Hirdetés
- Gaming notebook topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OLED TV topic
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
fudi2002
üzenetére
Köszönöm, ezt fogom tenni, tesztelem az SSD-t is, meglátjuk, mit dob a gép.
Jó lenne, ha tudnék szerezni próbára egy csere alaplapot, majd körbekérdezek a barátok között, hátha valakinek van elfekvő.
Karácsonyig meló ezerrel, majd ott lesz egy hetem játszani vele.
Nagyon köszönöm a segítséget, én most kidőlök, mert reggel megyek Budaörsre, kéne kicsit aludni is. Bocsi, hogy kissé offoltam a topikot, ha gondolod, töröld nyugodtan. Jó éjt! -
válasz
fudi2002
üzenetére
Elvileg nem is biztos, hogy érintett, i3 13100, és azt írják, hogy a 65W TDP, és afeletti procik érintettek, de nem tudom. Gyanúsak voltak a teljesen random hibák, hogy Bitlockeres meghajtóról a kimásolt cuccok egy része használhatatlan volt, vagy, hogy másolás közben nem lehetett néha használni a gépet annyira laggolt, vagy másolt 300 megával, majd leesett az egész 1 megára, aztán egyszer csak újra beindult.
Chrome percekre megállt, Feladatkezelő nem jött be, majd mintha valami magához tért volna a háttérben és minden ment tovább.
Néztem az eseménynaplót, de mindig más alkalmazás, vagy háttérfolyamat döglött meg, nem volt mihez kötni a hibát, ezért gondolok procira. Viszont, a klasszikus kékhalál, ami memória hibára lenne talán jellemző, egyszer sem volt. -
válasz
fudi2002
üzenetére
Feltámadt!!!

Azt csináltam, hogy mindent kivettem, lehúztam a gépből, ami nem létszükség, teljesen áramtalanítottam, kivettem a CMOS elemet egy 5 percre, és visszaraktam minden RAM modult alapra, A2, B2. Aztán áram, CMOS clear, és indít. És egy kicsit kesszegett, majd elindult. BIOS bejött, úgy tűnik minden rendben.
Nagyon köszönöm a segítséget.
Raptorral még nem tudom, mi történt pontosan. Már régóta dobált random hibákat, fagyásokat, leomlásokat, volt, hogy meghalt Windows boot közben. Olvastam az Intel raptor lake túlfeszeléséről, úgyhogy szeptemberben feltettem a legfrissebb BIOS-t, visszavettem a proci teljesítményét, de nem szűntek meg a problémák teljesen, bár volt hogy két hétig nem jelentkezett semmi anomália.
Aztán kedden este, pont amikor le akartam kapcsolni, kifagyott a Word... Ctrl+Alt+Del, de a feladatkezelőig már nem jutottam el, megfagyott minden. Akkor már elég fáradt voltam, kinyomtam a gépet, és annyi volt. Szerdán meg bekapcsolás után a BIOS még lefutott, majd a Windows megállt töltés közben. Reset után bejött a BIOS. Visszatettem mindent alapra, restart, és újra bejött a BIOS, megint újraindítottam, de megint BIOS. Kikapcs, majd restart, BIOS lefutott, de megint fekete képernyő Windows töltés közben. Ezt még párszor eljátszotta, egyszer eljutott a Windows a szerviz menüig, de ott egy klikk után megállt minden. És itt feladtam. Van egy elég egydi Barco videokártya a gépben a leletező monitorhoz, nem akartam kinyírni a sok ki-be kapcsolgatással, mert elég drága.
Most kell egy működő gép, aztán majd játszok vele, másik SSD, új Windows, aztán meglátjuk mi lesz. Egyelőre nem tudom, hogy a proci haldoklik a rossz feszültség szabályozásból adódó túl gyors degradáció miatt, vagy esetleg az alaplap, vagy SSD hiba van, vagy csak simán leomlott a Win. Ez majd nyugisabb idők játéka lesz, karácsony körül. Jó lenne, ha lehetne belőle egy tartalék gépet csinálni, de majd meglátjuk. Így eladni, hogy nem 100%, nem fogom, még alkatrészenként sem. -
válasz
fudi2002
üzenetére
Köszönöm a segítséget, 10 perc után is csak fekete képernyő van.
Ahogy nézem, a lap talán működik, mert a ventik pörögnek, és indításkor egy pillanatra felvillan a CPU LED, majd kialszik, aztán felvillan a DRAM LED és égve is marad.
Holnap megpróbálok valami kompatibilis memóriát szerezni (bár itt Győrben ez érdekes futam lesz), aztán újra próbálom.
Ha továbbra sem, akkor szégyen szemre el kell vinnem szervizbe a gépet, mert egyszerűen nincsenek cserealkatrészeim, nem tudom kitesztelni, mi a rossz. Amióta nem szerelek napi szinten, csak az van nálam, amit megrendelek, és nem tudok játszani a komponensekkel.
Egyébként, én voltam a hülye, mert meg kellett volna néznem, mi kompatibilis az alaplappal. Ez egy munka gép lesz, leletezni fogok rajta, mivel a másfél éves Raptor Lake szerdán megdöglött, és hétfőre elő kéne állnom valamivel, hogy tudjak dolgozni... Nem is kellett volna tuning memória, már nem játszom. Csak úgy voltam vele, hogy az AMD mindig is érzékeny volt a RAM tempóra, ez a KIT meg jó árban volt, jó teljesítményű, így lecsaptam rá... hiba volt.
-
válasz
fudi2002
üzenetére
2-3 percig, az alatt nem volt semmi változás.
Intelnél amikor váltogatta a beállításokat, ilyesmi, akkor kikapcsolt, újraindult. Próbálkozott, majd ismét kikapcsolt, újraindult, és egyszercsak feltámadt.
Itt nem volt semmi ilyesmi. Bekapcsoltam, kigyullad a piros LED az alaplapon, ami a DRAM hibát jelzi, és annyi. Utána nem történik semmi.
Utolsó AMD-m Phenom II 955 BE volt, nem tudom, ennek hogy kéne viselkednie.
Lehet érdemes lenne kicsit hagyni kűzdeni? -
Sziasztok!
Segítsetek egy kicsit, légyszi.
Adott egy Gigabyte B650 Eagle lap, 8500G procival. Zsír új, most raknám össze a gépet. Vettem hozzá 2x8 GB Fury 6000 CL30-as memóriát (kf560c30bbek2-16). Gép összerak, indít, feke képernyő. Alaplapon világít a DRAM hibát jelző LED. Próbálgattam a modulokat, foglalatokat, CMOS clear, mindig ugyan az az eredmény.
Megnéztem az alaplapi dokumentációt, ahol kb. 150 féle 8 és 16 GB-os Fury modul fel van sorolva a honlapon, mint támogatott, de ez az egy nem (CL30-as modul egy sincs). De olyan szinten, hogy a KF560C30BBEK2-16 nincs, de a KF560C36BBEK2-16 és a KF560C40BBEK2-16 már ott van.Komolyan akkora marha nagy különbség van a CL30, és a CL36/40-es modulok között, hogy azzal amit vettem meg sem nyikkan a gép? Érdemes megpróbálkozni a kompatibilitási listán szereplő modullal (holnap valahonnan levadászni egy KIT-et), vagy kezdjek el másfelé keresgélni, mert ennek így azért a BIOS-ig el kéne jutni, ha hivatalosan nem támogatott, akkor is?
Régen raktam már össze gépet, akkor ez még nem volt jellemző, hogy földbe áll a technika egy hivatalosan nem támogatott modultól.
Köszönöm, ha segítetek. -
KINGSTON - HyperX 2048Mb DDR2 1066MHz CL5 KIT erről a RAMról mi a véleményetek?
22600 pénz. Tudom, hogy lehetne Crutial, meg Super Talent, de jelenleg ezt találtam iPon-ban.
Vagy még Alienben láttam pár jobbnak tűnőt:
Geil 2048MB 1066MHz Black Dragon /2x1024MB Kit/ (GB22GB8500C5DC) CL5 21000Ft
Geil 2048MB 1066MHz Ultra /2x1024MB Kit/ (GX22GB8500C5UDC) CL5 20000FtHa van valami jó hely a Keleti, vagy az iPon környékén, ahol lehetne más ramot venni, akkor egy webcímnek örülnék. Jelenleg kb. ezeket a boltokat ismerem Pesten, és mindenhol ilyenek vannak kb. ennyiért... Netről rendelés meg problémás, mert nem tudom mikor átvenni.
Köszi.
-
válasz
Ősember
üzenetére
Igazából arra gondoltam, hogy a Black Dragon kifejezetten olcsó a többihez képest, mert az 14k körül van, a többi meg 20k körül. A jót meg abból gondolom, hogy ajánlottad, és mivel olyan RAM kéne, amivel egy 6550-et ki lehet hajtani olyan 3,2 Ghz körülre, és amivel ezt meg lehet csinálni, azok a RAMok jók.
Geileket pedig azért írtam, mert körbenéztem ismertebb pesti cégek honlapjain, és ezek voltak listán, elérhetők. Vennék én jobbat is, ha van, főleg, ha még olcsóbb is...
Egyébként THX az infót. Nagyon süti a LED a traceren... csak tök felesleges.

-
válasz
Laraxior
üzenetére
Ok. THX.
Már szűkül a kör...
Alienben néztem:
Geil 2048MB 800MHz Black Dragon Dual /2x1024MB Kit/ (GB22GB6400C4DC) 800MHz,CL 4-4-4-12 13 470 Ft Ez miért ilyen olcsó, ha jó???Geil 2048MB 800MHz EVO ONE Dual /2x1024MB Kit/ (GE22GB800C4DC) 800MHz,CL 4-4-4-12 3 év garancia 19800 Ft
HVK-n
DDR-2 2048Mb /800 KIT EVO Series 800 CL4 21000 FtKingston HyperX DDR-2 2048Mb /800 CL4 KIT 19800 Ft
JPC
Geil PC2-6400 DDR2-800 Ultra GX22GB6400UDC 2*1 Gb 14400 FtA4
Corsair - 2048MB 800MHz TWINX KIT CL4 DHX 16000 Ft
Kb. ez a felhozatal...
Tuningra melyik lehet jó? Hallottam olyat, hogy DS3 és Kingmax a nyerő. Valszeg 6550-hez kéne, szal tuninghoz kell a teljesítmény. Több pénzem nincs rá sajna. Vidéki vok, de Pesten fogom megvenni a gépet. Ezek a legjobb árak, amiket találtam. Vidéken vagy nincs, vagy marha drága.Thx.
-
Üdv!
Épp gépvásárlás előtt állok, és nem tudom, milyen RAMot vegyek...
A konfig valszeg P35-DS3, 6750/8200, 8800GT 512 Mb lenne, és a cucc játékra kéne.
Tuningolni szeretném természetesen, olyan 3.2 Ghz lenne az optimális cél, 8200 esetén olyan 3.5 körül.Amit eddig néztem, és tetszik, az az A-Data Vitesta Extreme 2 giga 800+ CL4 22k-ért.
Más 5letem eddig nem volt, ugyanis eléggé belekeveredtem sok gyártó típusaiba.Olyan 22k lenne rá.
Kell nézni azt, hogy 800/1066, meg hogy CL4/CL5, és még mit? Mennyi különbség lehet azonos órajelű azonos időzítésű RAMok között tuning szempontjából? Ami megy CL4-et 800-on, azért az elég nagy eséllyel megy CL5-ön 1066 felett nem?
Köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hardcore café
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Tesla topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Gaming notebook topik
- Spórolós topik
- Motoros topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Bekeményítenek az ügyfelekkel szemben a memóriagyártók
- További aktív témák...
- Corsair DOMINATOR PLATINUM RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 - XMP - 99 hó garancia
- Crucial Pro 64GB (2x32GB) DDR5 6400MHz CL40 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Corsair VENGEANCE 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Kingston FURY Beast 64GB (2x32GB) DDR5 6400MHz CL32 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Kingston FURY Beast 32GB (1x32GB) DDR5 5200MHz CL40 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Vásárlunk iPhone 12/12 Mini/12 Pro/12 Pro Max
- MacBook Pro 16" M1 Max 64GB / 2TB / magyar / 27%-os ÁFÁS
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Zalman T4 Plus Cooler Master 650W
- Lenovo T14 Thinkpad Gen3 WUXGA IPS i5-1245U vPro 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Gamer egerek és billentyűzetek kitűnő árakon!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Jó lenne, ha tudnék szerezni próbára egy csere alaplapot, majd körbekérdezek a barátok között, hátha valakinek van elfekvő.