Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Algol

    senior tag

    válasz Pubszon #14211 üzenetére

    Elméleti rész:

    A LED-ek nyitóirányú karakterisztikája exponenciális függvény, ami a LED szokásos munkapontjában már nagyon meredek.
    Ha ez kínaiul hangzana számodra, akkor egy példán keresztül próbálom elmagyarázni.

    Tegyük fel, hogy LED-ekből összeállítottál egy kapcsolást, amire 10 V-ot kapcsolva a LED-ek a gyártó által megadott tipikus fényerővel világítanak. Ha erre csak 8 V-ot adnál, a LED-ek egyáltalán nem világítanának.
    Ha pedig 10,5 V-ot kapcsolnál rá a LED-ek tönkremennének, túlterhelés miatt. A lényeg, hogy viszonylag kicsi (tized voltos) változás a LED-ek feszültségében, a LED-eken átfolyó áram nagy változását okozza.

    Ezért A LED-eket áramgenerátorral szokás meghajtani. Az (ideális) áramgenerátor olyan áramforrás, amely a kapcsaira kötött áramkörön állandó áramot hajt keresztül, függetlenül a kapcsain fellépő feszültségtől.
    Esetedben szabályozható áramgenerátorra lenne szükség.

    Gyakorlati rész:

    "bírja is a 20W-ot"

    20 wattos fényforrás valamelyest korszerű (smd LED-ekből) 1600 lumen fényáramot tud leadni 120 fokos térszögben, ami egy 200 wattos hagyományos izzó fényerejének felelhet meg.
    A képen egy asztali olvasólámpa látható, tényleg szükséged lenne ekkora fényerőre abban a lámpában?
    Ha igen, akkor ennek a lámpának az átalakítása gazdasági szempontból nem éri meg, inkább venni kell egy 20 wattos LED reflektort, ami persze legalább 15.000 Ft-ba fog kerülni.

    Én feltételezem, hogy továbbra is asztali lámpaként szeretnéd használni. Ebben az esetben nézd meg, hogy milyen foglalatban van benne a jelenlegi 12 V-os halogén izzó. Arra tippelek, hogy MR16-os a foglalat.

    Vásároljál egy 12 voltos MR16 foglalatos LED izzót, ez kerül majd a lámpába. Ilyen izzókból nagy a kínálat: 3 - 10 watt teljesítményű 260 - 550 lumen fényerejű példányok beszerezhetők elsősorban webáruházakban.

    "amiben van egy trafó"

    Ha a trafó a lámpa talp-részében van, akkor azt onnan ki kell szerelni. Nem látok lehetőséget rá, hogy a trafó megtartása esetedben gazdaságos legyen.

    Venni kell még egy kacsolóüzemű LED tápegységet áramgenerátoros kimenettel. A tápegység teljesítménye igazodjon a választott LED izzó teljesítményéhez, legyen annál 20-50 %-kal több.
    Ha az új tápegység befér a régi helyére, akkor szereld oda, rögzítsed rendesen. A szerelés során ügyelj arra, hogy a 230 V-os vezetékek forrasztási pontjait leszigeteljed pl: zsugorcsővel és tartsd be a 230 V-ra vonatkozó érintésvédelmi előírásokat.

    Ennek a lámpának nem lesz szabályozható a fényereje. Nem látom sok értelmét a fényerő szabályozásnak egy asztali lámpa esetében. Ha mégis szükség lenne rá, akkor úgynevezett dimmelhető tápegységet kell venni, lényegesen több pénzért.

    A nem szabályozható fényerejű változat, egy 50 wattos halogén izzó helyettesítésére 6.000 - 7.000 Ft-ból kihozható.

    Üdv: Algol

Új hozzászólás Aktív témák