Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Proci85

senior tag

válasz bambano #2121 üzenetére

Értem, köszi.

Amit én tennék:
    Ha nem tudok plusz wifi linkeket kiépítemi, én is hurokba fűzném, anélkül nincs tartalék link, az egész projekt itt megállna.
    Ezután tesztelném L2-ben stp/rstp-vel.
    Ha nem az igazi, akkor route-olt hálózattá alakítanám és a szomszédos route-ok felvétele után default route-nak megadni a 12 óránál lévő mikrotik IP-jét. Mivel 10 és 2 órára is van egy lába, 2 IP-je van. A végponton ezt a 2 IP-t felvenni eltérő distance értékkel. / esetleg ECMP-vel egy bejegyzésben több gw-t megadni, abba az irányba súlyozva, amerre közelebb van a gw.

Végpont alapból nem látja a 12 órás mikrotiket, ezért rekurzív hopot + scope-ot kell alkalmazni.
    Egyszerűbb verzió: default gw-nek a szomszédos telephelyek mikrotikjeit veszed fel, szintén eltérő distance-szal.

Routolt hálózat esetén már lehet játszani a scripteléssel. Ha keletkezik egy gyenge wifi link, azt pingelni. Ha x idő alatt nem produkál 0% packet lost, akkor az arra irányuló route-ot letíltani és addig vissza nem engedni, amíg stabilan nem jön helyre. Szóval hiszterézist állítani az oda-visszaálláshoz. Tipikusan gyenge, bedadogós wifi linkeknél hasznos. Ahol az RSTP keepalive üzenet még átcsúszik, de hasznos adat továbbítására alkalmatlan. Na ezt L2-ben szerintem megfogni nehéz. L3-ban már több minden van a kezedben.

Mivel "egyutas" hálózat, szerintem túl sokat nem lehet bonyolítani rajta.

Új hozzászólás Aktív témák