- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- OLED TV topic
- Milyen processzort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6192 üzenetére
Na mar random secure boot is van? egyre jobb lesz a helyzet
Nem tudom hogy epitetted fel a rendszered, en azt szeretem ha van egy "fo" bootloader (az van a /dev/sdx-ben), a tobbi rendszer pedig a sajat root(/boot) particiojat kapja meg (/dev/sdxY), igy nem kavarodnak ossze, chainload toltom be oket.
Termeszetesen olyen hulyesegeket amik automatikusan genereljak a dolgaikat (mint pl a grub) nem hasznalok, ezzel is kimelem magam attol hogy elcsesszenek valamit.
Igazabol a fent leirt rendszer meg BIOS-ra vonatkozik, az UEFI mas allatfaj, termeszetesen itt is megy a chainload, de nem tudom hogy mennyi szukseg van ra, max ha letiltom a boot menut.Azt kell eldonteni hogy hol akarod hasznalni a kulso lemezen levo rendszereket. Ha csak a sajat gepeden akkor igazabol eleg az ha a normal ubuntun ujrarakod a grubot es annak a menujeben benne lessz a tobbi, egyebnek meg normalisan meg kene cisnalni (egy normalis uefi alatt).
(#6193) FF23: local time (windows) vs utc (linux), valamelyiket at kell allitani a masikra.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6190 üzenetére
Igen, arra vonatkozik. Annyi maradt meg ki hogy az EFI particiot rakd be az
fstab
ba
Ha nincs neted chroot alatt akkor pedig masold at a resolv.conf-t a live rendszerrolcp -L /etc/resolv.conf /mnt/etc/
Amugy nem tudom hogy fog viselkedni a tobbi rendszered, jo esetben amit felraksz grub az megoldja es nem kell majd vele foglalkozni.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6184 üzenetére
Fogsz egy live cd-t es mindent rootkent.
gdisk, ahogy korabban beszeltuk.partprobe /dev/sdX
utana csinalhaszt egy EFI particiot gparteddel is, a lenyeg hogy tipusaef00
legyen,boot
eseps
flag legyen rajta, en nevet is megadtam nekiEFI System
, es valamelyik particio vegebol vagj le, az a biztos, fajlrendszer fat32.partprobe /dev/sdX
mountold fel az egyik rendszered:mount /dev/sdxy /mnt
hozz letre egy EFI mappat a /boot alatmkdir /mnt/boot/EFI
csatold fel az efi particiot:mount /dev/sdxy /mnt/boot/EFI
chroot:mount -t proc proc /mnt/proc
mount --rbind /sys /mnt/sys
mount --rbind /dev /mnt/dev
chroot /mnt
ezt mar a chroot alatt:source /etc/profile
apt-get install grub-efi-amd64
grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/EFI/ --bootloader-id=grub
update-grub
Azt hiszem nem marad ki semmit, ezt most igy gyors F1 utan irtam, legkozelebb csak este leszek akkor ranezek
.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6180 üzenetére
Most irjam le az egeszet? az egy kicsit hosszabb lesz.
Adatvesztes pedig eloforduhat (legvaloszinubb a MBR->GPT resznel) szoval csak akkor kezdj bele ha biztos vagy magadban.(#6182) lev258: ilyenen gondolkoztam meg en is, de nem lattam biztosan mukodo megoldast ra.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6178 üzenetére
Igen adatvesztes nelkul megcsinalta, EFI boot pedig nem automatikus, csinaltam egy EFI particiot, felraktam
grub-efi-amd64
csomagot, majd belottem:#!/bin/bash
grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/EFI/ --bootloader-id=grubBiztonsag miatt live cd-n dolgoztam (igy nem zavarnak be a memoriaba mar betoltott adatok)
Jo keves bejegyzes szerepel benne, de bootrol nem latok semmit. Amugy az jutott meg eszembe hogy felrakhatnal egy UEFI shell-t, nem tudom azzal tudnal-e kezdeni valamit.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6169 üzenetére
Amivel probaltam volna az nem volt ra alkalmas, ezert is mondtam hogy ha a kimenetben nem ir hibat, mert nekem jelezte hogy nem jo.
efivarsban mik vannak?
efivar -l
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6165 üzenetére
Kirpobalom majd az egesz dolgot virtualobxban, gyakorlatban meg nem csinaltam. Amikor megjott az SSD akkor alltam at GPT-re, ott meg nem kellett vele szorakozni.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6156 üzenetére
Elvileg kepes ra, gyakorlatilag tudod hogy mukodik az ilyesmi, barmikor lehet adatvesztes.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6154 üzenetére
Linux kepes bootolni MBR-rol is efi modban (nem garantalt, de pl nekem elindult), a windows viszont nem fog mukodni. EasyBCD-t egyaltalan nem ismerem szoval nem tudom milyen hulyeseget csinalhat.
Elvileg nem nehez linux alatt atkonvertalni ha minden jo, indits mar el egy gdisk-et a megfelelo lemezen es kuld el a kimenetet.
tehat pl:gdisk /dev/sdc
q
esenter
lenyomasaval tudsz biztonsagosan kilepni. Ha a kimenetben nincs hiba akkor elivleg egyw
betus kilepes at is konvertalna. -
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6152 üzenetére
A masik lemez GPT? mert akkor a linuxokat konnyu megcsinalni hogy efi legyen.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6088 üzenetére
En se turnek, helyette csak lefuttatok egy bat-ot.
Grafikus megoldast nem tudok, nem ertek hozza.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6086 üzenetére
Nekem ez a megoldas sokkal jobban tetszik.
-
Rimuru
veterán
válasz
Dr.FantastiK #6074 üzenetére
Ha a daily-ben van akkor naponta egyszer igen, es igy felesleges a hetiben is benne lenni mert ugyis lefut naponta.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #5972 üzenetére
Kicsit bonyolultabb ennel a winusb, viszont azon nem valtoztat hogy semmit nem er.
-
Rimuru
veterán
válasz
nemurea #5821 üzenetére
Engedi mountolni igy is csak read only modban, nehogy seruljon a faljrendszer.
"próbaképp érdemes olyat csinálni, hogy a Win-t rendesen leállítod, tehát nem restart" - tudomasom szerint mikor windows alatt a kikapcsolasra mesz akkor felhibernalasos allapot lesz viszont ha ujrainditod akkor nem, rendesen kikapcsol, tehat ilyenkor csont nelkul tudni kene csatolni. Ha cli kapcsolod ki akkor se hibernal:
shutdown -s -
Rimuru
veterán
válasz
joecontra #3731 üzenetére
Attol fugg hogy csinalja az ember, az en megoldasommal barmire telepitheto, sot meg ki is huzhato az adathordozo ha mar betoltotte az ISO-t mivel ramsidk-be megy az egesz. Ennek vannak elonyei es hatranya is. Azert nem irtam rola blogba mert ugyse hasznalna senki, plusz viszonylag bonyolult is es telepitett(/leforditott) syslinux is elofeltetel.
-
Rimuru
veterán
Mar van "regota" linuxos binarisa is az uj chromium alapu operanak is, ez nem lehet gond, felteve hogy nem 32 bites rendszert akarsz (oda csak a regi 12.x verzio van). Firefox alatt nem reg csesztek el a "gyorshivot" sokkal rosszabb lett mint volt, de ez tenyleg inkabb Firefox-opera topicba tartozik. Azert csak irok.
A konyjelzokat csak siman exportalni kell html-be. Gyorshivot egy az egyben nem tudod atvinni, viszont konyvjelzok vagy az elozmenyek kozul konnyen ki lehet huzni es akkor ott marad.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #1751 üzenetére
Jöjjön nyugodtan, legalább meg fogja mutatni hogy rakhatom fel ezeket, plusz nagyon kíváncsi vagyok arra a 32bites kernelre hogy miért lenne nekem az jó az alapvetően 64bites rendszeren (multilibet használok).
Az ilyen panelmódosítós dolgot meg se említem, nincsenek is olyan gombok a wiboxomon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Építő/felújító topik
- Revolut
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Anime filmek és sorozatok
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Milyen autót vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós topik
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest