- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Házimozi belépő szinten
- Milyen videókártyát?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Itt a legkisebb asztali GeForce RTX 50-es VGA
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nagytalp
senior tag
válasz
péter007 #6192 üzenetére
Nem olyan vészes a dolog mint amilyennek elsőre látszik. Az ablakok közti váltás egy Alt+TAB kombinációval ugyanúgy működik mint Winodw$ban. Viszont én jobban szeretem ha minden esetben rendszergazda vagyok. Így nem kell a sudo!
Ezt elérheted a sudo passwd root paranccsal. Aztán már csak a bejelentkezést kell engedélyezned : GNOME Menü ->Rendszer ->Adminisztráció ->Bejelentkező ablak-> Biztonság->Engedélyezi a rendszergazda belépését (vagy ilyesmi az enyém angolul van)Utána ctrl+alt+backspace
Ha újra indult az X akkor bejelenetkezel. A terminál ablak elvileg kis ikonban ki van rakva a panelra. Megnyitod : rendszergazdaként a sudo parancs nem kell. Ez azért is jó mert mostantól minden parancshoz biztosan kapsz segítséget. Megpedig a következő képpen: pp begépelése után egy TAB billentyűt nyomsz. És kiegészíti illetve megmutatja milyen parancs lehetőségek vannak a megkezdett parancshoz.
Hangkártya : Debianon volt alsaconf amivel beállíthattad kézzel vagy megpróbálta automatikusan megkeresni és beállítnai a hangkártyát.
Ubuntuban tipikus hiba hogy a PCM le van némítva a hangerőszabályzón. Ezt nézd meg elsőként mielőtt műtétet hajtasz végre a hangrendszeren.Videókártya: (sudo) dpkg-reconfigure xserver-xorg
Ubuntun mindig működik az automatikus felismereés de ha mégsem akkor add meg kézzel a paramétereket.Soha ne add fel. Nekem kb. a 10. telepítés után sikerült indítanom grafikus felületet (KDE2) -Azért a 10. után mert ha nem indult akkor újra telepítettem
Segítséget nem sokat kaptam de megtanultam, hogy a Google az jóbarátom.
A mai ubuntu -8.04 Hardy Heron- nagyon egyszerű és ha használod aktívan erre Te magad is rájössz. -
ngabor2
nagyúr
válasz
péter007 #6205 üzenetére
talán ez segít. az, hogy a hangchip acl883, nem elég. milyen chipset van a lapon? de erről is ír az idézett fórum.
videokártyánál... nyiss x alatt egy terminált,
xhost +
sudo nvidia-settings(ha nincs fenn, akkor sudo apt-get install nvidia-settings)
itt be tudod állítani a dolgokat, és mivel root-ként futtatod, el is tudod menteni a helyére.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
péter007 #6202 üzenetére
milyen hangkártya? lspci kimenetet szúrj be. mondjuk az ubuntu meglehetősen jól kezelte eddig nálam a hangkártyákat.
x felbontás: itt se ártana tudni, hogy milyen videokártya. lehet, hogy leírtad már, de nem találom.
grafikus felület: kde, vagy gnome? bár ha az alap ubuntut tetted fel ,akkor jó eséllyel gnome. rendszer/beállítások/felbontás pontban van ez a felbontás?
-
escie
őstag
válasz
péter007 #6196 üzenetére
grafikus feluleten mostanaban igen hasznalatos (es szerintem jo is) a networkmanager nevu app.
nem tudom, mit haszanalsz, de KDE ala KNwtworkManager, Gnome ala meg valami mas a frontendje.
ezzel tudsz valogatni a wifi-s, meg vezetekes halotzatok kozott kattintgatassal, okosan. -
ngabor2
nagyúr
válasz
péter007 #6186 üzenetére
akkor kijutottál a konzolra. legalább lehet egyértelmű parancsokat, és egyértelmű válaszokat kapni. lesz ott még grafikus felület... majd holnap. csak jól kell feltenni a kérdéseket. monnyuk alapból elég macerás lesz, ha ugyan azon a gépen van a linux, mint amelyikről (gondolom win alól) netezel...
egészségedre a sört
-
rtom
senior tag
válasz
péter007 #6179 üzenetére
A parancs pppoeconf, azaz 3 "p" betű egymás után, nálad csak 2 van, ezért nem érti.
Továbbá a sudo-val kiadott parancs után az ubuntu-s jelszavadat kérdezi, nem a netszolgáltatódét (ha ez eddig nem lett volna tiszta), a sudo-val adminisztrátori jogosultságot kapsz ezen parancs erejéig. A "Password for 'user':" szöveg után beütötteket nem jelzi a képernyőn, de csak folytasd nyugodtan, attól még érti.
-
Vladi
nagyúr
válasz
péter007 #6168 üzenetére
Már bocs.
Nem kell újraindítgatni. Az csak tudod minek segít.
Ha command not found akkor 90%- hogy rosszul írtad a parancsot. Vagy nincs path, tehát a /sbin vagy másik rendszer mappában a parancs, vagy nincs telepítve a csomag. Tipikusan ezek szoktak lenni.A jelszót nem látod, de attól még beírod.
Jelszót meg soha ne mondj meg senkinek.
-
péter007
senior tag
válasz
péter007 #6167 üzenetére
sziasztok
a mutatvány addig sikerül hogy belépeka terminálba
oda elkezdem írni ahogy mondtátok hogy sudo ppoeconf
erre kiírja hogy password for somogyi (a somogyi a felhnév)
ide gondolom a saját jelszavamat kéne beírni...de hiába írom be akurzor egyhelyben villog és még kicsi fekete pontok sincsenek
ütök egy entert és jön az üzenet hogySoryy, try it again
de ezután már hiába írom be a sudo ppoeconf parancsot mert utána kiírja hogy
command not foundújraindítottam 3-szor hátha elbaltáztam de jelszavamat de mindig ige jutok
természetesen az adsl jeszavával is próbálkoztam (hátha) de nem jött össze a dologaki tud lécci segítsen, üdv péter
sorry kétszer ment el
-
péter007
senior tag
válasz
péter007 #6167 üzenetére
sziasztok
a mutatvány addig sikerül hogy belépeka terminálba
oda elkezdem írni ahogy mondtátok hogy sudo ppoeconf
erre kiírja hogy password for somogyi (a somogyi a felhnév)
ide gondolom a saját jelszavamat kéne beírni...de hiába írom be akurzor egyhelyben villog és még kicsi fekete pontok sincsenek
ütök egy entert és jön az üzenet hogySoryy, try it again
de ezután már hiába írom be a sudo ppoeconf parancsot mert utána kiírja hogy
command not foundújraindítottam 3-szor hátha elbaltáztam de jelszavamat de mindig ige jutok
természetesen az adsl jeszavával is próbálkoztam (hátha) de nem jött össze a dologaki tud lécci segítsen, üdv péter
-
rollins
őstag
válasz
péter007 #6160 üzenetére
Azt én is szívtam :-), nem értettem miért nem lehet azzal a grafikus hálózatbeállítóval, most sem értem. Mindíg wired -et akart, az wireless vagy mi? a másik meg talán gyors kábelnethez lehet. Szóval pppoeconf paranccsal indítva sikerülni fog a "hétkönapi" adsl beállítása, az majd kreál szépen egy pont-pont protocol réteget az ethernet fölé, vagyis a pppoe -t. (gondolom neked is adsl van)
-
rtom
senior tag
válasz
péter007 #6160 üzenetére
Először tudni kéne, hogy kábel vagy ADSL kapcsolatról van szó.
Az ADSL-t lehet a pppoeconf-a beállítani, ezt az Alkalmazások->Eszközök->Terminál helyen találod (hú, már régen láttam klasszikus Ubuntu menüt, nem is biztos hogy ott van, de megtalálod) Kapsz egy fehér ablakot, DOS prompt-hoz hasonlító parancssorral. Ide kell beírni a pppoeconf-ot.
Ha kábeles neted van, és nem megy magától, akkor nagyobb a gond, ez esetben egy lspci, lsmod valamint egy ifconfig parancs kimenete segíthet tovább.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Antivírus szoftverek, VPN
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- Apple iPhone X, 256GB, Kártyafüggetlen
- AKCIÓ! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest