Intel Smart Response Technology

Az Intel Z68-as asztali lapkakészlettel debütált, Smart Response névre keresztelt technológia egy gyors SSD sebességét próbálja egyesíteni a mai HDD-k nagy kapacitásával. A technológia már az időközben megjelent Z77, H77, Q77 asztali chipkészlet trióval is elérhető. A rendszer működésének alapja viszonylag egyszerű: a vezérlő folyamatosan figyeli és elemzi a merevlemez igénybevételét, aminek függvényében az arra érdemes adatokat egyszerűen átmásolja az SSD-re, melyeket így a jövőben már onnan fog beolvasni a gyorsabb végrehajtás érdekében. Mindezzel jelentősen csökkenhet az operációs rendszer valamint az alkalmazások betöltési ideje is.

A kiaknázásához szükségünk van egy legalább 20, de legfeljebb 64 gigabájt kapacitású, szekvenciálisan minimum 200 MB/s olvasási és 150 MB/s körüli írási sebességgel rendelkező SATA vagy mSATA SSD-re, valamint egy bármilyen, legalább Windows 7-es rendszert tartalmazó SATA-s HDD-re.

A meghajtók bekötése utáni első lépésként az alaplapi BIOS/UEFI menüben a RAID-et kell kiválasztatnunk a SATA tárolóvezérlő (Storage Controller) működési módjaként. Ezt követően Windows alá a 10.5-ös vagy annál újabb Rapid Storage Technology csomagot kell feltelepítenünk.

Ezután csupán néhány egyszerű beállítást kell még eszközölnünk a csomaggal feltelepülő alkalmazás vezérlőpaneljében, melyek az alábbi képeken láthatóak:


[+]

Hirdetés