Hirdetés
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- ASUS ROG Ally
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen videókártyát?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED monitor topic
- ZIDOO médialejátszók
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Monya78
veterán
-
-
adamka16
őstag
Jó olvasgatást!
-
-
Monya78
veterán
Sziasztok!
Déli órákban, napsütésben, próbáltam volna derítő vakuzást, a vaku c430II-al ETTL üzemmód -3 expókorrekció, obi fényerős fix. Váz bende prioritásos üzemmódban.
Tehát a problémám hogy nyitott rekeszen, totál kiégett a kép, pedig kis DOF-os képeket szeretnék, a vaku feje bármerre néz, olyan F5,6 környékétől lesz jó a kép.
Mi a megoldás?
Esetleg Manuál mód a vázon, Manuál mód a vakun, ND szűrő... -
*Ropi*
félisten
válasz
atyuska #10788 üzenetére
A "faithful" egyezik a gyárival, a többi nem. Egyébként magát a rawot nem módosítja, amit a vázon beállítasz, csak a beépített nézőképét (a jpg-t). Ha Camera Rawba betöltöd a megfelelő profilt és azzal dolgozol, akkor viszont a raw fájlból is tudsz olyat kikonvertálni.
-
atyuska
tag
Picture style-okat le lehet valahogy szedni a raw-okról? Ha mondjuk portréban lőttem akkor át tudom tenni normal-ra? Adobe raw-bana kamera profilnál találtam ilyesmit az az vajon? Vagy mindenképpen a canon progija kell hozzá?
-
-
Hülye kérdés, az 1100D-n tényleg lehet mirror lockup-ot? Azt olvastam, lehet, de a menüben nincs.
-
nasinas
tag
válasz
andrasko #10776 üzenetére
Akkor valamit félreérthetően írtam.
Igen, az a célom, hogy érdekes témákat érdekesen fotózzak, de azt is látom, hogy ehhez még bőben van hová fejlődnöm, illetve,hogy ebben nem vagyok tehetséges, persze szorgalommal orvosolgató - egy bizonyos mértékig - a dolog.
Szóval élvezem a dolgot, érdekel, de csak erősen amatőr szinten.
Persze, minden relatív. -
hippo0315
senior tag
Sziasztok!
Van valami módja annak, hogy egy Sigma 18-200-as periférikus korrekciós adatai felkerüljenek egy 500D-re?
Ha igen mi módon és hol találhatok ilyen adatokat?Előre is köszi a helpet
-
Morgal
aktív tag
válasz
nasinas #10773 üzenetére
Érdekes gondolatok
Annyit fűznék hozzá, hogy szerintem ne gondolkodj ilyen "tervszerűen", inkább add át magad úgymond a fotózásnak és hadd, hogy alakuljanak a dolgok maguktól. Ne degradáld le magad már az elején, hogy neked NEM kell eröltetni - ez a gondolat körülbelül jópár év fotózás után, amikor minden kategóriát kipróbáltál, megtnaultad a technikát egy jó haladó szinten és a fotózáshoz tartozó művészeti úgymond "ősi" hátteret is vágod, na akkor ha tényleg úgy érzed hogy nem megy akkor elfogadható a kijelentésed
Én is csak pár éve fotózok, de azt már látom, hogy ez egy tanulható dolog, vannak remek könyvek, videók és szerintem az úgymond tehetség sokszor nem számít. Ismerek olyan embert aki "tehetséges", de olyan hülye a fotózási technikához hogy elképesztő és nem is tanulja meg mert őt nem érdekli - pont ezért nem lesz sosem jó egyébként
Nem tudom mennyire vagy otthon a fotótöriben, de amikor az egész dolog indult, az egész a tudományhoz és a technikához kapcsolódott és csak később a művészethez, amikor a festők is sokan inkább elkezdtek fotózni. Ez ma is érezhető, sokan elvesznek az újítások hajszolásában és maguk észre sem veszik, de nem is fotóznak már. (Ezek szoktak lenni a pár ezer expós gép eladós vagy kihasználatlanság miatt eladós formák
) Másrészt igenis valamilyen szinten törekedni kell arra, hogy megismerd a technikád és amire neked szükséged van azt előbb utóbb beszerezd.
Ha javasolhatok neked valamit, szerintem is vegyél egy 18-200-ast vagy valami ilyesmit és merülj bele a fotózásba, fotózz annyit amennyit csak lehet és próbálj ki mindenféle kategóriát. Majd minden alakul magától
-
-
Zozzer888
addikt
válasz
nasinas #10773 üzenetére
A Te "utadról" mindig az jut eszembe hogy egy kompakt gép segít eldönteni kell-e több, egy bridge segít eldönteni hogy lesz-e dslr vagy sem, egy belépő szintű dslr pedig azt vetíti előre hogy milyen mélyen fogsz belezuhanni a témába
Amúgy szerintem egy 18-200as lesz a Te "embered"
-
nasinas
tag
Az miért lenne baj,hogy a Canon 2009 óta nem fejlesztette a szenzorát? Attól az még lehet jó...
Hiszen akkor ódák ömlöttek eme fórumokon is az általad marketingdumának vélt szöveggel, a "canonos" képekről.És ha valaki ,akkor én messziről kiszagolom a marketinges dumát, hiszen jobban körülvesznek bennünket, mint a levegő.
És most a saját szememmel látom, és meg vagyok győzve - és elégedve is.Én most kaptam meg azt az élményt, amiről akkor oly sokan áradoztak, de nekem csak egy akkori Sony belépőre tellett - aminek sokat köszönhetek, mert azon tanultam meg egyet s mást a DSRL fotózásból - persze csak az én hobbi szintemen.Akkor jöttem rá, hogy hol vannak az én képesség-igény-elvárás határaim a fotózás terén.
Mellesleg ha ezt egy 450-es géphez hasonlítod, akkor pont helyben vagyok.Megérkeztem.Én tudatosan vettem ezt a gépet, mert mint írtam, elegem lett a DSRL obicserélgetős, cucc-cipelős nyűgeiből, kényelmesebb megoldásra vágytam, mert láttam, hogy én nem vagyok és nem leszek olyan "elvetemült" fotós, aki képes képenként sok-sok időt szánni arra,hogy valamilyen szoftverrel létrehozzon valamit, aminek sokszor nincs is köze a valósághoz - inkább már művészet, vagy annak vélt kifejezésmód.Nincs azzal sem baj, de nem az én célom.Én nem akarok félmillás teleobikkal várbéli éttermek teraszára kitett kókadt petúniákat fotózni - és sem időm, sem tehetségem ugyanilyen obival valóban érdekes témákat valóban jól fotózni. Csak lelkesedem a fotózásért, de ismerem az erre fordítható időmet, pénzemet, és látom a korlátaimat is, mind tehetség, mind saját fotós vágyaimat illetően.
Kompaktot akartam, de sajnos nem vitt rá a lélek és a mai kompaktok képminősége sem még csúcskategóriában sem, (kivéve a Canon G1X, de az méregdrága), így lépett be a képbe az 1100d. Kicsi, de mégis nagy érzékelős, a dsrl kategória közismert,triviális előnyeivel a kompaktokhoz képest.
Nem akarok sokat, de azt, azon a szinten jó technikai minőségben szeretném megvalósítani, és ehhez jó az 1100d. Ezt hívják belépő szintnek DSRL polcon, és nekem ez az a szint, ami ma kielégíti a vágyaimat. Bepillantást nyerni a fotózás esztétikájába, technikájába, egy kicsit belekóstolni ebbe és egyúttal túlfejlődni az egyszerű kattintgatás szintjén, de megmaradva egy visszafogott hobbi szinten. Azaz nem egy - általam egyébként tisztelt,és olykor - ha ennek látható,valódi eredménye is van - csodált -, "őrült", teljes beleadással végzett hobbiról van szó, ahhoz jóval több kell,pénzben,időben és lehetőleg személyes adottságban-tehetségben is. Én látom,ismerem a saját,tehetségbeli korlátaimat: miközben csodálni tudom a nagyok, a fotóművészek és a tehetséges amatőrök csodás képeit, ábrázolás és technikai módjait, miközben élvezettel olvasgatok mind technikai, mind fotóelméleti okfejtéseket,híreket,leírásokat, aközben én csak kóstolgatom a fotózást, mert látom, hogy nem érdemes erőltetnem, de azért jó újra és újra megízlelni,belekóstolni, átérezni az alkotás örömét.Még ha sokszor - legnagyobb ámde jóleső igyekezetem ellenére is - sokszor csak kattintgatás marad is az eredmény.
Akkor is jó úszni, ha nem leszek soha Gyurta Dani. De ha már a kollégák engem küldenek be úszni, mert látják, hogy jobban vagy "szebben"úszom náluk, akkor szívesen úszom nekik vagy helyettük. Ha az én képeimet kérik egy-egy kirándulásról, vagy szívesen nézegetik saját fotós napjaim eredményeit, az már nekem eredmény: eljutottam egy olyan szintre, amit mások is élveznek, vagy szeretnek, de korántsem profi vagy kiemelkedő.Csak jobb mint az átlag, valamivel. Hurrá! Ismét fejlődtem valamiben.
És még élvezem is. Hobbi - egy szóval kifejezve.Nekem azért jó ár/érték arányú ez a gép, mert egy csúcskompakt áráért kaptam, és akármerre is csavarjuk a dolgot, egy csúcskompakt képe sosem lesz olyan mint ezé.
Igen, feláldoztam azt az elképzelést, hogy nem akarok obikat cserélgetni , de ezt nem kell cipelni, mert tényleg kellemes méretű. Tényleg egy mentő öv, ami kimenti az embert a kompakt gépek kompromisszumos világából egy kevésbé kompromisszumos világba.
Nekem pedig ez a képminőség nem hogy elég, hanem nagyon is megfelelő.Én kifejezetten örülök annak, hogy ez a szenzor csak 12 MP, így ha nem is mai fejlesztés, zajban, ebben-abban nem lehet vele nagy gond.
Arra amire én használom, a pont jónál is jobb: kipróbálni és gyakorolni, egyben élvezni a fotózást az én szintemen. Egy lelkes, a fotózás iránt ha nem is mániákusan, de az átlagnál jobban érdeklődő, komponálni,megmutatni,ábrázolni , az élvezet és a személyes fejlődés kedvéért tanuló amatőr számára ennyiért jó választás, főleg ha ennél komolyan nem akarok többet szánni rá.Igen tudom, egy jó obi drága, a Sonyhoz én is vettem a közismert 2,8-as fix fényerős Tamron 17-50-est, de akkora előrelépést nem jelentett, mint amennyibe került, még ha valóban nagyon jó minőségű is volt.
Valószínűleg egy ilyesmit fogok egyszer majd beszerezni, és igen, az ég beszakad talán, de én nem fogok külön 18-55 és kb 70-200-as obikat venni, hiszen épp ebből lett elegem.
Mert nem az én igényem, annyira nem vagyok nagy , vagy annak belülről vélt fotós.
Én majd választok egy tágabb átfogású, mondjuk 18-105-ös (most csak hasamra ütöttem, ha nincs is ilyen, bocs) obit, tudva, hogy ugyan fényerőben nem lesz ultra, de ha érdemben jobban rajzol mint a jelenlegi,stabilizált, esetleg van benne egy-két különleges lencse is, akkor egy kényelmes, igényeimnek megfelelő választás lesz. Majd. Egyszer.Jövőre, vagy azután. Addigra össze is jön rá a lóvé.
Én ráérek, most jól elvagyok azzal, ami van.És élvezem. Mint ahogy továbbra is élvezettel olvasom azok hozzászólásait, akiket "elvetemült" "őrült" hobbifotósoknak tartok, no meg a profikét is, mert tőlük is tanultam sokat eddig is remélhetően ezután is.
-
kiskornel
addikt
Normális esetben, a "mit vegyek és melyiket kérdésnél" átrágja magát az ember a technikai adatokon, majd miután megvette, kipróbálta, jó lesz, el kell felejteni azt a sok technikai marhaságot. Kint terepen ez már semmit se fog jelenteni.
Sokszor amikor az emberek "teszteket" olvasnak fényképezés helyett... a legjobb, mikor valaki véleményt mond MTF adatok alapján valamiről. Nekem pár hónaptól fél évig terjedő időszak volt megtanulni, kitapasztalni egy-egy obim működését, tudását, képességeit, hátrányait. Ezek meg odarakják a tábla elé, és közölnek egy szám adatot, amiből nem következik nagyon sok dolog.
Pl.: itt is olvashattad, hogy egy élesebb obitól megszabadult egy kolléga, hogy vegyen egy Canon obit, ami ugyan nem olyan penge élességben, de használhatósában felülmúlja. (kulcs szavak: Ropi, Tamron 17-50; Canon 17-55 IS). Megjegyzem velem is ugyanez megtörtént.
Ami a dinamikát illeti: a pontos expot (vagy a kívánt expót) semmi sem helyettesíti. Végezz el egy kísérletet. Jó nagy dinamikájú tájrészen egy normál expot; egy -1,5stoppost és egy +1,5 stoppost készíts. Utólag nyisd meg az szg-n, és hozd őket közös expo szintre. Hijába van RAW meg 12Fé mért tartomány, ha ez már ITT se müxik.
Ha annyival többet tudnának, annyivla több esélyt kapnál a kívánt cél eléréséhez azokkal a Nikon vázakkal, már sokan lecserélték volna rá a gépüket az obiparkkal együtt.
Szép fényeket. -
k1csi
senior tag
válasz
kiskornel #10769 üzenetére
Se Nikon, se Canon fan nem vagyok. Szimplán csak leírtam a véleményem több aspektusból is.
Ha totál téves lenne, már rég szétcincálták volna, így meg csak uncsi vagyok (tudom).
Söpörjük a szőnyeg alá a problémákat, az majd mindent megold.
A képeim se témáját se valamiiféle fotós művészi értékét tekintve nem érzem relevánsnak, hogy fotós fórumokban tegyem közzé.
Nincs kétségem, hogy rengeteg fantasztikus fotó készült a korábban tárgyalt felszereléseknél jóval kezdetlegesebbel is. Hiszen csupán néhány évvel ez előtt az volt a csúcs vagy egyenesen elérhetettlen volt.Az igények változtak. Meg a lehetőségek.
De majd megpróbálom visszafogni magam.
-
kiskornel
addikt
Na, kicsit összekevertem az előző hszt, ez miatt az 5 perces szerkesztés... hozzáírom miatt. Itt a te válaszod külön:
Sajnálom, de a CS3 ACR legnagyobb verziója a 4.6... ([link] - a CS3 felirat alatt). Ez sajnos nem támogatja az 550D-t.
Ha frissíted a PS-t CS4-re, akkor letöltheted az ACR 5.6-ost, ami már támogatja az 550D-t. -
kiskornel
addikt
(#10730) k1csi: lassan mindenki kiröhög. Egyrészt mert Nikon fan vagy Canon felszereléssel, ezért a Nikonosok röhögnek rajtad, a Canonosok meg azért mert a Canon topicban élteted a Nikont.
Beszéljenek a képek, bár azt még nem láttam tőled... Technikai buherátor szöveg meg már uncsi. Fantasztikus fotók készülnek az általad gagyinak mondott dinamikájú vázakkal, tele van a nettől a lapokig minden...Sajnálom, de a CS3 ACR legnagyobb verziója a 4.6... ([link] - a CS3 felirat alatt). Ez sajnos nem támogatja az 550D-t.
Ha frissíted a PS-t CS4-re, akkor letöltheted az ACR 5.6-ost, ami már támogatja az 550D-t.
-
.DLL
veterán
-
fulton
addikt
nagyon jó..., a Vázam jótállási jegye nincs kitöltve. Ilyenkor mit tudok tenni? elfogadják a canon szervizben a számlával együtt? járt már valaki így?
nagyon bízom benne ha visszaküldöm a cégnek pótolják
-
Zozzer888
addikt
válasz
zolka78 #10761 üzenetére
hát én most ugye csak a bridge gépemhez tudom hasonlítani ahhoz képest ég és föld
De persze értem hogy egy jobb obi tényleg JOBB, csak sokan akik ilyen belépő dslr-t vesznek azoknak simán kielégítő lehetne egyenlőre egy olcsóbb üveg is.
Pl.:én spec elvagyok alélva attól hogy milyen gyorsan reagál a gép, milyen szépen találja meg a fokuszt...lehet hogy egy olyan aki 60Dről fog vissza rá azt mondaná hogy marha lassú...
-
válasz
whitezo88 #10760 üzenetére
Arra, hogy sokan fitymálják az 1000 és az 1100 markolatborítását, pedig nem si annyira gáz.
OK, a Canontól elég csúnya dolog, hogy ezzel tereli a vásárlókat a magasabb kategória felé.@zolika78 : Megfigyelhető, hogy a kitekkel a régebbi obikat szórják el... :S Szintén csúnya húzás.
Ha tudom, hogy az egy obishoz van csak az IS_es 18-55, akkor azt veszem én is - de az nagyon sok árukereső oldalon és katalógusban az IS-es 18-55 -t írják a két obishoz is - beszívtam. -
zolka78
senior tag
válasz
Zozzer888 #10754 üzenetére
Annak az obinak nem az IS hiánya a probléma, hanem maga az egész obi. Nem lenne ezt szabad oda adniuk már kitben. Nekem semmi bajom az 1000D-1100D társaival, de akkor ne ilyen obit adjanak már mellé. Jó tudom, te így vetted, és ennél jobbat most nem is tudsz elképzelni, de ez még az alap belépő kategóriához is vicc. Érdemesebb az egy kites változatot venni, ahhoz legalább a 18-55 IS jár, mellé meg egy canon 55-250 ha a keret engedi, ha nem akkor olcsóbban egy tami 55-200.
-
Zozzer888
addikt
Amúgy itt valaki nemrég tipródott az 1100D markolatán, most itt a kezemben az 1000D és ezen ilyen gumis izé van.
-
válasz
Zozzer888 #10757 üzenetére
Túl lehet élni, de ha kicsit is kevesebb a fény, már macerás tud lenni... OK, én sem nagyon panaszkodok, de sokkal jobb lenne egy stabis, ahol nem azon kell görcsölni, hogy csinálok mindenről még 5 képet, mert az előző lehet, hogy elmozdult (kevesebb fénynél értendő, szóval tél, vagy nyáron mondjuk koncert...)
-
madgie
titán
válasz
Zozzer888 #10754 üzenetére
Az első gepekhez nem nagyon volt ekv 480 mm körüli nagytele, vagy ha igen, akkor is volt annyi esze a fotósnak, hogy állványról lőtt vele. Olyan időszakról beszélünk, ahol már a 400-as érzékenységű nyersanyag kis túlzással extrémnek számított. Hol vagyunk most attól, a simán használható ISO 1600 -akkal?
Egyáltalán nem vagyok egyébként stabipárti, de csak azért, mert nem használok igazi telét.
-
-
Zozzer888
addikt
a 75-300 as canonra visszatérve:
1) itt mindenki úgy csinál mintha ISsel jöttek volna ki az első fényképezőgépek is,és évszázadok óta nem fényképezett volna ember IS nélküli géppel
2) 75-300al készült képek (nyilván a rajtrácsosok nem)
3)a szikrázó napsütés nálunk (szerencsére) gyakori vendég a versenypályák mellett
4)Persze ha külön kéne vennem, én is gyűjtögetnék inkább arra a 80ezres , USMes példányra, de azért nem kell a sátántól valónak tekinteni ezt se -
fulton
addikt
Beszéltem a CameraKft vel. Azt mondták küldjem be mind a vázat mind az obit.
(Canon550D váz + Canon 85mm 1,8 obi (ez készít éltelen képeket keresőből), + Canon 15-85mm obi. (ezzel semmi bajmondhatni)
Azt mondták küldjem be a vázat is.
Arra gondoltam beküldöm mind a 3 cumót, nehogy valami csoda folytán a 15-85 össel meg bajok legyenek mikor visszakerül a váz és obi.
Kérdésem, megbontják az obit kalibráláskor? vagy ne küldjem csak a 85mm és a vázat és kérjem a vázhoz történő kalibrálást?
-
adamka16
őstag
Nem igazán canon topikba való, de talán van akinek felkelti az érdeklődését:
-
válasz
madgie #10746 üzenetére
Elhiszem, hogy kell, de koncerteket nagy átlagban végig lehet fotózni, aránylag magas 1600-3200 tartományban, valami fényerősebb telével f2.8-3,2-őn. Ritka, hogy 400-as iso-val elegendő tudsz lenni...
Jók lettek ezek, semmi gond nincs velük....
Én voltam már olyan mata sötét rossz megvilágítású helyen... hogy hagytam a fenébe a fotózást, max. cigifüst volt... -
k1csi
senior tag
válasz
madgie #10746 üzenetére
Itt is kb. reciprokkal dolgozik (APS-C-n kb. 35mm ekvivalens gyutáv reciprokkal azaz pl. 70mm-en 1/125), viszont ugye ez a nagy átlag. Van ahol hosszabb záridő is OK lenne (IS, statikus téma stb) meg van ahol még gyorsabb kellene (téma gyorsan mozog stb).
Abba már bele sem merek gondolni, hogy ez C módonként beállítható lenne, mert ugye az én belépő vázamon eleve nincs C mód.
-
madgie
titán
Nekem Panán (ezért írom OFF-ba) úgy működik az intelligent ISO beállítás, hogy a megadott érzékenység paraméter mellett figyelembe veszi a gyutávot is (kábé reciprokkal gondolkodik), emellett ha direkt elkezdem kicsit remegtetni a kezem, akkor csökkenti a záridőt, hogy lehetőleg ne mozduljon be a kép.
Régebben, az első szériás Panáknál bugos volt még ez, 1/30 körül szeretett fixen rögzülni ,az újabbaknál már jól működik, kivéve mondjuk, ha a Samyang 7.5mm halszemet rakom fel (nincs elektronikus kapcsolat a váz és obi között, így nem tudja, mi van a gépen).
cOxeR: a tegnapelőtti koncerten volt olyan, hogy ISO 400-zal kellett lőnöm, de volt, hogy 3200-zal. Mindkettőre nem tudok most példát mutatni, a mft topikba feltöltött pár kép 2500-3200 körüliek. (nem világbajnok képek, de örülök, hogy legalább volt pár refi+füst... spórolni szoktak felénk ezzel is)
-
válasz
madgie #10743 üzenetére
Jó igazad van értelmetlen reakció volt... Te sem a vitatkozás miatt fórumozol...
Persze mindenki másképp csinálja... és másként szokta meg.Sima bulifotózást én sem vállalok... de esküvőn elkerülhetetlen, hogy legyenek bulifotós képeid, azt nem passzolhatod le másnak.
Öcséd előtt le a kalappal, én nem csinálnám...én is ismerek egy srácot aki 5 ezerért fotózgat bulikat, 11-től reggel 4-ig... nehezen vennének rá ilyenre...
(#10744) k1csi
Értelek, hogy nem akarsz fénymérőt játszani, de az esetek nagy többségében.
A rekeszprioritással én is így vagyok... azt azért mindenkinek célszerű magának meghatároznia... legalább ezt.
Pont ezért írtam, hogy mondjál élethelyzetet, ahol ennyire kell az iso-ban tornászni jobbra balra... azért ha valamerre fotózol, akkor többnyire nem kell hatalmas tartományokat váltogatni... kivéve ha épületből ki és be közlekedsz.
Én koncerten és nagyon sötétben Manuálba megyek át és sokkal jobban boldogulok visszanézve a képeket, mint valamilyen prioritás módban, ez az én saját tapasztalatom, persze jogos, hogy ez szubjektív... -
k1csi
senior tag
válasz
andrasko #10739 üzenetére
Fuss neki mégegyszer, nem azt mondtam, hogy nincs auto ISO, hanem azt, hogy nem tudod paraméterezni a max. záridővel (közben látom korábban nem pont ezt írtam, szóval a lényeg, hogy egy adott záridőnél hosszabbat ne használjon).
Azaz gyutávtól függően a saját logikája alapján választ egy záridőt amit tartani szeretne. Viszont azt nyilván nem tudhatja, hogy be van-e kapcsolva az IS ill. statikus-e vagy sem a téma.
Azaz bekapcsolt IS-el statikus témánál kár tolni az ISO-t, jó a hosszabb záridő is (vagy pl. szándékosan az szeretném, hogy látszódjon a mozgás).
Ha meg gyors mozgást fotózok akkor meg adott esetben tolni kellene az ISO-t, hogy kicsi legyen a záridő.
Nem engedi, hogy segítsek neki.madgie
Ha jól működik igen. Viszont mivel nem paraméterezhető csak részben működhet jól (már elvileg is).cOxeR
Valahol úgy érzem nem értjük egymást, de nem tudom pontosan hol.
A lényeg: Nem szeretném a fénymérőt helyettesíteni, túl lassú vagyok fénymérőnek.
Pl. a rekeszt alapvetően én szeretném meghatározni, viszont a záridőt nem egy konkrét értékként (ezért nem jó az M mód), hanem hogy minél ne legyen nagyobb (témától/szándéktól függően; kisebb ugye lehet, ha ez kell, hogy ne égjen ki).
Az ISO-val meg úgy játszhat, ahogy akar (pl. 100-3200 között, de alapvetően csak akkor legyen nagyobb, ha tényleg kell).
Csak az ISO állítgatással viszont az a gond, hogy az csak 5 Fé lehetőséget ad ami adott esetben kevés lehet (kiégett fotók semmivel sem előnyösebbek mint a bebukottak).
Az 5 Fé egyébként nem biztos, hogy csak a téma megvilágításából jön, hanem ugye esetleg játszok a rekesszel is...
Egyébként pont koncert volt ahol először találkoztam ezzel a hiányossággal.És még a vakus esetről nem is beszéltünk...
-
madgie
titán
Más meg máshogy tud érvényesülni. Nem tudom, miért kell felhúzni az orrod, mert más másképp dolgozik/gondolkozik
Én is tudok M módban fotózni, tudok akár arcra mért spot+korrekcióval is, de az Auto ISO ilyenkor pont bevált, nagyon okos dolog.
Bulifotó amúgy más tészta, ott azért messze nincs annyiféle fény, leginkább a dögunalmas összebújós-egymásra mutogatós, vakus képekről szól a dolog*, nekem ajánlották anno, két bulit végigtoltam, majd az öcsémnek átpasszoltam. Évek óta csinálja, nem tudom, hogy bírja
*: ezt se vedd sértegetésnek, mert nem az: más módon is lehet dolgozni, de a hely tulajdonosa és a bulizók többségben ilyen képeket kérnek.
-
válasz
madgie #10735 üzenetére
Szó nem volt arról, hogy mindent ki kell kapcsolni... ki lehet forgatni a szavaimat, de attól még nem mondtál semmi okosat.
(#10736) k1csi
Én sem szeretem az auto ISO-t... de azért mert az iso-t csak be tudod lőni fényviszonynak megfelelően...
Milyen változó fényekről beszélgetünk, valós élethelyzetet mondhatnál. Koncert?
Én pl. esti bulifotózásnál M módban fotózok, és nem azért mert én vagyok Szuperman... hanem, így tudok jobban érvényesülni.(#10738) hcl
Én 315-ért adtam el, ~9k expóval, 1 hete a 7D-met, igaz piaci ár felett... -
-
válasz
madgie #10735 üzenetére
Én is auto ISO-n használom, 3200-ig felengedem, ott még elmegy a zaj is. Aztán ha nagyon kell, akkor kézzel benyomom a nagyobbat. És a záridő prioritás igen jó dolog
A kompaktom csak manuálban volt rendesen használható, az 1100 Tv-ben tökéletes.
Amúgy M mód, az is jól jön ám néha, mert Tv -ben sokszor nem enged elexponálni, ha szerinte kevés a fény, dehaénaztakaromhogykattanjon, akkor M-ben bármit enged.
-
k1csi
senior tag
Tipikusan nem használok auto ISO-ot pont az említett hiányosság miatt.
Viszont ahol használnám az pont a változó fényviszonyok lennének ahol eszembe nem jutna az M mód.
Lehet, hogy kezdő fotósokat lehet vakitani az M móddal, nálam ez elsősorban ott játszik, ahol a vakura bízom, hogy akkorát villanjon amit kell (na jó esetleg a másik végleten ahol villogó fényforrás összezavarja a fénymérést).
Egyébként a fényméréssel csak expo. korrekció szintjén szeretnék foglalkozni (nálam nincs a vázon dedikált gomb a vakuhoz, úgyhogy az a SET gombra van téve).
Nem vagyok elég tudatos. Vállalom. Nem érzem magam versenyképesnek sem az M módhoz, sem az MF-hez (ahhoz mondjuk már a vázam keresője is gagyi; videó kivéve).
Ez nálam már a tükrös filmes vázamon is így volt, láthatólag nem vagyok fejlődőképes.
Szerk: madgie megelőzött, de 100%-ban ugyanazt próbáltam mondani.
-
madgie
titán
Nem attól leszel tudatos és jó fotós, hogy 100%-ban manuál módban bohóckodsz. De ha így gondolod, kapcsold ki az autofókuszt is, sőt, a fénymérés is felesleges
k1csi: én szeretem az auto ISO-t. Persze nem mindig, de ha jól működik, jó segítség, most hétvégén is jól jött a koncertképeknél. M zuiko 45/1.8, S mód, 1/80-1/100 záridő, auto ISO. ISO 400 és 2500 között szépen elváltogatott magának, az adott fényviszonyoknak megfelelően
-
"Kategóriákhoz pl: Tudtommal minden jelenleg forgalmazott Nikon esetében megadhatod auto ISO-nál mennyi legyen a minimális záridő. Canon esetében melyik ez a kategória?"
Manuál mód, és az ember tudja mennyi iso és milyen záridő... én nem bíznám szoftverre...
Nem lehet a nem tudatos és hozzáértő fotósból beépített funkciókkal jó fotóst varázsolni... -
Én vásárolnék pl. ilyen tudatosan, csak miből
A minimális záridőről igaz, amit mondtál, sajnos a fw-n elég sok múlik. De azért ez nem az az egetverő hiba számomra. (Másrészt elég sokszor megyek a minimális záridő fölé, ha pl. le tudom támasztani a gépem, vagy csak épp bepróbálkozok...)
Canonhoz meg nem csak a Canon gyárt objektíveket... Ha pénzem lesz (sose, de idén már nem) , akkor úgyis szétnézek valami IS-es dolog után.
-
k1csi
senior tag
Minden rendszerben van néhány obi ami miatt adott esetben (ha valaki tudja neki mire kell) az adott rendszer jobb választás lehet.
A 70-200 f/4 a Canonban ilyen (viszont pl. az IS-es már jóval drágább).
Csak zárójelben: Azért megnézném hány xxxxD tulaj vásárol ennyire tudatosan és van ilyen obija.Viszont jelenleg pl. a Nikonban egyre több ilyen obi van, olvasd el mégegyszer amit írtam. Vagy veszed az L-es, vagy veszel egy kb. 20 éves design-t (és sokunknak elég lenne egy jó 1.8, nem kell a méregdrága 1.4).
Kategóriákhoz pl: Tudtommal minden jelenleg forgalmazott Nikon esetében megadhatod auto ISO-nál mennyi legyen a minimális záridő. Canon esetében melyik ez a kategória?
Ugye minimális SW ami nagyon használhatóvá tudna tenni egy funkciót (vagy tesz kevésbé használhatóvá)...
-
Én nem érzem annyira, hogy összevissza lenne az 1100, és azt sem, hogy nagyon alja lenne a szenzor. Jó, most vehettem volna 5100-at is, de nem hiszem, hogy ki tudnám használni.
Zoom : Koncerten nagyon sokra mennék egy rövid gyútávú obival, amit egy drágább váz mellé meg tudtam volna venni... Pontosabban ez 5100 mellé kb. semmit nem tudtam volna venni.
Ember, az xxxxD az a belépőszint. Olyanoknak való, akik még bőven a fotós pályafutás kezdetén vannak. Ne várd el tőle azt, amit egy felsőbb kategóriás váz tudna...Egyébként persze, a legtöbb esetben szükséges egy technikai szint, de azért az sem minden.
-
k1csi
senior tag
válasz
nasinas #10719 üzenetére
A szép canonos CMOS-fotók, a híresen jó zajkezelés és képfeldolgozás a DIGIC4-gyel, a korábbi DSRL tapasztalatból elvárt zajmentesség alacsony ISO-kon, szép rajzolat kit-obi szinten főleg f8-ban tartva a rekeszt, se nem éles,se nem életlen, hanem olyan nagyon kellemes kontúrok és színek.
Ezt a marketinges BS-et nem tudom honnan szedted.
A valóság az, hogy a Canon kb. 2009 óta (amikor megjelent a 7D, azaz nagyjából 3 év óta) semmit nem fejlesztett a szenzoron (APS-C).
Az xxxxD kategóriába meg egy még régebbi szenzort tettek, ami kb. a 450D időszakából származik.Mások nem így tettek, és ez meg is látszik: DxOMark
Ez az amit jelenleg egy többszörésébe kerülő 5DmkIII-al sem tudsz megcsinálni.
http://www.bypaulsmith.com/2011/10/nikon-d5100-amazing.htmlÉs akkor még nem beszéltünk arról, hogy mindenütt ahol csak tudtak az xxxxD kategóriánál spóroltak a költségeken (230k pixeles LCD, nehogy könnyen meg lehessen mondani, hogy jó helyen volt-e a fókusz; összevont akku és kártyafedél stb).
Persze bevásárlóközpontokat tele lehet szórni ilyen vázakkal, aztán meg lehet lepődni, hogy már milyen olcsón lehet DSLR-t venni.
Persze az olcsó nem azt jelenti, hogy ár/érték arányban is jó.Természetesen lehet ilyen vázzal is jó fotókat készíteni. Ha jók a fényviszonok akkor szinte mindennel lehet. Ha valakinek jó obijai vannak (kb. onnan indul darabja mint az xxxxD kategória váza) az szintén sokat dob, sőt többet számít mint maga a váz (külső vaku szintén sokat számít).
Bár azt vallom, hogy inkább jobb obid legyen mint vázad, az xxxxD kategória tényleg a DSLR legalja. Mióta bejelentette a Nikon a D3200-at gyártófüggetlenül az (D3200-at ennek ellenére nem vennék).
Az 1100D a többi Canonhoz képest teljesen összevissza gombokkal (ISO, vaku, liveview), butított funkciókkal, szenzorral, LCD-vel stb.A többség, aki csak úgy leveszi a bevásáróközpontok polcáról, hogy ez majd mennyivel jobb mint a kompakt (persze csak kittobival vagy dupla kittel mert a zoomátfogás ami kell mert az a kompaktnál is nagy volt) mert DSLR csak szenved ezzel a kategóriával (egy ideig talán még lelkes is).
A fotózás felszerelés igényes (tudáson kívül). Többen voltunk már úgy ezzel, hogy megvettünk valami olcsóbbat, aztán rájöttünk, hogy azzal csak szenvedni fogunk. Azaz megvettük a jobb cuccot is (ha megtehettük) és ugye mindig ott volt, hogy ha egyből a jobb cuccot vettük volna akkor nem dobtunk volna feleslegesen pénzt ki az olcsó cuccra amit vagy nem használunk és csak porosodik vagy jókora buktával adtuk tovább.
Persze nem azt mondom egyből FF vázat meg L-es obikat kell venni.
Viszont pl. Nikon D5100+18-105 egy egész jó kis induló szett, messze jobb ár/érték aránnyal mint jelenleg a Canon (mondom ezt Canonosként).
Mit jelent a jobb ár/érték arány? Jóval több ideig fog tartani amíg úgy érzed, hogy jó lenne valami jobb cucc, de lehet, hogy egyáltalán nem fogod ezt érezni. És ha váltanod kell akkor vannak kellemes lépcsők, nemcsak szakadékok (mint jelenleg a Canon esetén).Ha meg bővíteni szeretnél akkor jelenleg Canonban csak méregdrága L-es (legalább árban) obik, vagy nagykorúságot elért obik vannak. És bár obiknál lassabb a fejlődés, azért kb. 20 év alatt van valami...
-
.DLL
veterán
Régi Photoshoppomat (CS3) hogyan vehetem rá, hogy megnyissa az új Canonok (550D) RAW fájljait? A 20D-ét simán nyitja, de erre ismeretlen formátumot ír.
-
válasz
Peetry #10725 üzenetére
Jjjjja. Mondjuk az IS nagyon kéne. Viszont ha meg az egy obis kitet veszem, akkor drágábban jöttem volna ki - és mint kiderült, így sem volt jó ötlet megvenni a cuccot, mert kissé másképp alakultak a dolgok, mint kellett volna
(Üdvözlöm a HR-t a munkahelyemen). Szóval így még mindig jobb, mintha csak egy 18-55-öm lenne, még ha az akkor stabis is lenne.
Mondjuk úgy magával a 75-300 -zal igazából nincs bajom, tehát amire használom, arra még megfelel, de sokkal kevesebb macera lenne, ha lenne benne stabi -
Morgal
aktív tag
Szerintetek mennyire esélyes, hogy találok Canon 7D-t 200k-ba? Max 50k expo lenne a követelmény, a gyári tartozékai, nem leharcolt állapot. Vagy maradjak inkább az 50D-nél pár tízezerrel olcsóbban?
-
válasz
Zozzer888 #10720 üzenetére
A 75-300 elég lágy, meg stabilizátor nélkül elég gáz megtartani, ha nincs verőfény...
(És általában nincs.)
Nekem is ilyen van az 1100-hoz. Persze, ha kell a nagy gyújtótáv, akkor kell, de ha lenne pénzem, azonnal vennék valamit, ami hasonló, csak stabilizátoros, és USM -
Zozzer888
addikt
válasz
nasinas #10719 üzenetére
nekem van egy 75-300as obim az 1000Dhez, nagyon szeretem, és árban bőven megéri a pénzét.Szóval ha telére vágysz és nem szánsz rá nagyon sokat, egy olyanra nevezz be szerintem
(220voltnál asszem 48körül van)
ő az
: http://www.220volt.hu/Canon+EF+75-300mm+f+4-5.6+III
am gratula a géphez
-
nasinas
tag
Én pár éve még Sony alpha 300-assal léptem be a DSRL világába.
Akkor írtam is pár hozzászólást a Sony topikba.
Aztán elegem lett a nagy méretből, az obicserélgetésből, a nehéz cuccból és a hangos tükörfelcsapásból ami olykor elég jót rántott is a gépen.Most valami jobb kompakt lett volna, nem BSI-CMOS-os izék hanem valami kisebb felbontású nagynak mondott CCD érzékelőjű gép.
Szóval a végén Olympus XZ1 vagy Canon PS 95 lett volna a befutó, a G12-t már drágállottam ( az Oly is130! ) a Canon GX1 meg pofátlanul drága.
És akkor felfedeztem, hogy a Canon 1100d alig nagyobb mint egy bridge, de érezhetően kisebb és könnyebb mint a Sony DSRL volt. Én sokáig bridge-nek néztem a várban, de feltűnt,hogy sokan használnak ilyet és mindegyikük nyakpántján ott virít az EOS felirat.
Hát így lett végül mégiscsak DSRL és pont Canon 1100d és a kis kitobi, az IS II.
Ez is 130 volt egy extrém helyenvagyis pont annyi mint az Oly csúcskompaktja.
Bár műanyag, rögtön feltűnt, hogy igen finom érdességű,bár az érdesség nagyon erős szó itt, szóval nem tükörsima, mintha nem is műanyag lenne, olyan tapadós érzete van, nem csúszik.
A hosszú hétvégén három napot nyúztam, bár nem lőttem többet hatszáznál, de a fővárosban elég meleg volt, pl a Parlament előtt a parton leolvadt rólam a gatya - mármint képletesen, túl sok ott a yard egy kis nudihoz
Elég sokat olvasgattam már fotós témákban az elmúlt években, így pont azt kaptam, amit vártam, és még pár plusz szépséget is. A szép canonos CMOS-fotók, a híresen jó zajkezelés és képfeldolgozás a DIGIC4-gyel, a korábbi DSRL tapasztalatból elvárt zajmentesség alacsony ISO-kon, szép rajzolat kit-obi szinten főleg f8-ban tartva a rekeszt, se nem éles,se nem életlen, hanem olyan nagyon kellemes kontúrok és színek. A rekeszelőválasztáson kívül mindent hagyok automatán még, s bár egy napon az élességet és a színtelítettséget feljebb húztam, másnap mégis hagytam alapbeállításon ezeket, úgy szebbek a képek illetve finomabb a feldolgozás - már amit én művelek a JPEG képekkel igen alap szinten (le sem írom, mert még kiröhögtök).
Nekem bejött a gép, hobbira, épületfotózásra, tájképekre, városképekre jól megfelel, a képminőségre nincs panaszom,pláne,hogy csak monitoron nézegetem őket, illetve osztom meg barátaimmal. És a korábbi gépemhez képest sok beállítást kínál, de nyugodtan rábízhatom magam automata üzemben is.
Nyilván profi célra kevés lehet egyes helyzetekben, de arra amire való, kitűnő gép.
Egyszer majd nézek hozzá valami jobb alapobit, de nekem nemcsak a fényerő számít hanem az obi szép rajzolata is. A kettő együtt. De ez még ráér...A videója nem érdekel, nem próbáltam, arra ott a Pana HD videokamera.
-
*Ropi*
félisten
válasz
kiskaktusz #10714 üzenetére
És mi lett volna, ha a Camera Kft.-set dobja ki előre?
-
*Ropi*
félisten
válasz
kiskaktusz #10709 üzenetére
Höhö...Camera KFt.-nél ez akciósan 9900 Ft...
-
Zozzer888
addikt
válasz
kiskaktusz #10704 üzenetére
lehet kapni szilikon tokot rá amúgy
-
kiskaktusz
addikt
Köszi! Holnap megfogdosom megint az 1100D-t.
Ugyan még nagyon nincs napirenden a gép vásárlás, de már elkezdtem teszteket olvasni és informálódni... Az 550D extra szolgáltatásai nekem nem kellenének, mert az 1100D is kielégíti az elvárásaimat. Aztán lehet, hogy később kihasználnám, de szerintem nem, mivel az említett felhasználási szokásokra vásárolnám. Köszi a véleményed. Holnap sokáig kint leszek a napon, aztn berohanok majd az ósanba és kiderül, hogy mennyire csúszik az a plasztik.
Remélem addig nem hűlök vissza a légkonditól.
-
norbinator
csendes tag
válasz
*Ropi* #10700 üzenetére
igen a mélységélesség dolog valóban bejátszhat, majd próbálkozok azonos rekesznyílásokon is. Plusz a canon 50-est általában akkor használom inkább ha kevesebb a fény és vaku nélkül szeretnék fotózni, ami szintén nehezíti az AF dolgát. Meg kiváncsiságból azért letesztelem hogy mélységélesség terén mit jelent az f2.8-hoz az f4-hez képest.Gondolom közeli hátérnél lesz azért számottevő különbség.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Klemice #10693 üzenetére
Szerintem igen, de döntsd el magad: itt egy teszt, amiben összehasonlítottuk a nálunk lévő nagylátókat (akkor még a tesztben szereplő Tamron 17-50/2.8 volt az enyém, most már a Canon 17-55/2.8 IS.
)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Külpolitika
- Milyen légkondit a lakásba?
- Építő/felújító topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- BestBuy ruhás topik
- Megújult a PROHARDVER!
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A05s 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G6 - i7-8GEN I 16GB I 512GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest