- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
E.Kaufmann #24372 üzenetére
Mintha egy NASA fejlesztést kérnék a Mikrotiktől 2WAN miatt
Egynapos munka nekik,mert amúgy is meg kellett már oldaniuk. Csak gyári megoldásként kellene integrálniuk. -
válasz
Alteran-IT #24365 üzenetére
Szerencsére nekem csak távoli elérésre kell 2WAN. Így a sebesség nem fontos. 70mbit is elmegy rajta. Rengeteg magle szabály.
De 10s alatt átvált netet ha elmegy az egyik. Kintről is ha elérem,bármilyen lábon. Nekem ez volt a fontos távoli eszköznél. -
válasz
Reggie0 #24366 üzenetére
De gyári megoldás stb sincs rá. Vagy profiknak vagy senkinek kategória van. Gyári ajánlás max is a legkönnyebb megoldást mutatja be. Ami nehezebb szívás arra nem adnak megoldást.
De opciót adjanak legalább rá. Legyen pipa. Max élsz vele ha akarsz. Quick set sem kötelező. De azért jó ha van egyeseknek. -
válasz
Alteran-IT #24359 üzenetére
Ros6 alatt is végig így volt?
Mennyit is késtek a több routing táblával?
Olyan bonyolult lett volna GW update IP beállítás ros6 alatt? -
-
válasz
Alteran-IT #24348 üzenetére
Oké de ha az egyik lábon jött be a csomag,akkor hogy megy ki ugyanazon a lábon? Ha csak a default van megadva?
-
válasz
Alteran-IT #24345 üzenetére
Dinamikus ip mellé amikor a GW is dinamikusan változik,hogyan adsz meg route-ot kifelé,ha a GW nem fix és bármikor változhat? Nem követi le a változást.
-
válasz
Alteran-IT #24343 üzenetére
Egy 2WAN miatt mi a francért kell szkript? Az összes tűzfal gyártó tud már rá gyári megoldást. Még egy Asus is tudja. Csak egy kis cég mint a Mikrotiknek nincs,aki alig foglalkozik routerekkel.
Ugyanolyan gáz,mint amilyen a wifi fejlesztéseik. El vannak maradva évekkel. -
válasz
E.Kaufmann #24335 üzenetére
Szintén,csak ezt gyárilag miért nem tudják megoldani? PPP alatt bezzeg egyszerűbb. Megoldható de eleggé alap lenne ez,ehhez képest gányolni kell hozzá.
-
válasz
E.Kaufmann #24333 üzenetére
Mindezt dinamikus gw-el
-
Ebben nem jó a Mikrotik. Hogy más gyártó hogyan oldja meg,titokban újraindul és nem is tudsz róla,de működik. Az más téma.
Ha más márka vált be vegyél olyat. Sajnos ez ilyen. De olcsón,ilyen nyereségű lte eszköz nem nagyon kapsz ilyen tudással. Ebben ez a jó.
Lte timeout: A szolgáltató is azt csinál,amit akar. Ha akarja letiltja a simet,mert nem tetszik neki. De nem fogja nyilvánosan megmondani az indokokat. -
Próbálj meg berakni 5 óránként egy rebootot. Az a tapasztalatom,hogy néha lekapcsolják a netet a fixen logó eszközön a szolgáltatók. Van LTE,de net nincs. Reboot ezt az időt újraindítja,meg biztosabb mint az interface le-fel kapcsolása.
Nem ez a legjobb,de van aholnígy csinálom. -
wifi-qcom - added Superchannel country profile;
-
válasz
Alteran-IT #23382 üzenetére
Most rendeltem egy ügyfélnek wifi Mikrotik eszközöket.
Persze ROS 7-el jött. Amit nem tudtam úgy beállítani,mert szoftveresen vissza van butítva,mint ahogy én akartam. Nem hogy nagy sebesség,hanem lassú,de megbízhatót akartam. De olyat nem lehet már beállítani az új wifi csomagban. Capsman vagy saját wifi dilemma. Emiatt lehetett volna most másik routert venni,mert nem megy rajta a Capsman sem. De minek is amikor nem lehet elég jól beállítani.Otthonra vettem Ubiquiti wifit. AC bejött,AX-es verzió már nem. De nincs kontrollerem,mert még azt is vegyek vagy biztosítsak neki egy VM-et. Szoftvere nem csicsás de nem jött be.
Most a Mikrotiket nem nem venném,Ubi nem jött be.
TP link vagy Cambium. De azok horror ár.Szóval nincs jó. Mikrotik még mindig gyengébb,se 2.5 Gbit vagy 10 Gbit és amit eddig tudott azt most nem tudja. De legalább olcsó. Még magamnak sem tudom mit raknék fel. De az év végén valszeg veszek egy U7 prot és csinálok egy VM-et controllernek. Játszom azzal.
-
ÚJ ROS 7.16 vagy capsman alatt nincs már MCS tábla?
Capsman alatt nincs ilyen menü. -
válasz
Audience #22931 üzenetére
Radar detect azért van,hogy ne tudd rosszra állítani,mert ha van radar nem engedi. De ha te nem állítod rosszra,akkor csak szívsz hogy a linked percekig nincsen. Ez nem otthoni,hanem céges felhasználásnál probléma.
Csak felesleges probléma,ha jól be van állitva. Ha jól működne pár másodperc alatt,akkor nem zavarna senkit. -
Én a dual wan szabályaimat akartam ros7-en alkalmazni. De a vrf nekem sem akart működni. Hiába a mangle,meg routing tábla. 1 nap próbálkozás után visszatértem ros6-ra,mert nem ment. Igaz kicsit régebbi ROS7 volt. Május körüli. De én hagytam azóta az egészet,mert már nem tudok idén azon a helyszínen dolgozni. 6-al működik. De nincs wireguard. Ez van. Lehet én vagyok a béna vagy még bugos.
-
MikroTik RB5009UG+S+IN Router br 78k
MikroTik cAPGi-5HaxD2HaxD 47k
125k ez az ajánlott. Igen több mint a keret.Olcsóbban 2 wifis közép kategória
MikroTik ax3 C53UiG+5HPaxD2HPaxD Router 50k
MikroTik hAP ax2 35k
Így 85kHa kell SFP
MikroTik L009UiGS-2HaxD-IN Router 45k
MikroTik C53UiG+5HPaxD2HPaxD Router 50k
95k -
válasz
Tamarel #22048 üzenetére
Terepre megy ki az eszköz. Nem is baj ha marad 6-on. Az még stabilabb. De lassan váltani kellene a Wireguard és a VRF miatt. Meg majd minden egyéb extra funkció miatt is lehetne.
Csak a 6-os mangle szabályok már nem jók. Hiába módosítottam a route táblaban az új funkciók miatt,úgy sem lett jó. Kerestem másnak a megoldását,az sem működött. Igaz a legutolsó verzión próbáltam,ami talán beta volt még. De most nem volt időm sokat tesztelgetni és kísérletezni. Így egyelőre eldőlt.Majd valamikor nekifutok újra.
-
válasz
azbest #22036 üzenetére
Nincs adatvesztés portokon? Rossz kábel,akkor hibás csomagokat megleshetnéd.
" észre az ip címek szelektív elérését." Nekem ez elég fura,ott valami gond csak van.
RouterOS 7.14.2-nél nálam nem ment a kifelé 2wan meg VRF. Én maradtam még 6-son. Lehet csak én nem tudtam megoldani,de nekem nem működtek azok a szabályok amik a 2wan-nál kellenének.
Csinálj mentést. Nyomj resetet és nézd meg alap konfiggal van-e gond. 10 perc megcsinálni és úgy jó-e? -
válasz
vizcsap #20992 üzenetére
Viszont ha más valaki is adna azon a frekin akkor nem lesz wifid. Lehet most jó,de egyszer csak nem lesz wifid mert valamit érzékel(radar,kalóz wifi) és nem indul el az AP. Több ap,kábel vagy wifi 6e AP. Ott több sáv van és új még. Nem hinném hogy bárki zavarna
Magyarországon elég rendes a hatóság. De ha a radar sáv tiltott azt tartsuk be rendesen.Én ezt mondom.
-
-
válasz
kopogo #20475 üzenetére
Androip wifi analyzer app. Nézd meg melyik frekiken melyik csatorna van használva.
Pl itt a 2,4GHz van kiválasztva(Ezt 5GHz-en is meg kell tenni)egy ilyennél a piros jó ahol nem érnek össze a csatornák. Valszeg nálad olyan lesz mint a baloldali kupac. Olyan csatorna kell ahol nincs összeérés ha van ilyen egyáltalán. Ha nincs szabad hely,akkor ahol a legalacsonyabb jel oda kell berakni a te csatornádat.Ha sok a wifi akkor 2,4 GHZ-en 20mhz sávszél kell.
5GHz-en azért a 80MHz jó lenne,de szintén kérdéses a szabad helyek.Aztán ha ez megvan körbe kell menni a programmal a házban és megnézni mekkora a te jelszinted bizonyos helyeken. Aztán meg lehet egyeztetni hogy mit lehet tenni hogy jobb legyen vagy ha elég jó akkor mekkora sebesség érhető el a fontos helyeken.
-
válasz
kopogo #20473 üzenetére
Mit jelent a jobb jeladás?
Gyorsabb vagy stabilabb legyen?
2,4GHz vagy 5 GHz fontosabb?
Hol használnák?
Hányan használnák?
Milyen eszközök vannak?
MIlyen zavaró wifiket lehet ott venni?
Hol van elhelyezve az eszköz?
AX vagy AC is kell?Nincs olyan,hogy sokkal jobb beállítás. Jól kell elhelyezni az eszközt és olyan frekit választani ahol nincs szomszéd zavarás. Otthoni környezetben nem nagyon kell más beállítás 1 AP esetén.
-
válasz
Intelligencs #20394 üzenetére
Hello!
Mikrotik 4011 régi és drága is.Helyette RB5009 inkább.
Mikrotiknél a 2wan nagyon bonyolult. Nem csak 2 kattintás. Főleg ha nem fix IP-d van és a GW címe is állandóan változik. De nehezen megoldható.
Ubiquity nekem is az van. Csak a controllert nem tudom most futtatni a Mikrotiken,mert az AX2 nincs USB port így containert nem lehet. Vagy szerver vagy RB5009 USB-s azon containert futtatva megoldható. Ubiquity jó,de drága. Legközelebb lehet más választanék a container és az ára miatt(bár más sem olcsóbb manapság)
POE-t nem tud az RB5009 külön kell poe az AP-nak.
Vlan pedig szabvány szerint tudnia kéne,nálam otthon nincs.Hex és Hap gyengék otthonra. Hap AC2 vagy AX2 jobb valasztás. Legalább az AC2 legyen ha már kell router. Van benne wifi 2.5 és 5GHz és 4 magos proci meg USB.
Poe Mikrotiknél passzív legtöbbször. Azok nem fognak aktív eszközös Ubiquitynek POE-t adni.VPN wiregouard a legjobb leggyorsabb,de nagyon új. MIKROTIK OS is elég új a 7-es verzió. Neked valszeg az kell már feltelepíteni,de otthon működik,de vannak még hibák. Folyamatosan jobb lesz de ezt jó tudni.
AC2 cseréltem AX2-re. USB hiányzik az AX2-ből,ez háttány,de sebeség,minőség és ax szabvanyt is tud én azt venném. Nem drága router. De ha olcsón kell AC2 nagyon BB
-
válasz
privatposta #19966 üzenetére
Youtube-on minden is fenn van
Ott találsz videókat a beállítások menetéről
-
Mai nap új felfedezése
LTE modem firmware upgrade is lehetséges kábeles neten. Csak legyen benne SIM kártya és fusson az LTE intarface. Nem kell LTE interface-n net sem hálózati kapcsolat. -
válasz
A_ScHuLcZ #19845 üzenetére
Mikrotik wiki oldala.
De amúgy az sem annyira jó,mert annyira egyedi minden,hogy sokszor nincs a megoldás,hanem pl akár 10 jó megoldás is van. Te döntöd el neked melyik a legjobb.
Lehet mindent szűrni egyesevél,de össze is vonhatsz szabályokat. Melyik a jobb? Egymillió más ilyen példa is van. -
Milyen kábellel van bekötve?
Szerintem a kábelen buksz 2,5 dB-t amit nyersz majdnem el is bukod. Ami meg segíthet a jobb elhelyezés ha van egyáltalán. Amúgy olyan sokat ez nem tud hozzátenni,csak akkor ha tetőn van. Akkor is kábelen buksz amennyit az antennán nyersz,de tetőn sokkal jobb vétel lehet. -
válasz
wdarty #19757 üzenetére
Milyen a jelszint? Nincs zavar(szomszéd wifi)? 2 vagy 5 ghz? Másik frekin is ezt csinalja? Kisebb csatornaszélességnél is?
Wifiben nincs spéci karakter?Növeld meg az időt az segített másoknak:
INTERFACE --> WIRELESS --> SECURITY PROFILE --> GROUP KEY UPDATEchange the value from 00:05:00 to 01:00:00
i think this should help in keeping the clients connected.
-
-
-
válasz
kecstama #19564 üzenetére
Mikrotikről mindenről van video a youtube-on.
Azt kellene tudni mit akarsz letrehozni? Mert lehet mindent is tanulni,de ha nem most kell akkor ne pazarold az időd. Ami kell azt megnézed youtube-on és úgy tanulsz. Ha már van halózati tudásod,akkor elég ha csak megmutatják hogyan kell ezt Mikrotiken alkalmazni.
Én az alábbiakat venném bele.
Capsman,vendég háló. Wifi kiismerése fontos
Access list
Vlan Mikrotikkel
EOIP,Openvpn,Ipsec, wireguard(Ros7)tunnelek
Mangle szabályok
2WAN -
válasz
_kovi_ #19553 üzenetére
Csak az invalid csomagokat dobod el az ETHER1-en?
Nagyon-nagyon nem jó. Mindent is el kéne dobni az utolsó szabállyal. Így konkrétan mindent beengedsz.
DNS nem UDP de TCP porton is megy. Azt is blokkolni kellene.Felesleges ezeket külön blokkolni. AZ utolsó szabály Drop input ether1. Aztán ami kell azt előtte meg engedélyezni egyesével. Tök felesleges külön blokkolni az invalid csomagokat,meg DNS-t is,ha utána úgy is blokkolni kell mindent.
lionhearted ajánlott egy leírást,próbáld meg elölről az alapján. Jobb lenne úgy újat csinálni.
-
-
Torerentet kapcsold ki addig amíg tesztelsz,mert bezavarhat. Feltöltést is korlátoztad? Tesztelni nem jó ha megy a torrent kitudja hány kapcsolattal...
Dugd rá direktbe a PC-t a modemre éa a windowson csinálj új pppoe kapcsolatot. Így onnan tesztelve tudod hogy a Mikrotiknek van-e köze hozzá vagy nincs.
Nézd meg a logban van-e valami. Hátha panaszkodik valamire.
-
válasz
Dartimperial #19416 üzenetére
Ha nem értesz a Mikrotikhez akkor nem nagyon fogod tudni ezt beállítani. Keresned kéne valakit aki tud ebben segíteni. Van a topikban aki ilyeneket beállít másoknak.
Vagy olyan router kell neked ami egyszerűen tudja ezt. Pl Dual wan Asus router.
Találsz a neten Mikrotik 2 Wan failover vagy Load balancing leírásokat,de static GW-re vagy 2 ppoe kaocsolatra. De neked csak az egyik az,kicsit bonyolítja a helyzetet de így egyszerűbb azért mint 2 dinamikus IP kapcsolatnál. -
válasz
E.Kaufmann #19358 üzenetére
DMZ nem lenne jó?
-
RB5009UPr+S+OUT
Architecture ARM 64bit
CPU 88F7040
CPU core count 4
Size of RAM 1 GB
PoE-out ports Ether1-Ether8
PoE out 802.3af/at
Suggested price $319.00 -
válasz
Smafia #19012 üzenetére
Annyi igény lehet,hogy arra nehéz válaszolni
De ja ennyi idő alatt nem sikerült felfogni akkor segítek:
Mire kell
Otthonra cégnek
Hány fő
Mire használnád
Hány port kell
Wifi legyen
Talán rohadt fontos kérdés mennyit költenél rá?Ezek nélkül rohadtul nem lehet segíteni. De ha nem is akarod akkor hagyjuk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos autók - motorok
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- TP-LINK routerek
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- DOOM - The Dark Ages
- Milyen széket vegyek?
- Samsung Galaxy A16 5G - a hetedik évben megpihen
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
- Gamer laptop felvásárlás Magas áron, gyorsan és egyszerűen!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged