Új hozzászólás Aktív témák
-
biker
nagyúr
mármint abban nincs semmi hosszadalmas, hogy milyen zoom állásban hol jó a lencse?
végülis csak úgy 1000 variáció van
mert ugye wide állásban akár 5cm-ről jó képet ad, itt mondjuk a lencse vignettál mint állat, tele állásban meg kb 60cm a közelpont, ehhez már más cső kell, aminek a végén van a lencse, az fix, más kell közteshez, és stb -
biker
nagyúr
válasz
Szten Márs #3344 üzenetére
előtétlencsénél hogy kell kiszámolni a lencse távolságát az optikától/érzékelőtől?
adott a lencse gyújtótávja (pl +6 esetén ha jól számolom 16,66 cm) persze az alkotott kép ezen belül lesz valahol kb 8-9 cm és 15cm közt
ez a táv számít itt? ha igen, akkor ez a táv mihez viszonyul? a front lencséhez, az érzékelő lapkához, vagy az objektív legkisebb közelpontjához? -
TIMMMYY
csendes tag
Mondjuk, ha megnézek egy ilyen fotót:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Cetonia_aurata_take_off_composition_05172009.jpg
Rövid időre elmegy a kedvem a makrós képektől, mert az biztos, hogy ilyet én soha nem készítek
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
TIMMMYY #3343 üzenetére
Nem, előtétlencsék nem növelik a mélységélességet.
A mélységélesség egy adott, konkrét gép esetén csupán három dologtól függ:
- a gyújtótávolságtól, amit használsz (ami a látószöget határozza meg, tehát ide akár látószöget is írhatnék): minnél nagyobb a gyújtótávolságod, azaz minnél kisebb a látószöged, annál kisebb a mélységélesség
- a blenderekesztől: minnél tágabb a blende (minnél kisebb az F melletti szám) annál kisebb a mélységélesség
- a tárgytávolságtól: minnél kisebb a tárgytávolság, azaz minnél közelebb van a fotózni kívánt téma, annál kisebb a mélységélesség -
TIMMMYY
csendes tag
válasz
Szten Márs #3342 üzenetére
Igen, az élességi-tartományra gondoltam.
A blenderre arra én is rájöttem, de akkor ezekszerint erre nem lehet csatlakoztatni lencsét, hogy javítson a dolgokon... KárDe azért köszi a gyors választ
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
TIMMMYY #3341 üzenetére
Már úgy érted nagyobb élességi-tartományt szeretnél? Azaz nagyobb mélységélességet?
Max rekeszelni tudz, ha lehet azon a gépen blenderekeszt állítani. Ha lehet, akkor az F melletti szém legyen minél nagyobb, annál nagyobb lesz az élességi tartomány a képen - ha a többi beállítás változatlan, persze, a tárgytávolsággal együtt. -
TIMMMYY
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Végre találtam egy helyet ahol olyan dolgok vannak, melyek engem is érdekelnek.
Mondjuk az én felszerelésem eléggé szegényes, azaz a fényképezőgépemen kívül semmiÚgyhogy nem nagyon tudok komoly dolgokat remekelni, de érdekelne, hogy mit lehetne felcsatolni egy Sony DSC-H10-re, hogy a képek minősége valamivel jobb legyen. Elsősorban az érdekelne, hogyan lehetne kiterjeszteni a fókuszt a távolabb illetve közelebb eső dolgokra
A segítséget előre is megköszönöm mindenkinek.
Ja és csatolok pár képet.
-
szkatti
csendes tag
-
drkbl
őstag
Kicsit a makrón is túl, de talán érdekes: Identify the image - Nikon Small World
-
ottkar
addikt
válasz
lajos001 #3335 üzenetére
Nekem 50-es Sigma van és az is lötyög.A műanyagházas , menetes optikákat nem lehet olyan húzósra csinálni mint a zsírozható fémmenetes optika. A műanyagot nem lehet és nem is szabad zsírozni mert nem tapad rá mint a fémre. Általános a műanyagházas optikák kisebb nagyobb mértékű kotyogása. Pld nekem van 70-300-as Tamron aminek a kotyogása a nagyságához képest arányosan nagyobb.Én több évtizedig fotó műszaki átvevő voltam jópárezer optikát vizsgáltam. Gondolom a kihúzat tubusa kotyog kitolt állapotban a legjobban.
-
lajos001
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Sigma 105 EX DG Macro obim, mely egy kicsit (pár tized mm) lötyög.
Ez normális, vagy vigyem el javíttatni? Romlani fog az állapota, ha nem javíttatom?
Mióta megvettem azóta ilyen, nem szeretném, ha tönkre menne.
Köszönöm! -
ottkar
addikt
válasz
padre71 #3332 üzenetére
Miért volnának jobbak? legfeljebb nagyobb nagyításúak meg a menetük nem 43mm hanem 37, az niért jobb? DSLR-hez pont nem. Ha megveszel egy túl nagy nagyításút akkor nem tudsz nagyobb tárgyat, bogarat fényképezni. Bár ezek nagyítása az optika eredeti nagyításától is függ.A DCR 250 2,5x-es.
-
padre71
tag
Sziasztok!
Olympus E-520 gépet használok dupla kites obikkal (14-42 és 40-150). Érdekel a makrofotózás, de sajnos az Oly legolcsóbb macro obija is 67e, amire nincs jelenleg keretem. Nézegetvén a Raynox előtét lencséit arra gondoltam, hogy beruházok egy DCR-250-re, de közben látom, hogy van még MSN-202 és MSN-505 is, amik jobbnak tűnnek nekem, bár még igen kezdő "fotós" vagyok.
Melyiket érdemesebb megvenni a fenti három közül, ha mondjuk bogarakat is szeretnék fotózni? -
ROBOTER
addikt
válasz
Motion_Blur #3323 üzenetére
Szia!
Nem nagyon néztem az utóbbi napokban ide.
Igen, ez egy gyertya kanóca. Zuiko Digital 35mm macro-val készült, amelynek nagyon kicsi a közelpontja. Így oldalról a barátnőm folyamatosan diktálta a távolságot, miközben az élességet állítottam: "még 4cm, még 3cm..."
-
Szab02
aktív tag
Sziasztok!
Egy ilyet: [link] rá tudok tekerni egy ZD 58mm szűrőmenetű obira?
-
livillyja
csendes tag
Hali!
Szavaznátok a képemre!! Köszönöm!
http://legykepben.com/includes/iframe/kep.php?id=2412 -
BEE
addikt
válasz
csepelball #3317 üzenetére
Az 50/1,8 nagy valószínűséggel használható, ezügyben keresd meg
Hydra SR fórumtársat, neki vannak tapasztalatai vele.BEE
-
Motion_Blur
félisten
válasz
ROBOTER #3297 üzenetére
Hi! Megnéztem a galériádat nagyon tetszenek a képeid! Különösen ez! Ez egy gyertya kanóca??
ps: mivel csináltad a képet?
-
ottkar
addikt
válasz
csepelball #3317 üzenetére
Nyilván egyértelmű hogy az 1:1-es makróoptika a jobb megoldás. Ahhoz egy kétszerező 2:1-et ad és a tele is kétszereződik.
-
sacka
csendes tag
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Egy kodak zd 710es gépem van amihez szereztem adapter és most szeretnék rá makro cuccot. Néztem már de nem tudom melyik lenne igazán előnyös.
- Soligor CloseUp Kit 55mm
- vagy mondjuk egy raynox. ??
Segítenétek? -
csepelball
tag
Sziasztok.
Olvasgattam már neten mindenfélét, de talán itt több értelmes infót kapok tőletek!
Szeretnék makrófotókat készíteni(főleg pókok) és az érdekelne engem, hogy közgyűrűsort érdemes venni a lent leírt cuccomhoz, vagy inkább makróobjektívet(mondjuk 105mm sigma 2.8 vagy Canon 100mm 2,8)?
Cuccom:
Canon eos 350d
Canon 18-55mm 3,5/5,6
Canon 50mm 1,8Előre köszönöm a segítséget!
Üdv. Dudu
-
Mercutio_
félisten
-
Mekibácsi
tag
Sziasztok.
Az olcsóbb fajta makró közgyűrű sorok (4-6000Ft körüli áron) sima "csövek", tehát használatukkal nem küld az objektív jelet a váznak, ugye?
Akkor hogyan használhatóak? Csak manuális módban?
Köszi a választ.
-
lajos001
aktív tag
Köszi mindkettőtöknek.
-
ottkar
addikt
-
BEE
addikt
Okosok szerint az élesség síkja lesz használhatatlanul görbe,
mert ezek az optikák nincsenek korrigálva a közeli tátgyak leképezéséhez.BEE
Ahogyan ROBOTER is utal rá, ez nem a közgyűrű hibája, hanem az optika
hiányossága.
Nem minden objektív alkalmas közgyűrűs makrózásra. -
ottkar
addikt
"Már élesre állítani se nagyon tudtuk őket"
Na de álljunk meg egy pillanatra! A fényerőcsökkenés miatt nem lehet élesre állítani, nem? A rajz nem csökken annyira. A vonalas felbontás nyilván a sugarak széttartása miatt romlik de azt semilyen korrekcióval csökkenteni nem lehet, a fény természete ilyen azt nem lehet megváltoztatni.
-
BEE
addikt
válasz
ROBOTER #3303 üzenetére
Ahogyan írni tetszik !
Csak nem akartam már ilyen hosszú litániát írni.
Erre jó példa a Chinon 50mm-es sorozata. ( F 1.4; 1.7; 1,9 )
Amilyen jók normál használatban, annyira vackok közgyűrűzve.
Már élesre állítani se nagyon tudtuk őket.
Ellenpélda pedig a Zeiss Pancolar 50/1,8-am, ami feltűnően jó keresőképet ad.BEE
-
ROBOTER
addikt
Azért azt tegyük hozzá, hogy a "nem ront a képminőségen" csak közvetlenül igaz, közvetve nem.
A közgyűrűvel olyan tárgytávolságra/nagyításra kényszeríted az objektívet, amelyre nincs megfelelően korrigálva. A mai korszerű makrókban pont a lebegőtagok teszik lehetővé, hogy korrigálva legyen az objektív nagy nagyításnál. (amíg a fókuszrendszerrel történik az élesreállítás). A közgyűrűvel ez megszűnik.
A korrigálatlanságból eredő romlás az alig észrevehetőtől a hulladék minőségig terjed.
Tapasztalatom szerint 1.4x-szeres nagyítás-növelési igénynél sokszor megéri összehasonlítani, hogy a közgyűrűvel (és a kis munkatávolsággal) vagy a konverterrel jársz-e jobban.
-
BEE
addikt
Mindkettővel elérhető ugyanaz a növekedés,
csak másképp fizeted meg az árát.
A konverter kényelmes, bármit ráraksz azt kétszerezi.( vagy 1,4x )
Van vele végtelen, nem feltétlenül makróra lehet csak használni.
Viszont észrevehetően rontja a képminőséget, és csak teleobikat rakhatsz
rájuk, egy 35mm-es makróobit már nem.A közgyűrű fapados, csak makróhoz jó, de mivel nincs benne optika
nem ront a képminőségen. És erre tehetsz nagylátót is.A fényerőt mindkettő csökkenti erősen.
BEE
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Call of Duty: Black Ops 6
- Micro Four Thirds
- Hobby rádiós topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Projektor topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A20e 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Bezámítás! Lenovo Legion 5 15IMH05H notebook - i5 10300H 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1660Ti W10
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest