-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Boyrob
csendes tag
Én így kezdtem ahogy neked jó lett, tehát Gparted Live CD-ről megparticionál mindent aztán Windows 8 vagy 8.1 telepítőt indítottam (mindkettőt próbáltam). De nem volt hajlandó tovább lépni a telepítő amikor megadtam neki a particiot!
Aztán onnan le gyalultam mindegyik particiot és létre hoztam a telepítőböl őket mondván hogy így is jó lesz, a Win egyből engedett is telepíteni tovább fel is ment, csak ezután a Linuxal voltam úgy hogy nem látta csak az egész HDD-t particionálatlannak. Szóval nem értem igazán nálad hogy ment a Win8 telepítő így?
De lényeg hogy sikerült -
Sicér
tag
Nah kérem elkészültem a dologgal.
Több órás utánajárás, kérdezősködés, és ehhez hasonló dolgok után a következő eljárás vezetett célra:
Nem jó, ha a Windows telepítővel hozzuk létre a partíciókat, legalábbis én ezt tapasztaltam.
A Gparted-et elindítva láttam minden partíciót, közöttük a Win telepítővel létrehozott/az Ubuntunak fenntartottat is. Szóval gondoltam akkor itt és most meg is partícionálom "ext4"-re gyorsan. Ezzel nem is volt gond, egy-kettőre megoldotta, de sajnos ezzel párhuzamosan az előzőleg feltelepített Windows partíciókat le is gallyazta.
Volt is káromkodás, odalett 2 órás munkám. Na mindegy, gondoltam, megoldom újból, de akkor hogyan tovább?
Egy huszárvágással a Gparted alatt az összes eddigi partíciót töröltem, a merevlemezt nulláztam. MBR partícionálást választva létrehoztam a kívánt részeket: 100GB fenntartva a Win-nek, 6GB linuxswap, 94GB ext4 az Ubuntunak, a további 7xxGB pedig NTFS.
Miután ez megvolt, akkor pendrive csere, feltoltam a Win-t, utána pedig az Ubuntut.
Most minden OK, megvan az un. "Lila GRAB", indításnál kiválasztható a megfelelő operációs rendszer.Szóval nekem ezt a rögös utat kellett végig járnom ahhoz, hogy elérjem a célomat.
Remélem segít másoknak, akik ugyanilyen, vagy hasonló problémával küzdenek.
Persze könnyű dolgom volt, mivel nem kellett előtte adatot mentenem, mert akkor sokkal nehezebb lett volna. -
törölt tag
Nem ismerem a Win lelkivilágát (utoljára NT 4.0-át telepítettem), nem tudom mit miért és hogyan csinál, de szerintem ha csináltok egy tisztán GPT/EFI telepítést, akkor mennie kéne a dolognak!
Részleteket lásd a blogomban, azzal a különbséggel, hogy miután megvan a lemez felosztása a Win telepítéssel kezded, aztán a Linux. -
Boyrob
csendes tag
Hello.
Pár napja én is ezzel küzdöttem, ki is raktam ide de érdemben nem tudtak segíteni.
Én végül úgy oldottam meg hogy nem a 120Gb SSD-re raktam a Linuxot a Windows mellé hanem egy másik 60GB SSD-re a boottal együtt, tehát a Windowsos SSD-hez nem nyúlt így.
De esetemben egy asztali gép volt, ugye ez nálad nem fog működni, esetleg egy OptiBay keret és egy másik HDD oldaná meg a gondod így, de ennek a kedvéért aligha ruháztok be rá.Én próbáltam mindent, GPT-MBR konvertálást oda vissza, MBR Recovery de semmi nem oldotta meg a problémát. Érdekes hogy a Linux Live módban a fájlkezelő látta a particiokat és talozni is tudtam, de a Gparted nálam is azt mutatta hogy particionálatlan az egész lemez.
Sok reményt nem fűzök hozzá, de ha sikerül megoldanod feltétlen oszd meg mert többeknek is volt már ilyen problémája ahogy olvasgattam a témában, de igazából megoldást nem láttam rá. -
King Unique
titán
Ha a Windows UEFI módban lett telepítve és GPT, akkor talán a Linuxot is aszerint kéne, ha sda-ra akarod rakni. Netán előbbi is sima Legacy mód és MBR?
Ubuntu Live rendszernél, ha nyitsz egy GParted partíciókezelőt, annak látnia kéne az összes partíciót, ha nem, akkor ott vmi nagy gond van...ha látja őket, akkor max a 100 GB-os részt megformázod Ext4-re. Ha utána a telepítő azt sem látja, akkor az vmi bug, vagy a fene tudja...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti -Intel Ultra 7 165U16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged