- Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- OLED TV topic
- TCL LCD és LED TV-k
- E-book olvasók
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- Home server / házi szerver építése
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen processzort vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
BoB
veterán
válasz
Flowtation #57762 üzenetére
Igen, a 26-os hivatalos Manjaro repóban van, és fel is van telepítve úgyhogy nincs már dolgod vele. A többi AUR-os, de azok nem kellenek neked.
Szerk.: ezt azért látod mert a base-devel egy "csomagcsoport", és 26 csomag van benne. Vagyis ez egy programcsokor ha úgy tetszik. [link]
Szerkszerk.: a core az egyik hivatalos tároló.
ubyegon2 én még nem hallottam róla hogy lett volna az AUR-ban valami visszaélés vagy kártékony kód.
-
BoB
veterán
válasz
Flowtation #57751 üzenetére
A base-devel-t sem árt ha felteszed, a jövőben kellhet.
Ez az egész AUR arról szól, hogy ide bárki rakhat fel amolyan virtuális csomagot. Azért virtuális mert nincs kész, hanem a PKGBUILD írja le hogyan fog elkészülni a felhasználó gépén. Ez lehet forráskódból fordított kód is, de lehet például deb fájl kicsomagolása majd becsomagolása pacman csomaggá.
Azért kérdezi meg a telepítő meg akarod-e nézni, mivel bárki rakhat fel oda valamit, tehát akár "kibaszásból" kártékony dolgokat is beleírhat. Sokra nem mész vele mondjuk ha nem tudod mit nézel
-
BoB
veterán
válasz
Flowtation #57731 üzenetére
-
BoB
veterán
válasz
Neil Watts #57620 üzenetére
"amennyiben az SSD-n teljes lemeztitkositast szeretnek telepiteskor, akkor mit ajanlotok?"
Hardveres titkosítást.
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #57661 üzenetére
A Discover már elég régen bekerült a KDE-be, konkrétan több mint 2 éve az 5.5-ös verzióval. Más kérdés hogy X disztró nem csomagolja. Kivéve például Arch ahol 2015 decembere óta megtalálható, rendesen a stabil változat kiadása után. De szerintem Fedora-n is elég régóta van már.
Szerk.: 2016-11-22 óta.
Szerkszerk.: Ubuntu-ban már a 16.04-ben elérhető.
Flatpak támogatás jelenleg már teljesen használható, snap-on még kell finomítani.
Személy szerint úgy gondolom jó lenne ha a snap ugyanarra a sorsa jutna mint a Mirés a Unity, francnak kellett itt is sajátot csinálni Canonical-nak. Nekik soha semmi nem jó aztán x év múlva áttérnek arra amit mindenki más használ
-
BoB
veterán
"bár ezen a snap sokat fog segíteni"
Discord flatpak-al van felrakva nálam. Lehet több helyet foglal, de ez legalább minden rendszeren ugyanúgy megy és ugyanúgy kell telepíteni ami amúgy elég egyszerű.
Ez jobban tetszik mint a snap. Ott kezdődik hogy itt nem kell felhasználói fiók hogy lehessen telepíteni a main repóból...
ubyegon2: szó-szó, valóban csak a tiédre reagáltam, néhány dolog szokott zavarni
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #57625 üzenetére
Az a probléma az eszmefuttatásoddal, hogy kevered a szezont a fazonnal.
Az hogy egy disztró milyen módon frissül, semmi köze ahoz hogy milyen szoftvereket csomagolnak.
Lehet rolling egy disztró stabil csomagokkal (tehát amit a fejlesztők nem alpha, beta, egyéb fejlesztői verzióként tartanak nyilván, hanem végleges, kiadásra szánt, stabil, stb.), és lehet "sima" disztró csak olyan szoftverekkel amik fejlesztői verziósak.
Az hogy egy rendszer rolling, egyáltalán nem egyenlő azzal hogy nem stabil.
Konklúzió:
A stabil nem a rolling antonimája. -
BoB
veterán
Transmission bittorrent kliens használóknak: a program sérülékenysége miatt átvehető az irányítás a számítógép felett.
Ha jól látom már van patch, nem árt frissíteni. (már ha adott disztró csomagolja
)
-
BoB
veterán
válasz
zoltanz #57600 üzenetére
Ez alapján nem gond a VP9 az Mplayer-nek.
-
BoB
veterán
válasz
ArthurShelby #57510 üzenetére
Ezek a szürke képek szvsz azért vannak mert hiányos a videó. Magyarul amikor letorrentezed, akkor pici darabkák hiányoznak a fájlból.
-
BoB
veterán
válasz
Geripapa #57384 üzenetére
curl-t használj:
curl -o /home/bob/radio_stream_$(date '+%D').mp3 URL -m 60
A példában elérési útvonal plusz fájlnevet látod, tudod módosítani. Dátumot hozzáadja, így nem lesz probléma felülírással, de ki is törölheted.
URL helyére megy a stream ... URL-e
A -m kapcsoló után másodpercben van megadva a rögzítés hossza időben. Tehát a példában egy perc van beállítva.
-
BoB
veterán
"Jessie and Stretch backports of Firefox release and beta are gone because of the requirement of rust to build them, which is not available in Jessie or Stretch. Please update your apt sources to use Firefox ESR instead."
Megy a kutyulás a repókkal azt látom
Azt az opensuse-s deb-es tárolót minek vetted fel?
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #57079 üzenetére
Explicit telepített csomagok listázása nem megoldható "Debian vonalon" mert a "deb rendszer" nem képes rá.
Arch-on ez ennyi: pacman -Qe
Persze mint a fenti példán is látható, ez túl bonyolult
Vissza lehet menni a papír + ceruza kombóhoz + a karakteres böngészőhöz is annak aki nem szeret haladni a korral
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #56987 üzenetére
Lehet hogy van olyan program, de amik nekem vannak azokkal megy. Messenger mi a jó istennek külön telepíteni amikor fut a böngészőben? www.messenger.com
"Persze úgy könnyebb a Cinnamonról elmondani, hogy nem tud annyit, mint a KDE, ha nem ismerjük!"
Én nem írtam hogy nem tud annyit, én azt írtam hogy mutasd azokat az alap dolgokat amiben a KDE hülye.
Lehet gif-et is tudnál egyszerűen csinálni, ha használnád a terminált
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #56982 üzenetére
"béna a KDE, hogy egy egyszerű megnyitott, a panel jobb alsó oldalra lerakott programot nem képes egy kattintással megnyitni"
Ez már a múltkor is meg lett cáfolva, úgy látszik nem értetted meg, de mostmár berakok egy gif-et is amit az imént csináltam:
"a legegyszerűbb dolgokban viszont meg sem közelíti a Cinnamont. Bocsi, de ez van. A Cinnamon nem tud annyit, viszont a kezelhetősége ezerszer jobb"
"a legalapabb dolgokban kicsit butább a KDE"
Jöhetnek a példáik mert konkrétan fogalmam sincs mik ezek az egyszerű dolgok.
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #56834 üzenetére
"marketing írásokat kéne inkább nyomatnotok."
Ha visszaolvasol láthatod, hogy én csak a kérdésekre válaszoltam tényekkel, bármiféle ajánlatok nélkül. A kezdő topikban már nem lehet ajánlani semmit sem ha az nem fából van és faék formájú amúgy sem.
Te sosem ismered el ha tévedsz és mindig csavarod-csűröd a dolgokat dehát ezt tanították a vezetői szakon a Kossuthon
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #56830 üzenetére
Az adattárolás miatt írtam neki egy előnyt (a többi előny között): robusztusság.
De ez le van írva az általad linkelt írásban is, úgy látszik te csak linkelgeted, de nem olvasod
"A GPT fejléc és partíciós tábla a lemez elejére és a lemez végére is felmásolódik, a két példány nagyobb biztonságot jelent."
"A GPT egyik előnye az MBR-el szemben, hogy a szabvány előír egy biztonsági másolatot a tárolóeszköz végén, ami akkor használható, ha az elsődleges partíciós tábla megsérül."
-
BoB
veterán
válasz
Flowtation #56791 üzenetére
/etc/default/grub -ban kell módosítani ahogy ubigyuri is írta már,
utánna pedig
grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg
De egyébként Fedora-hoz van dokumentáció, le van írva ez is. [link]
-
BoB
veterán
válasz
#21078528 #56737 üzenetére
Lehet ezzel vagdalkozni, csak teljesen felesleges. Nekem még egyetlen fájlrendszeren sem volt adatvesztésem, tehát ilyen nem is létezik. Az autómban még soha nem ment tönkre a generátor, tehát ebben a típusban ez nem szokott gond lenni. Ésatöbbi. Az hogy egyetlen embernél mi történik nem jelent semmit sem.
Az érveket is várom mert egyelőre azt látom hogy feldobsz egy "végtelen mennyiségű okot tudnék mondani" dolgot, csak azok meg nem érkeznek meg. Ha meg valaki válaszol rá hogy mik azok? Akkor meg a sértődés megy. Így nehéz érvelni.
Szóval akár el is kezdődhetne érdemben a vita érvelésekkel
-
BoB
veterán
Már bocs de komolyan innen több ember nem ismerte a FAT fájlrendszereket? (FAT16, FAT32, stb)
-
BoB
veterán
válasz
mefistofeles #56307 üzenetére
Neked komoly gondjaid vannak ezekkel a felcsatolásokkal
-
BoB
veterán
válasz
llaszlo #56228 üzenetére
GDM-ben van beépített script támogatás.
A
/etc/gdm/Init/
könyvtárba kell berakni a scriptet, akkor gdm indulásakor le fog futni root joggal. Viszont ha a scripted nem fog lefutni valami hiba miatt akkor meg fogja akasztani a gdm-et, vagyis nem fogsz tudni majd belépni grafikus felületről.További infó: [link]
-
BoB
veterán
válasz
Frawly #56087 üzenetére
"Igen, és ha munkahely? Szépen telepítenek LibreOffice-t."
Nem, ez nem egy kis munkahely. Ez egy nagy nyugati multi több ezer alkalmazottal. Amit mondasz teljesen lehetetlen.
Az elképzelésed annyira elrugaszkodott ettől a valóságtól (az én esetemet tekintve), hogy ha analógiával kellene élnem akkor most azt mondanám ez ugyanaz mintha az adóbevallásra mondanád hogy nem kell a hivatalos formanyomtatványt használni, elég ha egy sajtpapírra leírod a bevallásod és elpostázod azt
-
BoB
veterán
válasz
King Unique #56084 üzenetére
Csakhogy nem teljes funkcionalitásról és "komolyabb" dolgokról volt szó, hanem office-ról. Kár elvinni a témát nem létező irányokba.
-
BoB
veterán
válasz
King Unique #56081 üzenetére
Ahogy Dave írta, USB kezelés teljesen lényegtelen mert a host által megosztott mappába dolgozol; MBR /GPT kezelés sem értem hogy jöne ide mert totálisan lényegtelen.
Az a probléma hogy elég egyoldalúnak érzem ezt a témát mert van aki használja, meg van aki csak "mi lenne ha" feltételezéseken keresztül próbálja elképzelni milyen lehet.
-
BoB
veterán
válasz
King Unique #56069 üzenetére
Laptopon amin nem játszok nekem is virtuális gép van, sokkal jobb mint dual-boot. Még csak az kellene hogy bootolgassak egyikből másikba. Vagy ha már ott vagyok windows-on akkor már megnézem onnan amit akarok. Ja akkor meg minek van fent linux?
Meg mit kellene állítgatni a windowson amikor virtuális gép? Csak és kizárólag az office miatt indul, kit érdekel a háttérkép, etc etc. Vannak kimondottan ilyen image-ek, ezek le vannak csupaszítva és nem kell semmit sem bajlódni velük.
Egy X220-ason nálam tökéletesen fut, nem fogja vissza a gépet, pedig az sem mai darab már.
-
BoB
veterán
válasz
RetepNyaraB #56060 üzenetére
Bármelyiket azok közül amik linkelve lettek. De csak óvatosan, ha nem tudod mit csinálasz könnyen legyalulhatod a windowsodat.
-
BoB
veterán
válasz
RetepNyaraB #56053 üzenetére
-
BoB
veterán
válasz
mefistofeles #55955 üzenetére
Az a baj hogy a régebbi dolgokat már nem seedelik....
-
BoB
veterán
válasz
mefistofeles #55953 üzenetére
"Így sem töltöm meg soha a terrás lemezt"
Én meg most nézegettem a HDD-kez amazonon, mert kezd tele lenni a 3TB-os
-
BoB
veterán
válasz
llaszlo #55938 üzenetére
Szia!
Ez a display manager-től függ, hogy van-e benne ilyen funkció. A 18.1-es Linux Mint az MDM-et használja, amiben ez valóban kimerül annyiben amit te is írtál, hogy felugrik egy ablak amit le lehet okézni és ennyi, vagyis teljesen haszontalan.
GDM viszont tartalmaz ilyet, lásd (ez a 17.10-es Ubuntu, a beállítás menü a GNOME része, 3.26 asszem, de terminálból ugyanezt éred el ugyanazzal amit te is próbáltál):
Vagy cseréld le a DM-et a disztródban (GDM-et be lehet állítani cinnamonhoz is), vagy válassz egy másik disztrót. Az SDDM-m sem tudja ezt egyébként, a többit nem tudom.
Ha minden igaz 18.2-n váltottak LightDM-re, az sem tudom hogy áll ehez a kérdéshez, nézd meg.
-
BoB
veterán
válasz
mefistofeles #55896 üzenetére
És azt a lefoglalt területet hol látni? Arról tudnál egy képet berakni?
-
BoB
veterán
válasz
mefistofeles #55892 üzenetére
Ugyanez gdisk-el?
sudo gdisk -l /dev/sdb
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #55868 üzenetére
Azért ez a dolog nem általános, nekem az konkrétan egy nagy össze-visszaságnak tűnik
Nekem nincs ilyen
"mert neki kellhet bizonyos esetekben valamennyi tartalék hely"
Ezt mondjuk kifejhtenéd a rendszer hogyan fogja igénybevenni úgy hogy nincs fájlrendszer rajta
(és most nem az SSD-nek fenntartott helyről beszélünk ha jól értem) -
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #55864 üzenetére
Nem, akkor is mutatja ha nincs partícionálva. Kihagyta a kapcsolót vagy rossz kapcsolót írt.
Ez egy teljesen üres lemez:
bob@bob-pc ~ % sudo fdisk -l /dev/sdd
Disk /dev/sdd: 7,5 GiB, 8053063680 bytes, 15728640 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesmefistofeles: én még mindig megnézném a parancs kimenetet, kíváncsi vagyok mit csináltál.
-
BoB
veterán
válasz
mefistofeles #55862 üzenetére
-
BoB
veterán
válasz
mefistofeles #55860 üzenetére
Tegyél már be ide egy
fdisk -l /dev/s??
kimenetet. Kérdőjelek helyére megfelelő betűjel kell. Szám nélkül, pl sdb. -
BoB
veterán
válasz
mefistofeles #55858 üzenetére
Milyen féjlrendszer? Jogosultságok?
-
BoB
veterán
válasz
mefistofeles #55855 üzenetére
"de az 1 Tb-os winyót az fstab nem is látja"
fstab nem fog látni vagy nem látni, ez csak egy konfig fájl. Ami benne van az végre lesz hajtva csatolási szemszögből. Ha a telepítő nem írta bele és te sem raktad bele, akkor nem is lesz ott.
Az mit jelent hogy csatolni nem sikerült? Hogyan? Fájlkezelőből próbáltad elég szimplán csatolni? Vagyis csak rákattintasz.
errors=remount-ro: hiba esetén csak olvasható módon fogja felcsatolni adott eszközt.
-
BoB
veterán
válasz
growler #55813 üzenetére
1-től 255-ig lehet állítani az agresszivitását az áram spórolásnak, 1 a legagresszívabb, 255 teljesen kikapcsolja.
Pillanatnyilag hogy áll ellenőrizhető:
# hdparm -B /dev/s??
Kérdőjelek helyére mehet a megfelelő betűjel.Más érték beállítása:
# hdparm -B 254 /dev/s??
Csak az 1 és 127 közötti értékek teszik lehetővé a lemezek leállítását.
Én személy szerint mindig a legnagyobb értékre veszem a HDD energiamegtakarítását, mert a legkárosabb az eszköz élettartamára nézve a leállítás-indítások.
-
BoB
veterán
válasz
mefistofeles #55806 üzenetére
Nem kötelező fixre csatolni, fájlkezelő is felcsatolja neked menet közben.
-
-
BoB
veterán
Akinek GCN 1.0 vagy 1.1-es AMD kártyája van és szeret játszani, annak érdemes lehet AMDGPU drivert kipróbálnia. Phoronix most csinált tesztet 4.14-es kernel-el és 17.4-es Mesa-val. AMDGPU meghajtó minden játékban gyorsabb volt mind a Radeon meghajtó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
- BestBuy topik
- Magas AI-költségek, csökkenő létszám: dolgozók ezreit rúgja ki a Microsoft
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- OLED TV topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Magisk
- Windows 10
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 12GB I 500GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest