- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- Házimozi haladó szinten
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
-
PROHARDVER!
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stalkerx
csendes tag
Sziasztok!
Ez az alaplapom van:
Milyen SSD-t ajánlanátok bele 250GB körül és nem horror áron?
Üdv!
-
-
dugo_
veterán
Az kemény.
Itt a topiklakók ennyit raknak bele a sajátjukba 2-4 év alatt.
Ha ekkora terhelést kap, akkor valószínűleg előbb fogod átlépni a korlátot és elveszted a garidat még a 3 év előtt.
Torrent erre megy? Mert ez azért nem általános használatot feltételez. Valami vagy eszi a háttérben az SSD-t, vagy tényleg olyan mértékben használod, amire nem ezt a modellt kellett volna választani.Feladatkezelő, Erőforrásfigyelőben meg tudod nézni a lemezaktivitást, ott kiderül, ha van valami sok írással járó háttérfolyamatod.
Vagy néha előfordul, hogy a HDS hibás adatot közöl, ha régi. Az 5.01 az aktuális verzió.
-
dugo_
veterán
Teljesen frankó. Hány TB írásnál tartasz? A kondíció az írt adatmennyiségtől csökken folyamatosan, mivel ez egy alacsony terhelhetőségű planár TLC-s belépőmodell 35TB íráskorláttal, ezért ilyen gyorsan pörög le a számláló.
Amíg működik, addig ez nem garanciális probléma.
-
ates2
senior tag
Sziasztok!
adott egy Samsung SSD 750 evo 120gb-os SSD,a kondícióra 85%-ot ír, gondolom ez így nem frankó,cserélni kéne SSD-t ? jah és 7 hónapos kb.
-
emre
veterán
Üdv!
SSD-t keresek az adatlapomon található konfighoz.
1. Mennyiért: olcsó, max 20-24k
2. Mekkora: a legnagyobb ennyiért, min 120-128Gb
3. Asztali gép, sata3
4. Milyen alaplap: Asrock Z68 Extreme3Gen3
5. Garancia: 3-5 év, lehet elég a 3év ha megbízható a cucc, nem valószínű hogy szét lesz gyilkolva
6. Átlagos felhasználás, W7 oprendszernek -
dugo_
veterán
válasz
DrDobos #42234 üzenetére
https://logout.hu/cikk/ssd_meghajtok_technologiai_attekintese/bevezeto.html
A limit a gyártó által meghatározott íráskeret, amit átlépve érvényét veszti a garancia, az SSD korától függetlenül.
Ezek általában (az ajánlott modelleknél biztosan) kellően magasan vannak meghúzva, nem kell félni átlépésüktől, általános használat mellett szinte elérhetetlenek.TYÜTYI2006
Én minden futtathatót SSD-re raknék, játékokkal együtt. Ehhez ha elég a 250-es, akkor vegyél akkorát, ha nem elég, akkor esetleg bontsd szét a vásárlást és vegyél 120-as tartós modellt a rendszernek, meg valami olcsó 500-ast a játékkönyvtárnak. Crucial MX300 jó áron szokott lenni a többihez képest. Limites 3D TLC az is, de az egyik legjobb Ft/GB aránnyal rendelkezik.
-
TYÜTYI2006
tag
Köszönöm! Nézelődök hogy mi is lenne jó. A samsung evo kevésbé érdekelne a tlc miatt, a pro már inkább, csak az meg drágább sajnos. De a 10 éves garancia jól jöhetne persze.
A nagy kérdések bennem: a 120-128 gb-s rendszernek jó bőven, hibernáció nélküli gépen főleg, a virtuális memória 4-6 gb-re van állítva, rendszer visszaállításom sincsen, mert van ghostom, norton 15 cd, meg acronist adtak a kingstonhoz. A 160-as így viszont, meg a 200-as nagy rendszernek, viszont rendszer + játék partícióra meg kevés. Arra talán a 240-es már jó, a 256-os is, nagyobb meg nem kellene. Viszont érdemes e arról indítani a játékot, főleg a maximum írási lehetőséget is nézve. Mert csak rendszerre, a 120-128 gb-s is elég.
-
dugo_
veterán
válasz
TYÜTYI2006 #42232 üzenetére
Adata SX930, Goodram Iridium Pro, Samsung 850 EVO
Ezek vannak 250-es méretben 30k körül, 5 év garanciával. Az első kettő limitmentes MLC, a Samu csak 3D TLC és limites.Levásárlást nem ismer a jog, szóval ha máshol jobb árakat látsz, akkor nyugodtan kérd vissza a pénzed. A garancia természetesen akkor is újraindul (vagyis nem újra, hanem az új terméket az arra vonatkozó garanciával kapod), ha az iponból hozod ki a cserét.
A 10 év garis Samsung 850 Pro ennek a másfélszerese lenne. Arra az edigital megadja a gyári garanciaidőt, ha mégis ráfizetnél.
-
TYÜTYI2006
tag
Sziasztok!
A 2015 Márciusban vásárolt Kingston Hyper X 3K 120 gb-s ssd-m elhalálozott, 2 hete Pénteken felvitte a garancia futár az iponhoz, hétfőn ért oda. Visszaírták pár napja, hogy cserélni, javítani nem tudják, vásároljam le, vagy kérjem vissza a vételárat. 29032 volt a vételára. Remélem ha levásárolom, újra kezdődik a garancia, de ezt még nem tudom. Normálisan volt használva, az itt olvasottak alapján, rendszer volt rajta, win 7 ultimate X64, + ehhez a programok.
Így adott a kérdés.1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá?: lehet olcsóbb is, mint a 29032 ft, de a drágábbat sem zárom ki, akkor rá kell fizetni. Nyilván nem 50 - 60 ezres, vagy még drágább ssd-ben gondolkoznék.
2. Mekkora SSD-re van szükség?: 120 gb-nál ne legyen kisebb, de nagyobb az természetesen lehet. Nyilván 500 gb közeli vagy nagyobb biztosan nem szükséges. Eddig csak a rendszer volt rajta, meg a játékokon kívüli programok. 240 körülire már játék is kerülhetne, 2 részre particionálással. De az jó nekem hdd-n is.
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó?: Egyértelműen pc-be kellene, és sata 3-mas, de mivel van m.2 is, így ha jó, és ajánlott, azt sem zárnám ki teljesen. CM Storm Trooper ház ssd keretében volt eddig becsavarozva.
4. Pontosan milyen alaplappal lesz használva az SSD? (Pontos linket kérünk a gyártó oldalán): [ASUS]
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? (3/5/10 ? Kérünk NE azt írd, hogy minél több, hanem döntsd el, mert kapcsolatban van az SSD-re szánt összeggel!) Lehet hogy nem lenne rossz az 5, vagy a 10 év garancia sem, csak kérdéses, hogy a bolt megadja e, ajánlani lehet ezekből is, ha van mit. A 3 év is elfogadható, lehet hogy az lesz az esélyesebb.
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD? Lehet hogy átlagos inkább, de nem keveset megy a gépem. De a le és feltöltések nagyrészt hdd-n történnek.
Sebességileg, irható adatmennyiségileg, jó lenne ha kb a hyper x 3k szintjét tudná, de gyorsabb, több is jó. Mivel slc gondolom esélytelen, pedig jó lenne az is, így mlc kellene. Jó lenne a minél jobb megbízhatóság, és a minél nagyobb várható élettartam is. Bár az élettartamnál az igaz, hogy mivel már nem forgalmazott termék, így most igen jól jöttem ki, ha levásárlásnál, újra kezdődik a garancia. Ha meg a pénzt kérném vissza, akkor ha az iponnál, ha máshol veszek, egyértelmű az új garancia. De mivel ott van regisztrációm, (merlinnél is), és korrektek is voltak, így jó lenne levásárolni, ha ott megtalálom a megfelelőt.
-
betyar1974
senior tag
Sziasztok! Bocsi, hogy itt kédezek, 'Flash ssd.be' kevés infót kaptam.
2 problémám van az ssd-vel: 4,4TB-nál 90%-os kondició, pár napja elkezdte, hogy eltűnik és jön a bios!
Már sata-t cseréltem, tápcsatit is és ugyanaz a hiba! 11hónapos(compker), gari hozzám szól. Tesztelni nem tudok, mert szabálytalanul tünik el 10perc, 30perc stb... Ebben az esetben elküldhetem, gariban? -
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a linken található M.2 átalakító megfelelő lehet egy ASRock H97 alaplap alsó PCIe VGA foglalatában ahhoz hogy a teljes sebességét kihasználjak egy Toshiba XG3-at? Nem szeretnék alaplapot cserélni.
-
Emperor_
addikt
válasz
monosz #42220 üzenetére
PCIE és SATA csatolójút is tudsz használni benne, rögtön kettőt is.
A fenti összefoglalóban lévő típusokat ajánljuk, a lapod pedig ezeket biztos támogatja: [link]
PCIE-est csak akkor érdemes venni, ha profi felhasználásra lesz (videóvágás, virtuális gépek, adatbázis kiszolgáló), általános használatra bőven elég a SATA csatolós.
-
Colos1
őstag
Sziasztok!
Nekem a DCS World repszimulátorhoz kellene egy SSD, nem oprendszer alá. SATA2 -re tudom már csak tenni, úgyhogy nem kell a leggyorsabb, de a megbízhatóság számít.
Erre milyent ajánlanátok? Vagy ugyanazok a követelmények, mintha oprendszer alá kellene, és válasszak az ajánlottak közül egyet?
-
dugo_
veterán
https://prohardver.hu/tudastar/intel_smart_response_technology.html
Neked nincs szükséged ilyenre. Nem is tudom, hogy használatban van-e még. Túlhaladt rajta a technológia.
-
hugi0
őstag
A raid-re nincs szuksegem az tudom, hogy micsoda.
Errol viszont fogalmam csincs: Smart Response Technology
Ezen ket dologban latok kulonbseget a B85 es H87 nel. -
-
dugo_
veterán
Semmire. Már egy H81-es lapon is lesz SATA3 csatlakozó. Ha belefér, akkor válassz még garis B85, H87, H97-es lapokat, vagy Z87, Z97-et, ha húzni akarsz a K-s procin.
Chipseteknek itt tudsz utánanézni:
https://en.wikipedia.org/wiki/LGA_1150#Haswell_chipsetsÉs arra figyelj, hogy a first gen chipsetek csak bios frissítés után ismerik fel a Haswell refresh processzorokat. Valószínűleg ennyi idő után már túl vannak pár frissítésen a tulajok, de inkább kérdezz rá előtte, mert különben 2013-as sima Haswellt kell szerezni, hogy lefrissítsd előtte, anélkül nem indul a procival a lap.
A kinézett 4790 már refresh széria, 2014-es. -
monosz
őstag
Üdv!
Érdelkődnék,hogy egy Msi z170 gaming M7 laphoz milyen M2 ssd-t használhatnék.Jelenleg egy sata3-as kingston van használatban,de elég viseltes már.
Köszönöm. -
dugo_
veterán
A hidak már elég régóta a CPU-ba vannak integrálva. A PCIe, SATA, USB sávokat pedig a chipset kezeli, de az már az adott alaplaptól függ, hogy ezeket a sávokat kivezették-e a különböző csatlakozókhoz.
Haswell esetén ne is gondolkozz szerintem M.2-ben. Akkor még egyáltalán nem volt elterjedt, főleg csak a Z-s lapok kapták meg, de ott is sok maximum PCIe x2 sebességet tud, ami 800MB/s, észrevehetetlen különbség a SATA 600MB/s-ához képest.
Rendszer alá amúgy is felesleges a PCIe SSD, az akkor fontos, ha rendszeres szekvenciális írás történik a lemezen. Egy oprendszer és a futó programok alapvetően nem írnak szekvenciálisan, így nem jön ki az előnye. Pláne a másfél, kétszeres árcédulához képest.
Itt vannak másodperces összehasonlítások:
http://techreport.com/review/30813/samsung-960-pro-2tb-ssd-reviewed/5 -
hugi0
őstag
Koszonom az informaciokat.
Van meg kerdesem dogivel.Tehat fizikailag ugyan oda lehet dugni az "M2 SATA" es az "M2 PCIe" -t is ?
De az alaplapon levo chip tipusa hatarozza meg, hogy melyiket tudja hasznalni ?
(Eszaki vagy Deli-hid ? - ha jol tudom a nevet.)A sata vagy a pcie a jobb-elterjedteb ?
Roviden mi a kulonbseg ? - arban a kulonbseg ?Mindezeket azert kerdem mert i5 750-rol lepnek tovabb.
A kiszemelt aldozatt 4790 (vagy 4790K - mert alapbol magasabb az orajel - huzni nem akarom).
W7-rol sem valtok w10-re.
Ehez szeretnek alaplapot SSD vel.
Mire figyeljek, mit tudjon az alaplap - es a hozza passzolo SSD ?En is elkezdek ezeknek utanna olvasni.
Vagyis mar elkezdtem, de egy olyan szemelynek aki leragatt a 5-6 evvel ezelotti technologianal sokat kell potolni, igy ha megvannak az alap dolgok konyebb lesz infot gyujteni, dontest hozni.Szerk: Hasznaltan fogom vasarolni a harveraprorol a termekeket.
-
dugo_
veterán
válasz
kromatika #42213 üzenetére
NGFF=Next Generation Form Factor=M.2
Ez csak a fizikai méretnek és csatlakozónak az elnevezése.Neked M.2 PCIe interfészű SSD kell, a SATA-t nem kezeli a foglalat. PCIe-ből ma már csak NVMe-t kapsz, az AHCI-s öszvérek elég rövid életűek voltak.
Egyébként hogy rögzíted a 2280-at abban a gépben? Az már rálóg a wlan kártyára.
-
kromatika
veterán
Sziasztok légyszi segítsetek.Adott egy HP Z Book 15 G2 noti.Amibe a teszt szerint idézve" M.2 interfész a NGFF formátumban, és lehet szállítani elméleti adatok sebesség akár 4 GB / s függően elhelyezés és száma PCIe 3.0 sávokat."ssd rakható.Énberaktamaz itthon lévö 256gb Lite-On SSD M.2 SATA 2280 Solid State Drive L8h-256v2g ssd,simánbee fért a 2260-ashelyre is.De a gép nem látja.Azért nem látja mert 2280 as,a 2260 helyett vagy azért mert ez sata m2 ssd,és nekem ngff pcie 3 m2 ssd kell.Ha igen,akkorez azonos az nvme ssdvel?Néhánylinket kérhetnék hogy milyen 256 gb ssd lenne jó a notiba?köszi előre is.
-
mayday00
őstag
Sziasztok. Szép napot mindenkinek. Mennyire igaz, hogy a m.2 Pcie ssd-k használat közben eléggé melegednek? Olvastam, hogy hajlandóak eléggé melegedni..Jelenleg nem nagyon ajánlottak?
Visszaolvasva a fórumba..rosszakat írtatok róluk..
-
Emperor_
addikt
-
betyarr
veterán
üdv!
ssd-t tervezek venni.ezzel a lappal használnám.m.2 esetén ezzel: [link]
ezeket néztem ki:
[link]
[link]
[link]
[link]nyilván az első kettő az 5 év miatt jobb.a kettő közül melyik lenne a jobb választás?
illetve az m.2 csatolásúaknak van valami előnye?mert ha igen,akkor inkább azok közül választanék.köszi előre is a segítséget
-
salander
tag
Sziasztok!
Most egy 120-as Samsung 850 EVO van a gépemben a Windowsnak + egy 1 TB-s vinyó a letöltéseknek, doksiknak, Steames játékoknak, amit nem használok ki (és rémesen hangos lesz a gép amikor felpörög).
Mi lehet a jó megoldás (és mit ajánlotok hozzá):
- érdemes megtartani a 850 EVO-t és venni egy SSD-t (a filmeknek, doksiknak, játékoknak) amivel legolcsóbban kijön 500 GB tárhely (amennyire kb szükségem lehet)
- vagy összevonni mindent egy 500-750 GB-os SSD-re?
(- továbbra is jobban szolgál a HDD, csak keresek valamit ami nem olyan hangos mint WD Blue?) -
dugo_
veterán
válasz
fulton #42202 üzenetére
Jó az alaplapodhoz (de a SATA0 és SATA1 csati ilyenkor kiesik), viszont egy dekával nem gyorsabb a 2,5"-osra tokozott variánsnál, lévén ugyanúgy SATA interfészen kommunikál.
Dyrg
Veheted a Kingstont. Viszont mivel az mSATA már kihalt, a jövőben nem nagyon tudsz/fogsz ilyen foglalattal rendelkező notit, alaplapot venni, ezért én inkább az optikai meghajtó helyére raknám vissza a merevlemezt egy beépítőkerettel. Ha van persze ODD és amúgy nem használod.
-
Dyrg
aktív tag
Hali!
Laptopba fontolgatom, hogy visszaraknám az eredeti 500-as winyót (most egy 120-as Kingston sv300-as van benne, kezdem kinőni) és az msata portba kéne valami, nyilván kevés költségvetéssel. Elég is lenne egy 120gb -os, nos Biwin (tlc 16e) vagy Kingston (mlc 17e)? Sejtem, hogy egyik se ajánlott, de esetleg valamelyik?
-
fulton
addikt
Sziasztok
Szeretnék a gépembe vásárolni egy Samsung 850 Evo 500 gb SSD M2 csatival.
Alaplapom Asrock Z170 Pro4Azt szeretném kérdezni, jó lesz e az alaplapomhoz, és valóban gyorsabb e mint a hagyományos Samsung 850 evo sata3 -as változata.
Köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- Házimozi haladó szinten
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- iPhone-t használók OFF topikja
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Tesla topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 500GB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB WD Black SN750 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- (új, bontatlan) 500GB Kingston NV3 PCIe 4.0 NVMe M.2 (Foxpost:+1400Ft)
- SAMSUNG 990 / 980 PRO 1TB M.2 PCIe 4.0 .:BONTATLAN:. .:3év garancia:.
- 4TB Seagate HDD
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 4th - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256GB SSD + 1TB HDD
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra / 256 GB / 12GB RAM / 5G / Ezüst / Független / 2,5 év gyári garancia
- Xiaomi Mi 11 8/256GB HIBÁS!
- iKing.Hu- Apple Macbook 13 M1 Pro Touchbar - 2020 - Használt, karcmentes, 22 töltés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest