Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

Na, picit belementem az MSI 1660 Ti Gaming X 6G kártya lelkivilágába és megosztanék veletek pár gondolatot, ha nem haragszotok érte. Fontos megjegyeznem, hogy nem értek a témához, ezek csak a saját próbálgatásaim, gondolatmeneteim. Kéretik így kezelni. A hiba jogát fenntartom és élek is vele.

Az első, hogy aki újabb AA kategóriás játékokkal játszik és árérzékeny valószínüleg jobban jár egy 1660 Super kártyával. Nem, mintha a 1660Ti VGA-val bármi gond lenne, hanem más a karakterisztikája és főleg az árazása jelenleg. Az Nvidia ügyesen fogta meg a sima 1660 és 1660Ti közti rést és nagyon költséghatékonyan be tudta oda ékelni a Super-t. Amivel gyakorlatilag fogtak egy 1660-t, tettek rá egy GDDR6/14000 VRAM-ot és megemelték az órajelet (ezzel együtt picit a TDP-t is)

A 1660Ti ezzel szemben +2SM, +128 CUDA, +8 TMU számolóegységet tartalmaz.

Az MSI 1660 Ti Gaming X 6G kártyámat először Furmark-al kezdtem vizsgálni, figyelve a GPUZ értékeit.
    A Furmark-ról tudni kell, hogy extreme módon terheli a GPU/VRAM párost, emiatt nem megfelelő hűtéssel rendelkező VGA esetében huzamosabb ideig használva kellemetlen meglepetéseket képes okozni. Játék közben jellemzően egy VGA sem kap ilyen terhelést, ezért a VRM-ek óvása érdekében javasolt ideiglenesen megemelni a venti fordulatszámot. A Furmark által kapott értékek sem mérvadóak, játékok közben nem kapunk ilyeneket. Emiatt lehet, hogy ahol a Furmark már hibázik, ott a játék még tökéletesen működik.
    A teszt futása közben jól megfigyelhető volt, azonnal 98-99%-ra futott a memory controller kihasználtsága. Ergo a GPU memória limitbe futott. Alapvetően ez itt még nem jelent gondot, mint említettem játék közben nincs ilyen terhelés, inkább csak egy megfigyelés. Ekkor a GPU csak ~1700MHz-ig tudott Boost-olni, folyamatos TDP100% (TDP limit) volt, 130W fogyasztás mellett (VDDC kb. 0.8190-0.8250V). (a design eredetileg 125W)

Mivel a kártyát nem kizárólag játékra vettem, hanem munkára is, ezért először a TDP-t vettem célba és a VRAM sávszél limittel is kellet kezdenem valamit. Az MSI AfterBurner-el a TDP értéket kitoltam 107%-ig. Ezzel a VDDC 0.8500V körüli értékre emelkedett, a GPU Boost felment 1770MHz körüli értékre, a fogyasztás 140W-ra ugrott. Viszont a VRAM sávszél most már nem ingadozott 98-99% között, 99% volt, durva limit. Elkezdtem hát emelni a GDDR6 órajelét. A +450MHz ( => DDR 12902 MHz) emelés elég volt a 96-97% eléréséhez. Ezt itt elmentettem egy OC profilnak. Tudni kell, hogy ezeket a kártyákat a Micron MT61K256M32JE-12 GDDR6 chipekkel szerelték, amik 1500MHz, effektív 12 Gbps tempót tudnak hivatalosan. Vagyis minden emelés már OC-nak számít.

Következik a játékos tuning ...

Új hozzászólás Aktív témák