- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Fujifilm X
- Házimozi és Hifi kábelezés!
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen házat vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
gubisadam
aktív tag
-
Sada88
aktív tag
http://www.sadaweb.hu/Foto/macro/eye-szemek egy kis csemege igaz csak 1:1 a legtobb =)
-
bl4ze
veterán
Ezzel a modellel, típussal van valakinek tapasztalata ? Vennék egyet :
Aputure AHL-C60 LED Light Macro Ring Flash Canon
-
Cancer
senior tag
Azzal nem lesz gond az AF-fel, egy rendszervaku kezdésnek szerintem nem rossz. Derítőfénynek felülről, de ha oldalról állítható makro vakud van, az még jobb. Ami nekem hiányzik, az az állványr rögzíthető macro talp. Statikus témánál extrém nagy nagyításokhoz jól jön, mert nincs az az Isten, hogy kézből kitartson valaki 0,2 mm mélységélességet...
-
bl4ze
veterán
Ilyennel valakinek tapasztalat ?
48PCS LED Macro RF-550D Ring Flash Light for Canon Nikon Olympus DSLR
Guide Number: 15
Effective Distance: 5cm-150cm
Sync Speed: 1/100S
Power Rate: Semi Power, Full Power
Power: 4 × AA Batteries
LED: 48PCS
Color Temperature: 3000k-15000k -
bl4ze
veterán
Sziasztok, macro fotózáshoz közgyűrűt használóktól kérdeznék:
Meghozták a vadi új AF-es, 3 részes (13mm, 21mm, 31mm) makró közgyűrű szettet :EOS 600D a gép, két obim van hozzá : 18-55mm IS II, 55-250mm IS
Tippeket, ötleteket kérnék azoktól akik ilyet használnak - akár priviben is. -
Chance
tag
Mea culpa
, valóban nem néztem, mekkora a szűrőmérete a 18-105-nek (67mm). Én 18-55-ön (52mm) és 55-300-on (58mm) használtam, így nagylátón kívül nem lógott be a Raynox pereme. Szóval a vignettálást az okozza, hogy ez már a csiptetős Raynox keret határértéke.
De hogy miért kell egyből személyeskedni, ahelyett, hogy egyszerűen megemlítenéd a szűrőméretet, azt nem értem...
Így is pang ez a topik, minek ide még személyeskedni is?
Egyszerűen nem gondoltam, hogy 3 kitobi között ekkora eltérés lehet szűrőben....
Én kérek elnézést. -
Bandinho
tag
Szeretném kipróbálni a makrofotózást. Jelenleg csak egy 18-105 kitobim van a 5100 mellé, ehhez szeretnék venni közgyűrűt vagy előtétlencsét.
Mit ajánlotok jobban? -
Wa2x_
veterán
Valami jó állványt tudtok ajánlani? Lehet multifunkciós is.
-
Wa2x_
veterán
válasz
psycroptic #4669 üzenetére
Rendben!
-
Wa2x_
veterán
Beszéltem m3ss-al is az előbb, akkor maradok a Pentax K-30-nál: focus peaking (keresőben is, nem csak LV-ban), pentaprizma, vázba épített fókusz motor, dupla tárcsa, időjárás álló váz.
Köszi a helpet srácok! Ebbe a topikba képelni is lehet?
-
ROBOTER
addikt
- Liveview minden mai dSLR-ben van.
- 100%-os kereső nem a makrónál lesz nélkülözhetetlen
- kihajtható kijelző a belépőkategória tetején vagy a középkategória alján mindennapos, makróban inkább statikusabb témánál, esetleg állványos használatnál ajánlanám
- focus peaking hasznos, főleg mivel nagy nagyítású makrónál általában még akkor sem használjuk az AF-et ha rendelkezésre áll -
psycroptic
őstag
A kihajtható kijelző nélkül is meg lehet lenni, m3ss legalább is elvolt nélküle, ügyes pubi.
Szerintem azzal járnál jobban amivel gyorsan tudsz a beállítások között váltogatni, mert a földön görnyedve feküdve jobb/kényelmesebb a gyorsaság. Én néha cumizok a menübenturkálással a D5100-al. -
Wa2x_
veterán
Mindenen túl vagyok srácok. Úgy tűnik nem volt pontos a kérdés.
Azért fontos a márka (váz), mert még nem makróztam DSLR-rel, így nem tudom melyik lenne a legkényelmesebb. Pl.: kell-e a kihajtható kijelző, liveview, focus peaking, 100%-os kereső, egyszerű menü stb. Pentax K-30-ban minden megvan, kivéve a kihajtható kijelző, ezek csak a másik két márka sajátjai, viszont ott meg nincs a többi jellemző meg.
Azzal tisztában vagyok, hogy milyen makró obik vannak a piacon és mennyiért, valszeg ez lesz a befutó SIGMA 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro, de lehet, hogy a Pentax SMC PENTAX D FA 100mm f/2.8 Macro WR még nem tudom.
-
ROBOTER
addikt
Az utolsó szempont a makrózás a márka kiválasztásánál. Minden márkában kiváló makróobjektívek állnak rendelkezésre. Ha pedig nem akarsz több százezret elkölteni pl. makrovaku rendszerre, akkor a rendelkezésre álló vakuk sem döntenek.
Nézd meg inkább az (nem makró) objektívválasztékot és a vázak fogását, kezelési logikáját, hogy melyik illeszkedik hozzád.
-
psycroptic
őstag
Én a helyedben előbb makróobjektívet néznék és azt lesném, hogy van-e a kiválasztott obi minden bajonettre.
Szerk.:
ha van, akkor meg az általuk készített képeket hasonlítanám össze, de szerintem nem sok különbség lesz pl. egy tamron90-el készített képnek pentcanikon gépek között, de lehet, hogy tévedek. -
Wa2x_
veterán
Sziasztok!
Érdekelne a téma, eddig csak telefonnal makróztam, most venném első DSLR gépem.
Melyik márkát javasoljátok? Canon, Nikon, Pentax hármas közül.
-
törölt tag
Egy kis érdekesség: link
-
kiskornel
addikt
válasz
pumukli. #4655 üzenetére
szerintem mielőtt bármibe is belefektetnéd a pénzedet, érdemes tájékozódni róla, hogy mi micsoda. Az eddigi hozzászólásaid alapján sajnos fogalmi zavaraid vannak. Interneten sok sok cikket fogsz találni, többek közt itt a prohardveren is. Google is a barátod. Kulcsszavak "makró fotózás" és "madárfotózás".
-
Darkness1
aktív tag
válasz
pumukli. #4657 üzenetére
Amit linkeltél az épp egy telekonverter. Amennyibe az kerül, azért már szinte használt makróobjektívet kapsz.
A komolyabban makrózók körében inkább a közgyűrű a jellemző, ha nincs pénz valódi makroobjektívre. Általában valamilyen 50mm körüli objektívhez használják és nem teléhez.
Ha esetleg használtan veszel, akkor árában tudod eladni, ha már nem kell, így nem buksz majd rajta.
-
Darkness1
aktív tag
válasz
pumukli. #4652 üzenetére
Telekonverter, de annak van két komoly hátránya: rontja a képminőséget, amit nem minden objektív bír el ill. sokat levesz a fényerőből, emiatt nem biztos, hogy lesz AF. Ezt általánosságban írtam, azt nem tudom, hogy az általad említett objektív elbír e egy telekonvertert, de nem tartom valószínűnek.
-
pumukli.
csendes tag
Sziasztok!
Ha egy Nikon+AF-S+55-300mm objektívhez veszek ilyen közgyűrűt akkor azzal csak makrózni lehet vagy pl: akár egy madarat is közelebbről tudok fényképezni?
-
gergo5991
őstag
[link]
true of fake? eléggé elgondolkodtatott a dolog, beszerezni ilyen combót -
lungfefe
csendes tag
Sziasztok!
Érméket kellene fotóznom, macro obira nincs pénz most. Vettem e-bay-en fordítógyűrűt,az megy is a kit obival ha "kiékelem" a blende beugrasztó pöcköt, bár olyan kicsi a közelpont, hogy a légy t..ke meg van de nem fér rá egy érme.
Van egy 135/2.8 Takumar manuálom is, azt hallottam azzal remekül lehet közgyűrűzni. 1.5 méter a közelpontja alapban. Közgyűrűvel menni fog a dolog, vagy csak felesleges pénz kidobás. -
törölt tag
Hi!
Van valami tuti tippetek (emberi)szem macro fotózásához?
- hogyan oldjátok meg, hogy ne tükröződjetek vissza a szemgolyóban?
- ha a monitorról tükröződő dolgot szeretném lekapni, hogyan oldjátok meg hogy ne mozduljon be a modell? (már alátámasztottam a fejét is, de...)
- természetes fényeknél történő fotózáshoz hasznos tippek?Rendelkezésre álló dolgok: közgyűrűsor, fordítógyűrű, 18-55, 55-200, fix 35 és 85
Köszi!
-
Hina
aktív tag
válasz
psycroptic #4639 üzenetére
Köszönöm a válaszokat, találtam egy megfelelőt, a Canon IXUS 135-öt.
Ahogy hallgattam itt a cégnél az elvárásokat, (varroda) az anyag illetve varráshibák fotózására tökéletesen elegendő. Sőtt, még sok is. Még 1szer köszönöm a segítséget. -
Drakk
tag
Áttéve a Nikon topicba.
-
válasz
kaposznyak #4635 üzenetére
Van külső vakura való fényformáló, ami az objektív köré viszi a rendszervakuk fényét.
Ilyen: [link] -
psycroptic
őstag
Szerintem kompaktoknál válassz egy olyat amiben van 1cm makró opció és annyi. Bridgek-ben van/szokott ilyen lenni pl. Olympus SP-620 UZ, habár ez nem kompakt
de 40ezer alatt már kapható.
-
End-ru
aktív tag
Tudtok olyan kalkulátort, ami megmondja, hogy mekkora nagyítással dolgozom?
-
Hina
aktív tag
Kellene vennem ide a céghez egy makro fotózásra alkalmas kompakt gépet, nettó 40.000 forintból (tudom, nem sok). Melyik gyártó, melyik gépe az ajánlottabb erre?
-
psycroptic
őstag
válasz
kaposznyak #4634 üzenetére
Én rádiós kioldót+vakut használok, amit aztán onnan-oda irányítok ahova akarok. Nyilván kényelmesebb lenne egy körvaku az obi végére.
-
kaposznyak
aktív tag
Illetve van ez [link]
Van ennél olcsóbb flexibilis cső megoldás?
-
kaposznyak
aktív tag
Ti hogyan világítjátok meg terepen a témát?
Canon 1100D-m van, beépített vakuval, csak a közgyűrűsor miatt nem mindig esik jól a fény.
Ha vennék egy külső vakut, javulna a helyzet?Illetve NEM ledes körvakut használ valaki? Létezik egyáltalán?
Legjobb valami xenon izzós állandó kör-fény-forrás lenne. Olyan létezik mobil változatban?
-
Yoyoyo
tag
Helló!
Kinéztem két MILC gépet:
Sony NEX-5RL
és
Samsung NX300
Később szeretnék kísérletezni makro fotózással, sajnos a pénztárca a limit, ezért előtétlencsékben és közgyűrűkben gondolkodom. Tudnátok segíteni abban, hogy ezekhez hol találnék megfelelő szűrőméretű tartozékokat? Keresgettem, de nem nagyon találtam, a Sony 49mm-es, a Samu 40,5mm.
Üdv -
JohnyBlue
addikt
Öhhh Medical-Nikkor
m3ss inkább egy ilyet vegyél
-
Cancer
senior tag
Tegnap elkezdtem egy kis macro tesztet. 4 Canon objektív, 2 M42 manuális és mindegykihez közgyűrűsor...melós..melós, de már régóta meg akartam csinálni.
-
Shmo
csendes tag
válasz
psycroptic #4622 üzenetére
Ellenőriztem az élesség megtartását, és szépen működött. P mód AF-S beállítással, f.2,8-al, csakarzértis
-
válasz
AF-S-re van állítva a fókuszálás?
-
Shmo
csendes tag
válasz
félig lenyomva az expo gombot megjegyezné az élességet
Kipróbálom meglátjuk a Sony váz mit produkál. Azt nem is figyeltem őszintén, habár lehet előbb utóbb előjött volna. -
Shmo
csendes tag
A fókuszt ahogy tapasztaltam pontos ,akkor van gond ha a kis bogárka el kezd mászkálni. Ilyenkor követni kell a drágát, de úgy hogy az AF folyamatosan dolgozik, persze itt már váz beállítás kell, hogy a fókuszt folyamatosan változtassa, pontosabban mozgásra érzékeny legyen. A fókuszálás sebességét én nem nevezném lassúnak, főleg ha a munkatávolság 10 cm körüli (ennyi a minimum fókusztávolság). Nem roszabb mint egy tele 70-300- as sebessége.
-
Cancer
senior tag
Engem érdekelne. Már gondolkoztam Macro obiban. Lényegesen jobbak az optikai tulajdonságai, mint a közgyűrűs objektívnek.
Azt észre vettem, hogy még verőfényes Napsütésben is nehezen találja a fókuszt. Gondolom macro obival nincsenek ilyen gondok. Mennyire gyors, pontos a focus? Mennyi a munkatávolság. -
Shmo
csendes tag
A napokban szereztem be egy Tamron 90mm f/2.8 sp di macro 1:1 (USD málküli 55-ös) lencsét, Sony SLT-A57 vázra. Esetleg, ha kérdéseitek vannak szívesen váalaszolok, legalábbi megpróbálok válaszolni rájuk.
A makrofotózást most tanulon, de már észrevettem, hogy a fénnyel csínnyán kell bánni mert hamar elfogy, és nő az ISO de nagyon. -
Cancer
senior tag
Én úgy tudom hogy az objektív gyújtótávolságával megegyező közgyűrűsor +1-et ad a nagyjtáshoz.
ITT elég korrektül leírják. Pl, ha egy 50-es objektívnek 0.15x-ös a nagyítása, akkor 50mm közgyűrűvel 1.15x-ös lesz.
Nekem van 150 mm-nyi közgyűrűm, majd (mint már ígértem) csinálok próba képeket 58mm-es és 135mm-es obival is. -
gboszi
senior tag
Van vivitar 200/3.5 obi elado. Potom 5k. Közgyűrűvel makrohoz mennyire lenne ideális nikonhoz? Most szeretnék barátkozni ezzel az iránnyal...van még egy 50/1.8 d-m. Inkább azzal ugorjak neki?
-
Cancer
senior tag
Megérkezett!!!! E-bayről az AF közgyűrű sor. Gondoltam könnyebb lesz vele, mint a manuális fókusszal.
Sajnos nem így lett...még erős Napsütésben is nehezen kapja el a fókuszt, viszont videó közben az IS-es objektíveken meg a stabilizátor, ami hatalmas (rázkódás)előny.De a lényeg, (ami majd egy másik topicba kerül), hogy a sliderem is fullos, s ennek segítségével össze fogok dobni egy nagy macro tesztet.
(az pedig ide kerül)
Viszont a mai jó időre való tekintettel, egy kis macrozás elkerülhetetlen volt...
Mindkét felvétel 55-250 mm IS alaptele + 64 mm AF közgyűrűsorral készült kézből.Napvirág (ISO 400; focal: 79 mm; 1/60; f/13)
Éhes rovar (ISO 400; focal: 123 mm; 1/125; f/13)
-
válasz
psycroptic #4610 üzenetére
Úgy akartam, de rájöttem, hogy hülyeséget kérdeztem, mert a 150-es Sigmán ott az állványgyűrű.
-
ROBOTER
addikt
-
Makrózáshoz milyen gépre rögzíthető vaku keretek vannak, amivel együtt a gép állványra is tehető marad? Azaz nem csak betekeri az ember az állványmenetbe, hanem van rajta állványmenet is. A kioldás rádiós vagy vezetékes lenne.
-
Cancer
senior tag
válasz
psycroptic #4606 üzenetére
Én úgy tudom, hogy nem avar alatt...
Talán tó, vagy víz közelében vannak a szitakötők nádon. A lepkéket nem tudom, hogy hol éjszakáznak... -
psycroptic
őstag
Szombat reggel kimentem makrózni, hogy majd jól le vannak dermedve a jószágok a 0 fokban, erre a szöcskék ugy ugrándoztak, mintha +22 fok lett volna. Ellenben se szitakötőt se lepkét nem láttam, pedig túrtam az avart, mint egy disznó...
Hol bújnak meg ezek a kis jószágok van valami tippetek?
-
törölt tag
Pityu és m3ss! Köszönöm a válaszokat!
-
m3ss
veterán
válasz
#17478144 #4600 üzenetére
teljesen jo lesz azzal a geppel.
(#4602) Pityu. az 58mm szuromeret? akkor meg jo lesz. vigyazni kell vele, mert pl nikon 18-105-on mar belog a kepbe bizonyos gyutavon es vignettal.
raynoxal se lesz 5 cm-nel nagyobb munkatavodes mindig kozel leszel, lekepezestol fuggetlenul. amig mondjuk egy makroobival ha csak 1:3 korul akarsz fotozni akkor en azt megtehetem 30-40? cm-rol pl 105 macroval. ugyanezt a lekepezest lehet megcsinalod az 55-250 elejen, saccra, de 5cm-rol?
hosszu makroobi kell terepre. persze hasznalhato a raynox, de tobb rovart elijesztesz majd mint egy hosszu makroobival. -
Pityu.
nagyúr
Nekem meg egy olyan kérdésem lenne ha van egy canon 55-250mm objektívem és arra tenném a Raynox DCR 250 et akkor növekednek a tárgy távolság vagy nagyon le csökkenne vagy egyáltalán használható lenne e?
Azért kérdem mert nekem van egy sigma 50mm macro obim de az 4cm azt hiszem a közel pont és ugye úgy ijjedősebb bogarakat nem nagyon lehet fényképezni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Politika
- Eredeti játékok OFF topik
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Okos Otthon / Smart Home
- Yettel topik
- Elite: Dangerous
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest