Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• opr

nagyúr

Udv!

1.Mekkora összeget szánsz rá? - ~50khuf (100GBP)
    2.Használt szóba jöhet? - nem
    3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le? - Logitech mx keys s - mert a cege a cucc, de mivel vege a melonak hetfon, vissza kell kuldeni. :DDD Amugy imadtam, azt kiveve, hogy csak egy eve hasznalom, de par gyakran hasznalt gombnak (pl backspace) mar irritalo, hulye hangja van, kopik szetfele. Szoval valami olyan kene, ami ilyesmi, nem magas, nem hangos, kenyelmes/jo rajta gepelni, de lehetoleg tovabb birja egy evnel.
    4.Mire használnád a billentyűzetet? - Programozas, jatek, chateles, altalanos felhasznalas
    5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.) - Szerintem ez a mostani ollos, ezt szeretem. Ha van olyan, ami low profile, de erzetre hasonlo mint egy cherry mx brown switch-es mechanikus, viszont halk, nem zorog/kattog, akkor az nagyon bejonne. Elozo billzet egy cherry g80-3850 volt, azt is imadtam, csak az nem volt low profile, ugyhogy ez a mostani jobban bejott vegul.
    6.Van konkrét modell ami tetszik? - Nem igazan, bar valoszinu ennek inkabb az informacio hianya az oka, mint a valasztek hianya, vagy a kiemelkedo valogatossagom. :(
    7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.) - ISO, UK
    8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb) - Teljes. Nem kell ra ezer hulye multimedia gomb, amit ugyse fogok a budos eletben hasznalni, cserebe ne legyen osszenyomoritva semmilye. Legyen neki normalis meretu enter, backspace, teljes F-sor (tehat F1-F12, nem fn), Legyen kulonallo ins-del, home-end, pgup-pgdwn, teljes meretu, szepen elkulonulo kurzormozgato gombok, es teljes meretu es erteku numpad is.
    9.Extra igények (világítás, csuklótámasz, vezetéknélküliség, ergonomitás, programozhatóság, stb.)
    Hattervilagitas jo lenne. Sima feher, nem kell karacsonyfa. Ha vezetek nelkuli az bonusz, de abszolut nem feltetel. Egyeb baromsag, mint rgb, AI gomb (hanyos smiley), stb baromsagok nem kellenek ra.

Koszonom! :R

• Sys85

veterán

Sziasztok!

Irodai felhasználásra (Windows) keresek mechanikus billentyűzetet.
    Fő szempont az ultra halk működés, ez nagyon fontos.
    Továbbiak:
    -Magyar kiosztás
    -Világítás (az RGB nem fontos)
    -Mivel nem nagyon lesz mozgatva, dokkolóba lesz fixen bekötve, így bőven elég a vezetékes megoldás is. A kábel cserélhetősége mindegy, bár gondolom ez alap a drágább billeknél.
    -Fullsize billentyűzet numpaddal
    -Csak új érdekel

Árban rugalmas vagyok, de azért ne csilliárdokba kerüljön, szóval nem lenne baj ha 60-70k alatt maradnánk, de ha minden kötél szakad és van valami tuti ajánlat akkor mehetek feljebb is.

Gondolkodtam moddingon is, de egy gyengébb bill+silent switchek+silent stabok+csillapítókkal+lub-bal árban ugyanott lennék (ha nem többe) mint egy out of the box megoldásnál.
    És akkor még ott van a meló is ezzel, időm és kedvem meg nem sok van és a végeredmény is kérdéses a minőségi cap-ek hiánya miatt, azokból magyart nem sokat találtam.

Valami ötlet kész megoldásra?
    Esetleg valami modding kombinációra amihez nem kell a fél vesémet eladni?

Jelenleg egy olcsó Redragon Mitra van használatban Brown switchekkel (Outemu), de a rezgéscsillapítók ellenére is kissé hangos irodai használatra (20ember aránylag zsúfoltan).Nem elsősorban a switchek, hanem az alu plate-nek és a capeknek még így is van egy kongós/kopogós hangja ami zavaró.Pedig nem gépelek durván.

• Doom

aktív tag

Sziaszok!

Szeretnék lassan egy új billentyűzetet, és ha már új, arra gondoltam, kipróbálnék egy mechanikusat - eddig csak membránosaim voltak.

1.Mekkora összeget szánsz rá?
    Legyen mondjuk 50e, rugalmasan kezelve.
    2.Használt szóba jöhet?
    Igen.
    3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le?
    Jelenleg egy A4tech bloody B120-at használok. A space stabilizátorának tartó pöckét eltörtem. Megragasztottam ugyan, de ki tudja, meddig lesz jó. Ezzel alapvetően elégedett vagyok, de lehet, hogy csak azért, mert nem tudom, mi a jó. :)
    4.Mire használnád a billentyűzetet?
    Főleg játék, de ha rákapok, akkor lehet, hogy munkalaptophoz is csatlakoztatnám, hogy ezen tudjak gépelni. Nem gépelek túl sokat egyébként, rövidebb specifikációk, emailek, chat, ilyesmi, közepes mennyiségnek mondanám.
    5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.)
    Mechanikus.
    6.Van konkrét modell ami tetszik?
    A sokat ajánlott Keychron V6 Max mondjuk, de a kinézet nekem nem olyan fontos, a lenti listámból bármelyik jó lehet, vagy akár más is.
    7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.)
    ISO magyar kellene, mivel asszony is használja ritkán, és neki muszáj.
    8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb)
    Alapvetően legalább 100%-os, esetleg a 96%-ossal még meg tudnék barátkozni talán.
    9.Extra igények
    Csendes legyen, legalábbis ne hangosabb, mint a mostani.

Olvasgatva a topikot, az alábbiakat találtam eddig opcióként:
    1. Keychron V6 Max, ebből van ugye ISO-HU. Ha jól értettem, akkor ha hangosnak találom, vehetek hozzá Outemu Silent peach vagy Lemon kapcsolókat, és akkor lehet rajta halkítani.
    2. Varmilo VBM109 az Afterhoursnál van magyar 50e körül, ha ez hangos, akkor itt is lehet a silent peachet bevetni. Ha jól gondolom, akkor kupakcsere nem kell.
    3. Veszek használtan Ducky One 3-at, mondjuk német kiosztást, és silent peach kapcsolókat meg XMI-től kupakokat, ha lesz groupbuy (esetleg Afterhourstól ez jó hozzá?).

Esetleg egyéb javaslat? Sajnos még azzal sem vagyok tisztában, hogy egyáltalán lineáris vagy taktilis kapcsoló lenne-e jó nekem, szóval nehéz kitalálnom, merre induljak.
    Nem tudom, fontos-e, de nem tudok 10 ujjal gépelni (6-ot mondanék inkább, tehát azért nem 2 :) ) megy, bár szeretném megtanulni.

Köszönöm.

• manieeec

tag

válasz manieeec #103765 üzenetére

Tudtok esetleg jelenleg is magyarországon megvásárolható iso hu-s keychron v6 kiosztasu halkabb mechanikus billentyuzetet?

• manieeec

tag

Magyar kiosztású, halkabb mechanikus billentyűzetnél csak Keychron V Max vonal jöhet szóba ugye? Keychron V5 Max-on gondolkozom, de ha van más alternatíva is, szóljatok.

• L4D1K

őstag

1.Mekkora összeget szánsz rá? Max 50e

2.Használt szóba jöhet? Nem

Logitech K360 / Asus Marshmallow KW100 / Macbook air

Főleg játék, de nem kompetitív.

Őszintén, fogalmam sincs. Mindkét bill ami van, nekem kényelmetlen. Szeretnék egy minőségi váltást amit jó használni és stabilan hoz egy szintet. Jó lenne háttérvilágítás, halk gombok stb.. ami kb gondolom mára már alap. Semmilyen tapasztalatom nincs mai modern megoldásokkal, de tetszik h már egyedileg rakhatunk össze mindent.

Nagyon megszoktam a gépelést a mac air-en, a mostani bill-eken nem tudok írni normálisan.

Nincs.
    7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO, L alkú enter.
    8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél?

Nem tudom. A Numpad nem szükséges, viszont multimedia gombok vagy hasonló megoldás jó ha lenne.
    9.Extra igények

Ergonómia, illetve vezeték nélküliség - ha ajánlott. (kábelmentes asztal előnyben)

Köszönöm :R

• ftamas0201

senior tag

Sziasztok.

Nos, pár hete/hónapja kérdeztem itt, hogy milyen billentyűzetet érdemes venni ISO magyar kiosztással, és lehetőleg minél halkabbat.
    Jött is a Keychron v6 max ajánlás de sehol nem volt elérhető, néhány webshop üzengetés alkalmával is a legoptimálissabb beérkezés is március/április volt. Én úgy gondolom, hogy itthon inflálódik már minden annyit hogy addigra az a billentyűzet nem fog 50k alatt maradni hanem bőven több lesz, de ez nem tartozik ide.. :)
    A lényeg hogy nézelődtem sokat, olvasgattam, még a chatgpt-vel is képes voltam beszélgetni, illetve napi szinte követtem hogy mit beszélgettek itt, melyik billentyűzetek jönnek szóba, googleztam is egyből mindegyik fajtára. :)
    A lényeg, hogy mivel én nekem még soha nem volt mechanikus billentyűzetem és nem tudtam hogy el fogom-e viselni a hangját, nyomógombjait, stb.. ezért felcsaptam a hardveraprót és elkezdtem nézelődni, hogy vegyek valami olcsó de még nem annyira gagyi dolgot. Kiválasztottam egy Akko 3098B Plus billentyűzetet aminek V3 Cream Yellow switchei vannak, viszont sajnos magyar kupakjai nincsenek, de ebben most kötöttem egy kis komprumisszomat ahogy a méretben is a teljes méret helyett 98%. Mindezt azért tettem hogy lássam illetve érezzem a különbséget egy mechanikus és egy sima membrános között. Ma reggel meg is érkezett, azt kell hogy mondjam megleptés ért. Nyilván én nem tudom még milyen switch és switch között a különbség, nem tudom milyen egy igazi prémium házas bilelntyűzet ami már megfelelően zajcsillapított hajlósabb meg ilyenek, de eddig pozitív a véleményem. gépelési érzés rendben van, még a hangja se olyan durva mint a videókon, ezért se lehet így választani videók alapján, ileltve nagyon nehéz. :)
    Két dolog van ami egyelőre fura. az egyik hogy mindenképp kell valami csuklótámasz mert borzasztó magas és jelenleg is arról írva ezeket a sorokat érzem is a bal csuklóm és alkarom konkrétan kezd bedurranni és égni :D
    A másik, hogy valószínűleg az ember a membránosoknál megszokja, hogy lenyomja ütközésig a billentyűket és itt a hangoskodást konkrétan nekem az okozza hogy ütközik alul a házhoz. Erre van egyébként valami megoldás vagy egyelőre szokjam a dolgokat és nyugodjak meg? :)
    Nyilván nem a legjobbat meg a leghasznosabbat vettem meg, de ez 20k-ért úgy érzem még egy megfelelő bevfektetés volt hogy megtudjam milyen érzés, milyen lehetőségek vannak ebben az egészben, számomra most ez fontosabb volt, majd később ha úgy érzem akkor jöhet egy komolyabb megoldás, akár a keychron majd két három hónap múlva ha kapható lesz mert ehez gyanítom magyar kiosztásos kupakokat nem fogok találni :)
    Kicsit hosszú voltam elnézést, de meg kellett osztanom aa gondolatokat, és hátha ez másnak is segít aki hasonló cipőben ját a két fajta technológia között. :)

• KaraDani

addikt

Sziasztok!

1.Mekkora összeget szánsz rá? - 50 körül jó lenne megúszni, de rugalmas, tudok feljebb mozogni ha megéri, jó ár/érték arány érdekel.
    2.Használt szóba jöhet? - Inkább nem, de azért teljesen nem zárkózom el, ha van valami konkrét.
    3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le? - Reddragon K552, Coolermaster CK550, mindkettővel akadtak már kontakt problémák, CM-et sikerült orvosolni forrasztással, de a full size már nagyon kényelmetlennek érződik. Ezen felül hang, minőségi upgrade.
    4.Mire használnád a billentyűzetet? - Munka és játék
    5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.) - Mechanikus, lineáris minél halkabb. A gateron brownnal szerelt cooler master és az outemu? reddel szerelt reddragon is túl hangos a család ízlésének, úgyhogy ezeknél halkabb és kellemesebb hangú kéne.
    6.Van konkrét modell ami tetszik? - Hipyo Tech videókat nézegettem, volt ami tetszett (pl Rainy75), de ezek általában európában problémásan beszerezhetőnek tűntek plusz elvesztem már a sok infóban amúgy is.
    7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.) - ISO magyar vagy angol elsődlegesen, de ANSI is szóba jöhet, nem fontos szempont, megszokom.
    8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb) - 75/80
    9.Extra igények (világítás, csuklótámasz, vezetéknélküliség, ergonomitás, programozhatóság, stb.)
    - Ha van vezetékesben valami budget king ami lényegesen olcsóbb akkor jöhet. USB switchel használom jelenlegieket is két gép között, de ha van 2.4 és BT és tudok könnyen váltani az asztali és a laptop között úgy akkor az előny. Világítás, programozhatóság előny, de nem dealbreaker egyik hiánya sem. Nem szeretnék vele túl sokat foglalkozni, ha egyben van az egész az király. Ha jobban megéri külön boardot, switcheket meg keycapeket venni, és csak össze kell legózni az még ok, de switcheket kenni nem akarok, az legyen factory lubed.

• 4264adam

veterán

Sziasztok!

Genius K5 billentyűzetet cserélném amennyiben lenne az igényemnek megfelelő:

- Vezetékes
    - Magyar kiosztás
    - Elegáns háttérvilágitás (elegánsabb mint a K5)
    - Mechanikus
    - Csendesebb mint a K5
    - Numpad megléte

Eddig ezt találtam:

Endorfy Thock Red Hu (30k)

Honlap szerint Kailh Brown-al árulják ami inkább a pontos lenyomás hangért felel és a Kail Red (halkabb) lenne nekem megfelelő. De azt itthon nem árulják.

Pontosan mi a különbség a Kailh RED / Blue / Brown között?

Árban legyen 40k alatt. Új és használt piac is játszik.

• Speedy007

őstag

válasz MaCS_70 #101392 üzenetére

Megszokást igényel átálni a különböző féle és fajta billentyűzetekre. Mikor nekem egy rövidebb ideig volt gaming laptopos korszakom akkor felvátva használtam a laptop billentyűzetét külső billentyűzettel eleinte utáltam használni a külső billentyűzetet mivel sima membrános eldobható áruházi rgb-s szutyok volt a laptop billentyűzetét ellenben imádtam használni mert "fél mechanikus" volt ollós gumi membrános volt hozzá képest az előbb említet billentyűzet nyúlós és ragadó gépelési érzetet nyújtot. Így elkezdtem keresni a Covid kellős közepén ollós billentyűzetet ami nem volt olyan amit gamingre is belehetet volna fogni. Elsőre így vettem mechanikus billentyűzetet amit szintén szokni kellet illetve fájdalmas is volt elinte használnom a csulóm és az ujj begyeim miatt és sok volt a félre gépelések. Nem rég elkezdett nyűglődni a korábban említett mechanikus billentyűzet no meg hangos is volt az outemu barna kapcsolókkal meg a tejfölös doboz házzal. Itteni ajánlásra beruháztam Keychron V5 Max-ra Keychron Red Switchel itt is sok volt a félre gépelések mert másfajta kapcsolókra álltam át. Később be futott az outemu silent peach v3 kapcsolók amiknek köszönhetően piszok halk lett a billentyűzet (gyáriakkal se volt annyira hangos) erre is át kell állnom mert ennek a nyomási érzete hasonló mint a membrános billentyűzeté csak kissé keményebb emiatt ismételten sok a félre gépeléseim a kapcsolóknak hála fájnak is az ujjaim főleg a bal kezemen mert hozzá vagyok szokva még az előző kapcsolókhoz mert azok más volt a nyomási érzetük/ponjuk és mellesleg a billentyűzet kialakítása is nehezíti az átállást mert nem 100%-s billentyűzet hanem csak 96% emiatt kissé "zsúfoltabb" a kialakítás.

• arnes

junior tag

válasz MaCS_70 #101392 üzenetére

Én egy V5 max-ot adtam az egész nap író adminisztátor írnok munkatársamnak, aki a puhább halk outemu silent peach lineáris switch-csel kérte és kapta (azt tesztelte, amikor mutattam neki) pár hete. Kb 1-2 hét alatt annyira megszokta - pedig ugye 96% (compact1800) kiosztással van, nem a V6 max-nak megfelelő teljes kiosztás, amire pedig egy átlagos teljes kiosztású membrános ollós billentyűzetről egyszerűbb átszokni - ,hogy minimális hibával gépel. A legnagyobb baja, hogy otthon még a régebbi HP membránosa van és otthon üt néha félre. DE, ahogy itt többen már korábban is írták, a különböző profilok között is néhány perc, max 10 perc átszokás kell, ha amúgy napi szinten mindkettőt használod.

Ezt csak azért írom, mert 1 napos teszt alatt nem jön elő az, hogy egy mechanikussal is ugyanúgy meg lehet szokni gépelni.

Ja, a munkatárs, ellentétben velem, tanult profi gépíró...

Persze tisztában vagyok azzal, hogy mindez nagyon nagy mértékben megszokás kérdése, úgyhogy az elállási időben sokat fogok a Rapture-ön gépelni, mert el tudom képzelni azt, hogy ha összeszoktunk, ő lesz a győztes -- és akkor jöhet akár a V6 is további próbára.

Igen-igen, egyéni preferenciák is vannak, ezt senki sem vitatja itt. De ahogy írod is, ha adsz nekik több időt és kis türelmet, akkor lehet, hogy nálad is kijön a mechanikus billencsek előnye.

• nexwo

őstag

Sziasztok!

Van lehetőségem olyan magyar nyelvű vezetéknélküli billentyűzetet beszerezni ami-hez tudom használni a "GamaKay phoenix" halk switchet?

Jelenleg Logi K540-em van és keresem a lehető leghalkabb mechanikus billentyűzetet, azért vezeték nélkül mert, munkahelyi laptop és az otthoni PC között könnyebb váltogatni, de nekem az is jó ha több eszközt támogat így nem kell a kis sticket átdugdosni (pl bluetooth a munkahelyi és stick/vezeték a PC)

• dqdb

nagyúr

válasz LaCeeN #101275 üzenetére

A legolcsóbb tényleg halk mechanikus billentyűzet a Cherry G80-3000N, de az is csak német Amazonról és német kiosztásban fér bele a keretedbe, ami ISO és nem ANSI.

Én is a Keychron B Próra szavaznék, bár teljesen más élmény lesz használatra, mint a V1 Max.

• PaJa1

őstag

Kicsit szűkült a kör :D
    Amit kerestem eddig:
    - Fehér
    - Vezeték nélküli
    - Halk
    - Numpad van
    - ISO kiosztás előnyben, de fel tudom idézni az ANSI kiosztásról az emlékeim.
    - Játszanék is vele, így nem ártana 125 Hz-es frissítésnél jobbat tudna.
    - RGB nem kell, ha van ki lehessen kapcsolni
    - Lehet használt (ha nem látszik rajta)

Most már legyen alacsony profilú :) A normál mechanikus billeg bazi vastagok, nem kell. Kompakt méret tetszetős.
    Lofree Flow Lite100 halk switchekkel nagyon tetszik, de objektív tesztet még nem láttam róla. Vélemény, tapasztalat más ajánlás van esetleg?
    Kialakításra a Keychron k17 jobban tetszik, de ahhoz nem találtam kompatibilis halk switchet.

• dqdb

nagyúr

válasz Cifu #100710 üzenetére

Nem úgy mondanám, hogy igényesebb, hanem úgy, hogy a mechanikus kapcsolós gépelési érzéshez passzoló.

Olyan 4-5 éve léteznek szilikonütközős halkított kapcsolók, nem hallottam még olyanról, hogy ezek elkezdtek volna leszakadni a használattól. Ha meg mégis, akkor ott a hotswap.

• dbius

veterán

válasz Synthwave #100410 üzenetére

"Az ütemes kattogás ritmust és munkakedvet ad, plusz visszajelzést is ad a leütésről. Azon kívül szeretem hallani, hogy mire ment el a pénz."

Ezt megértettem már korábban is, amikor többen is írtatok hasonlót.

De mindig felvetődik bennem a kérdés, hogy akik szeretik hallani a billentyűleütéseket, azok egyedül élnek, vagy teljesesen hangszigetelt szobában vannak gépeléskor, játék alkalmával, vagy otthonról dolgozás esetén, egyedül egy helyiségben, akár a munkahelyen is, hogy a körülöttük/velük élőket/kollégákat ne zavarják a kótogással? Vagy mindenki más le van sajnálva és az egyéni érdek a fontosabb?

Azért kérdezem, mert én tényleg azt tapasztalom, hogy az embereket zavarja a mások által keltett gépelés hangja, legyen szó munkahelyről vagy otthonról.

Pl. nekem is anno többször szóltak családtagjaim otthon, hogy ne gépeljek már olyan gyorsan, vagy halkabban gépeljek (nappal is, nem csak késő este vagy éjszaka). Pedig nem verem vagy csapkodom a billentyűzetet. Ráadásul akkoriban még membrános billentyűzetet használtam, ami alapból halkabb, mint a legtöbb mechanikus.

Kíváncsi lennék, hogy pl. ha munkahelyen vagy akár otthon nem Ti gépelnétek, hanem valaki más ugyanezeken a kopogó szörnyeken, miközben Ti szeretnétek valami más, fontos, vagy koncentrációt igénylő feladatot végezni, vagy csak nemes egyszerűséggel pihenni, nem zavarna-e Benneteket ugyanez a hang? Persze erre könnyen rá lehet vágni, hogy nem zavarna, de kipróbáltátok már? Mert ugye nem ugyanaz eltűrni valamit, vagy szeretni.

"Ha csak csendet akarnék, akkor a tizedét nem költöttem volna billencsekre, és valami ollós mehet használnék."

Írtam már arról, hogy nálam vélhetőleg azért alakult ki, hogy hallani sem akarom a gépelés ütemes kattogását, kopogását vagy bármilyen is legyen a billentyűzet hangja, mert anno középiskolában 3 éven keresztül tanultuk a gépírást heti több órában és egyszerre, egy tanteremben 40-en gépeltünk mechanikus írógépeken, miközben ment egy inga, aminek hangosabbnak kellett lennie a gépelés keltette zajnál, hogy mindenki hallja az ütemes járását és annak ütemére kellett gépelni. Na egy ilyen "laza" óra után azért mindenki úgy jött ki a tanteremből, hogy órákig kattogott az agyunk.

Tényleg nem kötekedés részemről és nem flamelni akarok, vagy vitát indítani, csak egyszerűen megbeszélni! :R

• Synthwave

HÁZIGAZDA

LOGOUT blog

válasz dbius #100392 üzenetére

Az ütemes kattogás ritmust és munkakedvet ad, plusz visszajelzést is ad a leütésről. Azon kívül szeretem hallani, hogy mire ment el a pénz. Ha csak csendet akarnék, akkor a tizedét nem költöttem volna billencsekre, és valami ollós mehet használnék.

----------------------------------------------------------------

(#100393) Cifu: "De például a Keychron V5/V6 Max bluetooth-os billentyűzet"

Meg 1000 Hz-es 2,4 GHz-es rádiós. :D Kevered a Pro szériával, amitől egyébként még különbözik egy-két dologban.

"de ha már 80e Ft-t kiadok egy billentyűzetért, azért elvárnám, hogy szép legyen, nekem viszont nem jönnek be ezek a mindenféle színes meg színátmenetes capek"

Meg ha már 80 000-et ráköltök, akkor nem fix kapcsolós Varmilót veszek, hanem mondjuk egy Qwertykeys Neo80-at. :))

Neked full size kell, de 80-ért akkor sem Varmilo, hanem kiokoskodok mondjuk egy Keychron Q6 Maxet.

"lletve még mindig az a bajom, hogy ha relatíve csendes billentyűzetet szeretnék, akkor azt membránosból megkapom töredékáron,"

A membrános egyébként minden, csak nem halk. Gasket mount, polikarbonát/POM/PP plate, némi szivacsozás, tape mod, jóféle silent kapcsolók, vaskos PBT kupakok, és a leghalkabb membrános is üvölt a végeredményhez képest. Még O-gyűrűzni is tudod ezek után, de már felesleges.

Illetve a produkált hang csak egyetlen metrika. Ott van még maga a gépelési érzet, felhasznált anyagok, NKRO, reszponzivitás, konzisztencia és a full programozhatóság. Akármennyi olcsó membránost vehetsz, ezekben köze nem lesz egy jó mechához.

"megint elültetted a bogarat a VEA109 kapcsán,"

Nem azzal kapcsolatban akartam elülteni bogarat. Keychron V MAX.

"de én már nem nagyon hiszek a mechanikus billentyűzetekben... "

Persze, mert ilyen fillérszexuáló, csörgőzörgőgaymer ASUS-okat, meg Ventarisokat püföltél eddig, értelmeset nem. Legalábbis szerintem.

• Marci112233

addikt

válasz Cifu #100393 üzenetére

Csak épp egy mechanikus sokkal többet kibír, nem beszélve hogy általában 6 gombot enged minimum de legtöbb N-key-es. Egy membrános bill se N-key-es ha jól tudom, de ha nem valaki kijavít, így ha gaming is cél több billentyű kombinációban, akkor ne csodálkozz hogy nem fog menni a membránoson. Én míg membrános billem volt többször belefutottam. Amint megvettem az első mechanikus billem ami mai napig a másodlagos gépemhez van már ez elmúlt mert a Cougar Attack X3 is N-key-es már ahogy a fő gépemnél lévő Ducky One 3 RGB is. Bár az X3 red kapcsokkal is nem igazán halk, de azért nem is hangos hacsak nem síri csendben használod, ellenben a Ducky ugyanúgy red kapcsokkal már sokkal halkabb.

Illetve vezeték nélkülinek a késleletesével számolj ha játék is cél. Kábeles megoldásnál nincs jobb. Ha nem elég a kábel hossza told meg USB hosszabbítóval.(Nekem a Ducky meg van toldva mert hiányzott 20 cm, így egy 50cm-es toldóval van összekötve a géppel.)

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

válasz Cifu #86776 üzenetére

Először egy kicsit írok a Ventaris K600-ról, aféle tartós használat tapasztalat (#86776 -ban írtam róla anno). Nos, nagyjából egy év után lecserélésre került. A probléma az, hogy (ahogy az várható volt) az olcsó keykap-ról lekopott az E és az N felirat...

Kérdés, hogy megérte-e? Hát, végül is aki RGB mechanikus billentyűzetet akarna relatíve kevés pénzért, annak jó választás lehet, én merem ajánlani.

Itt a szokásos mechanikus vs. membrános vita érkezik, mert nincs tartós RGB keykap, és nincs csendes mechanikus billentyűzet, mindez magyar kiosztással végképpen nem létezik, de összességében azt mondom, hogy a Ventaris K600 egész vállalható, aki elfogadja, hogy lekopni úgy is lefog a keykap teteje (mivel szabvány cherry, így cserélhető - ja, de megint szembejön, hogy mire, mivel alig van magyar csere opció, ami RGB-re való).

De akkor nézzünk már egy rendes mechanikusat, mielőtt végképpen hátat fordítok a technológiának, mert ugye én is megkaptam, hogy megint egy olcsójános megoldást próbáltam ki. Mivel az US kiosztás egy kabaré meglátásom szerint aki magyarul gépel (nem, nem fogok kódokat képelni a hosszú í helyett, és számomra az sem elfogadható, hogy majd arra hivatkozva nem fogok ékezetet használni, hogy nekem tök jó billentyűzetem van, csak ékezet nélkül, szóval innentől ékezet nélkül gépelek), így rögtön egy meglehetősen szerény választási lehetősége van az átlag embernek. Az RGB nem volt kötelező, bluetooth nem kell, viszont teljes méretű, numerikus paddal bíró megoldást kerestem. De ahogy próbálgattam a lehetőségeket azt látom, hogy a méregdrága nem RGB megoldások sem tökéletesek. Akkor már legalább nézzen ki jól és lehessen normálisan gépelni rajta. A bolti próbálkozások alapján végül egy ASUS ROG Strix Scope II HU NX Snow lett a választott (itt-ott azt írták, hogy az NX Snow halk(abb))...

Viszont ennyi pénzért én azért kicsivel többet vártam. Félre értés ne essék, igényes, jól néz ki, sok szempontból nagyon korrekt billentyűzet, de hangos és a gépelési érzet huzamosan használva már úgy érzem, hogy alig nyújt többet, mint egy töredékbe kerülő Ventaris K600...

Pozitívumok:

-Nagyon szép és igényes kivitelezés
    -Cserélhető Type-C-s kábel
    -Szépen konfigurálható RGB fények (persze a teljes érzéshez kell az ASUS saját programja... )
    -Igényes csomagolás (apróság, de azért hogy nem nejlonzsackóba van a billentyűzet, hanem szövetzsákban, adja azért az igényes légkört)
    -Mágneses csuklótámasz
    -Magyar kiosztás és numerikus pad

Negatívumok:

-Hangos, MONDOM HANGOS
    -A gépelési érzet nem tükrözi a vételár magasságait, jónak jó, de egy töredékbe kerülő billentyűzethez képest alig nyújt többet.
    -Néha egyes billentyűk duplán érzékelnek, pl. "r" karakterből észre vettem, hogy többször kettőt sikerült gépelnem, pedig korábban nem történt ilyen.

Próbálkoztam gyűrűzéssel, talán egy picivel változott a zaj tónusa (nem "pendül" annyira a space például), de hogy jóval csendes lenne tőle, azt nem mondanám. Itt hozzá kell tenni, hogy vidéken, kertes házban lakom, csendes környéken, a számítógép is lefolytott ventikkel működik, stb., tehát amíg a boltban, a zajos utca mellett még nem tűnt olyan vészesnek, itthon már az első billentyűzet leütéskor elfintorodtam.

Hogy megéri-e, az ezek után nézőpont kérdése. Az vitathatatlan, hogy megkapja az ember a prémium érzést, a lecsatolható kábel, a rengeteg finomhangolási lehetőség, jó anyaghasználat, igényes csomagolás, a kupakok talán egy nagyságrenddel igényesebbek, így nem 10-12 hónapot, hanem talán 2-3 évet is kihúznak.
    Viszont senki se dőljön be a "csendes" jelzőnek, ha ezzel kapcsolatban olvassa, nem, nem az. Aki viszont RGB-s, magyar kiosztású, igényesebb billentyűzetet keres, és nem bánja az extra felárat a logóért, annak merem ajánlani.

Esti használatra viszont nálam marad továbbra is a Lenovo Essential SK-8023 lapos, RGB nélküli, olcsó, és gépelési érzetre azért visszalépést jelentő, viszont síri csendben dolgozó billentyűzet...

• _NCT

addikt

válasz Synthwave #100337 üzenetére

Köszi. Ezzel már szemeztem tegnap is, láttam több helyen jobban ajánlják, mint a Logitech-et. Igazából mechanikussal sincs bajom, ezelőtt egy green switch-es Razer Blackwidow 2019-t használtam, csak szeretnék vezetéknélkülit, illetve kicsit halkabb billentyűzetet. A numpad sokszor jól jön, nem válnék meg tőle.

• dqdb

nagyúr

Megjött a magyar Keychron B6 Pro.

Építési minőségre jónak néz ki, anyagfelhasználás szerintem rendben van, a szokásos csavarásos teszten eléggé jól teljesít annak ellenére, hogy milyen vékony.

A kupakok profilja élhetőnek tűnik ollós vonalon, az 1u billentyűk rendben vannak, de a stabilizált billentyűk már nem az igaziak, több is meglehetősen zörög, ha "nem jó" helyen ütöd le (szerencsére nem tipikus Corsair/Razer szintű a rattling, hanem csak a billentyűzet többi részéhez képest zavaró). A billentyűzet ollós vonalon a hangosabbak közé tartozik, nem kihívás ennél halkabb mechanikust összehozni, ha valakinek a halkság az egyetlen cél. Érzékeléshez szükséges erőt majd holnap tudok mondani, amikor bekapcsolom, addig is kap egy napot a lakásban, hogy felmelegedjen.

A feliratok mérete, stílusa és elhelyezése konzisztens (ami minimális elvárás lenne szerintem, de sajnos nagyon sok gyártó nem ugorja meg a szintet), de eléggé kicsik és vékonyak, éjszakai láthatósághoz kell majd a lámpa még a fehér változat esetében is, és rosszabbul látóknak nappal sem lesz ideális, az olvashatóságot beáldozták a kinézetért. A feliratozás módja matricázás, jó kérdés, hogy mennyire lesz tartós, cserébe cserélhető, ha úgy alakul:

A dobozban a billentyűzeten kívül van egy USB-C ↔ USB-C kábel, egy 2.4G dongle, aminek egyik oldalán USB-A csatlakozó van, a másik oldalán USB-C bemenet, egy két oldala kézikönyv (angolul) és aki arra izgul, annak egy vékony szilikon porvédő is. Ez utóbbit eléggé könnyű visszatenni, és az igazán perverzek akár úgy is tudják használni a billentyűzetet, hogy nem veszik le.

A programozhatóságról és a ZMK Studióról majd később tudok írni, amikor kipróbáltam.

Az árát szerintem bőven megéri, ha a feliratozás mérete megfelel és nem kell háttérvilágítás. Ha kell, akkor továbbra is MX Keys, azon nagyobbak a feliratok.

• dqdb

nagyúr

válasz ReSeTer #99291 üzenetére

- Tactile (lehet erősebb is)
    Erősen taktilis kapcsolóval nem igen árulnak készen billentyűzetet, így gyengén taktilissel kell beérni.

- Minden billentyű azonos magasságban van, nincsenek lépcsők
    Uniform kupakprofil kell, ahol minden sorban lévő kupak egyforma magas, ilyet normál MX kapcsolós billentyűzeteknél ritkán adnak gyárilag (az XDA, DSA, KAM, PBS profilok ilyenek), low profile esetében pedig éppen ez a megszokott.

De még ezeknek a billentyűzeteknek is van tipikusan valamekkora dőlésszöge, ami bár kisebb, mint a normál billentyűzeteknél megszokott 5-7°, de nullánál határozottan több, szóval a legfelső sor uniform profilos kupakokkal is távolabb lesz az asztal lapjától, mint a legalsó sor.

- Billentyűk között kicsi hézag, ne kelljen nagy távolságokat az ujjal megtenni, hogy lenyomjuk a másik billentyűt.
    A billentyűk közötti hézagnak funkciója van, nem designelem, és nem a felhasználó ellen van: minél kisebb a hézag, annál több lesz a véletlen melléütés, mert nem érzed, hogy hol végződik az egyik és hol kezdődik a másik billentyű.

A mechanikus billentyűzeteken billentyűk közötti távolság amúgy kupakprofilból eredő hézag méretétől függetlenül egyforma, hagyományos MX rendszerű billentyűzetnél minden billentyűre 19,05×19,05 mm-es négyzet jut. Low profile kapcsolók esetében ez 18,6×17,6 mm, de sok gyártó az egyszerűség kedvéért azokat is MX méretezéssel gyártja.

- Halkabb kategóriába tartozik, a lényeg, hogy nem akarok click-elős hangosat
    A többi igénynek egy low profile jobban megfelelne, de abból nincsen a piacon halkított taktilis kapcsoló. MX vonalon pedig nem ugrik be egyetlen olyan billentyűzet sem, amiben gyárilag halkított taktilis kapcsoló van, csak lineárissal szerelt van.

- 35 ezer max!
    Kezdő vagyok, nem kell egyből a legjobb, kerüljük a "pakolj rá még xy összeget, mert az összes többi szar" féle válaszokat.
    Nyugi, senki sem fog ilyet mondani, mert nem létezik olyan billentyűzet készen, amilyet szeretnél. Ha a halkítást kihúzzuk a képből, akkor legközelebb egy Monokei Systems, Nuphy Air vagy a Keychron K/K Pro/K Max sorozat páratlan tagjai lesznek.

• ReSeTer

senior tag

Helló!
    Tudtok ajánlani olyan mechanikus billentyűzetet, amelyik:
    - Tactile (lehet erősebb is)
    - Halkabb kategóriába tartozik, a lényeg, hogy nem akarok click-elős hangosat
    - Minden billentyű azonos magasságban van, nincsenek lépcsők
    - Billentyűk között kicsi hézag, ne kelljen nagy távolságokat az ujjal megtenni, hogy lenyomjuk a másik billentyűt.
    - Ideális esetben TKL 80%, de jó lenne a 65% is.
    - Nem kell semmiféle extra
    - A kinézete lehet egyszerű "szürke"
    - Lehetőleg vezetékes
    - 35 ezer max!

Kezdő vagyok, nem kell egyből a legjobb, kerüljük a "pakolj rá még xy összeget, mert az összes többi szar" féle válaszokat. Nem 100 évre akarok billentyűzetet, de azért legyen jobb mint egy 15 ezres mechanikus csicsás gamer.

• skill84

tag

hi!

20 körül
    2.Használt szóba jöhet?
    ha lehet elkerülném
    Logitech internet 350
    nem szeretném cserélni, de már lekoptak a jelzések. a munkatársnak bejön és ő is szeretne hasonlót
    gépelés, esetleg főnők ellen! :D
    olyasmi mint ami van. halk, a gombok kiállnak.
    ami van de nem láttam hasonlót. minden mechanukus vagy lapos
    7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.)
    magyar
    8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb)
    numpad
    lehetőleg vezetékes

• dqdb

nagyúr

válasz Ispy #98834 üzenetére

Plusz azért a csendességére én kíváncsi lennék, mennyire csendes ez, ha a fejeld mellett használják. Nem fogadnék rá sokat, hogy az.
    Igen, ha egy átlagos membrános túl hangos (már felkeményedve vagy még nem), akkor az MX Red is az lesz tray mount házban.

Ez tipikusan az az árkategória, amire nem lehet jó ajánlatot mondani. A membrános zsákbamacska lesz, halk mechanikusból pedig az, ami beleférne árban, az többszörösen ki lett zárva a többi feltétellel, ami pedig a feltételeknek megfelel, az árban nem fér bele.

• nanofocus

tag

Sziasztok!

Sok olvasás után itt a fórumban, egy ducky one 3 sf daybreak mellett dontottem, sosem gondoltam volna hogy ennyire kényelmes lehet gépelni, és még ultra halk is lehet egy mechanikus. Viszont egy dolog érdekelne, milyen keykap az ami erre a kiosztásra jó , és átvilágít rajta a led? mert ugye ami alapból van hozzá az nem világít át. Meg persze a kiosztáson a betűk sincsenek ott ahol ( bár ez gépelésnél nem zavar, a rovid o betűt meg offolnom kellett a "0" miatt ). Ebben tudtok segíteni? Előre is koszonom!

• Ezustroka

tag

Sziasztok!
    Megvan végre életem első mechanikus billentyűzete, és egyelőre nagyon tetszik.
    Onnan indultam, hogy főleg játékra keresek nem teljes méretű mechanikus billentyűzetet, első körben a ti javaslatotokra a keychron v5 max volt a jelölt. Aztán elkezdtem gondolkozni, hogy egy Cougar 200k után, milyen könnyen tudnék megszokni egy normál magasságú billentyűzetet, és amúgy meg csuklótámasszal nem szeretnék vacakolnk. Szóval arra jutottam, hogy nekem jobban feküdne egy low profile felépítés (tudom, hogy jóval kevesebb lehetőség van vele a mókolásra, de nekem ilyen terveim nincsenek, max kipróbálok egyszer egy másik fajta switchet, néhány azért elérhető). Na és akkor így jutottam el a Keychron K1 se-hez nem akartam olyan nagyon kicsi formátumot sem, mint a K3, az mar nekem furcsán is nézett ki, de a V5-höz képest ez kisebb, szóval pont ideálisnak tűnt a mérete, és numpad nélkül én alapvetően tudok élni, ritkán használtam, ha meg valamiért mégis úgy hozza az élet, hogy kell, akkor veszek egy akármilyen különálló numpadot, és azt félre is tudom tenni játék közben. A K1 SE-hez újonnan most nem tudtam hozzájutni magyar kiosztással, így használtat kerestem. Egy brown switches verziót találtam (eredetileg redet akartam, de hát nem nagyon volt kínálat abból), és végülis ugy voltam vele, ha ez nem jön be, tudok benne switchet cserélni. Ezen kívül ha a k1 ujabb verziója elérhető lesz, az rendelkezni fog QMK supporttal meg a bt-n kívül más vezeték nélküli csatlakozási lehetőséggel is, de nekem ezek nem must have funkciók, amúgy is kábellel használom a gépnél. És az újabb verzió gyanítom, hogy drágább is lesz, minimum egy tízessel az SE új árához képest is, szóval mindent összevetve nekem ez egy jó deal volt :)

Aki felmerült bennem kérdésként (lévén, hogy ez egy használt darab, nyilván nem pormentesen/koszmentesen vettem ki a dobozból - de egyébként hibátlan állapotban :) ), hogy mi a helyes módja a billentyűzetek takarításának? Én most a keycapeket leszedtem, a switcheket a helyükön hagytam, és fülpiszkálóval, meg szemüvegtisztítóval takarítottam körbe az alumíniumot. Hát nyilvan nem túl professzionálisan 😅 szóval mivel javallott egyébként tisztítani?

Ó, és egyébként ez a brown switch jóval halkabb mint amire számítottam. Nincs összehasonlítási alapom a reddel, de játszani is teljesen jó volt vele.

• Ispy

veterán

válasz dbius #98067 üzenetére

De miért várnák el? Elhiszem, hogy van akinek ez fontos. Én spec nem vennék drága halk mechanikus billt, mert nekem a hang egy audio feedback is egyben, hülyét kapnék ha nem lenne hangja. Sőt, szerintem a legtöbb user, aki építi magának a drága cuccokat, az szereti a hangját vagy így vagy úgy, legyen az egy muted foamy, clacky vagy clicky. Akinek meg nem felel meg a kész billek hangja, annak meg van lehetősége halkat építeni. De ez nem alapvetés egyáltalán.

• dbius

veterán

válasz Ispy #98065 üzenetére

"Nem az a vita tárgya, hogy ez szubjektív vagy sem, hogy téged ez jogosan zavar vagy sem. Egyszerűen azért fontos erről beszélni, mert vannak sokan akik ide betévednek és azt hiszik a hallkság alapvető tulajdonság. Pedig nem az."

Nem hiszik, hanem ezt várnák el az alapvetően drágább mechanikus billentyűzetektől, erre lenne igényük, lásd az eredeti hozzászólást, ahonnan elindultunk: [link]

Szerk:
    Valkűr: megnéztem a korábbi YT videódat. Azzal a felépítéssel valóban halk, tetszik, írhatnál róla egy teljes posztot :R linkekkel, képekkel, hogy minden egy helyen legyen és lehessen rá konkrétan hivatkozni. Az egyetlen hiányossága az ANSI kiosztás ;]

• Valkűr

addikt

válasz dbius #98058 üzenetére

Vagy csak te nem találkoztál még olyannal ami halkabb mint egy membrános, amivel nincs is probléma, de pont a te kedvedért tettem be a videot ami ráadásul fel is erősiti a hangot, de gyakorlatilag nincs hangja a leütésnek, pedig én is tövig szoktam ütni a gombokat, a mikrofon 10-15 centire volt a gomboktól. Nyilván valami hang itt is kijön, de annyira minimális, h kizárt hogy valakit ez zavarjon, mert a jobb membránosok hangja is sokkal nagyobb mint ami ennek van. Szóval nem igazan értem, miért erőlteted azt a berögződést, h hangosak. Nos az ár igen, ezen lehet vitatkozni, kinek mi a drága. Nekem ez nagyjából 50 ezrembe volt. Sztem ennyi pénz még nem a világ vége ha valaki halk bilcsit akar, megjegyzem ettől sokkal olcsóbban is kilehet hozni egy halk klaviatúrát. Gyárilag is van halk, nyilván az sem olcsó, de nem egy autó ára amilyen példát emlitettél. Érdemes a videót megnézd, már csak az önigazolás rendbetétele végett is. Szóval nem, nem bántja a szemünket amit irsz, csak pusztán nemigazán fedi a valóságot. Ez amit mondani szerettünk volna. Szóval itt a videó egy halk gyári mechanikus hangjáról. Én is ugy kezdtem, h halk legyen, majd eljutottam oda, h legyen valami hang, egy visszajelzés bármi, és már nem a teljes csend a tét.

[link]

• Mephike

őstag

válasz dbius #98058 üzenetére

Egy mechanikus billentyűzetnek sosem a halkság a fő feladata. Persze lehet belőle halk billentyűzetet csinálni, ahogy Te magad is írtad, de ennek ára lesz.
    A kérdés, hogy a hang milyen, ami kijön a billentyűzetből. Ez az, ami fontos és ami számít (főleg az itt kommentelőknek, mert egy gamernek lehet ez sokad rangú). Mennyire bántó, vagy mennyire szép a hangja a billentyűzetnek. Itthon a többség két dologhoz ragaszkodik: magyar felirat, fényáteresztés. Feláldozva ezzel a hangzást.
    Olyan billentyűzetet, amit ha kiveszel a dobozból és leteszed 10 ember elé és mindenkinek tetszik, ilyen nem létezik.

• dbius

veterán

válasz dqdb #98056 üzenetére

Még 1*: Ez a billentyűzet hangos/halk/néma szubjektív, ezt próbáltam is hangsúlyozni. Én elhiszem, hogy számodra (és azok számára is, akik még reflektáltak a hozzászólásomra) létezik olyan billentyűzet, ami néma és bántja a szemeteket, ha valaki olyat mer írni, hogy nem létezik ilyen billentyűzet. Persze biztosan van valahol valaki, aki költött annyit egy billentyűzetre, mint egy autó ára, az már talán lehet közelít a némához.

Én is tudok úgy gépelni, ha nagyon odafigyelek, hogy csak épp lenyomom a billentyűket, ezáltal valóban nincs hangja, mert nincs bottom out és a visszatérésnek a hangja, de alapvetően - ahogy azt már említettem - úgy gépelek és tapasztalatom szerint mindenki a környezetemben (és itt most több száz emberreől beszélek, akik átlagfelhasználóknak tekinthetőek, de vannak köztük profi gépírók és két ujjal gépelők is), hogy tökig nyomom(ják) a billentyűket.

És valójában ez az a pont, ahol elvéreznek a mechanikus billentyűzetek (legalábbis a nem egyedileg drágán megépített, hanem alapvetően a készen kaphatóak), mert az átlagfelhasználóknál a "jobb", "drágább" billentyűzet = "halkabb" (tehát ugye ez is szubjektív, kinek mit jelent a jobb) és azt várják, - szerintem be lehet töredelmesen vallani mindenkinek, hogy jogosan - hogy ha megveszik a gyárilag "halk"-nak nevezett kapcsolókkal szerelt példányokat, leváltva egy gumidómos vagy ollós billentyűzetet, akkor meg is van oldva a dolog.

És innen származnak az olyan és hasonló hozzászólások, mint ahonnan most is elindult ez a szál, és máris lehet látni, hogy ha csak a V6 max-ról beszélünk, akkor úgy összességében ~80k-s befektetés után beszélhetünk arról, hogy van egy több féle értelemben vett "jobb" ÉS HALKABB billentyűzeted, mert egyébként gyárilag nem halkabb, csak bizonyos értelemben jobb.

• dqdb

nagyúr

válasz dbius #98027 üzenetére

Én magam is hangosnak találom egyébként a mechanikus billentyűzetek hangját. Mindet, legyen bármilyen kapcsoló benne és bármilyen felépítésű.
    Erős kijelentés kellő gyakorlati tapasztalat híján. Igen, a mechanikus billentyűzetek 99%-ára igaz ez, de ha nagyon halkat akarsz, akkor megfelelően válogatva el tudod érni a nagyon halkat, ollós hangszintje alá menni minden, csak nem lehetetlen.

Ezekkel a módosításokkal, de főként a Haimu kapcsolóknak köszönhetően viszont olyan szintre lecsökkent a hangja a billentyűzetnek, ami már tényleg halknak nevezhető normál gépelés mellett.
    A Haimu halkított kapcsolói érezhetően hangosabbak, mint egy vastagabb szilikont használó megoldás (egy nem halkítottnál persze sokkal halkabbak), szóval ha a hangerő az egyetlen szempont, akkor nem a legjobb választás ez a megoldás, de ha számít az érzés egy picit is, akkor nincsen versenytársuk a piacon.

Ezért is dobjuk be mindig a halkított listákba, én manapság mást halkított kapcsolóból nem is választanék (igaz, én a nylon házas HxG változatokra szavazok ebből is, mert még halkan is kellemesebb a fülnek, mint a PC ház).

• dbius

veterán

válasz SkyTrancer #98015 üzenetére

Megértelek, ha hangosnak találod, de ez teljesen szubjektív és egyetlen billentyűzetnek sem lehet a hangját visszaadni videón rendesen. Akárhogy, akármivel rögzítik, még ha stúdióban veszik is fel, vagy süketszobában, teljesen mindegy. Mégpedig azért, mert legyen bármilyen hangkeltő, amin keresztül meghallgatod a videó hangját, nem tudja visszaadni azt a helyzetet, mintha ott lennél mellette, nem beszélve arról, hogy a hangerő állítással ugye meg az a kérdés, hogy vajon mennyire állítsd, hogy kb. visszakapd a tényleges hangerőt, stb...

Én magam is hangosnak találom egyébként a mechanikus billentyűzetek hangját. Mindet, legyen bármilyen kapcsoló benne és bármilyen felépítésű. De sajnos rá kellett jönnöm, hogy néma billentyűzet nem létezik, pedig valójában jó lenne, ha létezne ilyen. De nem létezik, még ha azt mondják, akkor sem. Pont azért, mert ez szubjektív. Én se szeretem hallani a gépelés/billentyűleütés (bottom out vagy visszatérés) hangját.

Pedig nagyon sok videót én magam is végignéztem, már csak kíváncsiságból is, amikben mindenféléket írnak a hangokról, hogy ilyen jó, olyan jó. Hát biztosan, de nekem egyik se tetszik, mert hallani lehet. Ha nem hallanám, na az már tetszene.

Mint az eseted és akár az enyém is mutatja, ez tehát teljesen szubjektív, mert mindig lesznek kivételek.

Nekem is V6 max billentyűzetem van jelenleg itthon, amiben a gyári red kapcsolókat kicseréltem Haimu Hearbeat Silent Linear kapcsolókra, a gyári kupakokat pedig szintén lecseréltem. Ezekkel a módosításokkal, de főként a Haimu kapcsolóknak köszönhetően viszont olyan szintre lecsökkent a hangja a billentyűzetnek, ami már tényleg halknak nevezhető normál gépelés mellett.

Ha leülök a korábbi billentyűzetem elé, amit bevittem a munkahelyre (szintén mechanikus, GMMK V1-es, amiben Cherry MX Silent Red kapcsolók vannak) az már tényleg nagyon hangosnak és csattogósnak tűnik a V6 maxhoz képest. Pedig mielőtt lecseréltem azt hittem, hogy az a halk mechanikusok közé tartozik!

Javaslom nézd meg az említett Haimu kapcsolókat, pl. Német Amazonról 2db 65-ös pakk 49.08€, ingyenes szállítással!

• lezso6

HÁZIGAZDA

LOGOUT blog

válasz SkyTrancer #98015 üzenetére

Pediga V széria úgy tudom elég halk ám, szóval sok mecha jelentősen hangosabb nála. Remélem amúgy nem kék kapcsolóst vettél, mert az tényleg hangos. :D Egyébként meg lehet ki kéne próbálnod valami halkabb kapcsolót. A mechanikus billentyűzetek alapvetően relatíve hangosak, ez van.

• Synthwave

HÁZIGAZDA

LOGOUT blog

válasz Jorus #97668 üzenetére

Még 3000 forint, és HU ISO V6 Maxet vesz. Még pár ezer forintért halkított kapcsolókat.

------------------------------------------------------------------------------------

(#97666) Maxxxim: "NE mechanikus legyen (esti melónál nem akarja felkelteni a családot)"

Attól, hogy valami mechanikus, még nem szükségszerűen hangos.

"ha bill+egér kombó, az sem baj (sőt)"

Biztos nem. Egerek 16 éve a hobbim, a billentyűzetek ~5, de még soha nem láttam olyan kombószettet, amiben legalább az egyik (vagy mindkettő) eszköz ne lett volna kuka kategória.

Keychron V5 Max/V6 Max HU ISO + Aliról Outemu Silent Peach V2/V3 vagy Silent Lemon V2/V3 kapcsolók, aztán az eredetijeid eladod aprón. Néhány ezer forinttal lesz több, mint a fentebb linkelt Logitech, csak épp billentyűzetként lesz nagyon nem egy kategória.

Szerintem.

• BaLee

addikt

Sajnos ismét Schrödinger billentyűzete vár otthon. Tegnap párom vizet borított bele. Kikapcsolta, fűtőtestre tettem, ma majd kiderül jó-e vagy nem. ~2 éve túlélt egy kávé beleborítást, alkoholos spray-el átfújtam és utána jó lett.
    Egy Logitech K800 magyarról van szó.

Akkor tájékozódtam utoljára. Azóta történt változás vagy még mindig ott tartunk, hogy nincs wireless, világítós magyar kiosztású bill.?

1.Mekkora összeget szánsz rá? ~50k körül
    2.Használt szóba jöhet? - nem
    3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le? - K800
    4.Mire használnád a billentyűzetet? - játék, napi használat
    5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.) - ollós, halk mechanikus
    6.Van konkrét modell ami tetszik? - MX keys
    7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.) - magyar
    8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb) full, numpaddal
    9.Extra igények (világítás, csuklótámasz, vezetéknélküliség, ergonomitás, programozhatóság, stb.) - világítás, wireless

Kettő fajtát találtam első blikkre.
    Keychron K5 Max Low Profile vezeték nélküli mechanikus billentyűzet - ISO-HU
    itt a piros vagy barna kapcsoló halkabb? halk billentyűzeteke ezek?
    Logitech MX keys
    Itt a hardveraprón csinál valaki normális magyar kupakokat hozzá 21k-ért. A bolti, lézergravírozott "magyar" nekem káoszos és nem tetszik, hiába olcsóbb.

Mit javasoltok ha nem éli túl a billentyűzetem?

• Synthwave

HÁZIGAZDA

LOGOUT blog

válasz Worker #96790 üzenetére

"Vagy keresgéljek mechanikusak között is már ennyiért? Azok közt vannak halkabbak? Lényeges szempont h legyen halk..."

15-20-ért? Ráadásul full size? Felejtsd el!

Újonnan kb. 50 körül kihozható, de abban már benne van egy Alis kapcsolórendelés is (Keychron V5 Max/V6 Max + Outemu Silent Peach V2/V3 vagy Outemu Silent Lemon V2/V3), viszont lesz 2,4 GHz-ed és BT-d is. Meg egy minőségi, normál profilos és halk billentyűzeted, egész tűrhető kupakokkal, ami ráadásul HU ISO (ha ez szempont).

• Komplikato

veterán

válasz Worker #96790 üzenetére

Szerintem ilyen árban nincs mechanikus + halk kombó, minőségi meg pláne. Tesómnak most vettem Logitech MK650 Signature billentyűzetet. Az egér nélküli verzió 18K körűl van, fekete vagy fehér, világítás nincs. Ja és ez wireless (2.4G + BT), elemes, elvileg egy évet bír a hozzá adott elemmel. Az árkategóriában magyar billentyűzetből nem létezik vezetékes, nem értem miért, mert Cherry-ből van kábeles minden nyelven, kivéve magyar.

• Worker

aktív tag

Sziasztok!
    Billentyűzetet vennék:
    Anno a Fujitsu KB900-ot imádtam, kár h vagy 6 év után bedöglött.

Ergo hasonlót keresek:
    Nem kell háttérvilágítás (vagy ha van, lehessen kikapcsolni), "lapos gombok", halk, "minőségi érzet" (jó, ez szubjektív, de nem a legalja geniust keresem mint amiről most is írok, mert egy SZUTYOK). Alapvetően feketét szeretnék, nem kell csillivilli, kedvelem az egyszerűséget.
    Ja, és teljes bill. legyen (kell a numpad).
    Azért 15-20ezernél többet nem költenék rá, ennyiért már lassan mechanikusak vannak ahogy elnézem a piacot.
    Vagy keresgéljek mechanikusak között is már ennyiért? Azok közt vannak halkabbak? Lényeges szempont h legyen halk...

• Molydeus

őstag

válasz Cingáriusz #96710 üzenetére

Kicsit kifejtem, hogy miért nem túl derűlátók a többiek.
    Tegyük egy kicsit félre, hogy a magyar feliratozás mennyire korlátozó tényező.
    A szálcsiszolt fémház ugyan mutatós, de szinte biztos, hogy valójában nem az egész ház lesz fémből, csak egy integrált Plate (a kapcsolókat pozícionáló lemez), ezt rakják rá egy műanyag vázra. Ez a kombináció sajnos a lehető legrosszabb, ha halkat szeretnél. A fémlemez felett a kupakok szabadon lebegnek, a ház jellemzően üreges, megfejelve a vékony ABS-ből készült átvilágítós kupakokkal...

Néhány dolgot tudsz tenni egy ilyen billentyűzettel:
    - Nem a clicky verziót (Blue switch) veszed, hanem a Brown-t vagy ha van belőle, a Red-et. Ha tudsz úgy gépelni, hogy nem ütöd tövig a billentyűket, akkor a taktilis Brown javasolt, mert a kapcsolási pont körül döccen egyet, ami elég visszajelzés lehet. Ha lendületesen gépelsz, akkor mindegy, csak nem kattogjon szándékosan, mint a kékek.
    - A kupakok aljában a foglalatra pici o-ringeket raksz, ezzel a leérkezés tompítva lesz, de megöli a mechanikus gépelési érzet nagy részét és a visszatérés hangján sem segít
    - Egy vastagabb deskmat-et/egérpadot raksz a billentyűzet alá, ez akkor segít, ha nem tömör fa az asztal lapja.
    - Ebben a szegmensben ritkán kezelik a stabilizátorokat. Egy fecskendő és egy nem hegyes adagolótűvel és valami sűrű kenőanyag (superlube, dielectric grease) kell majd. Le kell szedni a stabilizált billentyű kupakját (Space, Enter, Backspace, jobb Shift), felhúzni a stab a mozgó részét a kereszttel tetején. Látni fogsz egy rést, benne egy fém drót végét. Óvatosan pici adagokkal ki kell tölteni ezt a rést a slider belsejében. Ezzel csökkented annak a zaját, ahogy a drót vége nekiütődik a slider belsejének.
    - Tipikusan a Space a leghangosabb billentyű, ennek a belsejébe tehetsz szivacs hangtompítót.
    - Mindezekkel együtt sem vársz notebook szerű halkságot.

Amit leírtál, az amúgy nagyjából a Coolermaster CK550/530.
    Az időtállóság nagyban fog függni a bőrödtől, mert az átvilágított, magyar feliratos kupakok idővel fényesedni, majd kopni fognak. Emellett minden mecha ki van téve annak, hogy a forrasztás elenged és jön a kihagyás vagy a duplaklick.

M.

• saxxo

csendes tag

Sziasztok!

Még mindig a megfelelő billentyűzetet keresem, kicsit tisztul már a kép, sőt van is egy kiszemelt, de azért szeretném a hozzáértők véleményét is kikérni.

Az alapoktól kezdve:
    Sajnos rá kellett jönnöm, hogy túl nagyok az igényeim, így az összeg kicsit elszállt, de azért 100-120 között maximalizálnám.
    2.Használt szóba jöhet?
    Nem
    Ezt úgyse hiszitek el, de mai napig azt a klasszikus fehér, irodai billentyűzetet használtam a 90-es évekből. Igen, még ps2-es csatlakozója van, de win11 frissítés miatt ez már nem játszik (sajnos).
    70% normál (irodai) munka, netezés, 30% játék. Ez az arány pár éve még fordítva volt, de hát ez van sajnos :D
    Közel 25 éve használtam ugyanazt a fehér, membrános billentyűzetet, szóval úgy vagyok vele, hogy már megérdemlek egy rendes mechanikusat. Viszont fontos lenne, hogy halk switch legyen.
    A sok hete tartó keresgélésem eredményeképp most épp a Keychron Q6 Max áll nyerésre.
    Na ez az egyik olyan kritérium, amiből semmiképp nem szeretnék engedni. Mindenképp ISO-HU kiosztást keresek, rendes "í" betűvel és az összes többi ékezetes karakterrel.
    Ebben is viszonlag határozott vagyok, 100%-ost keresek, num paddal.
    Ha ez extrának számít, akkor: mechanikus legyen, ISO-HU kiosztás, 100%-os és halk.

Eredeti tervem az volt, hogy vennék egy Keychron Q6 QMK Barebone-t, rendelnék hozzá Aliról Outemu Silent Peach V3 kapcsolókat és magyar keycapet majd keresek hozzá, de ez utóbbit nagyon nem találok. Itt már többen írták, hogy nemsokára lesz elérhető magyar keycap, de hogy kinél, vagy hol azt sajnos nem.
    Éppen ezért lassan meggyőzöm magam arról, hogy készen rendeljem meg a Keychron Q6 Max billentyűzetet, aminek bár nincsenek ékezetes betűi, de majd keresek hozzá más keycap szettet idővel és lecserélem, de addig is legaláb van billentyűzetem.
    Ehhez viszont kapcsolódik a kérdés, hogy ki fogom tudni-e cserélni? Mármint ehhez milyen típusú keycap-et kell majd keresnem, valamit ha a switchet is cserélném, akkor a fentebb említett Outemu kapcsolókat bele tudom-e rakni? Ez az alap-switch-keycap kompatibilitással még nem vagyok tisztában. Mik a szabványok, melyiket melyikkel lehet összerakni.

Nagyon köszönöm a segítséget!

• -Bandi-

tag

Sziasztok!
    Hetek óta böngészgetem a hozzászólásokat úgyhogy most már sikeresen teljesen elvesztem a billentyűzetek világában.
    Mivel írtátok a Varmilo jelenlegi kínálatát már nem frissíti, úgy vagyok lehet csinálok egy viszonylag egyszerűt PBT kupakokkal és Silent Peach Switchekkel, de nem nagyon találtam a hozzászólások között világos fajta billentyűzetet ajánlva( a sötét nem jön be ).
    Tudnátok írni olyat ami jó alap lenne 30-35 körül világosban? Ha van olcsóbban is az se lenne baj, úgy is elkölteném kupakszettre :D Vezetékesként használnám és nem is lényeg a led.
    Látom a best billentyűk között a V6 Maxot viszont azzal az a gondom hogy amit tud nem használnám ki, valószínű a programozásához is hülye vagyok plusz ha vennék hozzá magyar PDT kupakot meg silent switcheket már jóval drágábbra jönne ki mint a Varmilok de abból meg jelenleg nincs ami tetszik, szóval elakadtam.
    Ja és ez az ajánlott Silent Peach V akárhágy Switch kb olyasmi mint a cherry silent red? Nem nagyon találtam konkrét összehasonlítást youtube-n róluk, meg ahány felvétel annyi féle kupakkal vannak meg más más billentyűzetben.

Max 60.000Ft silent switchel és pbt kupakokkal.
    2.Használt szóba jöhet?
    Nem.
    Egy régebbi vezetékes apple magic, a gombok már kezdenek elfáradni.
    Internetezés, játék.
    5.Milyen típusú billentyűzetet keresel?
    Kicsit rákattantam a variálhatóságra( főleg a dizájn ) szóval mechanikust.
    Varmilo CMYK cherry silent red de már nincs
    7.Milyen kiosztást szeretnél?
    Magyar ISO
    Numpadost
    9.Extra igények:
    Semmi extrát, nem a gép előtt élem az életem, munkám sem ide köt, halk legyen és világos.

• saxxo

csendes tag

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Első mechanikus billentyűzetemet venném meg, de ahogy elkezdtem keresni, elég sok falba ütköztem.
    Szempontjaim: ISO-HU kiosztás ("í" betűvel), 100%-os, halk switch

Első körben nem akartam bonyolítani, így majdnem egy Varmilo-ra esett a választásom, bár a fent említett feltételek mellett mindössze 1 darab billentyűzet jöhetett szóba, annak a kinézete meg annyira nem jött be (tudom, lehet cserélni keycap-et, de akkor már összerakom az egészet magam).

Szóval jelenleg ott tartok, hogy egy Keychron Q6 Max Barebone-t rendelnék, Aliról Outemu silent peach v3 kapcsolókat és a keycap-nél jönnek a gondok. De addig is, örülnék, ha valaki meg tudna erősíteni, hogy az alap és a kapcsoló, amiket kinéztem kompatibilisek-e.

Szóval keycap. Ez a magyar kiosztás nem könnyíti meg a dolgot. Amit eddig találtam, az After Hours-nál 1 darab keycap, ez, illetve külföldi oldalakon esetleg elérhető úgy, hogy egyedi nyomtatással. Ennél a kettőnél találtam magyar nyomtatási lehetőséget:
    maxkeyboard.com
    kromekeycaps.com
    Nagyon szívesen vennék javaslatokat, ha tudtok olyan helyet, ahonnan akár egyedi nyomtatással is be lehet szerezni keycap-eket, amike a fentebb írt kombinációval kompatibilisek, vagy akár olyan magyar webshop vagy személy, aki ezzel foglalkozik, ajánlása is sokat segítene.

Ami még nem tiszta, hogy a space méreténél mit kéne választani? Ahogy láttam, van 6.0x, 6.25x és 6.50x.

Illetve keycap terén milyen anyagot javasoltok és a nyomtatásnak mi lenne a jó technológiája? Mindenképp tartósat szeretnék és ezen a ponton úgy érzem az árat nem szabad néznem, persze azért nem akarok nagyon durván elszaladni ezzel.

Köszönöm a segítséget!

• smallmer

őstag

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni billentyűzet vásárlásban:

100 ezer forint környéke

2.Használt szóba jöhet?

Nem

Fnatic Streak. Szeretnék valami prémiumabb, halkabb terméket.

Játék, mindennapi tevékenységek

Mechanikusra gondoltam, de nem kitétel

Nincsen

Mindenképpen ISO

Teljes, numpaddal. Az sem baj, ha az külön van egyébként.

A legfontosabb, hogy halk legyen. Világítást is szeretnék. Vezeték nélkül és vezetékkel is használható legyen.

Ezek alapján mit ajánlanátok leginkább?
    Építés is érdekel.

Köszönöm szépen

• dqdb

nagyúr

válasz szasanyi #96194 üzenetére

- mennyire halk/hangos a típusok között?
    A belső felépítéséből adódóan a halkabb darabok közé tartozik még nem halkított kapcsolókkal is. Emellett gyári állapotában is már tele van tömve szivaccsal, ami szintén halkít. Itt találsz tegnapról egy összehasonlítást egy ugyanolyan kapcsolós tipikus gamer billentyűzet és a V6 Max között. A videót relatív összehasonlításként kezeld, ne az abszolút hangerősséget nézd.

A hangosságbeli eltérést két dolog okozza:
    1. A CK530-on a stabilizátorok nincsenek megkenve, ezért zörögnek lenyomáskor, a Keychronnál a gyári kenés ezen sokat segít
    2. A CK530 nagyon merev felépítésű darab, ahol a gépeléssel járó erőhatásokat szinte teljes egészében egy fémlemez veszi fel rezgésként, ami ráadásul nincsen a ház belsejébe rejtve, hanem a ház tetejeként funkcionál. A Keychronnál belül fém helyett egy rugalmas műanyaglapban (plate) ülnek a kapcsolók, amely műanyag a ház belsejéhez is egy rugalmas felfüggesztésen keresztül kapcsolódik. Így az erőhatás nagyját a plate, a nyák és a felfüggesztés mozogják ki gépelés közben, hanggal járó rezgésekké már ezek kis része alakul csak át.

- van-e tapasztalat meghibásodás(ok)ról?
    Pár hete kapható csak itthon, és pár hónapos modell, szóval nem nagyon lesz ilyen tapasztalat. Mind az AH, mind a Keychron eléggé jó support terén a visszajelzések alapján.

Ez egy olyan mechanikus billentyűzet, aminél aa gyártónak nem az volt a célja, hogy megszívassa a vevőit, így kopó-fogyó alkatrészeket (kapcsolók, kupakkészlet) tudsz utólag is vásárolni, az akkumulátor is könnyen cserélhető, valamint a tényleges elektronikai meghibásodások nagy része is orvosolható otthon egy pákával. Ami meg nem vagy nehezen, arra egy cserenyák megoldás lehet, amit a Keychron hivatalosan nem árusít, de kérésre a tapasztalatok alapján igen.

- akku üzemidő, élettartam probléma adódott-e valakinél?
    Az első felére nem tudok válaszolni, a másodikra említettem, hogy könnyen cserélhető.

A billentyűzet töltés közben ugyanúgy használható, valamint van vezetékes üzemmódja is.

Egyéb tapasztalat, előny/hátrány szóval minden ami említésre méltó.
    A kupakkészlete előbb vagy utóbb fényesedni fog és később kopni, ahogyan gyártótól függetlenül a piacon elérhető összes világítós magyar kupakkészlet. Ez a gazdaságosság miatt választott technológiából adódik, ez van, a kopás sebessége a bőrödtől függ, ha olyan, akkor csak hónapok, ha olyan, akkor évek kellenek ehhez. Ha ez jelentkezik és zavar, akkor a piacon elérhető olyan magyar kupakkészlet, ami nem fog sem kopni, sem fényesedni, cserébe nem világít át.

• szaki26a

aktív tag

válasz coolpet #95858 üzenetére

Valóban nem mondtam mechanikusnak kell lennie az nem szempont. Fő szempont hogy éjszaka a hálószobában a feleségem nem küldjön el fenébe ahogy vadul gépelek.
    Azt gondoltam magyar iso teljes kiosztás mindenkinek egyérteműen 100 ast fog jelenteni hiszen az az egyetlen kiosztás ami teljes. nincsenek direkt halkra tervezett billentűzet kapcsolók mint egerek? silent és társai?
    Viszont ha gumidómos jó akkor azon belül tudsz mondani valami konkrétat is?
    amit most használok halk csak épp nem vezetékes és mindig kialszik világítás rövid idő után ami nagyon idegesítő mert sötétbe nem találom hova tűnt nem a billentyű hanem konkrétan az egész billentyűzet :)

• coolpet

senior tag

válasz szaki26a #95853 üzenetére

Srácok,

Nem mondta, hogy mechanikus legyen, ajánljatok neki egy magyar 100% világítós vezetékes rubber dome-osat.

Az világít, magyar, halk.
    Pl

• Csandi

őstag

válasz Roland861010 #95743 üzenetére

Én, par eve még versenyszerűen is. (Marmint ha ugy ertetted a kerdest hogy ki hasznal billt fps jatekokhoz itt a csopiban :D nyilvan nem billel lövök hanem egerrel ol) Egy membránossal szar játszani, egy mechanikussal jó abból már mindegy milyen csak ne clicky switches, a legjobb pedig wootinggal, de az sokkal drágább mint a kereted (80k kb). Ha azt mem tudsz/akarsz venni akkor egy bármilyen legolcsóbb mecha jó. Igaz az hangos lesz, de az más szempont, hogy halk is legyen a bill, az ismét nem olcsó dolog elérni.

• Throme

veterán

válasz Roland861010 #95724 üzenetére

Elég ha cserélhető kapcsolós mechanikust veszel és hozzá halk kapcsolókat, máris halk lett... persze ez a megoldás jóval több, mint 20k huf

• dbius

veterán

válasz dqdb #95622 üzenetére

Köszönöm a részletes magyarázataidat :R

"Én még anno mechanikus írógépeken tanultam gépelni, így gépelés során tövig nyomok (bottom out) minden billentyűt, nem tudok másként gépelni. Így idegződött be.
    Lineáris kapcsolón nagyon nehéz bottom out nélkül gépelni. Taktilisen egészen jól megy nekem, de lineárisra váltva pár nap és máris bottom outig ütöm. De ez nem probléma, ezért találták ki a rugalmas belső felépítést, azt az ujjadat is kíméli, és a halkságot is segíti."

Nem bírom a taktilis kapcsolókat (hangjukat, kattanást, szerintem csak azért találták ki, hogy másokat az őrületbe lehessen kergetni velük, és engem sikerül is :B), kizárólag a lineáris az, amit hajlandó vagyok használni. pl. nem is tudom elképzelni, hogy velem egy irodában valaki taktilis kapcsolókat használjon, de még otthon se tűrném meg senkitől.

"hanem mintha érdesen járnának
    Nem véletlenül használják az MX Sand vagy MX Scratch gúnyneveket, ez a reszelés a Cherry kapcsolók jellegzetessége. Nagy részét a gyári rugó okozza, kisebb részét a ház alsó része, az utóbbi 1-2 hónap használat után bekopik és szinte teljesen eltűnik, az előbbi rugócseréig veled marad."

2019 óta vannak használatban az említett MX Red Silent kapcsolók, tehát alaposan be vannak már járatva, így akkor ez a reszelős érzés a rugók miatt van, jó tudni. Bár a kapcsolók háza összvér, ugyanis anno (itt írtam róla) a kitben rendelhető MX Red Silent kapcsolók nem rgb kompatibilisek voltak, hanem full fekete műanyag házban. Így a GMMK-val érkezett kailh red kapcsolók házának átlátszó tetejét lecseréltem az MX Red Silent fekete műanyag tetejével, az MX Red Silent gyári alsó fekete műanyag házát pedig a ledek helyén megfúrtam. Ezzel a házi barkács moddal RGB kompatibilisek lettek :DDD

Tényleg, így még van otthon egy csomag soha nem használt Kailh Red kapcsolóm is MX Red Silent fekete műanyag tetővel :D Lehet ezeket is meghirdetem pici pénzért.

Köszi még1* :K

• dqdb

nagyúr

válasz dbius #95613 üzenetére

Érzésre mintha erősebb lenne bennük a rugó MX Red Silenthez képest.
    A bottom out különbsége elhanyagolható )(2-3 gramm rémlik fejből), a rugó hossza miatt érzed a Haimut nehezebbnek: a Cherryben 15 mm-es rugó van, a Haimuban 20 mm-es, így nagyobb erő hatására indul meg.

a V6 Maxhoz hasonlítva már baromira hangosnak tűnik a billentyűk leütésekor
    Igen, ezért szoktam itt emlegetni, hogy a halkított kapcsoló csak egy összetevő a halksághoz, és ezek közül nem is a legfontosabb, a ház és annak belső felépítése többet számít, a stabilizátor pedig az, ahol az amúgy nem rossz egészet nagyon el lehet rontani.

Én még anno mechanikus írógépeken tanultam gépelni, így gépelés során tövig nyomok (bottom out) minden billentyűt, nem tudok másként gépelni. Így idegződött be.
    Lineáris kapcsolón nagyon nehéz bottom out nélkül gépelni. Taktilisen egészen jól megy nekem, de lineárisra váltva pár nap és máris bottom outig ütöm. De ez nem probléma, ezért találták ki a rugalmas belső felépítést, azt az ujjadat is kíméli, és a halkságot is segíti.

hanem mintha érdesen járnának
    Nem véletlenül használják az MX Sand vagy MX Scratch gúnyneveket, ez a reszelés a Cherry kapcsolók jellegzetessége. Nagy részét a gyári rugó okozza, kisebb részét a ház alsó része, az utóbbi 1-2 hónap használat után bekopik és szinte teljesen eltűnik, az előbbi rugócseréig veled marad.

Rugócserével és bekoptatva már nagyon kellemes, egyedi érzetű és kellemes hangú lesz egy MX Red/Black, de nem mindenkinek való, mert sosem fog olyan simán járni, mint más kapcsolók. Ezeket a sorokat rugócserén átesett, alaposan bejáratott nylon házas MX Blackeken írom.

A V6 Max Keychron K Pro Red kapcsolókkal jött gyárilag. Azokat érdemes lehet meghirdetni eladásra?
    Legrosszabb esetben veszteni csak némi időt vesztesz, szóval egy próbát szerintem megér. Nézd meg az árát a Keychron oldalán, és áruld a háromnegyedéért. Jól sikerült, gyárilag kent, RGB kompatibilis kapcsolók, nem látom, miért ne menne el a megfelelő áron.

• dbius

veterán

válasz dbius #94911 üzenetére

Kis visszajelzés bő két hétnyi használat után a Keychron V6 Maxról:

Nagyon tetszik a Haimu Heartbeat Silent linear kapcsolókkal. A gyári stabilizátoroknak a nagy enternél és a spacenél van valamennyi hangja (de nem csattog, nem zörög) a többi billentyű leütéskor viszont eszméletlen, halk, nagyon simán járnak a kapcsolók. Nagyon jó érzés gépelni vele. Érzésre mintha erősebb lenne bennük a rugó MX Red Silenthez képest.

A GMMK v1 billentyűzet (a szóba hozott MX Red Silent kapcsolókkal), amit előtte használtam bekerült a munkahelyre, de a V6 Maxhoz hasonlítva már baromira hangosnak tűnik a billentyűk leütésekor, a kapcsolók útja pedig nem olyan sima, hanem mintha érdesen járnának. Az enter és a space pedig kifejezetten zörög, csörög, csattog, valamint a többi billentyűleütés is hangosnak tűnik. Én még anno mechanikus írógépeken tanultam gépelni, így gépelés során tövig nyomok (bottom out) minden billentyűt, nem tudok másként gépelni. Így idegződött be.

Bár nem akartam lecserélni a GMMK-t, mert meg voltam elégedve vele, de a Keychron V6 Max-szal, köszönhetően a Haimu Heartbeat kapcsolóknak úgy érzem szintet léptem a gépelési élményt - és hangot is - tekintve. :K

Kérdés: A V6 Max Keychron K Pro Red kapcsolókkal jött gyárilag. Azokat érdemes lehet meghirdetni eladásra? Ha igen mennyit érhetnek? Gyakorlatilag nem voltak használva.

• [CS]Blade2

addikt

Felmérném a piacot, hogy számomra van-e jó bill:
    1.Mekkora összeget szánsz rá? amennyit kell
    2.Használt szóba jöhet? Nem
    3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le? Logitech LX700 / sötétbe jobb lenne látni a gombokat, valamint esztétikai hibás lett, közel raktam hozzá egy forró pizzát, és megszürkült pár gomb. 17 év van a cuccba, ez még anyagból van.
    4.Mire használnád a billentyűzetet? PH fórum, általános, iroda kat.
    5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.) nem tudom
    6.Van konkrét modell ami tetszik? Nincs
    7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.) ISO és magyar
    8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb) Szoktam használni a numpadot, a kurzorblokk-ot.
    9.Extra igények (világítás, csuklótámasz, vezetéknélküliség, ergonomitás, programozhatóság, stb.) világítás, csuklótámasz. A hangerő tekerő és a mute gombot sokat használom a meglevőn, esetleg a számológép indítót. Fekete kellene, maximum sötétszürke lehet még benne.

Van tapasztalatom a Corsair Strafe Cherry MX-ről, az nekem hangos, lehet, hogy nekem a mechanikus a rosszabb választás, mert azért szempont lenne, hogy halk legyen, legalább, mint az LX700.
    Van tapasztalatom valamilyen Hama gumisról. Ott az nem tetszik, hogy nappal is világítania kell, hogy olvashatóak legyenek a betűk, mert nem fehér festék van rajta, hanem átlátszó műanyag. Jó lenne, ha világítana este, de, ha ennyire kompromisszumos mind nappal, akkor lehet, hogy jobb megoldás egy normál meg egy kislámpa.

• dqdb

nagyúr

válasz Timer #95512 üzenetére

Oké, de ez azért relatív.
    A csendes szerintem is az, a "kimondottan csendes" ellenben már nem, ott nekem már csak ollós és halkított mechanikus fér bele.

Ollósból a világítás miatt kiesik a Cherry Stream, a Cougar Vantar pedig amiatt, hogy fogalmunk sincsen, hogy a hosszú szünet után ismét kapható darabok is olyan problémásak-e minőség terén, mint az eltűnés előttiek voltak. Más meg nagyon nem van, így az ollós kategória kiesett.

Halkított mechanikusból pedig a fent linkelt G80-3000N a belépő a csendes világba, bár a 100%-os változatot eléggé drágán adják a még a német Amazonon is a TKL-hez képest.

• ViZion

félisten

válasz Biga123 #95471 üzenetére

A használt rész félrevezető mechanikusnál. kb. 2015-ben adtam el egyet, ami most nálam van, kicsit felújítom, de amúgy a kiégett ledektől eltekintve ma is olyan, mint amikor eladtam... amit otthon használok, az egy 2016-os bill

Ducky van sok az aprón, azokat nézd meg. Újban van pl. Redragon, ami vállalható, de a halkságért itt még foglalkozni kell vele...
    Aprón van ócó Tesoro Durandal is, nem új, de az egy elég jól sikerült billencs volt.

• Trypto9

friss újonc

Sziasztok, szeretnék segítséget kérni milyen bill.-et tudnátok ajánlani.

10-15k
    2.Használt szóba jöhet?
    nem.
    A4TECH B120
    tönkre ment a kábelezése, cca. 10-12 éves
    0 gamer, irodai használatnak nevezném
    Nem tudom melyik milyen funkciókat tud: masszív, halk, puhatapintás
    nincs
    HUN
    Numpad
    9.Extra igények
    vezetékes, de akár tölthetőt (nem elemes!) is szóba jöhet
    bill.vil, de neon, rgb nem!
    Van a családban ez a bill Hama Exodus 300, két éves sincs és már lekopott néhány betű, ilyeneket kerülnék, akár összeg emeléssel is.
    Meglepő kérés lehet, de valamilyen súlya legyen, nem szeretnék 2 grammos eszközt. Nagyon sokat használnám ölben, láb az asztalon... ;)

:R

• FuRiONight

addikt

Hali!

Mechanikus billentyűzetet szeretnék, a jelenlegi akko b5075b plus cserélném le, a jelöltek az alábbiak:
    Lemokey P1 Pro
    Bridge75 Plus
    Womier SK75
    NuPhy Halo75 V2
    Elsősorban játékra használnám és nem volt ha gondolod ha halk kapcsolókkal lenne.

Köszönöm

• dqdb

nagyúr

válasz jozefgucci1 #94832 üzenetére

A halkított mechanikus billentyűzet eleve ritkaság, magyar kiosztással pedig kizárólag a Varmilótól érhető el ilyen, amikor az készleten van, de ilyenkor tipikusan a kereted felett van.

Kupakcserés megoldásra ez + ebből* a kisebb készlet a legolcsóbb opció, amiből a kupakkészlet az egyedi és most élő lehetőség, és utána várakozni kell majd rá valamennyit. Világítós magyar kupakkészlet hasonló áron lenne, ha lenne, de sehol sincsen, és minőségre jó pár lépés visszalépést is jelenten egyúttal.

Vagy marad a legózás olyan cserélhető kapcsolós billentyűzettel, ami alkalmas vagy alkalmassá tehető halk kapcsolókkal halk működésre (a halkított kapcsoló csak egy szükséges, de nem elégséges elem a képletben), azonban a keret kevés lehet hozzá.

* bár azt nem tudom, hogy R3-ban mennyire lesz zavaró a Cherry profil és északra néző LED-ek párosa

• jozefgucci1

addikt

Üdv , keresek hosszú távra egy halk mechanikus Magyar billenytyűzetet , Numlok nélkül ha lehet.Az ár az olyan max 40k lenne. :R

• Valkűr

addikt

válasz hegegabi80 #94785 üzenetére

Igen igy kezdtem én is, alapból szerettem a Mechanikus billentyűzetet, egy Spirit Of Gamer K900-al indultam! Ebben csak az nem tetszett, h akkora hangja volt, h még nappal is idegbajt kapott tőle a család ha nekiálltam püfölni. Majd idetévedtem, és jött egy Glorious, meg egy Asus Rog Falchion Ace, ebből az Asus marad. Gyári kész klavihoz képest nem rossz az Asus, sima Red kapcsoló van benne, nem néma de vállalható hangja van, szépek a fényei, szép a kivitel. Majd csak nem hagyott nyugodni a kíváncsiság és akkor vettem meg a Varmilót, na ezt nem kellett volna, ott indult el a bogár. Nagyon halk, nagyon mutatós, baromi nehéz 1,6 Kg, jó méretkiosztás, nekem ez a méret jön be a legjobban. Csak ugye itt nem tudok legozni, nem cserélhető a Switch, csak forrasztással. Bár szerintem ez jó gyárilag, nem kell bántani. És ugye itt indult el a bogár…És most ugye itt tartok 🤣🤣

Tsebacsi: ennyiért belefér h az Akko picit hangosabb a Q6 azert drágább alap. Kivi leszek a véleményedre azért, ugyan ezt az Akkot teszteled majd?

• saxxo

csendes tag

Sziasztok!

Szeretnék ajánlást kérni, mert viszonylag sokat nézegettem, de eléggé beszűkültek a lehetőségek a szempontjaim alapján. Lehet csak rosszul keresek.
    Olyan mechanikus billentyűzetet keresnék, ami 100 vagy 110%-os és ISO-HU kiosztású. Emellett szempont lenne még a halk switch is.
    Ilyenből egyedül a Varmilot találtam.
    Egyáltalán nem vagyok jártas a témában, csak hallottam, hogy talán itthon is vannak, akik egyedi billentyűzeteket építenek? Ettől sem zárkóznék el, bármi érdekelhet, ami a fent említett kritériumoknak megfelel. Köszönöm!

• Dyraxx

tag

Sziasztok!

Olyan problémám van, hogy az asszony nem bír aludni, mikor éjszaka játszok a gépen, ezért muszáj lesz vennem valami halkabb billentyűzetet. Abban kérném a segítségeteket, hogy tudtok-e valami jó minőségű, magyar kiosztású klavit, aminek van háttérvilágítása, átlátszó a gomb betűje/száma is, nem fix RGB, hanem be lehet állítani egy adott színre, mert kiborít a váltakozó szivárvány. Az sem baj, ha membrános, elég kevés mechanikus van, ami halk, ha jól számolom. Csak strapabíró legyen, vezetékes és minél halkabb., ár 20-30k -ig Tudtok ajánlani valamit? Ja és nem akarok gumigyűrűzni, megy hasonló tweakeket, csak egy egyszerű, halk billentyűzetet keresek.

Köszi!

• Skynet258

veterán

válasz hegegabi80 #93754 üzenetére

Nálam most az ultimate ár/érték arányú Silent Peach v3 van bent, Keychron Q6, Gateron v2 stabik, poron pad-ek minden switch alatt és a space kapott ilyen szivacsos betétet.
    Ez így egy marha konzisztens, egyenletesen járó és néma billentyűzetet jelent. Egy olyan alapot (magamból kiindulva), amit mindenki keres az elején amikor halk mechanikus billentyűzetet szeretne összerakni. Aztán innen lehet tovább kalandozni, amit érdemes, sőt kell is. Ami nekem jó, másnak nem biztos, na meg érdemes kipróbálni olyan switcheket is, amiket anno elkerültünk. Az elején a mecha építők nagy része a halkságra megy rá, aztán alakul ki a többi - milyen legyen a lenyomás erőssége, rugóút, milyen profilú sapkák, melyik stabi, mivel kenjek... ki-ki mennyire mélyen akar lemenni a nyúl üregébe. :DDD
    Én például sosem akartam hangosan csattogó billentyűzetet, az Akko Piano Pro v3 hangja mégis annyira de annyira bejött... de sajnos home office, asszony is szintén, egymástól 3 méterre; láttam én, hogy egy hosszabb email után fellélegzett, hogy befejeztem. :B Pedig ha tehetném azt püffölném egész nap annyira bejött a hangja és az érzet.. majd egyszer lesz megint.
    Szóval szerintem a Varmilo jó, de ha kicsit is érdekli az embert ez az egész és szeretne pár dolgot kipróbálni, akkor sajnos zsákutca. Hot swap keychron-t már egész olcsón be lehet szerezni, akár innen apróról is. És akkor lehet összevissza csereberélni, makrózni, tanulgatni a dolgokat. Én azt mondom kell egy rugalmas alap ami megadja a lehetőségeket, a többi meg már rajtad múlik igazából. :K

Molydeus: szerintem alapvetően egyetértünk, gyakorlatilag ugyanezt írtuk csak más megközelítésből. :K Én úgy vagyok általában a tech vásárlásokkal, hogy ne a tech korlátozzon be engem, max én a tech-et. Mittomén, érdekel a fotózás, anno vettem egy tükrös gépet, aztán MILC-et. Kihasználtam, főleg az elején? Francokat. De tök jó volt kísérletezgetni, megtanulni, és én voltam a korlátozó tényező, nem az eszköz.
    én azért csak azt gondolom, hogy aki ide feljön, kérdez, érdekli a téma, az adja meg magának a lehetőséget, hogy nagyjából korlátok nélkül ismerjen meg valamit. Aztán majd alakul. Membránosra legalábbis szerintem senki sem fog visszamenni mecha-ról. :DDD

• Pokesz007

senior tag

Sziasztok
    Pár napja olvasgatom a topicot,de egyre nehezebb választani :)

1.Mekkora összeget szánsz rá? Max 50000Ft
    2.Használt szóba jöhet? Talán.
    3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le? COUGAR VANTAR - Scissor Gaming Keyboard

Ezt nem akarom lecserélni PC-n,de laptop bill helyett akarom használni,amint játsszok.
    4.Mire használnád a billentyűzetet? Games,írás
    Halk legyen :) Nem baj,ha világít. Masszív legyen.
    6.Van konkrét modell ami tetszik? Egyenlőre nincs.
    7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.) Magyar,de ha mégse,megoldom.
    8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb) Numpod nem kell ,Fn sor se muszáj.
    9.Extra igények (világítás, csuklótámasz, vezetéknélküliség, ergonomitás, programozhatóság, stb.) világítás,nem baj,ha van hozzá csukló támasz.

Lényeg ne legyen nagy billentyűzet, de azért minőség legyen :) Ha valamit nem jól töltöttem ki,elnézést. Köszönöm.

• Molydeus

őstag

válasz Molydeus #93295 üzenetére

Mai wall of text-ünk címe:

A Jó, a Rossz és a Csúf
    (western tragikomédia átírat mechanikus billentyűzetre három felvonásban)

A Jó esetünkben a rugalmas Plate, a Rossz a több flex-cut-os 1.2mm-es PCB és a Csúf a tray mount ház. :)
    Van egy olyan heppem, hogy szeretem kihozni, amit csak tudok olyan eszközökből, amik alapvetően hátránnyal indulnak. Ebben az esetben a sok helyen még mindig könnyen és sokszor olcsón elérhető tray mount ház volt az alany 60%-os méretben.
    A rend kedvéért, a tray mount "felfüggesztés" legnagyobb hátránya az, hogy az elszórt rögzítő csavarhelyek és a szélen lévő támasztó bakok, középen merev, a sarkokban hajlékony támasztást adnak, ami jellemzően inkonzisztens gépelési érzetet eredményez. Két, már jó ideje működő megoldással lehet ezen javítani:
    1. A középős csavarhelyeket iktassuk ki, ettől ott a merevség megszűnik.
    2. A csavaroknál fogjuk a PCB-t pici o-ring szendvicsbe, ami egyrészt segít leválasztani a belső zaját a házról, másrészt némi bounce-t tesz lehetővé, amikor egyben mozog a belső.
    Ezeket én is alkalmazom a következő build-ekben.

A koncepció a következő volt:
    A házban ne legyenek meg a középső csavarhelyek (1-es pont) és legyen benne hely a mozgáshoz. Mivel a bounce erősen korlátozott (2-es pont), ezért a flexet akartam növelni, ahol a szélső megtámasztások között a leggyakrabban használt alfanumerikus rész rugalmasan meghajolhat, ezért a lehető leghajlékonyabb belsőt rakom bele, ami 1.2mm-es több flex-cutos PCB-t ÉS rugalmas Plate-et jelent. Ez utóbbi a NoGo mecha világban. ;]

Tray mount házak (a használat időrendjében):
    1. GH60 fröccsöntött ABS teknő: ali-n sok helyen elérhető, a szinte folyamatos akciók miatt 5ezer Ft alatt több színben megvehetők. Nem vékony és a külső felület finoman szemcsézett, igazából nem sok olcsó, műanyag gamer billentyűzetnél jobb minőségűnek érződik.
    Az átalakítás drasztikus, a vékony, alacsony merevítő bordákat (a alsó sík törésvonalánál lévőt leszámítva) és a két középső csavarhelyet egyszerűen kivágom, amennyire csak lehet leszedem a sorját és némileg polírozom. Erről korábban már írtam, valahol képek is vannak fent. A lényeg, hogy kívülről nem látszik semmi, belül pedig egy letisztult egybefüggő sík lap az alja, amibe sokkal könnyebb hangtompító szivacsot is vágni. A kivágott bordák nélkül is kellően merev, nem csavarodik maradandóan.
    2. KBDFans Tofu60 Redux: ez valójában egy jelentős upgrade az eredeti Tofuhoz képest több szempontból is. Egyrészt a két középső csavarhely opcionális, kivehető. Másrészt egy jókora belső réz súlyt lehet bele rakni, ami az akusztikát javítja.
    (Az ár/érték aránytól most egyelőre tekintsünk el, később kifejtem, hogy mit gondolok erről).
    3. KPRepublic által forgalmazott low profile , anodizált alu ház: itt fontos, hogy a céljaimnak egyedül ez a verzió felelt meg [link], mivel az összes többiben fixen meg van mind a 6db GH60-as csavarhely és annyira vadállat azért nem vagyok, hogy dremellel neki essek. :D A lényeg, hogy ebben csak a két legszélső rögzítési pont van meg plusz a támasztó bakok körben, a középső rész belül teljesen szabad. A low profile pedig azért volt érdekes, mert ebben a házban akartam kipróbálni a Tecsee Mid Height kapcsolót, aminek az LP switchekhez képest megvan az az előnye, hogy teljesen illeszkedik az MX foot printhez, vagyis nem igényel spec. PCB-t és Plate-et, emellett az MDA-ig bezárólag bármilyen kupak profil rámegy, pl. a leggyakoribb Cherry is.

PCB-k:
    - YMDK DK6164: most éppen nem, de megfelelő akcióban nem vészes az ára, van rajta JST csatlakozó és USB-C is, QMK és VIAL támogatása, hot swap (kiosztás szerint 2-2 90°-ban elforgatott socket-tel sajnos, plusz az osztott jobb Shift melletti Fn is ilyen), multi-layout támogatás (2U Shiftes "kínai" is sajnos, van ISO, és a szokásos split-key-k is, ami nekem alapfeltétel), 6.25-ös Space-szel (osztva is). A tervhez illeszkedően 1.2-es és 4db horizontális flex-cut van rajta. Szóval ja, bármi máshoz nem ajánlott. :D
    - Y&R6095: szintén 1.2-es db flex-cuttal, multi-layout (szinte ugyanaz, mint az előző, de az ISO csak látszólagos, kétsoros Enter van, de osztott bal Shift nincs), alsó sorban van 6.25-ös Space (osztva is) a kínai 1U-s négyzetrácshoz a jobb alsó sarokban, de van Tsangan is. Ennek számomra van haszna, mivel támogat egy olyan hibrid alsó sort, amiben az MX HHKB-s sarkok vannak kombinálva egy aszimmetrikus split-Space-szel, ami mellé jobbra így befér még egy 1U-s billentyű (a "kínai" 1U-s rács bal széléről), így "HHKB" szerű kiosztás mellett is tudok csinálni fordított T-s arrow clustert (egy másik rögeszmém).

Plate-ek:
    - POM: a 42keebs-nél vágatott, saját "tervezésű" hajlékony műanyag Plate ANSI kiosztással, de fixen osztott Backspace-szel, jobb Shift-tel és Space-ekkel, 6.25-ös és Tsangan alsó sorral és fent említett hibrid kiosztással is (bár ez csak plusz egy kapcsolóhely). ISO ezeknél szándékosan nincs, de a platefile megvan, átalakítható, ha valakit érdekel esetleg.
    - CF: az alin megtalálható GDCTech [link] (nagyon jók, csak ajánlani tudom őket!), a kiosztás annyiban tér el az MX HHKB-hoz képest, hogy az alsó sor a fentebb taglalt hibrid, aszimmetrikus split-Space-es megoldás. Emellett a PCB flex-cutjaival párhuzamosan ezen is vannak vízszintes kivágások. Emiatt a tervek szerint a sorok flexibilisek, a keret viszont nem, bár az 1U-nál szélesebb billentyűk mellett van függőleges akusztikai kivágás is.

GH60-as build
    Mivel jókora rezonáló üreg van a teknőben, ezért 3mm-es EVA lappal béleltem ki. A csavarhelyekre felkerültek a pici NBR o-ringek (alul 5mm-es, felül 4), a PCB a DK6164-es, a Plate pedig a POM. Mivel ez egy halkított build, kapott poron Plate foam-ot is, de még ezzel együtt is kellően rugalmas, így kitömve nem kong. Összességében elég könnyű ahhoz, hogy pl. behordozós irodai bill.-ként használja az ember.
    A célt szerintem eléri, ott a leghajlékonyabb, ahol a legtöbb leütést végzi az ember, így sokkal kevésbé terheli az ujjízületeket. A flex-cut nélküli POM "lekerekíti" a rugalmasságot, nem érezni hogy külön-külön mozognak a sorok. Mivel ebben a házban nincsenek támasztóbakok a széleken, ezért itt csak a két szélen merevebb (Tab, Enter, Shiftek), ami szerintem nem is akkora gond és nincs az a hülye érzet, hogy a sarkok lebakkannának.
    Összevetni pl. a V4 MAX-szal lehetne, amiben a gasket mount miatt a bounce jó, ebben pedig a flex, szóval nem azonos a gépelési érzet, de mindkettő rugalmas, csak máshogy. (és persze ebben nincs trimode, bár lehetne ilyen verziót is építeni, a PCB adott hozzá, csak kérdés, hogy mi lesz a QMK/VIAL támogatással).

Tofu60 Redux build:
    Először is maga a build, ebből kétféle is volt. Ebben is kipróbáltam az előbbi belsőt, használva a case foam-ot is. Silent Bobagum-okkal szinte néma, az eddigi leghalkabb billentyűzetem. A gépelési érzet a műanyagtól eltér abban, hogy a szélső bakok miatt az alsó és a felső sor stabil (a sarkokban is), belül viszont ugyanaz a flex, mit az előzőnél, nekem ez így még kellemesebb is.
    A másik build-ben kiszedtem a szivacsokat, a switch-eket Smoothie hibridre cseréltem (teljesen POM, de nem log pole). Én bevallom, megvettem a Tofuhoz az amúgy nagyon drága réz belső súlyt (igaz, 40%-kal olcsóbban, mint a listaára). A hatása egyértelmű, szépen mélyíti a hangot. Az én fülemnek van olyan jó, mint a Q8 szivacsok nélkül nylon kapcsolókkal.
    Másodszor pedig magáról a házról. Már régóta tervezem megírni, számomra nagyon kellemes csalódás. Egyrészt lényegében folyamatosan kapható jókora színválasztékban, ami a jelenlegi 60%-s felhozatalt tekintve nem elhanyagolható szempont. A Keychron 60%-on szerintem nagyon mellélőtt azzal, hogy nem támogatja a split-Key-ket, a Tofu viszont teljesen szabvány GH60-as és ennek megfelelően jókora a PCB választék hozzá. A nálam járt két Redux egyikénél sem találtam anodizálási vagy CNC hibát, a csavarok torx fejesek (vagy hex-ek?), van gyárilag vágott poron case foam, a szélső bakokra is ragaszthatunk vékony poron lapocskákat, hogy ne közvetlenül ütközzön neki a PCB (o-ringek nem fekszik fel közvetlenül rájuk.) Az USB foglalat helye egy kis trükkel átrakható, így belemegy a Wooting 60HE belseje (ez is egy selling point).
    Az áráról:
    Ha csak azt nézzük, hogy technikailag mit tud, akkor az ár/érték aránya rossz. Egyszerűen túl drága (érdemes alis akcióban nézni, de a szállítási költség a súlya miatt sok lesz), összehasonlítva a mostanában futó GB-okkal (Neo és társai) is az. Viszont ezek a GB-k mostanában ritkán lőnek 60%-ra (nekem éppen ezért került képbe a Tofu), amik pedig igen, azok lényegesen drágábbak, persze sokkal többet is tudnak, de akkor is. Magyarul ha valaki szeretne valamit, ami sokkal személyre szabhatóbb, mint a 60-as Keychronok, de nem akar várni GB-re, plusz a keret is korlátozottabb, akkor - szemben a legtöbb alis alu házzal - ez egy megfontolandó választás.

KPR LP build
    Ez egy igazi kísérlet részemről több szempontból is (mid height switch, HHKB szerű layout és ez a flex belső az LP házban). Most csak a rugalmasságról írok, a Tecsee MX Egg-ről már írtam korábban, a HHKB szerű split-Space-es layout pedig még friss élmény.
    Szóval ebben a PCB az Y&R6095, a Plate a flex-cut-os CF, kapott EVA-t az aljába (enélkül tompán kong) és Plate foam-ot is, mert ez jelenleg az irodai billentyűzetem. Tervezem, hogy körberagasztom a belső falát 1mm-s öntapadós EVA csíkkal is, de ez még nincs benne.
    Az eredeti elképzelésem az volt, hogy az egymás felett lévő flex-cut-ok miatt a sorok külön-külön fognak mozogni középen, a széleken a támasztóbakok miatt stabil peremmel némileg befelé billennek majd. Ez nagyjából be is jött. Ez a bevagdalt CF Plate valami teljesen más (dqdb írta, hogy más lesz, de ennyire azért nem számítottam rá :D ), mint az "egybe" POM. A Plate foam ugyan tompít rajta valamennyit, de ettől még érezhetően külön mozdulnak el a sorok. Olyasmi, mintha húrok lennének, nem tudom érzékletesebben leírni (persze nem rezegnek :) ). A Plate-en az egyes csíkok a szélekhez, csak pár mm szélességben kapcsolódnak, olyanok, mint valami palló. A kivágások kinyúlnak a szélek felé és itt tényleg csak a fal melletti két csavarhely maradt meg, emiatt a legszélső alfák is mozognak, csak a modok és a számsor vannak megtámasztva a peremen. Ez így nekem abszolút rendben van, semmi sem maradt a tray mount merevségből.

Összességében ez egy olyan mexikói felállás, amiben minden résztvevő életben marad.
    Szóval jöhet az Extasy of Gold [link] aztán végefőcím, én meg aludjak már végre.
    (Képeket később rakok majd fel.)

M.

• blck2

csendes újonc

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem, mert teljesen elveszek a választék erdőben, pedig nincsenek nagy igényeim.
    Szeretnék végre egy mechanikus billt. vásárolni 60-80e Ft max összegig ami akár lehet custom is, amit ajánlatok.. a Keychron Q5 nagyon tetszik, de itthon nem is láttam kaphatót.
    fontossági sorrendben

- 90% vagy 100%os layout
    - halk piros/barna switchekkel (fogalmam sincs honnan rendeljek)
    - ISO (nagy enter?) és EU kiosztás - keycapeket ráveszem ha úgyvan (fogalmam sincs hol vegyek Keychronra)
    - lehet félig összerakott, és akkor kicserélem maximum benne a switcheket halkabbakra

keychron.com-t néztem, de nem találtam magyar keycappeket, EU / ISO 100% kiosztásokat igen.. de van 30 fajta silent switch amit találtam, és őszintén megmondom, nekem már 1 ember véleménye is meggyőz, hogy szerinte az halk, és az jó, mondjuk egy Keychron Q5be belerakva (csak még mindig nem tudom hol vegyem meg :DDD és egyáltalán milyen egyéb dolgokat kell hozzávenni? - úgy érzem magam, mint amikor 13 évesen először jöttem rá, hogy azol olajcserénél olajszűrőt is cserélünk a kocsiban, és még szerszám sincs amivel levegyem a szűrőt, nemhogy új alátét a olajleeresztő csavar alá)

nagyon köszönöm!

• dqdb

nagyúr

válasz mmmilan #93130 üzenetére

1. usb-n kap áramot (egy led világít az F4 alatt), de usb-n adatforgalom nincs - ez a tervezett működés (usb vagy elem+dongle működik), vagy hibás a példányom?
    Ha jól rémlik, akkor ez tri-mode, szóval váltani kell a kézikönyvében szereplő módon, hogy melyik kapcsolatot szeretnéd használni. Ha átállítottad USB-re, és úgy sem megy, akkor ez hiba.

2. rettentő hangos
    A hangosságérzet eléggé szubjektív, ezek szerint te a drágábbik oldalon állsz.

3. minden billentyű lenyomás után még egy ideig fémesen peng
    Rugó vagy plate, korábban is volt ilyen panasz, aztán mostanában nem.

4. előfordul, hogy nem nyomok le eléggé 1-1 billentyűt ahhoz, hogy érzékelje
    Kissé hosszabb úton járnak valószínűleg a billentyűk, mint az előző billentyűzetedben, ez megszokás kérdése.

alán kisebb ellenállású gombokhoz szoktam...
    Nagyon nagy valószínűséggel nem, hanem rövidebb úthoz. A piros kapcsolókkal sokaknak éppen az a problémája, hogy túl könnyű lenyomni ezeket, a legtöbb membrános billentyűzetnél könnyebben járnak.

Mephike álláspontján lennék én is, próbálgasd pár napig, hogy szokd a mechanikus érzést, aztán utána vidd vissza elállással, ha a második és harmadik pont miatt számodra nem jelent megoldást (a harmadik hülyére idegesítene engem is).

Halkított mechanikusból a keretbe egyedül ez fér bele és innen, de arra készülj fel, hogy a Varmilo után ennél a kupakkészlet erőteljes visszalépés lesz (és itt nem a német feliratokra gondolok).

• Duwad

tag

válasz Mephike #93069 üzenetére

Már hogy van hozzáillő numpad külön és úgy olcsóbbra jön ki, mint a Keychron K4 Pro 42-ért?

@Mr.Csizmás, ennyire luxus lett a numpad ? :D

Másik kérdés, hogy úgy látom a RED buttont ajánlják gaminghez, de ez halkat is jelent és ezt érdemes venni vagy életem első mechanikus billéhez lehet érdemesebb lenne inkább a köztes BROWN tapasztalás, kipróbálás miatt ?

• kriszwells

aktív tag

1.Mekkora összeget szánsz rá? – 80.000 alatt
    2.Használt szóba jöhet? - Új
    3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le? – Hama KC200, csak ideiglenesnek vettem, vezeték nélkülit szeretnék.
    4.Mire használnád a billentyűzetet? – Net, képszerkesztő, videóvágó programok, casual COD WZ DMZ néha
    5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.) - mindegy
    6.Van konkrét modell ami tetszik? – Logi G715, Motospeed GK89, Ducky One 3,
    7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.) - magyar
    8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb) – teljes kiosztás
    9.Extra igények (világítás, csuklótámasz, vezetéknélküliség, ergonomitás, programozhatóság, stb.):
    - fehér színű legyen, nagy Enteres, ball shift mellett az ’í’, vezeték nélküli, nem fontos az RGB, alacsony profilú, multimédia gombok

Körül-belül ez lenne a tökéletes, de minden tulajdonságában megegyezőt nem találtam eddig, szóval kompromisszumok jöhetnek. Mechanikust nem használtam eddig, szeretem, hogy halkabb, és alacsony profilú, de most egy mechanikust is kipróbálnék.
    Eddig egy HP Pavilion 600-ast és egy Rapoo 8210M-et használtam. Mindkettő bejött, Rapoo szerintem gagyibb, HP komolyabb kinézetre. Szóval túl nagy igényeim azért nincsenek, legalábbis késleltetés, akksiidő, ilyesmik tekintetében.

Eddigiek AA-s elemmel (vagy akksival) mentek, szóval 2-4 hónapot simán bírtak, nem zavart, hogy attól tartsak pont lemerül valami közben. Ahogy nézem ezek az akksisok meg olyan 30-40 órát bírnak, szóval azt tényleg gyakrabban tölteni kell.

Legfontosabb: kinézet, fehér, vezeték nélkül, magyar! :)

• Synthwave

HÁZIGAZDA

LOGOUT blog

válasz hegegabi80 #92806 üzenetére

Hát, ennyiért maximum apró, viszont a 15 000-ért halk mechanikus, ami még csak nem is 60 százalékos, az naív álom kategória.

"A leglényegesebb minél halkabb legyen, így én red kapcsolósra gondoltam, ahogy olvasom ez az arany középút "

A gépelési akusztikát rengeteg dolog befolyásolja (készülékház anyaga és belső kialakítása, a mount fajtája, a csillapítás mértéke (mindenféle-fajta-vastagságú szivacsok, switch padek, tape mod, O-gyűrűk), a plate anyaga, a kupakok anyaga, profilja + falvastagsága, a stabilizátorok, van-e valami a billencs alatt vagy csak natúr ül az asztalon) és ezek közül csak egy a kapcsoló.

Mindenesetre szó szerint több ezer féle switch létezik, és azt el kell felejteni, hogy a Red színkód önmagában bármiféle halkságot vagy szerényebb hangerőt képvisel.

Ha tényleg halkat szeretnél (és emellé olyat, ami nem egy határ fos), nagyon karcsú a kereted.

Az első reális opciód az kb. egy aprós Ducky One 3 SF vagy TKL (amelyiket olcsóbban találsz), DE ISO kiosztással (jóval minőségibb kupakok járnak hozzá, mint a magyarhoz) + 1.07-es firmware-rel, és veszel bele mondjuk AliExpressről szotyiért Outemu Silent Peach V2 kapcsolókat (az eredetileg benne lévőket meg kiárulod, így vissza is csepeg valami).

• hegegabi80

addikt

Üdv. Úgy döntöttem lehet időszerű lenne kipróbálni egy mechanikus billentyűzetet. De mivel sose volt még ilyenem, illetve nem is használtam ezért fordulok tanácsért.

1.Mekkora összeget szánsz rá? max 15.000, de minél olcsóbban annál jobb
    2.Használt szóba jöhet?
    igen, mivel minél olcsóbban meg akarom úszni ez az irány a preferált.
    fujitsu, amit szeretek is mert elég halk
    net, játék, minimális gépelés
    5.Milyen típusú billentyűzetet keresel?
    mechanikus
    nincs
    ISO
    első körben jó lenne a teljes, de talán a numpadot el tudom engedni, bár eléggé hozzá vagyok szokva, mert melóban sokat használom. De otthon annyira nem jellemző. Mini semmi esetre sem
    9.Extra igények
    fekete és legyen állítható led világítás, hogy este is lássam, rgb annyira nem érdekel de ha van és egy fajta színt be lehet állítani akkor jöhet.
    A leglényegesebb minél halkabb legyen, így én red kapcsolósra gondoltam, ahogy olvasom ez az arany középút (de lehet tévedek). Nem gépelek sokat, inkább a játék a legtöbb, amire használom, meg netezés.

Amiket eddig aprón néztem: SPC GK630K, LEGIONNAIRE GK-1926 HU, White Shark Commandos.

• Marci112233

addikt

válasz kpityu2 #92579 üzenetére

Nekem a Ducky úgy marad áramtalanítás után is ahogy be van állítva.
    Ajánlanám ezt ami ugyan mechanikus, de nem Hor Swap-os ha jól tudom, de ennyiért szerintem jó vétel, és elvileg halknak kéne lennie mert alapból piros kapcsolóval van. A gyártó ugyan az, tehát elméletileg kis állítással ezt is egy színűre lehet varázsolni, és árban még postával is benn vagy a 20-ba. Az eladót ajánlom, és is tőle vettem a billentyűzetet. Ha német kiosztás zavar akkor még 10k kb és magyarosíthatod is.

• deva

tag

Sziasztok,

Új billentyű vásárlására adom a fejem, szeretném a véleményeteket kikérni. :) Amit egyelőre kinéztem, az a Logitech G915 lenne, egy bajom van, hogy nincs magyar kiosztással. Szóval ha emellett döntenék, 0. kérdés, vannak olyan harmadik fél által árult keycapek, amik jók lennének a G915-höz, és magyar kiosztásra cserélhetnék vele?

115k-t ugyan már sokallom, de ha ennyi, akkor ennyi.
    2.Használt szóba jöhet?
    Nem.
    Régi, Asus Cerberus MK2. Szeretnék wireless, low profilera váltani.
    Általános használat, játék, és programozás.
    Mechanikus, linear. Esetleg tactile is lehet, de inkább linear.
    Logitech G915, amit eddig kinéztem.
    ISO magyar
    Full size
    - háttérvilágítás mindenképp kell
    - csuklótámasz nem
    - wireless
    - media keyek is kellenek (Start/Pause, Next, Previous, Volume)
    - programozhatóság jó, ha adott, de nem feltétel
    - low profile
    - halk

Ezt mind teljesítené a G915, csak az a fránya magyar kiosztás :)) Esetleg mást tudtok ajánlani? Vagy, ahol lehet kompatibilis magyar keycapeket venni hozzá?

Köszi! :R

• Grizzlu

tag

Sziasztok!

1.Mekkora összeget szánsz rá - max 30-40 ezer
    2.Használt szóba jöhet - nem
    3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le? - Genius GX. akadozó billentyűk, öreg már, magas profil
    4.Mire használnád a billentyűzetet - általános dolgok
    5.Milyen típusú billentyűzetet keresel - ollós, de talán, ha belefér, halk mechanikus lágy nyomásérzettel
    6.Van konkrét modell ami tetszik - nincs
    7.Milyen kiosztást szeretnél - Magyar
    8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél - Numpad igen, Ins/del/home/end/PgupPgdown igen, FN sor nem, multimédia nem
    9.Extra igények - Világítás (jó, ha kapcsolható), lapos profilt szeretem.

Köszi! :R

• dqdb

nagyúr

válasz Jorus #91796 üzenetére

"ne legyen sokkal hangosabb, mint a K800"ű

Ehhez vagy halkított kapcsoló kell, ha mechanikus a cél, de olyan csak a Monokei Systems billentyűzetben van, külön pedig csak Kailh Choc V1-ből kapható, vagy ollós billentyűzet, amiket ajánlottam.

Azt sem árt hozzáfűzni, hogy egy LP mechanikus is lényegesen magasabb lesz, mint egy ollós (bocsi a képméretért, nagyobbat nem találtam ebből a szögből).

• D28

tag

Sziasztok. Lassan már 2 éve halogatom ezt a témát mert annyira nagy a választék, x havonta ránézek és abba is hagyom.. :D Remélem, hogy egy kis iránymutatással tudnátok segíteni nekem.

1.Mekkora összeget szánsz rá? - ~20.000 Ft
    2.Használt szóba jöhet? - Nem.
    3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le? - 2000Ft-os Genius alap billentyűzetet szeretném lecserélni egy 60%-osra. Kisebbet szeretnék, hogy jobban elférjek, a teljes méretűnél a plusz gombokat nem is használom szóval win-win lenne a szitu.
    4.Mire használnád a billentyűzetet? - Netezés, nagyon ritkán játék.
    5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? - Mindegy csak halk legyen amennyire lehetséges. (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.)
    6.Van konkrét modell ami tetszik? Nincs, az "egyszerűbb" jobban tetszene ami nem csillivilli.
    7.Milyen kiosztást szeretnél? - Mindegy. ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.)
    8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? - 60% vagy e körüli kis méretű. (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk,
    stb)
    9.Extra igények - Világítás, nem tudom, hogy létezik-e manapság élet az rgb-n kívül, max lehessen a villogást kikapcsolni. Vezetékes kivitel jó, csak az asztalon lenne használva fix helyen. (világítás, csuklótámasz, vezetéknélküliség, ergonomitás, programozhatóság, stb.)

Remélem, hogy nem ütik nagyon egymást az igények. Ajánlottak között csak nagyon drágán láttam ilyet, nekem meg nem szükséges egy százezres billentyűzet szóval a rosszabbak közül kellene nekem a legjobb.
    Köszönöm a segítséget.

• Throme

veterán

válasz Synthwave #91631 üzenetére

Abból a pénzből nem lesz "thocky" mecha. Ilyet építeni kell, amire a megadott összeg nem elég.

Nem az első - és nem is az utolsó - igény az olcsó, halk mech bill-re és ilyenkor többen az arcukba túrnak :) (erről már többször volt szó)

Itt nem az a művészet, hogy olcsó mech bill-t ajánljon valaki, hanem olcsó és halk megoldást egyben.

(egyébként - szvsz - akinek mechanikusból kell halk, annak a - bármilyen drága - "thocky" is fos ;] )

• TirGael

tag

Sziasztok!

1.Mekkora összeget szánsz rá? - 250 eur vagy ugyanez forintban
    2.Használt szóba jöhet? -
    ha működik, persze
    3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le? -
    Tesoro Durandal, brown switches - 9-es gomb már csak a numpadon működik, jobb shift is kezdi feladni, eléggé régi már :)
    4.Mire használnád a billentyűzetet? - játszom, dolgozom, sajna az utóbbi több :D
    5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.) -
    jó volt nekem ez a mechanikus, anno jó vásárt csináltam, lehetne egy picit halkabb
    6.Van konkrét modell ami tetszik? -
    nincs
    ISO
    full size
    9.Extra igények -
    legyen kicsit halkabb, esetleg puhább(?) mint az előző

Köszönöm a segítséget

• FuRiONight

addikt

Sziasztok!

5 év kihagyás után újból visszatérek a pc-hez, így szeretnék mehanikus billentyűzetet vásárolni a közeljövőben.

50-70k

2.Használt szóba jöhet?
    Akár

-

Általános felhasználás, játék

Mechanikus

LEOBOG Hi75, WOBKEY Rainy 75, Varmilo Minilo 75, Keychron V1

ISO de lehet ANSI is

75-80% lenne a preferált

RGB (este tudok legjobban leülni a gép elé így fontos - illetve maga a billentyűzeten maga a karakter legyen látható, nem karácsonyfa kell)
    Tri mods
    Halk
    Knob
    Hot-swap
    Műanyag ház
    Cherry-XDA profile
    Normális magasságú

Tudom, hogy nem létezik tökéletes billentyűzet, de valami olyasmit keresek ami a fent felsoroltakhoz a legközelebb áll. Azon is gondolkoztam, hogy külön megveszem a kapcsolókat és a billentyűsapkákat(?) (keycaps) és egy Barebone Kit-et.
    Jöhetnek ötletek!

Válaszokat előre is köszönöm!

• ZTE_luky

aktív tag

dqdb:
    Nagyon szépen köszönöm a képeket, rengeteget segítettek!
    A Keychron V10 nagyon szimpatikus, és talán mivel mechanikus, strapabíróbb választás lenne ugye? Nem tudom a játékok mennyire viselik meg.

Egy eléggé fontos lépés, simán lehet, hogy már ez elég lehet ahhoz, hogy a csuklód soha ne kerüljön rossz állapotban a jövőben, de lehet, hogy a következő szintet is meg kell lépni, ami a tenting. Igen, ezt tökéletesen fogalmaztad meg. Már teljesen máshogy állok hozzá.

A csuklótámasz pedig ezen tud segíteni, ha nem tartanád nélküle jól a kezed:
    A Keychron V10hez láttam fa csuklótámaszt, az is segítene? Ha jól értem a csuklótámaszt előbb nézzem meg h nélküle hogy tartom a kezem, és ha rossza a tartás ,akkor van szükségem rá?

Microsoft Desktop Sculpt Ergonomic maygar +egér 83,000 Ft
    Ezt húzd ki a listából, kifutott darab, irreális árat kérnek érte, az életciklusa alatt 30-40e között volt az ára, annyit ér, nem a dupláját. Köszi, akkor az offos.

Rossz csuklóra Domonkos ajánlása a legjobb olcsó megoldás amúgy, de ahhoz teljes szemléletváltás kell. Igen, néztem, azonban elképzelni nem tudom azt h lehet megszokni, vagy hogy lehet azzal gépelni. Nagyon idegenül néz ki.

PROTRON:
    a "'V10" az a Keychron V10, ami "alice" layoutos, numpad nélküli, viszont 30k körül már megvan az alap bill, rendes méretű kupakokkal, a többit meg később is tudod cserélni amikor úgy érzed megvan a zsé.
    Köszi, a segítséget. a V10 nagyon szimpatikusnak tűnik, erre látok esélyt h megtudom szokni. ÉS árban is baráti.

Pedig ott van az általad idézett szövegben, a Kensington Slimblade-t javasolja kollega, csak megint az van hogy a Te helyzetedben ez 50k feletti árkategória, de a hasonlókból a jókat szintén 30k felett írja árukereső. Igen, azt a hanyattegeret láttam, azonban megint csak félek h veszek valamit 50ezerért amit még csak használni se tudok. És lehet h csak ennyi látszik belőlem h sajnálok az egészségemre 50ezret, de nem így van. Csak első körben nagy kihívás lesz a billentyűzet is, és inkább egy ultrakönnyű egér mellett tenném le a voksom. Vagy túlaggódom? De elképzelni nem tudnám magam hogy játszok pl egy ilyen hanyattegérrel.

Végezetül:
    lehet venni cipőből is 5k hufért, még is ha egészségügyileg szükség van jobb lábbelire, akkor 50-100k ért vásárolnak az emberek. Ez ilyen sajna.
    Mobilból is bőven elég a 60k kategóriás, de még is fogy az ifón....
    Igen, ezt fentebb dqdb is írta, egyetértek veletek.

Molydeus:
    "de a kettő együtt hosszabb távon szerintem az ujj ízületeknek jelentene fokozott terhelést." Ezt h érted? A magasan tartás miatt?
    Akkor Te inkábba Q10et javaslod, a V szériát nem, ha jól értem?

Neo Ergo - Kíváncsi vagyok, ez is szimpatikusnak tűnik, de ez is túl drága lesz szerintem :(

Synthwave:
    de a beviteli eszközök összesen érnek egy jobb napon bruttó 15 000-et. Igen, teljesen jogos felvetés, maga a szemlélet a hibás szerintem.

Nagyon jó dolgokat írtál, köszönöm a részletes véleményt. Teljesen igazatok van, és elképesztő h eddig ennyire csukva volt a szemem. Csak rossz az időzítésem mert épp most rakok össze teljes PC konfigot, mindenestül, és már ott is többet kell költsek, és nagyon fáj. De az egészség az első, ez nem kérdés. Köszi a kitámasszal kapcsolatos segítségedet is.

A V10 különben nekem nagyon szimpatikus, főleg h így csuklótámasszal együtt is sokkal kedvezőbb lenne mint a társai. Kérdés hogy elég-e, mert ha nem muszáj én nem céloznám meg a Q10et.

Köszi a linkeket. Igen néztem a gyári csuklótámaszát, viszont kérdéseket vet fel h mennyire lehet kényelmes a fa támasz. Elhiszem h az illik a billentyűzethez a legjobban, de nem lenn szerencsésebb, nyugtatóbb érzés egy gumis, puha támasz? Pl amit linkeltél.

Kezdésnek valszeg. ellennél a fentebb linkelt Cherryvel vagy Logival is A Keychron-t is simán megcéloznám, ha jobb annyival. az általad linkelt 31.600 Ft-ban ha jól értem kupak és kapcsoló is van, csak támaszt kéne hozzá vegyek?

Persze kímélés/megelőzés/fennálló fájdalmak enyhítése-megszüntetése szempontjából egy osztott sculpted keywelles billencs lenne a tuti, de ezek nagyon más árkategóriák. Elhiszem h ezek nagyon szuper dolgok ,de ilyesmivel azért még éveket kéne várnom, de nem zárkózok el tőlük. De szerintem egész megterhelő lehet egy ilyesmivel újratanulni gépelni

Szuper, köszi! Akkor az egérrel kapcsolatban ott kérek segítséget!

Őszintén visszatérve a V10hez sok mindent írtatok
    O-ringgel felpuhítható, puhább szilikon pados halkított kapcsolók. Ha jól értem az ujjak kímélése érdekében lehetne hozzá cuccokat venni?
    Még egyszer rengeteg köszönet mindenkinek a segítségért!

• tal-garius

aktív tag

válasz Synthwave #91190 üzenetére

Kérhetnék segítséget, hogy akkor milyen billentyűzetet találni magyar kiosztással, vezetékes, mechanikus (minél halkabb kapcsolóval, hogy éjszaka ne keljenek fel mellettem), hot swap és világítson. Köszönöm.

1.Mekkora összeget szánsz rá? 50ezer ft max
    2.Használt szóba jöhet? Ha nincs más.
    3.Milyen billentyűzetet használsz most? Roccat Isku FX - eljárt felette az idő
    4.Mire használnád a billentyűzetet? 80% játék, 20% gépelés
    5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? Mechanikus (minél halkabb)
    6.Van konkrét modell ami tetszik? Cherry-k :)
    7.Milyen kiosztást szeretnél? Teljes méretű magyar (ha van)
    8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? Teljes, az se baj ha vannak funkció billentyűk is de nem baj ha nincs.
    9.Extra igények RGB, vezetékes

• Pulsar

veterán

Sziasztok!
    Billentyűzet előrelépés végett keresek új billentyűzetet, és szeretném kérni a szakértelmeteket :)

50.000 forint

2.Használt szóba jöhet?
    Igen

Logitech MK295

Programozás, néha játék.

Mechanikust szeretnék, de nem hangosat. De ha nem ez a legjobb választás tapasztalataitok alapján, akkor bármit meghallgatok.

Nincs

ISO és magyar

100%-os, num pad-osat szeretnék

Világítás mindenképpen szeretném, hogy legyen, a csuklótámasz jó ha van. És talán fontos, hogy halk legyen, mert sokszor van úgy, hogy én dolgozom, és a párom alszik :D

Köszönöm előre is :R

• ReSeTer

senior tag

Helló!
    Melyik billentyűzetet vegyem, ha egy halk, feszes gombú magyar billentyűzetet szeretnék, minél olcsóbban?

Most Genius Silmstar 110 van. Utálom a billentyűinek a lazaságát, képes megakadni félúton ha kicsit oldalról nyomom a gombot.

1.Mekkora összeget szánsz rá? Amennyi teljesíti a követelményeket legolcsóbban.
    2.Használt szóba jöhet? Nem.
    Genius Slimstar 110, fentebb írtam miért.
    Netezés, játék
    Mindegy.
    Nincs.
    ISO magyar.
    Kell numpad, más nem.
    Semmi extra, vezetékes legyen.

Köszönöm.

• Skynet258

veterán

válasz Seep #90960 üzenetére

Köszi srácok, úgy néz ki meg is van a vevő rá! :R

Seep: hogy miben jobb? Igazából semmiben, mert az a Durock elég jó darab. :B Csak olyan vagyok, hogy mindig hajt a kíváncsiság, na meg így tanulom a világot, hogy próbálgatom a dolgokat aztán ragad a tapasztalat mint a kosz. :DDD
    A Silent peach is egy jó kapcsoló, de ami eddig átjött, hogy nem feltétlenül olyan konzisztens darabról darabra, van ahol picit peng a rugó, van olyan kapcsoló ami erősen nyomva néma, másik picit "megreccsen", szóval jó ez is jó az is, de nem mondanám, hogy a Silent Peach jobb, mint a Durock. Igazából most 3 kapcsoló szett van itthon, a Durock ami ugye hamarosan elmegy, a Silent Peach és a Silent Lime. Ez utóbbit azért vettem, mert el akartam szakadni kicsit a lineáris vonalról - anno MX Brown kapcsolóval kezdtem a mechanikus billel való ismerkedést, ami a mennyország kapuja volt a membrán után. Aztán jött a Silent red, ami újabb lépcső volt a halkság felé és rájöttem, hogy nekem ez bejön. Imádnék egy hangosan kattogó switch-et, de ahhoz egyedül kéne élnem asszem és az sem idális valljuk be. :D
    Most épp apró lépésekben haladok a taktilis vonalon, de még silent, ezért pár hete Silent Lemon-t nyúzok és már egész alakul a dolog. Stabik cserélve Gateron v2-re, ezzel egyébként azt hiszem megérkeztem mert ezek szuperjól teszik a dolgukat. Kapcsoló téren még eldől, szerintem lesz pár cserém, bár a mostani setup is tök jó amúgy, de úgyis lesz majd valami amit ki akarok próbálni.

Összegezve a fenti litániát nem azért váltottam le a Durock-ot Outemu-ra mert az utóbbi jobb lenne, csak más, ami nekem elég indok a kíváncsiság kielégítéséhez. ;)
    Lassan majd azt hiszem belekóstolok a rugó cserébe/kenésbe is, mert miért ne. Ez is egy tök jó hobbi, kicsiben csinálva még csak annyira nem is drága - és amíg nem kevés százalékot dob a munkamorálon is (home office-ban vagyok) addig még hasznosnak is mondanám. :B

Ja és az őstopiklakóknak csak egy feedback - nekem is számított anno az RGB és a magyar kupak megléte. Előbbit már elhagytam rég, az utóbbi gondolatával is barátkozom mostanság.
    Szóval nincs minden veszve, mindenki fejlődőképes! :DDD

• kristof123

őstag

Sziasztok!

Szeretném lecserélni a jelenlegi billentyűzetemet, a következő probléma miatt (nincs már kedvem foglalkozni vele, és már régi is, hangos is... szóval úgy gondolom megérett a cserére).

Kezdetnek mondjuk ~150$

2.Használt szóba jöhet?
    Meglátjuk

CM Quick Fire Rapid (TKL, Red Switch) / link fentebb

Általános felhasználás, játék

Mechanikus

LEOBOG Hi75, WOBKEY Rainy 75, Varmilo Minilo 75, Keychron V1 Max QMK/VIA Wireless....

ANSI

75% lenne a preferált

Ergébé géjmer világítás (elengedhetetlen :DDD )
    Wireless (nem gond ha nincs, mert asztalihoz lenne használva, de ha már újítok nem lenne rossz)
    Fém ház
    Hangra jó lenne, ha halk vagy "thock" (ha mókolni kell hozzá sem baj -> pl.: egy egyszerű "tape mod"-al meg lehet oldani, úgy is jó)
    Kihajtható talp
    Programozhatóság szempontjából pluszpont, ha VIA kompatibilis
    Knob
    Hot-swap
    Cherry MX Red-hez hasonló linear switch (45 gram), lehetőleg Factory lubed/Pre-lubed kapcsolók

Tudom, hogy nem létezik tökéletes billentyűzet, de valami olyasmit keresek ami a fent felsoroltakhoz a legközelebb áll. Azon is gondolkoztam, hogy külön megveszem a kapcsolókat és a billentyűsapkákat(?) (keycaps) és egy Barebone Kit-et.
    Jöhetnek ötletek. : D

Válaszokat előre is köszönöm!

Üdv,
    K.

• Dluinet

nagyúr

válasz MrSealRD #90668 üzenetére

Egyet értek.
    Sajnos a topic több heti követése után sem tudott érdemi információt adni. A topik összefoglaló annyira régi, hogy használhatatlan. A benne lévő linkek halottak.
    Ha valaki valamit szeretne, akkor végy 20 ezerért kupakokat. Nemhogy magyar kiosztást nem tudnak ajánlani, de sokszor még ISO-t sem.
    Én meg csak akartam a család mellett használható, mechanikus, magyar kiosztású, akár vezetékes, gépeléshez halk és viszonylag olcsó billentyűzetet.
    Csak az időmet pocsékoltam ezzel a topikkal.
    Végül, saját fejem után, használtan vettem Ducky One 2 RGB, full size, német kiosztású, billentyűzetet 15 ezerért.

• Throme

veterán

válasz fuximaxi #90670 üzenetére

... ha ez akkora problémát jelent, akkor mehetne az összefoglalóba, akár az első sorába, nagy betűkkel, hogy:

"halk & wireless & magyar & átvilágítós & mechanikus & max 20k. Nem lesz. Tudomásul kell venni, hogy a magyar piac túl kicsi ehhez."

;)

• Throme

veterán

válasz Domonkos #90647 üzenetére

... igen, pont erre gondoltam... nem, nem dehogy is :N
    Az egér görgőjére, ahogy neki is írtam.
    Az senkinek nem okoz fájdalmat

#90650Mr.Csizmás
    Ezzel nem fogsz tudni mit csinálni, mert erre van igény egy friss belépőnél a mecha világába.

Engem is a halk mechanikus billentyűzetek érdekelnek, csak már eljutottam oda - olvasva a fórumot - hogy nem keresem az átvilágítós, magyar, PBT, halk, olcsó gyári megoldásokat, mert nincs.
    Ezt egy frissen érkező nem tudja, vagy jó eséllyel nem tudja.

• fuximaxi

senior tag

válasz MrSealRD #90668 üzenetére

A szégyen az, hogy senki sem ismeri a keresőt. Naponta le van írva legalább egyszer ez a téma. És nem azzal van a baj, hogy az egyszeri felhasználó ilyet szeretne, hanem az, hogy a valóságtól teljesen elrugaszkodott áron. Mert legyen nagyon halk & wireless & magyar & átvilágítós & mechanikus & max 20k. Nem lesz. Tudomásul kell venni, hogy a magyar piac túl kicsi ehhez.

• MrSealRD

veterán

válasz eagleberg #90641 üzenetére

Csak tudnám, hogy akkor mire való ez a kicseszett fórum ha nem arra, hogy adott témában járatlanok is információhoz jussanak. Ehelyett rendszeres megélés, hogy az elefántcsont toronyból leszólnak a "nagy öregek".... "hülyeséget akarsz, itt kereplő, nesze...ez az igazi!!!"

Csak a nagy lendületedben azt felejted el, hogy ha a betérő újoncok 30%-a ugyanazt a halk megoldást keresi... akkor bizony itt piaci rés kezd nyílni a billentyűzetek tengerében...
    Ráadásul ha túllépünk a saját kis magyar pocsolyánkból akkor máshol is szép számmal nyílnak azok a topikok ahol olyanok érdeklődnek akik nem akarnak maguk körül géppuska tűz imitációba átmenni csak azért mert legépelnek egy bekezdést...

Nem tudom mi az oka ennek a fellengzésnek, sem annak, hogy itt többen helyt is adnak ennek, csak azért mert hobbijuknak tekintik azt, hogy egy perfiériát reszelgetnek színes kupakokkal... Gondolom nem gond ha néhányan élnek még azzal az igénnyel, hogy keresik az élményt és azt a minőséget amit egy mechanikus billentyűzet ad... de em feltétlenül akarják erre rászánni a fél életüket, és egyszerűen csak használni akarják...

Tényleg a fenébe már, hogy kigúnyolják az embert azért mert kérdezni mer... Szégyen ez a viselkedés.

• Throme

veterán

válasz Synthwave #90645 üzenetére

Ez a fórum a bill ajánló, ide nem a vérprofik járnak érdeklődni, hanem akik ismerkednek a témával.
    Pláne akik laptop vagy nem mechanikus püfölés után akarnak váltani, többnyire a halk kialakításhoz vannak szokva.
    Ha utána néz a témának fórumon azt látja, hogy sokan a szent grált (thock vagy mi) hajszolják, de az még mindig hangos számukra.

Van a bill építős fórum is, ahol a gyakorlottabbak vannak, kezdő mentes környezetben.

Azt is megértem, hogy Nektek, akik segítenek az ide tévedő kérdezőknek, már a fületeken jön ki ez a kategória ("magyar/RGB/átvilágítós kupak/(full size)/halk kombót"), de aki kb zéró segítséget nyújt, annak nem feltétlen kéne problémázni ezen, főleg úgy, hogy a kezében a megoldás a kellemetlen hsz-ek elkerülésére...

• dqdb

nagyúr

válasz Leavemealone #90580 üzenetére

nagyon halk
    Erőteljesen szubjektív, hogy mit jelent a halk és nagyon halk. Nálam a halk szintet pár készen kapható mechanikus billentyűzet hozza, a nagyon halkat csak egy épített, ahol az egyetlen szempont a halkság volt, és minden annak lett alárendelve.

RGB-s
    Ez éppen a halkság ellen dolgozik minden téren.

A német/nordic/francia/UK kiosztású CHERRY G80-3000N és hozzá magyar kupakkészlet lesz a legolcsóbb és nem épített vonalon a leghalkabb opció (ez nemcsak a kapcsolónak köszönhető, az csak részben oka a hakságnak, hanem főleg a belső felépítésének is). Amazonon szokott lenni jó áron, de most csak teljes méretben akad (mondjuk ennek még sosem volt ilyen jó ára), TKL-ben most drágán adják.

• geza.42

friss újonc

Sziasztok! Első hozzászólásom a prohardveren. Bocsi, ha offtopik leszek, mert a bill.-em már megvan, de tanácsokat kérnék hogyan tovább...

Eddig mindig is gumimembrános bill-t használtam, nem érdekelt különösebben ez az egész billentyűzetes témakör. De most eldöntöttem, hogy szeretnék egy US kiosztású vezetéknélkülit, és mivel ilyet nem nagyon találtam olcsón, úgy döntöttem veszek egy jónak és halknak mondott mechanikus bill-t. Keychron Q6 Max-ra esett a választásom, Gateron Jupiter Red kapcsolókkal. A billentyűzet elég jó, halk meg minden, de zavart, hogy könnyedén lenyomódnak a gombok. Sokszor előfordult, hogy kicsit mellényomok, és a szomszédos billentyű is lenyomódik (ilyen bajom nem volt a gumimembránossal). Szóval kicseréltem a kapcsolókat Gateron Silent Brown-ra (Krytox 205g0-val megkentem őket). Jóval jobb lett minden, és jelentősen halkabb is mint az eredeti kapcsolók, baromi jó rajta gépelni. A bajom az, hogy a stabilizátoros billentyűk felengedése viszont hangos maradt (a lenyomás az okés). Youtube-on találtam videokat, amik "rattle noise"-ról szólnak, több videot is megnéztem amiben modolják a stabilizátorokat, de őszintén szólva kb. semmi hatását nem hallom a videoban a mod-nak. Meg lehet, hogy a felengedésnek a zaja az nem is ez a "rattle noise".

Nem tudja esetleg valaki, mivel lehetne javítani a helyzeten, hogy a stabilizátoros billentyűk felengedése halkabb legyen? Köszi!

• Ðávid

aktív tag

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni tőletek billentyűzet vásárlással kapcsolatban.

Jó lenne megúszni 20 ezer Ft alatt, de ha indokolt, akkor lehet kicsit több is. Most azt mondom, hogy 30 ezernél többet nem szeretnék kiadni érte.
    2.Használt szóba jöhet?
    Igen.
    Egy ThinkPad TrackPoint Keyboard II-őt használtam. Ezt szerettem/szeretem, minden szempontomnak megfelel, egyedül a háttérvilágítás hiányzik belőle.
    Munkához egy Dell Latitude 5491 laptopom van. Szeretek rajta gépelni.
    Böngészés, e-mail, Word, PowerPoint.
    Olyat, ami minél halkabb. Azt tudom, hogy a mechanikusoknak általában van hangja (kapcsolótól függően), szóval valószínű nem ilyen lesz a befutó.
    A Logitech MX Keys sorozat darabjai szimpatikusnak tűnnek. De jobban nem mélyedtem el még a témában.
    Ha van rá lehetőség, akkor természetesen magyart, de ha az nincs, akkor olyan kiosztást, ahol megvan a hosszú í billentyűje (pl. német).
    A numerikus rész nem létfontosságú, ha van akkor örülök neki, de nincs az se gond. Funkcióbillentyű-sorra viszont szükségem van.
    Bluetooth, háttérvilágítás.

Előre is köszönöm a segítséget!

• MrSealRD

veterán

#90476 nyunyu : Köszi, akkor ezek alapján az új szigetes megoldások P50, P51, T16 ami most környezetemben van valahol ez alatt lehetnek. T420-am volt még régebben. Egyébként a T16-nál még laposabb lett. Rövidebb úton jár, puháb és halkabb mint a P51.

#90477 dqdb : Viszont az alapján ahogy írsz, nekem most az az érzésem, hogy nem ugyanazt értjük halkság alatt. Lehet a te mércéd szigorúbb mint az enyém... és ami szerintem halk az neked hajókürt. Tényleg nem könnyű videókból tájékozódni, de nem egyet hallgattam meg a halknak jelölt lineáris piros kapcsolóból... persze hallható... de én pl kiszaladnék egy taktilis klattyogástól.

#90479 Domonkos : :DDD Kérek engedélyt meghunyászkodni... Ezt a megoldást most látom először életemben. Gyors néztem egy Linus Tech Tips videót... azért valljuk be, érthető, hogy miért nem terjedt el. Viszont mindenképpen egy üde színfoltja a területnek... ebay-en igen szép ára van. :D

#90482 Domonkos: Tök jó kis ötletelés lett a témában... Lényegében sikerült egyszerűsíteni néhány részletet és kihúzni a listáról mint igényt. Effektíve a tartósság és a gyors reakció miatt nem optikai switch irányban ragaszkodnom. Mechanikus megoldással is elérhetem a kívánt célt és akkor bővebb választékból nézelődhetek.

• MrSealRD

veterán

válasz dqdb #90466 üzenetére

Ha azt a döntést kell meghozni, hogy optikai vagy mechanikus azért, hogy low profile legyen és halk, akkor meghozom azt az áldozatot, hogy lemondok az optikai switchről. De persze kérdés, hogy meg kell-e hozni?

Nekem most videók alapján, egy Keychron K# red linear is esélyes lehet.

Ez a monokei jól néz ki...viszont az egyéb alternatívákhoz képest meg ár/érték arányban annyira nem adja ki.

• MrSealRD

veterán

Sziasztok!
    Billentyűzet keresésben vagyok... És bele is zavarodtam már rendesen. De akkor nézzük a kérdéseket.

1.Mekkora összeget szánsz rá? - Amennyit kell, de a lehető legkevesebbet ami feltétlenül szükséges.
    2.Használt szóba jöhet? - Nem.
    3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le? - Laptopokat használok dokkolóval. Többnyire kevesebb pakolás egységesebb layout lenne előttem.
    4.Mire használnád a billentyűzetet? - Kódolás, email, chat...nem keveset gépelek. Játék nincs, vagy nem releváns.
    5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? - Halk mechanikus vagy optika switch amit keresek. Low Profile mindenképpen.
    6.Van konkrét modell ami tetszik? - Van. Keychron K1 és K3 is. De Logiteck G915 TKL is.
    7.Milyen kiosztást szeretnél? - ISO
    8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? - Kurzor blokk kell és a 6-os blokk gombjai. ( PgUp/Dn , Home/End, Ins/Del) Nem feltétlenül 6-os elrendezésben, de preferált.
    Ami kifejezetten ne legyen az numpad.
    9.Extra igények -
    - Backlit : RGB preferált, de ha csak ezen múlik a tökéletesség, akkor egy sima fehér is jó.
    - Vezeték nélküli és vezetékes működés támogatása. Általában drót nélkül menne, de ha tölteni kell, akkor addig is maradjon használható. Usb-C csatlakozás előnyben.
    - Amit sehol nem találok meg azok a dedikált hangerő szabályozás, némítás és mikrofon ki/be gomb... El tudom fogadni, ha nincs...de reménykedem benne hátha látott itt valaki ilyet.
    - A programozhatóság: Ez egy jó kérdés..azt nem tudom kell-e nekem, de kérdés mennyire van hatással más tulajdonságokra. Lehet megoldás lenne a média gombokra.
    Viszont Keychron K1 és K1 Pro között megvan ez a különsbség, cserébe le kell mondani a hot swap képességről... Ami nem lenne önmagában igény, viszont nincs is olyan kapcsolóval amivel én szeretném. Mert első sorban optikai switches megoldást keresek. Viszont nem szeretnék lyukra futni sem azzal, hogy nagyon fura tulajdonságú lesz... nem tudom viszonyítani a jelenlegi Lenovo Thinkpad laptop billentyűzet lenyomásához szükséges hány gf kell...

Azért remélem érthetően le tudtam írni a problémám. :DDD
    Előre is köszi ha irányba tudtok állítani.

• Molydeus

őstag

válasz bitpork #90275 üzenetére

Nem mondom, hogy könnyű helyzetbe hoztad magad ezzel az igénnyel.
    LP-ből jelenleg két irány lehetséges.
    1. ollós mechanika: ahogy valószínűleg láttad is, tipikusan wireless és nem olcsó, ebből pedig a Logitech MX Keys
    2. low profile mechanikus: ezeknek van wireless és vezetékes üzemmódjuk, viszont egészen a közelmúltig nem létezett belőlük kifejezetten halk. A Keychron páratlan sorszámú K Pro-i annyira halkak, hogy a kollégák ne akarják a fejedhez csapni, de a WAT-on nem menne át szerintem.
    Ami igen, az ez és ennyiért: [link] Nem csak az egyenlőre sehol máshol nem kapható LP Silent kapcsolók miatt, hanem a belső rugalmas felfüggesztés miatt is. Viszont érdemi világítás, az nincs.

M.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés