- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- VR topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen videókártyát?
- Milyen TV-t vegyek?
- Fujifilm X
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
-
válasz
canniball #22628 üzenetére
Én is hasonló dolgot szerettem volna, végül vettem egy routert 15e-ért, ami tud usb merevlemezt kezelni, fut rajta torrent, ftp, hálózati megosztás, távolról is el tudom érni mobiltelefonról is. Fogyasztása kevesebb még egy laptopénál is, kb 1 év alatt visszajön az ára áramban. Így pc-re nem kell kompromisszumokat kötnöm, bármilyen operációs rendszert szabadon kipróbálhatok, elég ha megy a böngészés, videolejátszás és irodai csomagok, ezt pedig mindegyik tudja.
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
canniball #22624 üzenetére
Nade mire akarod használni? Az is fontos kérdés.
Az, hogy mennyire könnyű, vagy nehéz, az a tudásod mértékétől függ. Nyilván ha életedben nem láttál linuxot és gui nélküli szervert akarsz, akkor nagyon nehéz lesz.(#22628) canniball:
2-3 évig ment nekem xmbc live egy pendriveról. Annyi, hogy nem hagytam írkálni rá. Csak olvasott de ment simán. Ezt meg tudod csinálni.
"megrémítesz" mer? Benyomsz 2 parancsot, hogy menjen és annyi.
"Pendrive-ról csak néhány napig/hétig próbálgatni,"
Bullshit! Még el se kezdted, de már csinálod magadnak a nehézséget!Tedd fel hdd-re és kész. majd belejössz.
Najó 1-2 hétre felteszed penre, azt ki fogja bírni. De ha egyáltalán nem értesz hozzá, akkor 1-2 heti hideg élelmet készíts be.
Érdemes megtanulni, megcsinálni. Eltöltesz vele mondjuk 2-3 hetet mire beletanulsz, de utána lehet, hogy 8 évig nem kell hozzányúlni.
Mondjuk egy centos erre kiváló. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
canniball #22637 üzenetére
Ahogy Windowson sincs mindenhez grafikus felület (pl. a gyakran kellő useraccounts2 - ha már auto login - sem hozható elő gépelés nélkül), úgy Linux alatt sem.
Linux alatt az árnyalja a képet, hogy más szemléletek szerint készülő gui-k (asztali környezetek) közül lehet választani, van akinek a letisztultság azt jelenti hogy kevés dolgot lehet csak beállítani, másnak meg az a normális, ha mindenhez hozzáfér. Én az utóbbit szeretem, ezért használok KDE-t, lásd Chakrás cikkemet.
Az meg még tovább árnyalja a képet, ha a Windows8 új felületét és a beállítások könnyű elérhetőségét is nézzük.Egyébként azt azért hozzá kell tenni hogy amit szeretnél, az nem a kezdő Linuxos témaköre. Pl. hiába foglalkozok mindkét rendszerrel elég sokat, gugli nélkül egyik rendszeren sem tudnám megoldani a magic packetes felébresztést, mert nem igazán tartozik a hétköznapi feladatok közé.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
GUI-s beállításokat nézve, pl. a lightweight asztali környezetek nem feltétlen adnak lehetőséget olyan apróság beállítására, mint pl. az auto login. A komolyabb dolgokhoz mint pl. a magic packetre felébredés, ahhoz egészen biztosan terminálba kell nyúlnod, bármilyen disztróról is van szó.
Azt javaslom, hogy dobj fel egy virtualboxot, ott telepíts egy rendszert és próbáld ki. Van két cikkem Debian témában, bár azok a KDE-s fullos asztali környezettel készültek és még az előző főverzió alatt, de érdemes belenézned, nem ördöngösség a dolog. [link] [link]
-
Penty
aktív tag
válasz
canniball #22632 üzenetére
Telepíteni nem bonyolult, bár választhatod az expert módot is, és akkor már lehet, hogy beakadsz. Automatában viszont még egy Debian is csak a next-->next-->finish kategória, ha ezt akarod.
Az alábbiakból vontam le azt a következtetést, hogy a Linux nem a Te világod lesz:
- "Megrémítesz!Milyen beállításokra gondolsz?"
- "Semennyire nem értek hozzá, az utolsó mondatod kb. mintha egy kínai írta volna."
- "Megtanulni pedig csak annyit amennyit muszáj..."
Illetve most adtál egy újabb mondatot, ami csak erősíti a feltételezésemet:
- "Kell, GUI nélkül halott vagyok."Nem bántásból írtam, amit írtam, hanem segítségből.
-
Penty
aktív tag
válasz
"Penty!
Azzal nem a működési elvét akartam illusztrálni, hanem annak bonyolultságát. Mivel még sosem telepítettem mást mint Windowst fogalmam sincs a Linuxnál ez miként működik."Linuxot telepíteni szerintem semmivel sem bonyolultabb, mint egy Windowst. És most itt a grafikus telepítővel ellátott disztrókra gondolok, nem egy Gentoo-ra, Arch-ra és társaikra...
Lényegében csak a next-->next-->finish soron kell itt is végigmenni.
Mivel te egy otthoni szervert szeretnél üzemeltetni, szerintem a CPT.Pirk által ajánlott Debian több mint tökéletes erre a feladatra. Ha viszont az előző hozzászólásodat veszem, akkor van egy olyan érzésem, hogy a Linux, az nagyon nem a Te világod lesz.
-
Penty
aktív tag
válasz
"...
- a telepítése és a(z alapszintű) működtetése is óvodás szintű értelmet igényel mint a Windowsnál: minden GUI alapú és kb. kimerül a next - next - ok gombok nyomogatásából.
..."Ha egy Linuxot Windows-ként akarsz használni, annak nem lesz hosszútávú együttműködés az eredménye. Szerintem maradj a Windowsnál. (Írom mindezt egy Debian alól...)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ilyen régi lapnál valszeg semmi kezelési gondod nem lesz.
"a Windowsnál: minden GUI alapú és kb. kimerül a next - next - ok gombok nyomogatásából." - a GUI még oké, de minimalista rendszernél jellemzően több dologhoz kell terminál, mint egy energiaigényesebb disztrónál, de ez igazából csak a telepítés utáni beállításokra vonatkozik, azok után már lehet kattintgatni. Viszont next-next-finish elv szerencsére nincs, ez nem Windows.
-A 4-5G tárhely kb. stimmel, a leírtak alapján kb. semmire sem lesz használva a gép.
-pendrive: mit szeretnél? Live rendszert, vagy prezisztens rendszert, esetleg penre telepíteni egy komplett rendszert? Utóbbit nem javaslom, a flash memória nem az aktív használatra való.
-ntfs: persze alap, ntfs-3g csomag ott figyel kb. minden disztróban.
Igazából egy csomó disztró van ami teljesíti az igényeidet, a kérdés az, hogy mennyire értesz hozzá, vagy mennyire szeretnéd megtanulni az alap dolgokat. Mert ha nem vagy ismeretlen Linux világában (pl. láttál már apt-get csomagkezelőt), akkor azt mondanám, hogy fogj egy Debian netinstall imaget, tedd fel belőle csak a karakteres alap rendszert, majd húzz fel rá mondjuk egy xfce-t minimál kiépítésben és akkor az igényeid teljesültek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- BestBuy topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Elden Ring
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- DOOM - The Dark Ages
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Tesla topik
- NBA és kosárlabda topic
- További aktív témák...
- IBM/Lenovo Thinkpad T60
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest