Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• mips

csendes tag

Nekem is megjött a 3DEE-től egy PLA pakk. Csak 1.75 átmérőjű van benne, és spulnikkal együtt 8.55 Kg. Sajnos az enyémbe viszonylag sok fekér került, de ez csak az én személyes fájdalmam. Abszolút korrekt a csomag ilyen árért.

• mips

csendes tag

válasz Rulez81 #26402 üzenetére

Én mosquito klónt használok már egy jóideje, és jó volt bele minden ami a gyári ender3 fejben volt. (Szerintem a gyári az a legalja minőségű 40W fűtőpatron.) Max hőfokról nem tudok nyilatkozni, mert csak PETG-t nyomtattam, annak meg elég a 230 fok. De gyanítom, hogy 250-260 felett már 50-60W-os fűtőpatron dukálna. És magasabb hőfokoknál már külön MosFet-re tenném a tápellátását (lehet ilyeneket kapni, nem vészesen dárga). Nem nyirnám ki vele az vezérlő alaplapon levő csirkébb mosfet-et.

Például valami ilyet:

https://www.aliexpress.com/item/32850646959.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.698f4fa2vyj856&algo_pvid=b7e806a1-146d-40fd-917b-39d92c38dea7&algo_expid=b7e806a1-146d-40fd-917b-39d92c38dea7-15&btsid=0bb0620316069575377495519e13f3&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

• mips

csendes tag

válasz ecaddsell #26332 üzenetére

Igen, a Cura plugin az abszolt értékekre pontosan kiszámolja, hogy milyen értékeknek kell ott lennie, pontosan arra a gcode-ra. Ha legközelebb leszeleteled megint, kicsit más beállításokkal, akkor újra kiszámolja az abszolút értékeket, és azt teszi bele.

Itt a probléma az abszolút értékekkel van. A Cuda gcode-ból nem ollózhatod ki ezt a részt, mert az ott szerepő értékek csak és kizárólag arra az egy gcode-ra igazak,

A Prusa viszont csak beszúr egy általam előre megírt gcode-ot a megadott layer számhoz. De nem kalkulálja végig a gcode további hátralevő részét a beszúrt kód figyelembe vételével. És ez itt a baj.
    Illetve én a gcode írója se tudhatom, hogy épp milyen abszolút értéken áll az Extruder értéke, amikor eljön a pause pillanat. Pedig ezt is tudnom kéne ahhoz, hogy hozzá adhassak mondjuk +10-et. Erre megoldás a relatív érték megadás, mert így nem kell ismernem, hogy hol áll épp. De nem megoldás a folytatásra, ami nem számít a változásra, és nem is kalkulál vele.

A gond ott van, hogy amikor ez a relatívra váltás, aztán relatívhoz hozzáadás, majd pedig abszolútra vissza váltás megtörténik, akkor a normál gcode abszolút értékekkel folytatja a futását. De nem számít rá, hogy a beszúrt pause gcode megváltoztatott bármit is.

Mondjuk abszolút értékben E3700 ami épp lefutott. És utána E3705-el folytatná a következő gcode-al. Ez ugyebár egy +5-ös filament kitolást jelent.

Na de mondjuk e kettő közé beszúródik a pause gcode, amiben én nyomok +10-et az extrúderre relatívban. Majd kénytelen vagyok vissza váltani abszolút koordinátákra mert az egész gcode abszolút értékben generálódik mindig.

A folytatásban E3705 jön, de én meg rányomtam +10-et az E3700-ra a pause részben, melynek következtében valójában E3715-ön áll az extruder ebben a pillanatban. Ezért a soron következő E3705 panarcs az nem +5 filament kitolást jelent neki, hanem épp ellenkezőleg -10 retractot.

Gondolom ez azért van, mert ha relatívban tekerget az ember, ha abszolút értékekkel tekerget, mindenképpen van egy belső abszolút értékes számlálója, és valójában mind a két módszer ezt az abszolút értékes számlálót tekergeti.

Valami olyan parancs kéne, ami bele teker az extrúderbe, be nem tekeri meg ezt az abszolút számlálót. Azaz, elhinné, hogy a pause gcode előtt és után semmit sem mozdult az Extrúder motor (holott igen). Ha ilyet lehetne, akkor meg lenne oldva az egész probléma.

Az eredeti Ender3 extrúderrel nem is lenne gond. Arra fel lehetett tenni egy kézi tekerőkét. Azzal bele lehetne tekerni egy kicsit, és erről semmit sem tudna vezérlő. De ez a trükk BMG extrúderrel nem játszik, mert nem tudom megtekerni kézzel a filament továbbító tengelyt.

• mips

csendes tag

válasz Saccco #26328 üzenetére

Megpróbáltam az M82 és M83 párossal is. A helyzet sajnos ugyan az. Mondjuk nekem úgy tűnik, hogy ez az M82 M83 ez csak arra jó, hogy a relatív abszolút vezértlést az XYZ irányok abszolút/relatív állásától függetlenül az extrúderre külön is be lehessen állítani.
    De a működése az úgy tűnik ugyan az, csak az XYZ elválaszátását tesz lehetővé az E-től.

És olyan Prusa Slicer változóról nem tudsz esetleg ami az extrúder legutolsó abszolút értékét reprezentálja? Mert akkor lehetne esetleg olyat írni a custom kódba, hogy ez a változó+10.

Így talán a Prusa Slicer számolná bele abszolút értékként a +10-et, és az utána következő gcode-ban is automatikusan minden E érték +10-el több lenne.

Hasonlatosan ahhoz, amit a start gcode-ba ajnlottatok a műmérséklet kapcsán, miszerint ott sem egzakt szám van, hanem egy változó neve: M104 S[first_layer_temperature]

Kicsit furcsállom, hogy ezt ilyen nehéz lenne megoldani Marlin+Prusa esetén. Nehéz elképzelni, hogy én vagyok a bolygón az egyetlen, akinek Marlin firmware van a nyomtatóján, és ezt a funkciót akarja használni. Azért ez a "megállok és mágnest vagy csavar anyát ültetek be a nyomatba" dolog ez nem számít egy extra ügynek manapság.

• mips

csendes tag

válasz Saccco #26325 üzenetére

Na valamit már találtam. Sajnos maradt egy E0 a fej félrehúzásban. Tehát ez volt:

G1 X10.000 Y200.000 E0

Ezt most átírtam, E0 nélkülire, és így nem csinálja a nagy retractot a folytatáskor.

De ezért ez még nem tökéletes, mert Z-ben is meg kéne emelni a fejet, és némi anyagot is jó lenne kitolni abban a pillanatban, amikor megkezdődik a folytatás, de még a fej tárgy fölé mozgatésa előtt van.

Mivel a gcode-ban csupa abszolút koordinátát látok, és ugye fogalmam sincs, hogy mikor mely réteg magasságon lesz ez a megállítás gcode beszúrva, ezért gondoltam relatívra váltok. Félre húzom a fejet, relatívra váltok, megemelem a fejet, várok a gombnyomsára, vissza engedem a fejet, kiengedek némi anyagot, és vissza váltok abszolút koordináta használatra. Így:

G1 X10.000 Y200.000
    G91
    G1 Z+30
    M0
    G1 Z-30 E+10
    G90

A Z megemelés, majd vissza állás az nem zavarja meg a fő gcode-ot. Minden ott folytatódik, ahol kell. De az extruder az retractol egy bazi nagyot. Gondolom az E+10, ami kicsorgat némi anyagot az megzavarja az abszolút koordinátás extruder fő gcode-ot. A Z magasság állítást gondolom azért nem zavarja meg, mert ott pontosan annyit mozgok el relatívban, amennyit vissza is mozgok.
    Na de az extrúderrel ezt nem tudom eljátszani. Ott valami olyan kéne, hogy hiába tolok ki +10 anyagot, amikor folytatja a fő GCODE-ot erről ne vegyen tudomást.

• mips

csendes tag

válasz Pew #26120 üzenetére

No próbálgattam ez az add pause print dolgot a Prusa Slicer-ben, ami egy megadott rétegnél megállítja a nyomtatást, majd pedig gomb nyomással lehetséges a folytatás.

De nem működött a Marlin firmware-es nyomtatómmal. Kis kutakodás után meg is találtam, hogy a Marlin-nál az ideiglenes megállásra nem M600 meg M601 gcode van, hanem M0.
    Gondoltam sebaj, lehet custom kódot is beírni bármelyik réteghez.

Na de

Egy sima M0 az csak megállítja a fejet. Tehát ez nem elég, mert ha nem megy félre a fej, akkor nem lehet egy csavar anyát bele pottyantani a műanyag fészkekbe, mert útban van a fej. Ráadásul a hotend forró hegye ott marad a nyomaton, és ronda műanyag pacát hagy maga alatt. Gyakorlatilag tönkre teszi a nyomatot.

Tehát tettem az M0 elé egy fej félretolást is:

G1 X10.000 Y200.000
    M0

Ez már szépen félre tolja a fejet jó messzire, és várakozik a gomb nyomásra, ahogy kell. Aztán amikor bele rakom egy csipesszel a csavar anyát a nyomat lyukakba, és megnyomom a nyomtatón, hogy folytassa, akkor jön a meglepi, mert azonnal nyom egy jó bő -30mm retractot. (A fej amúgy szépen vissza megy a pontos pozícióra, oda ahol abba hagyta.) De a giga nagy retract miatt a következő pár rétegben semennyi anyag sem jön ki a fúvókán. Mire oda ér, hogy jön az anyag, addigra már N réteggel feljebb jár, és a levegőbe nyomtatja a rétegeket. Tehát kampec az egésznek.

Na ekkor tettem a gcode végére az M0 után egy +30 mm filament kitolást. Gondoltam nem is baj, kicsit legalább megnő a nyomás a fejben a folytatás előtt, és kompenzálja is ezt a nem kért kb -30mm retractot. A kicsurgó anyagot meg majd röptében lekapom a fej végéről. De nem nyert az ötlet, mert így meg bár kitolja +30mm filamentet a folytatás előtt. De ezek után megint jön a nem kívánt -30 retract és ugyan ott tartok mint amúgy.

Vajon miért csinálja ezt a bazi nagy visszahúzást a folytatás előtt? Nem lehet ezt valahogy kiiktatni?

• mips

csendes tag

válasz Flashback #26319 üzenetére

Bizony. Határozottan jobbak a mai stock nyomtatók, mint 2-3 éve. Emlékszünk még a műanyag vázas nyeklő-nyakló förmedvényekre. De akkoriban csak az volt viszonylag olcsón.

• mips

csendes tag

válasz mips #26303 üzenetére

Bár most megint ránézve a kínálatra - így a Black Friday után - mintha már nem lenne annyira kedvező a helyzet az árak tekintetében.

• mips

csendes tag

válasz Saccco #26298 üzenetére

149 USD?. Akkor meg pláne.

Amúgy biztosan jó a Dragon, én nem mondtam, hogy nem. De a Mosquito klón is vagy onnan indult árban kb fél éve, de már csak 28-30 USD. Én csak jelezni akartam azoknak akik gondolkodnak a vásárláson, hogy nálam bevált, és a minőséggel sincs gond. Csak arra akartam utalni, hogy aki árérzékenyebb, annak a Mosquito klón is egy jó alternatíva lehet. Tudom 15 USD a különbség. De van akinek az is számít.

• mips

csendes tag

válasz Rulez81 #26138 üzenetére

Nem osztom azt a véleményt, hogy rossz lenne a Mosquito klón. Sőt! Nekem nagyon bevált.
    Az eredeti sem lehet rossz, csak az éppenséggel bazi dárga. Legalábbis nekem nem ér meg egy fej 60-65 USD-t. Csak emiatt kritizáltam a TL Dragonját is, ami kb ugyan az mint a Mosquito, csak éppenséggel hengeres. Az is biztosan nagyon klassz, csak 60 USD felett van az ára.
    Tehát szerintem a klón 30 USD körül az nem egy rossz deal. Úgy hogy nálam van kettő is, és egyáltalán nem gagyi minőség csak azért mert klón.

Én csak annyit írtam, hogy nagyon kell vele vigyázni, hogy hűtés nélkül még rövid ideig se menjen, mert all metal (tehát nem teflon cső van belül, hanem fémcső), Ha a hideg oldal is felmelegszik (mert nem megy a hűtés, tök mindegy miért), akkor bele olvad a műanyag oda is, ahol csúsznia kéne. De ez a probléma szerintem minden all metal fejnél áll. Ez nem a Mosquito sajátossága. Viszont cserébe vidáman mehet fel a hőfok magasabb értékekre is, valamint el lehet felejteni, hogy a teflon cső forró részekkel találkozó vége eldeformálódik, és vágni kell.

Mondjuk ha csak és kizárólag PLA-t akarsz nyomtatni, akkor felesleges az all metal fej. 200-205 fok az még simán oké a teflon csöves bélésnek.
    De nekem már PETG-nél is jelentkezett a teflon cső vég deformálódás és rojtosodás a gyári Ender fejjel, 230-235 fokon. Nem mondom, hogy néhány nyomtatás után. De azért nem kell hozzá túl sok idő. És ha a vége eldeformálódik, akkor kitüremkedik a műanyag a cső végénél a műanyag, ott ahol belép a szűk fém részbe. Ami egyfajta műanyag dugót képez. Szóval nekem viszonylag gyakran vágni kellett a teflon cső végét emiatt. Mondjuk havonta 1x tuti. Aztán meg csőcsere, mert a vagdosástól előbb utóbb túl rövid lett.

• mips

csendes tag

Na most pofázom, hogy jók ezek az új fajta Mosquito megoldású all metal fejek, csak ha megáll a hűtés rajta, akkor nagyon hamar eldugul.

Erre mi történik? A Prusa Slicer próbálgatásakor 2x is thermal runaway-ba futottam (noha a Cura-ával egyszer se volt). A másodikra el is dugult az egész. Se előre se hátra a filament.

Nagy okosan a thermal runaway esetén az egész vezérlő panel leállítja magát, és így hűtő sem kap áramot.

Azt hiszem ki fogom kötni azt az 1 ventilátort egy külön tápra, mert ez ilyenkor nagyon szívás.
    És amúgy sincs nagyon értelme vezérelgetni, mert normál esetben amúgy is mindig forognia kell állandó fordulaton. Nem is értem alapból miért nem kap fix áramot mindentől függetlenül.

• mips

csendes tag

Azért a TL Dragon az most 60 USD felett van.

Én Mosquito klónt használok, és nagyon meg vagyok vele elégedve. Minősége is pöpec. Ez is még fél éve vagy 43-46 USD volt. De most már csak 26-27 USD. Nagyon tudom ajánlani.

Nem pont ilyet, de nagyon hasonlót használok (az enyémnek szélesebb a heat blokkja):

https://www.aliexpress.com/item/4000793604825.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.3cb47557nFbnZU&algo_pvid=20ab2e83-a4ee-4b2f-a99a-272cd3202989&algo_expid=20ab2e83-a4ee-4b2f-a99a-272cd3202989-4&btsid=0b0a555616062440259715743eb78e&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Egy dologora kell ezekkel bazira vigyázni. Ha nincs rajta a hűtés akkor nem szabad felfűteni. Még kis időre sem. Vissza melegszik az a bazi vékony throat és belegyógyul az anyag. És nagy szenvedés fémtisztára vissza varázsolni. Sajnos én már megszívattam magam ezzel.

• mips

csendes tag

Na ez az amit a büdös életben soha nem találtam volna meg magamtól!

Köszi! :R

• mips

csendes tag

válasz Saccco #26114 üzenetére

Ja hogy azok változók. Azt hittem nekem kell a kapcsos zárójelben levő nevek helyett fix hőfokot írni. De ezek szerint nem.) Na így már összeállt a kép.

Nagyon köszönöm neked a segítséget!

Még egy kérdésem lenne a Prusa Slicerrel kapcsolatban. Olyasmi van a Prusa Slicer-ben, mint a Curában plugnnnal megoldva, hogy egy bizonyos layer-t elérve pause? És akkor folytassa a nyomtatást tovább ha én megnyomok egy gombot?

Sokszor szoktam csavar anyát bele ültetni a nyomatba, de ehhez meg kell állni egy bizonyos layer-nél, hogy a csavar anyát bele tudja az ember pottyantani az erre kialakított résekbe.

Vagy ehhez mindenképpen a kész gcode-ba kell utólag bele mókolni a pause-t?

• mips

csendes tag

válasz Mr.Csizmás #26111 üzenetére

Per profile külön-külön start gcode van? Akkor ez megoldja a dolgot. Azt hittem csak 1 start van.

• mips

csendes tag

válasz Saccco #26096 üzenetére

Köszi a segítséget. Na de ez esetben minden alkalommal át kell írnom a start gcode-ot? Mert hol PLA-t nyomtatok hol meg PETG-t, és ezekhez eltérő hőmérséklet kell. Azért ez bazi kényelmetlen ahhoz képest, hogy a Cura-ban meg nem kell a start kódot sohasem macerálni. Ott felfűti a fejet meg a tálcát. De mindig arra a hőmérsékletre, amit a modell gcode tartalmaz. Ha PLA-t nyomtatok akkor arra amit szeleteléskor beállítottam. Ha meg PETG-t akkor meg arra. És csak ezen felfűtés alatt vár. Utána viszont egybe függően végrehajtja a start gscode-ot és utána várakozás nélkül már indul is a modell gcode-a.

Ilyet nem lehet a Prusa Sclicer-rel?

• mips

csendes tag

Sziasztok!

Ha már itt nemrég szóba került a Prusa Slicer. Nem tudja valaki, hogy amikor végre hajtja a start scriptet, akkor utána miért vár?

Az alap start scriptnél kimegy a fej a bal alsó sarokba, a tálca fölé egy picivel. Kicsit vár, és elindul a nyomtatás.

A Cura start scriptje olyan, hogy húz egy csíkot a tálca bal szélén oda-vissza és azonnal kezdni a nyomtatást. Ezt ezért szeretem, mert a nyomtatás megkezdésére a legutolsó retract miatti űr megtelik a fejben műanyaggal, valamint kialakul a kellő túlnyomás is a fejben. Ennek köszönhetően mire elkezdi a nyomtatást, már szép egyenletes vastagságú filamentet húz a nyomtatásban.

A Cura start scriptnek csak ezt a részét átemeltem a Prisa Slicer start sciptjébe. Ennek hatására a nyomtatás indulásakor azonnal elkezdi a bal szélére húzni a csíkot. Még akkor is ha nincs is teljesen felfűtve a fej. Gyakorlatilag azonnal csinálja amint megnyomom a print-et. Majd a tálca bal sarkában vár, amíg felmelegszik a fej a nyomtatandó gcode-ban beállított értékre. És csak ezután kezd nyomtatni.

Ennek hatására egy olvadt csomó marad a fej alatt abból az anyagból, ami a várakozás alatt kicsordogált a fejből. Majd ezt a csomót "szépen" belekeni a nyomtatás elejébe.
    Ha előre felmelegítem a fejet és a tálcát arra a hőmérsékletre, ami a nyomtatandó modell gcode-ban is be van állítva, akkor rövidebb ideig vár. De ez esetben is vár. És a csorgás is megmarad, még ha kisebb mértékben is.

Hogy lehetne elérni azt, hogy az oldal csík húzása után azonnal kezdjen el nyomtatni várakozás nélkül?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés