-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
csongi
veterán
válasz gabor9991 #51195 üzenetére
Sztem csak puffogas szinten marad. .
Nem latjuk a szamok valodi elosztasat.
Tudunk 200 000 haztartasrol.
De nem tudjuk az elosztast.
Hanyan vannak teljes elektromos rendszeren? (Futes)
Hanyan vannak palyazatos rendszerrel? Naluk kapcsolgatni... ahh...
Illetve a Kw szempontbol, milyen az orszagos elosztas?
Hany termelo pontot kell lekapcsolni egyvidobe ahhoz, hogy ennek legyen erdmeben jelentosege?
Hany napalemes lesz erdemben alkamas a lekapcsolgatasra egyidoben?
Sztem kb ez a duzzogas szinten marad, legalabbis a lekapcsolgatas okan.A feltett kerdesre a valaszt a kormany tudja, ezeket figyelmbe veszi es eszerint mer garazdalkodni.
Tobb az erre szakosodott elemzoje mint azt el tudnank kepzelni.
Sztem mas megoldast kellene talalni.
Abbol statisztikalnak es figyelik, hogy a bejelentesekre milyen a rakcio. 2/3 amit akar azt csinal. Iger valamit, emberek penzt tesznek bele, aztan modositjak.
A ciganyokkal lehet igy uzeletelni.En nem tudom, es nem hallok effelol.
A betermelt aram felett kinek van rendelkezesi joga? Ez lehetne egy tamadasi pont?
Itt ki lehetne harcolni egy opciot, hogy a tultermelet aramot fogyasztasi pontra jova lehessen iratni.
Pl otthon termelt arrammal lehetne segiteni mashol valakinek.A brutto elszamolasra kellene koncentralni.
Mar elore kellene az unios eloirasokat kozolni, es eljuttatni az erdekeltekhez! Nem pedig utolag.Mindegy, ugysem igy lesz. Marad a szokaksos menet. Utolagos nem teteszes. A hivatkozott szabalyok kiasasa, es mire erdemben tortenne valami, mar mas ugyek lesznek napirenden.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés