- Vezetékes FEJhallgatók
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Azonnali fotós kérdések órája
- Hardverkemping június végén
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ranger^41
aktív tag
-
S*Tom*
aktív tag
Megvárom a következő e-mailemre a válaszukat hátha végre hajlandók elküldeni az RMA számot meg a postázási címet, másról már nem tudok beszélgetni velük, sikerült letisztázni, hogy a ram rossz és nem én unatkozom. Gari után megy eladásra, ez végleg megadta a lökést, hogy konfigot cseréljek. Köszi a választ!
-
04ahgy
nagyúr
Igazából a P5K és a P35-DS3 (és tsai) között nagy különbség, hogy előbbi igen válogatós a RAM-ra. A Corsair azonban mesés kompatibilitással rendelkezik, nem hiszem, hogy lenne probléma.
De ha mégis van, az úgyis hamar kiderül, akkor 3 (8) napon belül visszaviheti a memóriát, legtöbb helyen visszaveszik, ha nincs lelakva. Szépen megmondja, hogy sajnos nem kompatibilis a lapjával. Itt az aprón meg alap dolog a próbagari.
HGyu
-
E1even
senior tag
Szia!
Megcsináltam, de ez sem segített.
Mindig akkor csinálja mikor beállítom az XMP-re (utána egyáltalán nem engedi bekapcsolni a SpeedStep-et). Ha nem állítom be, akkor minden frankó, de a RAM csak 1333 MHz-en működik.
Ugyan ezt csinálta az előző lapomban is a Corsair (P7P55D Premium), a G.Skill pedig abban is ment simán. -
04ahgy
nagyúr
Nem is a fesszel volt a bajom. A saját Low-Voltage Platinum kitemmel van a bajom. AMD-vel 1333/CL8 alatt nem hajlandó elindulni sem. Semmit nem csinál, D5 POST kódnál megáll a boot. És több lappal, több procival is csinálja. Phenom II C2 Deneb, Phenom II C3 Deneb, Athlon II C2 Regor, Phenom II Thuban... Asus, Asrock és Gigabyte lapban is kaki, tehát valahogy a CPU nem tudja meghajtani, ráadásul a memória fos-sága miatt. 1333/CL9 és CL8 memteszt hibátlan AMD-vel is napokig.
Ugyanezen AMD rendszerek szintén hibátlanok. Corsair Dominator megy 1600/CL7-8-7-21 @ 1,9V. Crucial Ballistix megy bennük 1333/CL6-6-6-15 @ 1,66V és 1600/7-7-7-18 @ 1,66V. A rendszerek tehát képesek a CL6-ra, CL7-re, 1600MHz mellett is.Az OCZ Platinum Core i7 Bloomfield mellett lazán megy pöccre a névleges 1,65V 1600MHz CL6-8-6-24 értékeken. Elsőre indul, 3 nap memteszt hibátlan.
A Crucial és a Corsair miért tud olyan memóriát gyártani, ami intel és AMD gépben is üzemel rendesen, az OCZ miért nem tudja megtenni ugyanezt?
HGyu
-
Tatejkas
tag
"If you buy very high speed memory (1600+), the AMD board is likely to set it to 1333 MHz by default. You can manually set the memory speed in BIOS to match the memory you bought (assuming the motherboard goes up that high).
Only the newest Intel motherboards recognize RAM speeds > 1333 MHz, and only on memory modules with the XMP feature. XMP modules will work fine on AMD systems, but they can't pass the settings on to the motherboard automatically."
Ezt találtam.
-
Tatejkas
tag
Köszönöm a segítséget.
Akkor kipróbálom. Végülis az XMP arra jó hogy a memória az alalappal beálítja magát, legalábbis vmi ilyesmit olvastam. Tehát ha van egy 1600mhz ocz intel XMP memória akkor azt az amd alaplap 1333mhz-en fogja futtatni és nekem kell manuálisan beállítani a biosba. Elméletileg. 1.67-ről indul adjak neki 1.8-at vagy hagyjam 1.67-en? Azt szeretném tudni, hogy ténylegesen milyen beállításokat kell végeznem, hogy menjen. Tuningolni most nem akarok, csak fusson normálisan.
Köszönöm
-
04ahgy
nagyúr
Óvatosan. Amennyiben erről a RAM-ról van szó [link], akkor hangsúlyozzák, hogy speciálisan az intel P55-höz lett tervezve (Lynnfield). Tapasztalatom alapján az ilyen OCZ-k nem hajlandók a névleges érték közelébe sem menni. Elég a postjaimra rászűrbi, és kicsit visszaolvasni. CL6-8-6-24 1600MHz Platinum Low-Voltage.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Persze. A lényeg csak annyi, hogy alapfeszen a limit 1,65V. Tuningolt és feszemelt CPU-val az arány eltolódik, és magasabb feszültséggel is használható a RAM kvázi biztonságosan, degradáció nélkül. Én azt mondom tehát, hogy egy 1,1V ---> 1,35V uncore, QPI és 1,2V ---> 1,45V CPU feszemeléssel, a nem feszemelt arányokat figyelembe véve, kis biztonsági tartalékot ráhagyva a SOA (Safe Operation Area) kitolható egészen 1,8V memóriafeszültségig.
Tehát ha van valakinek egy amúgy bitangjó RAM-ja van, 1,8V névleges feszültséggel, annak nem létszükséglet lecserélni.
A fent leírtak pesze nem készpénznek veendők, aki emiatt szétsüti a processzorát, így járt. Tessék mindent alapfeszültségen hagyni!
HGyu
-
ro_bert17
őstag
Írtam, hogy a postot sosem látom. Azt hogy lehet megfogni?
Egyébként a deszka.
Nem mai, szóval VGA nincs is rajta. Így nincs ami levegyen memóriát. Ami tényleg érdekes, hogy a siw és társai jól látják.
Azt nem értem, mivel közöl más infót az alaplap a siw felé, mint az XP felé? -
04ahgy
nagyúr
Off-ba teszem, nehogy a fa közt ne látszódjon az erdő. Ergo, hozzászólásom félreértelmezése által valaki újonc, kevésbé témában jártas egyén megfeszelje a RAM-ját.
Intel memóriavezérlő. Alacsony feszültségen jár, 1,1-1,2V-on. A High-K technológia miatt érzékeny a magas feszültségkülönbségekre. Tehát nem a feszültség, hanem a különbség nagysága az ártalmas. Ha az alapfeszültséghez képest megfeszelt uncore és QPI-vel van dolgunk, bátran lehet többet adni (óvatosan) a RAM-oknak, az IMC károsodása nélkül...
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Úgy fogalmaznék, hogy egyszerű menüpont átállítással 1600MHz-en próbálja a lap (CPU-IMC) hajtani, de nem biztos, hogy menni fog. Az 1333MHz a garantált, az is csak bizonyos megkötések figyelembevételével. Lásd: AMD hivatalos specifikációk az Athlon II / Phenom II IMC-re vonatkozóan. Az 1600MHz + AMD pusztán as is, tapasztalati alapú. Persze, ha megy neki, akkor öröm és bódottá.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
És akkor a "fagyós" Elpida chipes Kingston 1333/2G modulokról még nem is beszéltem. Memteszten nem hibázott, csak szimplán, oprendszer alatt fagyott...
proximus: a win7-et már úgy tervezték, hogy bizonyos ésszerűségeken belül próbálja kitölteni a rendelkezésére álló teret (itt RAM ugyebár). Így pont azt éri el, amit te is tapasztaltál: mire használni kell, az adott rendszerkomponens már a RAM-ból indul, ahova előre betöltötte magának. Ezért olyan "pazarló" a RAM-mal, de csak látszólag.
szbptr: kicsit általánosítanám Qru nagyúr tanácsát. az IMC-s procik korában ugyan hagyjuk figyelmen kívül, mit ír a gyártó az alaplapjára, meg "mit lehet a BIOS-ban beállítani".
Intel hivatalos specifikáció szerint a Bloomfield procik 1066MHz-es DDR3-at kezelnek. 1333MHz-eset sem! Természetesen ott a triple channel üzemmód, ami miatt a sávszélesség eszméletlen. Akármilyen 2100MHz-et firkantó lapba is teszed a cuccaid, a proci kezeli a RAM-ot, és mehetsz panaszkodni bárhova, Intel bácsi csak 1066MHz-ről beszélt. 1800-1866MHz-nél többet csak nagy szerencsével fogsz elérni, és jókora melegedéssel.
AMD esetén 1333MHz a hivatalos, és ott is szépen le van írva, official AMD közleményben, hogy több bankos memóriaszervezés esetén a stabilitáshoz még 1333MHz RAM órajel esetén is szükséges lehet a CPU NB feszültségének emelésére. Nekem például eddig Corsair és Kingmax RAM-ok egy-egy konkrét példányát kivéve semmilyen más márkájú (GEIL, OCZ, Kingston, Patriot) nem ment még 1600MHz-en memteszt hiba nélkül DDR3-as AMD procikkal, ami egy EP45T-Extreme (LGA775, északi hídban levő MC-es lap) esetén mind-mind hibátlanul ment 1600MHz-en, sőt felette. Nem csak egy lappal, hanem MSI-vel, Gigabyte-tal és AsRockkal is próbáltam, Sempron 140, Athlon II X2, Athlon II X3-4, Phenom II X3 (C2) és Phenom II X4 C2-C3 steppingű procikkal is. Talán a mostani Thubanomról elmondható, hogy bőkezűbben bánik a memória megahertzekkel...HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Igen, tapasztaltam. Párja a GEIL, ami meg atomszar lett DDR3 vonalon. Bármely IMC-s CPU-val inkompatibilis lehet, ha nincs szerencséd, az AMD-t meg mégannyira sem szereti.
Corsair, és a jó, olcsó Kingmax is bizonyított.
Nem nagyon van még probléma szerintem Buffalo, Apacer, A-Data, Transcend, TwinMos, TakeMS, gyári eredeti Samsung, CSX, SiliconPower, PQI memókkal sem. Már csak azért is, mert ezek legtöbbször Samsung, Infineon, vagy Micron chipeket vásárolnak.
A nagy márkák közül is csak az OCZ ami az utóbbi időben rendetlenkedik, kezdve a DDR2 ASUS lapokkal való inkompatibilitásától, a DDR3-as tapasztalatok folytatásáig.
A GEIL csak a DDR3-as szériák óta ilyen fos.Patriot, TeamXTREEM, Mushkin, SuperTalent, Corsair, Crucial, valamint G.Skill memóval nekem sem volt rossz tapasztalatom a nagy tuningmárkák közül...
A Kingston legendás minősége is visszaesett az utóbbi időben...
HGyu
-
Silentfrog
veterán
köszi a választ.
1 gb os a videokártyám,ha mellé rakok 1 gb memoriát akkor még jo lesz,mert ha jol tudom 4 gb memoriát tud kezelni az xp.
Kaptam jogtiszta,win 7 64 bites op.rendszert ,de sajnos az Items tipusu hibrid tv kártyám hangja pattog a müsor alatt,és semmilyen modon nem tudom megoldani ,hogy elmuljon.
Pedig kérdeztem mindenhol,felraktam rá a létező összes drivert.
Ezért nem tudom használni a 64 bites rendszert. -
04ahgy
nagyúr
Qru, barko: meglepve olvasom, mennyire örültök a CRS ---> OCZ cserének. Ennyi gond van manapság az OCZ-vel?
Azt tudtam, hogy a Corsair és nem utolsó sorban a nem hamis Kingmax kompatibilitása mesés, no meg hogy a GEIL pocsék, de az OCZ-ről azért más szintet tételez fel az ember. No meg nem is gyanúsan olcsó, mint a GEIL...
HGyu
-
Silentfrog
veterán
Átlag felhasználás megy egy kis játék.
Mennek a játékok a x4 procin megy a 4850 kártyán de ugy érzem néha elfogy a memoria
Op .rendszert nem szeretnék cserélni ezért nem veszek még 2x1 gbot.
Ezért szeretnék még egy gigát beujitani,csak akkor meg a dual veszik.
Nem tudom melyik fontosabb a sávszélesség vagy a mennyiség? -
Dante68
csendes tag
Köszönöm, hogy foglalkozol a kérdésemmel!
Nem ragaszkodom a szinkronhoz, mert ahogy látom, ahhoz már valami nagyon durva processzor kellene, hogy kihasználja az újabb és újabb RAM-ok által nyújtott sávszélességet. Remélem jól látom...
/pl: az én 800 Mhz-es DDR2-es Kingmax ramom alapból tudja a 12800 MB/mp olvasási értéket viszont a proci csak 6400 MB/mp sávszélességgel megy. Jól látom?/Utolsó kérdésem az, hogy a leendő (Intel Pentium DualCore E6600 3.06GHz FSB:1066Mhz) processzoromhoz milyen RAM-ot vegyek és hogy hajtsam, hogy a lehető legoptimálisabban használja ki a sávszélességet (milyen memóriával és hogyan lehet a leggyorsabb)? Jó neki az 1066Mhz-es Kingston vagy előnyösebb az 1333Mhz-es?
Köszi a türelmet!
-
-
Regirck
senior tag
Szia,
nekem is hasonló gondom van.
Van 4x1Gb Kingmax ramom. Aquaba vettem mind a 4-t 2párként 2 év eltéréssel. Legelöször ment 1066Mhz-en de most csak 800Mhz-t bír. Amúgy rávan címkézve az 1066Mhz.
Próbálkoztam feszültség emeléssel de úgysem tudom elvinni 1066-ig, mivel probálkozhatnék még?
Mennyi feszt adjak neki? 1párnak 1.8 a másik párnak meg 2.0V ír a gyártó.Próbáltam 1.8-on de úgysem tudtam elmenni 800 fölé lehet, hogy még vmi apróságnak is kell adni plusz feszt?
-
BigBlackDog
veterán
Nos, kicsit játszadoztam.
A feszt alapból 2,3 Voltra állítottam, ennyi szerepel a Ramokon lévő matricán is. Akárhogy is próbálkoztam a 900 MHz-nél feljebb nem szeretne menni. Hiába tettem auto-ra, vagy választottam ki magamnak a ram egyszerűen nem akart 1000 Mhz közelébe menni. Egyszer sikerült a biosban 1110 MHz-et beállítani, de everest már csak 900-nak látta.
Kevés a fesz esetleg? Északi híd feszkóját kéne emelni? Előfordulhat, hogy rossz a memória? Iponon 1066 MHz-est vettem, azt is kaptam a számla szerint és a memórián is PC8500 szerepel. 1333 Mhz-es FSB-jű processzor mennyire illik az 1066 Mhz-es ramhoz? Mit csinálok rosszul? -
Laca 012
őstag
Kicsit elbeszélünk egymás mellett. Megpróbálom megértetni magam:
Az a gáz, hogy a CL3 -as az 533MHz-es , amit esetleg később vajmi kis eséllyel tudok majd használni ha újabb lapra cserélek.
Viszont ebbe nem erősít vagy cáfol meg senki, hogy a 800MHz-es annak ellenére, hogy 800MHz-en (nyilván a nagyobb frekvencia miatt) "csak" CL5-ös, de alacsonyabb frekvencián tudhatja-e a CL4-CL3-at? (vagy az eepromban ki van tiltva pl.?)
Mert nyilván az lenne a jó, (mondjuk nekem ugye ezzel a lappal lényegtelen) ha a 800MHz-en is tudna CL3-at, de mivel 1 ciklus sokkal rövidebb, azért nem tudják annyira levinni a ciklusok számát.
És ezért nem is érzékel senki olyan nagy különbséget egy 800MHz-es és egy 533MHz-es buszsebességű rendszerrel, mert 800MHz-en 5 ciklusonként fér hozzá a CPU a RAM-hoz, az 533MHz-en pedig 3 ciklusonként.
Viszont szerintem esetemben mivel mindegyik modul 533MHz-en üzemelne, Ha csak az 533MHz-es tudja a CL3-at, akkor hiába veszem az elvileg gyorsabb 800MHz-es modult, 533MHz-en hajtva a CL5 miatt lehetséges, hogy 3:5 azaz 60% lesz a sebessége mint az 533MHz-es modulnak.
Abból indultam ki, hogy régebben az SDRAM-oknál a gyári adatlapon meg volt adva, hogy 133MHz-en ugyan "csak" CL4-et tud, de 100MHz-en CL3-at, 66MHz-en CL2-t...stb..
És itt ha vettem egy olyat ami csak 100MHz-es volt, és nem ment 133-on, de 100MHz-en ugyanúgy CL3-as volt mindkettő, ezért ugyanolyan sebességet produkáltak mind a ketten egy 100MHz-es buszsebességű P3-as procival..
Tehát lehetséges-e az, hogy a 800MHz CL5-ös modul 667MHz-en CL4 533MHz-en CL3-at tud?
-
Laca 012
őstag
Elnézést, hogy mire használnám, azt nem írtam le...
A Win ezen sosem fog bootolni..Ubuntu 10.04Lucid Server van rajta, ugyanis Szerver-Router-NAS -ként üzemel.
Viszont szoftveres Raid1 (mirror) -ben üzemel benne 2db 500GB-os noti hdd és 1db MyBook Home eSata-n csatlakoztatva.
A fájlkezelés, ki-be tömörítés és a minél gyorsabb hálózati feladatok (Samba,Webszerver,FTP, rTorrent-kliens) ellátása a feladat, illetve mivel telepítve van grafikus felület is, néha a firefoxot is használom.
Most egy a notebook-omból maradt 512MB-os Hynix modul van benne és végülis üzemel ezzel is, de azért a swap-ot is használja, ami nyilván valóan nem a sebességnek, hanem az 512MB méretnek köszönhető, de a firefox megnyitásakor is meg-megakad néha. Ez utóbbi valószínűleg azért, mert a lapra integrált videóvezérlő is a RAM-ból csipegetne, ha tudna...Tényleg nem tudom, hogy mennyire érezném a különbségét a CL3 vs.CL5-nek.
Nem tudom egy szerveren mi mennyire eheti a memóriát, mert még friss a dolog és arra még nem volt időm-lehetőségem, hogy különböző feladatok elindításánál megnézzem. (Ha valaki tudja, megköszönném a felvilágosítást)Mint ahogy azt sem tudom mi a különbség a KHX6400S2LL/2G és a KVR800D2S5/2G között. Mert az adataik között ~0,2W fogyasztáskülönbség kivételével nem látok mást..
Igazából azért néztem ezt a HyperX szériát, mert 2GB-os DDR2 notebook RAM-ot 12.000 alatt nem igazán találtam, akkor meg +2000Ft tök mindegy és akkor már HiperX..
Persze ha csak parasztvakítás, akkor veszem ~12.000-ért a KVR800D2S5/2G -t... -
leonel
aktív tag
Nahh a végeredmény.
A 4-es ram szorzót nem szereti a config. Semmilyen beállítás és fesz mellett sem.
Így 433-as Fsb-ig eljutva - 3,2-es szorzóval - 1385-ön ketyeg a Ram (3,25Ghz a q8300)
Viszont 9-9-9-24 ről sikerült 7-7-7-21 (88, T2) -re átállni.
Így kb sikerült ellensúlyozni a hiányzó ram frekit.
3dMark -ban 1000pontot hozott az eddigi legjobbhoz képest. -
leonel
aktív tag
Szia.
0,1+ kap az MCH core, a ram-nál-már 2,0V on jártam t2 mellett - így már elindult a gép, de az első teszt 10.másodpercében kiakad.
Az az érdekes hogy 1333Mhz-en sem indul a fenti értékek mellett.
(400Fsb -n van a gép, de se B se D szorzóval nem megy)Jelenleg csak akkor indul el ha a MCH frequvency latch 333Mhz-re van állítva kézileg (CPU 400MHZ-en ketyeg) és B (333) szorzóval 1280 a ram Mhz.
Így stabil épp csak rosszabb a teszteredményem mint a ddr2 800-akkal volt. Szal kibabráltam magammal.
Van esetleg még tipped? Ramba mit javasolnál ha ezt is le kellene cserélnem?Köszi előre is!
-
pszihó
aktív tag
boot ini átirása
erre gondolsz
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Medence topik
- Xbox Series X|S
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- 15" Workstation: Lenovo Thinkpad P1 gen1/gen2 // P52 // P52s // P15 gen1 // FHD, 4K oled touch
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest