Új hozzászólás Aktív témák

• _seth_

veterán

válasz _seth_ #26315 üzenetére

Olympus SZ-20

Képek
    1080p videó
    720p videó

Az akku a gépben tölthető csak, kb 3 óra alatt fel is tölti, számítógépről is lehet tölteni adatkábellel. Bekapcs nincs 1 mp mire használható a gép, kikapcs az optika állásától függ, hogy mennyi idő behúzni de az sem sok. Van manuális mód is benne de csak iso, exp, időzítés, fényviszonyok állíthatóak. AFról sok helyen írták, hogy sötétben gyengélkedik még az AF fény ellenére is, ilyet nem tapasztaltam, villámgyorsan fókuszál, a képet is menti azonnal (Sandisk Ultra 8GB SDHC), effektek közül a halszem ami használható és a pinhole a többi felesleges ellenben témamódban tud szép éjszakai képet is gyártan amit úgy ér el, hogy több képet készít majd egyesíti őket így több fényt tud begyűjteni ha már nincs hosszú záridős lehetőség benne. Vaku manuálisan nyitható csak így nincs véletlen vakuzás ugyanakkor nem szabad elfelejteni sem ha szükség van rá, a vakuja mellesleg egész erős az átlag kompakt vagy ultrazoom gépekhez képest mármint azokhoz amiket én kipróbáltam már :). Kijelző szép, részeltes és hatalmas ugyanakkor ha rásüt a nap akkor ugyanúgy mint minden fényes kijelzős készüléken ezen is koncentrálni kell, hogy mi is van a képen de azért még látható és fényerőt is lehet alapon hagyni. Fogása teljesen rendben van, mivel van markolata így meg lehet fogni, sok zoom nálam ezért esett ki még ha éppen kicsivel jobb képet is csinált mint ez. A hüvelykujjnak is megvan a helye így teljesen rá lehet markolni a gépre és stabilan tartható, amúgy könnyű is, pici is, ideális utazni. A burkolat elsőre valóban kínai bóvlinak tűnik és másodjára is :D Ugyanakkor sehol sem nyikorog, nem lehet az illesztéseknél sem összenyomni, minden precízen működik rajta és minden úgy illeszkedik ahogy kell, még az akku-memkárgya fedele sem mozdítható ha le van zárva de még a vakunak sincs sem csukva sem nyitva holtjátéka. A zoom és expo gomb is tökéletes rajta ugyanakkor a vaku nyitó gombját japán kézhez méretezték bár használható de nem elég lazán elhúzni az ujjunkat rajta mert akkor nem nyílik ki. Az optika működése is halk (videón hallani ugyan de ez van, nem kamera....) és gyors. A 24-es kezdőérték nagyon jó, fotózásnál mint kiderült mindentől túl távol álltam meg de sokkal távolabb mint ahogy az optikába belefér. 3D képkészítést jobb megtanulni úgy, hogy csinálunk 2 jpg képet majd analgyphel összerakni mert ez a .mpo formátum elég macerás, nekem pl hiába van fent az nv vision 3d driver is nem nyítja meg a gép vagy ha megnyitja akkor csak 1 képet kapok így a 3d-s képeket egy programmal splittelni kell majd analgyphel összerakni de még az sem hozza azt amit néhány 3D fotón láttam, a fejem-szemem hamarabb megfájdul tőle mint, hogy térhatásúnak lássam az elkészült képeket de majd auto 3d helyett manualban is kipróbálom. A panoráma mód könnyen használható, csak az expo gombot kell lenyomni majd lassan elfordulni körbe a géppel és automatán rögzít is amikor jónak látja és csak a kész kép a végeredmény. Sorozat módban tud olyat, hogy 36 képet készít 2-3mp alatt ami pl egy bringásnál vagy madaraknál már jól néz ki, van más sorozat mód is de csak ezt próbáltam még ki, ja ebben a módban csak 5MP a képméret. Videónál 1080, 720, vga, qvga ami választható, ha minden igaz mikforon van a gépen így sztereó is de ez notinál nem derült ki :) A képminőség videó alatt olyan mint más fényképezőgépekkel, zoom használható de lassabban mint fotózáskor, fókuszál és fényerőt is állítja folyamatosan, a fókuszálás videóban kicsit lassú és érdemesebb lassan mozgatni a gépet közben. 8 gigás kártyára full hdból 1 óra fér rá, 16M képekből pedig több mint 1000. Nagyobb kártyának van ugyan értelme de csak ha nincs noti a kiránduláson de van lehetőség tölteni a gépet mert akkor a 8-as videózással hamar betelik de már sdxc-t is tud tehát csak a pénztárca szabhat határt. Eye-fi támogatás is van annak aki már nagyon utálja a vezetékeket :)

Végére a lényeg: a képminőség pedig pont olyan mint az átlag ultrazoomoknál, ki biztosan nem emelkedik közülük de nagyon alul sem marad, 14-16MP-ben sajnos a legtöbb gépnél ezeket a zajos kissé elmosódott képeket kapjuk amik képernyőre méretezve nagyon jól mutatnak de 100%-os méretben már a 16MP-es felirat láttán felmerül a kérdés, hogy ennek ugyan mi értelme? Mellesleg az s6500fd még képernyőre méretezett képeknél is sokkal jobb képeket ad, nagyítva pedig kb dslr-kompakt kategóriányi különbség van közöttük.

A leírás után felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért vettem meg? Azért mert nagyon jó az s6500fd de mérete, tartozékai, beállítás igényes működése sokszor azt eredményezi, hogy ha nem direkt fotózni megyek csak valamit meg kellene örökíteni akkor telefonnal fotózok (galaxy ace 5MP vaku, ami egyébként már használható képet gyárt, kb mint 2-3 éve tudtak ilyet a majdnem legolcsóbb kompaktok). A fuji megmarad természetesen még sőt, idén ugyan már nem 100% de jövőre ha sikerül akkor a fujit lecserélem egy olcsóbb árfekvésű dslr gépre mint pl amilyen az oly410 de ahogy nézem az árakat újonnan nx5-ös samu igaz 32-es obiva 60e media marktban, 18-55-ös obival pedig 90e körül megy, egy olyat használtan megcsípni már nem lenne rossz de már csak stabilizátoros, live viewes gépet vennék és olyat amire később is lehet obit venni így az oly410 már sajnos annyira nem jó választás de majd kiderül :)

Ja az sz20 edigitalban 60e de rendelik és kb 1 hét bár van amikor készleten is van belőle ellenben az mm-ben 70-ért van sok belőle, az 1 hét szerintem megéri azt a 10-est :)

Ennyi :)

(Ha tud valaki olyan képfeltöltőt ahova teljes méretű képeket is fel lehet tölteni ne tartsa magába!)

Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

Új hozzászólás Aktív témák