Aktív témák
-
Honzi
senior tag
Sziasztok!
Monitor vásárlása előtt álok de mivel nagyon nem értek hozzá ezért kérném a segítségeteket
5850-70 mellé menne.
Főként játékra kellene na meg néha filmezésre de ez másodlagos.
Az ár max 50k lehet persze +1-2ezres még beleférElőre is köszi
-
BudaiZoli
tag
Hali,
most akkor ha FullHD akkor 23" inkább mint 22"?
Játékban úgysem tolom FullHD-ban, de filmezni jó volna abban! De azért egy bazi nagy TV feelinget sem akarok..
Annyira engem nem érdekel hogy most TN panel vagy nem meg stb... ugyis jobb mint a mostani 17" iiyama 10 éves monitor.... szóval csak jobb lesz mint most.. de döntenem kéne, mert lassan érettségi és arra kapnám
-
dezz
nagyúr
Hogy érted, hogy vibrál?
Az ATI-s CCC-ben van két opció a DVI működésével kapcsolatban, NV-n nincs ilyen?
A DVI-I annyit jelent, hogy az analóg jelek is átmennek rajta a digitális mellett. De szerintem nem egy időben. Meg amúgy sem a legjobb megoldás analógon használni. (A semminél persze jobb.)
A DVI-D csak digitális. Elégnek kellene lennie a single-linknek.
-
Prego
senior tag
Lehet OFF:
Monitoros topicban nem tudnak rá válaszolni: Vettem egy Samsung XL2370-est, analóg kábelt adtak hozzá, különösebb gond nincs vele azon kívül hogy a Windows betöltéséig nem látok képet rajta.
Szereztem hát egy DVI madzagot (Azt hiszem DVI-D Single Link), most már van BIOS meg BOOT screen, viszont nem hajlandó beállni fullHD felbontásra.
Volt már VGA driver csere, monitor driver felrakás (akkor van fullHD, de vibrál) és rádugtam a VGA másik portjára is ...
A gyártó szerint DVI-I kell neki, de egy másik helyen meg DVI-D-n tesztelték.
Nem tudja véletlenül valaki melyik madzag a megfelelő, nem dobok ki X-szer 3000Ft-ot. -
abyssc2
tag
Jah, ezt a videót én is láttam... hát az biztos hogy a TN-nél rosszabb nem nagyon lehet, csak ez az 1 aggályom, hogy este ha filmet nézek ez a felfénylés dolog nem lesz-e zavaró, meg a fényerő nem-e lesz túl erős, netezni, stb... (bár fel szoktam kapcsolni a villanyt, de annyira nincs erős fénye annak se).
Nézegettem ezt az F2380at is egyébként (c-pva...), mert játszani sokkal ritkábban szoktam mint filmet nézni(és akkor sem fps-el...), de igaziból még erre sem tudom, hogy valóban jobb lenne-e.Amúgy igaz, legközelebb ha lesz hasonló jellegű kérdésem majd odaát teszem fel [22"].
-
dezz
nagyúr
válasz
abyssc2 #7192 üzenetére
Mint te is írod a poszt végén, ezekben eIPS panel van, ami a H-IPS "butítása", ami elsősorban az alacsonyabb kontrasztarányban, ezáltal adott fehérszinten magasabb feketeszintben és erősebb felfénylésben mutatkozik meg. Persze nem ártott volna, ha ezt azzal kompenzálják, hogy jobban le lehet venni a fényerőt, de azért így sem olyan rossz a helyzet, nap közben nem annyira zavaró a dolog, inkább csak este, gyér világítás mellett vagy sötétben.
Dell 2209WA vs. Samsung 226BW @ YouTube
TN-t még nem mértem, én is kíváncsi lennék.
ps. amúgy ez a 23-24"-es topik, a 22"-es van.
antikomcsi: Végülis nem olyan vészes az ára, van jóval drágább is. Bár pl. a BenQ hasonló felszereltségű (és még kinézetben is hasonlít picit) monitora kicsivel olcsóbb: V2400 Eco
A 2. link egyébként mi akart lenni?
-
abyssc2
tag
Hmm, kíváncsi vagyok erre itt miket tudnátok mondani
Olvasgattam külföldi fórumokon pár dolgot erről a W2220P-ről (meg a Dell-ről is), és azt írták, többen is, hogy az IPS-eknek a fekete szín a gyengéje, a felfénylés miatt, és sötét videóknál/játéknál elég zavaró lehet, főleg esténként... na most azt nem tudom, hogy ez konkrétan mihez képest zavaró, TN panelhez is? vagy csak az xVA-khoz inkább?
Van aki egy Eizo S2000-hez hasonlítja (ami gondolom nyilván jobb, A-MVA, de úgy tudom azok elég drágák is..), és negatívumként a következőket írta még emellett:"Before calibration, I had the LG placed right next to my trusty two years old Eizo S2000 upon which I immediately noticed that it's far too restrictive in terms of brightness (backlight) adjustment. Even at 0% brightness it was more luminous that what I normally find comfortable. Just for reference, I currently have my Eizo set to 18% brightness for a target luminance of 80 cd/m2
Dynamic range measurements with the inbuilt colorimeter were as follows:
- white level: 109,7 cd/m2
- black level: 0,18 cd/m2
which implies a dynamic range of 609:1. At 100% brightness I measured a luminance of 312,3 cd/m2 which is very good.Just for comparison, at 0% brightness the Eizo S2000 has a maximum luminance of 37 cd/m2 and a black measured at 0,09 cd/m2."
Kíváncsi lennék, ez pl. egy "jobbminőségű", Samsung TN-hez képest mit jelentÉn a Samsung TN-eket átlagban 40 fényerő körül használom (60-70 kontraszt), de nem tudom, ez mekkora cd/m2-t jelenthet... ha 50-60ra rakom az már este nagyon zavaró viszont. (számomra, legalábbis)
Emellett a Dell-re legtöbben azt írják túl világos (néhányan az LG-nél is), és a fényerőt 0-10 közé le kell venni, viszont az LG-re azt is írják, többen is, hogy az alap beállítása túl sötét, ami zavaró (hosszútávon nem olyan jó úgy nézni sem), szal ez az utóbbi így kicsit furán hangzik, hátha van aki jobban tudja
Alapjábanvéve én elég sokat használnám sötétebb filmekhez, játékokhoz is, és pont ez zavar a TN-ben, hogy gyakorlatilag szemmagaságban kellene hogy legyen a monitor teteje, ahoz hogy ne tapasztaljak semmiféle sötétedést... nekem meg kb a közepe van, (persze ha túl magasról nézem, az meg már megint nem jó...), a fekete/sötétbarna meg hasonló színű részletek így sokszor teljesen "összemosódnak" / elvesznek.
Ezért is lennék rá kíváncsi, hogy ez az eIPS ezekhez a dolgokhoz mennyire lenne jó. -
antikomcsi
veterán
Ez egy réggebbi model. Ennek ellenére jobb mint a "ledes csoda".
60-65K-ig keresek 24"-os monitort. Ennyiért csak TN-t kapok, dehát ez van. Lehetőleg legyen rajta HDMI, és 1920x1080-as legyen. 1200 sornak jobban örülnék, de ott már nagyon beszükűl a kínálat.
Nem zárkózom el az LG, vagy Samsung monitoroktól sem, sőt Akár Benq is lehet, ha a hozzáértők azt mondják jó.
-
dezz
nagyúr
válasz
antikomcsi #7187 üzenetére
Hááát... Néhány szemelvény:
"egy high-end LED-es kijelző" -> Műszaki adatok: TN panel + fehér LED [*]
"kiváló színminőséget reprodukál" -> Műszaki adatok: NTSC szín-visszaadás: 68% [**]
"különlegesen magas kontrasztarány, akár 8.000.000:1" vs. "A környezetvédelemmel kapcsolatos gondok és a jövőre vonatkozó problémák figyelembevételével készült a lehető legvékonyabb forma", "kevesebb, mint 15 mm" [***]
* A valódi high-end cuccokban RGB LED van [vagy éppen egy komolyabb, wide-gamut CCFL] (és persze távolról sem TN panel).
** A széles színgamutos, komolyabb monitoroknál ez 110-135%.
*** Tehát, edgelight (széleken a LED-ek), semmi local dimming, szóval az "akár 8.000.000:1" az sima dinamikus kontrasztarány (azért tud ennyi lenni, mert a LED-eket jobban le lehet sötétíteni, mint a CCFL-t).Nem kis vakítás, az egyszer biztos...
Mennyiért vesztegetik ezt a "csodát"?
-
rhonin
senior tag
Sziasztok!
Monitor vásárlását tervezem és kinéztem 2 típust ami között vacillálok.
A benq g2420hdbl-t és a v2410est. Én ahogy néztem a külsejüket leszámítva csak annyi különbséget találtam, hogy a v2410esen van hdmi bemenet. Szerintetek megéri a plusz kb. 10k-t a hdmi? Kinézetre jobban tetszik a v2410 csak visszaolvasva azt irták néhányan, hogy nincs különbség képminőségben ha hdmi-n kötöm a gépet a monitorra. Csak szám.géphez használnám a monitort, tehát nem lenne rákötve semmi hdmi-s szerkezet.
Esetleg ha tudnátok ajánljatok más típust is annak nagyon örülnék, de mindenféleképpen ledeset szeretnék és max 60-65k körüli összeget szánék rá . Gondolkozom a samsungokon is, csak nem igazán látom át a samung termékskáláját mivel 6x annyi fajta monitorjuk van mint a benqnek.
Előre is köszönöm a segítséget!üdv: Rhonin
-
antikomcsi
veterán
Sziasztok!
Valaki ismeri ezt a monitort? Ebben az esetben a ledes dolog jelent is valamit, vagy csak szimpla parasztvakítás?
Film nézés nem lényeges, fő szempont, hogy játékok alatt, hogyan muzsikál.
Köszi!
-
-
agemate
addikt
Nagyon nehéz dönteni, főleg, hogy egyáltalán nem értek a monitorokhoz. Szóval: keret 50k-ig, de 55k is belefér még max.
Felhasználási terület prioritási sorban: játék, HD film, videoszerk, net
A játék miatt fontos, hogy gyors legyen a panel, már amennyire a keret engedi.Miket ajánlotok?
-
abyssc2
tag
Hát, az Xbox 60 hz-en megy nekem a mostani TN-el,de néztem be lehet állítani egyébként 50 hz-re is (bár ez végülis akkor mindegy).
Mondjuk arra kíváncsi lennék, az LG kezeli-e az 1080p-s jelet, HDMI-n keresztül, ugyanis az 1680x1050-es samsung az kezeli (azt nem tudom hogy oldják meg).Hmm, hát a 3x10 bit mindenképpen jobban hangzik, de a DVI kábel nem csak 3x8ra képes? mintha olvastam volna valami ilyet, bár lehet félreértettem... igaziból összességében az LG jobb lenne nekem, de ez azért elgondolkodtató..
-
dezz
nagyúr
válasz
abyssc2 #7178 üzenetére
Azt nem tudom, hogy az európai konzolok 50 vagy 60 Hz-en menne-e HD-ben. (Ti. a HDTV itt 50 Hz-es, mint a PAL adás.)
Színkezelés: itt nem csak arról van szó, hogy 3x8 biten nem annyira pontosak a színek, hanem pl. fehéernyenyúlyállításkor (amire a cikk szerint szükség van az LG-nél, mert alapból kicsit kékes) és/vagy ha pl. sötétben lejjebb veszed a kontraszot, a szürke gradiensekben halvány elszíneződések jelennek meg, illetve úgy általában a finomabb átmeneteknél több-kevesebb sávosodás jelentkezik. (Fényképeknél vagy filmek valós jeleneteinél kevésbé feltűnő, mert azoknál az átmenetek dithereltek, de mesterséges képeknél nincs dither.)
-
abyssc2
tag
Köszi!
Hát szerintem az LG lesz, az input lag-ban nem látok óriási különbségeket, és elvileg az én TN-emnek is az LG-jéhez hasonló, ami egyáltalán nem zavar(még észre sem vettem).
Az USB ugyan nem tudom mire lenne pontosan jó, de a HDMI-t az LG-n tudnám használni Xbox360-hoz is, ami azért jó lenne.
A precízebb színkezelésnek átlag felhasználáshoz (film, játék, internet) nem tudom mekkora előnye lenne (valamivel biztos jobb, kérdés mennyivel..), kinézetre talán tényleg jobb a Dell, de hát ennyi baj legyen -
dezz
nagyúr
válasz
abyssc2 #7174 üzenetére
Érvek a Dell 2209WA mellett:
- Alacsonyabb a lagja.
- Precízebb a színkezelése.
- USB HUB.
- Jár hozzá DVI kábel (talán az LG-hez is, de nem írják).
- Jobbra-balra fordítható.
- "Coolabb" kinézet.Érvek az LG W2220P mellett:
- Némileg magasabb kontrasztarány.
- HDMI (+ hangkimenet).
- Talán egy icipicivel jobb a válaszideje.A HDMI előnye kérdéses, mert a 2209WA-n is HDCP-s a DVI, plusz az LG esetén csak a 60 Hz támogatását tüntetik fel (pl. valószínű nem megy vele egy európai set-top-box), így nincs előnye a DVI-hez képest PC-n (max. ha használjuk a videokártyás hangot), csak ha játékkonzolt is tervezünk csatlakoztatni.
Egyébként, mindenkinek a figyelmébe ajánlanám, hogy a tesztek szerint ugyanolyan/picivel jobb a válaszidejük, mint egy 2ms-es TN-nek! (Ez le is írják.)
-
atee
őstag
Most is ugyan itt tartunk. Tudod mennyi pénzed van rá és egy árkategórián belül nem lesznek nagy különbségek. A lényeges különbség a panel típusa. Ami egyben az árat is behatárolja. 50-60k között 24 colosban csak TN panelosat tudsz venni.
Javaslom, hogy nézd meg élőben és el fogod tudni dönteni, hogy jó e neked vagy sem.
Szerintem, ha jelenleg is TN panelos a monitorod és csupán a méret miatt váltanál akkor megfelelő lesz most is a TN számodra. -
atee
őstag
A legtöbbet arra (fps játékra) használom és semmi bajom nincs vele. A jelenlegi a 3. TN panelos monitorom. Mondhatni HC. szinten használtam régebben.
Gyakorlatilag semmi hátrányt nem szenvedtem miatta.off
Picit nosztalgiázva elég bosszantó, hogy az első lcd monitorom 17 colos volt és 145k volt
A második már 19 col és csupán 100k...
A mostani full HD 24 col pedig még 60k sem volt.
on -
abyssc2
tag
Hmm... biztos ez, hogy a Dell 2209WA jobban megéri, mint a LG W2220P?
Sok tesztet sajnos nem találtam, de:
http://www.digitalversus.com/article-358-7465-35.html
http://www.digitalversus.com/article-358-4862-88.html
ezek alapján összességében jobb az LG, több dologban is...+ itt van pár dologról összehasonlítás is, bár ebből egy hozzáértőbb ember valószínűleg többet ért, mint én...: http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=6&ma1=35&mo1=639&p1=7465&ma2=88&mo2=477&p2=4862&ph=1
-
laolaj
aktív tag
olyat személy véleményét kérdezem akik sokat nyomnak online FPSt ...
valami zavaró tényezőt észleltek e már TN paneles készüléken.. itt az input lag lenne a kérdéses..és elmosódás van e.... -
Gyuro!
aktív tag
Üdv!
Monitor vásárlás előtt állok és a segítségetek kellene. Elsősorban játékra és filmnézésre való monitort keresek (talán a játék fontosabb). Még nem tudom, hogy 22" vagy 24"-os monitorban gondolkozzak. Árban a felső határ olyan 60.000,- Ft körül lenne. Sima lcd vagy led, nem tudom melyik a jobb választás... Input lagg, válaszidő, kontraszt, élesség gondolom ezek a legfontosabbak az általam megjelölt felhasználási céloknál...
Előre is köszi a segítséget! -
doddy
tag
Sziasztok!
Milyen Monitort vegyek max bruttó 55-60k-ért?
Gépészmérnök leszek, még az is lehet,h fogok tervezgetni
. De inkább játékra + filmre kellene egyenlőre. Elég sokat nyúzom a gépet az sem baj, hogy ha eco GREEN változat a monitor.
Köszi a hsz-eket előre is
-
dezz
nagyúr
válasz
janos666 #7161 üzenetére
"így volt ~2Gb a szokásos x264-es ~0,5Gb helyett"
Na ja, mert az Mpeg2 tömörítés kb. fele olyan hatékony, mint a h.264 (főleg az x264 encoderrel), az adásoknál a bitráta/képminőség arányban sem hoznak akkora kompromisszumot, mint a ripeknél. De gyanítom, hogy az a fél gigás 720p(?) egyben fele rátás is (25p vs. 50i vagy 30p vs. 60i).
Ha átkódolnád a formátum megtartásával (ha a h.264 támogatja az interlace-t, de ha nem, akkor még mindig ott van a VC-1), akkor ugyanakkora lenne fileméretben, mint egy azonos rátás, de 720p...
Másodikra: hmm...
weiss: Mert úgy vettem észre, az LG a Samsunghoz igazítja a stratégiáját, mindkettő a lehető legegyszerűbb elektronikát használja, és a Samsung még a jobb paneles monitoraiba is 3x8 bites elektronikát tesz. LG-ből sem láttam még jobbat. Nincs "bejáratott" 3x10+ bites elektronikájuk, legalábbis monitorba való, amit nagyüzemben gyártanak, így a relatíve olcsóbb monitoraikba sem sajnálnak beletenni (mint a Dellnek, HP-nak, NEC-nek, Eizo-nak). Szerintem csak az RGB LED-es csúcsmodelljükbe tesznek ilyet. (Nem tudja valaki, ez megjelent már?) Szóval, ez csak tipp, de csodálkoznék, ha nem így lenne.
-
janos666
nagyúr
válasz
Nyugdíjas #7156 üzenetére
Többféle software-el is lehet tetszőlegesen állítani ~0.1-0.3Hz pontossággal.
Én a PowerStrip-et szeretem, mert annak idején ezzel tuningoltam először VGA-t (Gef2-est ; van Win7 kompatibilis verziója).Elvileg van még egy szinkronizálási baki a Windows kernel szintű cuccai, és a videólejátszók közt az efféle frissítések alatt, de arra is vannak software-es megoldások, és elvileg elérhető a stabil 23,976 FPS-el futó videók szakadásmentes kipakolása. (Azthiszem legújabb MPC-HC SVN build-jában van egy EVR preset, ami tudja ezt, és állítható az osztó, ami alapból 0.0012, illetve van egy reclock nevű software, ami madvr-el is működik, és akkor már kész a "tömör gyönyör".
)
-
-
janos666
nagyúr
Az a vicc, hogy a legjobb lenne ezeket 1080i-ben hagyni
Ez egy *.ts fileban volt, MPEG2-es HDTV stream-rip, és így volt ~2Gb a szokásos x264-es ~0,5Gb helyett. (De persze élesebb volt a kép, és simább a mozgás - nekem mindegy lenne, ha 100Mb-el húzom le, de necces, hogy kinek éri így meg...)
Full felbontásban?
Ja, végigpróbálta többen is, és a várakozások szerint a felbontás csökkenésével nőtt az elérhető frissítési frekvencia, talán 90 köré-fölé is jutott 1280x720-ban, de nem találom már postot, hogy linkeljem a pontos számait. (És ez még DVI volt, szóval DP-n is igencsak legalább ennyi, ha véletlen nem több egy kicsit...) -
kisza25
félisten
sziasztok két kijelző között vacilálok:
Acer 23" V233HABD
és
BENQ 24" Wide G2420HDB
ha esetleg hasonló árban tudnátok ajánlani jobbat 40-50eFt megköszönném -
Motaba78
addikt
Sziaztok
Ma reggel meghozta a futár a moncsit
(samsung 2494hs), egy acer al1951 19" moncsit fog váltani.
azért erre esett a választás, 1 mert igen jó minősítést ért el különböző tesztekben, 2. nem tetszenek a csilli villi monitorok pl samsung 2233bw, fényes keret nem bejövős.visszafogott design, de remélem a képminőség hozza az általam elvárt szintet.
halkan megjegyzem remélem nem lesz pixelhiba.
Remélem ez is olyan tökéletes lesz, mint a váltani kívánt 19"os moncsi.
Később írok tapasztalatokat a moncsiról.
-
dezz
nagyúr
válasz
janos666 #7155 üzenetére
"Ez leginkább akkor szúr nekem szemet, mikor oldalirányban mozog a kamera."
Persze, én is ilyenkor érzékelem leginkább, de még az elviselhetőség határán belül van.
"épp olyan meggyőző, mint a 60FPS-re deinterlace-lt HDTV adások. (Bár szerintem ott is marad egy pici hiba, de még csak egy The Big Bang Theory részt néztem végig így 1080i-ben, nehéz ilyet találni - mondjuk 4x akkora file volt, mint a 720p-s release-k...)"
Az a vicc, hogy a legjobb lenne ezeket 1080i-ben hagyni (720p-nek megfelelő fileméret) és a lejátszóra bízni a deinterlacinget. Mpeg2-ben ez jól működött, csak nem tudom, hogy a h.264 támogatja-e az interlace-t, de pl. a VC-1 igen (talán ez az egyedüli előnye). Ráadásul akkor a deinterlacing feljődésével egyre jobb lenne az eredmény is.
"Nem, a panel síkjának normálisával 12˙-ot bezáró vetületre."
Az volt a 2. lehetőség, ami felmerült bennem.
"Egy fórumon találtam rá egy minitesztre, ahol a frekvenciákkal is játszott a tulaj, és 81,akárhány Hz-ig jutott DVI kábelen át, illetve 50-ig is le tudott menni (a NEC-el)."
Full felbontásban?
"Eddig úgy jött le, hogy mindkettő 8 bites, és előbbi 11-et, utóbbi 10-et hoz ki dithereléssel (akkor mégis valós 10 bites lenne a Dell által használt panel, vagy csak te fogalmaztál most félreérthetően?)."
Nem, a Dell-ben (alapból) 3x10 bites a panel. (És valami módon, csak nem ditheringgel, 3x12 bitesre tornázzák fel. Ez azért érdekes, mert ez a 10 bit is úgy jön ki, hogy belülről 8 bit + FRC [ez az FRC persze 4x halványabb, mint az elsősorban TN-ekre jellemző 6 bit + FRC] a meghajtás. Valahogy ezzel összhangban finomítanak rajta tovább.)
"Tehát az U2410 is max 10 bitet fogad HDMI-n és xvYCC módban is?"
HDMI-vel nem próbáltam, de DP-n (3x)10 bit van. Elvileg (egy Delles, képzettnek tűnő ügyfélszolgálatos szerint) HDMI-n is így van.
"A fényerőt én 140-hez lövöm, pedig sötétben nézek filmet."
Uhh, az nagyon sok!
Nekem a 80 is épp elég vakító tud lenni, amikor egy sötét jelenet után hirtelen világos jön. (Éjjel-nappal 140-en van?)
Nyugdíjas: Jövőhéten benézek, úgyis olyan rég voltam.
-
Nyugdíjas
nagyúr
Újabb infók szerint (én még nem tudtam DP-n kiróbálni) "ő" nem tudja a 3x10 bitet DP-n.
ez engem érdekelne. Mert én mintha látnék valami különbséget DVi, és DP közt. Valamikor megnézhetnéd...janos666: Gondoloma z NEC esetén a 81Hz, és társai valami plusz appal csalogathatóak elő, mert nekem alapból nem adja magát
-
janos666
nagyúr
60-hoz igazított 24 nem különösebben zavar (önmagában is darabos).
Ez leginkább akkor szúr nekem szemet, mikor oldalirányban mozog a kamera. (És véletlenszerűen néha fix kameraállású mozgalmas jeleneteknél, bár ott tényleg sokkal kevésbé zavaró. Viszont néha feltűnik.)
Tekercsről vetítő moziban ez nem szokott feltűnni. (Jó, az más, de...)Szórakoztam már különböző software-es motion adaptive frame interpolálással, de a 3,6-on járó q6600 (multithreados avisynth pluginnal) csak a legegyszerűbb eljárással köhögött ki 60 FPS-t, amivel nagyon szembeötlőek voltak az eljárás hibái (ellipszissé nyúltak a körök, míg mozogtak, és hasonló). Kár, hogy nincs még erre erőforrás HD filmek esetén, mert a globális kép-folyam tényleg szép sima lesz tőle, épp olyan meggyőző, mint a 60FPS-re deinterlace-lt HDTV adások. (Bár szerintem ott is marad egy pici hiba, de még csak egy The Big Bang Theory részt néztem végig így 1080i-ben, nehéz ilyet találni - mondjuk 4x akkora file volt, mint a 720p-s release-k...)
A függőleges felbontásra gondoltál, gondolom
Nem, a panel síkjának normálisával 12˙-ot bezáró vetületre.Egy fórumon találtam rá egy minitesztre, ahol a frekvenciákkal is játszott a tulaj, és 81,akárhány Hz-ig jutott DVI kábelen át, illetve 50-ig is le tudott menni (a NEC-el).
Ezt azért bővebben is kifejthetnéd (bár én sejtem, a privát beszélgetéseink által)
Részint, de nem teljesen úgy, ahogy... Szóval elsőre nagyon ráharaptam, de:
- Rá kellett jönnöm, hogy nem lehet házilag finomhangolni az sRGB emulálást. Ezzel már megszűnt az a pillanatnyi varázs, mintha megtaláltam volna a padláson a szent grált.
- Talán hamarabb megoldódik a 8+ bites képek kijuttatása a VGA-n át, mint hogy megőszülök, és akkor már nyugodtan csinálhatom a filmek színtér konvertálását 3dlut-al is (sőt, még a Rec709->x^2.2 vagy sRGB gamma korrekciót is be lehet dobni...)
- Talán a játékoknak még jót is tesz ez a kis optikai tuning. Főleg, hogy a sci-fi témájú cuccok érdekelnek, és belegondolva például egy Mass Effect talán tényleg látványosabb wide gamuton kirakva (dacára, hogy sRGB-ben rendereli a program a képkockákat).
- Elhiszem neked, hogy egy kiegyensúlyozottabb IPS panelen ez még elfogadhatóbb dolog.
-> Ezt szummázva már kisebb súllyal száll latba ez a szolgáltatás. (Persze még érdekel, és ha lesz U2410-em, biztos alaposan körberágom hogy is lesz az akkor jó...)Az EA231WMi panelje 3x8 bites,
Az U2410 panelja 3x10 bitesEddig úgy jött le, hogy mindkettő 8 bites, és előbbi 11-et, utóbbi 10-et hoz ki dithereléssel (akkor mégis valós 10 bites lenne a Dell által használt panel, vagy csak te fogalmaztál most félreérthetően?).
Tehát az U2410 is max 10 bitet fogad HDMI-n és xvYCC módban is? (És akkor a legjobb választás a DP kábel, hacsak nincs otthon HDMI-s erősítő -> 1 éve azt mondtam, hogy legközelebb az lesz, de most megint monitorokat nézegetek
)
Jól esett most elképzelni, milyen lehet az a 10.5 bit.
A fényerőt én 140-hez lövöm, pedig sötétben nézek filmet. Pedig ilyenkor tavasszal úgy közlekedek, mint a gyengénlátók. Ha kijövök egy gyengén világított épületből az első pár lépést csukott szemmel, az első ~100m-t erősen hunyorítva teszem meg. (De nem veszek szemcsit, mert hülyén áll rajtam, és nyárra már megszokja a szemem.)
Ja persze -> ugyan így hiányolom, mikor nem vakít el a fehérség, ha a kamera jön ki a gyengén világított épületből a verőfényes napsütésre.
-
dezz
nagyúr
válasz
janos666 #7150 üzenetére
Épp akartam írni, hogy az EA231WMi nem wide-gamutos, de látom, a végére "rájöttél" te is.
Én jól látom a különbséget pl. a 60-ra konvertált 50 Hz/fps (pl. tévéadás) között, de az ugyancsak 60-hoz igazított 24 nem különösebben zavar (önmagában is darabos).
A függőleges felbontásra gondoltál, gondolom.
Válaszidő: a PVA-kon az overdrive ellenére bizonyos változások (sötét árnyalatok közöttiek, főleg a feketéből középszürkénél sötétebb áralatokba) ma is igencsak hosszúra tudnak nyúlni (akár többtíz ms), amihez képest az NEC max. ~14ms-je nem sok. Igaz, a többi változás gyorsabb lehet a tiedén. Bár, IPS-en overdrive nélkül is gyorsabbak a köztes váltotások a teljeseknél, és a 14ms az utóbbiakat fekezi ki, a többi valamivel gyorsabb. Mindenesetre, inkább csak nem túl gyors oldalirányú mozgásoknál, scrolloknál lehetett jobban észrevenni (ott is inkább csak kontrasztosabb éleknél), ha az egész kép változott (pl. gyors elfordulás egy FPS-ben), akkor nem igazán. Élőben kellene látnod.
Az EA231WMi panelje 3x8 bites, a maradék 3 biteket dithereléssel érik el (ez persze sokkal halványabb, mint a régebben alkalmazott 6 bit + 2 bit dither esetén) és a feldolgozás is 11 bit "körül van" (valószínű 12-ről indulnak, de a műveletek folyamán, úgy tűnik, ez leredukálódik úgy 10.5-re
). Újabb infók szerint (én még nem tudtam DP-n kiróbálni) "ő" nem tudja a 3x10 bitet DP-n.
Az U2410 panelja 3x10 bites, viszont valami módon meg van oldva, hogy 3x12 bites legyen az effektív megjelenítés is, de csak a feldolgozás. (Pl. ha elkezdem levenni a kontrasztot vagy az RGB gainokat, nem kezdenek el még annyira sem hullámozni pl. a gradiensek, mint egy 3x10 bites monitoron [vagy pl. a CCC-ből, LUT alapon, 3x10 bites DP kapcsolattal], illetve alaposabb kontraszt-levételnél [sötét szoba] sem kezdenek eltűnni fokozatok, mint annál.)
"(bár további gondolkodás után már nem biztos, hogy annyira fontos érv)." -- Ezt azért bővebben is kifejthetnéd (bár én sejtem, a privát beszélgetéseink által).
-
laolaj
aktív tag
válasz
janos666 #7151 üzenetére
A DX dolgot abszolút nem tudtam..
hát lehet... van itt a vonzásomban egy DELL S2409W amit 1.5év garral akarnak eladni 40k-ért..
erősen vacillálok ezen megvételén, bár leskelődve ugye bejött a LEDes monitorok. Megéri e esetleg egy olyanba fektetni vagy elég lehet ez a Dell is.. -
janos666
nagyúr
Szerintem manapság már olcsóbb elektronikával szerelt monitorok is egész gyorsan feldolgozzák a jelet (főleg hogy eleve kevesebb bittel is dolgoznak, nem variálnak belső kalibrációs LUT-al, és hasonlókkal...), és csak 1, max. 2 képkockányi a lag, ami nem vészes, ha azt nézzük, hogy a DirectX alapértelmezett prerender limit-je 3 képkocka. Ha eddig ezt nem tudtad, és leveszed 1-re, már ugyan ott vagy lag terén. (nv driverben egyszerű, de talán Radeonokkal is megoldható, bár az új DirectX CP-ben már nem lehet állítani, mint régen, de talán ott bujkál még a registry-ben a kapcsoló, és azon sem lepődnék meg, ha az nv CP is azt állítaná át...)
-
janos666
nagyúr
Filózott már valaki e két monitor közt?
NEC EA231WMi
Dell U2410
Először az U2410 tetszett meg annyira, hogy jelen monitorom cseréjére ösztökélt, de nemrég megláttam ezt a NEC-t is.
Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, de így látatlanban nem tudok konklúziót alkotni.A NEC-nek egyetlen, de talán elég nagy előnye lenne számomra a rugalmas képfrissítési frekvencia. Az U2410-el ellentétben ez nem fix 60Hz-en jár, hanem be lehet állítani 72Hz-re is, ami a 24 egész számú többszöröse, így megszűnhetne a filmek képének ugrálása (ami eléggé zavaró néha számomra, pl. folyamatos vízszintes kameramozgások, és hasonló szituációkban). Valamint érdemben alacsonyabb a vételára is.
Ellenben két, szintén komolynak tűnő hátránya az EA231WMi-nek a Dell-el szemben a kisebb vízszintes felbontás (a mostani monitoromhoz képest is kisebb...), és a magasabb válaszidő (kevésbé fickós az overdrive -> talán épp a szabad frekvenciahangolás miatt?
). Illetve mindkét monitor H-IPS típusú panelt használ, sőt, az EA231WMi 11 bites megjelenítéssel "kábít" a Dell 10 bit-jével szemben (bár mindkettő 8 bitről ditherel, és a feldolgozás is "csak" 11 bites, szemben a Dell 12 bitjével, ha már úgy is 8 bites forrásokat küldök rá, utóbbi talán többet is ér...) de abból, amit olvastam róla, a NEC monitora összességében kevésbé ad szép képet, és főleg a homogenitására panaszkodnak.
Plusz egy harmadik, hogy nem tudja emulálni az sRGB színteret, ami elsőre felettébb tetszett az U2410 esetében (bár további gondolkodás után már nem biztos, hogy annyira fontos érv).És még tovább görgetve a listát, az U2410-n HDMI bemenet is van, míg a EA231WMi-en "csak" DiplayPort és DVI.
A DP-n is átmegy a 3x10 bit és 60+ Hz (ami 8 bites forrásokhoz már igen csak elég), de a HDMI-n még xvYCC-t is támogat a Dell, ami még jól jöhet. (Bár ilyenkor azért szkeptikus vagyok a tekintetben, hogy nálam lesz-e még a monitor, mire ez elterjed, illetve a gyakorlatban mennyit lehet nyerni vele a pillanatnyi gyakorlati hátrányaival szemben.) Illetve HDMI-n átmegy akár 3x12 bit is, pl az xvYCC-hez, bár nem tudom, hogy azt fogadja-e még az U2410, ha már 12 bites a feldolgozóelektronikája. (Igaz, ennek már csak akkortól lenne értelme, ha 10 bites lenne a forrás, és átmenne a LUT-on is, mert a megjelenítés az már "csak" 10 bites...)Ötlet, tanács? Főleg, ha valaki látta már őket egymás mellett.
Mennyire lehet észrevehető a EA231WMi utánhúzása? A mostani 6ms g2g S-PVA monitoromon még nem zavaró, de néhány FPS játék alatt azért észrevehető a jelenség. (Tudom, hogy IPS-en kevésbé zavaró, de a számszerűsített válaszidő is több, mint 2x-es.)
Sőt, most ahogy összeszedtem a pro-kontra érveket azt találtam, hogy a EA231WMi nem is fedi le teljes mértékben az sRGB színteret, a kéknél ellóg mellette. (Csak úgy, mint a mostani monitoromnál.)
Ezzel együtt már tényleg necces, de mindegy, ha már bepötyögtem, nem törlöm ki. -
laolaj
aktív tag
ahogy itt olvasgatom a topicot arra kezdek rájönni h ahogyan annó vigyázni kellett a TN paneles monitorokkal mára már elfogadhatóak abban az árban amit a nagy közönség keres..
én sem vagyok elszállva anyagilag ezért választanék egy TN panelest.. sok is van belőle.. ezért várom a sok sok tapasztalatot h milyet érdemes figyelni.
bár én mondjuk attól félek h ha tolom a COD-ot netten és hát.. CRTvel ugye könnyű és nagyon jó játszani de sajna lecserélés vár rá.... így csak az input lagtól félek..persze jó lenne a Dell új monitorja de annyiért.
már legyen is...
-
dezz
nagyúr
válasz
abyssc2 #7141 üzenetére
Nem rosszabb, éppen hogy több lehetőséggel rendelkezik. Az elektronikától függ, mennyit használ ki belőle. Most itt nem szeretném az összeset felsorolni, de ezeken az oldalakon össze tudod hasonlítani: DVI, HDMI.
Pl. az U2410 támogatja a DeepColort és az xvYCC-t.
(Érdekességként: pl. az asztali lejátszók, konzolok YCbCr-ben küldik a jeleket HDMI-n, nem RGB-ben.)
LG W2220P: elvileg ugyanaz a panel van benne, mint a Dell 2209WA-ban, viszont a Dellnek 3x10 bites az elektronikája, az LG csak 3x8 bites. Én rászánnám még azt a 10-est. De ha az LG ára is épp hogy csak "belefér", akkor let it be.
Nyugdíjas: Elvileg csak olyan lehetne, hogy vagy van kép, vagy nincs, de hallottam már olyat, hogy egy hosszabb kábellel "zizegett" a kép.
Hozzátenném, a HDMI elektromosan egy sinle-link DVI, viszont az 1.3-as HDMI ahhoz képest 2x-es sávszélt tesz lehetővé, ami érzékenyebb a kábel jóságára, de szerintem ez csak 1920x1200-nál nagyobb felbontáson jut szerephez (legalábbis 3x8 bites átvitelnél, 3x10 biten talán már előbb).
madgie: Többféle HDMI csatiféle van, de tudtommal ez csak a DP kiváltsága, aminek a csatlakozója eleve így lett megtervezve.
-
DarkDeer
senior tag
válasz
abyssc2 #7141 üzenetére
Ilyen LG W2220P-t használok egy hónapja. Tökéletesen elégedett vagyok vele! Elsőre pixelhiba menteset kaptam az ipon-ból. A háttérvilágítás egyenletes, nincs bevilágítás a széleken. A színek szépek, a rézsútos felfénylés nem vészes. Válaszidő és input lag nekem bőven megfelel, COD MW2-t és Sniper Elite-t játszottam rajta, semmi zavarót nem tapasztaltam. Nekem fontos volt, hogy az egész monitor matt, utálom a fényes, csillogó cuccokat! Az állapotjelző piros led nagyon erős fényű, de szerencsére a menüben kikapcsolható. Ez az LG a hazánkban kapható legolcsóbb új nem TN paneles monitor, szerintem megéri az árát!
-
madgie
titán
válasz
Nyugdíjas #7142 üzenetére
Bár nem HDMI, de én konkrétan olyan DP kábelt kerestem és végül vettem (német ebay), ami "kampós", tehát bekattan a helyére és csak akkor jön ki onnan, ha én akarom. Nemtom, HDMI-nél van-e ilyen, de remélem igen, mert ha kell egyszer HDMI kábel, akkor ott is ilyet vennék
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
Perillustris #7134 üzenetére
BTW ajánljatok nekem kérlek egy jó minőségű HDMI kábelt, ha kell, ne kelljen agyalnom.
Nem vagyok meggyőzve arról, hogy van jelentékeny különbség az egyes kábelek közt. De azért nekem is vannak kétségeim, mert annyira túl van z lihegve bizonyos fórumokon, hogy már én is elbizonytalanodom. Azthiszem ez egy jó alkalom erre, hogy a nálam okosabbak megmondjk a tuti. Szóval? Van-e különbség a HDMi kábelek közt képminőségben? -
-
Cyberpunk
félisten
válasz
abyssc2 #7138 üzenetére
A válasz időn kívül nincs semmi negatívum. Esetleg csak annyi hogy az IPS panelek sajátosságai miatt ha oldalról nézel rá fel lehet fedezni némi bársonyos felfénylést.
A régebbi IPS-eknél volt némi magentásodás is oldalról nézve.
Amúgy aha nem vagy HC gamer akkor tökéletesen megfelel az 5ms válaszidő is.
Az input lag az már más kérdés 25-30ms-al szerintem már tökéletesen el lehet játszani.A HDMI az meg dettó ugyan az mint a DVI csak annyi ugye a különbség hogy HDMI-n hangot is tudsz átvinni.
-
abyssc2
tag
Hmm, és az IPS-nek van egyébként bármi negatívuma, egy TN-hez képest azonkívűl hogy több az ms? pl. egy ilyen LG W2220P használható játékra is? Az ára alapjábanvéve elég kedvező, ahozképest hogy nem TN...
+ még 1 kérdés: ha a videókártyáról HDMI kimenetről viszem a jelet a monitorba, HDMI bemenetre, az 100%ban ugyanolyan minőség lesz, mintha a dvi-dvi megoldást használnám? -
atee
őstag
válasz
Khaosz55 #7136 üzenetére
Mindkettő jó választás ebben a kategóriában.
Nekem BenQ V2400Eco van. Gyakorlatilag netezni és játszani használom. Filmet csak nagyon ritkán nézek rajta.
Maximálisan kiszolgál. Többet nem is szívesen áldoznék monitorra.
A kettő között nagy különbség nem lesz. Szerintem azt vedd amelyik jobban tetszik. -
Khaosz55
addikt
Sziasztok
24"-os monitort szeretnék venni. Netezésre és játékra használnám.
Kb 50 Ezer forintot szánok rá.
A következőt néztem ki:
BenQ G2420HDB
[link]Érdemes befektetni egy LED monitorba? Nekem eléggé zavar ha fekete nem fekete.
Arra meg ezt néztem ki:
BenQ V2400Eco
[link]Szóval net+Game-re kell.
Még mit javasoltok?
Persze ledes estén lehet magasabb az ár. -
agemate
addikt
válasz
janos666 #7128 üzenetére
Köszönöm kimerítő válaszod.
Nem a videoszerkesztésen lenne a legnagyobb hangsúly, hanem inkább a játékon. Videoszerkesztésre Premiere Pro-t használok, ott teljesen mindegy, hogy milyen a kép, mivel az előnézeti kép igen kis méretű.
Fontos lenne elkerülnöm az Input lagot, valamint alacsony válaszidejű képernyő kéne, s az általad leírtak alapján nem fontos, hogy jól tudjon interpolálni (persze nem hátrány) a képernyő, ugyanis már régóta tervezek beszerezni egy HD5850-es kártyát, ami azért szépen kiszolgálja a FullHD-t.
Főleg játszani fogok ezen a monitoron, heti 1-2x filmet nézni és sokat netezni, videót vagdosni.Tehát ha jól értelmezem, 1920x1080-ban ha pl egy adott játéknál mediumra rakom a textúrát, akkor ez nem csúnyább, mint mondjuk 1680x1050-en a high-ra pakolt textúra? (ez logikus is, hogy részletgazdagabb képen kevésbé részletes objetum hasonlóan részletes, mint kevésbé részletes képen részletesebb objektum
A kérdés, mekkora mértékben? )
Ez nem feltétlen ide tartozik, de úgy tudom, minél nagyobb a felbontás, annál kevésbé van szükség élsimításra. Javítsatok ki, ha nem helytálló. Pl a mostani monitorom 1280x1024-es CRT, ezen a felbontáson Warhead-ezem, 4xAA-val, high részletességen átlag 30fps-sel. Elképzelhető az, hogy FullHD-ben ugyanilyen beállítások mellett AA nélkül elérjem az 1280x1024&4XAA-nál tapasztalható FPS éréket ugyanazzal a vga kártyával?
-
Perillustris
senior tag
válasz
janos666 #7131 üzenetére
Az 5850-hez már a 10.3-ast raktam fel, az 5770 Vapor-X a 10.1-gyel ment (amúgy hibátlanul). A csere alkalmával újrahúztam a WIN7-et is.
Tervezem, hogy kipróbálom HDMI-vel is, de az a kábel elveszett, ezért első körben megpróbálok-megpróbáltam megoldást találni erre, ha már van egy jó minőségű DP kábelem. BTW ajánljatok nekem kérlek egy jó minőségű HDMI kábelt, ha kell, ne kelljen agyalnom.
-
dezz
nagyúr
Egymás mellett még nem láttam, csak külön-külön, illetve a Greent még korábban, a panel korábbi változatával. Most már elvileg egyforma panel van bennük. Nyilván ez a legfontosabb tényező képminőség szempontból -- bár, azonos típuson belül is lehetnek kisebb-nagyobb minőségbeli eltérések (pl. a nevesebb gyártók talán inkább a jobban sikerülteket kapják meg, stb.).
De vannak más tényezők is, amik befolyásolják a képminőséget, illetve egyéb képi jellemzőket:
1. A színek kezelése:
Mindkét monitor széles szín-gamutos (ami az újabb Greeneket illeti), ami azt jelenti, hogy a szokásos sRGB-hez képest (illetve a TN-ek nagy része még azt sem fedi le) nagyobb színtartományt fednek le. Ez tisztább, de egyben élénkebb, szaturáltabb színeket jelent (de nem teljesen úgy, mintha simán feltolnánk a szaturációt egy sima sRGB-s monitoron vagy tévén -- itt a vörös az valódi vörös, nem a szokásos téglaszín, a zöld is zöldebb, nem sárgás beütésű). Ez nagyon jó pl. mozifilmekre, illetve a fotók többsége is igen jól néz ki vele (és én úgy általában ezt használom, ha ilyesmi monitor van nálam), de tudni kell, hogy a standard színtér az az sRGB, és néha szükség van arra, hogy tényleg abban jelenjen meg a kép. Az U2410-es teljesen jól tudja szimulálni az sRGB-t (és az Adobe RGB-t is), a Green, úgy tűnik, bár nem volt egyértelmű a közélés, nem tud ilyesmit.
2. A képfeldolgozás precizitása:
Az ilyen dolgok, mint pl. a fehéregyensúly beállítása vagy a kontraszt, digitális úton kerülnek megvalósításra a monitorokban. Ahhoz, hogy egy 24 (3x8) bites kép ne szenvedjen csorbát (pl. a gradiensek sávosodása, finom elszíneződései), annak az eredeti szín-precizitásánál nagyobb precizitású számítási műveletekre és megjelenítésre van szükség (különben a kerekítési hibák miatt csökken annak precizitása, az eredeti 256 intenzitási fokozatnak egy része elvész). (Bővebben.)
Az U2410 3x12 bites elektronikával dolgozik, a Green véleményem szerint 3x8 bites.
3. Belső LUT:
Na, erre most nem fogok részletesebben kitérni, csak annyit, hogy amely monitor rendelkezik ezzel, annál a kalibrációnak kevesebb "dolga" van és általában az eredmény is jobb. És persze kalibráció nélkül is. Az U2410-ben van, a Greenben nincs.
4. Ki-/bemenetek:
Az U2410 jóval többféle bemenettel rendelkezik (lásd pl. itt), és ezek közül a HDMI és a DisplayPort 3x10 bites (profi monitoroknál szokás), HDMI-n támogatja az xvYCC színteret (ez egyelőre kuriózum, de később hasznos lehet). Mellékesen kártyaolvasó és USB HUB is van rajta.
5. Egyéb szolgáltatások:
U2410:
- többféle szín-mód
- kétféle alap-üzemmód (Video, Graphics)
- a szokásos scaling módok (teljesképernyőre húzás, ill. képaránynak megfelelő nagyítás) mellett a nagyítás nélküli megjelenítés is választható (más szóval a szokásos Fill és Aspect mellett 1:1 is van)
- Picture-in-Picture(!)
A Greent nem ismerem ilyen szempontból, de azt hiszem, ebben is jóval egyszerűbb.Más szóval (ha már így leírtam, még ezt is ideírom), ha valaki tényleg nem tud többet monitorra áldozni, mint a Green ára (és 24"-es kell neki), akkor vegye meg a Greent, de ha ki tud még sajtolni egy kis moneyt, akkor érdemesebb az U2410-est (vagy alternatívaként pl. NEC EA231WMi).
-
adm
őstag
válasz
Perillustris #7130 üzenetére
nekem ma több napos használat után dobta el egy 4850-es dvi2-n a 2475w-t. ami azért érdekes mert, a dvi1 és a kompozit is aktív volt és a 4850 másik kimenetére kötött monitort átrakta elsődlegesre. újraindítás után visszaállt az eredeti beállításra...
-
janos666
nagyúr
válasz
Perillustris #7130 üzenetére
Ez inkább software-es hibának tűnik, cserélj VGA drivert. (Első körben újabbra, ha nem adja, próbálj ki egy régit is.) Illetve kipróbálhatod még a HDMI-t, az is húzósabb minőségű kábelt használ, és elvileg ugyan úgy átmegy rajta a 3x10 bit is, mint DP-n.
Érdekes hiba ez, mert ahogy én kivettem a HD5-ösökön már a DP kimenet a preferált, pl. az Eyefinity-hez egy megjelenítőt kötelezően a DP kimenetre kell kötni, és azt nem is teheted sima passzív átalakítóval, hanem natív DP-os eszköz kell rá (vagy aktív átalakító).
-
Perillustris
senior tag
A kérdésem, hogy DP-tal használ-e innen valaki 5770-est vagy 5850-est? Alvó állapotból ébredve nem ad jelet. Legalábbis úgy tűnik. Azt hittem, peches voltam az eladott 5770-nel, de most már gyanús, mert az újjal is ezt produkálja.
Persze lehet DVI-vel használni, elvileg nem is rosszabb, de elég sok - nyilván szubjektív - véleményt olvastam arról, hogy a gyakorlatban mégis valamivel jobb a DP.
A monitor (HP2475w) hibáját egyelőre kizárnám, mert ha kap jelet bárhonnan, azt megjeleníti (újraindítás után rögtön).
-
TothMG
aktív tag
Aki látta már egymás melett a Green-t meg a Dell U2410-est az mesélje már el, hogy képminőségben és úgy egyeltalán mi a a különbség.
-
janos666
nagyúr
válasz
agemate #7125 üzenetére
Miért olyan fontos a build-in rescale? Szerintem érdemesebb lehet inkább natív felbontásra rakni, és lentebb venni a szűrőkből vagy post-process effektekből, esetleg a modellek vagy textúrák részletességéből is, még akkor is, ha viszonylag jó minőségben tudja nagyítani a képet a belső elektronika.
Ha nagyítod a képet, akkor odavágsz az AA-nak, tehát azt eleve hanyagolhatod. De épp úgy ront a textúrák élességén, úgyhogy akár a textúrafelbontást is kisebbre állíthattad volna, és igaz ez a modellek poligonszámára is, de még a ~2x-től magasabb AF-re is.
Még ha gyakorlatban nem is lesz észrevehető, az input lagot is biztos csak növelheti, ha át kell méreteznie a képet (főleg, ha viszonylag jó minőségben), tehát még egy minimális FPS deficit is vállalható lehet a resize ellenében.
Sőt, általában a VGA-k driverében is be tudod állítani, hogy a GPU hogyan kezelje a monitort, és az is át tudja neked méretezni. (És pl. eleve 1920-ban küldi ki a monitorra az 1680-ba rakott játék képét, lényegesebb -elhanyagolható- teljesítményvesztés nélkül.)
Tehát összességében szerintem jobb natív felbontásban használni az LCD-ket, és más beállításokat babrálni a játékokban, ha nem bírja a VGA, és még utána is ott jön a GPU resize.Videószerkesztéshez talán nem olyan szerencsés már a TN panel, de FullHD felbontásban (ami nyilván érthető kritérium lehet videószerkesztéshez) ilyen árban nemigen kapsz jobbat.
-
dezz
nagyúr
válasz
abyssc2 #7126 üzenetére
Jobb. A PVA-nak általában jobb a feketéje (a rézsútos irányból [szemből a sarkok felé] látható derengés nem jelentkezik rajta, mint az IPS-eken), de minden másban az IPS a jobb. A fekete dolog is csak sötét szobában számít, ill. ott is közömbösíti, ha eléggé le lehet venni a fényerőt (ami hasznos sötétben).
eIPS vs. H-IPS: majdnem ugyanaz, csak az utóbbinak valamivel nagyobb a kontrasztaránya, mélyebb a feketéje és az említett felfénylés is halványabb.
laolaj: Oké, csak egy jótanács volt, mert emlékeztem, hogy volt már róla néhányszor szó. Általában a friss tulajok max. leírják ide az első tapasztalataikat, aztán már nem nagyon néznek vissza a topikba.
-
agemate
addikt
Sziasztok!
Jártam itt nemrég, de mostanában fogok venni monitort ezért újra kérdezek:
Főként játékra, internetre, videoszerkesztésre és FullHD filmnézésre mit ajánlotok?
Fontos lenne, ha a kijelző:
-interpolációs képessége viszonylag jó lenne, mondjuk 1680x1050-ben és HD Ready-ben
-DVI
-50.000 max 55.000 forintot szánokrá
-Alacsony legyen a bemeneti késése és a reakcióideje.
-Hangszóró meg ilyen extrák nem kellenek, ha van, nem baj.Ez elég sok minden, de az interpolációs képesség számítana nagyon, valamint, hogy ne legyen érzékelhető az utánhúzás gém alatt.
-
-
Prego
senior tag
-
janos666
nagyúr
válasz
dabadab #7119 üzenetére
Ja, benéztem, 16:9-et akartam írni.
Szóval javítva, és kiegészítve azzal, ami fejből nem ugrott be, de leírtad az aeőbb
:
Ezt szerintem filmje válogatja, már a sima DVD-ken is volt 16:9-től keskenyebb (pl 21:9-es) formátum és Blu-Ray-en is van még 16:9-es is. De pl. a HDTV adásokból is sok megy 16:9-ben.
Illetve ettől még az is igaz, hogy ha még keskenyebb a film, akkor hozzá közel esőbbet jobban kitölti, úgyhogy ez épp a 16:9 mellett lenne egy érv 16:10 ellenében. -
válasz
janos666 #7117 üzenetére
16:10-et se korongon, se TV-n nem láthatsz.
A 16:9 a modern TV-s formátum, a filmek meg általában kb 21:9 arányúak (ez a standard mozis képarány ezer éve, szóval nem mostanában lettek ilyenek) vagy még nyújtottabbak, szóval ha az ember nem régi 4:3-as cuccokat néz, akkor a 16:9 jobb helykihasználást produkál, mint a 16:10. -
janos666
nagyúr
Ezt szerintem filmje válogatja, már a sima DVD-ken is volt 16:9-től keskenyebb formátum és Blu-Ray-en is van még 16:10-es is. De pl. a HDTV adásokból is sok megy 16:10-ben.
Illetve ettől még az is igaz, hogy ha még keskenyebb a film, akkor hozzá közel esőbbet jobban kitölti, úgyhogy ez épp a 16:9 mellett lenne egy érv. -
BudaiZoli
tag
végre elhatároztam magam egy monitor melett, és erre már lebeszéltek róla?
-
janos666
nagyúr
válasz
cyberkind #7106 üzenetére
Játszani jó, bár ha olyan oldalról közelítjük, hogy összességében megéri-e az árát, az már más kérdés. Persze ilyen árban nemigen kapsz sokkal jobbat, ami megfelel az "elsősorban játékra" kritériumnak is.
Ha már TN-t vennék, lehet hogy inkább újabb generációs LED-es háttérvilágításút választanék, hogy valami kellemes aspektusa is legyen.
Illetve ez már csak egy apróság, és ízlés kérdése is, de játékra szerintem jobb a 16:10-es 1920x1200, mint a 16:9-es 1920x1080, utóbbi inkább filmekhez ideális. (FPS játékokhoz sokszor kellemesebb a 16:10, mint a 4:3, de nem mindig olyan egyértelmű, néhány -pl. stratégiai- játéknál 16:10-nél is lehet olyan érzésed, hogy rossznak nem rossz ugyan, de ehhez a játékhoz talán jobban passzolna a 4:3, mint a 16:10, és a 16:9 még egy lehelettel alacsonyabb). -
cyberkind
félisten
Hali !
Ilyen [monitort] néztem ki csak JÁTSZANI ! Szerintetek ez jó ?
-
DarkDeer
senior tag
válasz
abyssc2 #7102 üzenetére
Üdv!
Mindenképpen nem TN panelest ajánlanék!
LG W2220P - eIPS panel, 22", 16:10, 1680x1050 - 61 ezer Ft
Dell 2209WA - eIPS panel, 22", 16:10, 1680x1050 - 72 ezer Ft
Green GL-TG241W - H-IPS panel, 24", 16:10, 1920x1200 - 83 ezer Ft
NEC EA231WMi - H-IPS panel, 23", 16:9, 1920x1080 - 102 ezer Ft
Dell U2410 - H-IPS panel, 24", 16:10, 1920x1200 - 132 ezer Ft -
BudaiZoli
tag
Hali!
játékra és filmezésre szeretnék egy FullHD-s monitort venni! Azért látom a mostani monitorok eléggé sok mindent tudnak. Na de a kérdésem az lenne, hogy megéri-e ennyiért egy ACER V233HABD? 23" és FullHD ennyiért? Vagy mit ajánlotok kb 35-36 ezer Ft ért? FullHD legyen és jó nagy
Ennyiért gondolom nem főzi meg a reggeli kávét, de egy átlag szintet ajánljatok! Mert ballagásra tuti benevezek egy új monitorra! Válaszotok előre is köszönöm!
Üdv: Zoli
-
Zinho
aktív tag
válasz
abyssc2 #7102 üzenetére
Nem TN-ben ennyi pénzért nincs nagy választék, talán kettő. Full HD-ban csak a Green, 22 colos 16:10 arányban meg a Dell 2209. Másról nem nagyon tudok. Hetvenezer ft körül már nem érdemes venni TN-est szerintem, de még pont nem kapsz IPS/PVA panelest
A Green 83e, nézz utána ha gondolod. -
abyssc2
tag
Hello!
Max 70-80k körül milyen monitort tudnátok ajánlani? Elsősorban filmezni/játékra használnám, nem grafikai munkára, erre érdemes lenne PVA/IPS-t vennem? Ha igen, van belőlük ennyiért olyan, ami már ezekre sem lenne rossz? Az sem baj, ha csak 22"es, viszont lehetőleg full hd-t szeretnék... vagy esetleg egy LED-es TN megfontolandó lenne? pl. a fekete szintje sokat számítana, filmeknél, ha süt a nap a mostani ccfl-es tn-emnél van hogy élvezhetetlen (pedig nem direct-be süt rá a monitorra), na meg nem is 100%ban szemből nézem a monitort, hanem egy nagyon picit lentebbről(talán a monitor közepe van szemmagaságban), és már ettől is észrevehetően rondább egy film, mintha picit feljebbről nézném... ezért is gondoltam hogy egy non-TN talán jobb lenne, előre is köszi! -
Prego
senior tag
Tegnap jutottam hozzá a Samsung XL 2370es gyönyörűséghez. Minden szép és minden jó, egy apróságtól eltekintve:
Analógra van kötve(kábel egyik vége analóg, másik DVI), és nem látok képet, csak a Windows bejelentkezéstől, addig Auto-ra állítva keresi a jelet, manualra állítva meg nem ad semmilyet. Ez ugye kissé kényelmetlen, ha mondjuk BIOS-t akarom állítani.
Valakinek valami ötlete?
Aktív témák
- Samsung S32R750UE monitor - 4K/UHD állítható magasság HDMI - asztalra csavarozható!
- LG UltraGear 45GS95QE-B OELD Monitor! 3440x1440 / 240Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync! BeszámítOK
- LG UltraGear 27GS95QE-B Monitor ! / 2560 x 1440 / 240 Hz / 0.03ms / G-SYNC / FreeSync BeszámítOK !
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF VG34VQL3A 34 180Hz VA 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Eladó Samsung Odyssey QD-OLED G6 G60SD QHD 360 Hz Gaming Monitor 2024
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- 2db UK billes (146 / 147) - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3209, 94% Akkumulátor
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- GYÖNYÖRŰ iPhone XS 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2912, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest