Hirdetés
- ASUS ROG Ally
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen videókártyát?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED monitor topic
- ZIDOO médialejátszók
- Házimozi belépő szinten
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
-
PROHARDVER!
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vrtboy
tag
Ketten is írtátok h. kalibráltassam az OBI-t. De hogy az nem lesz ingyen. Azért ez kicsit furcsa világ nem? Vesz az ember 400e Ft-ért egy vázat, obi-t ami finoman szólva is botrányos és ennek a kalibrálása nem ingyenes?
- nem vagyok már 20 éves de mindig meglepődöm h. omlanak össze az illúzióim a világ és annak működéséről -
-
Vrtboy
tag
válasz
pinnacle #26538 üzenetére
Lőttem kb. 400 teszt képet. Bocsánat de nem látom értelmét feltenni egy életlen képet. Annak sokkal inkább, hogy egy sorozatot tenni fel, de mivel folyamatosan próbálgattam, állítottam, AFMA -t -állítottam így ne haragudj kérlek, de nincs erőm végig bújni a képet és megtalálni a releváns 3-4 egymás utáni fotót. Portrénál mindig egy adott szemre fókuszáltam és nyitott rekesz mellett gyakorlatilag 1-2 kép lett "éles". Lerekeszelés megoldja, nagyon szép a rajzolat, persze nincs mosás...Fókuszlapnál hol a fókuszsík elé, hol mögé lőtt.
Nikon-t nem tudok neked prezentálni mert nekem már nincs. Bár a családban van, de itt se nagyon látom értelmét az összehasonlításnak.
Nekem egy nagyon jó tanácsot adott itt valaki amikor én szerettem volna a döntésképtelen helyzetemből (A-t B-t vagy C-t vegyek..), amit minden rosszindulat nélkül én is engedd meg h. magam módján interpretáljak és átadjak:
- "Komolyan azt várod, hogy pár száz ezer Ft-os gépek esetén számodra tök idegen emberek mondják meg, hogy mit vegyél?" -a kérdésre a választ szerintem....
- Nikon vagy Canon BMW vagy AUDI...nincs jó válasz. Én most ha tehetném akkor ezt a Canon-os bakimat elfelejteném és mennék vissza Nikon-ra. (pár napot még rugózom ezen a fókusz témán is utána ha nem megy ez is lesz..)
- Canon kezelése fényévekkel jobb szerintem.
- Nikon minősége (összeszerelés, OBI-k (Kit, és alap OBI amiről beszélek, és amit én mint halandó a kezembe tarthattam.) magasan jobbÖszintén szólva, egyik géppel sem tudsz hibázni. Ismerek olyan személyt akinek fotó kiállítása van és egy 15e Ft-os kompakt géppel fotóz..
Vegyél gyengébb vázat de jobb OBI-t. Mindenki ezt mondja és tudom h. nehéz mert a vázak különbsége legtöbbször nem takarja az OBI-k árkülönbségét.
-
Vrtboy
tag
Ha valakinek 70D-je van és mellette van egy vagy több fix vagy zoom nagy fényerejű obija és esetleg pár expo idejére kipróbálhatnám, szívesen megráznám a kezét az illetőnek. (Na meg persze egy jó üveg palack bort is ajándékoznék
. Pest-Győr-Tatabánya viszonylatban esetleg valaki?
-
Vrtboy
tag
Szia,
Igazából két dolog között vaciláltam. Vissza a D7K -hoz vagy a 70D. (néztem kisebb vázakat, de a kis méretű vázakat képtelen vagyok normálisan fogni ) A cacheback miatt lett 70D. De h. őszinte legyek, ha visszapergethetném azt a bizonyos kereket...mert ez így egy sapka szar... A 85mm 1.8 pedig már nem fért bele a keretbe, illetve mivel főként beltéri fotózás van / volt a cél. De mivel kicsi a belső tér így gondoltam ezzel a szenzorral az 50mm kiválló lesz. Na aztán az ára meg egyenesen parádés. Na itt a csapda?!
A tesztek:
Teszteltem sorban elhelyezett elemekkel, érmékkel, fókuszlappal. Volt h. azt mondtam, hogy na most teljesen jó. (+5 -t korrigálva a backfocus irányába..), de aztán a végső konklúzió:
- ez az obi azt csinál nyitott rekesz mellett amit ő akar...Egyszer jó a fókusz, egyszer elé, egyszer mögé lő... De tényleg. Lőttem olyan képet amire azt mondom, hogy ennél jobb nekem nem kell, de leginkább olyat amit a régi Nikon Coolpix 2500-el is megugrok..
Holnap felhívom a Canon-t hátha mondanak valami szívmelengetőt, vagy esetleg felajánlják h. csinálnak egy fókusztesztet, ingyen-áron. (A Nikon szervízzel nagyon jók a tapasztalataim, bízom benne, hogy a Canon -nál sincs másképp..)
Ezeket a vigyorgó smile-kat még sosem használtam de ha most választanom kéne akkor talán:
-
Vrtboy
tag
Egyenlőre úgy tűnik a sokak által is említett "kereső vs. élő kép fókusz" probléma nem áll fent, illetve nem ez a gond. Teszteltem ma párat portré alannyal és statikus tárgyakkal is - állványról és kézből -.
Két dolog biztos amit pár hsz-el feljebb említett is egy fórumozó:
- "túl sokat várok egy 30e Ft plasztikától" (itt egy kis off: A Nikon 50mm és a 35mm ha nem is fényévekkel de nagyságrendileg pontosabb)
- Nyitott rekesz mellett nagyon kicsi az "élesség síkja", valami hasonlót írt egy másik illető, valamint h. egy kis bemozgás is életlenséget tud okozni.Ahol a teszt most tart:
- talán volt egy kis front fókusz probléma és talán jobb lett plusz 5-el átkalibrálva. Azért írom h. talán mert nem tudok konstans jó eredményt kihozni. A portré alany szemére fókuszálva (500/1.8/ISO 300/ Külső vaku/ Középső fókuszpont/2mp időzítő v. kézben/ másfél - két méter távolság) olyan 60% -ban látom, hogy tényleg a szemen van a fókusz, de a többi esetben meg úgy tűnik, hogy a homlokán a legélesebb. Viszont ha meg a kalibrálás visszaveszem akkor 20% körüli eredménnyel sikerül a szemet fókuszban tartani.
* szóval itt még nincs végső konklúzióm mert úgy tűnik túl sokat téveszt? (a szenzor? a szoftver? az optika?) A keresőben még élesnek tűnik, szóval ezért nem értem...- most elugrok egy két fókusz tesztlapért és még csinálok pár kalibrációs tesztet
-
Vrtboy
tag
Most fogom megpróbálni távvezérléssel, állványról.
Találtam rengeteg bejegyzést, videót ami pont ilyen jellegű hibát említ...
A papír döntve volt....
Egy olyan videót találtam, ahol a tesztlapot 45 fokban a kamera elé helyezték és úgy állították az AF-t.
A tűéles fogalma meg nyilván szubjektív. Azt gondolom, hogy igen jó a látásom és igen kritikus vagyok a képekkel. A korábbi gépeimmel (d7000, d5200, - itt mind fix 50 és 35 mm, Fuji x20) mind "tűéles képet" készítettem. Sosem volt ilyen gondom. Most meg vettem egy szettet 400e Ft-ért és egyből belefutottam. Biztos vagyok benne, hogy az emberi hiba a legkézenfekvőbb magyarázat, de ....
Na mind1, tesztelek még
-
Vrtboy
tag
Sziasztok,
A segítségeteket kérném:
Vásároltam egy EOS 70D-t (18-55kit) plusz egy 50mm 1.8 II -t.
Ismerkedünk, kerülgetjük egymást. Főként beltéri tesztek. 99% -ban az 50mm -t használom. Sajnos az élességgel nem vagyok kibékülve. (előtte Nikon D7000 és Fuji X20 gépeim voltak és egyenlőre nyomába sem ér..).
Egyszerűen nem tudtam a gyermekemet úgy lefotózni, hogy azt mondhassam, hogy ez igen...amikor a feleségem fotózott bennünket akkor pedig a képeken úgy tűnt, hogy "nem jó helyre fókuszál a gép". Gondoltam h. nem jó a technika..
Ma csináltam pár tesztet:
Kb, fél méterre egy használati utasítás szövegét fotóztam. (M és Tv módokban.). Egy fókuszpontot használva, spot méréssel. Azt vettem észre, hogy egy bizonyos szóra fókuszáltam (a fókuszpont pont ezt a két betűből álló szót keretezte, 2mp időzítővel) nem az a szó volt éles hanem két-négy sorral a szó alatt levő terület?! Ha zártam a rekeszt akkor F5.6 körül nem volt ennyire észrevehető de alatta egészen botrányos.
Megpróbáltam a KITobival is de ott a fényerő hiánya miatt nem vehető (annyira) észre.
Én nekem nagyon furcsa, hogy alá fókuszál annak ellenére hogy egyetlen fókuszpontot használok.
Mi a véleményetek?
Köszönöm
K
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Külpolitika
- Milyen légkondit a lakásba?
- Építő/felújító topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- BestBuy ruhás topik
- Megújult a PROHARDVER!
- Google Pixel topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- ASUS ROG Ally
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- Bezámítás! Lenovo Legion 5 15IMH05H notebook - i5 10300H 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1660Ti W10
- BESZÁMÍTÁS! Asus X570 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB FRACTAL DESIGN Meshify 2 650W
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest