 üzenetére
Kína teljesen szabad, oda mész ahová akarsz (néhány helyre engedély kell, de nem jellenző). Viszont ott a fizetés a problémás, se bankkártya, se kp-t nem fogadnak el. Meg hát maga a nyelv is macerás a boldoguláshoz, senki nem beszél angolul. De ha oda mész ezekben tudok segíteni.
-
Dißnäëß
nagyúr
Szia, huh én most csöppentem ebbe a beszélgetésbe pár perce, minden tiszteletem a Tiéd
Kínát szeretném megnézni, nyilván több út során, annyi a látnivaló. Ott is rendelnek az ember mellé vezetőt, hogy csak oda mehetsz, azt nézhetsz, amit szeretnél, vagy szabadabb azért egy fokkal ? Lehet buta és naiv kérdés, csak 10 ismerősből (akik még sosem jártak ott) 10 azt mondja, úristen, ne, meg csak azt nézhetem, amit szabad, kirendelt vezető, stb. stb.
Nekem azért ennél lazábbra jön le a dolog, nem egy É-Korea (utóbbiról viszont láttam már vagy 10+ dokut).
-
Xarina
aktív tag
válasz
Iramirez #8224 üzenetére
Meglepődnél, mennyi turista (inkább utazó) jár most is Afganisztánba, Irakba, stb. Még Észak-Koreába is viszonylag sokan mennek, köztük magyarok is. Persze, itt nem görög vagy horvát mértékre kell gondolni, de ezek az országok csak a médiában hírhedtek, a legtöbb teljesen biztonságos. Ismerek olyan magyar csajt, aki egyedül jár ilyen helyekre és soha semmi negatív tapasztalata nem volt.
-
-
Xarina
aktív tag
válasz
#00286064 #8218 üzenetére
Olvashatsz bármennyit a terület történetéről, ha azt csak egyoldalú forrásból teszed. Az 1948-as Izraeli államalapításig békében megfértek a zsidók és az arabok a területen különösebb konfliktusok nélkül. A zsidóüldözések és a 2. vh miatt jelentősen növekedett a zsidó lakosság aránya, akik telepeket létesítettek és területeket hódítottak el az ott élő palesztinoktól. Elfoglalták és annektálták Kelet-Jeruzsálemet és a Golán-fennsíkot és egyre szélesítették Izrael határait. Hiába kapják most Izaeltől a vizet és erőforrásokat, ha azokat tőlük vették el és azt önkényesen szabályozzák számukra. Az összetűzések miatt fallal körbekerítették őket, engedély nélkül nem mehetnek sehová még a szomszéd településre sem. Úgy bánnak velük, mint az állatokkal, voltam arra eleget, hogy lássam.
Tény, hogy a hárorú nem vezet sehova, de békét sem lehet ott teremteni a közeljövőben, az biztos.Bármilyen pecsét lehet az útleveledben, Izraelbe beengednek repülővel érkezve vagy közúton is. Fordítva már kevésbe, Szíriába, Libanonba nem lehet belépni Izraeli pecséttel, Irak, Irán, stb. csak nem szereti és akkor ők is kicsit tovább faggatóznak, de nem kizáró ok.
A területelvesztés meg mindenkit sújt a világon. Mindig is voltak és lesznek háborúk, valakitől mindig elvesznek valmit. Most jöttem haza Törökországból, ott is azon keseregtek, hogy az oszmán birodalom nemrégen még 3x ekkora volt. Az egyik srác arról panaszkodott délen a Földközi tengeren Kasnál, hogy van párszáz méterre több sziget (lakatlanok), ahová a rettenetesen drága vízum nélkül nem úszhat át, mert az már Görögországhoz tartozik.
Nem igazán értem, hogy sok ember miért tartja veszélyesnek a környéket. A szigorú izraeli ellenőrzések miatt teljesen biztonságos.A palesztinok meg a többi arab néphez hasonlóan nagyon vendégszerető nép, ők csak a zsidókat utálják. Mostanában is járok arra, nincs ott semmi gond egy turista számára. A be és kiléptetéseket már megszoktam, nekem az lenne a furcsa, ha rögtön elengednének. Az az 5-6 óra bele van kalkulálva a határátlápésekbe, este már nem is megyek. Családtagokat meg ismerősöket nem inzultálják, ők nekik csak várakozni kell, miután meggyőződtek, hogy nincs náluk/rajtuk bomba. Ennyi kellemetlenséget megér egy jó kirándulás.
-
törölt tag
"Nem csodálom, hogy a palesztinoknak nem tetszik, hogy kitúrták őket a területükről"
Kérlek olvass utána, hogy kezdődött ez a palesztin történet. Nagyhatalmak szarkavarása az egész. Először az angoloké, akik ott is háborúzgattak, majd pedig a szovjetunió emelte új szintre a dolgot. A "palesztinok" célja a Jordántól a tengerig vagyis Izrael tűnjön el, szűnjön meg. A két állami megoldás elfogadása helyett, rátámadtak az éppen megalakult Izrael államra az arabok. amit több alkalommal is elvesztettek, így alakult ki a mai helyzet. A dolog pikantériája, hogy pl Jordánia és Egyiptom sem követte az arab liga céljait, sőt volt amikor konkrétan nem segítette a szövetségeseit és inkább Izraellel működött együtt, egy paktum keretében. Ennek oka hogy az arabok nem egységesek, ott is vannak hatalmi harcok. Sok órányi ezzel foglalkozó történészeket, kutatókat hallgattam meg, mert hallatlanul bonyolult és érdekes a története a térségnek. És mivel ott jártam nagyon is érdekelt és maradt számomra egy csomó nyitott kérdés, amire így találtam választ. Így vált jobban érthetővé.Egyébként meg magyarként, azt hiszem, igazán át lehetne érezni, milyen területeket elveszteni, ami nem csak virtuálisan, hanem 1000 éven keresztül a miénk volt, még sem tartunk ott mint a palesztinok. Egyszerűen azért, mert az állandó háborúskodás, nem vezet sehová. Azzal kell főzni ami van. Amíg az emberek tudatát mérgezik Gázában, addig nem lesz fejlődés. Pedig mindenki jobban járna.
Egyébként annyira túrták ki őket, hogy Izraeltől kapták a vizet, az áramot, a gázt, mindent. Többen átjárhattak dolgozni Gázából Izraelbe, egy könnyítés révén, mert próbálták pacifikálni a helyzetet. Maguk képére formálhatták Gázát, mert nem volt Izraeli fennhatóság, régóta. (Pénzt viszont kaptak bőven araboktól és a világtól) Aztán jött október 7. ami mindent megváltoztatott.
Így már értem, miért faggattak téged ennyit. Iraki, Szír és egyébbel talán be sem engednek az országba, pl repülővel érkezve, ha találnak ilyent az útleveledben. De mindenképp jó nagy szívás. "Később meg jöttek az iráni, iraki, libanoni, szudáni meg kb. az összes muszlim ország pecsétjei. "
Így nem csoda, ha gyanús voltálKésőbb meg mikor jöttek a 3ezer ft-os repjegyek, akkor meg már évente akár 10x is beléptem Izraelbe és pár nap után mindig mentem is tovább Egyiptomba, Jordániába, így még gyanusabbá tett a titkosszolgálat szemében.
Elég gyanús az biztos. Mint valami összekötő. Főleg ha közben még valami esemény is történt, még elő is vehetnek téged is...
Nekem biztos nem hiányzott volna, ez a herce hurca meg, hogy még rokonokkal is így viselkedjenek, nem tettem volna ki ilyen stressznek, az biztos. Te ha arra jársz, akkor még jobban előfognak venni mostanában. szívás. Bár igaz, hogy elég gyanús lehetsz, a búvárkodás, nyaralás lehet álca is.
Tény, hogy szép és érdekes vidék... De én inkább kevésbé veszélyes helyeket keresnék nyaralásra
Nekünk pont szerencsénk volt, egy jó időpont választással, pár héttel később, már nagy szívás lett volna. Régebben is felmerült, de akkor el lett vetve, a dolog.
-
Xarina
aktív tag
válasz
#00286064 #8216 üzenetére
Mivel Gázába semmi érdemleges nincs és be sem lehet jutni, így természetesen Ciszjordániába érdemes menni.
2006 óta irányítja a Hamasz a Gázai részt jelentős izraeli nyomás alatt.
Nem csodálom, hogy a palesztinoknak nem tetszik, hogy kitúrták őket a területükről és jelentősen korlátozzák a jogaikat az élet minden területén. Szerintem sem lesz megoldás ott a közeljövőben, talán soha.
1999 óta járok rendszeresen Egyiptomba főként búvárkodni, de a kultúrájuk miatt is. Akkoriban még 40-50 ezer ft volt egy repülőjegy, ami kb. 2 havi átlagfizetésnek felelt meg, így nagyon sokáig szárazföldön jártam arrafelé. Szír pecséttel meg belépni Izraelbe már akkor sem volt egyszerű. Később meg jöttek az iráni, iraki, libanoni, szudáni meg kb. az összes muszlim ország pecsétjei. Mivel már az első úton bekerültem a rendszerbe, később hiába is cseréltem útlevelet, a határon mindig tisztában voltak az előzményekkel. A rettenetesen olcsó szír, jordán, egyiptomi áraknak meg a látnivalókban gazdag környéknek köszönhetően 1-2 évente mindig visszamentem. Később meg mikor jöttek a 3ezer ft-os repjegyek, akkor meg már évente akár 10x is beléptem Izraelbe és pár nap után mindig mentem is tovább Egyiptomba, Jordániába, így még gyanusabbá tett a titkosszolgálat szemében. Mikor már megérkeztem a kerítésen kívül lévő beléptetőpontokra vagy 8-10 géppisztolyt szegesztek rám és addig rajtam tartották míg minden ruhámat meg csomagomat át nem röntgenezték 5x. (másoknak csak 1x szokták). De bárkit vittem magammal, velük is ezt csinálták, volt, mikor a 70 éves anyámnak is fél órát kellett feltartott kézzel állnia fegyveresek gyűrűjében, míg meg nem győződtek, hogy nincs rajta bomba. Aztán meg kezdődött a részletes kifaggatás, hogy kihez megyek, kiket ismerek van e nálam nukleáris fegyver, ki csomagolta a nálam lévő datolyákat meg egyéb idióta kérdések 5-6 órán keresztül belépéskor. Szerencsére kifelé már 2-3 óra alatt megúsztam általában. Rendszeresen találkoztam akár napokon belül ugyanzzal az emberrel, mert az ovdai reptérnek nem volt személyzete és a jordán vagy egyiptomi határról vezényelték ki őket addig, míg megérkezett egy repülőgép. Hiába kérdeztek ki 5 órán át, ha akár másnap találkoztam vele a közúti átkelőn, ott újra megint képesek voltak ugyanazokkal a kérdésekkel nyaggatni újra órákon át, mint amivel előtte. -
törölt tag
Hivatalosan a Hamasz fennhatósága alatt ált Gáza, ahol vagy 20 éve nem volt választás. A másik részt Ciszjordániát a Fatah irányítja. Ciszjordánia területén vannak kizárólagosan Fatah által felügyelt területek (vagy voltak) és volt/van kizárólagosan Izrael által ellenőrzött terület is. Van olyan rész is, ahol megosztottan gyakorolják a felügyeletet a terület felett. Ez egy nagyon bonyolult dolog, ország, régió, térség.
Ami Gázát illeti, Ázsiában Indonézia ennyi idő alatt komoly fejlődést ért el. Ez a lehetőség meg lett volna Gázának, a "palesztinoknak" is. Más kérdés, hogy ők nem éltek vele, hanem mai napig háborúskodnak, mint kamaszuka, a kincs ami nincsben. (Illetve mindenki csak kihasználja őket, oldaltól függetlenül). Én azt sem látom, ha lenne két állami megoldás, az megoldás lenne-e mert az alapvető problémát nem oldja meg. (egyébként sem a két állam a céljuk).
Az ovdai katonai repteret a 2010-es évek közepe környékén nyitotta meg Izrael a köznépnek,
Ez érdekes, dolog.Azt elárulhatnád, ha nem rokonaid/barátaid vannak a térségben, akkor vajon miért jártál ennyit arra felé? Nem gondolnám, hogy átlagos turistát ennyit faggatnának, nálunk talán fél óra volt vagy annyi sem (több emberre össz ennyi idő), Jordániából visszatérve. Eredetileg megérkezve Izraelbe, meg senki nem kérdezett kb semmit, csak az ország elhagyásakor, pár kérdés. Igaz én csak egyszer jártam ott, nincs is tervben a jövőben.
-
Xarina
aktív tag
válasz
#00286064 #8213 üzenetére
Semmi gond nem volt arra eddig, de Gázában nem nagyon van semmi látnivaló, most meg már főleg nincs. Palesztinába meg szerintem most is érdemes elmenni, sok érdekesség van arra, de kocsibérlés nélkül kicsit macerás, a tömegközlekedés elég gyatra arra, a taxi meg nem olcsó. Van pár cég Izraelben, akik megengedik, hogy a Palesztin területekre is át lehet vinni a bérelt autót, de ott sem minden útvonalon lehet vele közlekedni. Az A zónás területekre általában gond nélkül bevihető, a legtöbb látnivaló is ott van a palesztin részen. Teljesen biztonságos most is, az Izraeliek felügyelik, mint ahogy mindent a környéken. A hezbollah/hamasz nem támad palesztin célpontokat, így most sem veszélyes arra, ahogy Izrael is simán látogatható.
-
törölt tag
Pamkutya is járt ott, valamerre a falnál pár éve
Félre ne érts nem azt mondtam, hogy bárki is menjen oda, mert eddig sem volt ajánlatos, nem véletlenül (Gáza). Nem egy élet biztosítás a környék. Most meg különösen nem. De valamilyen szinten ez a régióra, Izraelre is igaz, ott mindig történik valami, számolni kell ezzel. Jó esetben semmi komoly, de a kockázat meg van. -
Xarina
aktív tag
válasz
#00286064 #8211 üzenetére
A Gázai övezet környékére még újságírókat sem engednek különleges engedélyek nélkül, egyszerű halandó a közelébe sem mehet. Ráadásul ha nem azt akarod nézni, hogy nyomorog kis területen rengeteg ember, akkor semmi érdemleges nincs ott a csempészalagutakon kívül. Utazási szempontból akkor sem lenne értleme oda menni, ha egyszerűbb lenne, mert onnan sem légi sem tengeri úton nem tudsz továbbjutni, nemhogy Magyarországra vagy más európai országba.
Gáza meg nem Izraelhez tartozik, hanem Palesztinához és hivatalosan a Palesztin Nemzeti Hatóság fennhatósága alatt áll. Talán ha már így beleástad magad, akkor neked kellene jobban utánnanézned.
Az ovdai katonai repteret a 2010-es évek közepe környékén nyitotta meg Izrael a köznépnek, hogy télen Eilatba csábítsa a turistákat, mikor az oroszok kezdtek elmaradozni. A régi Eilati reptér csak kisgépeket tudott fogadni, így a város kb. 50 eurót fizetett a légitársaságoknak leszállított emberenként az ősztől-tavaszig tartó időszakban, hogy az ovdai katonai reptérre vigye a turistákat, mivel csak ott lehetett leszállni a közelben addig, amíg 2019-ben el nem készült az új, városon kívüli Eilati reptér. Magyarországról így nagyon gyakran lehetett 3ezerért repülni irányonként.
Ovdán volt a rekord, míg 9 órán át faggattak a beléptetésnél, máshol ez csak 5-6 óra szokott lenni. A végére már csak én maradtam meg a fegyveresek, akik őriztek és a reptért lakattal lezáró ember vitt be a városba már hajnalban, mert vagy 50 km-re kint volt a sivatagban és semmivel sem lehetett volna továbbjutni. -
törölt tag
Gázánál Egyiptomnak Palesztinával van határa, nem Izraellel.
Maximum Gázával. Palesztina, mint ország nem létezik. A Palesztina kifejezés, azt a térséget jelöli ami Gázát, Izrael, Ciszjordániát, Jordánia egy részét, Libanon egy részét stb jelölte, történelmi értelemben, mint Római tartományt. Legközelebb a szovjetek találták fel, mint a spanyolt viaszt új értelmet adva politikai okokból. Érdemes utána nézni akit érdekel. - Engem pl érdekelt.
De ez már nagyon off itt.
#8210 Xarina
Szuper, örülök, hogy ekkora utazó vagy. Bár katonai reptérből ítélve, inkább valamilyen katonai múlttal rendelkezhetsz. Gondolom, azt nem használhatja bárki. Izrael, nem egy olcsó hely és most a háború miatt biztos még drágább lett. -
Xarina
aktív tag
válasz
#00286064 #8209 üzenetére
Gázánál Egyiptomnak Palesztinával van határa, nem Izraellel. Az Izraeli- Egyiptomi határ Tabánál van ahol évtizedek óta semmi probléma nincs, zavartalanul megy a forgalom.
Izraeli turisták járnak át Egyiptomba is és Jordániába is, mindkét országgal relatíve jó a viszonyuk még ha lelkükben kölcsönösen utálják is egymást.
Az Eilati 10 km-es Vörös-tengeri szakaszt azért ne hasonlítsuk már az egyiptomihoz, nem véletlenül járnak át az izraeliek.
Jártam már sokszor a palesztinoknál is, tudom, hogy engedély nélkül a saját falujuk útkereszteződésén sem mehetnek túl és úgy bánnak a falon belül (meg kívül is) velük, mint az állatokkal.
Jártam már az összes izraeli határon, tudom milyen alsógatyában 5-6 órán át hülye kérdésekre válaszolni, miközben a mobilomat törik fel.
Éveken keresztül jártam haza Egyiptomból visszafelé az Izaeli Ovdai katonai reptérről meg Tel-Avivból, mert onnan csak 3000 ft volt gyakran a jegy.
Kocsival még nagyobb költség lenne az út, mint hajóval Ciprusra menni, főleg, hogy autóval is bármely útvonalon legalább 2x kellene kompozni + egy rakás vízumot feleslegesen kellene megvenni méregdrágán, meg még a carnetet is beszerezni a kocsihoz. Nem beszélve az időről. Régebben 1 hónap alatt tettem meg így az utat, jó hogy most már fillérekért lehet repülni arra is.
Az izraeli kilépési illetékekből meg már bármilyen repjegy kifutná, annyira drága lett, nem mintha valaha is olcsó lett volna. -
törölt tag
Ott van határ Egyiptommal. De lehet én értettem félre, hogy légi járat törlés esetén elutaztál volna más reptérre és onnan felszállni. Izrael térsége elég bonyolult és valószínüleg nem véletlenül nem ajánlanak fel mindenféle átszállási lehetőséget. Lehet ennek katonai, politikai, gazdasági, logisztikai, foglaltsági, egyéb oka.
Ciprus egy logikus döntésnek tűnik, könnyebben haza lehet onnan jutni, mint más nem európai vagy nem eu-s országból. Ciprussal a kapcsolat is jobb és arra felé kevesebb veszély fenyeget egy légi járatot is, egyelőre.
Elég nagy tévedésben vagy,
Nem hiszem, hogy tévedésben lennék, idegenvezetőnk ugyanis biztos nem járt még Jordániában. Pedig tudósító. Jordánia lakosságának nagy része palesztin, nem emlékszem, hogy nagyon zsidókkal találkoztunk volna Petrában vagy a Holt tengernél a Jordán oldalon, de nem erre figyeltem, nem érdekelt ez különösebben.Tengerük és Holt tengerük meg az Izraelieknek is van. Ha voltak is, a mai feszült helyzetben biztos sokkal kevesebben mennek. Meg valószínüleg különbséget kell tenni az állampolgár és a származás között, mert arabok és palesztinok is vannak izraeli állampolgársággal, róluk előbb eltudom képzelni, hogy elmennek ilyen helyekre, legalábbis részben. Mert mikor visszajönnek mindenféle kérdéseket fognak kapni.De pl Jordániai idegenvezetőnk aki palesztin származású volt, ő mesélt a nehézségekről, ha át akar menni Izraelbe vagy Ciszjordániába rokonokhoz, az milyen nehéz és bonyolult és mennyi falba tud ütközni az egyszerű ember. pl Meg sem kapja az engedélyt a belépéshez. Hiába van béke a két ország között, Izrael és Jordánia. Azért feszültség rengeteg volt és van a környéken.
Nem olyan rég volt a hírekben, hogy egy palesztin származású egyén akart áttörni, terrortámadást megkísérelni a Jordán Izraeli határon, le is zárták.Nem tudom voltál-e ott, de az egész határ átkelő, nem olyan, mint Európában. Egy senki földje választja el a két határt. Átkelésnél is mindenféle biztonsági megoldás van, ha pl bombát ragasztottak a járműre az hatástalan legyen. Külön ellenőrzés van. Izraeli busszal nem is lehet átmenni Jordániába. Izraelben vannak területek, ahol nagy tábla jelzi (pl Ciszjordánia), hogy az állam nem szavatolja a biztonságát a zsidó állampolgároknak, ha belépnek oda és történik valami. pl Jerikó ilyen helyen fekszik. Az más kérdés, hogy a turistákkal nem gorombák és szívesen fogadják őket általában, de nem biztos, hogy minden helyzetben érdekli őket ki ül a buszon.
Komoly idegenvezető lehet,
Ismert emberről van szó, magyar származású, régóta él kint. Izraelt mutatta be. Azt nem tudom megtehetné-e vagy csak egyéb okokból nem került-e rá sor. De fordított esetet is írtam, hogy másik oldalról sem olyan egyszerű. A háború óta meg szerintem sok helyen nem látják őket szívesen vagy ők maguk nem mennek szívesen egyes helyekre. De pl úgy tudom Magyarországra szívesen jönnek nyaralni, nem magyar származásúak is.Hogy lenne egyszerűbb Ciprusról továbbutazni, ha Izrelből mennék haza, mint a közeli Aqabai vagy Sharmi reptérről, ahová közben meg mentek a wizz járatok csak az átfoglalást nem engedte oda?
Abból indultam ki, hogy nem mennek járatok. Másik ok, pedig a fenti okok egyike lehet. De talán kérdezd meg a Wizz-airtNekünk szerencsére nem volt semmilyen problémánk, nem kellett ilyeneken gondolkodni
de ha onnét jönnék Pestre, akkor a legrosszabb, leglassabb és legdrágább megoldás Ciprusra átkompozni, hogy haza tudjak jutni.
Akkor marad a kocsi, egyéb közlekedési eszköz -
Xarina
aktív tag
válasz
#00286064 #8207 üzenetére
Nem tudom hogy jön ide Gáza. Egyik oldalról sem engednek egyszeri embert a közelébe sem sok-sok év óta, ráadásul Wizz (és másféle) reptér sincs a közelében.
Elég nagy tévedésben vagy, rengeteg izraeli megy Jordániába (és Egyiptomba is) az olcsó árak, Petra és a tenger miatt.
Komoly idegenvezető lehet, aki a térségben vezet utat, de már csak kiváncsiságból sem járt még a jordán részen.
Hogy lenne egyszerűbb Ciprusról továbbutazni, ha Izrelből mennék haza, mint a közeli Aqabai vagy Sharmi reptérről, ahová közben meg mentek a wizz járatok csak az átfoglalást nem engedte oda?
Ha innét mennék Izraelbe, de biztonsági okból törlik a járatot, akkor még megérteném, hogy Ciprust ajánlja fel alternatívának, de ha onnét jönnék Pestre, akkor a legrosszabb, leglassabb és legdrágább megoldás Ciprusra átkompozni, hogy haza tudjak jutni. -
törölt tag
Politikailag Ciprus egyszerűbb, mint Jordánia vagy Egyiptom. És Ciprusból tovább utazni is. Én így látom. Egyiptomi, Gázai, Izraeli határ, nem egyszerű eset, ha arra akarnál kerülni.
Jordániába sem nagyon mennek Izraelból. Nekünk volt idegenvezetőnk és még életében nem volt Jordániában (magyar). -
Xarina
aktív tag
válasz
#00286064 #8203 üzenetére
Semmi gond nincs Egyiptomban már nagyon régóta (turistaként értve). Még 2010-es forradalom idején is zavartalanul lehetett utazni, csak Cairóban a Tahrir teret volt érdemes elkerülni.
De az elég tapló dolog a Wizztől, hogy egy Izraelből Magyarországra tartó egyirányú jegyre csak Ciprust ajánlotta fel cserére a járat törlése esetén, a szomszédos Jordániából meg Egyiptomból meg nem, ahonnan amúgy is üzemeltet járatokat. -
Xarina
aktív tag
válasz
Iramirez #8202 üzenetére
Pénzben csak a vételárat kérheted vissza, de ha pontokban kéred, akkor 20%-al többet kapsz. Ha ritkán utazol, akkor nem feltétlenül éri meg, de 1-2 évig felhasználhatod bármikor. Én gyakran vettem már jegyet olyan járatokra is, ahová szinte biztos volt, hogy nem fog elindulni, így a 120%-os térítésből rengetegszer tudtam már ingyen utazni.
-
Xarina
aktív tag
válasz
Iramirez #8200 üzenetére
Legjobb, ha rákattintasz a módosításra és megnézed magad a lehetőségeket, nem kell azonnal elfogadni. Általában ugyanoda lehet repülni vagy a közeli repterekre, akár közeli országba is, de nagyon korlátozottak a felajánlott opciók. Nekem volt, hogy a Milánóba foglalt jegyet önényesen átrakta Londonba, miután törölte az olasz járatot. De volt hogy az Izraeli járatot törölte hazafelé és csak Ciprusra engedte volna módosítani, a közeli Egyiptomra nem.
Sokszor a legjobb ilyenkor, hogy visszakéred a jegy 120%-t és veszel egy új jegyet feltéve, ha azok nem lettek drágábbak.
Új hozzászólás Aktív témák
- 98 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i7-13705H, RTX 4060
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Intel Processzorok sok db : Xeon E5-1620V3, Pentium G4400T, i3 6100, i3-4130, i3-2140T
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest