- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Valami baja van a tápomnak
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Házimozi belépő szinten
- OLED TV topic
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stauffenberg
Topikgazda
Nem csak a processzor számít, de az is, hogy milyen kodeket használ és azt, hogyan paraméterezték be. De tény, hogy akinek elég a 1080p, annak a Canon MILC-ek is megteszik, színek pompásak lesznek, de a bajok ott kezdődnek, mikor már 4K kéne és ebben már nagyon akarni kell a Canon színeket, hogy a kompromisszumokat lenyelje az ember.
-
-
p_adam
addikt
válasz hibavissza #3193 üzenetére
Az M200 alig drágább, mint az M100
(ősszel nyilván esni fog az ára mindkettőnek, a mikrofon bemenet hiánya eléggé limitáló)[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz hibavissza #3190 üzenetére
Nekem az értelmetlenül buta főtárcsa nem tetszik, amivel helyet/méretet azt nem spóroltak. Egy PASM tárcsának alapnak kellene lennie, az érintőképernyő jó dolog, de inkább fókusz választásra, nem az alap funkciók közötti váltáshoz.
-
PuMbA
titán
válasz hibavissza #3190 üzenetére
Az M50 már normális videót készít és még EVF is van benne És csak 90g-mal több, mint az M100.
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
Viszont egy többnapos túrán, ahol alapból is 20 kg a hátizsák, vagy egy egynaposon 1500+ szintemelkedéssel, ahol hágóvas és via ferrata cucc is kell, meg sok-sok víz, réteges öltözködés, baromira nem lenne kellemes még egy nehéz fotós cucc is. Én azt sem vállalnám be, mint egy ismerősöm, akinek ilyenkor állandóan ott lóg a nyakában egy Canon APS-C gép jellemzően egy 18-133-as objektívvel, még a mászós részeken is.
-
hibavissza
veterán
Én csuklópánton tartom vagy vissza a hátizsákba. Egy nagyobb gépnél ez nem annyira opció. Engem a katonáskodás óta kiver a víz a keresztben magamra aggatott hevederektől, nyáron, melegben. Talán egy jó neoprén pánttal. Egyszer kipróbálom.
Huh, kemény. Szerencsére nem tömeg-közlekedtem Athénban. Mondjuk egy taxis egyszer átvert, de olyan piti összeggel, hogy csak röhögtem a nyomorékon. A szállodánk egy Blaha szintű tér mellett volt. Omonia tér, ha jól emlékszem. A mellettünk lévő utca full paki negyed volt, de simán mászkáltunk mindenfelé. Azért ezt a hotelt néztem ki, mert a tetején nagy medence volt bárral és aropoliszi látképpel. Nekem marhára bejött Athén. Vissza fogok még menni, de a metrót kerülni fogom[ Szerkesztve ]
-
kovsol
titán
válasz Stauffenberg #3187 üzenetére
Nálunk egy Canon M100 és egy Sony RX100 van. De van ahova a gopro -t viszem, mert az mehet a vízbe is.
Mikor pl Laoszban voltam, akkor az RX100 -t vittem. Azt ha viszik akkor nem vágott volna földhöz. Az SD kártyát is backupoltam naponta, hogy ilyen esetben nehogy minden képet vigyenek.[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
Stauffenberg
Topikgazda
Én egy időben erre tartottam a Fujifilm X-A1-et másod-harmad gépként, ha olyan környékre evett a fene, ahol nem akartam drágább géppel mutatkozni, ezt félelem nélkül vittem, mellesleg pehely súlycsoport. Mondjuk megvan még, de már tervben volt egy kicsit modernebbre cserélés (GX80, A6000, vagy ilyesmi), csak az AF rendszerével van bajom, de azzal nagyon. Én sosem lógatok gépet a nyakamban, inkább a vállamon van és váltogatom a jobb-bal oldalt.
De hát ugye pont ezért szerette/szereti sok sajtfotós a Leicát, itt-ott egy kis karc meg némi szigetelőszalag mintha éppen szét akarna hullani, azzal lehet kerülni a feltűnést egy bangladesi nyomornegyedben is. Aztán persze a hipszterek is rámentek erre, elkezdték kivájni a piros pöttyöt, telematricázták szigetelőszalaggal, mert amikor kimész utcai fotózni a felső-középosztály lakónegyedeibe, nehogy eléd lépjen egy öltönyös kereskedelmi igazgató, hogy a rugós bicskájával kiraboljon...
[ Szerkesztve ]
-
kovsol
titán
válasz hibavissza #3184 üzenetére
Én így hordom: [link] Még a 200-600 -t se érzem órákon át terepen sétálva így.
Konkrétan Athén metró befelé a reptérről mikor felálltam, hogy leszállok már ki is akartak zsebelni, de bebukta mert ruha alatti kis hasitasiban volt a szajré. Mellettem egy magyar férfi oldaltáskáját kinyitották, és pénztárcával már szaladt is el.
Metrón lopnak nagyon, ott mindent elrakva, telefont se nyomkodjon senki, mert simán kiszedi a kezedből és már fut is a megállónál el vele. Mire észbekap az ember már a másik megálló fele tart a metró.[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
Topikgazda
Igen, de azon meg ott van egy Sony logó, ami az új Nikon és influencerek is Sonyval rohangálnak. Én ezt nem annyira a mindset megváltozásának, mint inkább a Sony mainstreambe betörésének érzem. Akinek nincs pénze A7 vagy A9 vázra, az úgy vesz A6xxx-et, hogy az FF-ől álmodozik.
-
hibavissza
veterán
Én pont az athéni látogatás előtt vettem meg a gx80-at anno és az Akropoliszon áldottam az eszem a 40 fokban, hogy nem az a7 II húzza a nyakam (az volt a másik kiszemelt). No nem a váz miatt, hanem a kitobi miatt. Ráadásul nem kellett féltegetnem a tolvajoktól sem. Sok előnye van a gyengébb felszerelésnek és turista fotóra még a gx80 is overkill.Mondjuk Athénban nem lopnak. Turistától meg főleg nem. Úgy hallottam a görög rendőrök nagyon keményen nekifeszülnek annak a résznek, ahol turistától loptak. Én úgy vettem észre, hogy a pakik is inkább kerülik a turistákat.
(#3183) Mercutio_ : remélem ezt nem gondolod komolyan...
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
A jakuza botrány és a kibicnek semmi se drága influencerek (lásd előző irásokban) tevékenysége ki tudja mennyire volt részese annak, hogy most ide jutott a cég
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
kovsol
titán
Ha nyaralni viszi az ember akkor pont az a jó szerintem ha nem néz ki profi gépnek.
Az A7III+Tamron 28-75 f2.8 párosítással nem nagyon lógok ki a kopogós műanyag belépő DSLR+18-sok obis emberek közül, így nem is csábítom a tolvajokat.
Mondjuk amit nem tudok feldolgozni, hogy emberek a gyári nyakpánton lógatják a cuccot a nyakukban egész nap. Nekem tuti megfájdulna a nyakam a nap végére. Már az A6300-t se tudtam úgy hordani.
Láttam már olyant aki direkt egy drágább gép nyakpántját horda ott virít a Canon 5D felirat aztán valami apsc cucc volt rajta.Van ahova profi gépet nem is engednek be. Vicces volt amikor fotózok az Akropolisznál az A7III-al erre odajön egy csóka, hogy nem szabad profi felszerelést használni, és mutogatott a goprora mondtam neki oké, nem fogom használni.
[ Szerkesztve ]
-
Neck
veterán
válasz Stauffenberg #3180 üzenetére
Ezt én is tapasztaltam, de mostanában szerintem kezd egy kicsit kikopni ez a mindset. A Sony-nak nagyon jól megy, és az sem úgy néz ki, mint egy "rendes gép".
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
Stauffenberg
Topikgazda
Pont ezt írtam le kicsit nyersebben, hogy nem látom mitől menne a JIP-nek, ami az Olympusnak nem sikerült és ezért rángattam vissza a korábbi Lenovo-IBM példát is, hogy ott egy eleve a bizniszben már benne lévő szereplő vette meg a Thinkpad brandet és IP-ket, hogy ezzel jusson be nyugati piacokra egy készen kapott vállalati ügyfélkörrel együtt, de ehhez nagyon sok mindent ki kellett dobálni (minőségbiztosítás, tartósság, túl drágán gyártható konstrukciós megoldások, stb). Borzasztó optimistának (és naivnak) kell lenni ahhoz, hogy valaki ebben azt lássa van még itt esély, miközben a Micro 4/3-nak elképesztően sok anyagi és szellemi marketing tőkére lenne szüksége arra, hogy legalább egy niche piacként megmaradjon létezni.
És akkor szeretném magam egy anekdotikus érvelésre is ragadtatni: Évekkel ezelőtt elég aktív voltam a cserélhető objektíves gépajánló topikban, piacra jött az első E-M10, a fél MFT közösség sírva leborult az ár-érték aránya előtt és objektíven értékelve is egy nagyon durván jó ajánlat volt, főleg az akkori felhozatalban. Jöttek sorra az emberek, hogy 200k körül kéne valami hobbi gép nekik, mit vegyenek. Mondom E-M10, később is olcsó lesz hozzá a jó objektív, best-buy vétel. Erre elkezdtek vitatkozni ilyen hülye érvekkel, hogy az nagyon kompaktnak néz ki, ő DSLR-t akar, mert a ballagáson, nyaraláson nem fog elég komoly fotósnak tűnni. Meguntam a vitatkozást a retardáltakkal, leiratkoztam a topikról és azóta sem érdekel a gépajánlás, mindenki vegyen olyat amivel ki tud békülni a tükörben pózolva.
De azért jól megmutatja azt az általános elmeállapotot, amiben a Micro 4/3-nak boldogulnia kellene. Nem véletlen, hogy a Panasonic is egyetlen modellre (GX9) csökkentette a rangefinder stílusú vázait, a szuperkompakt m4/3 (GM5) ki is halt utód nélkül, amik jól fogynak az minimum a G80, G90, G9, GH5, stb. Az még úgy is néz ki, mint egy "rendes gép".
-
p_adam
addikt
válasz MrChris #3177 üzenetére
"Nehezen hinném el, hogy a továbbiakban hasonló ütemű fejlesztések lesznek vázak, obik terén mint korábban."
Már a jelenlegi csúcsmodellek (E-M1 III, E-M1X) esetében is egyértelmű jelek utaltak arra, hogy behúzták a kéziféket a fejlesztések terén (EVF, szenzor, AF, stb.) és valószínű a másik két érkező modell sem fog újat hozni a konyhára, csak olcsóbb, egyszerűbb lesz, az eddigi lendület se volt sok, de ennél csak negatívabb irányba változhat.
Az egész már jó előre meg volt jósolva, csak az ilyen híreket mindig erőteljes kétely fogadja, mivel pont a rendszert használók fogják olvasni, és bármi, amit ezek után Olympusról állítani fognak, elsősorban nekik lesz címezve.
De aki még emlékszik, hogy az eddigi híreszteléseket is mennyire igyekeztek cáfolni, az már fenntartásokkal fogja ezeket a kijelentéseket kezelni. -
OPiiPO
veterán
válasz Hi!King #3163 üzenetére
+1, legalább nem tűnt el a ThinkPad márka és nem lett belőle belépő szintű gamer laptop vagy egyéb szörnyület. Van fejlesztés, megy a rendes irányban, nincs ezzel gond vö Vaio. Amikor még IBM volt a márka, akkor is voltak problémák, és nem tudni hogy ha maradt volna IBM akkor milyen spórolások következtek volna vö régen minden jobb volt.
(#3165) Stauffenberg: nincs benne önellentmondás, azon ritka kínai felvásárlásokba tartozik ahol az eredeti márkanevet nem üresítették ki pusztán piacszerzési okokból, hanem megpróbálták továbbvinni eredeti jellegének megfelelően. Neked ez lehet nem elég jó, de azért rengeteg multicég eléggé komoly IT-vel aki simán mehetett volna pl. Dell céges irányba, de veled ellentétben valahogy mégiscsak jónak gondolta a Lenovót.
(#3180) Stauffenberg: most látom hogy érzelmileg érintve vagy, régen minden jobb volt az IBM alatt, szóval elengedtem ezt a thread-et.
[ Szerkesztve ]
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
MrChris
nagyúr
Persze, csak hát ez azért még se olyan elegáns.
Nekem erről a Micsoda nő című film jut eszembe, amiben a pasas ilyennel foglalkozott, legális üzlettel döglött céget megvesz, kiforgatja a pénzt, nyugdíj alapokat, szakszervezeti tőkét, a fizikai, szellemi, szerzői eszközöket szétcincálva mindent értékesíteni, amit egyben azt úgy amit darabonként azt amúgy... de teljesen embertelen, mert nem egy autót darabolnak fel és adnak el alkatrészenként, hanem áttételesen embereket tesznek tönkre. Ilyen itt is volt nagyban...
Nehezen hinném el, hogy a továbbiakban hasonló ütemű fejlesztések lesznek vázak, obik terén mint korábban.Új termék az az amit eddig megcsináltak és legyártottak, gondolom a 2 váz és 2 obi.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
szóval szerintem nem lesz itt új obi, váz meg főleg.
Ez attól függ az Oly készült-e a kihozatalra, mert arra általában a tényleges piacrakerülés előtt már hónapokkal elkezdenek gyártani raktárra, hogy a keresletet ki tudják elégíteni. És az idézetben is az van, hogy a raktári készleteket ki akarják árulniAzt a részt se egészen értettem, ahol az üvegkemencék leállásáról ír, az orvosi eszközökbe ugyanúgy kellenek lencsék, optikai eszközök.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
topikk
senior tag
válasz Mercutio_ #3172 üzenetére
Meglátjuk. Minenesetre amit sikerült ellenőrizni, hogy a JIP tényleg 150 millió USD eszközt kezel, nem egy tőkeerős cég, egy évnyi veszteséget sem tudnak és nem is fognak kipótolni. Amit lehet leépítenek azonnal, szóval szerintem nem lesz itt új obi, váz meg főleg. Mitől is tudná megfordítani a veszteséget az új tulaj? Ahhoz bevétel kell, versenybe kellene szállni, fejleszteni, marketingre költeni, stb. Inkább az a logikus forgatókönyv, hogy a minimális jogi követelményeket teljesítik azonnal megvágott költségek mellett (0 fejlesztés, 0 sales, alacsony létszám), ezért pénzt kapnak az Olympustól így összességében pozitív a megtérülés.
-
Mercutio_
félisten
Remélem nem hiteles a forrás, mert ez elég sz*r scenario, és totál ellentmond a jön 2 váz és 2 obi dolognak.
-
topikk
senior tag
Egy eléggé logikus DPR hozzászólás ... Én mindenestre jópár évig használni fogom még az E-M1 ii-t, addig kiderül ki marad talpon és mit érdemes venni.
"JIP is worth US$150 million.
YOY Olympus Imaging (it’s camera wing) is losing US$156 million.
JIP specializes in taking underperforming assets and parsing the out. They are not a turnaround company. In Japan, it is extremely expensive to downsize employees and pensions and salaries. So companies like JIP exist to take assets and sell them apart from those obligations.
In the last 5 years JIP has sold off assets of over 14 companies. Not one has it ever restructured or continued development. It’s doesn’t have the capital. JIP exists solely to manage brands for the benefit of shared agreements with shareholders. That’s why VAIO is 10% owned by Sony and why JIP outsources all design and manufacture to Chinese parts bin suppliers for components. JIP has no R&D, no internal development, no engineers, nothing. They are accountants.
They are a vulture fund of privately owned equity partners designed to get around Japanese pension, retention, and servicing laws.
This is very bad news for the Olympus brand and it’s invested customers. The Japanese news is all over this as well because JIP is notorious for Chinese outsourcing at a time when it is official domestic policy to onshore key industries. This is another example of Olympus having a tin ear.
In Japan apparently most external sales staff (non-Japanese) have been let go. This started months ago. Most of the software, design, and optical engineers have left or are moving to the medical imaging. Overseas assembly plants are being quietly shopped for real estate value alone. The glazing kilns are shutting down for consumer imaging. The company is preparing to only sell from inventory. New products are technically on hold until Olympus figures out how much to pay JIP to take these losses off their hands. Olympus Visionaries in some countries have already been told they must stick to NDAs and there is no marketing budget nor equipment available.
That’s right. The news out of Japan is that this is NOT a sale, but a divestment at loss. Olympus will have to pay JIP to take imaging, basically giving them the consumer patent portfolio in exchange. The reason for the press release is Olympus has to divulge now that it will be paying cash for JIP to take the assets. That warns shareholders. This was. OT a bout the loyal consumer. Anyone who thinks this is a deep pockets investor seeking a new product line, or this is an “under new management” improvement needs to know exactly what JIP is as a company. They exist to help Olympus get rid of their consumer Imaging portfolio entirely.
Likely this is the end of Olympus and Zuiko. The Japanese inside information is much more revealing than the web-based stories in English media. You have to go to the accounting and engineering boards in Japan to hear the dirt." -
Neck
veterán
De kár, hogy nem fér ki aláírásnak Maximálisan egyetértek a Stauffenberg által leírtakkal.
Én úgy látom, a mostani piacon elég komoly marketing szlogen kell ahhoz, hogy valaki rászánjon egy vödör pénzt, és beleöntse fotós cuccba hobbi célból. És ha már beleönti, akkor olyat akar, ami legalább messziről hasonlít egy komoly gépre, még akkor is, ha utána kitobival nyomja, amíg szét nem pereg a kezében.
A legtöbb embernek ez a szlogen a FF, hiába jó a Nikon 1, az APSC vagy MFT meg pláne.
[ Szerkesztve ]
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
Mercutio_
félisten
Bár én se vagyok túl optimista, de még nem temetem a rendszert.
"én úgy látom, eddig a digit fotós üzletáguk jó kezekben volt, mert akár nyereséges volt, akár veszteséges, az "anyacég" kipótolta."
Ez egy kétélű fegyver. Nem lennék meglepve, ha pont a fentiek miatt elkényelmesedett fejlesztő/marketing terület lenne az oka, hogy most ide jutottak. Versengő környezetben motiváltabbak az alkalmazottak..."Ráadásul a tulajdonosváltáskor az emberek egy része fel szokott állni, és ebben a helyzetben nem könnyű a legjobb szakági expertekkel pótolni őket, nem is feltétlenül akarják."
Valóban, bár nem tudjuk amit talán az ott dolgozók már igen, lehet, hogy olyan szerződést kötnek, ami mind a JIP-et, mind az alkalmazottakat köti X ideig.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
nozs23
addikt
válasz Stauffenberg #3167 üzenetére
Na ebben a "lúd legyen a kövér" piaci környezetben próbáljon állva maradni valaki Micro 4/3 rendszerrel, miközben Tony Retardhrup hugyozza az életbölcsességeit az egész koncepció életképtelenségéről és van még egy pár influencer, aki még a 15 éves unokahúgomnak is egy Sony A7R IV-et ajánlana csupa Zeiss objektívvel a macskafotós ambícióihoz.
-
Stauffenberg
Topikgazda
válasz Hi!King #3166 üzenetére
Egyre több olyat ismerek, akik a belépő/amatőr ILC gépüket a polcon használják porfogónak és ők lényegében kiléptek erről a piacról mint vásárlók, velük már nem lehet kalkulálni. A másik hatás pedig amiről te is beszélsz, hogy bezuhant az új belépők (tinik és fiatal felnőtt korosztály) száma.
Amire én utaltam, hogy akikre továbbra is számítani lehet potenciális vásárlóként, azok egyre inkább úgy állnak hozzá, hogy ha már lúd, legyen kövér, mert ahova nem akar cipelni egy Sony A7-et, EOS R-t, oda elég a mobil is. Mondanom sem kell, ezt én nem osztom, én szeretem a könnyen bárhova elcipelhető MILC-ek koncepcióját (akár csak másodgép formájában), de az én felfogásom kisebbségben van. Na ebben a "lúd legyen a kövér" piaci környezetben próbáljon állva maradni valaki Micro 4/3 rendszerrel, miközben Tony Retardhrup hugyozza az életbölcsességeit az egész koncepció életképtelenségéről és van még egy pár influencer, aki még a 15 éves unokahúgomnak is egy Sony A7R IV-et ajánlana csupa Zeiss objektívvel a macskafotós ambícióihoz.
A Thinkpad brandet pedig nem tudom mekkora arányban viszi a consumer réteg, de gyanítom, hogy őket tudja a legkevésbé megszólítani, inkább még mindig a corporate szegmensben erősek, így viszont ne keverjük össze azt a felhasználót aki összekuporgatott pénzét laptopra költi, azzal aki a cégtől ezt kapta.
-
Hi!King
őstag
válasz Stauffenberg #3165 üzenetére
Nem érzek önellentmondást, mert a egyáltalán nem abból kell kiindulni, ha a sikerességet nézzük, hogy az ősrajongók mit mondanak, hanem hogy mennyire veszik ezeket a termékeket. Megjegyzem, rengeteg régi rajongó is veszi, csak szidja, hogy régen minden jobb volt. Emellett mint írtam, ha ugyanez lenne az Olympus imaging ágazatával, az még az egyik legjobb eshetőség, de nem látok rá sok esélyt, tekintve hogy a felvásárló nem egy ágazati szereplő, mint ahogy a Lenovo már eleve az volt. Ez a scenario csak akkor valósulhatna meg, ha egy olyan cég jelentkezne a JIP-nél, hogy megvenné, amelyik akar valamit az ágazatban. És igen, az is igaz, hogy ebben az esetben az ágazat is masszívan visszaesik.
Az eredeti értékek egy az egyben megtartásával az eredeti biznisz folytatódna veszteségesen, ez biztosan nem fog megtörténni.
Szvsz az ILC rendszereknél tévedés, hogy a telefonra átállás okozza a visszaesést. Vagy te láttál már olyat, aki ILC rendszert használt, aztán egyszer csak fogta magát, és jó lesz helyette a telefon? Ez a jelenség inkább a kompaktokat érintette, de már lezajlott. Az ILC-k visszaszorulása nem így történik, hanem úgy, hogy az amerikai boomer korosztály kihal, a fiatalok közül meg épp a telefonok miatt egyre kevesebben érdeklődnek a fényképezőgépek iránt. Másrészt pedig ugyanaz, mint ami a PC piacot lassította, eljutott egy olyan szintre a technika, ahol ritkábban kell cserélni a felszerelést, szemben a digitális átállás korszakával.
-
Stauffenberg
Topikgazda
válasz Hi!King #3163 üzenetére
Nem érzel önellentmondást? Azt mondod a Lenovo Thinkpad-et nem szeretik a régi IBM Thinkpad rajongók de azért sikertörténet, mert sokat eladnak. Nézőpont kérdése, kinek sikertörténet ez. Na meg a Lenovo nem egy egész iparágat sújtó lejtmenetbe érkezett, a laptop piac köszöni jól van és készen kapták a vállalati, kisvállalati ügyfélkört, ami a laptop bizniszben aranyat ér.
Ha az eredeti értékek kiherélésével adnának valamit, ami a jelenlegi piaci körülmények között sikerre lehet vinni, annak olyan sok köze nem lenne már a tegnapig ismert Olympushoz és a márka rajongóit aligha tenné boldoggá, hogy nem szántották be az egészet, hanem valaki még csinálja tovább.
Meg ugye felmerül bennem, hogy mit tudna vele kezdeni a JIP, ami az Olympusnak nem ment. A crop rendszerek egyre szarabbul mennek (Ázsián kívül a leglátványosabb ez), ezen belül az MFT kifejezetten hátul kullog. Egyre többen gondolkoznak úgy, hogy mindenhova cipelősnek jó lesz az okostelefon és ha már fényképezőgépbe invesztál, annak nem kell teljesíteni a kompaktságot (vagy nem minden áron).
Én csak nem látom hol van jövője egy ilyen környezetben az MFT-nek, ha nem kezd a niche piacra fókuszálni.
-
Neck
veterán
válasz Mercutio_ #3160 üzenetére
Ha mégis beleáll a földbe, mit fognak számon kérni, és kin? Ugyan már. A márkabolt egy dologban érdekelt: úgy tenni, mintha minden rendben lenne, és továbbra is generálni az eladásokat.
A márka vásárlói meg pont azt kapják, amit hallani szeretnének.Majd meglátjuk, mindenesetre én úgy látom, eddig a digit fotós üzletáguk jó kezekben volt, mert akár nyereséges volt, akár veszteséges, az "anyacég" kipótolta. Ez most nyilván nem lesz így: Ha nyereséges: marad. Ha veszteséges: kuka.
Ráadásul a tulajdonosváltáskor az emberek egy része fel szokott állni, és ebben a helyzetben nem könnyű a legjobb szakági expertekkel pótolni őket, nem is feltétlenül akarják.
Szerintem ez eléggé sötéten néz ki, de drukkolok nekik.
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz Stauffenberg #3161 üzenetére
Az IBM->Lenovo összességében inkább sikertörténet, mert lehet hogy a ThinkPad fanok nem elégedettek, de a Lenovo üzletileg ki tudta használni a lehetőséget, globálisan rengeteg gépet adnak el, és fejlesztenek is (igaz, én soha nem vennék Lenovo-t, főleg nem IdeaPad-et, a telefonjaik meg a katasztrófa kategória). De ehhez az kellett, hogy olyan vette meg a részleget, akik már korábban is ebben az üzletágban voltak, sőt sikeresek voltak benne, de csak Kína területén. A JIP meg egy szimpla üzleti befektető, nincs fényképezőgép részlege, ahogy laptop részlege sem volt. Ha a Lenovo típusú történet lenne, az lenne a jó kimenetel, ha Vaio vagy Kodak, az a rossz kimenetel, de egyetértek, az utóbbi valószínűbb.
-
hibavissza
veterán
válasz Mercutio_ #3160 üzenetére
Szerintem a Roboter által említett 150-400 lesz jó indikátor. Ha azt kihozzák akkor tényleg megy tovább a szekér. Ha nem hozzák ki rövidesen akkor ciánoznak. Minden más csak hablatyolás. Bárhogy is lesz ez az egész borzasztóan lett kommunikálva. Főként az Olympus érintett munkavállalóinak kellemetlen. Ez a kommunikáció megengedhetetlen egy a jövőjével cseppet is foglalkozó vállalkozásnál. Azért ez is árulkodó jel.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
Topikgazda
válasz Mercutio_ #3158 üzenetére
Korábban elhangzott a Lenovo-IBM hasonlat és szerintem a helyzet még annál is rosszabb. A mai Thinkpad már nem az a Thinkpad, bizonyos értelemben jobb, bizonyos értelemben rosszabb (de inkább utóbbi), de az biztos, hogy ha a régi minőségi szintet tartva sikerre lehetett volna vinni a brandet, akkor megcsinálta volna az IBM az elpasszolás helyett.
A JIP ugyanezt megcsinálta a Sony-val, mikor a VAIO márkanevet és kapcsolódó szabadalmakat vett át, de semmire nem ment vele, a piaci jelenléte mikrószkóppal is alig mutatható ki és amit kiadtak, az pontosan a tucatlaptopokkal egyenlő (nincs mögötte semmi, hogy miért éppen azt kéne venni a szó szerinti értelemben vett bármi más helyett).
A JIP egy alapkezelő, azt fogja csinálni, mint amit a Kodak digitális fotós szellemi termékeinek értékesítéséért megbízott cég, el fogja adni fűnek-fának a márkanév (OM-D, Zuiko, tök mindegy) használati jogait akiről úgy gondolja, hogy eleget fizet érte és/vagy megbíz külsősöket a fejlesztéssel és gyártással (nem tehet mást, neki sem R&D részlege, sem gyártósora nincs).
-
Mercutio_
félisten
válasz hibavissza #3159 üzenetére
Nyilván ilyen téren* egy rumours oldal tájékozottabb, mint a hivatalos márkabolt
Btw azt nem vitatom, hogy a márkabolt érdekelt lehet a
rendszerváltás késleltetésébenhisztéria csökkentésében, de ettől még nem fog szerintem olyat bekamuzni, ami aztán számonkérhető rajtaÚgy egyébként erről a 2 új váz + 2 új obi dologról mennyit tudnak a rumours oldalak? (nyilván egyik obi a pro telezoom lesz, de mi a másik és milyen vázak jönnek?)
* itt nem a hivatalos közleményre gondoltam, hanem úgy általában
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz hibavissza #3157 üzenetére
Nem állítom, hogy így lesz, de remélem.
Ez meg itt egy kis kiegészítés (2 új váz, 2 új obi)
-
hibavissza
veterán
válasz Mercutio_ #3155 üzenetére
Legyen igazad! Szerintem mindenki azt kívánja, hogy az Olympus romjain felépüljön egy OMD vagy ZUIKO vagy bármi más néven egy új brand. Ez lenne a legjobb forgatókönyv.
(#3156) Hi!King: igen az új brand sok gondot okozhat. Aki nem járatos a fotózásban mind bután nézi a gépemen a Lumix feliratot...soha sem értettem, miért nem Panasonic néven futnak a fotós termékek. Viszont a friss sztori alapján már érthető. A fotós részlegük eladásával minden további nélkül mehet a Lumix brand is.
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz Mercutio_ #3155 üzenetére
Pedig elég sokat számít marketing szempontból. Te csak azokból indulsz ki, akik már benne vannak a rendszerben, csak azokkal garantálható a bukta, mert egy részük így is elszivárog. Bárkinek, aki nincs otthon a M4/3 rendszerben, az Olympus név mond valamit, egy másik név nem fog, ahogy egyébként az OMD, M.Zuiko sem fog semmit sem mondani.
-
Mercutio_
félisten
válasz hibavissza #3152 üzenetére
Szerintem az, hogy nem az lesz a vázon, hogy Olympus "csak", pl. OMD nem sokat számít.
A Pentax ugyan eldöcög, de aps-c-n az átvett technikát reszelgetik, a középső (jelenleg alsó) szinten van egy konstrukcióhibás zárszerkezetük amit továbbra is betesznek a vázakba... Nyilván aki marad a rendszerben annak némi vigasz, hogy mindig vehet újabb garis vázat, kérdés megéri-e 300k-s árak mellett emiatt maradni. (Ha már megvannak a jó obik persze célszerű)
-
hibavissza
veterán
válasz Mr.Csizmás #3153 üzenetére
Ha mostanában vettem volna nagyobb értékű mft cuccot én sokkal jobban örülnék egy szórványos életfunkciónak, mint a mostani felállásnak, illetve bedőlésnek. Ha az Olympus márkanevet használhatná fototechnikai eszközeihez az új vevő az egész történet nem lenne ennyire tragikus. Sőt akár még bizakodásra is okot adhatna, mivel az Olympus évek óta csak szórványos életjeleket mutat.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz hibavissza #3152 üzenetére
"él", bocs, szórványos életfunkciókat mutat még
@Oly téma: nem most volt 1-2 váz, és obi bejelentés a leaks alapján? meg ott a többi mft gyártó, váz, habár szomorú lenne ha egy alapból "opensource" indíttatású rendszer az egzotikus arthur kard féle samsung nx sorsára jutna
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
hibavissza
veterán
válasz Mercutio_ #3150 üzenetére
A Ricoh ad ki Pentax vázakat. Jelen állás szerint új Olympus fényképezőgépet, objektívet nem látsz többet. A Ricoh ráadásul a JIP-pel szemben nem egy pénzügyi rekultivátor, hanem egy működő cég. De már másodszor próbálom megértetni veled mi a különbség. Harmadszorra nem állok neki
(#3151) Mr.Csizmás: idézlek: "él". Az Olympus pedig sóval hintette be az üzletágát egyik napról a másikra úgy, hogy előtte ezerrel tolta a rizsát. Sokan joggal rohadt dühösek. Több százezres obikat nem 2-3 évre vesz az átlag....
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
titán
válasz hibavissza #3149 üzenetére
pk is a múltból él, mint az apple (bocs)
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Mercutio_
félisten
válasz hibavissza #3149 üzenetére
Pentaxnál sincs, több éve eladták a Ricohnak akik kukázták a sok extrával telepakolt "belépő" vonalat. Maradt a közép és semi-pro aps-c és kijött az 10+ éve dédelgetett/igérgetett FF DSLR
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
Topikgazda
Szerintem túlzás árulást kiáltani. Gyanítom az utolsó pillanatig próbálták menteni a divíziót, de a tavaly év végi nyilatkozatok ellenére jött egy előre nem látható gazdasági válság, amiben most a fényképezőgép az utolsó dolog amire az emberek költenek, ez betette kaput.
De én a mobilok előretörését nehezen tudom összhangba hozni a "miért éppen most" kérdéssel, mivel a mobilpiac már a válság előtt is elkezdett egyre lassulni (az emberek megunták az évenkénti cserét a nulla érdemi előrelépésért cserébe), ráadásul ez egy olyan faktor, ami már 10 éve hatással van a fotóiparra, nincsenek hirtelen nagy változások benne és más gyártók is valahogy megélnek a jég hátán.
Valószínűleg lesz még ott pár csontváz a szekrényben.
-
grigo
őstag
Ezt a döntést nyilván nálam okosabb emberek hozták meg. De nem lehetett volna egy vázat megtartani és abba beletolni egy csökkentett költségvetést? Nem lenne pen m1 mt m10 pen stb csak egy mft filozófiába illeszthető középutas, minőségi módon összerakott váz kis méret kis tömeg. Nagy hülyeség lett volna? Mondjuk nyilván az ha inkább szabadultak az egésztől....
https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/
-
t72killer
titán
Én magamra vagyok leginkább mérges, hogy a már nem használt oly pro obikat nem adtam tovább még tavaly... Príma üvegek, csak ugye az értékük nem kis részét az adja, hogy 5év múlva is lesz alájuk értelmes új váz.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Hi!King
őstag
Az is lehet, hogy nem kiszáll a Panasonic, hanem azt csinálja, amit a kompaktoknál, bridge-eknél, lényegi újítások nélkül ad ki új modelleket, illetve a bevált modelljeit futtatja sokáig. K+F-re meg nem költ. Nyilván hosszútávon ez is a rendszer halála, mert egyszer csak elfogynak a vásárlók, csak lassabb.
-
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #3142 üzenetére
"Ha most azt mondom, hogy hamarosan a Panasonic bejelenti, hogy kiszáll az MFT-ből, azt ugyanígy nem hinné el senki (talán most egy kicsit jobban, mint 24 órával ezelőtt). Pedig itt lebeg felettünk az egész."
Szerintem abszolút benne van a levegőben ezek után. Valahogy úgy éreztem mindig, hogy a m43-ban az olympus volt a nagyobb szereplő, a panasonicot valahogy másodhegedűsnek éreztem benne (nem tudom, hogy így van-e, ez volt az érzésem). Nem hiszem, hogy tovább akarnák tolni azt a szekeret, amiből a nagyobb szereplő éppen kiszállt.
Csalódott vagyok és mérges.
Egyébként több cikkben és videóban azt találgatják már, hogy melyik cég/márka lesz a következő. A legtöbb tipp a Pentax-ra érkezik, de láttam már a Nikont is megemlíteni, azért ezen még jobban meglepődnék.
Ha belegondolok, hogy tegnap este azért nem adtam le egy nagyobb összegű m43 obimegrendelést a neten, mert nem voltam regisztrálva az adott webshopba, és késő volt, álmos voltam, úgy gondoltam, hogy majd holnap... Ha megrendelem (cégre, elállás nuku), akkor most a házipatikás dobozban turkálnék könyékig mert keresném a nyugtatót az tuti.
Szóval ahogy írtam csalódott vagyok és mérges, és átverve érzem magam. A tavaly év végi nyilatkozatok, hogy dehogy adjuk el, meg az olympus visionary-ken keresztüli etetések, hogy nem lesz itt semmi. Aha persze.
Azt hiszem a GX80-am megy hamarosan a megőrzendő cuccok közé, az E-330-am mellé. Épp összeszedtem a másik topikban, hogy hány becsődölt tech cuccom van itthon, lassan nyithatnék egy techmúzeumot. Így utólag 2 nagyobb fiaskó hiányzik, a hd-dvd és az Ms Zune. -
t72killer
titán
válasz Mercutio_ #3122 üzenetére
Kérdés, hogy a mérnök-szaki gárda hány %-a lép le? Láttam már hasonlót belülről, bár a K+F "prioritást élvezett" és "csak" picit nyirbálták meg, aki csak tudott lelépett még azelőtt, mielőtt elkezdték osztogatni a felmondóleveleket.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Stauffenberg
Topikgazda
Engem sokkal jobban aggaszt az egész MFT rendszer sorsa már középtávon (értsd: 2-3 év). Az Olympus kiszáll, a JIP ki tudja mit hoz ki még ebből (de az ilyesmi ritkán válik a minőség előnyére), Sony is eladta tavaly az összes megmaradt Olympus részesedését (érezték az üszkösödés szagát) és a Panasonic előremenekült az L-bajonettel.
Hónapok óta ment a pletyka már, hogy az Olympus kiszáll és senki nem hitte el, hogy tényleg ez lesz. És ez lett. Ha most azt mondom, hogy hamarosan a Panasonic bejelenti, hogy kiszáll az MFT-ből, azt ugyanígy nem hinné el senki (talán most egy kicsit jobban, mint 24 órával ezelőtt). Pedig itt lebeg felettünk az egész.
Én szomorú vagyok az egész miatt. Pedig nem gondoltam, hogy örökké maradok az MFT rendszerben, de azért ez eléggé gyásznap a fotóipar történetében.
Szerk: Viszont ez komoly felhajtóerőt jelentet az L-bajonett számára, ha a Panasonic hajlandó lesz irgalmatlan összegeket beleborítani, ahogy a Sony tette az E-bajonettel. Ha a cégek puszta méretét nézzük, akkor a Panasonic pariban van a Sonyval árbevételben és kétszer akkora cég, mint a Canon.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz hibavissza #3139 üzenetére
Jut eszembe, ami a Panasonic sikersztori kialakulását még megakadályozhatja, hogy milyen érzékelőt fog gyártani neki a Sony az egyre csökkenő darabszámok mellett. Ezen a kihulló márkatárs nem biztos, hogy segít, mert mindenképp eladás csökkenést okoz globálisan az mft szenzorokban. Márpedig ott most nagyon kéne valamit virítani. Legalább egy Fuji szintű fókuszrendszer lenne a minimum a kövi vázakban. Márpedig a Panasonic nem fogja elengedni a DFD-t valami istentelen perverzió miatt.
Szóval, ha a GH6 nem kap egy retro verziót, profi (nem Olympus) szintű fókusszal, nos akkor el lehet tolni a talicskát.
Amiben viszont teljesen biztos vagyok, hogy a Pana még az idén ki fog dobni egy új 14-42-es kitobit.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz konyi79 #3131 üzenetére
Szerintem aki Olympust vesz inkább fog Fujira váltani mint Panára. A másik réteg aki ráment a "pro" cuccokra. Ők nem fognak még egyszer bevásárolni egy tántorgó márkából. Persze, ha a Pana jó üzleti érzékkel kihoz egy retro vonalú vázat akár még nyerhet is az Olympus fotós részleg megszűnéséből.
(#3133) Mercutio_ A Philips tv divízió mintája után megkaphatta volna az Olympus márkanevet az új tulaj. Nem így történt az eddigi infók alapján. Hogy egy klasszikust idézzek: ennek kampó.
-
Neck
veterán
válasz MrChris #3127 üzenetére
12 éve használok napi ~10 órában Thinkpadeket. Még mindig jó, de a régi IBM Thinkpadekre a lélegeztetőgépem vezérlését rá mertem volna bízni, a mostani Lenovomat meg kifejezetten rühellem a hülyeségei miatt. (T580, szóval nem gagyi ).
Ez nagyon off ide, csak azért akartam leírni, hogy azért a Lenovo sem annyira "jó példa".
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz Mr.Csizmás #3136 üzenetére
Dehogy nincs igazi gazdája, a JK Imaging Ltd birtokolja a fényképezőgépeknél a márkanevet, és árul is Kodak Pixpro néven kamerákat. Az, hogy mások is használják, gondolom részben legális matricázás, amiért fizetnek, részben pedig a szokásos kínai hamisítás.
Szerk.:
Nyilván azzal senki sem lenne elégedett, ha az Olympus is így járna, és 2025-ben az utolsó váz 2020-as lenne...[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
Nokia az átmenetileg adta át, egy bizonyos határidőig, az utolsó Lumia-k és feature phone-ok már Microsoft márkanéven futottak. Most meg bérbe adja a Nokia a márkanevet.
A Kodak talán olyan példa, ahol a márkanevet is adtak, bár azt a történetet nem igazán ismerem, ott csődeljárás is volt.
-
Mercutio_
félisten
válasz hibavissza #3130 üzenetére
Mivel az Olympus orvosi műszerek és mikroszkópok terén vezető cég nyilván nem adja oda a céges márkanevet, csak a modellcsaládokét.
-
nozs23
addikt
válasz konyi79 #3131 üzenetére
Ez meg barhogy elsulhet a Pananak. Nekik egyelore biztos tobbet hoz az MFT, mint a rohadt draga es hianyos FF rendszeruk.
Legyen barmi az Olympus uzletag sorsa, azert most megrendult a bizalom, foleg a folyamatos hitegetes utan ugy, hogy par honapja dobtak piacra az uj csucsmodellt, hogy meg azert lehuzzanak egy bort a kitarto taborukrol. -
konyi79
addikt
válasz hibavissza #3130 üzenetére
Ez viszont még jól is elsülhet. A Yi ugye amolyan futottak még, a Pana marad mft vonalon érdemben. Talán a rendszer kedvelői ha kitartanak és az egy gyártóhoz tömörülnek ott adhat még kis lendületet.
Talán
HA lehúzza a rolót az Olympus üzletága. -
hibavissza
veterán
válasz MrChris #3127 üzenetére
Ahogy utána olvastam az Olympus nevet nem kapták/vették meg csak a Zuiko, OMD, stb. neveket. Kizártnak tartom, hogy érdemben továbbmenne az mft rendszer. Nem véletlenül szállt ki az Olympus. Ha a Samsung kiszállt majd pont egy befektető csoport fog évekig pénzt lapátolni egy márkanév nélküli gyárba....
-
MrChris
nagyúr
válasz INTELligent #3125 üzenetére
Végén kiderül, hogy minden megy tovább, mint a Lenovo eladásánál.
-
MODERÁTOR
válasz INTELligent #3125 üzenetére
Köszi, hogy megosztottad, ez jó hír.
-
INTELligent
senior tag
válasz Mercutio_ #3122 üzenetére
Én itt alapvetően Mercutio_-val értek egyet, egy cég életében fel kell tudni ismerni azt a pontot, amikor racionalizálásra van szükség. Ha ez külső segítséggel megy, akkor menjen. De így legalább megvan annak az esélye, hogy profitábilis lesz az üzletág.
Ha viszont a korábbi menedzsmentszemlélet maradna, akkor - a számok alapján - elvegetálgatnának még egy darabig, de nem biztos, hogy jó lenne a vége.
lugosi: értem, hogy alapjaiban miért aggódsz, de ahogy a többiek rámutattak, azért a termékéletciklus nem fog napról napra megváltozni. Tessék,itt egy új Oly lencse, meg egy váz.
Blog: https://path2phd.substack.com/ || https://500px.com/photofan96 || Strava: https://bit.ly/2QzLnok
-
MODERÁTOR
A FF nálam a méret és súly miatt hátrányból indul, nem hiszem hogy abba az irányba mennék tovább, plusz (nekem) felesleges is. Volt FF gépem egy rövid ideig, semmi szükségem rá és csak akadályozott a súlya, mérete. Zaj-mélységélesség-stb. tekintetében nekem a m43 is megfelelő volt (az is). Meglátjuk még, utánanézek, de nem hiszem hogy FF lenne. Mivel főleg jpg-ben fotózok, ezért a Fujira teszek nagyobb voksot jelenleg.
-
vond
MODERÁTOR
Nagy lesz a mozgolódás, az biztos. De szerintem ne kapkodd el a váltást. Mondjuk én is állandóan nézegetem a Sony FF-et, bár nem kéne.
Nem tudom, jól látom-e, de most pénzvisszatérítéssel és különböző akciókkal ~550k az A7III váz, és ~820k a 24-105 kit. Azért ezek már jó árak (persze még mindig nem a magyar fizetésekhez igazítva).
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
Mercutio_
félisten
Japan Industrial Partners are a Japanese private equity fund specializing in restructuring / turnaround situations. They buy loss-making businesses, strive to make them profitable and, once done, resell them to corporate acquirers.
Ha a sok japános hülyeség egy részét kigyomlálják (béna marketing, vásárlókat nem meghallgató "fejlesztések", stb.) akár még eredményes is lehet.
After the due diligence and further discussions and negotiations, the parties are aiming to sign a legally- binding definitive agreement for the Transaction (the “Definitive Agreement”) by September 30, 2020.
Itt azért az átvilágítás során még lehetnek meglepetések, amire azt mondja a JIP, hogy inkább mégse kiesik néhány jakuza csontváz a szekrénybőlEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
MODERÁTOR
Jaja, ha volna kedvem viccelni, azt mondanám, hogy remélem komoly, mert viccnek elég durva.
Az m43 topikban leírtam a szempontjaimat, nem akarom megismételni őket, de számomra (mint épp felszerelésvásárlás előtt álló hobbifotós) ez egy újraátgondolást jelent, valószínű középtávon megyek Fuji vagy Sony aps-c irányába.
-
nozs23
addikt
-
Mercutio_
félisten
Ha valakinek útba esik a Fotoplus, ezen a héten regisztráció nélkül lehet a Nikon termékpalettát próbálgatni dedikált márkaszakértő segítségével a Touch&Try program keretében. Bár a hírlevélben a D6-ot emelik ki, de gondolom a Z-széria is tesztelhető (egy telefont előtte azért eresszen meg akinek nem esik útba)
-
Mercutio_
félisten
Ezeknek a Sigma/Tamron "kóperációban" készült obiknak a léte a márkafanok körében általában ismert. M.Zuiko 75/1.8-ra én is emlékszem, de DSLR fronton pl. ott a Pentax 12-24/4 és 50-135/2.8 (Tokinával közös fejlesztés mindkettő, épp ezért nem is árulták K-bajonettel a Tokinákat)
-
Neck
veterán
válasz Stauffenberg #3101 üzenetére
Az első (egyébként véleményem szerint nagyon igényes) teszt alapján az autofókusz sokat javult és egész jó, de még picivel elmarad a G master szinttől. A képminőség viszont pariban van a G masterrel és a Canon hasonló obijával. Szerintem ennyiért nagyon jó vétel lesz.
-
Stauffenberg
Topikgazda
Fogtam már ezeket a Sigmákat kézben és hát a tapintási érzet alapján pontosan oda teszed fejben, ahol vannak: Belépő szintű nagy fényerejű fixek, a manapság már elvárt időjárásállóságot pedig hírből sem ismerik. De jól is van ez így, legalább megfizethetők, optikailag meg teljesen korrektek. De ugye egy csomó MFT meg Sony tulajnak nem kell már bemutatni őket.
A Vario-Elmar SL miatt nem csodálkozom, a Panasonicnak elég nagy rutinja van a broadcast/NGE jelenlét miatt a vario (zoom) objektív gyártásban, míg a Leica hagyományosan fixekben utazik (még a mozis objektívek gerincét is ezek jelentik). Az árképzés meg: Meg kéne nézni hol gyártják ezeket, ha Németország, akkor pont a fordítottja van, mint eddig, most a Panasonic adta a designt és a Leica gyárt.
-
p_adam
addikt
válasz Stauffenberg #3113 üzenetére
Az L-mount esetén mindenesetre elég érdekes, hogy a Leica Vario-Elmar-SL objektívek szabadalmához a Panasonic van hozzárendelve, de az árképzése ettől még ízig-vérig Leica.
A fix objektíveket mindenesetre már teljesen a Leica tervezte.A végén még kiderül, hogy nem is olyan rossz tapadású gumi az a Sigma objektív az L-bajonettes Leica kamerán, csak a tálalása lehetett volna kissé prémiumabb
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
Topikgazda
Igen, akkor arról van szó amiről beszéltem: Teszem azt az Olympus csinált egy joint venture projektcéget a Sigmával közösen, hogy megtervezzék a 75mm f/1.8-at, a Sigma megcsinálta a rá eső részét a megtervezéssel, az Olympus lett a szabadalom haszonélvezője, ő gyártja és értékesíti a design alapján készülő terméket, de a szellemi tulajdon továbbra is a Sigmánál van (ez nem jelent semmit, főleg ha teljesen lemondott a design további felhasználásáról, csak övé az első hely a stáblistán az idők végezetéig, de ennyi).
Ezért is mondom, hogy az ilyesmi mindig zavaros, mert ezek általában vállalati titkok, hogy ki-mit rakott bele egy közös munkába, aminek a végén logók kerülnek felmatricázásra.
-
p_adam
addikt
válasz Stauffenberg #3111 üzenetére
[link] csak ezt az oldalt néztem, de a kódra rákeresve biztos kidobja a részletes szabadalmat, de egy név van mellette, aki az adott optikai formulát tervezte - és nem német
A Tamron / Zeiss innen van, a Sigma / Olympus meg innen, nem világos, hogy csak úgy megcsinálták, hogy más megvegye tőlük (az Olympus formula kicsit eltér), vagy eleve rendelésre tervezik az adott rendszerek számára.[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
Topikgazda
válasz Hi!King #3107 üzenetére
De a Leicát már nem érdekli, hogy őt a Louis Vuittonhoz vagy inkább a Canonoz hasonlítják jobban fejben. Bizonyos értelemben soha nem is érdekelte, ez az imázsépítés egy üzleti döntés volt, hogy a felszínen tartsák az egészet.
(#3108) p_adam: Be tudsz linkelni ilyen szabadalmi leírásokat? Én élnék a gyanúval, hogy az ő bejegyzett oltalmuk részmegoldásokban épül a Sigma vagy Tamron saját szabadalmaira és ez valahol feltüntetésre került, de ugye oltalom alatt csak egyedi megoldások állhatnak, amik a már meglévőktől markánsan különböznek. De léteznek több cég által közösen fejlesztett és szabadalmaztatott megoldások is (ezek általában valamilyen "joint venture" alatt létrejövő projektek). Pont ez a szellemi tulajdont védő oltalmi rendszer lényege, nem lehet valamit egy az egyben átvenni és saját oltalom alá helyezni még a "forrás cég" hozzájárulásával sem, csak a szabadalom felhasználási jogait lehet adni-venni (ez ilyen szempontból ugyanúgy működik, mint a fotózásban a szerzői jogok kérdése: A szellemi tulajdon birtokosa elidegeníthetetlen, csak a felhasználási jog ruházható át).
Szerk: Azt se felejtsük el, hogy azt ritkán tudjuk meg, hogy egy Leica vagy Zeiss logó milyen hozzáadott értéket tartalmaz. Ez lehet gyártás házon belül, gyártás másik fél által a saját design alapján, lehet gyártástechnológia felhasználása, vagy ha rosszmájú akarnék lenni, akkor "konzultáció" is lehet, amiről hát tudjuk, hogy a céges élet egyik jolly-joker számlázási tétele, mert bármit elbír.
[ Szerkesztve ]
-
p_adam
addikt
válasz Hi!King #3107 üzenetére
Lehet, hogy valaki a matrica miatt vásárol egy adott terméket, aminek nincs köze hozzá, de a már meglévő "oldschool" dolgokra nincs hatással, mert a legtöbb ember, aki hallott már a Leica kamerákról, az M távmérős gépeket meg az Oscar Barnack által meghonosított formátumot társítja hozzá.
Mivel ezek megőrzésére is állandó figyelmet fordítanak, ezért örökké a márka értékei maradnak, amit az is igazol, hogy egyes régi filmes modellek értéke eléggé elindult felfele, ezek a matricás dolgok szerintem nem degradálnak, inkább pont fordított hatást érnek el, még jobban népszerűsítik a márkanevet, ezáltal fenntartják a keresletet a régi dolgok iránt is.Szerintem pl. a Ferrari sem lesz kisebb attól, hogy mindenféle dologra rákerül a márkajelzése
[ Szerkesztve ]
-
vihartigris
őstag
válasz Stauffenberg #3100 üzenetére
Jó volt olvasni egy kis fotó történelmet.
bármi reciproka a semmi
-
p_adam
addikt
válasz Muerte68 #3106 üzenetére
Azért az vicces, amikor az ember rákeres a PanaLeica 25/1.4 szabadalmára, és a Sigma jön ki, mint bejegyzett forráscég (ez még a régi tükrös 43 rendszerhez gyártott D Summilux nevű verzió, nem az m43)
De az Olympus 75/1.8 is Sigma eredetű, vagy a Zeiss Batis 85/1.8 is egy Tamron szabadalom, stb. -
Hi!King
őstag
válasz Stauffenberg #3105 üzenetére
Akkor is fura, hiszen ezzel valahol degradálják a márkanevet. Olyan, mint ha a Luis Vutton márkanévért fizetne mondjuk az Adidas, hogy rárakhassa a sporttáskáira (direkt nem valami kínai gagyigyártót, hanem egy népszerű, kommersz sportmárkát írtam), szerintem ilyet nem tenne a LV.
[ Szerkesztve ]
-
Muerte68
addikt
válasz Stauffenberg #3105 üzenetére
Konkrétan Leica közreműködésével készülnek, magyarul néha ránéznek
Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/
-
Stauffenberg
Topikgazda
válasz Hi!King #3104 üzenetére
Ne legyen ebben félreértés: A Leica a design-t licenceli, nem pedig gyártja ezeket az objektíveket néhány kivételtől eltekintve. A Zeiss ugyanez, van nekik licencként kiadott, Zeiss logós de nem saját gyártású, meg van házon belül Jénában készülő.
(#3103) Lassú Víz: Aha, drágább Huawei telefonok szokták viseli a Leica feliratot, de gyanítom nem Wetzlarban reszelgetik nekik az üvegeket, csak megvették a kínaiak a licencet az objektív designra.
-
Hi!King
őstag
válasz Lassú Víz #3103 üzenetére
Meg a Panasonic kompakt gépeinek objektívjén, ami azért fura, mert míg MFT obi kínálatban kimondottan prémiumok viselik a Leica márkanevet, addig kompaktoknál a kimondottan gagyi obik is.
Szerk.: Tudom, van ugyanez Zeiss-Sony, régen meg volt pl. Pentax-HP viszonylatban.
[ Szerkesztve ]
-
Lassú Víz
addikt
válasz Stauffenberg #3100 üzenetére
És manapság jónéhány mobil optikáján is ott fityeg a Leica logó.
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
Stauffenberg
Topikgazda
Ugye a kiszivárgott infók szerint a Canon EOS R6-ot is az R5 mellett fogják bemutatni, az R5-ről már most is sok infót lehet hivatalosan tudni, most jött némi R6 pletykacsokor is:
- 20 megapixel
- IBIS
- 12fps mechanical and 20fps electronic
- Oversampled 5K, 4K/60p, and 1080/120p video capability
- Canon Log
- 10-bit video shooting
- AutoFocus system identical to the EOS R5
- Dual SD UHS-II slots
- Head and Animal Detection AF
- No top-mounted LCD
- Identical 5M-dot EVF as the EOS R5Még annyit hozzá, hogy a forrás szerint RAW videó támogatás nem lesz árban meg 2500 USD környéke. Nekem érdekesen hat a koncepció, bár a 20 megapixelt kevésnek érzem, de ha cserébe jobban teljesít magasabb érzékenységen, akkor egye fene. Ha a videót nem herélik ki erős croppal és azzal, hogy a Dual-Pixel AF csak bizonyos módok alatt megy, akkor még akár jó is lehet.
-
Stauffenberg
Topikgazda
Már félve dobom be a múltkori vita miatt, de:
Sigma 100-400mm f/5-6.3 DG DN OS ($1000)Egyelőre L- és E-bajonettel érkezik Full Frame rendszerekhez. Az ára szerintem teljesen korrekt és ezek a Sigma Contemporary üvegek egészen jók szoktak lenni.