Hirdetés

Aktív témák

  • Donald

    tag

    válasz Zola007 #18156 üzenetére

    Akkor honnan próbáljam "megfogni". Az alapinfo az volt, hogy színházban KELLETT fényképezni. Vakuval! :Y Sajna nem tudom levedleni a szakmai oldalról rátekintést. Picit olyan, mintha egy orvosnak azt mondanák, hogy a strandon meg kellett műteni egy szivbeteg embert, igaz csak egy kezdő nővér és egy szike volt kéznél... (Tudom, tudom, durva a hasonlat, de ha valaki veszi a fáradságot, vesz egy aránylag komoly technikát és veszi a bátorságot, hogy egy idegen szituációban használja, előre kéne olvasnia, érdeklődnie, hogy ezzel a technikával mit kezdjen...)
    Első dolog, előre tisztázni a részleteket, második, hogy csak jól teljesitett munkáért fizessen az ember. Én soha nem kértem előleget-sőt, el se fogadtam-, mindig tisztáztam, mi a kivánság. Ha úgy éreztem, a munka volumene meghaladja a képességeim, olyan embert ajánlottam, aki meg tudja csinálni. Ha forgatókönyv is volt, szerződés kell, ha a fotós/videos nem azt hozza, fizessen ő. Sajnos a legtöbben úgy vannak vele, mindegy milyen az elkészült munka, fizetnek, mert a semminél az is több. Nem!!! Amig a megrendelők nem várják el a nivót, a melós is tojik rá. Sőt, a netkorszakban a rossz reklám, hir gyorsan terjed, érdemes használni, utánaolvasni.
    Ha adott egy 20-30 gyerekes produkció, ott annyi felé oszlik el a gázsi. Fejenként 1000-2000 forint szerintem nem egy hatalmas összeg. Ha jó a fotós, megoldja, hogy mindenkiről legyen jó kép, legfeljebb a rendező/koreográfus tudja elsz..ni, de azt egy fotós se tudja megcsinálni, hogy a takarásban lévő embert is lefotózza. ( Kb 50 hip-hop, akrobatikus rocky,... versenyt fotóztam egyedül, alkalmanként 60-80 csapatot, 3-20 fős koreográfiákat, sokat még filmre is...)
    Ha valakinek rendszeresen szerepel a gyereke... Igen, ez nehéz dolog, de muszáj minden eseményről kép is? Mindig más ruhában, más koreográfiával lép fel? Anno az Eddát, R-GO-t, Sing-singet,... sokat fotóztam. Aztán egy idő után rájöttem, hogy az összes gesztus, ruha, póz megvan már, nem tudok új képet csinálni. ( És volt olyan év, amikor előadónként 80-100 fellépést fotóztam.) Ezért szerettem Ákost. Kevés fellépés, új, változatos produktum. Szóval lehet, hogy utálatos dög vagyok, de én még mindig azt mondom, cipőt a cipőboltból... És ha valakinek KELL fotóznia, KELL az eseményről kép, az előre készüljön rá, ne utólag szomorkodjon.

Aktív témák