-
PROHARDVER!
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee #15311 üzenetére
Megnéztem a logot, igaz telós appban nézegettem a logokat, nyoma sem volt semmi wifis hibának sehol sem..
Eldobja az összes 5GHz-s eszközt, és ilyenkor nem is látható a hálózat. Rendszer szerint aktív, viszont hiába állítok bármit, nem lesz felfedezhető, reboot után oké.
Nem értem, sztem megy RMA-ra.. És most ennyi elég volt most.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee #14628 üzenetére
Sziasztok!
Volt ez a dolog korábban a RB4011IGS+5HACQ2HND-IN-el.
Azt tapasztaltam, hogy, ha 160MHz-n ment, akkor adott időközönként eltűnt az 5GHz-s hálózatom. Vagyis, ment minden gond nélkül, és mondjuk 3 hét után fogta magát, és eltűnt, nem látta semmi, ami csak arra volt csatlakozva, azokon az eszközökön nem volt internet.
Most visszaállítottam 80MHz-re, lassan 3 hete megy, eddig nem állt meg, remléem nem is fog (kopkopkop), de ez így elég érdekes volt, amikor a feleségem szólt otthonról, hogy nincs wifi a telefonján, majd amikor hazaértem, néztem, hogy az enyém is a 2.4-es hálózatra csatlakozik. Újraindítás után ment minden, egy ideig.
Szoftverfrissítés is volt közben folyamat, minddel előjött. (stable csatornát használok). Tapasztalt valaki hasonlót esetleg?
-
-
válasz
hackeeeee #14626 üzenetére
C a control csatorna. Meg tudod mondani,hogy a frekvencia sávban merre legyen a control üzenetek. e pedig az extension,ahol az adat megy.
Ha széles sávot használsz WIFI-nél,akkor előfordulhat,hogy a sáv alján kevésbé van zavar mint a tetején. Ezért a Control csatornát lentre rakod pl. -
válasz
hackeeeee #14581 üzenetére
erre az exportot érdemes használni
export file=backup.rsc
ez egy sima szöveges fájl, meg tudod nyitni, át tudod nézni import előtt, tulajdonképp egy script, amit követve vagy lefuttatva be tudod ugyanolyanra konfigurálni az új routert, mint amilyen a régi voltimport file=backup.rsc
paranccsal importálod vagy be tudod másolni soronként az új routerbe, és akkor látod, hogy mi történik, mit csinál és ha gebasz van, akkor tudod hol romlott el a dolog, illetve le tudod kezelni a különböző hardverből fakadó eltéréseket.az export userneveket, jelszavakat, SSH kulcsokat, ilyesmiket nem visz át, mert ez egy konfiguráció export, nem valódi backup (arra a System - Backup szolgál, de azt nem ajánlott más eszközre visszaállítani)
-
Alteran-IT
őstag
válasz
hackeeeee #12028 üzenetére
A tapasztalat az, hogy az 1 GB sem feltétlen elég, bár nem használja ki, de mint ha le lenne limitálva, hogy az látszódjon, hogy elég az is, mellette elég lassú maga a rendszer, mondjuk a processzorok sem valami erősek benne, ez a másik probléma és ezért mondtam, hogy inkább megéri egy PC-t építeni erre a célra, ami később nagyon sok másra is használható, 30-40 körül vannak egész fasza mini-itx alaplapok, pentium, illetve i3 procival és 8 GB memóriával meg egy alap bronz táppal együtt és kis házzal kijössz 90-130 ezerből, attól függ végül milyen konfiggal rakod össze, azt ezen már tényleg mehet rendesen központi tárhely kiszolgálás, web szerver, virtualizáció meg amit még ki lehet találni, de Windows is lehet rajta távoli asztallal használva és lehet adni neki bővebben feladatot, nem muszáj linux-al baszakodni, csak azzal minimalizálható az erőforrás fogyasztás, ja és ami fontos, hogy mindez használt 4-5-6-7. generációs alkatrészekből még olcsóbban megvan.
Hát ha tanulás, akkor szerintem használtan megérné az a wAP ac amit hardveraprón láttam, nem tudom még megvan-e, azt akkor már két AP-val tudsz szórakozni CAPsMAN-al, mert ugye a hAP ac2 WiFi-jét is betudod rakni CAP módba és a wAP ac-nak a sebessége és a kimeneti teljesítménye is jobb, szóval a lefedettség is nőni fog, szerinem megérné, bár kérdés hogy Te hogy vagy vele.
#12029 Zwodkassy: Hát figyelj, én most gyorsba elképzeltem egy ilyet, kinéztem hozzájuk az alkatrészeket meg az árakat, mindez 15 percembe került, ha még meg is rendelgetném őket innen-onnan, úgy hogy legtöbb helyen accom is van, az még plusz 5, esetleg 10 perc, majd összerakni kb. max. 15-30 perc, még egy telepítés kb. ugyan ennyi, tehát az egész megvan vagy 2-3 órából, cserébe viszont lett egy fasza otthoni "NAS", ami bármi másra is jó ha később bővülne a felhasználási terület és nem kell új hardvert venni pluszba, vagy cserélni, szerintem ennyi időt megér, illetve rá is szánható, hiszen nem muszáj egyszerre sem, bár kinek hogy.
Figyelj, egy hAP ac2 mindennek mondható, csak drágának nem, igaz a WiFi nem egy nagy etwas mert ezek a hülyék elbaszták ezzel az IPQ-val, ahogy már a wAP-ot is, viszont 1-2-3 eszköznek az is bőven jó sebességben, a processzor minden másra jó, komolyabb hálózati feladatokat is ellát, ami egy TP-Link-nél pl. álom még custom fw esetén is, mert maga a HW olyan, hogy max. gyárival tudod rendesen kihasználni, akkor is maxon hajtod az ilyen 1, max. 2 magos vacak SoC-okat, amik általában tele vannak hibával, VPN meg ilyesmi szintén álom, legalább is a normális viszonylag normális sebességgel, az ingyenes DDNS szintén, szóval ezekhez képest nem drága, csak össze kell tudni hasonlítani két routert és mindjárt nem is drága, az amelyik annyira drágának tűnik, persze háttértudás nélkül lehet köpködve mondani, hogy drága, de nem az valójában.
#12031 b10up: Port nyitással biztos meg lehet oldani, bár elméletileg úgy is kellene működnie, hogy nincs neki nyitva port, sajnos nem látok bele a működésébe, így meg még nem próbáltam, csak hogy publikus IP-n lóg a Mikrotik eszköz.
#12039 Shkiz0: A router OS mellett a firmware is új? Mert sokan megfeledkeznek annak a frissítéséről és és valami ősrégi van rajta, aztán meg csodálkoznak, ha ez meg az nem úgy működik rajta, ahogy kell, mondjuk a Cloud részt nem kellene befolyásolnia, de ki tudja.
Force Update-el próbáltad az IP->Cloud menüponton belül? Volt hogy nekem is csak úgy jött össze, onnantól semmi baja nem volt.
Esetleg még annyit megpróbálnék függetlenül attól, hogy pingelni tudod a cloud-os címeket, hogy másik DNS-t állítasz be, ha esetleg most a szolgáltatóit használod.Egyébként én is kérdeznék, hátha tudja rá valaki a választ.
RB3011-nél hogy lehetne megnézni a NAND-on a hibás blokkok állapotát? wAP ac esetén látom az erőforrásoknál azt a részt, viszont RB3011-nél hiányzik, pedig ugyan az a legfrissebb Router OS és firmware van mindkettőn. -
iceQ!
addikt
válasz
hackeeeee #11942 üzenetére
5Ghz-nek a hatótávja jóval kisebb. Diginél 5Ghzen én is mertem 200 mbitet telefonon. Nekem a probléma az volt hogy laptop és telefon egy helyen. Egyik 7 másik 50 mbitet mért egy időben. Többször előfordult már ez, telefonon nagyobbnak jelentkezett a sávszél mint laptopon.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee #11858 üzenetére
Lehet rájöttem mi volt a gond.. Ettől függetlenül server-hez hozzáadtam a Google DNS-eket itt is, és a DNS szervernél is.
A fő gond valszeg az volt, hogy a DHCP client-ben is ott volt a protokol az ether1-re, mert ugye dhcp-ből is működött a hap.
Tegnap is eldobta többször, ma is.. Meglátjuk ez megoldja e.
-
user12
őstag
válasz
hackeeeee #11837 üzenetére
Ha a szolgáltatói telefonszolgáltatásra gondolsz, akkor az működik internet és/vagy tv előfizetéstől függetlenül is.
Javaslataim:
- tedd vissza pppoe passthrough módba a hgw-t
-rakd vissza a pppoe kliens-t (az előzőekben "telekom" néven hivatkoztál rá)
-az első képen (dhcp network) lévő ablakban a dns szervert töröld ki (nyomj rá a beviteli mező utáni két nyíl közül a felsőre)
- a második képen (nat rule) az out interface-t állítsd át a pppoe-ra (telekom)
- a harmadik képen (dns settings), a "Server" bejegyzést szintén töröld (dhcp-n kapja a szolgáltatótól a dns címet, alatta a dynamic servers-ben fog látszódni) -
mrzed
senior tag
válasz
hackeeeee #11837 üzenetére
Én arra tippelnék, hogy a gépek "nem vették észre" a konfigurációs változtatásaidat. Még az előző felállásból volt egy még érvényes dhcp kérésük, ezért azt használják. Mivel nem kommunikáltak újra a dhcp szerverrel, ezért még a régi dns-t használnák. Egy win-es gépen könnyen ellenőrizheted az ipconfig /renew parancs kiadásával.
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
user12
őstag
válasz
hackeeeee #11826 üzenetére
Szia
ez: ..... átállítottam ether1-ről Telekom-ra, de nem megy.
Mit jelent? Hol mit állítottál át? (a nat szabályban, dhcp interface, stb?)
Ha nagyon összekavartad a dolgokat, ajánlott :
1. factory reset
2. ha újraindult guiban vagy winboxban a menü tetjén: quickset
3. válaszd a home AP vagy basic AP-t
4. beállítod a LAN ip címet és a pppoe felhasználónevet, jelszót
5. nat, firewall pipaHa így működik, akkor lehet tovább finomítani a beállításokat.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee #11810 üzenetére
Nu, kb. 3 óra szenvedés után sikerült beüzemelnem úgy, hogy a syno mögött van az AC 2.
Az IP címekkel szívattam magam, meg valszeg a win is kicsit szívatott, de most már megy végre..
Ezt
a leírást használtam, mert a videó alapján netem sem volt még. Nem tudom, hogy ez kezdésnek így oké-e, vagy sem.. Azt az 1 tűzfal szabályt csináltam meg, amit itt ír, bár a syno amúgy sem enged be semmit sem alapból..Ennyit tud kihozni magából:
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Újszerű HP Pavilion 14-ec0004nh - 14"FHD IPS - Ryzen 5-5500U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX3070 8GB ZALMAN S2 TG Enermax 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest