-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Buckey
őstag
válasz
choco01 #42663 üzenetére
A NAS nem tudja kezelni azt a RAM kombinációt, nem kompatibilis velük. Van ilyen, bonyolult a bitek lelkivilága.
Akkor a NAS-ban hagyd a 8 GB RAM-ot egymagában, a laptopban meg hagyd bent a másik 2x4 GB RAM-ot, a maradék 4GB-t meg add el, vagy tartsd meg, hátha jó lesz valamire.
8GB RAM csak elég egy laptopba, főleg átlagos használatra. -
Buckey
őstag
válasz
choco01 #42661 üzenetére
Ha jól értelmezem, akkor az a két RAM hibátlanul fut a laptopban, a laptopból kivett RAM-ok meg hibátlanul futnak az ITX lapban.
Akkor a lapod nem kompatibilis azokkal a RAM-okkal, és így már nincs miről beszélni!
Sajnos kell venned olyan RAM-ot, ami a specifikációban vannak. Az a biztos megoldás!
Vagy így hagyod, ahogy most működik.De ha jól tudom, sokkal szerencsésebb két egyforma tipusú és méretű RAM-okat párba állítani, mint ami ez a 4GB és 8GB párosítás.
-
Buckey
őstag
válasz
choco01 #42655 üzenetére
Szerintem is a két különböző RAM párosítás a hibás. Hiába jó egy másik alaplapban, ebben meg ahogy látszik, nem jó.
Én is így jártam egyszer, 3 féle különböző RAM-ból csak kettővel indult el, de úgy:
A-B-C =JÓ
C-B-A=ROSSZ (elindult, de fagyott a gép)
B-C-A=ROSSZ (el sem indult a gép)
A-C-B=ROSSZ (el sem indult a gép)
A-B =JÓ
B-A = ROSSZ (el sem indult a gép)
A-C=ROSSZ (el sem indult a gép)
C-A =JÓ
B-C =ROSSZ (elindult, de fagyott a gép)
C-B =JÓÚgyhogy több napig tartott rájönnöm, sok olvasással, utánajárással, hogy a 3 (több) különböző RAM vagy jó, vagy nem, vagy csak megfelelő sorrendben működik, de akkor sem biztos, hogy 100%.
Azóta csak úgy vásárolok, hogy megnézem a gyártói ajánlást és azóta mindegyik elsőre működött.Mondjuk lehet a lap is a hibás, nincs kizárva.
-
törölt tag
válasz
choco01 #42655 üzenetére
Elsőre: mind a modulok mind a foglalat csatlakozó érinthetőit tisztítsd le 96% alkohollal.
Másodjára:
Aida 64-ben nézd meg, hogy, az egyes modulok-ból kiolvasható adott órajelhez/feszültséghez tartozó időzítések mennyire térnek-el egymástol, ill. bios-ban képes vagy-e ezeket kézzel beírni/korrigálni.
Elvileg mindkét modulnak a lazábbik modul SPD-jehez kell igazodnia, de elképzelhető hogy nem így történik, vagy a másik modul nem marad stabil így. -
Patice
nagyúr
válasz
choco01 #42648 üzenetére
Nekem N3150-es (Braswell) lapom volt, ebben volt dual-channel támogatás. Én egy SK Hynx RAM párossal használtam 2x2GB felállásban, összeválogatott verzióban.
A következő generációs Atomokban (Apollo Lake) nincs dual-channel támogatás, ezért szerintem vagy 1 RAM modullal oldod meg, vagy mindenképpen támogatott KIT-et szerzel hozzá. -
-
-
cinemazealot
addikt
válasz
choco01 #42648 üzenetére
"Nem nyúlsz hozzá" alatt azt érted, hogy ha magára hagyom a gépet 5 percnél tovább s nem nyúlok az egérhez meg a billentyűzethez?
Semmi ilyesmit nem tapasztaltam, pedig volt már, hogy több órára is magára hagytam.
"...lehetséges hogy nem tud gyakorlatban működni 2 rammal?"
2 RAM slot van rajta gyárilag, elég nagy szégyen lenne, ha ennek ellenére nem működne 2 modullal.
Amikkel érdemes lehet megpróbálkozni:
- Kopassz le minden fölös perifériát a lapról! Ne legyen benne bővítőkártya, USB-s eszköz (legfeljebb egy megbízható bill).
- Akár a táp is okozhat ilyen problémát, ha nem megfelelő vagy nem tiszta feszültség szinteket produkál. Ha van másik tápod, próbáld ki azzal!
- Ha még mindig fagy, próbálj ki egy USB-ről boot-olt Live Ubuntu-t.
- Végső megoldásként próbálj meg felhajtani 2 egyforma RAM modul (gyártó, típus, méret stb.) és próbáld ki azokkal. Nem kell őket megvenni, biztos van olyan, aki szívesen kölcsön adja őket egy próba erejére.Egyébként mikor vásároltad a lapot? Gondoltál már rá, hogy visszaviszed a boltba, hogy próbálják ki ők is? Simán lehet, hogy a lapon szállt el valami. Akár egy kiszáradt vagy felpúposodott kondi is okozhat ilyesmit. Bár ha a lap új, akkor ez elég ciki volna.
-
cinemazealot
addikt
válasz
choco01 #42644 üzenetére
ASRock H110M-ITX/ac + 2×4 GB Kingston DDR4 (HX421C14FBK2/8): Bő másfél éve Ubuntuval (egy hete Windows 10-zel is) és soha nem fagyott még ki.
Egy 2010-ben vásárolt DDR3 RAM-okat fogadó Asus lappal viszont már jártam úgy, hogy egyszer csak "bizonyos modulok bizonyos slot-okban" kombinációval nem volt hajlandó még elindulni sem. Most is valami idióta módon van beleszúrva egy 2 meg egy 4 GB-os modul.
-
HookR
addikt
válasz
choco01 #42546 üzenetére
Ha úgy néz ki, mint ezen a képen, akkor először a 3,5"-es HDD-t kell rögzíteni alulra, aztán a 2,5"-es HDD-t a kivehető lemez alsó felére, majd a slim ODD-t a kivehető lemez felső részére.
-
Ringman
félisten
válasz
choco01 #42400 üzenetére
az elején 1-2 alkalommal újraindítás után a sambát kézzel kellett elindítani, ami bosszantó volt, de aztán elmúlt.
nem egy pilótavizsgás soft, az biztosbtrfs a fájlrendszer, centosra épül. leírás itt: [link]
korábban már írtam a topikban, hogy több hónapos uptime-jaim is voltak vele. én csak a samba share-t és a transmissiont használtam, más feature-t nem. nem frissítettem egyébként.
amikor feltettem, akkor előtte az OpenMediaVaulttal volt vmi gebasz, ami miatt nem akart működni, így azt dobtam, helyette lett a rockstor.
ingyenes, de stable release-re való frissítés nem az, csak a testingre (van subscription - 40$/3 év - régebben olcsóbb volt)
Testing channel is free, but access to Stable channel requires a small subscription fee. See Update Channels for more information. -
Ringman
félisten
válasz
choco01 #42396 üzenetére
rockstorral emlékeim szerint tudtam kb 80-90MB/sec-kel másolni ssd-re nasról, és az egy sima 2 magos atom volt
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
choco01 #42391 üzenetére
A jobb NAS-okat manapság pont a J3455-el adják 2 db Giga LAN-al, HDMI-vel, szóval tudja amit felsoroltál feltéve, hogy megfelelő tároló van mögé téve mert HDD a belső részén még 3.5-es méretben sem feltétlen tudja hozni a LAN sebességét (még lineáris hozzáférésnél sem). Szóval min RAID0 vagy 5 (de ennél a lapnál egyik sem igazán) vagy SSD.
A 4105 előnye a 4k HDR ami kb. akkor lehet érdekes ha nemrég vettél 4k felső kategóriás megjelenítőt vagy ezt tervezed a közeljövőben.
Egyébként meg kb. 20% extra proci teljesítmény ugyanolyan fogyasztással. -
Pista0001
addikt
válasz
choco01 #42391 üzenetére
A legkisebbet kerested, és nem barebone-t, arra azt tudom ajánlani. Brix meg Intel Nuc is létezik olyan teljesítményszinttel, amit szeretnél, az valóban még kisebb. Csak ramot meg az 1 darab 2.5 vinyót kell belepattintani, minden más benne van a csomagban, és annál kisebb megoldás nincs. Azok a CM házak mindkét megoldáshoz képest óriásiak, az ATX táp nem teljesen néma, de ez mondjuk a Brix-re meg a Nuc-ra is igaz lehet, szerintem ventisek (notebook hűtés jellegű lehet bennük, mint a Core procisokban).
Pete55555: találtam francia webshopban, 85€ a fekete, 100€ az ezüst, van készleten nekik
-
Pista0001
addikt
válasz
choco01 #42374 üzenetére
A Chieftecek (IX-01B ésIX-03B, csak az előlapjukban különböznek, ugyanaz a befogadóképességük, mint az Antecnek), amivel kezdtem a hsz-omat. Aquában pl van mindkettő táppal is 19e forint környékén, más boltban nem néztem, de a megfelelő keresőoldalon tuti lesz bőven találat
-
Ispy
nagyúr
válasz
choco01 #42371 üzenetére
Realan w60 elég pici, és a keretedbe is belefér.
-
Pista0001
addikt
válasz
choco01 #42371 üzenetére
Chieftec IX01B/IX-03B. Elérhető paneltáppal vagy annélkül is. Ennél is kisebb az Antec ISK110 VESA, azt hiszem, ez csak paneltáppal van, de úgy tudom, leálltak már vele, korlátozott a készlet és az elérhetőség. Ezekbe 2 darab 2.5-ös hdd/sdd szerelhető az ITX alaplapon kívül, paneltáposak (ha táp nélkülit veszel, integrált tápos alaplapot vagy pico tápot is használhatsz), bővítőkártyát nem fogadnak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Béta iOS-t használók topikja
- Samsung LCD és LED TV-k
- Autóhifi
- Tőzsde és gazdaság
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Synology NAS
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- OLED TV topic
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged