Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- Bluetooth hangszórók
- Az ASUS ROG Astral kártyák tájékoztatnak arról, ha épp megrogynának
- Olcsó "üvegkalitka" az Ocypus kínálatából
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
ftamas0201 #44294 üzenetére
Az a baj, hogy ha 100 wattot is be kell tolni a hálózatba egyből emelnie kell a feszültségen az inverternek. Én azt vettem észre addig amíg meg nem fordítod az áram irányát az adott fázison addig a terhelés igazából nem terhelés.
-
ToMy_
tag
válasz
ayrton #44297 üzenetére
Hát, lehet hogy hiba volt diktálni, nekem az ügyfélszolis hölgy azt mondta anno, hogy a HMKE-seket automatikusan 0-s részszámlába rakják, valamint az éves elszámolást is hozzáigazítják az indulás dátumához.
Mondjuk én villanyilag nem diktálós voltam, lehet ez a különbség. -
ayrton
tag
szia. köszi az infót. most néztem meg a fokomat, ott valóban 0-as a részszámlázás. viszont az éves leolvasás dátumában nem voltak olyan rugalmasak mint nálad. nekem jött az email, hogy diktáljak, amit ma meg is tettem. már a fiókomban is rögzítették, és annak a tényét is, hogy a következő leolvasás 2024.03.12-ára fog esni... gondolom akkor ezt a 680kw-ot kiszámlázzák majd nekem, a kérdés továbbra is az, hogy milyen tarifával..
-
ToMy_
tag
válasz
ayrton #44293 üzenetére
Nálam (Eon, Dél-dunántúl) teljesen európai módon a 2022-12-30-as telepítéskor a fizetendő havi résszámlát 0-ra állították, a korábbi május végi éves elszámolás időpontját meg az éles indulás napjára (dec.30.) tették.
Kérés nélkül, automatikusan.
Volt előtte Eon online fiókom, jómagam állítottam is ott párszor a havi résszámlázás mennyiségét, és amikor telepítés/indulás után beléptem, hogy akkor most 0-ra rakom, már az volt beállítva.
Az éves elszámolás időpontját meg telefonos ügyfélszolgálaton akartam átállíttatni, de az ügyintéző tájékoztatott, hogy azt már automatikusan átállították.
Szóval részemről megadom az 5*-ot, de tudom, én vagyok a statisztikai hibaszázalék...De ahogy itt lentebb már írták is, ezeket te is tudod kérni a szolgáltatótól, ha maguktól nem csinálják meg.
-
Én évi 20-22e km-t vettem alapnak, erre számoltam átlag 18kwh/100km-es fogyasztást, így 3,5-4 Mwh amivel reálisan kalkuláltam. BMW I3 - keveset fogyaszt, Golf esetén 20-al számolnék.
Éves km futást próbálj kalkulálni, illetve töltési veszteség is van, azt sem szabad elfelejteni. -
ftamas0201
senior tag
válasz
Blamazs #44291 üzenetére
Itt nálunk is 1 fázis az folyamatosan elszáll és sejtem hogy miért, a 6 rendszerből 3db 1 fázisos inverteres még a szabályozás előtti időkben (1 fázis max 2.5kW már ha jól emlékszem) telepítették őket, 5-6kw csüng egy fázison, szerintem ők nagyon eltolják a feszültségeket. És a szolgáltató is gyanítom, hogy egy és ugyanarra kötötte az összeset, nem osztotta el. Meg kéne vizsgálgatni de ameddig csak a
pénzlopástökvakargatás megy, addig nem lesz ebben az országban semmi. Bő 30 év a lemaradás és most szépen növeljük is ezt tovább..Próbáltam én is hogy a klímákat bekapcsoltam mindegyik fázison, de nem nagyon foglalkoztatta a feszültség értékeket, szépen nőttek tovább pedig kiteszteltem rendesen. Majd szánok nekik egy egész napot tesztre, de a guta ütöget szépen
14.9Kw jött össze nagy nehezen, és feljebb is írt 30-40kw-nyi kéne valahol összeszemeteljen. épp a napi fogyasztásomat fedezi, de semmi többet. -
ayrton
tag
sziasztok. egy kis helpre lenne szükségem. a lényeg, hogy január 12-én elkezdődött az uj napelemes rendszer működése, új órával stb. addig rendezve az elszámoló számla, tehát minden nulláról kezdődött. itt jön a kérdésem, az éves óra leolvasás dátuma azonban nem változott, pont ma fényképeztem le a két óra állást, és nyilván a nem szerencsés napmentes
hónapoknak hála 680kw lett a különbség , természetesen fizetnem kell. de a kérdés, hogy ez most milyen tarifával lesz számolva? mert ugye a következő leolvasás 2024.03.12én lesz és reményeim szerint kedvezően. tehát ez a 680kw , részarányosan rezsicsökkentett 36ft-os lesz? esetleg az egész, vagy az egész 72 ft lesz?
előre is köszönöm.
-
koti
tag
válasz
4Grider #44290 üzenetére
Akkor jól értelmeztem. Most kevés a fogyasztó és így max fesz. 241 V amit láttam. Hiába lesz optimálisabb később a termelés az inverterem 5 kW-nál vág. Több lesz körülöttem a fogyasztás így remélhető, hogy nem emelkedik a feszültség magasabbra.
Köszi ugye jól értelmezem? -
Blamazs
senior tag
válasz
ftamas0201 #44289 üzenetére
Én amikor telepítettem a rendszert még előtte megnéztem, 235V volt fázisonként. Ennek bő 2 éve. Most az egyik fázis marad is kb 240.ig max, a másik kettő pedig elszáll naponta 3x is. EBből az egyik csak egyszer de a másik az folyamatosan a határon tácol. Várok még, mikor bejönnek a folyamatos napsütések és írok a szolgáltatónak. Ba 2 hősugárzó volt a déli órákban bekapcsolva, külön fázisokon, hogy terheljem, de egyszer így is átléptük a 253-at.
-
ftamas0201
senior tag
Gondolhatod hogy az ördögök emelgetnek mikor ránézek én is. Mostmár napközben inkább meg se nézem hogy ne idegesítsen fel.
Igazából nem gondoltam volna mikor telepíttettem tavaly hogy ilyen gondok lehetnek, előbb kellett volna feszültség értékeket néznem, gondolván hogy 6 nyamvadt napelem rendszer van a településen, egy van csak 10kw felett, a többi mint csak 4-5-6kw max nem lehet gond. Szolgáltató is mondta volna azt az engedélynél akkor, hogy nem adunk mert f*s a hálózat és felújításra szorul, akkor elköltöm máshova a családdal azt a 3.6M forintot aztán annyi. Most meg bosszankodok mert hiába ismerte el írásban is hogy beavatkozásra van szükség amit mielőbb el is végeznek és hogy kötbért fizetnek, amit hozzáteszek 5ezer ft-ot ki is küldték már, és szerintem azt hiszik hogy ezzel el van intézve. De most jön majd hogy hivogatni fogom napi szinten őket, email és minden. Egyszer csak megunják és vagy cselekednek vagy adnak normális választ hogy miért nem.. -
kardkovacsi
senior tag
Vannak ezek az újabb fajta panelok, a zsindelyes tchnológia. Shingled a neve angolul.
Több helyen is olvastam, hogy ezek jobban tűrik az árnyékot csak nem értettem, hogy miért. Valaki esetleg tudja a dolog mögöttes fizikáját? -
psg5
veterán
Sziasztok!
Egy 2018-as VII E-Golf vagy 2019-es Hyundai Ioniq havi töltése mennyi Kw-ot vesz fel?
6Kw-os a rendszer (most indul e hónapban) és 5-5,5Kw a fogyasztásunk, nézegetem, hogy egy elektromos autó töltése még beleférhet-e. Napi 200km mennék majd vele vagyis minden nap kellene teljesen tölteni. -
koti
tag
Eddig nálam még max 241V volt a legmagasabb feszültség. Frónius 5 kW-os inverternél 250 V feszültségnél kapcsol le a rendszer? Lehet ezt tudni? Mivel körülöttem nyaralók vannak, ahol nem nagyon van ilyenkor még fogyasztás akkor remélhetem, hogy a későbbiekben sem lesznek ilyen túlfeszültséges gondjaim?
-
Frankie50
tag
Üdv!
A különbség a részletekben rejlikNálam a nagyobb része, 4,1 kWp nyugatra néz, csak a kevesebb néz délre. Az inverter 4 alatt vág pár wattal. A tegnapi görbe:
12 előtt beáll 4 kW alá. és fél négyig csak a felhőpamacsok zavarnak be, utána esik ahogy megy le a nap.
Elég sok a vágás, de nem voltam biztos benne, hogy elég lesz egyel kevesebb panel a 2, string jó működéséhez. Remélem a vágás nem viseli meg túlzottan az invertert -
koti
tag
válasz
ftamas0201 #44276 üzenetére
Ez valóban gyenge. Nálam is 6,5 kWp és 5 kW-os inverter. 1 sztring délnyugat. Volt némi takarás és 35,4 kWh a tegnapi termelés. Ma is már 30 kWh felett van. Fentebb betettem a termelés képét.
-
4Grider
nagyúr
válasz
-
válasz
Ez nem néz ki jól.
Megütne a guta engem is…
Nálam most, hogy megy le a nap már ilyenek vannak, a három fázison: 239,2/239,8/233,2
Legmagasabb mikor brutál peak volt (17,3kW), 244,9/248,3/241,9
Bizakodom, hogy nem lesz leszabályozás, illetve eleg sok helyen készen van a napelem rendszer, szóval a terhelés növekedése is korlátozottabb. -
edeleny
őstag
Nem vagyok jó elektróból.
Ha van egy 10 bar-os vízvezeték, akkor e feletti, jellemzően 10,1 bar kell, hogy bele tudj táplálni.
Most az inverter, HMKE esetében nem lenne több a termelés egy szabványos 220 V hálózaton, mint egy 253V os hálózaton?
Gondolom a fesz függ a trafótól való távolságon is.Ma, egyszer volt túlfeszültség miatti leállás. Délután kettőkor.
Én mindent megértek.
Anno a gyermekkoromban a karácsony estéket a nagyinál töltöttük, aki a falu utolsó házában lakott.
....., és bizony mi is szerettük volna nézni a TV-t, illetve a TV-t néztük is, csak a műsort nem, mert a nagy fogyasztás miatt gyakran már oda áram nem jutott 😁😥 -
senki68
senior tag
válasz
De segítene a leszabályzás, mert nem állna az inverter 5-10 percig hanem folyamatosan termelne.
-
ftamas0201
senior tag
Gondoltam megmutatom én is, hogy nálam a feszültség miatt hogy alakul a termelés. Csak hogy lássátok nálam mi a helyzet és miről is beszélek itt egy ideje.
Egész napos full napsütés, semmi árnyék, D-DK tájolás (152 azimuth) 40 fok dőlésszög, tökéletes napfény egész nap szinte.
6.4kW rendszer, 16db 400W Jinko panel, S440 optikkal, Solaredge 8kW inverterrel.
A napi termelés mondhatni egy nagy ló... sem ér, több mint a duplája kéne legyen, sőt triplája..
Szép grafikon sehol amikor szép ívet rajzol, a sok beesés is a nullázásnak köszönhető persze a konkrétan nullán húzott csíktól is függetlenül..
Ilyen egy igazán frankón magas feszültségű hálózat miatti probléma, itt már a leszabályozás sem segítene, folyamat nullázna úgy is, mert alapfeszültség is éjszaka, sötétben is 245-249V között alakul. -
A tegnapi durva szeles idő után azért ez a mai termelési rekord lesz, már most látszik.
-
313313
addikt
válasz
ssarosi #44269 üzenetére
Ha az kidőlne az új faoszlop már nem bírna annyit....
Amúgy 2005 környékén változott a méretezési szabvány, azóta erősebb szeleknek kell ellenállni a hálózatnak....
Mikor 1,5-2 méterre lévő fa dől a hálózatra. Mindig sírnak az emberek, hogy a szolgáltató csonkolja a fákat, aztán ha üzemzavar van, az a baj...
Karbantartás hiánya meg jogos, én azt látom cégen belül semmire sincs szükség, csak a nagyon muszájra, bár még így is jobban teljesítünk, mint más áramhálózati cég.
"Ha jönne egy igazán nagy országos vihar, akkor az összes villanyoszlop kidőlne, és cserére szorulna?" Kérdés mi az igazán nagy vihar, végtenségig úgy se bírná a hálózat. Most is csak 1-2 oszlop dölt ki itt-ott, nem egész szakaszok...
-
-
ssarosi
tag
válasz
peternac #44270 üzenetére
Köszönöm a tanácsot.
Lehet hogy mégsem jó számomra, az üzemi hőmérséklete 0 és +40 fok között van.
Az óraszekrényemre reggeltől kb. 14 óráig közvetlenül süt a nap.
Tettem az ajtóra grafitos hungarocell szigetelést a szekrény mögött lévő vékony fal miatt.
Októberben. Tegnap láttam, hogy kezd megolvadni. -
peternac
tag
válasz
ssarosi #44268 üzenetére
Pl. Home Assistant kozbeiktatasaval biztosan, csak magat az eszkozt hasznalva is talan: https://shelly-api-docs.shelly.cloud/gen1/#shelly-em
Irany az Okosotthon topic -
ssarosi
tag
válasz
313313 #44264 üzenetére
Úgy gondolom, hogy ez a sok oszlop "elfáradás" a karbantartás/felújítás/csere hiányáról tanúskodik.
Nekem senki ne mondja, hogy egy beton villanyoszlop 100 km/h-s szelet nem képes elviselni. Ha jönne egy igazán nagy országos vihar, akkor az összes villanyoszlop kidőlne, és cserére szorulna?
A házunk előtt álló betongyámos fa telefonoszlop 1986 óta stabilan áll.
Akkor állították fel, amikor ide költöztünk. -
ssarosi
tag
Shelly EM-et használóktól kérdezném.
Be lehet e állítani olyan feltételt, hogy a relé kimenet akkor kapcsoljon be, ha a visszatermelt energia nagyobb mint 2kW? Mert ha igen, akkor egy relével kapcsolnám a villanybojlert. -
tothgabor73
csendes tag
válasz
kardkovacsi #44260 üzenetére
Kicsit jobban megnéztem az inverter 5 perces adatait - sajnos az 5 másodpercest még nem rögzítem - és abból az látszik, hogy az egyik stringen nőtt az áram két egymást követő mérésnél, a másikon csökkent, majd fordítva.(Egyiknél sem érte el a 13,5A-es vágási értéket)
Nem gondolnám, hogy a hőmérséklet egyiken csökken, a másikon nő 5 perc eltéréssel. Bár a felhőről szóródó fény sem magyarázza nekem teljes mértékben az eltérő viselkedést stringenként, de ez inkább hihetőnek tűnik - főleg annak fényében, hogy a két string 90 fokban áll egymáshoz képest (D-DK, NY-DNY) így az egyik felületre a felhők mozgása miatt máshogy vetülhet a fény.
Ha majd beüzemelem az inverterről az adatgyűjtést, akkor a jobb időfelbontású adatokkal pontosabb következtetést lehet majd levonni egy hasonló esetben.
Mindenesetre köszönöm az eddigi segítséget és a plusz infókat (a hőmérsékletfüggés megvolt, de erről a felhődologról még nem hallottam) ! -
4Grider
nagyúr
válasz
rolltrade tm #44252 üzenetére
A személyes ügyfélszolgálatokon bevezetett 20 perc/ügyfél ügyintézési idő ötlete az ocsmányirodákból származik, ott jelentősen lassult a lelépő kollégák aránya. De nem náluk van a tolulás, hanem a háttércsoportoknál, csak hogy egy példát mondjak: Heti több 10000 emailt nem lehet nyugis tempóban feldolgozni.
-
koti
tag
válasz
Frankie50 #44258 üzenetére
#44258 Frankie50
Nálam is koppra annyi a kWp, csak nálam 1 string van, de 5 kW-os az inverter. A tegnapi termelés nálam 34,9 kWh lett(ez az eddigi legmagasabb 3 hónapja megy). Ezek szerint kb. ennyi lehet az inverter miatt a különbség??? Vajon mennyit jelentett volna, ha nálam 6-os inverter lett volna 5-ös helyett? Persze tudom soktényezős a termelés ( beesési szög, beárnyékolás, sztringek száma stb). Csak azért kérdezem, mert 2 hét késéssel ugyan arra a rendszerre kijött 6-os inverterre is az engedély. Addigra már telepítve lett az 5-össel. EON!!! -
313313
addikt
válasz
kardkovacsi #44254 üzenetére
-
Reggie0
félisten
válasz
Szeles volt az ido, lengedeztek a kabelek.
-
4D4M
senior tag
válasz
kardkovacsi #44260 üzenetére
Ehhez kell már a felhős idő, mert ha ezt csak a hőmérséklet együtthatóból akarnád összehozni (18%), egy átlagos panel esetén -25°C-on kellene tartani a hőmérsékletet, ami ha jól sejtem azért nem jött össze.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
tothgabor73 #44240 üzenetére
Ahogy írják, a hőmérsékleti koefficiens a másik iránya is működik. Hidegben telibe kapja a nap akkor bizony jóval 100% fölé is tudnak menni termelésben a panelok. Nekem nagyobb inverterem van mint amennyi napelem fent van. Simán volt már olyan, hogy a 3630 wattos sztring 4300-al termelt rövid ideig.
-
Frankie50
tag
Üdv Mindenkinek!
Ma minden eddigi termelést felülmúlt a feltuningolt rendszerem
4 kWp inverter, dél 2,3 kWp, nyugatra 4,1 kWp panel. 30,5 kWh a mai termelés -
rolltrade tm
csendes tag
válasz
Érdekesss
Így könnyű lenne automatizálni a kirívó túltermeléseket. Új magyar találmány ?
-
PilG
csendes tag
Rendes hibrid inverternel akupakkal is leall a termeles, ha a halozati feszultseg tul magas?
-
-
rolltrade tm
csendes tag
válasz
4Grider #44249 üzenetére
Én az ügyintézőkre gondoltam. Az alvállalkozókat pedig ha nem haragszol nem féltem. Ők nem bérből ,fizetésből élnek. Jól keresnek. Persze nem sajnálom tőlük. Erről szól a vállalkozás. Múltkor voltam személyesen. Teljesen nyugiban dolgoznak. A problémákat egy feszítettebb tempóval lehetne kicsit gyorsítani. De ez csak a mi érdekünk lenne. Nekik ez jó így.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Raktáron! Új, 11kW-os, type2-es, 3 fázisú, 3x16A-es fali töltő, dobozában, 2 év garanciával!
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- Samsung Galaxy Z Flip 5 256GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest