Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• SaPeter

kezdő

válasz Janos46 #52016 üzenetére

Szia!
    Szinte már csak CR Hyper PLA-t használok PLA-ból, mert probléma mentes és gyors,, viszonylag olcsó.
    Kezdő - többi réteg 210/55 - 205/50 Hűtés 70/100 Sebesség 50/100 (...200-ig jó)
    A 60 fok szerintem sok.
    Fűtetlen ágyra is tudom nyomtatni 20-25 fok. Néha kap stift ragasztatót (elegoo a legjobb, de a papírboltban kapható zöld is jó, a piros hamar szárad - vagy csak régit kaptam) A ragasztó spray nem túl hatásos hidegen , mert ahhoz melegebb ágy kell, talán 50 foktól tapad jól.

PETG-ből meg csak prusa-t használok, mert tapad, pontos (????) és kiismertem, hogy 1 hét alatt mennyit változik a méret a vízfelvétel miatt. 2-3 nap után már tartja a méretét ez finom menetes alkatrészeknél fontos. ahol 50...100 mikron is számít.
    Kezdő - többi réteg 255/80 - 250/80 Hűtés 30/55 Sebesség 30/80 (...150-ig jó)

A sebesség nálam alacsony a finom részletek miatt. Az első réteg tapadását kissé befolyásolja ezért az is alacsony.
    Az üveglap tulajdonságait nem ismerem, mindig Textured PEI. A PETG annyira tapad rá, hogy ragasztó sprayt kell használjak a normális leváláshoz. (ez csökkenti egy normális szintre)
    Ezek a hőfok adatok Bambu A1 mini-re vonatkoznak, de másik 3D nyomtatómon is elég jól működik.

Ha tapadási gondjaid vannak az elvileg "jó" hőfokok mellett , próbáld meg az első réteg flow-t növelni, legegyszerűbben a vonalvastagsággal lehet pl. 110...125%

Ha nem vagy teljesen kezdő, akkor kérdezd meg az AI-t (szerintem a chatgpt a legjobb műszaki téren) - kifejezetten kérd a fórumos/felhasználói tapasztalatok összegzését és adjon ajánlást a problémára. Ebből szűrd ki ami szerinted megfelelő. Kezdőket tuti tévútra visszi, mert mindig akar jó választ adni.

Még nem próbáltam különböző filamenteket egymásra nyomtatni. Erről is érdemes megkérdezni az AI-t, ha bizonytalan vagy. Nincs benne értelem, de 1000x gyorsabban keres 1000x nagyobb szöveghalmazban, mint ahogy amatőr 3D nyomtatósként megtehetjük. Nekem segít a profilok finomhangolásában. Főleg ha nem tapad vagy szálaz. PC 275-el több hétig kínlódtam.

• ParadoxH

aktív tag

A PLA és a PETG nem igazán tapad egymáshoz. Ezért is használják sokan pár réteg erejéig suport érintkezőnek is. Sőt sokan külön lapot tartanak petg-re és pla-ra mivel gyakoribbak a tapadási gondok ha mindkettőt használod gyakran ugyanazon a lapon.

A laphoz tapadás megint más kérdés. Alap, hogy jól meg legyen tisztítva - a petg amúgy üvegre inkább nem ajánlott direkben mint igen. Ajánlott valami választórétegnek és figyelj, hogy ne a hideg üvegre nyomtatsd. Ezután kell csak a hőmérséklettel játszani. Itt már azért több mindentől függ, hogy mi az ideális.

Milyen gépről van szó?

• kavalkád

senior tag

ugyan nem nekem szólt a kérdés, de a 260 fok az nagyon sok és az első pár rétegnél (3-5) a hűtést 50%-ra le szoktam venni. az üveg hővezető képességét nem ismerem, de egy smooth plate-el jobban jársz, én azt használok, az is sima felületet ad.

Új hozzászólás Aktív témák