- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Apple MacBook
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen processzort vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- OLED monitor topik
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Samsung LCD és LED TV-k
- Melyik tápegységet vegyem?
- Hobby elektronika
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #39117 üzenetére
Pedig tegnap még jó volt.
OK, örülök, hogy adhattam egy ötletet hozzá.(#39120) OldAkita: Veracrypt, ez többplatformos.
(#39135) colomb2: ez a LibreCrypt a Linux alatt, beépített megoldással titkosított meghajtókat is kezeli Windows alatt? Illetve látom említve van a FreeOTFE is, amit én csak XP alatt tudtam használni, mert az újabbaknál digitális aláírás hiányában fel sem lehet telepíteni, max esetleg teszt módban, de az macerásabb. Ezért is használtam erre a célra Veracrypt szoftverét.
(#39124) st6969: amúgy, mért van erre akkora szükséged? Csak mert egyrészt Win alatt bankolva, egy megfelelő AV-ben van bank safe modul is, külön böngészővel, virtuális billentyűzettel, így a védelem is adott, illetve a bank oldala a böngészőben amúgy is biztonságos (https) csatornán megy. Másrészt úgyis kétlépcsős azonosítás (sms) van a legtöbb helyen, így csak úgy utalgatni sem tudnak a számládról.
Harmadrészt, ha eddig nem (live) Linux alól bankoltál, akkor valamivel nagyobb esély van rá, hogy már ms, google és társai, + "hárombetűsök" is tudhatják a jelszavaidat, láthatták a számlatörténetedet...Virtuális rendszer nem biztos, hogy annyira jó privát szféra terén, mert abba pl. a belelát a gazda OS, de még vírusírtók is. Amúgy meg live rendszer jobb ötlet, szerintem azért egy pendrive is kibír ilyen kis terhelést, ha netán idővel tönkre is megy, szinte fillérekért veszel másikat. Ha meg ennyire gyakran lesz a gépen Linuxról bankolás, akkor érdemes lehet a Windows mellé felrakni és indításkor a boot menüben kiválaszthatják, melyiket akarják használni.
-
King Unique
titán
válasz
mickemoto #39112 üzenetére
OK, nézegesd.
VMware Player ugyanolyan virtualizáló program, mint a Virtualbox, a host rendszerre kell feltelepíteni. Viszont, ha ezt akarod használni, akkor abban még1x fel kéne telepíteni a Suse Linuxot, ami gondolom macera...
De szerintem Windowsra jobb bizonyos szempontokból, mint a VB, legalábbis USB-s eszközök kezelése terén magasan veri még ez a sima, ingyenes Player is.Amúgy azon nem gondolkodtál még, hogy éles rendszerként felrakd a Windows mellé, dual boot megoldással és akkor az NTFS partíciók elérésével sem kéne szórakozni, mert a Linux alapból kezeli őket? Illetve Windowsra is van ExtFS driver, amivel simán írja & olvassa az Ext4 partíciókat.
-
King Unique
titán
válasz
mickemoto #39108 üzenetére
Ez a lehetőség alapból tiltva szokott lenni, pontosan azért hogy ne tudj belegányolni az éles rendszerbe.
VB alól lehet megosztott mappát hozzáadni [link], [link], illetve ha USB-s eszközt akarsz használni, akkor azt is külön hozzá kell adni és engedélyezni [link].
Egyébként meg Virtualbox gyorstalpaló cikket olvasd el.Én VMware Playert használok, abban is lehet megosztott mappát hozzáadni, illetve engedte a partíciót is, de nem láttam Linux alól, mert még vsz mást is kellett volna állítani. De nem is érdekel, mert nem használok megosztott mappát...
Viszont USB-s kütyüket igen, amit a VMware sokkal jobban, kezel, mint VB. Előbbin nem kell semmit állítgatni, csak rádugod és csatolja egyből. -
King Unique
titán
válasz
CPT.Pirk #38862 üzenetére
Mihez képest, mert azt nem mondanám, hogy ilyen téren annyival jobb és igényesebb volna, mint a másik platformok megoldásai.
Új Kubuntun vmiért nem igazán tetszett meg ez az új Plasma 5, de másik disztrókon próbálgatva se nyerte el maradéktalanul a tetszésemet. Inkább akkor már Cinnamon. -
King Unique
titán
válasz
lionhearted #38854 üzenetére
Igen, megtaláltam, köszönöm!
Ha tisztán rakom fel, akkor ott is a Tango az alapértelmezett, de PPA-ból telepítve Mint alatt már nem, de majd még megnézegetem, beállítgatom.(#38852) CPT.Pirk: "lapos, szögletes, vizuálisan visszalépés a 7-től." - kinek mi tetszik, nekem a flat jobban. Illetve ennyi erővel ennek az ellentéte Unity, Gnome 3 és KDE 4 felületekre igaz, kis túlzással az összes többi (pl. Mate, Xfce, LXDE, Cinnamon) lapos és szögletes Linux alatt is. Vagy ott van a KDE 5, ami szintén ezen irányt követi, hisz ez most a "divat".
-
King Unique
titán
válasz
lev258 #38838 üzenetére
Nekem ez a 2 van a PPA-ban:
libreoffice
deb http://ppa.launchpad.net/libreoffice/ppa/ubuntu trusty mainlibreoffice (források)
deb-src http://ppa.launchpad.net/libreoffice/ppa/ubuntu trusty mainCseréljem le, vagy manuális telepítésnél mindegy, mert úgysem fog frissülni?
(#38839) colomb2: az ilyen hibákat nem tudom mi okozza pontosan (driver?), de azért sokaknál lement problémamentesen, nálam is. Pedig sokat frissítgettem én is a 8-as időszakban, de most az Insider tesztelés alatt meg főleg.
Lehetne ez jobb is, pl. a frissítések telepítése (viszonylag) lassú mind3 rendszernél, majd utána restart 30% ---> restart 100%...az is egy kínlódás. -
King Unique
titán
válasz
lev258 #38832 üzenetére
Próbáltam korábban a PPA-t, az fogjuk rá, hogy működik is, a mostani 1 esetet leszámítva. De ez a kinézet, téma dolog nagyon nem, a gyári telepítésben is ez az alap puritán van benne. Azzal meg nem volt kedvem szórakozni, hogy xy kiegészítő csomagot vadásszak. Mert ugye azt se tudtam, hogy mit, illetve a beállításokban nem találtam a váltásra lehetőséget. Egyszerűbb volt feltenni manuálisan és annál még a kinézet is ok.
#38835) inf3rno: én főleg laposom használom és tényleg nem rossz, teljesítményét, stabilitását nem is érte különösebb kritika. Ez a metro dolog meg eleve kicsit túl van lihegve...desktopként használva, ott 1-1-ben az asztal, egérrel modern felület is bőven kezelhető, felrakható a fenti X-es cikkben is említett CS, amivel meg minden testre szabható. Csak ugye ez már a múlt, mert itt a szép és új, még jobban adatgyűjtős X-es korszak és az a jó.
-
King Unique
titán
válasz
inf3rno #38829 üzenetére
Start menü hiánya miatt + a csempe + a mende-mondák, ennyi már elég is.
Amúgy a 10-es jelenleg (majd a jövőben talán) szerintem sem annyival jobb, még a Mintet is szívesebben nyomogatom.
"következő oprendszerük"
Az meg nem lesz hivatalosan, mert a X-et fogják fejleszteni. Max egy újjal egyenértékű új THX build.(#38831) CPT.Pirk: ja, ez a kijelentés kb. iróniának elmegy.
-
King Unique
titán
válasz
lev258 #38828 üzenetére
Ja, mondták és vsz úgy is lesz, vagy nem biztos, mert elég jól sikerült a birkaterelő marketing...
Napi öröm: hőfokok
Korábban szívtam Mint Cinnamon alatt a hőfokok belövésével, kisalkalmazások és Conky a merevlemezt nem is mutatták, de most találtam egy leírást a psensor-ról és ezzel már ok. Kirakja a panelra és már mutatja a HDD hőfokokat is.sudo apt-get install lm-sensors hddtemp
sudo dpkg-reconfigure hddtemp
sudo sensors-detect
sudo service kmod start
sudo add-apt-repository ppa:jfi/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install psensorLibreOffice:
Másik gondom az LO frissítése & megjelenése volt, mert Mint alatt vmi fapados, ronda témája alapból és hiába mentem a beállításokba testre szabni, én nem találtam erre megfelelő lehetőséget, akárhogyan is igyekeztem...
A hivatalos magyar oldal leírása nem tudom mire vonatkozik pontosan, de upgrade-re nálam nem volt jó, max friss telepítéshez. Sőt eltávolítva a régit (restart is volt), majd ezt lefuttatva nálam a 4.4.3-at tette fel...
+ a téma megint a fapados alap volt csak...Viszont Ubuntun a normál, tetszetősebb megjelenés van, illetve, ha manuálisan töltöm le a .deb fájlokat és teszem fel, akkor Mint alatt is. Hát ez van, max ezen túl manuálisan telepítem.
-
King Unique
titán
válasz
lev258 #38763 üzenetére
Ezek a faragások csak apró finomhangolások, de olyan szintre sosem fog eljutni, mint itteni xy pehelykönnyű DE, mert eleve kicsit más kategória a kettő erőforrásigénye, így erről kár is elmélkedni. De az pozitívum, hogy Vista óta nem emelkedett és annak volt már egy-néhány éve és hardverek is fejlődtek azóta nem kicsit.
Lehet ezeknél van kamu boot, másiknál eleve nincs az alap telepítésben sok program az indítómenüben, nincs fent (külső) aktívan futó AV, ami tovább lassítaná. Mert ezeket beizzítva, már ott is akár a sebesség rovására mehet.(#38764) colomb2: ezt nem próbáltam, mert nálam több rendszernél első dolgom mindig kikapcsolni, különben szomorú smiley-t dob. Az Ext2Fsd programot felrakva meg simán kezeli az Ext4-et, sőt USB 3.0-án néhány tesztnél még kicsit nagyobb értékeket is sikerült elérni, mint a gyári NTFS-nél...
-
King Unique
titán
válasz
CPT.Pirk #38758 üzenetére
Igazából annyira nem fontos, mert az összes Linux, még a KDE, Unity hardverigénye is (jóval) kisebb, mint egy Windowsnál, így ilyen oldalról nézve, nincs értelme összehasonlítani.
Boot terén nem mindegyik Linux annyira fürge (pl. Mint), illetve a W7-nél fast startup sincsen, mint az újabbaknál, mert azzal töltenek be igazán gyorsan. Viszont, ha dual boot van, akkor meg ki kell kapcsolni, mert okozhat problémákat. -
King Unique
titán
válasz
CPT.Pirk #38755 üzenetére
"Ráadásul szoktam váltogatni oprendszerek között, mindegyik gépemen van legalább kettő."
Na ebben egyetértünk, éljen a multi-boot.Amúgy mért egy fapados Lxde-vel mérted le, az jó hogy hamarabb betölt, meg alapból gyorsabb utána használva is a rendszer. Mércének egy KDE/ Unity legalább, ha már kb. azonos feltételeket akar az ember, de még azokkal se lesz teljesen az.
-
King Unique
titán
válasz
agy73p #38738 üzenetére
Az már mindenkinek a saját baja...
Pedig ott van az orra előtt a beállításoknál. Viszont az igaz, hogy alapból mindent ON-ra állítani és maxra húzni kicsit "izé", mert ezek nem kellenek feltétlen a rendszer működéshez és a tudatlan átlagfelhasználótól sem várható el, hogy mindennel tisztában legyen.
Tails OS egy Debian alapú disztró, én csak virtuális gépen próbáltam (ezt használta E.S. is...), elég fapados küllemű. Gondolom lehet pendrive-ra is telepíteni, azon is használni és hordozni. Ha én USB 3-as külső vinyóra fel tudtam rakni egymás mellé 3 db Linuxot (Mint, eOS, Ubuntu), akkor nyilván pendrive se lehet akadály.
Aztán, hogy ez mennyire biztonságos és anonim, azt már nem tudom, lehet ezt is időközben betámadta az NSA, mint a hagymás böngészőt...? -
King Unique
titán
válasz
lionhearted #38712 üzenetére
Manapság, ha netre kötött gép van, már nem nagyon létezik olyan, hogy privátszféra.
Max, ha:
a.) offline gépezel
c.) speciális OS-t használsz, pl. TailsAzért ezeknek a megosztásoknak, titkosító kulcs felhőben tárolásnak utána kell olvasni, mert egyrészt külön engedélyezni kell, de a topikjában leírták a szakik.
Én még anno az tesztelős időszakban vetettem fel az adatgyűjtés témát, de itteni MS bennfentesek akkor és most is azt mondták, hogy ők látták miket gyűjt, jelentéktelen adatokat értékelnek ki a gépek...biztos.
De a dolognak a lényege, hogy nem csak az új rendszer csinálja, hanem a korábbiak is. Kikapcsolható, letiltható xy dolog ezzel kapcsolatban, akinek meg nem tetszik, nem használja, ennyi.(#38719) Penty: ezért szerintem se
Olyan elterjedtség és támogatottság van mögötte, amit csak úgy nem lehet megdönteni. Most ezzel volt egy negatív hír róla, előtte meg 100 ajnározó, dicsőítő. A marketingjük mindig is ott volt és már pusztán az nagyon sokat számít.
(#38731) agy73p: ja, eleve azt éri meg támadni, írni rá a vírusokat, ami népszerű és széles körben használt. Ha a Linuxnak lenne desktopon ~90%-a, lehet hasonló lenne a helyzet... ott van pl. az Anroid, legnagyobb szelet a tortából, legelterjedtebb mobil OS= AV kell rá, Play tele van fertőzött appokkal...
(#38726) Syl : hát igen, lehet a kormány asszisztál hozzá, az nem túl szép, de ugyanakkor maga az oktatás megcélzása nem tiltott dolog, más gyártók is csinálják. Aki meg azt akarja, hogy széles körben használt legyen a terméke, annak az ilyeneket is meg kell lépni.
-
King Unique
titán
válasz
lionhearted #38709 üzenetére
Bizonyos szintű adatgyűjtés a szolgáltatások fejlesztéséhez kell [link] és a tartalomban is van különbség. De ennyi erővel ott a Google, FB és társai...Illetve, csak mert 10-esben van rá GUI, a 7-esben meg épp nincs, attól még az is ugyanúgy küldi...teljesen kilőni eleve csak a x db service letiltásával, törlésével lehet [link].
(#38710) inf3rno: én sem szeretem, de ennyi erővel minden gyűjt és másik platformnál nem csak a 10-es. Linux mondjuk kevésbé, vagy nem, illetve egyes disztróknál ki tudja, de ha felmész a netre, akkor máris ott a Google és tudja mikor, mit csináltál.
A VIII meg eleve hasonló, mint a X, három közül talán még a VII-es egy fokkal kevésbé kíváncsi. -
King Unique
titán
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #38626 üzenetére
A fórumtárs pont az SSD miatt kérdezte, hogy a töredezettségmentesítés miatt az NTFS hamar legyilkolja az SSD-t. Erre írtam én, hogy ezen fájlrendszernél még nem nagyon számolt be az SSD topikokban senki elhasználódásról, illetve ezen művelet gyakori alkalmazása se szükséges a flash meghajtóknál.
-
-
King Unique
titán
válasz
spammer #38484 üzenetére
Nem azért nem, hanem másért, azt se tudja a többség, hogy mi az, hogy van benne...
Pedig annyira reklámozták ezt is, aztán úgy látszik, csak a marketing jó, nagyobb volt a füstje, mint a lángja...ahogy magának az OS-nek is.
Addig sikerült eljutnom, hogy az oldalon leírt parancsokat beírogattam, tudtam vele programot telepíteni, uninstallálni, de azt nem értem, hogyan tudja majd lefrissíteni automatikusan a telepített programokat, mert ugye ez is fontos lenne? Magától kb. sehogy...
Átlag user nem hogy PS-t de még parancssort se ismeri, így nyilván nem. Na meg tényleg vmi nagy ablakos megjelenítés kéne tálcára, ahhoz hogy használják is.
Szal ez is csak egy olcsó marketingfogás volt... majd talán x év múlva sikerül összerakni vmi komolyabbat. -
King Unique
titán
Üdv!
Nem tudom érdekel-e vkit, vagy próbálgatja, használja-e a konkurencia új üdvöskéjét, de a korábban emlegetett csomagkezelő féleség már működik ott is [OneGet]. Az eredeti topikjában nem ütötte meg az ingerküszöböt ezen lehetőség, csak a szokásos infók ezredszeri ismétlése, szájbarágós szájtépés megy...
-
King Unique
titán
Akkor talán az a SuSE vmi, esetleg Unetbootin, bár Linuxhoz kapcsolódott a linkelt cikk.
Ha más nem megy, akkor meg írd ki DVD-re, annak csak működnie kell.Aztán melyik build lenne? Csak mert a hivatalos MS oldalon a 10130 van fent, ami még nem az igazi, bugos, a 10158 kiszivárgott és már letölthető, illetve most nemrég jelent Fast ringben a 10159, amiről már áradoznak a topikjában.
(#37965) spammer: biztos...még nem próbáltam. Pedig tele van a net leírásokkal, hogy Unetbootin és társaival működik, de a gyakorlat lehet más.
-
King Unique
titán
Mi a gond? Vsz sz@rul lett kiírva, a Mint beépített pendrive írója nem feltétlen jó hozzá, Suse Studio Imagewriter, vagy dd, ahogy ezen cikkben is javasolják [link].
Amúgy mit akarsz vele kezdeni, mert annál nincs live mód és ha felrakod külön partícióra, akkor alapból legyalulja a Grubot és a Mint nem fog indulni?? Persze kis ügyeskedéssel azért vissza lehet majd utána is állítani.
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
lev258 #37827 üzenetére
Azt, amire írtam.
Csak azt, hogy melyik kernel verziótól (2.6.x? GPT) kezdve tudta az OS natívan kezelni az ekkora háttértárakat sima adatpartícióként, illetve bootolni róla. Ha jól veszem ki utóbbihoz nem kell UEFI sem Linux esetén. Ennél világosabban nem tudom hogyan fogalmazhatnék? -
King Unique
titán
válasz
lev258 #37825 üzenetére
Ezt már én is nézegettem, de sok leírás, sokfajta infó kering a neten, ezért is kérdeztem meg itt, hátha vki pontosan tudja.
Hogy jön ide memóriakezelés? Arról volt szó, hogy Linuxnál nincs olyan megkötés, mint Windowsnál, hogy ekkoráról bootolni csak 64 bites rendszerről és UEFI-vel lehet. Adatpartíció más, az müxik 32 bitesnél is.
Meg a 8.04-es Ubuntuban 2.6.24-es kernel volt [link], de GPT támogatásra egyik helyen 2.6.35-öt írtak, máshol meg 3.4.0, vagy mittomén. Ezért zavaró néha a sok netes infó... -
King Unique
titán
Kérdeztem már hasonlót korábban, de még mindig nem világos ez a Linux GPT, 2,2 TiB támogatás teljesen.
Egyik helyen 2.6.35, Ubuntu 8.0 +, másutt 3.4-es kernelt írnak, mégis melyik?
Illetve, ha jól vettem ki 2,2 TiB+ adat - és bootpartíció kezelése megy 32 és 64 bites rendszerek alatt is és UEFI sem kell hozzá. Vagy bootoláshoz mégis?
Illetve a Lili, Grub Legacy, Grub 2 kapcsán is hallottam ezt-azt, pl. utóbbi natívan támogatja az UEFi-t.Ha vki felvilágosítana, azt nagyon megköszönném.
-
King Unique
titán
válasz
herdsman12 #37795 üzenetére
Ha valóban nincs, akkor meg sanszos, hogy a memóriakártya szar, illetve mért nem a topikjában kérded meg, hogy mit lehetne vele kezdeni...?
8.1 alatt már csatlakoztatáskor fagyaszt, vagy csak, ha babrálni kezded (fájlkezelő, lemezkezelő)? Ott egy külső partícionáló programmal kéne nekiesni, azzal törölni és újraformázni, ha engedi. -
King Unique
titán
válasz
lev258 #37774 üzenetére
Jól leírtad.
Az elsőnél ráadásul, se az MS, se más szoftvergyártó nem tud mit kezdeni a helyzettel, mert a hackerek fényévekkel előttük járnak, illetve a lakosságra BSA-hoz hasonló szervet ráküldeni is értelmetlen, mert sokan nem tudnák kifizetni a bírságot és mehetne mki közmunkára, vagy más helyre...
Másodiknál, az évek alatt kialakult szokások, bizony nagy úr, illetve az adott platform gyártó támogatottsága is meghatározó.
Harmadik még a marketing, ami megint nagyon fontos, mert abban az MS és az Apple klasszisokkal jobb, igaz jóval nagyobb lehetőségeik vannak rá.(#37782) jimmy399: ha nagyobb lenne a részesedése, több natív vírus lenne arra is.
Amúgy nem tudom mennyire hatékony ez a ClamAV, de én Mint alatt az ESET cuccát használom. Az nagyon baba, igaz nem ingyéé van, de lehet hozzá potyázni folyamatosan x hónapos regisztrálós kódokat, ha vki akar, szal free módon lehet használni. -
King Unique
titán
válasz
gery2123 #37746 üzenetére
Én Win alól Rufus által írtam ki pendrive-ra és bootoltam kikapcsolt UEFI-vel, teljesen jól működött a Live rendszer, neteztem benne, asztali effektek (3D Kocka, cilinder stb.) is mentek pöpecül.
Szal nálad, a te hardvered környékén lehet vmi gikszer.Először nagy elánnal vetettem bele magam az új KDE 5-be, de aztán vhogy mégse áll annyira szemre és kézre. OS X és Windows alatt nekem adja magát ez a flat dízájn, de itt valahogy nem nyerte el teljesen (még) a tetszésemet. Egyelőre inkább KDE 4, vagy Cinnamon.
-
King Unique
titán
válasz
gery2123 #37706 üzenetére
Xfce, Mate és társai nekem túl fapadosak és a default beállításai lehetőségei is korlátozottak.
Cinnamon és KDE a tuti (szerintem), bár az új 5-ös KDE-ben se minden tetszik annyira.
Kíváncsi leszek a Mint 17.2 melyik KDE-t kapja meg, de lehet marad még a 4-esnél az is, vagy fene tudja? -
King Unique
titán
válasz
Kovbob #37701 üzenetére
Win8.x-től fölfelé, akármilyen multi-boot megoldást csinálsz (Windows / Linux mellé), a Fast Startup kikapcsolandó.
-
King Unique
titán
Az az automatikus Win mellé telepítés opció nem minden asztali környezet telepítőjénél van, én Ubuntu, Mint esetében Xfce, Mate, Cinnamon alatt láttam. A KDE partícionálás része kicsit más.
Viszont jófele jársz, kézi partícionálás és utána, mikor feldobja a partíciós táblát, akkor a Win alól, az előre leválasztott "Szabad terület" formázatlan partíciót jelölöd ki, majd a + gombbal csatolod pl. / gyökérként. De utóbbi tetszés szerint máshogy is megoldható. Majd ezután a szabad területnek lesz egy lemezazonosítója (pl. sd5, vagy 2 vinyó esetén már sdbx?) és alul a rendszerbetöltő helyénél, kiválasztod az adott partíciót (sda5/sdbx), amin a Mint lesz. Majd mehet tovább a telepítés, restart a végén és belépsz a Windowsba, onnan meg EasyBCD-vel kell csak hozzáadni a Mintet, de az talán már menni fog.
Illetve az is kérdés, hogy el van neki előre készítve, az a szabad terület, vagy nincs, mert lehet live alól is partícionálni, de arra oda kell figyelni?? Illetve, ha nem a SATA-s vinyóra akarod rakni, akkor telepítés idejére, akár le is húzható, hogy biztosan ne történjen semmi "olyan". -
King Unique
titán
válasz
lev258 #37690 üzenetére
Magyarán vsz a kiírásnál ronthatott el vmit, vagy maga a pen hibás, mert ha már tud róla bootolni a gép, akkor ilyen hibát elvileg nem szabadna dobnia?
(#37691) apszi: ha Windows alól hozod létre, akkor Win32 Disk Imager, vagy Rufus javasolt. Sőt nálam pl. előbbi a Zorin OS-t nem is tudta rendesen kírni, be sem sem bootolt, csak a Rufus volt képes rá.
Pendrive-ok ellenőrzésére nem is tudom milyen spec program van, én csak a Check Flash nevűt ismerem Windowsra. -
-
King Unique
titán
Ha xy programmal bootolható Linux pendrive-ot készítesz, akkor azt utána a Windows nem fogja tudni megfelelően kezelni, újraformázni, legalábbis én ezt tapasztaltam.
Linux alól törlöd és újrapartícionálod pl. FAT32-re, a beépített tool, vagy inkább Gparted segítségével, vagy Windows alól egy külső partícionáló programmal csinálod meg ugyanezt. Aomei, EaseUS, MiniTool stb. mind alkalmasak erre. -
King Unique
titán
Csak annyi szívás van a Windows Boot Loaderrel ilyen esetben, hogy csak 1 db Linux adható hozzá rendesen. Mert hiába raktam külön partícióra még egyet és pakoltam oda a Grubot, indításnál kiválasztva mindig az 1-est töltötte be.
Tehát, ha vki Windows + több Linux felállást akar, akkor Grub.
Egyébként hozzáadni Win alól a Linuxot a boot menühöz marha egyszerű EasyBCD-vel. -
King Unique
titán
1.) Van Linoxon Grub costumizer, meg hasonló cuccok, de sosem szórakoztam vele, azt majd a többiek kifejtik.
Vsz be lehet állítani, hogy egyből a meghatározott OS-t töltse be, de akkor a többit hol, hogyan választod ki?? Mindig utánaállítgatsz, az szerintem felesleges macera. Ezért jó az indítóképernyő, ahol megadható az alapértelmezett rendszer, Grub esetén a Mint lesz az és pl. 10 sec elteltével azt tölti be automatikusan, ha nem nyúlsz hozzá. Ez nehogy már akkora gondot jelentsen...2.) A kettő egymástól független, anno 32 bites XP mellé is tehettél 64 bites 7-est, az a lényeg, hogy a hardver támogassa a 64 bitest.
3.) 17.1 Rebecca, vagy megvárod az e hónapban megjelenő 17.2-s Refaela kiadást.
Szerintem Windows után egyértelműen a Cinnamon áll leginkább kézre és mondhatni még szép is. A KDE talán pár fokkal szebb (ízlés kérdése) és sokkal jobban testreszabható, 3D-sasztali effektek stb. De erre valók a Live telepítők, kiírod, bebootolsz és lecsekkolod.4.) Lehet. Én Linuxokat 2.0-ás pendrive-ról USB 3.0 portra dugva bootoltam. 3.0-át meg már régóta támogatják kernelszinten. Pl. a Win7-nél okoz gondot, ami nem támogatja natívan, 8.x-től fölfele már ok. Illetve, mint írták, hardverfüggő is, tud-e 3.0-ról bootolni, de újabb gépeknél már szinte alap.
Ennyi infónak már elégnek kell lenni, illetve ne akard erővel győzködni a fatert, mert szerintem felesleges...
-
King Unique
titán
Te még nálam is jobban túlspilázod, de végül is inkább kérdezzen az ember.
Ez az automata telepítés kényelmes, de én jobban szeretem a 2./3. módszer alapján magam testreszabni. Előbbinél nem is tudom pontosan hova pakolja, lemez vége / eleje, illetve a rendszerpartíció szabad helyéből csípi le a Linuxnak valót? Jobb szerintem előre létrehozni neki, de nem kötelező.
Természetesen külön partíció mindenképpen kell neki, de az, hogy most a rendszer hozza létre magának automatikusan, vagy te adod meg neki, az lényegében szinte ugyanaz, mert külön partíción lesz.Fájlrendszer-hozzáférés tekintetében nem az a lényeg, hogyan telepíted, hanem az, hogy a Windows alapból csak a FATxx, NTFS, exFAT fájlrendszereket képes kezelni. Ha Linuxon használatos Extx, vagy Maces HFS+J fájlrendszerű partícióhoz akarsz hozzáférést, ahhoz alapból külön driver kell. Szerintem érthető és világos, vagy nem?
64 bites OS-nek azért több értelme lenne, a jövő is ezek felé megy már egy ideje, tudsz benne egyszerre 32 és 64 bites programokat is futtatni, sőt van olyan szoftver is, amit már csak 64 bites verzióban írnak meg, több memóriakihasználás stb. De, ha tényleg driveres problémák vannak, akkor az beteszi a kaput. Bár ki is lett próbálva a 64 bites rendszeren, hogy nem kezeli le?
Mint írta a fórumtárs, a Windowsos vírus nem életképes Linuxon. De, ha mind2 rendszert párhuzamosan használják felcsatolt partíciókkal, cserélhető adathordozók, email-ok küldése oda-vissza, akkor vmi védelem felrakása akár megléphető. Chakrán vannak ilyen lehetőségek [link], ezek egy része vsz Mintre is feltehető, de valóban szükséges.
Amúgy meg, ha apád a főnök ilyen téren, ő dönti el, mi kerüljön fel, akkor hagyd rá. Felesleges győzködni, idősebb korosztály amúgy se szereti, ha a fiatalabb megkérdőjelezi a hozzáértését, ki akarja oktatni...
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #37652 üzenetére
4. Na meg, ahogy olvasgattam, lehet megfelelő méretű pendrive-ra, akár külső merevlemezre is telepíteni és onnan futtani a Linuxot, meg a Grubot is aszem, de talán ilyen igények nicsenek nálatok. illetve kicsit macerásabb is összehozni.
-
King Unique
titán
3 lehetőség van telepítésnél:
1. Linux Mint telepítése Windows 7 mellé, amit automatikusan felajánl, legelső opcióként a telepítő [link]. A szabad helyre (csúszka húzogatás), vagy hova pakolja (?) és lecseréli a Windows Boot Loadert a Grubra, természetesen a Win7-et is hozzáadva.
2. A Valami más opciót választva, manuálisan választod ki a partíciót, ahova tenni akarod. Célszerű előtte a Windows alól lecsípni neki a megfelelő méretűt és formázatlanul hagyni. Ez lesz a Szabad terület. Vagy lehet a telepítővel is aszem partícionálni, de kellő figyelemmel! Rendszerbetöltő helyét változatlanul hagyva, a Grub települ a teljes lemezre és lesz a rendszerbetöltő
3. Valami más opciót választva, manuálisan választod ki a partíciót, ahova rakni akarod. Rendszerbetöltő helyénél megadhatod, hogy pl. csak a Linuxos partícióra települjön a Grub (pl.sd5), ha a Windows rendszerbetöltőjét meg akarod tartanii. Majd utána Windows alól EasyBCD-vel kell hozzáadni a Linuxot. [link]
Nem tudom Win7 milyen módban lett telepítve (I)(BIOS-MBR / UEFi-GPT)(/I), de a LInuxot is majd aszerint kell, illetve a Secure Boot-ot vsz ki kell kapcsolni, ha van.
Fájlrendszerek közti átjárás:
Linux alól látod a Windows NTFS partícióit, az ok, mert natívan kezeli a fájlrendszert. De Windows alól az Ext partíciókat már nem, ahhoz külön driver felrakása szükséges [link] / [link]+ igen, érdemes már lassan áttérni a 64 bites rendszerekre, amit a fórumtárs is javasol.
-
King Unique
titán
Minden fájlrendszer gondolom az eredeti rendszerkörnyezetében hozza a legtöbbet, így lehet van Linux alól NTFS-re írásnál is van némi veszteség. Viszont, mint mondtam fentebb, nálam hozta a 3.0 tempót adatmozgatásnál és vsz esetedben is javítana rajta a gyorsabb interfész.
Inkább fordítva, Windows alól az Ext4 írása, az ami már kevésbé jó. Először a Paragon ExtFS-t, másoltam a felcsatolt Ext4 partíció home könyvtárába egy nagyméretű ISO fájlt, de 2x MB/s föle nem nagyon akart menni...majd kipróbáltam az Ext2FSd-t, amivel már javult a helyzet és mondhatni, némi veszteséggel ugyan, de kb. hozta az elvárható értékeket.Más:
Már csak azt nem tudtam megoldani, hogy a Bitlocker meghajtót lekezeljen Linux alatt, ugyan vannak leírások, de macerás, nem sikerült. Illetve fordítva, a LUKS által titkosított eszköz sem hozzáférhető Windows alatt, persze van hozzá program, de az csak XP-t bezáróan működik.
Szal, aki jelszóvédett külső meghajtót akar használni több platformon, az egy VeraCrypt és társaival jár a legjobban. -
King Unique
titán
Szerintem ebben az esetben a te hardvered körül volt a gyenge láncszem. Sima 2.0-án megy nem kell csodát várni, a kapott értékek teljesen jók,. Vagy milyen maximumra gondolsz?
De mint mondtam, nálam simán ment Mint alól 3.0 tempóban NTFS-re az írás és szerintem visszafelé is menne Win alól.
Majd letesztelem valamikor. -
King Unique
titán
Azért ezt erősen cáfolnám, hogy nincs értelme ebben az esetben...
Pont most próbáltam ki egy külső, NTFS-re formázott USB 3.0 merevlemezzel, hogy 3.0 portba dugva, Linux Mint alól másoltam rá egy nagyméretű fájlt és simán írta 50-60 MB/s-el az NTFS partíciót, illetve vissza Ext4-re is hasonló tempóval. Ment volna ez feljebb is, csak már nagyon tele volt pakolva a merevlemez, illetve a gépben lévő 5400-as notivinyó teljesítménye is korlátozta.
Nálad meg csak ugye 2.0 volt, illetve a fájlméret, HDD-k állapota (telítettség, töredezettség stb.) is mind negatívan befolyásolhatja az átviteli sebességet.
Azt nem tudom Windows milyen tempóban ír 3.0-án Ext4-re külső driverrel, de gyanítom, hogy nem 2x MB/s-nél áll meg a tudomány.
Akarok majd csinálni egy átfogó fájlrendszertesztet egy új meghajtóval a 2 rendszeren, akkor majd pontosan lemérem. -
King Unique
titán
Vagy pont a tapasztalat, pontos teendő híján fogom elb@szni.
De sebaj, majd megpróbálom összehozni.
Leminősítés már nem téma, tudom mit várhatok el és mit nem. Bár a billentyűzet, elugráló kurzor ---> elrontott gépelés (most is), az marhára bosszant, nem tudok vele mit kezdeni...
Most a Wine-ban próbálgatom a fenti programot, de nem megy.. De biztos én cseszek el vmit. -
King Unique
titán
Üdv!
Azt hogyan lehet beállítani Mint alatt, hogy bizonyos programok csak a root jelszó megadása után legyenek megnyithatóak GUI-n?? Úgy, mint ahogyan pl. a szoftverforrásoknál működik.
Más:
Felraktam a Wine-t, addig ok is. Kipróbáltam pár programmal, futtathatóvá teszem, majd jobb klikk ez exe fájlon ---> Wine Windows Program Loader és már lehet is telepíteni. Viszont van egy program, aminél nem csinál semmit, hibaüzenetet se ír ki... Mit lehet vele kezdeni, alapból nem is lehet feltelepíteni?
Ha vki kipróbálná esetleg, azt megköszönném. -
King Unique
titán
válasz
#82679040 #37460 üzenetére
Kubuntu 15.04-et én is próbáltam nemrég, hát voltak benne hibák, folyamatosan hibaüziket dobált a rendszer, a Plasma többször elszállt... Ez az új KDE nem rossz, bár még szerintem nem elég kiforrott, kíváncsi leszek az 5.4-re.
Amúgy jó kis "koppintás" ez a flat dizájn, Alt+Tab hatására a Win8.x-hez hasonló Charms sáv szerű vmi bal oldalt. -
King Unique
titán
Nem akarok belevaú, de ennyi erővel, ha bírja a gép, mért nem KDE felületet használsz? Amilyen effekteket a Compiz tud, azt a KDE alapból, beépítetten tartalmazza (pl. 3D asztalocka, cilinder, imbolygó ablak stb.) és ahogy láttam helyileg még + effektek is hozzáadhatóak. Én próbálgattam mostanában Mate, Xfce és Zorin OS alatt a Compizt, de valahogy a KDE megoldás nekem jobban bejön.
-
King Unique
titán
Én df -h kapcsolót szoktam használni, de ez még talán jobb is. Kösz az ötletet.
Az felületi és/ vagy disztró sajátosság, hogy felcsatolja-e automatán, asztalra kirakja a meghajtó ikonját, vagy beállítható mindnél? A Cinnamon pl. megfelel ezen 2 "követelménynek", még a fájlkezelőben is megnyitja, de KDE alapból nem. Persze a felcsatolás beállítható automatikusra, ahogy láttam, de desktopra ikont nem rak. Azt nem lehet megoldani?
-
King Unique
titán
Köszönöm az infót. Mondjuk a szó alapján gondolhattam volna, hogy mire utal és tényleg nem szükséges nekem.
Megpróbáltam live módban ezt a Fedorát, de elég kacifántos a telepítője, főleg a lemezbeállítások rész. Egyelőre inkább passzolom, max majd virtuális gépen kikísérletezgetem és inkább maradok a biztosnál, ami már úgy-ahogy megy.(#37302) rii: én sem értem mit bonyolítod túl ezt az egészet
Ha a Win indul el, akkor EasyBCD-vel add hozzá a Linuxot. Ha azt akarod, hogy alapértelmezetten Grub rendszerbetöltőd legyen, akkor meg telepítésnél a teljes lemezre, az sda-ra tedd, ennyi.
-
King Unique
titán
Fedora esetében mi ez a sok, fura verzió, Robotics, Design suite, Scientific, mi a különbség Jam KDE és sima KDE között, elég csak utóbbit felrakni
-
King Unique
titán
válasz
CPT.Pirk #37280 üzenetére
Jó, megkérdőjelezni és okoskodni nem akarok, de azért olvastam itt ezt azt, amivel más disztrók esetében nem biztos, hogy kell annyit szórakozni.
Persze, aki hozzáértő, tudja hol kell faragni, annak nem jelent gondot, de egy kezdőnek problémamentesebb és talán kézre állóbb egy Mint. Gondolom nem hiába vezeti már évek óta a dw listáját.(#37295) SATA_boy: jól hangzik ez a Korora, lehet teszek vele majd élesben egy próbát, vagy lehet Fedorát próbálom KDE felülettel.
A fentebb ajánlott Antegost nem tudtam felrakni, mert MBR módban elsődleges partíciókból van már 3 db és nem engedte létrehozni az Ext4 partíciót, de A Grub helyét se lehetett kiválasztani. Érdekes, hogy előbbi miatt egyik másik disztró se nyavalygott soha és simán felment és utána is ok volt minden...
Aztán virtuális gépre próbáltam feltenni, de elszállt a telepítés végén, szal hagytam a fenébe, annyit nem ér...
-
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #37263 üzenetére
OK, majd talán vmikor meglépem, ha feltétlen szükséges lesz.
Először Arch-ot akartam, de a full terminálos telepítés elriasztott, az nem nekem való. Antergos-t már próbáltam korábban Cinnamon felülettel, tetszett, de akkor majd meglesem KDE-vel is.(#37264) spammer: igen csak, aki nem akkora szaki ilyen téren, sokkal praktikusabb és kényelmesebb, ha mindent a GUI-n instant be tudsz állítani. Téma, háttérkép, ablakeret, +effektek, + alkalmazások, xy beállítások elvégzése helyileg anélkül, hogy böngészőt és/ vagy terminált kéne nyitni, na meg a google-t túrni, hogy hogyan kell. Azért ez szerintem nagyon nem mindegy. Legalábbis nekem nem.
Ha csak egyszerű panel testreszabási lehetőségeit nézem, akkor KDE a csúcs, de Cinnamon is elég jó, viszont egy Mate már jóval korlátoltabb.
Illetve aki Windowsról jön és hasonló felületet, testreszabhatóságot, na meg látványt is akar, akkor egyértelműen a Cinnamon és a KDE, ami leginkább megfelel ezeknek. És hiába mondják, hogy ezen 2 +a Unity a legerőforrásigényesebb, mihez képest ugye? Mert egy újabb Windowshoz képest még mindig kevesebbet esznek és fürgébbek, így egy átlagos gépen simán elmennek. Ezeket a Mate, Xfce, LXDE, Openbox stb. disztrókat leginkább a nagyon gyenge gépekre érdemes felpakolni. Szerintem. -
King Unique
titán
válasz
lev258 #37259 üzenetére
Aha értem, azért köszönöm.
Nem tetszik a KDE, vagy mi vele a gond?
Sokan írták itt a korábban, hogy így, meg úgy a KDE, most is látszik a nagysága stb. Van benne vmi, mert messze a legtestreszabhatóbb felület és ezáltal nagyon kényelmes is. A Cinnamon tetszik még, meg az eOS Pantheon, a többi (Mate, Xfce, LXDE, + a még kisebb erőforrás igényűek) nekem túl fapadosak és a beállítási lehetőségek is korlátozottak. -
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
lev258 #37237 üzenetére
2 db Windows van, sda2 a 7, sda3 meg a 8.1. Meg van egy külön, közös backup NTFS partíció, az az sda5.
De csak az sda1-es FreeDOS-t ismeri fel a Linux telepítő, így ezt nem is érdemes feszegetni, mert nem megy.
A későbbiekben a megoldás, a Grub-hoz manuálisan való hozzáadás lehet. De annak majd utána kell nézni, pontosan hogyan lehetséges.(#37248) jani04: 10-es eddig engem se győzött meg annyira, jó a 8.1 is nekem. Illetve meguntam a tesztelést, bugokat, ezért inkább belefogtam a Linuxok tesztelésébe.
Más:
1. Mivel hiányzott a Winről ismerős Super + E és Super + D billentyűkombináció, hozzáadtam egy gyorsbillentyűt, amivel megnyitja a fájlkezelőt. Csak beírtam, hogy dolphin és kész is. Ha azt akarom, hogy a másiknál megjelenjen a tiszta asztal, akkor mit kell beírnom?? A show desktop parancs nem működik. CInnamon felületen mind a 2 alapból megy.
2. Most jelenleg Kubuntu 14.04.2-t nyúzok, de zavar az asztali ikonok nem egységes elrendezése, a rajtuk megjelenő kis beállító sáv. Azt nem lehet valahogy kikapcsolni?
3. Korábban leírtam a fényerő beállítási mizériámat. A 14.04.2 előttire épülő kiadásoknál alapból nem is lehet állítani, meg kell csinálni ezt, az arra épülőknél már ok, de restart után nem jegyzi meg, mire lett beállítva, hiába csináltam meg a másik linkben foglaltakat. A 14-es Ubuntunál, Kubuntunál nem nagyon működik, de a 17.1 Cinnamon már ok.
A legújabb alapokra épülő disztróknál viszont már ok, 15.04-es Kubuntun, illetve a Netrunner új verzióján, amiben a legújabb kernel stb. volt, alapból működött mindkettő. Viszont előbbi bugos, utóbbi meg nem tetszett.
Igazából a Mint KDE bejövős, annál a 2. pont is teljesül, csak sajnos elég régi alapokra épül, kernel is csak 3.13-as....
Van vmi friss KDE disztró, ami megfelelhet fenti igényeknek (Chakra kivételével), érdemes kipróbálni -
King Unique
titán
válasz
jani04 #37232 üzenetére
Hát ez a kép nem sokat mond...
A W8.1 milyen módban lett telepítve, UEFI és GPT / BIOS és MBR, illetve a Mint telepítő média (DVD, pendrive) jól, ennek megfelelően lett létrehozva?? Illetve UEFI-ben a Secure Boot ki van kapcsolva, mert csak akkor tudsz mellé Linuxot telepíteni? -
King Unique
titán
válasz
Sas madár #37225 üzenetére
Az Options --->Shared Folders menüpontban természetesen megosztott mappa is bekapcsolható, hozzáadható, ez alap szolgáltatás.
Illetve a VB-ben használatos Guest additions megfelelőjét a VMware Tools bővítményt is automatikusan felparkolja, hogy pl. képernyőfelbontást tudj normálisan állítani, így azzal sem kell szenvedni annyit. Kényelmesebb sokkal. -
-
King Unique
titán
válasz
Sas madár #37220 üzenetére
Eleve más a default formátum a két programban, szal inkább csinálj egy új telepítést, hamar megvan. Azt nem tudom pontosan lehet-e olyat kreálni, amit mind2 visz, azt az itteni topikjaikban kéne megkérdezni.
Lehet néhány téren a VB kicsit többet tud, mert elvileg teljes értékű program, míg a Player a fizetős és meglehetősen drága Workstation lebutított változata, de amire nekem kell, arra előbbi tökéletesen alkalmas.
Úgyhogy hajrá.(#37219) lev258: emlékszem még próbáltam régebben is hasonlót, de akkor se ment, igaz az régen, korábbi verzióknál volt. Most jelenleg nem abban vagyok, de majd megnézem az fdisk parancsot.
-
King Unique
titán
válasz
lev258 #37207 üzenetére
Igen, gondolom több Linux esetén megtalálja mindet, ez evidens. De több Windows, illetve esetemben egy elé ékelt FreeDOS esetében is, kipróbáltad?
Neten lévő dual/ multi-boot leírások is csak azt az esetet mutatják be többnyire, ha 1 Windows és 1 Linux felállás van, akkor ok a dolog, frankón működik. De, ha szaporítva vannak a rendszerek, akkor már lehet vele macera, legalábbis én ezt tapasztaltam. Persze nem akarom fikázni se, mert még mindig jobb, mint fordítva, amikor a Windows fel sem ismeri a telepített Linuxot és helyből kukázza a rendszerindítóból, de azért jó lenne, ha jövőben ez is majd meg lenne oldva.(#37208) CPT.Pirk: nem tudom mi az oka, szerintem nincs nálam semmi olyan extra körülmény, ami miatt nem kéne, hogy működjön. Pusztán csak arról lehet szó, amit sejtek, hogy csak a legelső (nem Linux) rendszert ismeri fel és rakja be a boot menübe a telepítő.
(#37214) Sas madár: én W8.1 alatt a VMware Player programot használom, az helyből lekezel minden külső csatlakoztatott eszközt, minden USB-s kütyüt.
A Virtualbox-ban külön kell egyesével mókolni, beállításoknál hozzáadogatni, engedélyezni stb. és van, amikor még úgy se működik megfelelően.
Tehát VMware, szerintem sokkal jobb és kényelmesebb, mint a VB. -
King Unique
titán
válasz
lev258 #37205 üzenetére
Sokat szerintem nem kell részleteznem, itt a korábbi Chakra telepítésről pár screenshot [link].
A noti UEFI-s, de xy okok miatt Legacy BIOS és MBR módban lett telepítve minden (Linux is) és így is ok. A kezdetben a Grub a telepített Linux partíciójára került, de már akkor is furcsa volt, hogy csak az sda1 (FreeDOS) került bele a listába. Most csináltam olyan telepítést, ahol a teljes lemezre került a Grub, lecserélve a Windows Boot Loadert, de akkor is dettó uaz, csak az sda1-et teszi bele a listába. Amit csak azért hagytam meg, mert sok vizet nem zavart.
De a lényeg, hogy ha nem lenne, akkor a soron következő partíción lévőt tenné bele, ami a W7. Olyat, hogy egyszerre többet lehet választani, hozzáadni, magában a telepítőben én nem láttam egyik általam próbált disztrónál se és telepítés után, még a grub-update hatására se tette bele.
Csak ez a gondom.
Na persze biztos lehet utólag Linux alól tesztreszabni a rendszerbetöltőt, mint ahogy Windows alól EasyBCD-vel, de azt meg nagyon vágom és egyelőre nem szöszölnék vele. -
King Unique
titán
válasz
CPT.Pirk #37201 üzenetére
Chakrából majd megvárom az új verziót és telepítőt, mert az Euler kiadással akadtak a Grub elhelyezésével kapcsolatos gondok, amit a topikban részleteztem is. Illetve az még a baj, hogy a Grub alapértelmezetten csak a legelől lévő rendszert teszi bele a listába. Esetemben pedig azon a notebookon az egy FreeDOS, így a Windows el sem indítható. Gondolom lehet szerkeszteni, hozzáadni másik rendszert, csak azt még nem csináltam, azért macera.
-
King Unique
titán
Igen be voltak/ vannak kapcsolva és kis bütykölés után, már működik minden.
Köszönöm a illusztrációt!Az Alt+Tab működik szépen, de a Super (Win) + Tab hatására elsötétül a képernyő, amit nem értek, mert annál is kéne vmit csinálnia. De mindegy.
Ami még kicsit zavar, hogy a Windowsról ismert Super + D és Super +E nem működik (Cinnamon alatt ok), de gondolom valahogy azt is meg lehet oldani.Amúgy ez milyen disztró pontosan? Csak mert azt látom, hogy KDE 5.x, de nemrég kipróbáltam a Kubuntu 15.04-et, ami még elég bugos és folyton hibaüzeneteket dobott, így hagytam a fenébe.
-
King Unique
titán
KDE alatt a rendszerbeállítások ---> működés ---> képernyőszélek menüben az aktív képernyőszélek műveleteket, valamint a spec effekteket (asztalrács, asztalkocka stb.) hogyan lehet működésre bírni
Jelenleg Mint 17.1 KDE alatt próbálgatom, de hiába nyomkodom a default billentyűkombinációkat (Alt+Shift+F12-> bekapcsolás ; Ctrl + F11->asztalkocka ; 4 db virtuális asztal megadás majd Ctrl+F1/F2/F3/F4), nem történik semmi.... Egyedül az Alt+Tab lapozás működik csak, ami elég szép és látványos.
Cinnamon alatt az érzékeny sarkok ás ablak/ munkaasztal váltások szépen működtek, illetve Mate felületen, valamint Zorin OS-ben a beépített Compiz effektek, köztük asztalkocka is simán ment, mindenféle mókolás nélkül ugyanazon a gépen.
Nem értem KDE alatt mért nem, elég zavaró.Update:
Nagy nehezen a virtuális asztalok közti váltás úgy néz ki működik és ha az elsőn van megnyitva és a másodikra megyek, ahol mutatja az elsőn megnyitott alkalmazást is, akkor a kocka is fordul egyet vissza. Csak ezt kitapasztalni, beállítgatni elég macera... -
King Unique
titán
válasz
spammer #37166 üzenetére
Ez nem egyenlő, a "lemezek" alkalmazással, vagy ez külön program, amit fel kell rakni? Csak mert én abban ilyen beállítási lehetőségeket nem találtam.
Amúgy ez a fejparkolás is túl van kicsit misztifikálva, eleve 3,5" HDD-knél aggasztóbb, ott kell állítgatni, de WD-nél egyértelműen a saját programjával ajánlott. A többinél meg kevésbé jellemző.
A 2,5" notivinyók közül szinte mindegyik parkol, de azok eleve 2x annyit (600.000) is bírnak ilyen téren és nem minden esetben érdemes belepiszkálni. Én notimban is WD van, de én nem babráltam Win alatt se, mivel annyira nem jelentős az érték növekedése és maga a parkolás valahol egy szükséges művelet. Külső meghajtóknál szaporább nálam, de akkor ott lehet majd kipróbálom ezt a Disk Utility csodát., persze csak adott OS-en belül érvényes ez is gondolom, mert a firmware-be nem tud belenyúlni véglegesen. Hasonló lehet, mint a HDS APM és leállás tiltása opciói. -
King Unique
titán
Ha már fejparkolás, akkor azt mért nem a WD saját tooljával állítjátok
Csak az tud firmware szinten bellenyúlni és bootolhatóan kiírva, lefuttatható a wdidle3, illetve az UBCD OS-től függetlenül. Valamint a Red sorozathoz adott WD Red SMART load/Unload utility 3.5" Drive megoldás megy Linux alól is.
(#37158) spammer: ez az 1 sor restart után már nem érvényes, így külön folyamatot kell neki létrehozni, hogy automatikusan induljon, ha jól olvasom. Megvan egy korábbi leírásod is [link], de nekem egy kicsit körülményes volt.
Van erre vmi pontos, egyszerű leírás, ami tuti működik folyamatos jelleggel, több HDD típusnál és disztónál is?
Illetve van HDS Linuxra is, de abban ezeket szerintem nem lehet állítani. -
King Unique
titán
válasz
spammer #37101 üzenetére
Ezt értem, de arra voltam kíváncsi, hogy akkor mit csinál, ha mindenféle belépés és pontos kimenet nélkül megadom a parancsot. Amit a fórumtárs meg is válaszolt, de azért köszönöm.
(#37102) bob.zxr : vagyis gondolom a saját mappám, home könyvtár. Köszönöm.
(#37103) colomb2 : csak 1x akartam törölni. De köszönöm az ötletet, ez majd még jól jöhet.
Igen azt tudom, frissen nyitott terminálra gondoltam, ami alapértelmezésben a home, ha jól tudom. -
King Unique
titán
OK, köszönöm mindkettőtöknek a választ!
Azért is akarom, mert épp dd-vel csináltam írásteszteket egy külső meghajtón, ahol a parancs lefutása előtt cd-vel be kellett lépni a felcsatolt eszköz mappájába. Akkor csak azon csinálja. Ha ezt (cd...) nem teszem meg, akkor elkezdi gyalulni a rendszerpartíciót, vagy az egész merevlemezt??
Device Write Benchmark: 1000MB x 1 (USB 3.0)
# cd /media/......
# dd if=/dev/zero of=./tempfile bs=1000M count=1 conv=fdatasync,notruncIlletve 17.1-es Mint alatt egy Logitech egérnél, gépelés közben folyton elugrál a curzor. Egyelőre nem tudok vele mit kezdeni, vmi ötlet esetleg?
-
King Unique
titán
Hogyan lehet a terminal cache-t fullosan kiüríteni, hogy az előzetesen begépelt parancsokat ne dobja ki újra
Mint 17.1 Cinnamon
A history -cw csak átmenetileg törli, utána megnyitva, megint ott van minden.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Építő/felújító topik
- Crypto Trade
- Windows 11
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Formula-1
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple MacBook
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 5 9600X Processzor!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest