Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• NoX

senior tag

válasz ubyegon2 #68455 üzenetére

Szerintem hétköznapi felhasználáshoz nem nagyon kell particionálgatni alap esetben. Ha tudod, használhatod a teljes lemezt. Értem, hogyha mellette meg kell tartani a Windows-t, akkor ott egy kicsit többet kell trükközni, de a telepítők is már egyre okosabbak, és tök sok mindent megoldanak helyetted, amit anno csak manuálisan lehetett.

Nem írnak, legalábbis én nem olvastam olyat, hogy lecserélték volna a telepítő GUI-t:
    - Debian 10 buster released
    - What's new in Debian 10
    Látom más közben válaszolt: a live-ból való telepítés kinézete változott meg kicsit:
    The live image includes the Calamares independent installer as well as the standard Debian Installer.

A netinst-et szedtem le (amd64). Általában ezt szoktam. Szedjen le minden mást a netről, azt jólvan.

cigam
    Köszönöm szépen, így tök érthető!

Ha mondjuk a rendszert újra is kell rakni valamiért, és végül felcsatolod a külön partíción lévő /home-ot, akkor ott nem lesznek mindenféle jogosultsági problémák? Illetve a felhasználókhoz a jelszavak nem vesznek el?
    Nem mélységében kérdezem, csak általánosságban.

• NoX

senior tag

válasz ubyegon2 #68449 üzenetére

Az ajánlott felparticionálásról szettem volna többet megtudni. Ezért a kezdő topikba írtam. Persze lehet pont ezzel hibáztam, hiszen a grafikus telepítőben is az van, hogy kezdők az egybe az egészet válasszák :DDD
    Lényegében előnyt/hátrányt szerettem volna hallani a külön /home és esetleg a külön /var és /tmp partíciókról.

Azzal azért nem értek egyet, hogy a manuális particionálásnál nincs egyszerűbb. Nyilván túloztál, de ez azért haladó szint lesz mindig is.

Nem akartam ennyire részleteibe belemenni, de tisztában vagyok az ajánlott swap méretével; 16GB RAM-hoz minimum 4GB és maximum 32GB az ajánlott, de a maximum bőven túlzás, kihasználatlan lesz. Ha hibernálást is szeretnék, akkor kell 20GB.

És igen, a képemen csak egy VirtualBox volt, aminek 2GB RAM-ot adtam. Egyébként azt a képet én lőttem, a legfrissebb Debian 10 telepítése közben.

Köszönöm a ArchWiki-s tippet. Olvasgattam a Debian dokumentációját, többek közt az ajánlott particionálási sémát, de érezhetően elavult kicsit: Recommended Partitioning Scheme
    Illetve nem volt benne a lényeg: Miért így? Előnyök/hátrányok?

• NoX

senior tag

válasz ubyegon2 #68444 üzenetére

Ez egyelőre egy VirtualBox-os környezet tesztelésre.

Tudom, hogy az egész egybe particionálás a könnyebb járható út, de én most a szétparticionálás lehetőségeit szeretném kideríteni; jó-e a guided által javasolt szétparticionálás, vagy ezzel igazából csak több problémát szakítok a nyakamba, mint nyerek? Mert ha figyelni kell manuálisan mikor telnek be a /var és /tmp partíciók, akkor az elég nagy plusz munka szerintem.

A guided particionálásban (nem a manuális) ugyebár 3-féle opció van:
    - egész lemez használata
    - külön /home partíció
    - külön /home, /var és /tmp partíciók

A /swap-ot természetesen mindegyik verziónál hozzáadja automatikusan.

Egyébként egy multiplayer játékszervereket futtató gép lesz LAN partikhoz + VOIP szerver és webszerver (játék statisztikáinak megjelenítésére adatbázisból). Paraméterei: i7-4790, 16GB, 480GB SSD

Debian-al már van tapasztalatom, nem idegen számomra.

Ugyanitt még néhány gyors villámkérdés:
    - Érdemes már Debian 10-at telepíteni, vagy még túl friss?
    - generic initrd, vagy targeted?
    - Automatikus security updates, vagy manuális?

Köszönöm a választ!

• NoX

senior tag

Lehet hagyatkozni a Debian 10 telepítőjére, amikor particionálásról van szó és külön partíciót szeretnék a /home, /var és /tmp mappáknak?

A guided automatikusan így osztottal fel:

Elég az általa kiosztott hely? Elfogyhat valamelyik? Van előny ennek a szétparticionálásnak SSD-n, vagy mehetne az egész egybe is?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés