- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- Projektor topic
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- SSD kibeszélő
- Milyen egeret válasszak?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
Új hozzászólás Aktív témák
-
gabe_
őstag
válasz Szaki@Pécs #1095 üzenetére
Szaki, a hozzászólásodat tegnap este észre sem vettem!
Ez kell nekem! Köszönöm.Sovány szakácsban sose bízz!
-
gabe_
őstag
Nagyon köszönöm uraim, maximális tiszteletem. A leírás még elég szakmainak tűnik egy laikusnak így első ránézésre, de holnap, ahogy az időm engedi, átnyálazom, és megpróbálom a képletekbe egy konkrét ventillátor adatait behelyettesíteni...
Még1x köszönöm...Sovány szakácsban sose bízz!
-
zLegolas
őstag
Igazad van...
De
(Sajna némely gagyi potit túl lehet tekerni kikapcs-ba, oszt akkor áll a cájg... vagy pl. ha aláméretezi a kuncsaft, akkor kiég a vezető réteg emitt-amott, na meg ugyi a kontaktgebaszok.. emiatt gondolkodám úgy, hogy valami villany csak follyon akkor is, ha kihal a poti... de ettől függetlenül maxinagyon igazságod vagyon! )Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
And
veterán
válasz zLegolas #1096 üzenetére
Miért ne lehetne egy darab sima soros potméterrel elintézni? Az ellenállásuk 0 és a potméter névleges értéke között változik, így a ventire eső feszültség 12V és egy minimumérték között változtatható. A 12V mindig annyi marad, hisz a potméter teljesen ''eltűnik'' a körből, ha rövidzárba tekered. A minimumértéket viszont a poti maximumértéke és a venti együtt határozza meg:
Uv= 12V* (Rv/ (Rv+Rp)), ahol
Uv: a ventilátoron eső feszültség, ezt akarjuk 5...12V közt állítani,
Rp: a potméter aktuális ellenállása, 0...a névleges értékig változhat,
Rv: a venti ''ellenállása'' (nem feltétlen stabil érték (!) - a ventifeszültséggel változhat - de számítási alapnak jó).
Rv (12V-on)= 12V / Iv, ahol Iv: a venti névleges árama, másképp
Rv= U^2 / Pv= 144 / Pv [Ohm], ahol Pv: a venti teljesítménye 12V-on [Watt]. -
zLegolas
őstag
Sima pótméterrel nem lehet 5...12V között, azok ugyanis 0 és valamennyi között szabályoznak. Ha viszont egy ellenállást párhuzamosan kötsz véle, akkor mehet a jöhet... az érvénys képlet: (R1*R2)/(R1+R2), az adja az eredő ellenállatot.
Ennek kék a neked megfelelő tartományba esnie az R=U/I alapján.
Az egész cucc eredő ellenállásához még a ventill. belső ellenállásást is hozzá kék számolni, tehát: Re=(R1*R2)/(R1+R2)+Rb.
Rb a ventillátorra jellemző érték, a rajta feltüntetett adatokból számolható.
Na, innen már csak zsebszámológép kérdése a dolog...Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
Szaki@Pécs
tag
én úgy oldottam meg, hogy fogtam egy 1kiloohmos lineáris potit ( a boltban azt mondták ez a legkisebb), párhuzamosan kötöttem vele egy 100 Ohmos ellenállást, és ezt az egészet iktattam be a venti táp vezetékébe. nem pont 5-12V de müxik, aztán valami figyelőporggival (pl. Everest) szépen beállítod a kívát fordulatszámot
Az abraka-dabra ehhez képest csak hókusz-pókusz.
-
And
veterán
Kivitelezhető, de nincs univerzális megoldás. A potméter értéke (vagyis a maximális ellenállása) különböző típusú vagy darabszámú ventilátorhoz mindig más lesz, ha pontosan 5V-ig szeretnéd állítani a rá eső minimális feszültséget. A potméter nem fesz. stabilizátor, így előfordulhat, hogy az egyik fajta venti feszültségét csak pl. 8V-ig, míg egy másikét meg 3,5V-ig tudod levinni vele. Ez pedig a venti alapjáraton - 12V-on mérhető - áramfelvételétől (vagyis teljesítményétől) függ.
-
Szaki@Pécs
tag
Hi all!
Van egy asztali DVD játékos, aminek a kimenetét rákötném egy régi rádiósmagnóra (hátsó hangfalaknak) de a magnón nincs stereo bemenet, megpróbáltam a magnó panelján megekeresni a magnó felől érkező jelet, és arra kötöttem rá a DVDjátékos jelét, de az meg túl sok lett és ugyan van hang, de torzít még halkan is. Valami kapcsolási rajz kellene, amivel a jelet lehetne csökkenteni, hogy a magnó erősítőjének ne legyen sok. (gondolom a sima ellenállás nem jó)Az abraka-dabra ehhez képest csak hókusz-pókusz.
-
gabe_
őstag
Hali
Van egy asszem ide tartozó kérdésem:
A 12V-os ventillátor fordulatszámszabályozását (már megint ) meg lehet-e oldani egy sima potméterrel, ami mondjuk 5V-12V között állítható? Egyáltalán van-e ilyen? (Én csak józanparaszti ésszel gondoltam ilyet, bármilyen elektronikai képzettség nélkül... )
Ha lehet ilyet venni, akkor mi a pontos típusa?
(Tudom: kereső. Csak most nincs elég időm átnyálazni...)
A segítséget előre is köszi...Sovány szakácsban sose bízz!
-
zLegolas
őstag
válasz Predator... #1090 üzenetére
A gond az, hogy pénzem, eszem és időm úgyszolván egyáltalán nincsen, tehát én nem tudom helyetted megcsinálni a cuccot. Képet nem'tok csinyáni, mert ahhoz más is kell, nem csak hardver (pl.tehetség...)
A help-ért semmit nem kérek, tanácsot bárkinek bármikor. A festés viszont mint már említém vala sajna nem megy!
Ha valaki adna címet, ahová képet tok felnyomni, mutatnék egy kis ízelítőt hogy miket is csinálok...Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
Predator...
tag
Ne haragudj már,elnézést kérek a bocsánatért mármint a modellért tudom h más a kettő csak nem vágtam h te melyiket zúzod...2 makett is lenne a házban egy alien és egy predator
Hétvégente ráérsz??
mert valamit majd kitalálok...pl mondom haveroknak h húzzunk le a balcsira...és akkor közel leszel...
mert nemtom mennyi munka lenne vele és h kész lenne-e egy nap alatt
képet is tudnál fújni???(ezt csak halkan Dokibá nehogy meghallja)....mert akkor sürgőseni javítani azt a kompressztort...
mennyit kérsz a help-ért?(vagy ezt kárnak mondtam?)
[Szerkesztve]''Földünk Jövője azon múlik, hogy képesek vagyunk-e cselekedni...'' (Sir David Attenborough)
-
zLegolas
őstag
válasz Predator... #1088 üzenetére
Nem modellezek, makettezem. Az más. Festés nem lenne gond, ha nem égett volna le tavaj ősszel a kompresszorom, az újat meg még nem volt időm meghentelni...
Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
Predator...
tag
válasz zLegolas #1087 üzenetére
Hoppá
Veszprém
cirka 200km...de nem baaaaj
na mind1 majd egyeztetünk ha help kéne...hamár modellezel...gondolom tucc faszán festeni/fújni mert nekem ilyesmi kéne...nameg terepasztallal is lehetett már dolgod...ugyhogy megdumáljuk mikor érsz rá...leülünk a Balaton partjára és moddolunk Ugysincs messze onnan a Balcsi''Földünk Jövője azon múlik, hogy képesek vagyunk-e cselekedni...'' (Sir David Attenborough)
-
zLegolas
őstag
válasz Predator... #1086 üzenetére
Hali!
msn nem játszik, egyéb publikus infók az adataimnál... e-mailt este tok olvasni.
Írj bátran!Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
Predator...
tag
válasz zLegolas #1077 üzenetére
zLegolas!!!
Egy msn címet megtudnánk oldani???...dobj egy mailt ha nem publikus...vagy telszám ilyesmi...merre lax??? csak mert majd kéne egy kis help tőled...
Szerk.:helyesírás
[Szerkesztve]''Földünk Jövője azon múlik, hogy képesek vagyunk-e cselekedni...'' (Sir David Attenborough)
-
Albi001
tag
Az miért van, hogy a higedkatódcsőnek nevezett fénycsövem melegszik
-
LukE
veterán
eddig meg nem lattam olyan sata vinyot, ami igenyelte volna a 3.3V-ot. Ha nincs, akkor ma meg nem gaz, de a jovoben inkabb vegyel rendes sata tapcsatlakozos tapot.
''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
X@b3e
addikt
Az mitől lehet, hogy a frissen vett hangérzékeny neon vígan ment, zenére villogott, majd miután feljebb vettem az érzékenységét, világít egyfolytában.. És hiába veszem vissza, csak világít folyamatosan. Az inventer pedig eléggé melegszik
... Roma siamo noi ... S.P.Q.R.
-
tian9
csendes tag
Sziasztok!
Elromlott a hűtőm hőkapcsolója. A kompresszor állandóan megy, nem kapcsolja ki, tehát szétfagy az egész hűtő. Szétszedtem a kapcsolót, de semmi.
Rugó ellenében kapcsolja be a kompreszort az éterrel töltött rézharmonika. A rugó feszítettségét egy excenterrel állítom (hőszabályzó). Tudom állítani a rugó előfeszítettségét és maxra állítottam. De még így is a rézharmonika benyomja, pedig beraktam a -20C-os mélyhűtőbe a kapillárist.
A szerkezete egyszerű, nem értem miért kapcsol állandóan. Talán a kapillárisssal lenne gond? Több éter semmikép nem kerülhetett bele, tehát nem értem miért az a nagy nyomást, ha egyáltalán azzal van gond, nem mégis a kapcsolóval.
Vki járt már hasonlóan? -
Soja
aktív tag
Biztos mindenki látott már a tápegység 4 tűs molex csatijára csatlakoztatható sata tápcsatlakozót. Gyakorlatilag a csatlakozó alakul át, no meg egy vezetékpár felcserélődik, de továbbra is megmarad a 2 fekete, 1 sárga és 1 piros vezeték. Na most, ami a chieftek tápból jön ki, sata tápcsatlakozó, azon bizony nem 4, hanem 5 vezeték van, és ha jól veszem ki belőle, akkor a plusz vezeték 3,3 V-ot szolgáltat a vinyónak.
Itt a kérdés: Most akkor kell-e a plusz vezeték, ezáltal áram a vinyónak? Ha nem, akkor miért rakják rá a tápegység csatlakozójára, ha igen, akkor meg miért hiányzik a síma átalakítóról (nyilván nehéz megoldani az 5-12 Volttal, de akkor ki kellene találni valami mást)? Ennek a plusz vezetéknek a megléte/hiánya hogyan befolyásolja a vinyó működését??? -
zLegolas
őstag
válasz Predator... #1074 üzenetére
Lásd: adatlapom. Asszem Neoflex a tubusos. És igen, ha tudok segítek...
[Szerkesztve]Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
-
zLegolas
őstag
válasz Predator... #1072 üzenetére
A kilyukasztás semmi gond, minimális gázláng felett meglágyítod (nem égeted), majd átnyomsz rajta egy akármit, ízlés szerint fogóval hajlítgatod, kész... az igazi egy hőpisztoly lenne, Tesco => kb.3000 Ft.
A purhab szivacsszerűvé szárad, tehát azt lehet, hogy el kell tömítened majd, erre ajánlom az autófényezők/karosszériások/makettezők által használt tubusos masszát, a neve /pillanat nem jut eszembe, sárga fogkrémtubus-féleség, boltban a festékek mellett találod, kb 150 Ft. Ha higítod akár ecsettel is felhordhatod, csak egyszerre max kb. 1 mm. vastagon!
A purhabot kötés után próbálhatod hővel is deformálni, próbáld ki!
Nyálnak félig megkötött (nyúlós) műgyantát ajánlok, ha hozzáférsz!
[OFF](aktív makettező vagyok...csak kérdezz.. )[OFF]
[Szerkesztve]Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
Predator...
tag
válasz zLegolas #1071 üzenetére
nemtom elég lesz-é mert alien nyálat szeretnék a gépre kb mindenhova ahol jól mutat,meg a gép tetjére egy ''terepasztal'' szerűséget...ahova betom állítani a Celtic Predator figurámat sztem nagytöbbségében purhab lesz a dekor rajta...de egyenlőre letesztelem a habot egy régi gépházamon...nemszeretném egyből tönkre vágni az új TT házat (jövőhétre várható)
lenne egy kérdésem...a plexi oldalt ha felmelegítem..áttudom úgy lukasztani mintha kilenne szakadva??? ...tehát mintha vmi kitorne a gépből...igen ez egy alien figura lesz egy runer
köszönöm az eddigi help-et és amik várhatóak azokat is''Földünk Jövője azon múlik, hogy képesek vagyunk-e cselekedni...'' (Sir David Attenborough)
-
zLegolas
őstag
válasz Predator... #1070 üzenetére
Vigyázz vele, nagyobb vastagságban (cm) nem ziher, hogy megköt... a fehér/zöld gyúrma kb egy ezresért tuti. Az kb. 2 kihúzófilc méret, ha elég...
Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
LukE
veterán
válasz Predator... #1063 üzenetére
''milliput''?
Bővebben: link
hogy itthon hol es milyen neven kapsz, azt mar nemtom... Patex gyartmanyu, valszeg hasonlo cumot latta obi/baumax-ban ragasztok kozott. (monggyuk nem volt eppen olcso)''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
Predator...
tag
hm...purhabra én is gondoltam...azt hiszem ez lesz a legolcsóbb megoldás...nemakarok túl sokat rákölteni
''Földünk Jövője azon múlik, hogy képesek vagyunk-e cselekedni...'' (Sir David Attenborough)
-
zLegolas
őstag
válasz flacika #1025 üzenetére
Itt a keresett kapcsolásod:
Az érzékelőt leszigeteled pl. egy csepp szilikonnal (sziloplaszt), és slussz.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz Predator... #1065 üzenetére
Van olyan gyúrma, ami tajdonképpen ragacs, két rúd, az egyik fehér a másik zöld. Összegyúrod, egy óra múlva reszelheted/vésheted.
A nevét nem'tom, de elég drága, szerelvényboltban próbáld meg. Ha ez nem jó, akkor purhab, megkötés után olyanra faragod, amilyenre akarod...Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
Predator...
tag
megy az Up! a kérdésemnek
''Földünk Jövője azon múlik, hogy képesek vagyunk-e cselekedni...'' (Sir David Attenborough)
-
Predator...
tag
Jut eszembe.. gipsz? vagy az túl nehéz??
mivel ragasztom fel a házra az ilyesmit?''Földünk Jövője azon múlik, hogy képesek vagyunk-e cselekedni...'' (Sir David Attenborough)
-
Predator...
tag
és az rajtamarad a gépház oldalán /tetején???
nemkéne h leessen..vagy...egyáltalán mivel ragasztom aszt fel a házra???
Palmatex???''Földünk Jövője azon múlik, hogy képesek vagyunk-e cselekedni...'' (Sir David Attenborough)
-
gery03
senior tag
válasz Predator... #1060 üzenetére
Agyag
-
Predator...
tag
Üdv embörök...
van vmi olyasmi anyag mint a gyurma?? azzal a tulajdonsággal h miután meglett ''gyúrva'' megszilárdul/megköt...úgy h utánna ne lehessen deformálni...nameg bírja a festést
hol lehet ilyet kapni kb mennyibe/kiszerelés
előre is thx!
Thermaltake Sviking Modding készülődik''Földünk Jövője azon múlik, hogy képesek vagyunk-e cselekedni...'' (Sir David Attenborough)
-
And
veterán
válasz LucifeI2 #1057 üzenetére
Ne hagyd, hogy összezavarjanak, 470 Ohm és kész . 12V-ra egy ekkora ellenállással kötve a ledet az árama a legkülönfélébb ledekkel sem fog eltérni nagyon 20mA-től. Persze nem árt, ha ennyi áramot legalább elbír (extrém kivételektől eltekintve szinte mindegyik led bírja). A legszélsőségesebb esetekre - legnagyobb ill. legkisebb nyitófeszültségű ledeknél - az áram 17 ill. 22mA lesz.
-
morceaux
aktív tag
Helló!
Kigondoltam egy olyan házat, hogy na.
Fekvő, kétszintes. Az alsó szinten lenne az alaplap. Két légcsatorna, egyik a chipset és a videokártya levegőjét áramoltatja, a másik a ramét meg a prociét, elöl-hátul ventikkel.
Felső szinten lennének a meghajtók, és a táp, szintén külön légcsatorna a vincsiknek meg a tápnak. Elvileg az alsó szint nem melegítené a felsőt, mert ugye folyamatosan átáramlik rajta a levegő.
A fekvő kialakítás miatt a procihűtő és a vga hűtő is hatékonyabban tudna dolgozni.
Gondolom én.
Ha majd ráérek, rajzolok valamit, és felrakom.http://www.summitpost.org/object_list.php?object_type=3&contributor_id=30661
-
LucifeI2
őstag
Van egy ilyen fehér mobilrackem és előre akarok rakni egy LED-et, mekkora ellenállás kell neki? Mert már próbálkoztam de csak 100ohmosat raktam és kiégett. Egy kis venti van elől annak a kábelét vágtam el vagyis 2-be osztottam... nemtudom az hány volt vagy mi kell hozzá hátha vki tudja.
Bővebben: link ilyen a rackem mint ebbe a házba
Esetleg ha vki tud ilyen rack mod-ot akkor linkelhet, az is jó lesz
[Szerkesztve] -
LukE
veterán
válasz killahdrums #1049 üzenetére
ismet azt mondom, hogy inkabb tuningos forumban kerdezz, mert nekem is vegig kellene olvasnom a topikokat, meg adatlapokat hogy biztosat tudjak mondani.
Annyira pedig nem unom az eletem
Tuti van itthon is nehany ember, aki mar megcsinalta.''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
LineLord
tag
tuningnet.hu-n tuning.pages4u.hu-n nezz körül pl
Nem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!
-
killahdrums
senior tag
...igen, azt tudom, hogy két kis bizgentyűnek a lábát kell összedrótozni az alaplapon, beiktatva valami ''resistror''-t vagy ellenállást vagy mittudomén, kérem kapcsolja ki.
A lényeg, hogy arra való, hogy a vcore terhelésnél ne essen le (droop), így sokkal jobban tuningolható a proci.
Pár képet meg fórumot találtam...
Még bogarászom a dolgot, de valaki aki ért az elektronikához (mondjuk Te), segíthetne...There is no God, just Technology...
-
LukE
veterán
válasz killahdrums #1047 üzenetére
szerintem inkabb tuningos totyikban erdeklodj, mert a droop mod valami elektros-tuningos altal megcsinalt dolog lehet, amit lemasolni egyszerubb, mint ujra kitalalni.
''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
killahdrums
senior tag
Hi all!!!
Infó kéne ''droop mod''-ról! A P4C800-E Dlx lapomon szeretném megcsinálni.
Kerestem a guglin de nem nagyon találtam számomra érthető infót, csak pár képet...
Valaki, aki elektronikai guru és netán csinált is ilyet segíthetne...There is no God, just Technology...
-
LineLord
tag
hm. jolett!
Nem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!
-
flacika
tag
Na megcsináltam a kütyüt itt egy pár kép róla:
Bővebben: link -
BaLinux
tag
Hát ez milyen ''állat'' ötlet már, ilyenről még nem hallottam, hogy vasutat a házba...
A kérdésedre válaszolva, mivel a modellvasút egyenfesz táplálású, ezért semmit nem fog zavarni. Mármint maguk a sínek. Ha a tápfeszültség stabil, nem csinál semmilyen interferenciát ami a gépet jobban zavarná mint a saját maga által keltett sok ronda felharmonikus...
Igen, a zárt fémfelület ideális esetben teljesen árnyékol mindent.
Ebben valami mozgó jármű is lesz, vagy mi ez? -
LineLord
tag
amugy emg fogod a fesz mérőt, és +meg - hoz oda cuppantod vegeit
oszt adsz neki. es akko maris megtod mekkora a nyitofesz ami ott van a ledeknekNem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!
-
And
veterán
válasz Gergello #1037 üzenetére
No, még mindig a ledek.. Szerintem csak cseréld ki, és kész . A házba szerelt ledek táplálása már kellőképp áramgenerátoros, egyszerűbben szólva valszeg. vannak előttük áramkorlátozó ellenállatok. Mivel az eredeti darabok (vörös és zöld (?) ) nyitófeszültsége amúgy is a legkisebbek közül való, nem lesz nagy galiba belőle, ha azokat más színűekre cseréled. A trendi kék ledeknél pl. a nagyobb nyitófesz.-igény azt eredményezi, hogy az új ledek árama még kisebb is lesz, mint az eredetieké.
-
Gergello
addikt
A power és a hdd ledet szeretném lecserélni, de nem tudom hány voltot kapnak?
és nélkül nem tudom mekkora ellenállás kell eléjük...
megmondaná valaki? thx -
LukE
veterán
válasz LineLord #1034 üzenetére
egyreszt 8 es ~10.5, masreszt szerintem vedd be a ma esti kavinto adagod, ha mar nem emlekszel arra, hogy delutan irta flacika, hogy hova/hogyan is kellene ez az ize
-
LukE
veterán
válasz flacika #1031 üzenetére
ha tudsz anogolul, akkor akkor szerintem nezd meg monggyuk a lomex vagy elektrokontha netes arlistajat, hogy milyen komparatoruk van raktaron, szedd le az adatlapjat, es abban alt. van reszletes leiras a csipprol, es nehany pelda kapcsolas.
(beleneztem az elektrokontha listajaba, monggyuk LM319 hasra akar meg jo is lehet. Rajz ugyan nincs, de altalaban bekotod a VCC-t tapfeszre (akar 5, akar 12V), GND foldre, In1(+) es In1(-) labak kozul egyikre egy feszultseg oszto a termisztorral es egy ~5-10k-s ellenallassal, masikra egy potmetert. Az Output labon attol fuggoen van magas vagy alacsony fesz, hogy melyik bemeneten van magasabb feszultseg. Es az Output labat kell valahogy radrotozni egy teljesitmeny fokozatra (stab IC, vagy vagy hogy csinalod most), mert magaban csak 25mA-t tud kiadni (kb egy led-re eleg ennyi aram).
Nemtom, mennyire ertesz az elektronikahoz, szolj ha nagyon hadartam
Azert az vicces, hogy tobbe kerul nehany forinttal, mint egy ATTiny13, ami ugyan analog szempontbol talan nem olyan pontos, de megis egy mikrokontroller, es picivel tobb dolgot meg lehet csinalni vele, mint ket komparatorral )''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
flacika
tag
válasz LineLord #1030 üzenetére
Jaja úgy meg lehetne oldani, csak szereztem gyári krómozott T elágazókat frankón beleépítettem a termisztorokat, amik vízmentesek, meg kiméregettem fokonként, úgyhogy van már benne munkám bőven.(meg tök dizájnos lett)
Elvileg most szabályzott a venti, de az a baj hogy ha csak netezek, stb. akkor elég ha forog 6-700-at, ha meg megy a proci 100%-on ott már jó lenne akár 2000 rpm is(főleg hogy a Vga még rajta sincs a körön), és ezzel a megoldással max duplájára emeli a fordulatot. Ezért lenne jó a feszt. kapcsolgatni pl. 5V vagy 10V.
Tehát ahogy írtam ha lehet maradok a két lépcsős megoldásnál, majdcsak lesz rajz erről a komparator kapcsolásról.
De azért köszi az ötletet -
flacika
tag
válasz LineLord #1028 üzenetére
Ez nem lenne rossz, csak egyrészt ugye ezt a fajta termisztort hogy teszem víztérbe, meg hogy mennyit emel a fordulaton azt nem írja a srác.
Végülis meg kéne építeni akkor kiderülne(majd lehet holnap összedobok egyet próbára).
Ja meg nekem kellene rpm control azt viszont ezzel sajna nem lehet.
Azért köszi -
flacika
tag
Így van nem lineáris, először fokozatmentes állításon gondolkoztam ezért párhuzamosan kötöttem két ilyen szenzort, igy az eredő ell. kb jó is volt(mivel egyformák igy durván a fele, tehát 28 °C-on kb 4,7Kohm 35 °C-on 3,3Kohm) szabályozgat is rendesen de még mindig kevés az ell. változás. Még kisebb °C vált.-ra még nagyobb ell. vált. kellene. Ha ugye fix ellenállatot teszek mellé, még kisebb lesz az eredő változás.
No ezért gondoltam arra hogy legyen 2 lépcsős majd belövöm úgy hogy ne tikitakizzon ha nem jáccok úgyse meleg a víz, ha meg megy a proci úgyis 30 fok felett van.
Azért még várom olyan emberke jelenkezését aki esetleg egy rajzot is tudna linkelni.
Thx -
LukE
veterán
válasz flacika #1025 üzenetére
Gondolom valami termisztor vagy ahsonlo allatrol van szo, ami ugy altalaban nem igazan linearis. Nem tudom, hogy milyen pontos szabalyozast szeretnel, ha eleg a ket lepcso, akkor elvileg kell egy komparator(szenzor ellenallasa az elore beallitott alatt/folott van-e), es valami teljesitmeny fokozat melle, ami a ventinek adja a tapot. Analogos tudasom kb itt ki si merul, de ha tudsz angolul, ajanlom a google-t
Eegyebkent meg egyszerubben kiprobalnam azt, hogy mi van, ha parhuzamosan kotod a potit es a szenzort. Szerintem egy kis poti tekergetessel, es probalkozassal ennyivel is kielegito eredemenyt kapsz. (es nem fog ugralni a venti fordulatszama, ha a viz homerseklete 30°C korul ingadozik)''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
flacika
tag
Sziasztok!
A következő dolgot szeretném megvalósítani:
Adott egy vízhűtés, és egy 12cm venti a radiátoron. A névleges ford. egy 10K-s potival(gyárilag) 1300-2600-ig állítható. Szereztem 1 hőm. szenzort ami a víz térben figyel és 29°C-on 8,52 Kohm 35°C-on 6,66 Kohm az ell., persze lemértem hitelesített hőmérővel 10-45°C-ig minden ponton hogy mennyi. A gyári potival attól függetlenül hogy 0-10 Kohm, 4,75 és 3,25 Kohm között megy végbe a teljes fordulatszám változás. Most egy 8V-os stab. IC-ről megy a ketyere, így kb 800-1600 a rpm.
Kellene egy olyan kapcsolás ami egy potival beállított vízhőm. elérésekor(pl.30°C, itt a szenzor 8,16Kohm) mondjuk 5V-ról megemelné a feszt pl. 8-10V-ra.
Remélem elég érthető voltam.
Valaki hozzá értő emberke tudna nekem ebben segíteni?
Thx -
Side_
aktív tag
Hi! Tud valaki 3kerben, vagy a közelében olcsó neont? (Csak neon, minden nélkül. Se inverter se semmi '' számomra fölösleges'' cucc.) Kikötések: 2x~30cm, zöld szín.
///Egyébként szerintetek ez működik autóneonnak (Dietz) a vezérléséről? (mert elvileg kéne neki)_még villogtatni is tudná !elvileg///
Vagy véletlenül nem tudja valaki, hogy a Dietz az mekkora feszt támaszt?
Ha valaki tud, segítsen pls!
ThnX!
Ja, és fontos lenne, hogy minél töb üzemúrát bírjon.
Valahol olvastam, hogy a TT kb 10x annyi ideig bírja, mint pl a revoltec. (Ez igaz?)''Van visszajelzés, tehát vagyok!''
-
Noddy
senior tag
UP, remélem hogy választ is kapok, vagy mondjátok hogy eleve kudarc az ötlet.
Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.
-
Noddy
senior tag
Hellosztok.
Lenne egy kérdésem, nem biztos, hogy itt kéne feltennem de túl sok moddos totyik van és ez volt a legszimpibb.
Csinált-e már valaki vasútmodelles modot, és hogy a sínek ha áram alatt vannak mennyire zavarhatják az elektronikát, elég-e ha a sín fémcsőben fut a házon belűl. Elvileg a fémháznak árnyékolnia kellene, nem?Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.
-
djsunny
aktív tag
Sziasztok!
Van egy nagyon idióta kérdésem. Nekem még soha nem volt UV cső a számítógépemben. Most tervezem a beszerelését, de nem tudom hova helyezzem el. Chieftec házam van és a tápegységem kábelei UV aktívak! Ha a ház aljába rakom akkor takar a videókártya és a kilógó vincsi. Ha a ház tetejébe akkor meg a házmerevítés zavar be + a táp teteje.
A kérdésem az lenne, hogy hova rakjam ezt a csövet! Vagy bárhova is rakom elég ereje van és bevilágítja az egész házat? Nem nyomja el a fényét a többi világító bisz-basz?
Akinek van UV-ja és más világítós cucca segítsen please. Thx
[Szerkesztve] -
And
veterán
válasz Gergello #1016 üzenetére
Ha vegyes színű ledeket használnál 3V körüli közös tápfeszültségről, akkor a ledek eltérő nyitófeszültsége miatt mindenképp kellenének ellenállások. Ezek ráadásul led-típusonként különböző értékűek, ha minden leden azonos áramot szeretnél. Egyébként meg azért is ajánlott a használatuk, mert az árameloszlás ellenállások nélkül nem feltétlenül lesz egyenletes még tök egyforma fajtájú ledeken sem. E topik első néhány x10 hozzászólásában kitárgyaltuk már egyszer a témát. Nincs olyan, hogy ''3V-os'' led, csak olyan, amelyen a megengedett üzemi áram környezetében sacc per kb. 3V fog esni (-> áramgenerátoros táplálás!). Mellesleg ekkora nyitófeszek tipikusan nem a zöld, (infra)vörös, narancs és sárga színűeknél fordulnak elő, inkább a kék és ''fehér'' ledek közelítik/haladják meg. Ez a bizonyos feszültség, amely az üzemi áram mellett esik a leden, nem állandó, ha stabil áramot tételezünk fel. Márpedig a led fényereje a nyitóáramával áll egyenes arányban, nem a nyitófeszültségével. Stabil áram esetén a nyitófesz csak ''beáll valahová'', egy olyan értékre, amely nagyban függ a led színétől (a félvezető réteg + szennyezés anyagától) és a félvezető réteg hőmérsékletétől, de - meredek U/I karakterisztika esetén - csak kevéssé függ a ledet működtető áramtól. Ez visszafelé azt jelenti, hogy stabil feszültséggel táplálva a ledet (feszültséggenerátoros üzemmódban) a nyitóáram igen erősen hő- és színfüggő lehet, áramkorlát nélkül rövidebb-hosszabb idő után pedig a túláram kinyírhatja a ledeket. A helyzeten az elemek saját belső ellenállása némileg javít, de pont a friss elemeknél ez még elég kicsi érték.
[Szerkesztve] -
And
veterán
válasz Gergello #1014 üzenetére
Ha az elemeket sorbakötöd és nem kék v. ''fehér'' ledeket akarsz meghajtani, akkor jó sokat megtáplálhatsz 2db. AA-elemről, persze az üzemidő rovására. Azonos fajtájú ledeknél is inkább rakj kisértékű soros ellenállásokat (egyenként) a ledek elé, hogy hosszútávon se múljanak ki. Ez egyben segíti az egyenletes árameloszlást is a ledek között.
-
Gergello
addikt
2 db 1,5 voltos ceruzaelemről 100%os hatékonysággal/ egyik led sem halványul el, hány drab ledet hajthatok meg? úgy 3 db közepesen erőset szeretnék elég vagy 9 V-s kell?
-
LineLord
tag
HI!
hdd-men egy titan wave 3600rpm-es hűtő van, es aht igen... hangos, de nem gyengen. probaltam bd305-os tranyo + 200ohmos poti, de hat meg ugyis hangos volt(08v-12v közt alította a feszt.). Nah szal mien szabalyzot ajanlotok, amit hazi barkacsba össze tok dobni, es ocson
Amuyg a shutdown.hu-ra keresünk cikk írókat tuning, modidng temaban, ha erdkel mail me, vagy Lin3Lord/ircnet
[Szerkesztve]Nem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!
-
$
tag
Na kész az elektromágnes. Hogyan erősebb? Ha három 260-as szög alkotja a vasmagot, vagy ha csak egy?
-
$
tag
Feszültséggel nincs gond, nem részegen kell használni, meg nem kell belenyúlni, és nincs gond. Meg már kb négyszer csapott meg a 230, de még élek Trafót talán tudnék eszkábálni, hogy alacsonyabb legyen a feszültség, de a magasabb feszültség az jobb De ha nagyon muszáj, akkor AT-s tápról is tudom hajtani a cuccot.
ui:mi az a ''diodahid'' az diódahíd akart lenni?
ui2: megcáfoltam azt, hogy vezeti a víz az áramot: beledobtam a számgép tápkábelét egy üveg vízbe, és turbó sebességgel elkezdte bontani a vizet Meg beletettem a vízbe egy elektromotort, és faszán működött -
And
veterán
-
Gergello
addikt
már műanyag van, megoldom, fentebb van egy linekn egy kép, megnéznéd vhogy úgy kell?
[Szerkesztve] -
And
veterán
válasz Gergello #1006 üzenetére
Persze hogy megoldható: a két árnyékolást összekötöd a csatlakozóknál, és kész. Mechanikailag ugyan nem tökéletes, mert ezt a nem körkeresztmetszetű - ha együtt nézzük - kábelt kicsit nehezen lehet beletuszkolni a jack dugó házába. Ha az műanyagból van, akkor főleg nehéz, mert még rá is kell tekerni a végén ezt a burkolatot a helyére, a műanyagház kábeltörést akadályozó vége meg nagyon szűk szokott lenni. Úgyhogy ehhez a kábelhez jobb a fémházas jackdugó, még ha kicsivel drágább is (szvsz. amúgy is tartósabb kivitelű).
-
And
veterán
válasz Gergello #1004 üzenetére
Ja, akkor olyan kábelre gondolt, amit szét lehet húzni, nem? Két ér megy külön-külön, és mind a kettőnek külön van az árnyékolása (pl. fejhallgatókhoz vagy 1 pár rca-dugóhoz ez nagyon jó, mert nem kell leágazást csinálni a két jel közös - árnyék - vezetékéhez). Ez gyakorlatilag 2 darab 1ér+árnyékolt kábel, lazán összefogva és egymás mellett vezetve (középen gyengítve a külső szigetelés, hogy kézzel szétszedhető legyen). Ilyet kaptál?
-
-
Gergello
addikt
up
-
Gergello
addikt
szerk: megnéztem megint a linket amit adtál, de akkor itt vagy én vagyok vagy a a right-hotz nem ér hozzá semmi
szerk 2: hülye vagyok kérem akasszon fel, jólvan mostmár értem
de a kábelben csak 2 ér fut nem 3
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- DIGI Mobil
- Mikrotik routerek
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Digitális Állampolgárság Program