- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
PuMbA
titán
válasz
bendefeco #46399 üzenetére
Olcsón csakis az 55-250 IS STM. A legnagyobb vétel Canon földön. Nem volt IS II verzióm, de mások tapasztalata alapján az STM sokkal jobb és teszteken is látszik, hogy képminőségben jobb az STM-es verzió, mint például az FF-es 70-300 IS II USM, ami jóval drágább nála. A fókuszálásban viszont az USM gyorsabb és valamivel pontosabb. 250-en is brutális képe van az árához képest, szóval én nagyon meg vagyok vele elégedve.
-
-
jjeahh
nagyúr
válasz
bendefeco #46145 üzenetére
Szerintem ne korlátozd magad egyetlen szenzorméretre meg márkára, mert csak magaddal cseszel ki... ez tipikusan az a vonal, ahol szvsz többet számít a gyors sorozat/buffer meg jó af, mint a szenzor gyengefényes teljesítménye. Mert az extra magas iso-ra valszeg csak néha lesz szükséged, a gyorsaságra viszont állandóan... a dinamikát meg fel sem hozom, mert ilyen témára szinte tökmindegy.
Johnnyp7: Aha, a m4/3 lassú és minden canon tökéletes, kivéve amelyik annál is jobb
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
bendefeco #46145 üzenetére
Ha madarazni akarsz FF-en, akkor az árhoz adj még hozzá kb ~ 250-270 k HUF-t, nagyjából ennyiért mennek most itthon használtan a Sigma 150-600 Contemporaryk, ez egy elég jó, kompromisszumos obi. Kissé sötét, de a váz bírni fogja a magasabb ISO-t. FF-en 300 mm alatt rövidek a telék madarászáshoz.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
bendefeco #46141 üzenetére
Ha az állatok-madarak mozognak-repülnek is, akkor szerintem nem valami jó, nem ez az erőssége. De majd jön Johnnyp7 és megmondja, hogy mégis
. Ilyesmire egy lassúcska belépő-középszerű ff gép gyengécske af-el szerintem a legrosszabb választás, én inkább valami modern szenzoros villámgyors apsc-t vagy m4/3-at vadásznék erre a célra, lassan a mai apsc szenzorok hozzák amit egy régebbi ff és a crop ilyenkor nagy előny...
-
OceanStorm
tag
válasz
bendefeco #41299 üzenetére
A színek lehet hogy kérdőjelesek itt-ott, ám a videó készítés nem csak erről szól, számítanak a jól kiválasztott és lefilmezett jelenetek, számít a vágás minősége, és a jól megválasztott zene. Nekem mind a jelenetek, mind a vágás tetszik, jól összhangba hoztad a zenével.
Tegnap a TurnsPro videómhoz kommentelt valaki aki ilyen videókat csinál mint ez, hát nem kis tehetség a kolléga, ha 4x nem néztem meg egymás után a videót akkor egyszer sem. Főleg azok a részek tetszenek ahol valamit nagyon közelről mutat meg, majd kizoomol belőle és mutat egy egész városrészt, valószínűleg nem az én kit objektívemmel fogok én olyat csinálni.
-
Rapid136
őstag
válasz
bendefeco #41231 üzenetére
Végre valaki aki nem hiszi azt hogy azért mert megvette a gépét már rögtön tudást is kapott hozzá :-)
Az egyébként tényleg nem rossz ha az ember visszanézi a korábbi alkotásait mert rájön hogy mennyi hiányossága volt, másfelől meg néha nagyon lehet sajnálni hogy azt az egyszeri pillanatot mennyivel jobban meg tudta volna örökiteni a jelenlegi tudásával. -
Rapid136
őstag
válasz
bendefeco #40431 üzenetére
Mindenféle lencse elő-, alátét vagy közdarab változtat a gyujtótávolságon. Ez egyébként egy korábbi talán Canon (fel nem haznált) regisztrált szabadalom elvén alapul.
A lényege valóban az hogy az eredeti kirajzolt képkör átmérőjét arányosan csökkenti. Tehát egy 50-es obi képkivágását kapod meg az APS-C vázon azonos tárgytávolságból. De még mindig olcsóbb mintha vennél egy fullframe vázat :-)
Tehát mondhatjuk hogy az obik fizikai jellemzői, pl. a mélységélesség azonos módon érvényesülnek.
Visszafelé meg úgy működik mintha egy cropos obit raknál a fullframe vázra, nem lesz teljes képkör az érzékelőn.
És hogy ez miért nem terjedt el idáig? Valószinűleg azért mert most a MILC vázakban lett a tükörnélküliség miatt annyi hely hogy elférjen a lencse. -
MrChris
nagyúr
válasz
bendefeco #40431 üzenetére
Összehúzza a képet kisebbre, így a fénymennyiség is megnő, meg az élesség is, meg csökken a mélységélesség. Csupa jó. Persze ennek ára van, a minőség mértékében nő a becsillanás, csökken az élesség, CA, bármi negatív ami egy plusz lencserendszertől várható. A lensturbo 2-vel láttam olyan képeket amik nagyon meggyőzőnek tűnt.
-
Rapid136
őstag
válasz
bendefeco #40427 üzenetére
Focal Reducer, Speed Booster néven Aliexpress vagy Ebay rendelős. Érdemes utánaolvasni a teszteknek már többen gyártják változó árakon.
ez az egyik nagy márka: http://www.metabones.com/products/?c=speed-booster -
Rapid136
őstag
válasz
bendefeco #40420 üzenetére
A focal reducer az objektiv képkörét összenyomja kisebbre. Azaz "megváltoztatja" a gyujtótávolságot egy lencserendszer segitségével.
Egy 50mm objektiv azonos képet vetit a fullframe érzékelőre és a reducer segítségével az APS-C érzékelőre is.
Hozadéka a dolognak hogy több fényt koncentrál, igy nyersz egy fényértéket, azaz 1/50 helyett használhatsz 1/100 záridőt. -
konyi79
addikt
válasz
bendefeco #40424 üzenetére
Jó kis vázakat dob most a Pana jó áron. De a pdaf nem akar beleférni nekik a keretbe. A DFD s-af-nél remekül működik, végletekig reszelték, de pont az olcsó 4k ami a hívószó, pont azt üti agyon sokszor a hunting. Pont az átlagembernél, akik nem vágynak arra, kimaxolják a kézi fókusz perket magukon.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
bendefeco #40421 üzenetére
A panák mind 4/3 szenzorosak és egyikben sincs pdaf szal ilyen szempontból egyik sem
. Amúgy fotóban nem feltétlen akkora visszalépés, ezt csak te tudnád eldönteni próbával, hogy neked mennyire fáj... van különbség, de korántsem akkora, mint egy modern full frame vs croppos szenzor között.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
bendefeco #40415 üzenetére
"Én azt olvastam, hogy elég gyors az autofocus a gx80-ban is attól függetlenül, hogy nincs annyi focupont."
Videó alatt lassabb, meg a követő af nem olyan jó. Fotó módban s-af-el jó a pana is.
"van ez a kontrasztkiemelés technológia is"
Na igen, panák is tudnak peakinget, de a hatékonyságuk kb nulla.
"A6000-en is elérhető bár csak az alkalmazás letöltésével"
Viszont tudtommal nincs e-shutter, tehát timelapse alatt brutálsok expó belemehet a vázba
"4/3-os szenzornál már 2x a crop faktor, ez mondjuk egy manual 50-esnél akkor már 100mm lesz míg a sonynál csak 75mm"
Ezen egy focal reducerrel lehet segíteni, ha zavar, én is ilyennel manuálozok.
"A GX80-hoz ha jól tudom nem csatlakoztatható puska mikrofon sem?!"
Na ezt nem tudom
"Sonynak elég jó az ISO tűrő képessége, a Panát nem ismerem, főleg nem a 4/3 szenzorokat"
Fotó módban valszeg valamivel rosszabb lesz magas iso-n, videó módban a 4k-nak hála jobb, no meg a stabi is sokat segíthet...
-
jjeahh
nagyúr
válasz
bendefeco #40413 üzenetére
Gx80-at nem próbáltam, csak az a6000-et, viszont más panákkal van tapasztalatom + a specifikációkat böngészve én azt mondanám, hogy autofókuszban valszeg visszalépés lenne, fotó módban picivel magas iso-n is lehet rosszabb... nagyvonalakban amiben előrelépés: 4k, szenzorstabi, e-shutter, timelapse (?).
M42 manuálok + m4/3 párosítással viszont bőven van tapasztalatom, mi érdekel? -
MrChris
nagyúr
válasz
bendefeco #40359 üzenetére
Szerintem próbálkozz a Sony milc topikban, ott jobban képbe vannak.
Amúgy ez egy nagyszerű lehetőség, hogy alkalmazásokat tölthetsz le a fényképezőgépedbe. Nem kell egy beépített time laps-t használnod mint a konkurens modelleknél, hanem utólag telepítheted rá. Ugyan így ha stop motion-t szeretnél, szintén nem kell szenvedned mint a konkurens modelleknél, hogy a beépítettet kell használnod, hisz utólag telepítheted rá. Hasonlóan a focus shift bkt alkalmazással amivel focus stacking makrókat, de más extrém mélységélességűt is készíthetsz. Csak feltelepíted, persze előtte meg kell várni míg megírják a programot, addig se kell küszködni mint a konkurens modelleknél, hogy a beépítettet kell használnod, hisz utólag majd egyszer talán telepítheted rá. Ez egy jó vásárlóbarát üzleti modell.
80hun : Nincs elektronyos zár az A6000-ben? Huhh mély ütés, ezen még agyalnom kell valami indokot, hogy ettől mégis miért is jobb.
-
pitius
tag
-
konyi79
addikt
válasz
bendefeco #40334 üzenetére
Eredetileg ehhez a kodekhez SDXC UHS-I minősítésű, legalább 64GB-os kártya kellett. A6000 esetében ezt már feloldotta a Sony, de talán így is min 32GB-os kártya kell hozzá. Nekem már nincs meg, itt kérdezősködj mivel engedi most minimum.
JJeahh:
A te kártyád már a 6300-ba próbáltuk, és azok ha jól rémlik nem UHS-I-ek voltak ha jól rémlik. Hülye szabály az biztos, de így hiába volt meg az írási tempójuk. -
törölt tag
válasz
bendefeco #40090 üzenetére
Videóra egyértelműen a 18-105 az ajánlott, számomra ez nem is kérdés. Én fotóra a 16-50-es kitobi mellett immár egy SIGMA 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM Contemporaryt használok MC-11 adapterrel, annak ilyen a képe (itt az egyik saját fotóm is).
-
konyi79
addikt
válasz
bendefeco #40088 üzenetére
Nekem bejött nagyon videóra a Samy 12f2, kifejezetten jól áll videóhoz a lens flare-je, de ahhoz kellene a gimbal. Egyébként ha hosszú zoom kell nagyon jó kifejezetten videós obi a SELP18105G, Ha nagylátó kell stabival a SEL1018-ben van.
(#40090) bendefeco
Drága videóra az a Zeiss, sajnos az ára meg nem arányos a képminőséggel. -
törölt tag
válasz
bendefeco #40088 üzenetére
Sony 18-105mm f4: röviden talán elég annyit írni, hogy ez talán a piacon elérhető legjobb MILC utazó zoom, egyben az Amazonon a legnagyobb darabszámban eladott MILC-objektív. A prémium építési minőségű (G-s jelölésű) objektív teljes gyújtótávolság tartományban jó képminőséget kínál (f5.6-on a legjobb), állandó a fényereje (kb. ugyanolyan, mintha MFT-n f2.8-ad lenne), belső zoommal, teljesen hangtalan fókusszal rendelkezik. Állítható a fokuszálás sebessége, remek a stabilizátora, videósoknak erősen ajánlott – gyakorlatilag egyedülálló ajánlatnak számít, nincs is konkurenciája. A hosszabb végén akár portrézáshoz is jól használható. Használtan rendszeresen a 120-130 000 Ft-os ártartományban bukkan fel.
(#40078) zgospel
Én is arra buzdítalak, hogy inkább használt A6000-et vegyél az A5100 helyett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Túra és kirándulás topic
- Befutott a MindsEye végső előzetese
- Le Mans Ultimate
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Melyik tápegységet vegyem?
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Apple MacBook
- Xbox Series X|S
- Házi hangfal építés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
- Új, bontatlan dobozos Insta X4 akciókamera 2 év garanciával
- Canon 600D + Canon AF 50mm f/1.8 II + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Tele-Macro objektívek + LP-E8 akksi
- Canon EOS 6D digitális fényképezőgép
- Sony FE 24mm 1.4 GM
- Canon EOS 2000D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel, (ÚJ! / 100 / 1100 / 4200 expoval )
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R5 3550H / GTX 1650 / 8GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged