- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- TCL LCD és LED TV-k
- LG LCD és LED TV-k
- Apple asztali gépek
- OLED TV topic
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen notebookot vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Bluetooth hangszórók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
jézusom #11507 üzenetére
Azt hiszem lesz mit olvasnom.
Ha megfogott a Linux, akkor fogsz is, én mindig találok valami érdekeset örök kezdőként. Ma például valami miatt az egyik Linuxos noob oldalra tévedtem és ott láttam egy írást, ami a tegnapi témához kapcsolódik!
How To Install And Remove Software In Ubuntu [Complete Guide]
Ha ezt végignézed, láthatod, hogy még külön linkekkel ki is van bontva a forrásból telepítés és a .deb telepítés leírása a többi általános telepítési módszer mellett.
Lehet hogy átnyergelek valami kezdő topikba.
Ez is az, de a Kezdőt talán többen pörgetik, az Ubuntus, Mint-es kérdések zöme oda érkezik, így ide talán a kifejezetten Mint-es témákat írják néha.
Az ne zavarjon, hogy Ubuntus leírást linkeltem, mivel a Mint Ubuntu alapú, a programok és parancsok is jórészt ugyanazok, a DE miatt kicsit más kinézettel találkozol, de ezen hamar túl fogsz lendülni. :-)
-
válasz
jézusom #11492 üzenetére
De írtam, hogy cinnamon
Éppen ez a baj! Nem érted a kérdést, mivel nem ismered az alapokat. A Cinnamon egy asztali kezelőfelület, ami gyakorlatilag bármelyik Linux disztró alatt lehet, így magáról az alkalmazott disztrótól nem hordoz ez esetben semmilyen információt, mivel a kérdésed nem a kezelőfelülettel kapcsolatos.
Maga a Linux Mint egy annyira egyszerűen kezelhető desktop Linux, hogy nagyanyámnak felrakom és használja vígan, viszont amit szeretnél kezelni rajta, az minden disztrón hasonló módon bonyolultabb lenne, mint egy mezei home user szintű használat.
Szóval ismerd meg előbb az alapokat. Itt, vagy a Kezdő Linuxos topikon is van rengeteg hasznos link az Összefoglalóban.
Az
inxi -Fxxx
kimenet ide való beillesztésénél nem viccből mondtam, hogy használd a Programkód gombot, mivel ha csak így bemásolod, a sorok áttekinthetetlenek, emiatt aki értené a jelentésüket, nem is kezdi el bogarászni. Ha a segítő szándékú kéréseket így figyelmen kívül hagyod, roppant nehézzé válik bármilyen segítséget nyújtani. -
törölt tag
válasz
jézusom #11484 üzenetére
Sajnos azt kell mondanom, hogy megakadtam a segítség nyújtásban.
.
Első blikkre azt mondtam, hogy ez egy "szokványos" git clone eljárás lenne. Jobban átnézve a github oldalát a proginak (progiknak) ez python-pyp install téma. Ebben nagyon nem vagyok otthon. Hibás instrukciót meg nem szeretnék adni. Annyi konkrétumot sikerült össze szednem, hogy esptool 4.0 verzióra tudsz upgrade-lni 2.6-ról. A 2.1 ami elérhető a rendszeredre, az már nem támogatott a fejlesztő (k) részéről. Az ehhez tartozó NodeMCU is a Githubról érhető csak el.
Mindenképp szükséges feltenni a python-pipe csomagot a Synaptic segítségével. A Synaptic-hoz tudok egy hasznos kiegészítőt javasolni, ami megkönnyíti a keresést a csomag adatbázisban. A következő két parancs kell hozzá (a művelet közben ne legyen megnyitva se a Synaptic, se a Szoftverkezelő/Szoftver központ)!sudo apt install apt-xapian-index
sudo update-apt-xapian-index -vf
Ezután, ha meg nyitod a Synaptic-ot látni fogsz egy új kereső mezőt, ami sokkal inteligensebben keres, mint az eredeti "kis" kereső.
Ezután elég beütnöd a keresőbe a pip kifejezést. Látni fogod a listában a python-pip csomagot. Jobb klikkel kijelölöd telepítésre és az Alkalmaz-ra nyomva fönn, a csomag feltelepűl.Reméljük jön erre másik fórumtárs is, aki jobban vágja a Python-os telepítéseket.
-
törölt tag
válasz
jézusom #11481 üzenetére
A githubon a progi legfrissebb verziója van, forráskódban. A Linux Mint-re meg egy korábbi verzió érhető csak el .deb csomagban vagy a disztribútor hivatalos tárolóiban. Nagyon konyhanyelven mondva: Egy VW Golf VII-hez sem érhető el egy VW Golf II turbó dízel motor, pedig mindkettő egy kutya, ha azt nézzük. Na ez lefordítva a linux disztrók verziókiadási és szoftver verziók függőségi állapotára, sokkal sokkal bonyolultabb rendszer. Azok számára, akik nem ismerik egyáltalán a szabad szoftverek világát.
Ez mondjuk Windows-ról is ismerős lehet esetleg. Vannak olyan progik, amelyek mentek XP-n, de W10-en nem. Vagy csak egy új verziójuk. Nagyjából, kb, de nagyon felületesen. -
válasz
jézusom #11478 üzenetére
Jó az is, ahogy májkimiki javasolta, de ha most látsz először Linux disztrót, talán célszerűbb lenne most az elején behúznod a kéziféket és olvasgatni a desktop Linux alapjait, a Linuxos csomagok telepítése témakör is van olyan bő, hogy nincs értelme így a közepébe alapok nélkül beleugrani.
De ti tudjátok. -
törölt tag
válasz
jézusom #11478 üzenetére
Amit linkeltem az egy kész .deb csomag, ami a Linux Mint rendszerre egyből telepíthető. Egyébként a szoftver csatornán is megtalálható (utólag néztem), terminálból is telepíthető lett volna.
A git-es megoldás az forrásból történő forgatás helyben a gépeden. Ehhez kell klónozni a git tárolóját a proginak, mindent lehúz ami a fordításhoz kell. Ott helyben lessz lefordítva forráskódból a program.
Csak ez így most túl sok lehet neked elsőre, ami nem is meglepő.
Ha elboldogulsz egy darabig ezzel a terminálos megoldással, próbálkozzál.
Rövid időn belül feldobok egy teszt környezetet a forgatáshoz és ha még aktuális. Ide leírom neked a forgatás menetét. Azt amit elsőre kinéztél a program legfrissebb verziója grafikus előtéttel egyben.Mondd meg pontosan melyik Linux Mint-et telepítetted! 18-as sorozat, 19-es sorozat, melyik DE (Cinnamon, Mate, Xfce)?
-
törölt tag
válasz
jézusom #11468 üzenetére
Figyelj! Próbáld meg a linken mutatott 64bites rendszerre való .deb csomagot letölteni. Letöltés után, bemész a Letöltések mappába, dupla klikkre a GDebi csomag kezelőnek kell indúlni default.
Ha nincs egyébb függőségi probléma, a csomag feltelepűl gond nélkül. A progit a start menüben a kellékek vagy más témakörben találod meg. Ha nem, akkor restartolj és keresd újra. Ha úgy sem találod, akkor gyere vissza és még fogunk kérdezni.
Nyugi, nem kell kapkodni. Ez a lényeg.
[link]
Download szekció>>BinaryPackage>>rákattintassz és letöltöd. -
törölt tag
válasz
jézusom #11466 üzenetére
Passz, nem tudom eldönteni a kezdő posztodból hogy, hogy állsz Linux terén. Ha az elmúlt pár óra az első Linuxos próbálkozásod, akkor ez így rettentő kevés. Ha egyből egy git tárolóból akarsz forgatni programot.
Nem, egyébként nem eminens gyógyegereknek való a linux. Az tény, hogy Windows előélet után kell foglalkozni a témával, mert teljesen más világ.
Inkább fejtsd ki, hogy mit szeretnél. Segítünk elkezdeni a használatát.(Egyébként túl a 45-ön, két gyermekes apukaként, 1 unokával, kétkezi munka végzéssel, kb. 6 éve álltam át saját indíttatásból linuxra)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Lexus, Toyota topik
- iPhone topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Motoros topic
- TCL LCD és LED TV-k
- Háztartási gépek
- LG LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged