Új hozzászólás Aktív témák
-
PHM
addikt
válasz csupahatos #14649 üzenetére
Megoldható, kérdés, hogy milyen módon szabályozza a fordulatszámot
az alaplapod. PWM-mel, vagy a feszültség változtatásával.
Ha PWM, akkor gyakorlatilag egy tranzisztor + 2 ellenállás kell.
Ha nem, akkor kicsit több kell hozzá, de úgy is megoldható.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
irgum
addikt
Sziasztok!
Nekem hűtéssel kapcsolatos kérdésem van. Szereztem egy laptophűtőt, de nagyon hangos. Feleslegesen pörgeti benne nagy fordulatszámon a ventiket. Kettő darab ventit kéne leszabályoznom, mert ezt így nem szeretném használni, elég lenne egy pici légáramlás a tornádó helyett. Két külön csatlakozója van a ventiknek, de nem a szokásos cpu hűtő szerű, mert csak 2 érintkezője van. Azt hiszem a harmadik lenne a fordulatszámmérő, ez hiányzik.
Ha valakinek van ötlete erre az aránylag egyszerű történetre, megköszönném a segítségét.Itt egy kép ahogy kinéz: [link]
-
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
Amiket keresek, ill. véleményeket várok:
Hőmérsékletfüggő ventivezérlő: nézegettem ilyen-olyan dolgokat, potis nekem is van, de egyrészt nem fogom SW-vel figyelni a hőfokot, másrészt a fene akarja tekergetni. Itt van, de ahogy nézem ez fix, nem tudom a kezdő sebességet állítgatni. Valaki ismeri esetleg? Előlepi panelokat is néztem, érdekes, hogy a szenzorosok nagy része is csak mutatja a hőfokot, de nem vezérli a motyót...ventilátor utánfutás vezérlő (visszahűtő): volt itt múltkor tipp , h Xboxnál van ilyen, ráírtam pár boltra, h lehet-e csak panelt venni, vagy mit lehetne PC-vel kezdeni... 1 válasz jött, h megkérdezi a szervizest, utána semmi. Autó világítás késleltetőt sem találtam sajna. egyéb tipp? Külső táp + monostabil multivibrátorra gondoltam, de elég körülményes lenne. Alaplapom USB 5V-ot ad kikapcsolva is (töltő feature), lehet ezt kellene kihasználni
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
Pista0001
addikt
válasz ViZion #14659 üzenetére
Szerintem az Asus alaplapod (vagy BIOS-ból, vagy szoftverből) remekül el tudja vezérelni a ventiket, de leállításkor leállnak azok is. Létezik olyan kábelköteg ami a tápot egy molex vagy SATA tápcsatiról veszi, a PWM jelet pedig például az alaplapról, így akár több, nagyobb teljesítményű ventit is lehet vezérelni mint amennyit az alaplap elbír. Tudok olyat ami akár 5 ventit is el tud látni. Bővebben holnap délután, ha érdekel a dolog.
-
ViZion
félisten
válasz Pista0001 #14660 üzenetére
Sajnos az alaplap ventivezérlése a botrányos kategória, nagyon túlhajtja őket. SW-vel alakítható, de nem ez a cél, van potis vezérlő is, de a hűtő radin szeretném ha hőfok függő lenne a venti inkább (mivel nem csak én használom). ...és OS független, nem csak Windows-t használok, bár biztosan van linuxos progi az alaplapi ventik vezérlésére.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
Tenken
őstag
Pcie-s pineket ezzel lehet krimpelni szerintetek?
"Minden nő 20 centist akar, de 10 centinél már fulladozik" -Torrente
-
BL@CK
tag
Sziasztok.
Tudna nekem valami helyet mondani, ahol vízzel, vagy lézerrel vágnak nekem alulapokat méretre és úgy kialakítva ahogy kérem?Shatter your limits!
-
PHM
addikt
válasz oroszbence #14672 üzenetére
Két áramkörös váltókapcsoló esetleg?
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
ViZion
félisten
Attól függ... Erősítőre -ha tudja- küldheted HDMI-n is a hangot, asztalit meg lekapcsolod.
Jobb alaplapoknál lehet külön is állítani, h első-hátsóra mi menjen, tehát ha az alaplapi előre menő HD audio-t kivezeted hátra, és arra dugod az asztali motyót akkor úgy is jó lehet.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
PHM
addikt
válasz oroszbence #14675 üzenetére
Magad is elkészítheted akár.
Maga a kapcsoló így néz ki: (Sokféle létezik belőle.)
Kétszer 3 érintkezője van.
A középső lábait vagy az egyik, vagy a másik oldalsó lábbal zárja rövidre.
Vagyis összesen két jelet (jelen esetben a bal és a jobb csatornát) képes
az egyik, vagy a másik irányban továbbítani.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Gaben01
őstag
Sziasztok!
Az asztali gépemhez keresek túlfeszültségvédős elosztót 10K-ig.Szerintetek érdemes ezt megvenni ennyiért [link] vagy tudtok ajánlani jobbat ebben az árkategóriában?
http://9gag.com/ A függőség garantált. || Friends are like snow flakes. If You pee on them, they disappear.
-
artiny
őstag
Ezzel az adapterrel kiéghet a router vagy az adapter, ráköthetem?
más routert szeretnék használni amihez nincs meg az adapter, a régitol attehetem az adapatert?
https://www.dropbox.com/s/f2cidby5cm11n6d/2013-02-03%2009.06.15.jpgés a routeren az adapter résznél az van írva hogy 12V 1A
-
artiny
őstag
válasz didyman #14680 üzenetére
Koszi.
Találtam meg egy adaptert...megnéznétek hogy ez esetleg?
Ilyet talaltam a pinceben:https://www.dropbox.com/s/x94c5s8ao5x5ni6/2013-02-03%2010.58.12.jpg?m
ez 9V 1A os,ha kevesebb a V akkor azzal kiég vagy csak nem indul el? ki lehet probalni vele? (úgy ertem ez nem valto áramu vagy hasonlo hogy kiegetne?)
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz artiny #14681 üzenetére
Kevesebb volt nem elég. Miért nem veszel egy használtat vagy ilyesmi? 12 V-os nem olyan ritka. Esetleg kösd a géped 12 V ágára, tápod meg sem érzi amit ez felvesz.
-
PHM
addikt
válasz artiny #14684 üzenetére
Van rá esély, hogy működjön vele, ha teljesülnek a következő feltételek:
- A 9V-os táp legalább annyi áramot tud szolgáltatni, mint a régi táp.
- Az új táp dugójának méretei megegyeznek a régiével.
- Megfelelő a tápfeszültség polaritása a dugóban.
Ezeket, különös tekintettel a polaritásra, gondosan ellenőrizd!Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
artiny
őstag
A polaritást eddig nem talaláltam...mivel idáig csak angol uk adaptereket tett ki a google vagy amerikai nem tudom....
de a felirat a roouteren (linksys wag200g) az van h 12VDC 1A szoval ez jo lessz? (a dugo megegyezik)
az adepteren ez van viszont AC
https://www.dropbox.com/s/x94c5s8ao5x5ni6/2013-02-03%2010.58.12.jpg?m
a képen nem annyira látni de az adapterbol ket száll jon ki. az egyik ellett vágva nem tudom miért a másik viszont meg van eredeti allapotban aminek a dugoja megegyezik.
[ Szerkesztve ]
-
-
didyman
őstag
Az áramerősségnél nem minimum akkora kell. Ha a régi 12V 1A, akkor az 12W-ot le tudott adni. A 9V 1A meg 9W-os lesz. Mivel a készüléken belül nem lineáris a stabilizátor, hanem kapcsolóüzemű, így az alacsonyabb bemenőfeszhez nagyobb áramerősség fog tartozni.
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
PHM
addikt
válasz didyman #14688 üzenetére
Ez igaz, rosszul fogalmaztam.
9V-on elméletileg 1333 mA kell a 12W teljesítményhez.
Tehát a biztonság kedvéért egy legalább 1400 mA-es adapter kellene.
Bár én inkább kerítenék egy 12V 1A-est.
(Mintha valaki írta is volna, hogy könnyű hozzájutni.)Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
zarew
senior tag
Sziasztok!
Keresek valakit,ha lehet Érden aki helyrefésülné egy Fx6100 es proci lábait. Kislányom megkaparintotta és nem a rendeltetésének megfelelően használta. Nem túl veszélyes a helyzet, nem is elektronikai ismeretet,inkább jó szemet nagyítót és türelmet igényel a helyreállítás.Nekem egyik sincs.
Természetesen fizetek, sörben ,csokiban,forintban,euróban,tyúkban,stb
Köszönettel zarew -
Henker2
addikt
Üdv!
Van egy Cooler Master Musketeer előlapi panelem.
Az a baj, hogy nincs meg a hőmérsékletérzékelő kábele és a ventiszabályzó kábele.
Valaki tud ebben segíteni?
Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G
-
fkenny
senior tag
[link] ilyet hol tudok magyarba venni? Válaszotokat köszönöm!
"Minden sikeres férfi mögött van egy nő aki jól járt. "
-
GâLî
tag
Üdv!
Szeretnék egy fekvő házat készíteni, melyet majd el tudok helyezni a hifi állványon az erősítőm alá. Cél a minél csendesebb működés lenne, illetve sok merevlemeznek kellene elférnie a készülékben. Designban inkább hifi komponensnek mint PC háznak nézne a végén.
Tudok valami hasonló casecon projektről, gyári termékről melyek inspirálhatnának és segíthetnék a fejlesztési munkát? Esetleg valami adatbázis, ahol PC komponenseket találhatok melyet mondjuk Inventorba be tudok illeszteni (így azokat már nem kéne megrajzolnom)
Szépnapot!Coo?!
-
GâLî
tag
Nem tudom rendelkezik-e az alaplap előlapi fejhallgató kimeneti lehetőséggel (gondolom igen) de én pl akkor az egyik készüléket a hátlapba míg a másikat az előlapnak szánt kimenetbe dugnám. Kapcsolóra így is szükség lenne, mert valahogy emulálni kell az alaplapnak ha az előlapi kimenetre szeretnénk váltani.
A sima kapcsolós megoldás is jó amúgy, de ez elegánsabbCoo?!
-
oroszbence
tag
én barkácsolós vagyok és amúgy is szerettem volna az asztalomra egy kis vezérlést a minden félének mert annyira király hogy csak át pattintom és működik.
-
gordonfreemN
addikt
Sziasztok!
Azt tapasztaltam egy CPU hűtő ventinél, hogy a cpufan-ra dugva erősen berreg a venti.
Mintha csapágyas lenne, de nem az, mert ha elveszem a tápot róla, akkor azonnal abbahagyja.
A ventit fordulatszámfüggően hajtja meg az alaplap. A venti amúgy egy gyári intel 478-as venti.
Ha ezt a ventit simán a 12V-ra kötöm, semmi gondja, hangja. Ha egy másik ventit csatolok a cpufan-ra, akkor nem csinálja ezt. A venti 12V-os, 5-ről már indult labortáppal, illetve 440mA-os.
Az érdekesség még annyi, hogy ha teljesen lefogom ezt a ventit, akkor iszonyatosan berreg. Normál ventit ha lefogok, akkor semmi zajt nem hallat.Szerintetek mi lehet a probléma?
¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
didyman
őstag
válasz gordonfreemN #14698 üzenetére
Ha PWM-es az a csatlakozó, akkor egy kisebb értékű kondenzátor hiánya miatt csinálhat ilyet.
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
GâLî
tag
válasz oroszbence #14697 üzenetére
Jópofa, ezen már én is gondolkoztam Igaz nekem egy nagy i7es konfigot kéne eldugnom, nem egy hpc-t A dolog valahol a Cooler Master HAF XB-jéhez állna a legközelebb, csak több merevlemezt kéne elnyelnie a bendőjének
Coo?!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest