- Projektor topic
- Visszafogott árazású, 300 Hz-es monitor az AOC gondozásában
- Házi hangfal építés
- Házimozi belépő szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Néha instabil lehet az NVIDIA GeForce RTX 5080 Founders Edition VGA
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- 3D nyomtatás
- Milyen széket vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
H-Zol
senior tag
válasz soldi3r #20140 üzenetére
Sajnos ebből csak egy fám van a Tophit , de viszont van , egy ismeretlen szilva fám , két Stanley , HagantaR , Cacanska Lepotika , és három itt honos Vörös szilva de szerencsére még nem vettem észre vírust , de viszont van két sárgabarack fám amin tavaj jöttem rá , hogy virusosak , majd figyelek a metszésnél, hogy fertőtlenítsem rendesen az ollót , de kivágni sajnálom mert két gyönyörű nagy fa ( de lehet előbb utóbb kicsapom őket , mind a kettő 15 éves ) !!
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
válasz bringasisti #20143 üzenetére
Szerintem meg koran van. A leheto legkozelebbre kell idoziteni a rugypattanashoz.
E30 (oo=[][]=oo)
-
Rive
veterán
válasz bringasisti #20143 üzenetére
Nyugodtan.
Ui.: lemosó jó, de azért túltolni nem kell. Évi kétszer bőven elég.
[ Szerkesztve ]
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
bringasisti
őstag
Udv. Lemosó permetezés ilyen időben ?
BENEFON DELTA--------N8
-
Essejó
veterán
válasz soldi3r #20140 üzenetére
Ebben az a fájdalmas, hogy az összes amit szeretnék mind fogékony rá. Az meg hab a tortán, hogy ha a szomszédnak van akkor a beporzók a pollennel is átvihetik a fertőzést, nem beszélve a levéltetvekről amik szintén. Illetve ez a vírus fertőzi még a kajszit, őszibarackot, cseresznyét, és a meggyet is.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
H-Zol
senior tag
válasz soldi3r #20134 üzenetére
Nekem van két körte fám az egyiket elragta a kukac 3 éves a másik vagy 8 éves de volt a közepén egy csúnya beszáradás , a nyáron létre fűrészéltem lett is rajta egy hajtás de azokba akarok ültetni cukor körtét ( van honnan hozzak hajtást ) , és elől az udvarban van egy 12 éves árpával erő körte ( semmit nem ér a termése ) na azt is át fogom oltogatni, ott héj alá oltást akarok ( azt akkor javasolják , ha beindul a nedv keringés , április vége , állítólag az a leg sikeresebb oltás ) !!
-
soldi3r
veterán
Azt, ez konnyebb Gyumolcsbol lehetetlen olyan hajtast beszerezni, amit keresek, szolobol viszont van ra esely, hogy olyat kapok, ami nincs is. Azert a kajszit kiprobalom, ha eljutok odaig holnap, hogy szedjek 1-2 agat, de abbol igazabol az elgat es a congat erdekel. Viszont van ket vadalayom, valamit kezdeni kell veluk, ha sikerul majd valakinek odaadom.
E30 (oo=[][]=oo)
-
btraven
őstag
válasz hiperFizikus #20121 üzenetére
Hát nálam cudar életük van a fáknak. Metszés után 5 forintosnál nagyobb sebeket le kell kenni sebkezelővel? Én soha nem használtam még olyat.
Ezek a "vad" almafák is azért nőnek olyan vígan mert még nem nyúltam hozzájuk -
btraven
őstag
Diófát nem csak lombhullás után lehet metszeni? Hogy ne folyjon belőle a víz?
Bár itt a környéken tavaly késő ősszel vágta le valaki az utcára járdára kihajló ágakat, én meg néztem hogy mi csöpög a nyakamba, amikor elmentem alatta. De arra már nem emlékszem pontosan mikor volt. Lehet nem elég későn. -
-
H-Zol
senior tag
válasz soldi3r #20116 üzenetére
Én sem metszettem semmit , a hétvégén akarom megmetszeni a futó rózsát , mert elkezdett hajtani !
A diófákról kell egy egy ágat levágják ( nagyon elmaradt ) , pedig már nagy a gyökér nyomás , a szomszéd a minap jól megmetszette az övéit és csöpög belőlük a víz !!
Csak azt vágom le amit nagyon muszály ,vajon ha rögtön be festem gyorsan száradó festékkel az megfogja a vizet -
H-Zol
senior tag
Ja igen , sárgabarack " Ceglédi oriás " , körte " Packham's Triumph" , szilva ( ismeretlen helyi fajta , Vörös szilva ) de utánna érik a második kedvenc a "Stanley " , na meg ide írom negyediknek az almát " Starting " , amire képes kíváncsi leszek , tavaji ültetés ( nem kóstoltam még) a "Daru Sóvári" !!
-
H-Zol
senior tag
válasz hiperFizikus #20114 üzenetére
Na látod a Birsalmát nem szeretem anyira , és nincs is , de a múltkor írtam , hogy egy eperfám az van és szeretem is az epret ( nagy fehér eper ) , meg egy fekete epret kell be szerezzek !!
-
v-man
őstag
válasz btraven #20115 üzenetére
Héj alá oltást meg lehet próbálni direktbe a tavasz elején 3-4 oltócsapot betenni [link] , vagy ami ennél sikeresebb lehet, az az hogy lefűrészeled mostanában, +sebkezelés, tavaszra kihajt várhatóan sok alvórügy.
Ezek a hajtások közül a legszebb 3-4et meghagyod nőni, így őszre lesznek jó ujjnyi vastag, és akár méter körüli magas ágak, majd ezekbe a nyári növekményekbe augusztus végén szemezhetsz, vagy jövő tavasszal lehet angolnyelves oltásokat beletenni. Aztán 4ből 1 csak sikerül, de ha netán szükségesnél több is megmaradna, újabb év elteltével kell szelektálni.
Nekem a nagy törzsbe oltás Fosókán, ami szintén bőven 10cm-nél vastagabb volt, nem bírta ki a nyarat, hiába volt öntözve, elszáradtak a hajtások. Lehet az a fa már nem volt kellően életképes, mert a nagy sebfelület miatt gomba is betámadta a fagéles kenés ellenére is, és az egész fa odalett végül.
Szemezve [link] , vagy párosításos oltásnál [link] nincs jelentős sebfelület, így ha a lefűrészelést átvészeli, akkor utána ok lesz várhatóan.XO: aviktorke | Hifi: Primare I22, Topping D70s, Wiim Pro Plus, Yamaha CDX-396, Triangle Elara 07, Topping A30 Pro, Sennheiser HD 58X
-
H-Zol
senior tag
-
btraven
őstag
válasz hiperFizikus #20119 üzenetére
Sajnos ezt a saját káromon már megtanultam. Van egy rendes fajtájú almafám, mindig rengeteg alma van rajta. Túl sok volt, jött szélvihar, eltörte. Ráadásul nem letörik, hanem hosszában be/elreped az ág.
-
hiperFizikus
senior tag
válasz btraven #20118 üzenetére
Egyes gyümölcs fajták gyümölcse - pl. nemes körte - túlságosan sűrűn vannak a fiatal hajtásokon: ha nem ritkítod meg, akkor letörik az új ág alatta !
Ezt általában a kertészek a saját kárukon szokták megtanulni !
A gázt is és a féket is egyszerre nyomni nem menő dolog !
-
btraven
őstag
válasz hiperFizikus #20117 üzenetére
Akkor utánanézek a témának, van egy kisebb vadalmafám ami viszont nagyon finom, megpróbálom átoltani.
-
btraven
őstag
válasz hiperFizikus #20111 üzenetére
Ha van egy nagyobb almafám, 10 cm-nél vastagabb a törzse, akkor arra is rá lehet még oltani? Vadalma, csak úgy lett, és valahogy olyan vastaghéjú, rágós az almája. Persze lehet először jól meg kellene metszeni? Jó nagy koronája van, és alig lett rajta pár kicsi gyümölcs.
-
H-Zol
senior tag
válasz hiperFizikus #20111 üzenetére
Annál azért több hej van , hogy ilyenekkel foglalkozzak , az jó mint érdekesség !
Nem számoltam össze de közel 100 darab gyümölcsfám van és az szinte mind másfajta ( talán vagy öt darab amiből két egyforma van ) ! -
v-man
őstag
Ültetés évében minden új telepítésű növényre jobban kell figyelni, még az öntözést kevésbé igénylőknek is (pl. füge - de a babérmeggy is pont hasonló igényű) szüksége lehet a szárazabb, pláne kánikulai időben heti többszöri öntözésre, míg a gyümölcsfákat akár 2-3 naponta is ajánlott nagyobb mennyiséggel beöntözni. Később valamivel ritkább öntözés is elég mindnek, ahogy a gyökérzet is fejlettebb lesz, de az első időkben nem kellően támogatva kínlódni fognak, s akár ki is lehet nyírni őket.
Egyébként ha nincs átfagyva a talaj, a február tökéletesen alkalmas ültetni.Szerk.: a talaj nagyon nem mindegy, nálunk pl. homok, itt így sűrűbben is kell öntözni, agyagosnál lehet fele víz elég.
[ Szerkesztve ]
XO: aviktorke | Hifi: Primare I22, Topping D70s, Wiim Pro Plus, Yamaha CDX-396, Triangle Elara 07, Topping A30 Pro, Sennheiser HD 58X
-
soldi3r
veterán
En asok, legalabb 1m3, pedig itt nem is olyan konnyu. Mig Jozsefnel voltam egy oktatason, o javasolja, de nagy tetelben ok sem csinaljak, nem lehet.
Van, ami meghalalja. Pl nalam a szolo 1 ev alatt 6-8 metert futott, a szomszede nem ert fel a felso drotig. Kajszi, szilva, cseresznye, meggy, mandula szinten szereti a tapanyagot, az alma meg a korte valahogy nem annyira. A tavalyi kajszi meg a cseresznye torzsatmeroja tobb, mint 35mm.E30 (oo=[][]=oo)
-
H-Zol
senior tag
Ültetés után a gyümölcs fákat hetente egyszer locsolom , két három alkalommal , utánna ha normálisan van eső ( nem úgy mint például tavaly ) , akkor három hetente bőségesen belocsolom őket !!
Tavaly komoly szárazság volt erre felé , úgyhogy kéthetente ment a locsolás egészen szeptemberig , utánna már jöttek komolyabb esők !! -
Rive
veterán
válasz f4lcon #20100 üzenetére
Ahogy ezt hivatkozni szokták, két fele van a dolognak:
- ha az alany 'olyan', akkor lesz egy rakat vadhajtásod, amit föld feletti oltási hely mellett könnyebb levágni.
- ha a nemes rész 'olyan', akkor meg az is le tud gyökerezni és akkor oda az oltvány előnye.[ Szerkesztve ]
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
Új hozzászólás Aktív témák
- Projektor topic
- Visszafogott árazású, 300 Hz-es monitor az AOC gondozásában
- Házi hangfal építés
- Házimozi belépő szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Néha instabil lehet az NVIDIA GeForce RTX 5080 Founders Edition VGA
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Nagyrobogósok baráti topikja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest