- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Steam Deck
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Amazon Kindle
- Forrmell.enn
- Silicon Power XS75: Játékosoknak, DRAM nélkül
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
canniball
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #22638 üzenetére
"...gugli nélkül egyik rendszeren sem tudnám megoldani a magic packetes felébresztést..."
Pedig tök egyszerű (és GUI-s): vezérlőpult - eszközkezelő- jobbklatty a hálókártyán - tulajdonságok - energiagazdálkodás"Egyébként azt azért hozzá kell tenni hogy amit szeretnél, az nem a kezdő Linuxos témaköre."
Ugyan már, egy-két beállítástól eltekintve -ahogy te is írtad- szinte nincs is semmire használva a gép.Szerintem maradok annál hogy majd nekifeszülök, kérdezgetek, jó esetben válaszoltok is aztán legfeljebb ha nem tetszik akkor beszüntetem a dolgot. Most már csak az a kérdés hogy melyikkel próbálkozzak, melyik az a GUI-s disztró amelyik kezdőként
nem csak a kedvem vesz elkönnyen kezelhető és megfelel a felsorolt igényeknek? Ja és ugyan nem írtam de tuti ami fix tudjon magyarul.(#22639) Vladi!
"Nade mire akarod használni?
Itten írtam: egy-két extra beállítástól eltekintve tulajdonképpen a letöltésben és a lokális fájlmegosztásban kimerülnek a feladatai."...életedben nem láttál linuxot és gui nélküli szervert akarsz..."
Akar a fene, csak mutass egy olyat amelyikhez fullos GUI van!"Najó 1-2 hétre felteszed penre, azt ki fogja bírni."
Erről van szó!Első körben csak próbálgatás, addig a jelenlegi rendszert nem zúznám le.
-
canniball
nagyúr
válasz
lionhearted #22633 üzenetére
"Miért kell az Neked?"
Mert mint írtam a manuális parancsosztáshoz hülye vagyok, bármit állítani kell GUI nélkül meg lennék lőve.
De basszus próbáltam rákeresni a webui-ra, azt hittem olyasmi képeket fogok kapni mint egy router/NAS felülete, de a google szinte semmi mást nem dobott csak torrentes képeket. Hát linuxon ez semmi másra való, csak erre lehet használni?Penty!
Nem is gondoltam hogy kötekedni akarsz.A felsoroláshoz: ezért kezdtem már az elején azzal (is) hogy GUI kell, ezzel megoldható-e (szinte) minden amit szeretnék? Egy-két parancsot még csak-csak kiosztok ha megmondjátok hol és mit kell, de nem igazán szeretnék minden egyes beállításhoz itt kérdezgetni és kézzel gépelni.
CPT.Pirk!
"...mint pl. az auto login. A komolyabb dolgokhoz mint pl. a magic packetre felébredés, ahhoz egészen biztosan terminálba kell nyúlnod..."
Ehh, pedig azt hittem hogy a windowshoz szoktatott nép meghódítása érdekében ma már linuxon is mindenhez van grafikus felület.A cikkeiden átfutottam, van ami tetszik de van ami nagyon "csúnyának" tűnik.
Lehet igazad lesz és a puding próbája az evés... -
-
canniball
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #22626 üzenetére
"...a GUI még oké, de minimalista rendszernél jellemzően több dologhoz kell terminál, mint egy energiaigényesebb disztrónál, de ez igazából csak a telepítés utáni beállításokra vonatkozik..."
Megrémítesz!Milyen beállításokra gondolsz?
"pendrive: mit szeretnél?"
Pendrive-ról csak néhány napig/hétig próbálgatni, hogy mi is ez, hogy működik és tudunk-e barátok lenni? Aztán ha bejön akkor áttenném a HDD-re.
Az megvan hogy a flash-re telepítés nem egy optimális dolog, de van rajta wear leveling és ez a rövid idő csak nem terheli le nagyon. A lassúság pedig most is adott, az nem lenne újdonság. A live rendszer azért nem jó mert leállításnál elvesznének a beállítások/telepített programok, "prezisztens rendszer" meg fogalmam sincs micsoda."...a leírtak alapján kb. semmire sem lesz használva a gép."
Ahogy mondod: van egy kis házi szerverem aminek mindössze az itthoni fájlmegosztás és a letöltés a feladata. Most Win fut rajta + VNC szerver, FTP kliens (ezek léteznek Linuxra is, ha szerencsém van még talán a beállításokat is át tudnám menteni), tűzfal, vírusirtó és néhány apróbb program (Total Commander, töredezettségmentesítő stb.), "extra beállításként" fixIP, x időnyi üresjárat után auto készenlét, hálózati kérésre ébredés. Mindössze ennyire van szükségem. De úgy tűnik van valami hálózati nyűgje/esetenként belassulása, így gondoltam ha erre a nem túl bonyolult feladatra van valami egyszerűen kezelhető Linux disztró akkor megpróbálnám azt, hogy kiderüljön mi az igazság, újratelepíteni a Win-os rendszert most nagyon nincs kedvem."...a kérdés az, hogy mennyire értesz hozzá, vagy mennyire szeretnéd megtanulni az alap dolgokat."
Semennyire nem értek hozzá, az utolsó mondatod kb. mintha egy kínai írta volna.Megtanulni pedig csak annyit amennyit muszáj...már ha nem túl bonyolult, ezért is kérdeztem hogy mennyire lehet ez egyszerű.
Penty!
Azzal nem a működési elvét akartam illusztrálni, hanem annak bonyolultságát. Mivel még sosem telepítettem mást mint Windowst fogalmam sincs a Linuxnál ez miként működik. -
canniball
nagyúr
Tiszteletem a topiklakóknak!
Egy olyan OS-re lenne szükségem ami tudja az alábbiakat:
- nincs nagy hw-igénye, elfut az Intel D945GSEJT lapomon 1GB RAM társaságában. A topiknyitó szerint ezzel elvileg nincs probléma, azt esetleg lehet valahol ellenőrizni hogy a lap teljes körűen támogatott-e?
- beéri 4-5GB tárhellyel. Irodai csomagra, médialejátszóra és egyéb extrákra nincs szükség (lehet ezek nélkül telepíteni?), csak magára a rendszerre és pár kisebb progira.
- fut pendrive-ról (is), ezek szerint elvileg ez megy - esetleg valakinek tapasztalat?
- a telepítése és a(z alapszintű) működtetése is óvodás szintű értelmet igényel mint a Windowsnál: minden GUI alapú és kb. kimerül a next - next - ok gombok nyomogatásából.
- kezeli az NTFS fájlrendszert, nem tudom ez alap-e.Létezik ilyen Linux disztró?
-
canniball
nagyúr
válasz
ZCoyote #8098 üzenetére
Routeren keresztül kapcsolódik a gép.
Ha nem írok be semmit akkor próbálkozik, de nem tud kapcsolódni. Beírtam amit javasoltál de így sem jó. Viszont gyanús nekem, hogy a hálókártyára nem D-linket ír, hanem Abitot (IC7 lapról lenne szó, ami majdnem olyan mit az IC7-G, de pl. lankártya nincs rajta) és hogy a kártya ledjei nem villognak mint máskor, hanem folyamatosan világítanak. Nem lehet hogy a PCI-os kártya helyett a nem létező alaplapit akarja használni?
-
canniball
nagyúr
UHU Live 1.2 alatt nincs háló, ehhez kérnék egy kis segítséget. Azt felderítettem, hogy DHCP esetén élből a Cím nem található hiba üzit dobja, így hát elkezdtem kézzel bepötyögni a számokat: h. cím, h.maszk, átjáró, DNS-ek, de Win alatt olyannal hogy Broadcast cím nem rémlik hogy találkoztam volna, oda mit írjak?
(Csak szájbarágósan, nem véletlenül ebbe a topikba jöttem!
)
Ja, kábelnetről lenne szó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- ÚJ ÁRU, OLCSÓBB!!! Dell Precision Workstation 5550, 5560, 7510, 7520, 7550, 7720, i7, 6-11. gen.
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest