-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rick4
félisten
Minden, ami 3 ezernél drágább, nálam videoval van kibontva. Ha szemre nincs semmi, akkor próba, vagy végleges beépítés, ha rendben működik, 3 nap múlva törlöm a felvételt, és ennyi. Mindig jól jöttem ki a dolgokból, mert a felvétel elküldése után sosem kellett magyarázkodnom.
-
tlac
nagyúr
Azért arra figyelj, hogy a +12V szál erőssége nincs köszönőviszonyban se a névleges teljesítménnyel (Seacomnál se).
mini-box-nál is alacsonyabb.igen, láttam, szóval mindenképpen cserélni kellene a procit is egy T-s verzióra
üresjáratban szerintem semmivel nem lennek vele előrébb, csak a max. fogyasztása lenne kevesebbamit viszont nem tudok, hogy vajon az alaplap többi része, wifi kártya, ramok, azok vajon milyen arányban használhatják a többi feszültséget?
mert pl. a ha egy 90W-os pico psu 12V-on tud pl. 60W-ot, ami önmagában elég egy 35W-os TDP-s T-s procihoz, de ha a többi cucc is főleg a 12V-ot használja, akkor már gond lehet
vinyónak is kell 5V és 12V is, de nem tudom melyikből mennyi amper
Az inter-tech tápja átnevezett rgeek-nek tűnik. Ha ez jó hír, akkor örülök, mert ilyenem lesz 2hét múlva (200w-os).
a kínai olcsó ali-s cuccoknál elég nagy szórás van
még ha az inter-tech is ugyanott készül, követelhetnek meg komolyabb minőségellenőrzést -
tlac
nagyúr
valahogy én is oda kezdek jutni, hogy ennyi erővel aliexpress-ről is berendelhetem fillérekért, abban is pont annyira bíznék meg
inter-tech-et amit választanék, hogy ők mernek rá adni 2 év garanciát (más kérdés, hogy azt itthon sehol nem láttam, hogy meg is adnák)
van még egy nagyon régi név, a mini-box, akik valószínűleg jók, nagyon szépen dokumentálva is van minden, de jó drága is
-
tippm86
tag
Innen vettem ugyan ilyet: [link]
Ezen a képen látszik hogy több mint fél óra stressz tesztet is kibírt ez a táp.
Néha van egy kis játék (Snowrunner, fifa, diablo 3...) de az se veszi így igénybe mint ez a teszt és soha nem kapcsolt ki a gép!Ui: Most nézem jó felment a táp ára!
-
tippm86
tag
Akkor a pico az alaplapi pci csatlakozón keresztül adott 75W -ot a gtx 1050ti-nak. Most hogy nincs videókártya vissza van dugva a pico 12V-os ága a procihoz és egy 120W-os led táp viszi a gépet.
Ha nem lesz hdd a gépben akkor viszont elgondolkodom, hogy leveszem a csatlakozónál az egész köteget és direktbe kötöm a 12V-ra a procit.
-
450W egy ekkora cuccban? Kétlem. Az egyik legjobb minőségű pico táp is max. 15A-t tud leadni huzamos időn keresztül a 12V-os ágon, ez a kis gyösz meg több, mint kétszer annyit? Nevetséges.
Óvatosan kell ezeket kezelni, sok a BS, és sokszor kétséges a minőségük.
Itthoni boltból én ezt ajánlanám (12V 10A max.):
INTER-TECH 88882190 Mini-ITX PSU 200 NAS -
Rick4
félisten
Mondom, már fejben kavarás lett a végére, mert nem tudtam, hogy melyik lap melyik procival melyik házban, melyik táppal volt összerakva, amikor ez előjött.
De valamiért az 5700G elé csak egy 350-es tápegység került, nem tudom megmondani már, mi volt ennek az oka. Lehet csak új házat vettem, és már ezzel a táppal adták ki, a két gép+ 2 monitor+ nas+ szünetmentes a konnektorból eszik 130W körül, szóval alapon nem kajál sokat a gép maga, de terheléskor azért majdnem bele tud a proci a 90W-ba karcolni, szóval a 65W TDP az mint szám, elég becsapós dolog.. [link]
Az i5-10600-asom lehetett, aminek a lenti táblázat szerint már vélhetően 200W körül lehetett a csúcsfogyija, ezért kevés volt a 250-es táp.
-
tippm86
tag
Álló helyzetben alap terhelésen 1 fokkal 30 perces stressz teszt alatt 2-3 fokkal volt jobb mint a fekvő állapotban. Ez minimális, viszont a teszt után a fekvő helyzetben körben meleg volt a ház, viszont álló helyzetben csak a teteje és a hátulja volt meleg és kézzel érezhető volt hogy a tetején jött a meleg levegő.
Ha találok 2db normális 5cm-es ventilátort a ház tetejére hogy kiszívja a meleg levegő az biztos sokat javítana. -
Rick4
félisten
Nem, de tudok mérni, mert még itt van a gép a szekrényben házastól, tápostól, előveszem majd, és rámérek....
Az lenne a furcsa, ha ez táphiba lenne, mivel ez egy fél éves zsírúj chieftec fi03b ház gyári chieftec tápegysége volt akkor. Nyilván nekem is fura, de többen már akkor is tápot írtatok, cseréltem, és elmúlt a baj...
Na megtaláltam, szóval valahogy így volt a dolog, i7-6700 oké volt, i7-8700 már nem bírta a 120-as paneltáppal: [link]
De hogy utána miért cseréltem a 250-es tápot egy másik 300-asra, már nem tudom.
-
tippm86
tag
Nem. 3200G max fogyasztásra ír 52W-ot az aida64, a gtx 1050ti tápcsatlakozó nélküli kártyám max 75W-ot evett. Ez kapásból 127W és ezeken kívül a többi (m.2 ssd,2,5 hdd...) 20W-ból simán kijön. Számolunk kb. 150W össz fogyasztást akkor is el kell mennie egy 250W-os táppal simán.
-
Rick4
félisten
Nem volt, simán egy lap, proci, ram, nvme ssd, megy egy hűtőventi. viszont kizárólag az egyik aida fpu tesztnél volt restart, minden más esetben jó volt. És ez egy 65W-os tdp-s proci.
Azaz a kiindulási állítás, miszerint pico psu-t, vagy paneltápot lehet a 95W-os TDP osztályba tartozó procik elé rakni, az nagyon nem igaz. Én is azt hittem, hogy simán elvan 100-120w-tal maxra terhelve is. -
tippm86
tag
-
PROTRON
addikt
Szerencsére csak egy konkrét iparág van tele mérnökökkel hogy ezt ténylegesen kimérjék...milyen gáz hogy arra jutottak hogy az általuk tervezett megoldások esetében az általad taglalt elmélethez képest a valóságban alig pár tized foknyi tényleges eltérés van.
Amit viszont a kolléga ír az tényleg valós, nem mind1 hogy magasabb terhelés esetén mennyire könnyen távolodik el a felmelegített levegő a proci alaplapi környezetétől...Amúgy nekem a tápegységem is arcára van állítva, így szemből mint egy turbina szívja be a friss levegőt majd megy ki magától a hátulsó rácson, ami így felül van a tápkábellel együtt és a belső komponensek annyira melegszenek(simán kézzel tapogatva érzem hogy olyan meleg mint egy meghajtott laptop alja, ami ugye kb 45 fokot jelent a kéznél, tehát belül 50+) hogy simán kialakul rendes légáramlat, mint ha egy 12 centis venti 500-on pörögne, kb annyira erős. Így sose kapcsolom be a ventit, lehet ha majd kellene erősebb VGA miatt nézek majd nagyokat.
Kémény hatás még kicsit a gépházból is szívja a levegőt... -
tippm86
tag
A Johnsbo halkabb mint a gyári.
Nekem mindig ilyen lapos hűtőim voltak, egyszer építettem egy egyedi házat és kipróbáltam fektetve és állítva is és állítva mint ahogy a képen van pár fokkal alacsonyabb hőfok volt.
Szerintem azért mert ha fektetve vannak ezek a hűtők akkor oldalt nyomja ki a meleg levegőt és annak egy részét vissza szívja.Ez egy pico táp és az alaplap csatlakozójába van beledugva. Nem vettem észre hogy melegedne, a külső adapter is csak langyos.
-
T J
tag
"Mértél már fogyasztási csúcsot?" Ja leesett, hogy ez még nem az 5600G.Még egy apróság: ez az akyga táp panelecske mintha közvetlenül az alaplap tápcsatijába lenne beleállítva. Ez nem melegíti jobban a külső RAM modult, mint a chieftec megoldása? Csak mert mintha kisebb lenne így a távolság köztük.
-
T J
tag
Ezt figyelembe véve szinte az összes hűtő tervezési hibás, VGA-k is. Legtöbb hűtő talpon állva hűtene legjobban, de általában fektetve vannak. VGA-n meg fejjel lefelé, ott aztán soha nem folyik vissza a víz a gpu-hoz.
Ennél a jonsbo-nál pl a konkrét helyzetben, szerintem a lamelláknál kicsapódott víz a hajlatban gyűlik össze. Ha van annyi, hogy elzárja a csövet, akkor a cpu-nál keletkező gőz el se jut a lamellákig, és csak a hajlat hőleadása hűti. Vagy hogy van ez?
Az ideális pozíció itt szerintem fektetve lenne, kicsit felfelé feszegetett lamellás résszel, hogy enyhén lejtsen a hajlat felé. De javítsatok ki, ha tévedek.
Sajnos én is állítva szeretném tárolni, úgy ahogy a képen van. -
Pista0001
addikt
"The nature of reporting processor power consumption has become, in part, a dystopian nightmare. Historically the peak power consumption of a processor, as purchased, is given by its Thermal Design Power (TDP, or PL1). For many markets, such as embedded processors, that value of TDP still signifies the peak power consumption. For the processors we test at AnandTech, either desktop, notebook, or enterprise, this is not always the case.
Modern high-performance processors implement a feature called Turbo. This allows, usually for a limited time, a processor to go beyond its rated frequency. Exactly how far the processor goes depends on a few factors, such as the Turbo Power Limit (PL2), whether the peak frequency is hardcoded, the thermals, and the power delivery. Turbo can sometimes be very aggressive, allowing power values 2.5x above the rated TDP."Valahol olvastam korábban is erről, fene tudja, a korszerű prociknak mi is a tényleges igénye. Gondolom, be lehet úgy konfigolni a lapot, hogy a proci ne turbozzon például, szóval akár elég is lehet. Ez azonban felveti a kérdést, hogy kell-e valójában ilyen proci, ha a teljesítményét esetleg vissza kell fogni a táp miatt. Ennek olvass utána, hátha van üzemeltetési tapasztalat.
KaiotEch: Csak egy fér bele tudtommal, mellé még egy 2,5-es. Vagy 2 2,5-es meg slim odd. Vagy normál tetővel csak 2 2,5-es.
-
Chieftec minősége valóban okés, én biztosan megvenném a lent említett bővítő kit-et hozzá.
A JX-500 bekapcsoló gombja nem érintős? Nekem annak tűnt... vagy elnéztem?
-
Pista0001
addikt
Ez paneltáp, nyilván megvan a helye a ház elejében. A pico táp az, amit direkt az alaplap 24 pines aljzatába tudsz bedugni.
Amikor megírtam a hsz-t, még nem görgettem tovább, azt hittem valami integrált procis, vagy max AM1-es gépet éptesz. Ilyen potens hardverhez combosabb tápot tennék. Így hogy a merevlemez tartót nem akarod használni, természetesen bármilyen pico is jétszik, sőt, a kábeldzsungel mérséklése miatt jobb is lenne. Ez a Chieftec MK-35D a magasabb tető, amit említettem. Kb 4000 forint, nyersz vele kb 20 mm belmagasságot. Két előlapja van, az egyik a kivágott a slim optikai meghajtóhoz, a másik teli. Ezzel gyakorlatilag az IX-04 és a 05 specifikációját kapod (előbbi egy IX-03 ezzel a tetővel, utóbbinak egybeszabott előlapja van). A gyártó oldala szerint 55 mm magas hűtő fér bele így 2,5 hüvelykes HDD-kkel. Mivel csak M2-es SSD-t szeretnél használni, a merevlemez tálca (és természetesen merevlemez nélkül) szerintem minimum 65 mm-el gazdálkodhatsz, ami már nem is olyan rossz.
-
Az 5600G-nek kell normális cooler, a Jonsbo HP-400-at választanám, ami 36mm magas. Az IX-01B-OP max. 30mm-es hűtőt enged, meghajtókkal együtt, azok nélkül viszont el fogsz férni.
A JX-500-ast azért venném előbb, mint a Chieftec-et, mert
- van az elején egy USB3.0 csati;
- gyárilag adnak hozzá fali, és VESA rögzítőket, míg a IX-01B-hez külön kell venni;
- a HDD tálcának olyan az elhelyezése, hogy alkalmasint még egy magas coolerrel is tudod használni, ha körültekintően választod, ill. ha később netán igényed lenne rá. -
Pista0001
addikt
Pico táp ütközhet merevlemezzel. Integrált procis lapokkal nem lehet gond, 2,5-es HDD/SSD-k elférnek a hűtés felett. Cserélhető procis kiépítéshez ha akarsz HDD/SSD-t, akkor a magasabb fedlap készletet (kb 4000 forint) célszerű megvenni hozzá. 3,5-es HDD-hez mindenképp kell a magasabb tető, úgy tudom. Szerintem érdemes a gyári táppal venni, ha elég a teljesítménye.
-
PROTRON
addikt
A Verkhoról nem találni nagyon infot, kevesen próbálkoztak vele. Papíron azt írja hogy Jonsbo HP400-al egysz8inten lehet, de kételkedem benne mert keveslem a hőcsöveket...
A HP400-as szerintem el viszi a 5600G-de, csak hangosabb mint a kb ugyanolyan teljesítményű Noctua amit találtál, ellenben ha nincs szükséged rá tudsz kicsit az 5600G-vel spórolni hőtermelés terén, a biosban a felesleges dolgokat kikapcsolod...nem írtad mire lesz használva....meg nem tom van-e AM4 kit hozzá...Jaja felül az a hosszanti lemez, az a HDD lemez azt kell kiszedni a hűtéshez, az alaplapnak nincs külön tálcája, hanem csak 4 távtartó a hátlapon. Emiatt nem is biztos hogy a hátoldalra odafér az SSD slot, lehet kio kell majd kicsit hajlítgatni a házat.
-
Rick4
félisten
Milyen m.2-es megy bele konkrétan? Én teszteltem jópárat, samu pm981 is van, 970 evo-ból kettő is, de szerintem ezek megsülnek hátul szellőzés és borda nélkül...
Ez itt egy sima 2-3 perces sebességmérés alatti melegedés, egy Asrock H370m-itx ac lapban egy i7-8700-as proci, ahol az ssd-re egy acasa borda került fel, és a bordát jóféle lefelé fújó id cooling is60-as hűtő szelőzteti:
Ez meg itt egy i5-10600-as egy ASRock H410M-ITX/ac lapban, szintén ugyanolyan acasa bordával, szintén is60-as hűtővel, mérés alatt simán elszalad 60°C fölé.
-
Néhány elérhetőbb árú LP hűtő:
ARCTIC Alpine 12 LP (ACALP00029A)
Cooltek HP-400
Akasa AK-CCE-7106HP
Akasa K25 AK-CC7118HP01
Ezek szinte biztosan beférnek, de ha HDD-t akarsz, akkor inkább az Akasa-k közül válassz... ide viszont 35W TDP-s proci ajánlottabb.Mi lenne a konfig/felhasználás?
-
Rick4
félisten
Azt vedd figyelembe, hogy ezek a mini házak szinte mind passzív hűtéses kis lapokhoz készültek, még egy alacsony hűtő se fog beleférni, ha a belső hdd lemezt benne hagyod, a 63mm-es szélesség (fektetve magasság) közel azonos néhány régi itx házammal, ami azokba belement lemez nélkül, vagy kivágott lemezzel, az az id cooling is 40-es hűtő, mivel van itt egy csomó lap meg ház a szekrényekben, még akár meg is tudom mérni, mennyi hely marad rajta, de sok jóra ne számíts, ssd-ből is egy alaplapra szerelhető mpcie vagy msata kivitelben gondolkodj inkább.
Más adattal sajnos nem tudok segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Acer Nitro 5 AN515-54-77VS
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 980 4GB Aio Corp Croma CM 600W
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged