- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Apple asztali gépek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Azonnali notebookos kérdések órája
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED TV topic
- RAM topik
-
PROHARDVER!
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Bazsee71
őstag
Hétvégén próbálgattam a Helios 44-2-est (E-M10-en). Első tanulság, hogy focus peaking nem elég, kell a nagyítás is. Ezt a két funkciót fel is programoztam FN1-re és FN2-re. Böngészem a menüjét meg a leírását, egyelőre eredménytelenül, így itt tennék fel kérdést, hátha a tapasztaltabbak tudják: megoldható, hogy MF üzemmódban automatikusan funkciót váltson az említett két gomb?
Másik: az összes képem ferde lett (tippre 2-3°), ami már fotózás közben is feltűnt, így próbáltam ott is korrigálni, de akkor meg már a gép nem állt ferdén. Létezik, hogy az objektív-adapter kettősnél valahol pár fokot téved az illesztés?
És még valami...hogy van az, hogy a kis piros jelölés teljesen nyitott blendénél áll 16-nál, míg rekeszelve 2-nél? Elnézést, ha butaságot kérdezek, de éppen fordítva tudom.
Beszereztem egy Minolta MD 50mm f1.7-et is (78-as MD II), kipróbálni adapter hiányában még nem tudtam, de kézbe véve szimpatikusabb a felépítése, kezelhetősége, mint a Heliosnak.
-
Bazsee71
őstag
Van esetleg valakinek eladó Minolta MD - m4/3 adaptere? Ha nincs, akkor marad az ebay és a türelem.
Vaterán találtam, de csak postára hajlik az eladó, annyiért meg már elvből sem...
-
Bazsee71
őstag
válasz
Rapid136 #9175 üzenetére
Ha azt mondom, hogy koca fotós vagyok, abból sem igaz a fotós kifejezés. Mikor Nikon tükrösöm volt, akkor a 18-105-ös objektívvel annyira ellustultam, hogy csak akkor vettem le róla, mikor kölcsönkaptam egy fix 35mm-est.
A manuál próbálgatása is inkább játszadozás részemről, mint valós igény kielégítése. Persze csorgattam a nyálam az A7-re, de a tavalyi akciókkal az E-M10 újonnan, dupla kitobival is sokkal olcsóbb volt, mint most a használt A7. Ha nagyon sok fölös megtakarításom lenne, akkor a kütyümizériám biztos rá is vezetne, de per pillanat vannak sokkal fontosabb dolgok, és a kis Oly lett számomra az ésszerű - és örömteli - határ. A manuál meg, amilyen szinten elkezdtem, olcsón enyhíti az újabb és újabb kütyük iránti vágyamat. -
-
-
Bazsee71
őstag
Ne haragudj, ha nagy butaságot kérdezek, de képileg jelentkezik bármi különbség 44-2 esetén a peremes és a perem nélküli adapterrel? (Méretkülönbség nem tudom van-e, talán abból adódhat.) Vennék a Helioshoz adaptert, a 44-2 tudtommal megy perem nélülivel is, de képtelen vagyok eldönteni, hogy melyik legyen.
-
Bazsee71
őstag
Későbbiekben még szeretnék egy Minolta MD 50mm f/1.7-est vagy egy Olympus OM 50mm f/1.4-est, de kezdésnek a Helios van a legjobb áron, és pont a különleges bokeh az egyik oka a választásnak, minden másra meg majd az említett kettő közül lesz egy.
Az adapterrel kapcsolatban viszont örülnék véleménynek, hogy melyikkel hagyok magamnak nagyobb mozgásteret, bár tény, hogy nem a világ vége egy új adapter sem (tudom, hogy fent említettekhez mindenképpen másik kell majd).
-
Bazsee71
őstag
Nos, végül úgy néz ki, hogy ismerkedésnek egy Helios 44-2-es lesz a befutó. Vennék hozzá adaptert is, amivel kapcsolatban kérdésem lenne. Ahogy olvastam, ehhez pont nem szükséges peremes. Problémát jelent, ha mégis azt vennék hozzá?
Olvastam, hogy sok m42-es optikához szükséges, de van ami meg fennakad rajta (ha jól emlékszem egy Carl-Zeissről olvastam). -
Bazsee71
őstag
válasz
Bazsee71 #9113 üzenetére
Képminőségben hol helyezkedik el az Auto Revuenon 55mm f/1.7 a Helios 44-2 50mm f/2-höz képest? Most így látatlanban úgy érzem, hogy m4/3-on 100 vagy 110mm már mindegy igazából, de az f/1.7 csábító.
Illetve még egy kérdés: ebayről melyik m42-m43 adapter az ajánlott típus?
-
Bazsee71
őstag
Köszönöm a válaszokat.
Igazából számomra a m4/3 volt a legjobb választás, ehhez keresek most manuált, amivel érdemes próbálkozni. Portrét amúgy is jó lenne néha valami céleszközzel lőni, így kezdésnek számomra teljesen jónak tűnik a Helios 44-2-es. Nem drága, így ha nem jön be, nem is nagyon bukhatok rajta.
Az más irány volt, hogy ha esetleg van rövid gyújtótávolságú fényerős, akkor azt is megnézném. De arra meg egész jó áron van a Pana 25mm f/1.7, és még az AF is működik.
-
Bazsee71
őstag
Sziasztok!
Egy Oly E-M10-esem van kit objektívekkel. Gondolkodom 1-2 "fényerős" manuál obi beszerzésén. Kezdésnek ahogy olvastam egy Helios 44-es tökéletes lenne, egyáltalán barátkozni a dologgal. Ezen kívül akad 15-20k környékén hasonlóan fényerős (f2 vagy alatta), de kisebb gyújtótávolságú (20-35mm) darab?
A válaszokat előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Óvodások homokozója
- Hobby rádiós topik
- Több évig húzódó per várhat az Apple-re az iPhone-ok uralma miatt
- Budakeszi, Páty, Telki, Budajenő, Zsámbék, Tök, Perbál topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! MacBook PRO 13" Early 2015 - i7 I 16GB I 1TBSSD I 13,3" Retina I OS X Monterey I Cam I Gar
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Bomba ár! Dell Latitude E6230 - i5-3GEN I 8GB I 320GB I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest