Aktív témák
-
anulu
félisten
válasz
J.J. András
üzenetére
Samsung TCCD van rajtuk (tudtommal, de a Samsung tuti). ha jól tudom, akkor 466-ig Hynix, felette Samsung.
részemről azért vettem ilyen RAM-okat, mert hosszú-hosszú évekig a RAM-jaim miatt nem tudtam rendesen tuningolni.
(most az alaplapom a hülye, de lehet, h váltok vagy MSI K8N Neo-ra vagy Abit NF8-ra. sajnálom itthagyni a Gigabyte-ot, de az idegeimre megy az összes hülyesége!
) -
napocska
tag
válasz
J.J. András
üzenetére
Azt hiszem az volt a gondja, hogy melyiknek higgyen, a PC2100-nak ami 266MHz-et jelent, vagy a 333Mhz-nek.
Első közelitésben azt mondanám, amivel megy
Másodszor, http://www.samsung.com/Products/Semiconductor/DRAM/DDRSDRAM/DDRSDRAMcomponent/256Mbit/K4H560838C/K4H560838C.htm szerint a steppingnek is szerepe van, meg kellene pontosan nézni van-e más betűjelzés rajtuk. -
hobizoli
nagyúr
válasz
J.J. András
üzenetére
Mar nincs meg.
2002.09.27-n este a 300W-s KME tapegyseg, stand-by allapotban -a gep leallitasa utan- tonkrement, es az egesz gep(!) Seitec RAM-stol, mindenestol elment az orok bitmezokre
...
Ez miatt sem ezt haszanlom mar, de a mostani KD7-s alaplapom KT400-s chipsete ezt egyebkent sem kezelne.
hobizoli -
hobizoli
nagyúr
válasz
J.J. András
üzenetére
Nekem volt ilyen RAM modulom az elozo konfigomban, 150MHz, Cas2, Turbo timing mellett minden ami csak lehetett max uveghang bealliasokon -> szo nelkul vitte. SiSoft Sandra 11xxMb/sec-s ertekeket dobott ra.
155MHz-tol azonban mar csak Cas2.5-t birta, a legnagyobb orajel amivel hasznltam meg -750MHz-s Duron CPU L1 unlockja elott, 122 MHz FSB melett-, 163MHz volt (HOST+PCIclk). Ennel nagyobbat nem lehetett beallitani a BIOS-ban, mivel 124MHz-tol mar csak a full szinkron mod elt.
Abit KT7A-R (ViaKT133A), Duron@975(6.5x150MHz szinkron), Seitec 256Mb SDR-SDRAM 150MHz CL2.
hobizoli -
J.J. András
őstag
válasz
J.J. András
üzenetére
na, szinkron a dologban (szinkron=egymsához igazítva, együtt) amit atlán nem írtam le egyértelműen a következő : 166/166/33 Mhz vagy 200/200/33 Mhz
ezeket mindig úgy értsd nálam : FSB/RAM/PCI
csocs -
napocska
tag
válasz
J.J. András
üzenetére
Sajnos nem hallottam. Van digitális fotómasinád? Vagy szkennered? Lécci küldj nekem fotót a V-Data modulról meg a chip-ekről, amin láthatóak a feliratok. Az általad megadott ábra alapján sajnos nem találtam semmit, sőt az is kétésges hogy eredeti V-Data modult kaptál.Képet a Seitecről is küldhetsz. Ha jól megy a géped vele akkor mindenképpen csapj rá.
-
J.J. András
őstag
válasz
J.J. András
üzenetére
bazze, valami admin, vagy házigazda kivenné ezen egetverő helyesírási hibát a #245-ös hozzászólásomból: ''...SDRAMok, halottál ....''
köszi előre is! -
Cane
őstag
válasz
J.J. András
üzenetére
Na tehát a 400-as ram fut:
vagy
333-on 5-2-2-2 időzítésekkel, akkor memória olvasása 2460Mb/másodperc
(jobban húzni asszem nem már lehet)
vagy
400-on 5-3-3-3 időzítésekkel, akkor memória olvasása 2216Mb/másodperc
(jobban nem tudtam húzni az időzítést, mert be sem jön a bios)
Miért nem megy a 400-as ram nagyobb olvasási sebességgel? Kell neki még egy kis powa netán?! -
napocska
tag
válasz
J.J. András
üzenetére
A chipek adatszélessége nem befolyásolja ezt, mivel 16 bit kiolvasásakor egyszerre cimzed meg a 4 bit széles chipeket, igy ugyanakkora érkezik a 4*4bit mint a 16.
Az egyes tipusok között nagyon kis eltérések vannak, de sokkal döntőbb az hogy a 16 kimenet 16 kimeneti meghajtót jelent. Ez nagyobb lehetőséget arra hogy az egyes adatbitek időzitési pontossága eltérjen, azaz egymáshoz klpest elcsuszva jelenjenek meg. Igy a legkevesebb probléma általában a 8 bit széles IC-kel van, már csak azért mert a 4 biteseket nem minden memóriavezérlő szereti. Ugyanis ott eggyel több oszlopcimet kell kiadni. (Ok: sorcimek száma fix, igy ha egyszerre több bitet tucc egyszerre kiolvasni , akkor kevesebb oszlopcim kell, mert kevesebb az egyedileg cimezhető bit, remélem érted mire gondolok) -
J.J. András
őstag
válasz
J.J. András
üzenetére
Guru= Napocska
-
napocska
tag
válasz
J.J. András
üzenetére
mail ment, nehogy tul offtopik legyek.
-
napocska
tag
válasz
J.J. András
üzenetére
Mondom, a matek... egy kicsit szenvedtem mire mindent kifilóztam, addigra viszont nem tünt fel hogy 512MB...de annak örülök hogy érted a lógikát

-
napocska
tag
válasz
J.J. András
üzenetére
És az AGP apertura mérete nálad mennyi?
-
napocska
tag
válasz
J.J. András
üzenetére
Ha négy IC van csak az egész modulon, akkor azok kénytelenek 16bit adatszélességüek lenni, hiszen ahogy tudjuk, a memóriabusz szélessége 64bit.
De az egész kavarás azon is mulik, hogy egy vagy kétoldalas moduljaid vannak. Ugyanis a két oldal külön külön 64 bites. A DIMM slot ugyanis képes a két oldalt külön kezelni, igy a modulgyártók jobban kavarhatnak...
Tisztázzuk először a jelölést:
Legyen a megabit Mb vagy M, a megabyte MB.
Szemléltessünk:
Egyoldalas modul esetén 8 darab 16Mbx8 IC kell = 128MB
Kétoldalas modul esetén oldalanként 8 darab 8Mbx8 IC kell.
DIMM0 DIMM1 TotalMemory
0 4x(4Mx16)S 32MB
4x(4Mx16)S 0 32MB
4x(4Mx16)+2x(2Mx32)D 0 48MB
4x(4Mx16)S 4x(4Mx16)S 64MB
8x(8Mx8)+4x(4Mx16)D 0 96MB
8x(8Mx8)D 0 128MB
8x(8Mx8)D 8x(8Mx8)D 256MB
S:single sided, D: double sided
A 815EP chipkészletre vonatkozó táblázatot másoltam ide, csak a te kedvedért
Igy kiderült, hogy valóban egy kettes faktort elnéztem, a 128MB ugy jön ki ha 16darab 16Mx4 IC van a modulra szerelve. Matek...
Namost Yutani mester 512MB modulja ezek szerint 4x(32Mbx16)S lenne? Vagy
4x(16Mbx16)D? -
napocska
tag
válasz
J.J. András
üzenetére
S lőn világosság...
A x4 nem 4-szeres, hanem 4 bites...semmi köze a sebességhez! A 128 megabitet fel tudod osztani ugy hogy egyszerre 4, 8 vagy 16 bit legyen kiolvasva. Ezt szokták 32Mx4, 16Mx8 és 8Mx16 jelöléssel illetni. Mivel itten tömörülnek a szagértők igy csak x4, x8 illetve x16 jelölésről beszélünk.
Következmény:
Mivel a memóriabusz 64 vonalból áll, igy 16 darab 32Mx4, 8 darab 16Mx8 vagy 4 darab 8Mx16 chip kell egy modulra. Azaz ebben teljesen igazad volt.
A x16 chip-eket elsősorban a SODIMM modulokra teszik, amik a notebook-okba illenek, mert igy kisebb helyet foglalnak.
Ismét ajánlom a Micron-os adatlapot, a legelső oldalt. Az adat a DQ jelölésű lábakon jön-megy. Az adatlapon láthatóan ebből 4, 8 vagy 16 van. Ezt jelenti a x4,x8 és x16. -
napocska
tag
válasz
J.J. András
üzenetére
1. Az egyoldalas modulnak csak az egyik oldalán vannak IC-k
2. A 168 pin az adat és vezérlőjelek összessége (meg rengeteg táp és föld), de a boltban ugy kérd ahogy az alaplap kiskönyvében meg van irva. Ha meg van...
3. Ez az amit nem értek! Akkor miért mondja a 815EP specifikáció hogy nem jó a x4? Bár várjunk csak, ez lehet megmagyarázza hogy miért volt jó a 512 Mb modul, holott a specifikáció szerint csak 256Mb a max modulméret amit kezelni tud. Igaz, azoknak x8 és x16 moduloknak kell lenniük. Na majd Yutani elmondja hogy mi a helyzet...
A x8 és a x16 az jelenti, hogy az IC adatbuszának szélessége 8 illetve 16 bit. Mivel a DIMM modulok adatbusza 64 bites, igy 8 vagy 4 IC kell egy modulra (plusz 1 ha ECC modul). -
napocska
tag
válasz
J.J. András
üzenetére
Nekiálltam egy kis áttekintőnek (ami egy része a georgeterrornak igért anyagnak) de az a piszok kölyök tegnap is fél 1ig randalirozott, ugyhogy csak 1 ábrát sikerült befejeznem...
Mindenestre ha addig is van valami jó kis kérdésetek, ne habozzatok feltenni. -
napocska
tag
válasz
J.J. András
üzenetére
Tényleg fáradt voltam, Windows kellett ujrahuzni. De most frissen és üdén pontositom a saját hülyeségeimet:
1 A SIMM és DIMM foglalat olyannyira eltérő, hogy csak endkivül hozzáértő boltosok (meg én 4 óra alvás után) tudná felcserélni őket.
Nézzetek linket jól:
http://www.crucial.com/library/memorymodid.asp
2. Ha a SIMM modult nem párban alkalmazod, a gép nem indul el.
3. Ha a rendszer kevesebb memóriát ir ki mint amennyit beletettél az a memóriavezérlő hibája (inkompatibilitása).
Az értelmesebb hozzászólásaim hosszabb alvás után születnek. Ebből az a tanulság hogy az agyam mint a csecsemőké, napi 10 óra alvással müködik jól (?), de lehet nem kellene ennyire önkritikusnak lennem... -
napocska
tag
válasz
J.J. András
üzenetére
Dual megoldást a chipkészlet alapján tudod kitalálni (Granite Bay és nForce2). Az nForce2 két független 64bites vezérlőt tartalamaz. A GB ha jól értettem akkor egy 128 bitest. Az nForce2 arbitrálással kezeli a 2 modult, azaz nem kell egymásra várniuk. Igy gyorsul az elérés. Pl. mialatt az egyiknél a latency miatt várunk, addig a másiktól jöhet az adat.
-
travis
tag
válasz
J.J. András
üzenetére
András, ne viccelj! Naná, hogy jó kedvem van! 512 SDRAMmal tudok mostmár passziánszozni!

Mivel még mindig RAm-okról beszélgetünk, felvetődött a kérdés: érdemes pl. nem ''húzott'', nem agyongyötört konfignál RAM hűtésben gondolkodni? Érdemes ''szendvicsbe'' (bár engem inkább két lapsajtra emlékeztet) vágni a RAMokat? A videókártya memóriára meg ragasztani (patex, csiríz) hűtőbordákat? Vagy ez:
a; jó üzlet a gyártóknak?
b; nem látható optikai tuning? (ööö, ez paradix?)
c, ''over fan''-ok nélkülözhetetlen eszköze, hogy 12 óra fps-ezés után ne tudjanak reggelire tükörtojást sütni a ház tetején?
A korán kelőknek: jó reggelt!
A későn fekvőknek: jó éjt! -
travis
tag
válasz
J.J. András
üzenetére
Mostanság melóba is úgy járok, hogy hurcolom magammal az alaplap felhasználói kézikönyvét, ill. kb. 1 méterre van tőlem egy nyomatatott aida riport...

Az f7-hez tartozó funkció nálam: Optimized Defaults.
De a lényeg az, hogy gyógyító funkció, az userrel szemben....
Hajra: végy egy 5 literes kondért: apróra zúzott fifa 2003 cd morzsalékot kever össze 2 tubus ''valentína'' extra erős zselével. Folyamatos keverés melett késhegynyi hűtőborda reszelékkel csomómentes elegyet érünk el. A csomómentes elegyet arányosan oszlatjuk szét a fej bőrén. Fejmérettől függően mogyorónyi - almányi anyaggal. A ház oldalát leszerve hozzáférhetünk a tápkábelekhez. Blankoljuk le egy jó centi darabon!
Egy ízléses, ''pink'' színű vizeslavorba állva erőteljes mozdulattal markoljuk meg a csupasz vezetéket! Kész! Ezután nyugodtan mehetünk az utcára, abban a tudattal, hogy a LEGdivatosabb frizurát MI viseljük.
Göndör haj esetén: a művelet után, a megmaradt hűtőventillátort kiszerelve, üzembe helyezve érhetjük el a kétszázhússzalbukósisaknélkül fantázianevű frizurát!
remélem nem voltam off....;) -
travis
tag
válasz
J.J. András
üzenetére
Üdv András!
Award 6.00 bios: advanced chipset features option/Agp & P2P Bridge controll:
nemes egyszerűséggel nyomtam egy F7-et, load optimized, és taram!
Hiányos tudásommal azt mondanám, hogy az agp apertura size volt rossz értéken. Nem tudta a geforcom megfelelően kezelni a ramot. Bár azt nem értem 1db 256mb esetében miért tudta, 2 db. esetében miért nem. Ez örök homály marad számomra, de mint mondtam a fifa 2003at többre tartom, mint azt, hogy megértsem, milyen kifacsart logika szerint dolgozik a videókártyám. ( hörk-pö! annyuk, hozad má a gumcsizmámat, mék a disznyókat ötetni!HÖ! )
D
amúgy meg elterveztem, hogy elkezdek lassan újítani, pl. egy amd (1800-2000) xp-t, terhelhetőbb, rugalmasabb, izmosabb alaplap, meg hozzá valami jó minőségű ddr, minél gyorsabb ram-ot néztem ki, de szeretnék egy komolyabb árzuhanást kivárni. Pl. ha bejönnek az ''új'' alaplapok, ill. amd v.s. intel verseny, procik, oszt a ''régit'' ócsóbban árulják. Lehet, hogy rosszul tervezem, de ha jól gondolom, ez várható a közeljövőben.
) -
realist
őstag
válasz
J.J. András
üzenetére
nf7-s->tudja
aida nem, más ötlet esetleg? -
realist
őstag
válasz
J.J. András
üzenetére
jól látod a helyzetet!

a kérdéshez nem akarsz hozzászólni…?
még egy apróság azt hogyan lehet megállapítani, hogy a memóriák dualban mennek vagy sem? -
napocska
tag
válasz
J.J. András
üzenetére
Hurrá!
-
travis
tag
válasz
J.J. András
üzenetére
Szia András!
1 hét, 5 fórum után lehetséges, hogy ez maradt végső válasznak.
Ez nem jelenti azt, hogy lemondtam arról, hogy tovább próbálkozzak.
Mindenesetre altenatíva lehet ez a megoldás. Nyomtatom az aida tesztet, és hétköznap megnézem mi a helyzet.
Természetesen továbbra is szivesen várok bármilyen ötletet!
1; ezek is GAGYI RAMok!
2; a siker kelleni fog!
Sziasztok!
-
travis
tag
válasz
J.J. András
üzenetére
Üdv András!
Oké, oké!
De te is így lehettél gondolom, mint én: próbálkoztál, keresgéltél.
Természetesen már én is elgondolkodtam az elkerülhetetlenről...
Sznip-sznip...
Csupán szeretnék minden hiba-kiskaput becsukni.
Ezért is kerültem erre a fórumra, ahol kifejezetten segítőkészek voltatok.
Egyszer már volt bolti RAMcsere, de már akkor is gyanakodva pislogtak, hogy '' 'mé nem jó?''.
Van egy olyan sanda gyanum, hogy nálamnál többet tudnak a gép lelki világáról, de úgy ''vettem le'', hogy ilyen problémával nem találkoztak, s szerintem nincs eszük hozzá...Bár lehet, hogy rosszul itéltem meg azt a rosszarcú fiatalember, aki eladónak nevezte magát....
-
napocska
tag
válasz
J.J. András
üzenetére
Video Memory CacheMode:
USWC(uncachable, speculative write combining) is a new cache technology for the video memory of the processor. It can greatly improve the display speed by caching the display data. You must set this to UC(uncachable) if you display card cannot support this feature; otherwise your system may not boot.
Asus alaplap leirásból másolva.
Szóval az USWC biztos jobb, de lehet hogy fagyni fog a rendszer...
A többihez nem tudok hozzászólni (SDRAM Page Closing Policy és SDRAM Data Driving Mode nem hinném hogy huzás szempontjából nagyon sokat számitana), ki kell próbálni... -
travis
tag
válasz
J.J. András
üzenetére
Üdv András!
Azért vágtam be az Aida riportot, mert nem értek profin a számítógéphez, hardverhez!
2,5 memtest, aida tesztek után megrágom a lábujjam, ha valami ''mechanikus'' hiba van.
Ha jól emlékszem, 8x32MB a lapka/modul.
Külön-külön mennek....Ez kizárhatja, hogy hiba legyen bennük?
Szóval külsőre ugyanolyan. Belsőre meg hát az a frissítés...
Két dolog biztos: 1: fiu vagyok.
2: nagyon pipa vagyok azokra a ''+%/=@#>># ramokra!
Már próbáltam BIOSt állítani, drivert tölteni, mindent...de semmi...
Lehet manuálisan állítani azt az önfrissítési rátát?
Köszi, sziasztok!
Aktív témák
- ASUS TUF Z790-PLUS WIFI garival, mindennel, dobozos újszerű, PCIe gen5
- Dobozos új MSI B650 GAMING PLUS WIFI 6E antennával, io shielddel, garanciával
- Dobozos Z790 AOURUS ELITE AX PCIe gen5, újszerű gyári antennával garival
- Új, felbontott Kingston FURY 32GB (2x16GB) KIT DDR4 3600MHz CL18 Beast Black - 10 év bolti gari! -
- ÚJSZERŰ MSI PRO Z790 A MAX WIFI 7 PCIe gen5
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3881
- Lian Li LCD-s 360mm-es vízhűtés akciós áron eladó!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4013
- 0perces! Samsung Galaxy Book5 Pro 360 2in1 Core Ultra 7 256V 16GB 1TB 16" WQXGA+ AMOLED TOUCH 1évgar
- PlaySation 5 Slim // Bontatlan /// 27% Áfás
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

(most az alaplapom a hülye, de lehet, h váltok vagy MSI K8N Neo-ra vagy Abit NF8-ra. sajnálom itthagyni a Gigabyte-ot, de az idegeimre megy az összes hülyesége!
)

D
)
Sznip-sznip...